Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2013 o 16:48 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2013 9:02 - 9:04 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Najskôr chcem takisto povedať, čo sa týka atmosféry rokovania o rozpočte, že to tiež považujem za nedôstojné, nielen kvôli počtu poslancov, ale aj kvôli absencii ministrov vlády. Včerajšieho dňa sa vôbec nezúčastnil pán premiér, čo je, ak si pamätám, bolo prvýkrát v histórii, že takto vyjadril vlastne nedôveru k štátnemu rozpočtu, a večer tu sedel len jeden minister, aj to minister práce, ktorý vyjadril podporu svojmu kolegovi pánovi ministrovi financií, takže tá atmosféra skutočne nie je vhodná rokovanie o zákona roka.
Teraz fakticky k tomu, čo povedal pán minister financií najmä ohľadom daňového výberu. Veľmi zdôrazňoval zlepšený výber DPH, čo je oproti predpokladu, oproti posledným prognózam pravda, z čoho sa všetci tešíme, ale ja by som chcel ten optimizmus podstatne krotiť vzhľadom na skutočnosť, že tohtoročný aj budúci výber DPH ešte vôbec nemá dosahovať úroveň roku 2011. Dokonca mal byť pod rokom 2011. Takže ak by bolo pravdou, že naozaj výber DPH sa tak zlepšil, tak zrejme na rok 2014 by vláda si neplánovala také malé ciele. Pripomínam, že za tri roky sa spotreba zvýšila od roku 2011 o 7,6 %, ale DPH sa má budúci rok vybrať menej než v roku 2011.
A na túto tému ma zaujala informácia z Inštitútu finančnej politiky. Doslova citujem: „Po viacročnom poklese sa úspešnosť výberu DPH od druhej polovice 2011 postupne stabilizuje.“ Čiže od roku 2011 sa stabilizuje prepad, ktorý začal v roku 2006 nástupom prvej vlády Roberta Fica. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2013 17:55 - 17:57 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Chcem najmä poďakovať pánovi poslancovi Miklošovi, ktorý jasne, zreteľne ukázal, že kráľ je nahý. Jasne demaskoval, v čom je rozpočet zlý a prečo je škodlivý pre občanov Slovenska. Pretože zhoršuje udržateľnosť verejných financií, pretože sa sústreďuje len na jednorazové opatrenia, ktoré sú často podfukom.
Pán Mikloš hovoril o dividendách z SPP, ja chcem doplniť celkové dividendy zo všetkých štátnych podnikov. Tento rok by mali byť na úrovni 509 mil., budúci rok 991, 2015: 448. Čiže na budúci rok z ničoho nič nám vyskočia dividendy o pol miliardy, a potom zas klesnú. Je to len a len účtovnícky podfuk, na základe ktorého je založený štátny rozpočet. Bohužiaľ, ani takéto podfuky nestačia na to, aby vláda ukázala, že sa snaží konsolidovať, pretože konsolidačné úsilie je negatívne, ako bolo viackrát zdôraznené, čo považujem za veľmi, veľmi zlé. Bohužiaľ, zvyšuje sa nám aj nezamestnanosť, zvyšuje sa nám zadlženosť. Vláda prekonáva ďalšiu bariéru dlhovej brzdy, čo je ďalší výkričník, a zvyšuje sa nám daňové zaťaženie. Vláda sa nepoučila z toho, že neúmerným zvýšením daní zvýšila nezamestnanosť a spôsobila aj výpadky v štátnej kase, zavádza novú daň zo straty, z ktorej chce vybrať 112 mil. a absurdne sa snaží pretláčať, absurdne sa snaží likvidovať touto daňou predovšetkým malých podnikateľov. My sme podnikli viacero krokov okrem elektronickej petície, ja som požiadal v mene SDKÚ - Demokratickej strany pána prezidenta, aby tento zákon nepodpísal. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2013 16:48 - 16:50 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán poslanec Duchoň, ja žasnem, ako vy dokážete poprieť svoje vlastné čísla, keď hovoríte o konsolidácii. Však si prečítajte vašu správu na strane 23, konsolidačné úsilie 0,0 v 2012. Veď to je to, čo vám, nám sem vaša vláda poslala. Hovoríš, že v roku 2011 bola konsolidácia 2,6, v 2012 nula. Veď to je správa, ktorá sa tu prerokováva, ktorú poslala sem vaša vláda.
Ďalšia demagógia, poplatky. Pán poslanec Přidal už vám povedal, že zvýšili ste všetky poplatky, plus ste zaviedli nové, to je realita. Voči tomu môžete robiť, čo chcete, ale to je realita. Dane, odvody. Vraj bohatí. Hlúposť, že bohatí. Ešte raz vám môžem prečítať, koľko vaše ministerstvo financií odhaduje, že vyberie od ľudí na daniach, odvodoch, poplatkoch na druhom pilieri. Viac než miliardu za rok dohromady, len za tento rok, pán poslanec. V druhom pilieri 695 mil. eur zoberiete ľuďom, nie najbohatším, ale sporiteľom v druhom pilieri. Živnostníkom zoberiete na zvýšených odvodoch 45 mil. eur, to nie sú najbohatší živnostníci, ktorým ste zdvihli mimoriadne odvody. Dohodárom 175 mil. eur. Dohodári sú tí najbohatší, pán poslanec? Plus zrušili ste dvestotisíc dohodárov, ktorí prišli o prácu vašou politikou.
Vy hovoríte, že ste schopní znižovať dane do budúcna. Ani to nie je pravda, pán poslanec. Vy zvyšujete dane, vy zavádzate nové dane, zavádzate daň zo straty, z ktorej chcete na budúci rok vybrať 112 mil. eur. Veď to ste nám povedali včera cez ministerstvo financií. To je úplne zvrátené. Táto daň, ktorá opäť spôsobí len vyššiu nezamestnanosť, bude likvidovať malých podnikateľov a nakoniec ani v štátnom rozpočte nebudete mať vaše čísla, ktoré si len maľujete.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2013 16:11 - 16:13 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán poslanec Zajac hovoril presne o tom, čo som spomínal aj ja, a to sú daňové príjmy. Vláde sa nedarí napĺňať štátnu kasu a som rád, že spomenul tých 349 miliónov eur, teda výpadok oproti schválenému zákonu o štátnom rozpočte. Vláde sa teda nedarí napĺňať štátnu kasu. A tým, že neúmerne zvýšila priame dane, tak spôsobila tak isto nezamestnanosť vysokú, s ktorou si nevie dať rady, aj problémy v štátnej kase. Keď sme to hovorili pred rokom, tak takisto to bolo brané na ľahkú váhu. Dnes tie čísla sú dôkazom, že vláda nezvláda svoju úlohu a že má problém s napĺňaním štátneho rozpočtu.
Bohužiaľ, z tejto chyby sa nepoučila a na budúci rok opäť plánuje vyššie daňové zaťaženie. Na jednej strane síce hovorí, že dane z príjmu právnickým osobám klesnú o 1 % a že to bude znamenať to, že 56 mil. eur príde menej do štátneho rozpočtu, ale hneď jedným dychom zavádza nezmyselné dane zo straty a chce získať 112 mil. eur na týchto licenciách. Mimochodom, pred pár týždňami to bolo 124 mil. eur. Čiže už začína revidovať tieto plány a podľa môjho hlbokého presvedčenia sú opäť nezmyselné, pretože nepríde k napĺňaniu štátnej kasy. Opäť tu budú problémy také isté, že ľudia budú mať menej roboty a štátna kasa aj o rok bude len a len prázdnejšia. Je to tá istá chyba, že zas sa zvyšujú priame dane. A osobitne tú nezmyselnú daň zo straty podčiarkujem, pretože dopadá najviac na najväčších zamestnávateľov, a to sú malí podnikatelia, ktorí týmto najviac pocítia, ktorých týmto opatrením likvidujete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2013 15:51 - 15:53 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, ďakujem aj kolegom za faktické. Áno, súhlasím s tým, čo hovorila pani poslankyňa Mezenská. Ten základný problém leží v tom, že vláda presunula konsolidáciu na občanov, nešetrí a chce len, aby viac platili ľudia, jednoducho povedané, cez dane, odvody, poplatky. Mimochodom aj tá správa o tom svedčí a dokladoval som to aj číslami.
Pán poslanec Kamenický, daň z pridanej hodnoty, ak ste zachytili, ja som spomenul, že považujem za dobré, že vláda zlepšila výber DPH, ale považujem za zlé, že stále je celkový výpadok vo výške 349 mil. eur voči tomu, čo ste si chválili v zákone o štátnom rozpočte. Toto je problém.
Keď sa vrátim k dani z pridanej hodnoty, aj v tej daňovej prognóze je zaujímavé. Viete, kedy sa otočil ten trend, ktorý klesal od roku 2006, mimochodom od prvej vlády Roberta Fica? Vtedy sa zhoršil výber DPH, trošku, trošku sa to začalo stabilizovať za vlády Ivety Radičovej a potom práve koncom roku 2011 sa to začalo zlepšovať. Čiže opak výberu DPH podľa vášho materiálu začal za vlády Ivety Radičovej. O tom svedčí daňová prognóza, že je potrebné robiť viac. No veď áno, bodaj by ste sa dostali, konečne, na úroveň minimálne prvej Ficovej vlády. Veď tieto opatrenia na zlepšenie výberu určite vždy podporujeme. Stále hovorím, že keby sa lepšie vyberali dane, tak sa nemusia zvyšovať. Za zásadnú chybu považujem, že idete len cestou zvyšovania daní. Tak ako teraz v zákone o dani z príjmu, ktorý ste si dnes chválili. Na jednej strane sa tvárite, že áno, právnickým osobám uberieme 1 percento, ale jedným dychom neúmerne zvyšujete dane malým podnikateľom, zavádzate novú daň zo straty, nezmyselnú, ktorá je likvidačná osobitne pre malých podnikateľov. Takže toto je výsledok ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2013 15:37 - 15:47 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Dámy a páni, verím, že pán minister nás počúva. Počkáme na neho, pán predsedajúci? (Zaznievanie gongu. Reakcia z pléna.) Radšej by som mu povedal osobne, dobre? Chápem, že supluje, ale verím. Dobre, pán minister. Máme ho tu, dobre, aby sme boli kompletní. Ďakujem pekne.
Dámy a páni, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tejto predloženej makroekonomickej prognóze. Tak ako už bolo povedané, je trošku nevhodné, že sa vyjadrujeme k prognóze v decembri. Vieme, že do Národnej rady prišla táto správa ešte v septembri, a tým, že sme sa k nej nedostali na minulej schôdzi, tak máme ju k dispozícii až teraz, čo považujem za chybu manažmentu Národnej rady, ale napriek tomu táto správa nám poskytuje niekoľko zaujímavých údajov a dôkazov o údajnej konsolidácii.
Aj k predchádzajúcemu bodu, dámy a páni, som sa vyjadril na tému konsolidácie, kde priamo sme sa dozvedeli zo správy za rok 2012, že vláda nekonsolidovala, lebo konsolidačné úsilie bolo 0,0. Za rok 2013 je to ináč. Vláda konsoliduje, to je pravda, vláda znižuje deficit, konsoliduje, lenže konsoliduje na tej nesprávnej strane. Na príjmovej strane rozpočtu, na zvýšených daniach, odvodoch, poplatkoch. Pán minister končil záverečnú reč v predchádzajúcom bode takisto s poznámkou, že dane, odvody sa zdvíhali len bohatým. Nuž, nie je to pravda a ja verím, že, pán minister, takisto vy viete, ako je to v skutočnosti.
A, dámy a páni, dovoľte mi zopár čísiel z tejto správy, pretože táto správa dokazuje, že konsolidáciu platia najmä ľudia a vôbec nie ľudia najbohatší. Len dve opatrenia sú také kľúčové, ktoré zaplatia tí, ktorí vôbec nie sú najbohatší. Minimálne odvody živnostníkom sa zdvihli o 300 eur ročne. Viac než 80 % živnostníkov platí odvody z minimálneho základu. V tejto správe sa dozvedáme, že ministerstvo financií len z tohto opatrenia očakáva viac než 45 mil. eur. To nie sú najbohatší, dámy a páni, to sú živnostníci, ktorí platia konsolidáciu.
Ďalej dohodári. Bolo ich šesťstotisíc, teraz posledné údaje hovoria o štyristotisíc dohodároch, pretože dvestotisíc jednak nevládalo platiť také vysoké odvody, ktoré boli neúmerne zvýšené, a jednak nebolo toľko pracovných príležitostí práve kvôli zvýšeným odvodom. No tak z týchto dohodárov podľa tejto správy očakáva ministerstvo financií 175,4 mil. eur. Len z dohodárov. Toto takisto nie sú najbohatší. Čo najbohatší ľudia pracujú na dohodu? To sú ľudia, ktorí si chcú privyrobiť, osobitne starší, ale aj mladí ľudia do 25 rokov, ktorí si týmto spôsobom privyrábajú.
Najväčšia položka v konsolidácii je druhý pilier. Takisto nie najbohatší ľudia. Šesťstodeväťdesiatpäť mil. eur má prísť do štátneho rozpočtu podľa odhadu ministerstva financií tento rok tým, že vláda zoberie sporiteľom z druhého piliera. Vieme, že im znížila odvody o 55 %, z 9 na 4 percentá. To vôbec nie sú najbohatší. Týmto ľuďom sa zníži podstatne dôchodok z druhého piliera a čo je najhoršie, tak toto je ďalšie z opatrení, ktoré nie je dlhodobo udržateľné, pretože vytvára tlak v budúcnosti na zmeny v dôchodkovom systéme. Takže samotná táto správa je dôkazom, že vláda tú konsolidáciu preniesla na plecia občanov, najmä cez dane, poplatky, odvody.
Môžme ísť ďalej, máme tu aj tých vysokopríjmových. Napríklad zvýšenie odvodov na úroveň päťnásobku priemernej mzdy, 121 mil., to sú tí vysokopríjmoví. A takisto zmeny v daniach z príjmu, 275 mil., ktoré ale vieme, že sú problémom. Sú problémom. A keďže už tu bola spomenutá aj posledná daňová prognóza, ktorá bola zverejnená včera, dovoľte mi, dámy a páni, aby som sa k tomu vyjadril. Pretože komunikácia bola veľmi pozitívna, veľmi optimistická. Hurá, máme o 150 mil. viac na daniach, ako sme čakali. Nuž, nie je to celkom tak, pretože tých 150 mil. eur plus je síce pravda, ale je to oproti septembrovej prognóze. Viete, koľko je to oproti rozpočtu? Mínus 349 miliónov. V štátnej kase bude chýbať 349 mil. eur na daniach oproti zákonu o štátnom rozpočte, ktoré si vládna strane presadila takto pred rokom.
Takže dane a odvody rozhodne sa nevyvíjajú pozitívne a problém je najmä priame dane. Aj zo včerajšej prognózy sme sa dozvedeli, že na firemných daniach bude chýbať 272 mil. eur a výpadok na daniach z príjmu fyzických osôb sa dokonca zvýšil aj oproti septembrovej prognóze.
Čo je lepšie, tak to je daň z pridanej hodnoty, to je pravda, tak ten výber je lepší, ako sa očakávalo voči septembru, aj lepší, ako sa očakávalo v štátnom rozpočte, čo považujem za pozitívnu správu, a určite je to oblasť, ktorú kvitujeme, pretože stále hovoríme, že dane treba vyberať poctivo, a lepšia správa daní zabezpečí to, že sa nemusia nezmyselne zvyšovať dane. Čiže vláda, keby sa od začiatku sústredila na lepší výber daní, nemusí pristupovať k zvýšeniu daní.
A problémom zostávajú najmä priame dane, priame dane, ktoré vláda neúmerne zdvihla. Vidíme to na stave nezamestnanosti a vidíme to aj na problémoch v štátnej kase. Pretože tie odhady sa nenaplňujú. Nielen odhady. Zákon o štátnom rozpočte sa zďaleka nenapĺňa práve z dôvodu toho, že priame dane vyskočili na neúmerne vysokú úroveň. Máme najvyššie priame dane spomedzi postkomunistických krajín a tým pádom sa to prejavuje vo vyššom daňovom zaťažení aktivity, vo vyššej nezamestnanosti a nakoniec teda v neposlednom rade v problémoch v štátnej kase, kde bude chýbať aj podľa posledných čísiel spomenutých 349 mil. eur.
Takže táto správa je jasným dôkazom toho, že konsolidácia nejde cez výdavky štátneho rozpočtu. Mimochodom tak, ako to robila predchádzajúca krátka vláda Ivety Radičovej. Tá dokázala konsolidovať 2,6 %, konsolidačným úsilím, ako o tom hovorí aj správa, ktorú predložila súčasná vláda, a z veľkej časti minulá vláda konsolidovala na výdavkoch. Šetrila výdavky štátneho rozpočtu. Súčasná síce znižuje deficit pod 3 percentá, ale len, takmer výlučne len a len cez vyššie dane, odvody, poplatky, cez ľudí, ktorí sú aktívni. Mimochodom, keď si to spočítame, koľko dostala od ľudí, tie čísla len za tento rok presahujú miliardu eur. Viac než miliardu eur vyberie súčasná vláda od ľudí, ktorí, ktorí sú aktívni, ktorým sťaží túto pozíciu a, bohužiaľ, ktorí by mali byť, naopak, práve podporovaní a zvýhodnení.
Dovoľte mi ešte dve zaujímavé čísla z tejto správy. Tou prvou je údaj o čerpaní eurofondov. Veľakrát počúvame, aké sú dôležité eurofondy. Dnes som zachytil pána premiéra na HNClube, ako hovoril, že je to pre Slovensko životne dôležité, je to kľúčový zdroj príjmu, kľúčový zdroj rozvoja. Nuž, viete, aké je čerpanie eurofondov tento rok podľa tejto správy? Dámy a páni, menej než 50 percent. To má byť priorita vlády? Očakávaný príjem v rozpočte 3 563 mil., skutočnosť, očakávaná skutočnosť podľa tejto správy, 1 740 mil., menej než 50-percentné čerpanie. To ozaj nemôže byť priorita, to nikto nemyslí vážne, že niečo je priorita, a nevyčerpajú sa eurofondy ani na 50 percent. To je ozaj, ozaj tragické čerpanie.
No a so zaujímavosťou som si pozrel takisto údaje o síce položke, ktorá nie je najvyššou, ale nie, rozhodne nie, nemenej zaujímavou. Pretože jedná sa o čerpanie rezervy predsedu vlády. Kým mal pán predseda schválený rozpočet milión, 659 mil. 696 tis. (Pozn. red.: správne má byť - "1 mil. 696 tis."), čerpanie len k polroku predstavovalo viac než 2 mil. Čiže pán predseda vlády vyčerpal viac, než mal schválené v rozpočte na tento rok. Takže na jednej strane eurofondy sa nečerpajú ani z polovičky, vláda presúva konsolidáciou všetko na plecia občanov a na druhej strane ešte pán premiér svoju rezervu prečerpal už v polroku. To rozhodne nie je dobrý príklad pre zodpovedné hospodárenie, ktoré ozaj táto krajina potrebuje.
Myslím si, že to, čo potrebujeme, je úplne iné, než nám dáva aj táto správa, než nám dáva predikcia, to je zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce, zníženie priamych daní, zjednodušenie pravidiel, zjednodušenie administratív. Len takáto cesta nás môže viesť ďalej a rozhodne nie konsolidácia, akú predkladá aj táto správa.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2013 15:17 - 15:20 hod.

Ivan Štefanec
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2013 10:38 - 10:40 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Pán minister, začnem od konca. Ste hovorili, že neplatenie daní je konkurenčná výhoda. No neplatenie daní je trestný čin, tu nikto nenavádza na neplatenie daní, ale práve preto stále tvrdím, že namiesto toho, aby ste zavádzali nové dane, treba bojovať voči daňovým únikom. Tu sa určite zhodneme, ale nie takýmto spôsobom.
Spomínali ste, že narastá počet eseročiek. Áno, je to tak, ale vieme, však to je realita, to sme si všetci vedomí toho, že klesá počet živností práve aj kvôli neúmernému zvyšovaniu daní a odvodov. Živnostníci rušia živnosti a zakladali si eseročky. No len vy ste sa snažili práve teraz týmto spôsobom dať ďalšiu daňovú povinnosť, nie na živnostníkov, ale na eseročky, ktorá vzniká vlastne aj na základe toho, že máme viac, viac eseročiek. Porovnanie s platmi, čo ste hovorili, priemerná daňová povinnosť zamestnancov a podnikateľov, neviem, či je to celkom korektné a fér, pretože vieme, že najmä malí podnikatelia zamestnávajú. O tom hovoril pekne pán poslanec Simon, že ten dopad na zamestnanosť tu je evidentný, pretože zamestnanec nemá šancu zamestnávať, preto je zamestnanec, ale malí podnikatelia zamestnávajú. Čiže ja sa obávam, že ten dopad na zamestnanosť tohto opatrenia bude veľmi, veľmi veľký a najmä u tých malých podnikov a verím, že tam sa zhodneme. Mimochodom, ani vy ste to nerozprávali, že najnegatívnejšie to bude pri malých podnikateľoch.
Súhlas sociálnych partnerov, áno, zachytil som vaše jednanie so zamestnávateľskými organizáciami, ale my vieme obidvaja, že nejaký Klub 500 a SOPK nie sú sociálni partneri, aj keď ste s nimi jednali. Pointa je, že keby bolo pripomienkové konanie, tak tam sa môžu vyjadriť všetci, aj tí malí podnikatelia, ktorých to najviac ovplyvní a ktorí s tým zásadne nesúhlasia.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.11.2013 10:20 - 10:22 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ďakujem aj kolegom za ich reakcie. Pán Kamenický, nuž chcem vám povedať, že ten, kto nemá daňovú povinnosť, to neznamená, že je podvodník. Dostať sa do daňovej povinnosti samozrejme to stojí aj veľa úsilia a nemôžme trestať všetkých len za to, že začali podnikať. Bohužiaľ, toto ustanovenie, ktoré navrhujete, má takýto cieľ, že ovplyvnení budú všetci, nielen tí, ktorí sú nepoctiví. Ak chceme rozlíšiť poctivých a nepoctivých, čo by sme mali rozlišovať, tak rozhodne týmto opatrením to nedosiahnete. Toto opatrenie poškodí všetkých. Súhlasím s tým, čo povedali páni poslanci Simon a Hudacký, že toto opatrenie najviac pripraví ľudí o prácu a dopadne najnegatívnejšie na malých.
Pán poslanec Duchoň, no ja som žiadnu pozitívnu reakciu zatiaľ nezaznamenal. Ak máte na mysli pozitívnu reakciu od niektorých veľkých firiem, že ich to až tak nepoškodí, tak to je len dôkaz toho, že zasiahne to omnoho viac menších. Bohužiaľ, zasiahne to omnoho viac menších.
A čo sa týka vašej poznámky, daň z príjmu právnických osôb a HDP, áno, klesá. Klesá, ale ja som vám čítal názor z diskusie, kde hovorí o výbere, o efektivite výberu dane z príjmu právnických osôb. Takže nemýľme si, nemýľme si tieto pojmy. Vieme, že problém je skôr výber nepriamych daní, ale pointa, o ktorej stále hovoríme, je, že treba sa sústrediť na výber daní a nezavádzať nové dane. Je nezmyselné, aby sme problém zlého výberu daní riešili novými daňami, novou administratívou. Toto odmietame, pretože v konečnom dôsledku takéto opatrenia, zavádzanie nových nezmyselných daní len pripravia ľudí o prácu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2013 9:49 - 10:13 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka, dámy a páni, pán minister, dovoľte mi, aby som sa za klub SDKÚ - demokratickej strany vyjadril k zákonu o dani z príjmu, ku ktorému, ako sme zachytili, prebehla už celkom živá diskusia, ešte ani nezačal obsah. Ale treba povedať, že tak, ako to uviedol pán minister, chcem sa aj ja prihlásiť k tomu, že aj keď budem veľmi, veľmi kritizovať nielen proces, ale aj určité obsahové ustanovenia tohto zákona, chcem povedať, že sú tam aj pozitíva, pán minister, a to nikto nespochybňuje.
Chcem sa prihlásiť k tomu, čo ste spomínali na začiatku. Áno, tá spoločná iniciatíva, zvýšenie daňového základu bola od začiatku, je to pozitívne. Tak isto ja za pozitívne považujem ten, to úsilie smerom na obmedzenie neplatičov, pretože to je problém, to je problém na Slovensku a stále viac a viac sa rozmáha. Myslím si, že to je vec, kde sa ozaj zhodneme a kde musíme hľadať aj ďalšie riešenia. Napríklad aj v súvislosti s novou európskou smernicou o obmedzení neplatičov, kde sa pripravuje 30-dňová lehota pri platení zo styku štátu a 60-dňová lehota pri styku medzi obchodnými subjektmi. A v neposlednom rade, samozrejme za pozitívne považujem aj zníženie percenta pre dane z príjmu právnických osôb, aj keď určite by som bol odvážnejší.
My sme už navrhovali, dámy a páni, ako ste iste zachytili daň z príjmu na, pre právnické osoby na úrovni 19 % a návrat k rovnej dani. Pretože som hlboko presvedčený, že to by pomohlo celkovému prostrediu na Slovensku a to celkové prostredie je ovplyvnené aj týmto zákonom. Toľko k tým pozitívam. Ale nemôžem sa ešte nevyjadriť k tomu, čo začala rozprava.
Dámy a páni, dovoľte mi ešte raz upozorniť na celý ten legislatívny proces, ktorý je naozaj, naozaj šialený a opakujú sa tam veľké a veľké chyby. Ešte raz chcem zdôrazniť, zákon o dani z príjmu má 13 strán, spoločná správa má 19 strán. Na osemnástich stranách máme 38 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré zásadne menia charakter tohto zákona. To je niečo nevídané. Ešte ani nezačne rozprava, pán spravodajca ju začne ďalším návrhom. To je, to je skutočne niečo, čo je nevídané. Vždy boli pozmeňujúce návrhy, ale takýmto spôsobom, aby bolo viac pozmeňujúcich návrhov, ako je celý zákon, tak to považujem za zvrátené.
Dámy a páni, vláda často mení názory, už sme si na to zvykli. Dvadsiateho šiesteho júna tohto roku povedal predseda vlády, dane už nebudeme zvyšovať, ani znižovať a vieme, že to už nie je pravda. Dnes tu máme zákon, ktorý zásadne mení daňovú politiku na Slovensku. Je to, je to kľúčový zákon, ktorý bol najčastejšie menený od vzniku Slovenska a zásadne ovplyvňuje, bohužiaľ, tak ako ho máme teraz predložený, negatívne ovplyvňuje podnikanie na Slovensku.
Vláda zásadne ovplyvnila podnikanie tým, že zrušila rovnú daň, že zvýšila dane z príjmu z 19 na 23 pre právnické osoby, čo je najvyššia úroveň z postkomunistických krajín a zrušila rovnú daň, zaviedla progresívnu sadzbu pre fyzické osoby, zvýšila odvody najmä pre živnostníkov a zamestnancov a zhoršila pracovné právo.
Teraz v poslednom čase sa dostávame k ďalším zhoršeniam a musím to spomenúť, že na tejto schôdzi poslanci vládnej strany prelomili prezidentovo veto pri zákone o kolektívnom vyjednávaní. Znamená to, že najmä malí podnikatelia budú trpieť, pretože budú musieť dodržiavať zmluvy, ktoré sami nepodpísali. Zásadne to ovplyvní podnikanie na Slovensku. Za veľmi krátky čas sme vyzbierali už podpisy na podnet na Ústavný súd a o tomto zákone bude rozhodovať Ústavný súd, pretože som presvedčený, že je protiústavný. Bohužiaľ, veľmi zásadne ovplyvňuje najmä malé podnikanie.
No a tento zákon o dani z príjmu takisto svojimi ustanoveniami, najmä pozmeňujúcimi návrhmi zásadne ovplyvňuje podnikanie najmä tým, že mení odpisovanie straty z minulosti zo 7 na 4 roky, tým, že ide aj do minulosti, čiže je tam ozaj hrozba retroaktivity a to je ďalšia vec, ktorú budeme s právnikmi posudzovať, či je, alebo nie je aj toto ustanovenie protiústavné. Ale vieme už teraz povedať, že je rozhodne negatívne.
No a čo považujem za najväčšiu absurdnosť, je zavedenie takzvaných daňových licencií, de facto daní zo straty, ktoré zavádzajú novú daň. Teraz, keď by sme mali zjednodušovať systém, pomaly znižovať dane, tak zavádzame nové dane a zvyšujeme celkové daňovo-odvodové zaťaženie, plus komplikujeme daňový systém. Toto považujem za najväčšie negatívum tohto, tohto zákona.
Áno, je pravdou, že prichádza takisto návrh na zníženie dane z právnických osôb o 1 %. Ale viete, keď sa zvýši daň o 4 percentuálne body, to je ako keby niekomu odsekol štyri prsty. Teraz ako keby sme prišili jeden a máme sa z toho tešiť a pritom odsekujeme piaty? Odsekávame piaty tým, že zavádzame novú daň? Veď to je úplne, úplne zvrátené.
Slovensko má najhoršie, historicky najhoršie postavenie v medzinárodnom porovnávaní. Vidíme to z indexu podnikateľského prostredia, ale aj z porovnania globálnej konkurencieschopnosti podľa Svetového ekonomického fóra, kde sme na 78. mieste. Najhoršie v histórii merania a takisto v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami sme na tom veľmi, veľmi zle. Sme druhí od konca, za Gréckom. Nedávno zverejnená správa Svetovej banky o tom, ako robiť biznis na Slovensku, takisto nás zaradila na najhoršie umiestnenie v histórii. Je to legislatívnymi zmenami, pretože keď sa pozrieme bližšie, kvôli čomu to je, tak vidíme, že je to vplyvom demotivácie podnikať vzhľadom na nové dane, nové odvody, na zhoršenie pracovného práva, ale aj na zhoršenie začatia podnikania.
Práve zhoršenie začatia podnikania, zhoršenie podmienok pre nové firmy má za cieľ aj absurdná daň zo straty. Ešte raz ale musím zdôrazniť ten proces, pretože považujem za dôležité, aby takéto zákony boli komunikované s odbornou verejnosťou, ale najmä s tými ľuďmi, ktorých sa to týka. Keď sme tu mali už spomínaný zákon o kolektívnom vyjednávaní, dostali sme jasne čierne na bielom, že prišiel sem bez dohody sociálnych partnerov a so zásadným nesúhlasom. Teraz ani nemáme možnosť poznať tento názor oficiálne, aj keď neoficiálne ho všetci poznáme, pretože takýmto spôsobom tým, že sa dávajú pozmeňováky vo výboroch a v pléne, sa obchádza pripomienkové konanie. Je to, je to naozaj zvrátené. Je to, podľa môjho presvedčenia, arogancia moci, arogantné správanie, ktoré zažívame denne. Včera napríklad tým, že kolega pána ministra financií, pán minister práce napríklad odmietol hlasovať o mojom pozmeňovacom návrhu, ktorý sa týkal sociálneho poistenia, lebo vraj je nad rámec zákona. Pritom ten zákon bol, bol otvorený. Čiže je to ozaj, je to arogancia, ale je to zrejme už aj strach z toho, že čo ak sa presadí iný názor, čo ak sa bude viac hovoriť o tom, čo naozaj by mohlo pomôcť a čo ja považujem za správne. To je spružnenie pracovného práva, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia a zjednodušenie celého systému.
Takisto keď sa pozrieme na proces ako, ako vznikal tento zákon, tak treba povedať, že v tom kontexte to bolo veľmi, veľmi zaujímavé. Najskôr sme dostali do Národnej rady správu o makroekonomickom vývoji, ktorá ešte nebola prerokovaná, lebo z minulej schôdze sa dostala na program tejto schôdze a bude až po bode o zákone o dani z príjmu, z ktorej sme sa dočítali, že bude chýbať takmer pol miliardy na daniach a odvodoch tento rok, ale na firemných daniach 272 miliónov. Možno to už nie je pravda. Vieme, že pán minister informoval o určitom zlepšení a ja sa budem tešiť, keď výber daní sa zlepší, aby sa nemuseli zavádzať nové dane, ale takýto je fakt. Najskôr sme dostali informáciu, že chýbajú dane. Potom sme dostali návrh o štátnom rozpočte, kde na firemných daniach zrazu budúci rok sme mali vybrať o zhruba 120 miliónov viac ako v tomto roku. A následne sme dostali potom pozmeňovák, ktorý to mal naplniť.
Čiže vláda najskôr si odhadne koľko to má, koľko sa má naplniť v štátnom rozpočte, až potom hľadá spôsoby, akým, akými zákonmi to naplniť. Toto považujem za naozaj chybné, pretože takýmto spôsobom práce nemôže vzniknúť kvalita a nemôžu sa odhaliť všetky, všetky detaily. A vieme, že už napríklad aj prvé analýzy napríklad z Národnej banky Slovenska hovoria, že ten odhad bude o 20 mil. eur nižší práve na týchto daniach zo straty kvôli, práve aj kvôli tomu procesu, že najskôr sa niečo namaľovalo, až potom sa hľadal spôsob ako, ako to naplniť.
Dámy a páni, vždy sa môžeme baviť, akým spôsobom lepšie vyberať dane a treba povedať, že na túto tému má súčasná vláda našu, našu podporu, a to je aj naša filozofia, aby sa lepšie vyberali dane, ale aby sa nezavádzali nové. Preto interpretácia, že zavedenie daňových licencií, zavedenie daní zo straty je kvôli zlepšeniu daňovej situácie alebo boja proti daňovým únikom, ako som sa to dozvedel z médií, tak takúto interpretáciu považujem za zvrátenú. Predsa proti daňovým únikom sa nedá bojovať novými daňami. Zavádzanie nových daní je v súčasnej dobe naozaj, naozaj absurdné.
Takisto chcem ešte povedať, že licencie sme navrhovali aj my, ale v podstatne inej forme. Už dvakrát len v tomto volebnom období som navrhoval tzv. živnostenské licencie, ktoré mali ale úplne iný charakter a úplne iný cieľ, než tieto tzv. daňové licencie, v skutočnosti dane zo straty. Pri živnostenských licenciách išlo totiž o to, aby sa nahradili súčasné dane a odvody, pritom tieto predložené daňové licencie zavádzajú vlastne novú daň.
Pri živnostenských licenciách ide o to, aby sa nezvyšovalo celkové daňovo-odvodové zaťaženie. Týmito daňovými licenciami sa zvyšuje daňovo-odvodové zaťaženie. No a pri živnostenských licenciách sa celý systém zjednodušuje. A týmto návrhom o daňových licenciách sa systém komplikuje. Vzniká teda ďalšia dodatočná administratíva a s tým spojené ďalšie nepriame náklady. Opäť teda poviem, že za riešenie považujem predovšetkým zníženie daňovo-odvodového zaťaženia práce, aktivity, pružnejšie pracovné právo a zjednodušenie daňovo-odvodového systému a celkovej administratívy.
Spôsob zavedenia daňových licencií, teda daní zo straty, je dlhodobo kritizovaný v odbornej verejnosti. A dovoľte mi, upriamiť pozornosť na jeden prieskum, ktorý vykonalo len nedávno Združenie mladých podnikateľov. Ten prieskum bol robený na vzorke 483 respondentov, z toho 404 podnikateľov a 79 budúcich podnikateľov, ktorí chcú podnikať. Viac než 85 % z respondentov sa vyjadrilo, že takáto právna úprava výrazne zasiahne do ich podnikania, znamená nezanedbateľný náklad, do konca až likvidačný, že budú musieť ukončiť svoje podnikanie. Viac než 85 %, čo je ináč zaujímavé, pretože je pravdou, že určité úľavy pre štart pri neplatení pri začiatku, a teda riziko pre začínajúce firmy si aj predkladatelia uvedomujú, tak v tomto prieskume bola uvedená takáto myšlienka. Za rok 2010 z posledných dostupných údajov je miera prežitia firiem na Slovensku nasledovná. V prvom roku prežije 74,6 %, v druhom roku 58,9, v treťom roku 45,4, v štvrtom roku 44,2 a v piatom roku 43,5 % firiem.
Chcem tým povedať, že ozaj to nie je len prvý rok, že na jednej strane je dobré, že začínajúce firmy nemusia to prvý rok platiť, ale ozaj, keď niekto začína podnikať, tak ťažko predpokladať, že hneď na ďalší rok je ziskový a hneď sa dostane do zisku a do daňovej povinnosti. Inými slovami, ten, kto neplatí daň a v strate neznamená, že sa vyhýba daňovej povinnosti, a to je práve to zlé, čo považujem na daňovej licencii, že núti ju platiť každého a zvyšuje daňovú povinnosť a aj pre tých, ktorí naozaj sa správajú slušne, sa správajú poctivo. Čiže bič na neplatičov a na daňových podvodníkov nemôžme realizovať tak, že budeme bičovať všetkých, aj tých poctivých, slušných a doplatia na to nakoniec všetci. Doplatia na to naozaj najviac malí podnikatelia, a to považujem za naozaj veľký, veľký kontrast, pretože súčasná vláda, ktorá si postavila svoj imidž na sociálnosti a na istotách, tak na jednej strane tvrdí, že síce pomáha malým, ale na druhej strane tá realita je úplne iná. Jeden zákon za druhým tu máme taký, ktorý škodí až likviduje malých podnikateľov. Pritom vidíme, čo sa robí s veľkými firmami, veľkými finančnými skupinami.
Nedávno sme tu mali rozoberaný podvod s SPP, ktorý pomohol finančným skupinám, mali sme tu diskusiu o absurdnosti investičných stimulov len pre udržanie pracovných miest, kedy 25 mil. eur bolo odpustené veľkej firme a na druhej strane sa berie malým. Údajne viac než cez 100 mil. eur, teda takáto povinnosť má byť pre všetkých, treba povedať pre malých aj veľkých. Ale pointa je, že najviac na to doplatia malí, pretože tá čiastka pre veľké firmy je skutočne menej podstatná, než pre začínajúcich podnikateľov, pre malých podnikateľov, ktorých sa to naozaj týka.
Dámy a páni, aj z tohto dôvodu sme len takto pred týždňom, ešte na hodinu nie je ani presne týždeň, zorganizovali aj so Slovenskou asociáciou malých podnikov elektronickú petíciu proti zavedeniu daňovej licencie, proti zavedeniu tejto dane zo straty. Keď som išiel k pultu, som sa pozeral práve na stav, je tam viac než 1 800 signatárov, ktorí sa vyjadrili, že podporujú zrušenie tohto návrhu a ten počet stále narastá, tak chcem na to upriamiť pozornosť, pán minister, aj vás a vašu pozornosť, aj kolegov najmä z vládnej strany, pretože to sú ľudia, ktorí sú samozrejme priaznivci rôznych politických strán, ale to sú ľudia, ktorí sú tým najviac, najviac postihnutí.
V tej petícií okrem podpisov sú zaujímavé aj komentáre, takže zopár z nich si dovolím vám prečítať, pričom nebudem rozhodne čítať tie, ktoré boli vulgárne, alebo ktoré boli nejakým spôsobom osobné, ale je to k dispozícii na internete. Ale myslím si, že treba vedieť o tom, čo si myslia ľudia a aké sú ich názory, takže zopár z nich.
"Toto opatrenie vlády nie je vôbec hodné komentára. Chcel by som odporučiť pánovi ministrovi, že ešte nie je daň za to, že môžeme žiť na Slovensku. Ak toto sú tie sľubované istoty, to je poriadna hanba tejto vlády."
Teraz jeden dlhší, ale pomerne fundovaný.
"Zavedenie daňových licencií povedie k ďalšiemu zhoršeniu podnikateľského prostredia na Slovensku, a to i napriek tomu, že ministerstvo financií týmto opatrením sľubuje financovať zníženie sadzby dane z príjmu právnických osôb o 1 %. Argumenty, ktoré predkladá ministerstvo v prospech tohto opatrenia, považujem za nepresvedčivé a podozrivo blízke lobistickým skupinám. Veľké a ziskové podniky získajú na úkor malých stratových a začínajúcich firiem.
Nie je pravda, že Slovensko má veľké problémy s daňovými únikmi pri dani z príjmov. Naopak, výber daní od firiem meraných v pomere k HDP je na Slovensku veľmi dobrý aj v porovnaní so štátmi Európskej únie. Ak aj štvrtina slovenských firiem neplatia v posledných rokoch žiadnu daň z príjmu, ako tvrdí ministerstvo, toto ešte nemusí byť dôsledkom daňovej optimalizácie, ale ekonomického cyklu a reálnej stratovosti časti firiem. Navyše sa týmto opatrením zvýši byrokracia, ktorej musia podnikatelia čeliť, a to považujem za problém. Opatrenie sa obzvlášť výrazne dotkne "startup-ov" a zoskupení malých kapitálovo prepojených firiem. Vláda by mala radšej celkovo znížiť priame dane a zjednodušovať podmienky pre podnikanie. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu, potom by mali byť použité skôr nepriame alebo majetkové dane, ktoré by nemali také negatívne dopady na ekonomiku. Daňový systém by mal byť jednoduchý a prehľadný. Vláda ho neustále komplikuje. Zároveň si myslím, že Slovensko by malo mať iba štandardné dane, ktoré sú zaužívané vo väčšine rozvinutých štátov a daňové licencie k takýmto daniam nepatria." Treba povedať, že sa naozaj stotožňujem s týmto komentárom.
Sú tu aj ostrejšie. "Štát sa správa voči občanom ako výpalník. Nevytvára podmienky ani len preto, aby ten, kto má snahu, zamestnal seba a iných. Zavádzaním násilníckych poplatkov zvyšovaním daní a odvodov zlikviduje tých, ktorým sa ešte chce v tejto republike robiť. Asi bude lepšie, keď budeme rozširovať rady nezamestnaných." Pretože toto riziko hrozí. Áno, zavedenie daní zo straty ozaj bude viesť len k väčšiemu počtu nezamestnaných.
Zaujímavý je napríklad tento príklad. "Ja si osobne tiež myslím, podobne, podobne, mám zdedenú s. r. o., robím úplne v malom, lebo mám zdravotné problémy. Kvartálne vyfakturujem zhruba 600 eur, z toho kopec nákladov a síce v strate som nikdy nebola, ale daň platím menšiu ako 480 eur. Ani robiť sa neoplatí."
Ďalší. "Táto vláda ma totálne sklamala. V minulosti som fandil SMER-u a veril rečiam pána Fica o tom, ako treba pomáhať podnikateľom. No na vlastnej koži som sa presvedčil, že to boli iba plané reči. Ľudia okolo pána Fica začali ničiť živnostníkov tým, že títo sa museli buď zamestnať, alebo vrátiť živnosť. Takto zrušili tisíce živnostníkov, potom zaviedli odvody z dohôd o vykonaní práce a tisíce študentov, ktorí si privyrábali brigádami, prišlo o prácu. Paradoxne poklesli odvody do Sociálnej poisťovne. V posledných mesiacoch začali v rámci Kobry kontroly živnostníkov. Bol som svedkom ako u živnostníka, ktorý má malú stolársku dielňu na záhrade, bola vykonaná kontrola, na ktorej sa podieľali úradníci z inšpektorátu práce, daňového úradu, obchodnej inšpekcie a polície. Ten človek zamestnáva iba sám seba. Zo živnostníka spravila táto vláda zlodeja. A korunu tomu všetkému nasadili daňové licencie. Tak to bude svetová rarita."
Ostáva mi len veriť, že daň zo straty naozaj neuzrie svetlo sveta. "Nehoráznosť založená na neschopnosti, bezohľadnosti, že vraj podpora malého a stredného podnikania" a tak ďalej a tak ďalej. Opakuje sa to. Snáď už len jeden. "Samozrejme, že toto opatrenie súčasnej vlády považujem za nezmyselné, neefektívne a nesystémové. Žiaľ, pre socialistov je každý podnikateľ v rámci ich ideológie triedny nepriateľ číslo jeden. Lenže si neuvedomujú, že si takýmto opatrením pília konár priamo pod sebou, že proste raz zahučia dole a s veľkým treskom. Poblém je len v tom, že to pocítime potom všetci." S mnohými sa naozaj dá súhlasiť.
Dámy, páni, nebudem vás oberať už o čas. Je to k dispozícii, je to verejné, je to na internete. Naozaj len na záver chcem ešte prakticky požiadať predkladateľa vzhľadom na komplikovanosť spoločnej správy a vzhľadom na veci, o ktorých som hovoril, aby vyňal na osobitné hlasovanie body č. 11, 29, aj 22. Čo sa týka 11, 29 to súvisí s odpisovaním strát a čo sa týka 22, to je tá daň zo straty, ktorá si zaslúži, aby bola osobitne, aby sa o nej osobitne hlasovalo a si zaslúži, aby bola odmietnutá. Takže v tejto forme samozrejme klub SDKÚ-demoraktickej strany nemôže v žiadnom prípade podporiť návrh zákona o dani z príjmu. Práve naopak, budeme silno proti, budeme bojovať do poslednej chvíle, aby sa tento nezmysel neprijal, pretože to považujem za jedno z najhorších, ak nie vôbec najhoršie opatrenie súčasnej vlády. Namiesto toho, aby zjednodušila prostredie, ho komplikuje. Namiesto toho, aby znižovala dane a odvody, tak ich zvyšuje a zavádza nové. Takýmto spôsobom tu môžeme mať len a len viac nezamestnaných. To si nikto neželá, ale, bohužiaľ, táto politika k tomu smeruje.
Dámy, páni, ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis