Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2018 o 16:49 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2019 16:35 - 16:37 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nadviazal by som na to, čo pani podpredsedníčka uvádzala, že boli za otázky, na ktoré bol pán kandidát alebo pán uchádzač konania, pripravený. My sme mu totižto na ústavnoprávnom výbore kládli niektoré otázky a zjavne na ne bol pripravený tak, že sa rozhodol, že na ne nebude odpovedať. Jedna otázka už tu bola spomenutá, že či pil kokakolu na Vazovovej ulici s ľuďmi, ktorí podľa niektorých, sú podozriví z toho, že mali účasť na vražde.
A druhá otázka bola tá, ktorú som mu položil ja, a to je..., a to je táto, že či môže byť ústavným sudcom niekto, kto z obete trestného činu v postavení premiéra urobil páchateľku trestného činu a potom zabezpečil, že 10 rokov tento štát nebol schopný ju oslobodiť spod takto vznesenej, vzneseného obvinenia. A musela to byť až Maďarská republika, ktorá ju nakoniec oslobodila, pretože nemala slovenská prokuratúra dosť odvahy, aby sa vzoprela verdiktu Roberta Fica voči jednej nevinnej obeti trestnej činnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2019 16:09 - 16:11 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Tak najprv v rýchlosti k tej tajnej voľbe. Samozrejme, ja neviem, že v tej, na tej univerzite marxizmu-leninizmu, ktorú citujete, pán Tomáš, či ako vás to učili, ale princíp zastupiteľskej demokracie je, je ten, ktorý núti, aby, ktorý stanovuje, aby voliči mali možnosť si skontrolovať, kto ako hlasuje. A to je niečo úplne iné, ako keď hlasuje, keď hlasuje niekto, nejaký volič vo voľbách. Čiže pletiete si zámerne dve veci, ktoré spolu nijako nesúvisia.
Pokiaľ, pokiaľ ide o celkový tón vás obidvoch, aj pána Tomáša, aj pána Blanára, páni, bolo by v rozpore s logikou veci, aby vy ste sa priznávali k tomu, že ste kriminálnici. To je samozrejmé, ako by to vyzeralo, keby ste súhlasili so mnou, keď, keď jasne vám poviem, že, že SMER je kriminálna organizácia. Čiže nič iné od vás sa nedá očakávať, ako to, že budete protestovať, ale to je, to je prirodzené.
Pokiaľ ide o to, čo ste hovorili o tom, že pán prezident si navolí svojich ľudí. Samozrejme, to je nonsens, pretože len pokiaľ vy budete chcieť, pretože vy tam máte dostatok tých vašich kádrov harabinovských a ficovských, ktoré, z ktorých si pán prezident nebude mať možnosť vybrať, ak sa vy rozhodnete, že to tak urobíte. Čiže nebalamuťte nás tu o tom, že je to nejaká zodpovednosť pána prezidenta.
No a pokiaľ ide o kredit strany SaS, nebojte sa, ja som dostatočne kritický aj sebakritický.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.2.2019 15:54 - 16:05 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka. O voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu a o jej dôležitosti bolo povedané veľa, ale určite nie dosť. Nie dosť preto, že tí, ktorí si myslia, že na slovenskom, na sloven..., na..., na slovenskom konci sveta sú také pomery, že sa nemusí sa doceňovať dôležitosť justície. O tom, aká je dôležitosť justície a aká je, aké je, aká je dôležitá skladba Ústavného súdu, sme sa veľmi nedávno možnosť presvedčiť, keď náš Ústavný súd zložený prevažne z mečiarovsko-ficovsko-harabinovských kádrov rozhodol o tom, že vôľa ľudu vyjadrená ústavodarcom je menej ako potreba očistenia justície od členov justičnej mafie.
Z uvedeného je vidieť, ako veľmi dôležité je obsadenie Ústavného súdu. Z toho, ako tu koalícia na nás hrá, je jasné, že tu ide o veľa. Ide o to, či nám budú vládnuť Harabin a jeho mentalita, či nám tu budú vládnuť ľudia, ktorí odvíjajú svoju legitimitu od toho, že boli pred revolúciou menovaní komunistickou stranou za dosť dobrých na to, aby sa stali z nich sudcovia a prokurátori, a ktorí vo svojej komunistami založenej kariére úspešne pokračovali až do stratosférických výšok súdnictva a ďalej častokrát do politiky.
Niečo tu bolo povedané aj o tom, že či by voľba mala byť verejná alebo tajná. Je jasné, že voliči majú právo si skontrolovať, ako ich zástupcovia v Národnej rade vykonávajú svoj mandát. Je jasné, že toto je základné právo, ktoré je povýšené nad akúkoľvek inú myšlienku, ktorá v tejto súvislosti by mohla padnúť. Navyše však my sme tu konfrontovaní so situáciou, kedy tu máme viacero subjektov a jednotlivcov, ktorí hovoria niečo a konajú úplne inak. Boli sme toho svedkami v situácii, kedy z hlasovania o návrhu poslanca Madeja, ktorého praktický dôsledok by bolo to, že Robert Fico by sa stal predsedom Ústavného súdu, čiže o tomto návrhu hlasovalo viac, ako prislúcha ústavnej väčšine. Je jasné, že tí, ktorí majú čo skrývať, budú chcieť hlasovať tajne. Tí, ktorí sa nehanbia za svoju voľbu, a za to, koho podporujú, tí budú chcieť hlasovať verejne.
V rozpore s tým, čo je prevažujúca nálada posledných dní, táto voľba nie je len o Robertovi Ficovi. O Robertovi Ficovi je nutné povedať, že je samozrejmé, že nespĺňa podmienky ústavou stanovené na to, aby bol sudca Ústavného súdu. Jeho chovanie a chovanie jeho súkmeňovcov v koalícii je toho najlepším dôkazom. Ale popri tých dôkazoch, ktoré plynú z toho, že zjavne nemá dostatočnú prax v zmysle požiadaviek uznesenia Národnej rady o tom, že sa má jednať len o takú prax, ktorú môže vykonávať len absolvent vysokoškolského štúdia II. stupňa v odbore právo.
K Ficovi ešte by som povedal toľko, že je jasné, že dôvodom na to, že jeho kmeň sa ho snaží dostať na Ústavný súd v rozpore s tým, čo by sa mohlo zdať, nie sú jeho ambície, ale sú práve toho jeho kmeňa, pretože ten jeho kmeň sa ho chce zbaviť, pretože je záťaž, tak ako treba povedať, že strana SMER je potápajúca sa loď, tak túto záťaž potrebujú hodiť cez palubu, lebo len tak môžu dúfať, že naberú dych, a aby sa vydali na ďalšiu plavbu smerom k drancovaniu našej spoločnosti.
Niečo bolo kedysi povedané aj o tom, že akú úlohu hrá v tomto celom náš pán prezident. Myslím si, že pán prezident stojí pred veľmi ťažkou úlohou, lebo budú naňho rôzne tlaky, ale my ho aj týmto vyzývame, aby sa držal ústavy a aby nepovažoval za plnenie svojich ústavných povinností to, že vymenuje na Ústavný súd kohokoľvek, len aby sa dosiahlo to potrebné číselné naplnenie počtu ústavných sudcov, ale hlavne aby sa držal toho, že, že fungujúci ústavný orgán je len ten, ktorý osobnostne je naplnený ľuďmi, ktorí na, na tú rolu majú. A v tom je ten vtip, pretože nejde tu o to, aby Ústavný súd mal plných 13 sudcov. Tu ide o to, aby mal 13 sudcov, ktorí majú príslušnú morálku založenú, dúfajme, na ich vzdelaní, ale akokoľvek ich osobná morálka je rozhodujúcim faktorom pre to, aby sa mohli stať ústavnými sudcami.
V tej súvislosti bolo niečo povedané aj o tom, že by pán prezident mohol vymenovať polovicu z nižšieho počtu ako 18 sudcov. Toto, samozrejme, takýto postup by bol v rozpore s ústavou, pretože ústava nehovorí, že prezident má vymenovať polovicu z počtu sudcov, ktorí sú mu ponúknutí, ale ústava hovorí o tom, že Národná rada je povinná predložiť pánovi prezidentovi dvojnásobný počet k tomu počtu ústavných sudcov, ktorých má vymenovať. Čiže žiadne prekrúcanie ústavy len tak, aby sa to hodilo koalícii. Koalícia, ako vieme, tam už svojich štyroch sudcov má, ktorí jednoznačne rozhodujú v záujme koalície, to znamená kriminálnej organizácie, ktorou je strana SMER, a ich prisluhovačov. Ale tu ide o to, že radšej žiaden Ústavný súd, ako Ústavný súd, ktorý pracuje v prospech tejto zločineckej organizácie.
Boli tu aj nejaké otázky položené v tom zmysle, že prečo, prečo sa vlastne nemôže nájsť nejaká širšia dohoda na tom, že kto by tí sudcovia mali byť, a boli tu aj nejaké výzvy, aby sme sa o týchto veciach rozprávali. Bohužiaľ, toto nie je možné, pretože celá táto hra je v réžii koalície. Koalícia si prostredníctvom svojich nastrčených prostredníkov dosadzuje účastníkov tohto konania, z ktorých ona si potrebuje vybrať tých svojich 18 tak, aby minimálne tí traja, ktorých tam potrebujú ešte dostať popri tých už existujúcich štyroch, sa tam dostali a tým aby bol Ústavný súd totálne ovládnutý.
Teraz ešte asi týždeň máme veľmi zlý Ústavný súd. Po tom jednom týždni sa môže stať, že budeme mať Ústavný súd, ktorý nás definitívne a jasne posunie mimo Európu, mimo civilizáciu, mimo právny štát. Myslite na to, že toto je rozhodujúci okamih v živote tejto krajiny. Tu sa môže stať, že, že tu bude Robert Fico predseda Ústavného súdu, že tu bude Harabin prezidentom, a ja neviem, ako vy, ale tí, ktorí tu majú deti, ktoré tu majú vyrastať, tak by sa mali zamyslieť nad tým, že ako sa teraz budú chovať.
V závere teda by som apeloval ešte raz na všetkých, že bez toho, aby som hovoril, a možno sa prihlásim ešte do ústnej, hovoril o jednotlivých kandidátoch, chcem znovu podtrhnúť to, že neexistuje žiadne dôležitejšie rozhodovanie tejto Národnej rady, ako je toto, o ktorom teraz vedieme rozpravu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.2.2019 11:35 - 11:37 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. No, Martin, ak dovolíš, trochu by som sa venoval tvojej obhajobe tohto zákona alebo jeho ducha. Tento zákon, treba povedať, tu máme len preto, že tu nemáme to, čo v každej slušnej krajine je, to znamená orgány činné v trestnom konaní, súdy, prokuratúru. Tento zákon bol vymyslený ľuďmi podobnými ako si ty, ktorí túto skutočnosť ignorujú, preto vymýšľajú rôzne náplaste, všelijaké hlúpe zákony na to, aby sa nahradilo to, čo v každej slušnej krajine je. Tento zákon má veľmi závažné procesné a trestnoprávne dopady, ako je zjavné, ale pritom nemá potrebnú hĺbku, takú, akú má Trestný poriadok a Trestný zákon, ktorý rieši častokrát oveľa menšie problémy, ako je strata mandátu alebo udelenie veľmi vysokej pokuty.
Čiže existencia tohto zákona je potvrdenie toho, že nie sme právny štát a že si nachádzame barličky na to, aby sme vytvorili zdanie právneho štátu. Toto je výsmech. Aj, samozrejme, aj výsmech toho, že ten zákon má v sebe všelijaké výnimky a všelijaké pravidlá, a tiež to, že sa odvoláva na akúsi možnosť nápravy zo strany Ústavného súdu, o ktorom sa teraz dozvedáme, že ho vlastne nemáme a že Ústavný súd vlastne nepracuje pre nás, pre ľud Slovenska, ale že pracuje pre len jednu časť moci štátnej, a tou je súdna moc.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2018 10:13 - 10:14 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Krajniak, ja nepopieram to, že určite máte dobrý úmysel, ale zamýšľam sa nad tým, že v tom Rumunsku, že ako to robia. Keď ako vieme, existuje v Európskej únii jednotný trh a akékoľvek domáce predpisy, ktoré by bránili rovnakému prístupu na ten domáci trh všetkým členom Únie ako domácim producentom, sú zakázané. Tak neviem si presne predstaviť, že ako to funguje. Ale pozrieme sa na to a určite, ak máte pravdu, tak potom super.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 16:49 - 16:51 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ja by som sa vyjadril pár slovami k nominácii na guvernéra Národnej banky. Vychádzam z toho, že pán Kažimír si dlhodobo tu pestuje nejakú takú povesť, že je nejaký profesionál, že je nepolitický, apolitický, avšak sú určité silné indikácie, že pravý opak je pravdou. Jednak je podpredsedom, ako to bolo spomenuté, politickej strany, ktorú veľmi veľa komentátorov považuje za zločineckú organizáciu zameranú na vykrádanie rozpočtov, čo v prípade Národnej banky je o to horší prípad preto, lebo Národná banka nemá obvykle kontrolné mechanizmy zvonku, ako je to u iných štátnych inštitúcií. Čiže u tej Národnej banky je veľká pravdepodobnosť, že bude v rukách niekoho, ako je podpredseda politickej strany SMER, veľmi ohrozená, pokiaľ ide o jej rozpočet.
Ďalšia taká indikácia toho, že toto je krajne nevhodný kandidát, spočíva v tom, že kandidát Kažimír podal žalobu na jedného poslanca, ktorý reagoval v diskusii na tvrdenie kolegu Krajniaka, že na ministerstve financií pod jeho vedením fungujú zločinecké organizácie. V tej reakcii bolo povedané, že pán Kažimír z toho dôvodu, že je, že je šéfom ministerstva, že vlastne je súčasťou tej zločineckej organizácie, za čo si pán Kažimír najal advokáta pána Kočnera a žaluje tohto poslanca za utŕhanie na cti. Toto podľa mňa nie je vhodný kandidát na guvernéra.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2018 11:06 - 11:06 hod.

Alojz Baránik
Ospravedlňujem sa, že toto takto využívam, ale chcel som len upozorniť z dôvodu správnej formulácie, navštívi nás predseda Poslaneckej snemovne českého Parlamentu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 18:41 - 18:42 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Videli sme názornú ukážku toho, o čom som hovoril, čo je podstatou tohto problému. Poľovníci, ktorí robia takéto veci, ktorým sa snaží tento návrh zákona zabrániť, majú konexie na najvyšších miestach, v Národnej rade. Ľudia, ktorí si vytvárali mentalitu pred tridsiatimi rokmi, ako bolo povedané, a majú ju v hlave zakonzervovanú, ľudia, ktorých nezaujíma nejaký širší svet, tí diktujú všetkým, že ako sa majú správať. A spoločnosť, chovanie spoločnosti je určované najnižším spoločným menovateľom – a to ste vy. To ste vy, ktorí rozhodujete o tom, že ako sa formujú spoločenské vzťahy. Preto sú na takej úrovni u nás, na akej sú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 18:25 - 18:26 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za toto, pán kolega. Ako vlastník psa a milovník psov veľmi podporujem túto iniciatívu a naozaj si myslím, že to, čo tu opisujete, že je jedno hrubé svinstvo a že tí ľudia, ktorí sú schopní takúto vec urobiť, sú navyše sviniari. A majú to dovolené robiť len preto, že sú to ľudia, ktorí majú politické konexie na najvyšších miestach a vedia si vybaviť, že zostávajú pri tomto beztrestní. Musíme to pranierovať a ďakujem vám za to, že ste prišli s touto iniciatívou.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2018 12:15 - 12:16 hod.

Alojz Baránik
V krátkosti odpoviem na otázku, ktorú tu pán kolega položil. A teda otázku, že či ste tu vy, kolegovia, zločinci. Moja odpoveď je, samozrejme, že sú.
Skryt prepis