Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.2.2020 o 16:30 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 21.2.2020 9:28 - 9:34 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. Dovoľte, prosím, aj vy mne na úvod povedať jednu vec, ktorá nesúvisí úplne s témou, chcem si pripomenúť výročie Jána a Martiny, je to už dva roky a sú to, sú to ľudia, ktorí, bohužiaľ, položili život za to, aby Slovensko, a resp. predtým bojovali za to, aby Slovensko sa posunulo ďalej, aby sme sa mohli mať lepšie, aby naše deti vyrastali v lepšej, v lepšej krajine, takže dovoľte pripomenúť mi, pripomenúť mi toto výročie.
Prejdem, prejdem k diaľničnej, k diaľničnej známke a neviem, akým spôsobom sa naozaj zrodil tento nápad, ja som sa rozprával aj s mnohými motoristami, s ľuďmi, ktorí, ktorí, samozrejme, diaľnice používajú, a ja som sa nikde nestretol s tým, že by sa niekto potešil alebo že by niekto súhlasil s tým, aby sa zrušila diaľničná, diaľničná známka, tá suma ročne nie je veľká, samozrejme, dá sa rozprávať o tom, že áno, je to nespravodlivé za tie všelijaké frcky diaľníc platiť, keď idete chvíľu po diaľnici a potom musíte pri Žiline z nej zísť dolu a ísť otrasnou, jednoducho že otrasnou cestou až niekde po Martin, pri Martine, okolo Martina je ďalšia taká frcka diaľnice a potom znova musíte zliezť, znova ísť hroznou cestou s obrovskými zápchami, zosúvali sa tam aj, tam pri tuneli Višňovom aj, aj skaly a podobné veci istý čas, ja viem, polroka to, myslím, že tá cesta bola zablokovaná, a cez Terchovú sa všelijako chodilo. Čiže áno, nie je úplne spravodlivé, že, za takúto, takýto stav diaľníc sa platí diaľničná známka. Ale zas si myslím, že to je u nás v minimálnej miere, keď si to porovnáme aj s Talianskom, kde sú, samozrejme, perfektné diaľnice, perfektné, tam neviem, kedy tam budeme, o koľko desaťročí alebo storočí, kde je Taliansko, vo Francúzsku sa veľa platí za každý úsek a myslím si, že na Slovensku by s tým nemal byť problém, že sa platí diaľničná známka v takej sume okolo 50 eur, ako sa, ako sa platí.
Takže nemyslím si, že toto je nápad, ktorý sa aj vo verejnosti ujme a získa, získa podporu, tak ja by som ho aj odporúčal stiahnuť, nie je to návrh, je to len odporúčanie. A ešte si treba uvedomiť jednu vec, že diaľničnú známku, keď cez naše územie prechádzajú cudzinci, taktiež musia mať, tiež musia zaplatiť za to, že tadiaľto prejdú, a týmto pádom keby sme to porušili, tak vlastne umožňujeme občanom všetkým ostatným, všetkých ostatných krajín, zadarmo, zadarmo používať naše cesty, reálne opotrebovávať naše cesty a bez toho, aby sa teda generovali prostriedky aspoň na nejakú ich základnú údržbu od cudzincov, to v žiadnej, v žiadnej inej krajine nie je. Však v Nemecku si pamätáme, prednedávnom, prednedávnom navrhovali, prednedávnom navrhovali to, že znám..., že sa zavedie spoplatnenie a že iba pre cudzincov, myslím, že im to Európska únia následne, následne zrušila, že je to diskriminačné a podobne, ale minimálne pre tých cudzincov to chceli, chceli dávať, platenie diaľníc.
Čiže nemyslím si, že je to celkovo rozumný návrh, naozaj ho odporúčam, odporúčam stihnúť a neísť s tým ďalej a sústrediť sa na to, ako dostavať tie diaľnice. Áno, možno si v budúcnosti bude treba zobrať nejaký väčší úver, aby sa to dostavalo, ale ja zdôrazňujem, to musí ísť najprv naozaj nekorupčným spôsobom, lebo to, ako sa staval tunel Višňové, to spoločenstvo alebo čo to je, Dúha, spoločnosť Dúha, to bolo, to bolo niečo nehorázne. Jednoducho dostal to človek, korupčník, ktorý si to povybavoval, že tú zákazku dostal, ten tunel je nedostavaný, je to predražené, stali sa tam, stali sa tam mnohé zlé veci, zase niekto ďalší mu išiel zobrať firmu a tak ďalej, tomuto sa treba vyhnúť. A bol to, ak sa nemýlim, ten pán Remeta bol bývalý obchodník so železným šrotom. Proste je to niečo podobné, ako nakupovať stíhačky cez zubnú ambulanciu. Toto je u nás nemysliteľné, tak to dám renomovanej firme – aj zahraničnej –, pokiaľ mi to vie dobre postaviť. Pozrime sa na to, čo urobili v Japonsku, keď im tam poničilo cesty, do pár dní to mali opravené a to, to je, to je úplne iný výkon ako u nás, kde si už naozaj že desaťročia nevieme dostavať túto, túto diaľnicu. Ale ešte raz zdôrazňujem, že hlavným problémom je tam korupcia, veď na ten tunel boli peniaze, nebol tam, že nedostatok peňazí, a napriek tomu to nebolo, nebolo dostavané, je to ponechané, ako to je, a nikto nevie, kedy to bude reálne, reálne dostavené.
Takže, prosím, zanechajme, zanechajme diaľničnú známku, nerobme na tomto politiku, starajme sa o to, o čo sa máme starať pri všetkom, aby to bolo spravené nekorupčným spôsobom, aby do toho naozaj rôzni mafiáni a korupčníci nezasahovali, nezískavali pokútnym spôsobom zákazky a potom tie zákazky nebudú vybuchovať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 16:30 - 16:32 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja si mimoriadne vážim policajtov, ale aj prokurátorov a sudcov, ktorí sú čestní a ktorí si dobre robia svoju prácu. A práve o to viac si ich vážim, že tu vládne mafia, pretože o to ťažšie to majú. Osobne poznám policajtov, ktorí naozaj riskujú vlastný život pri boji s organizovaným zločinom, a ich práca je nesmierne dôležitá. Nebývajú za to ohodnotení. U nás sú ohodnotení len vlastným dobrým pocitom, že robia správnu vec.
Čo je to mafia? Neznamená, že každý člen mafie, to je organizovaný zločin, neznamená, že každý spácha trestný čin. Aj keď je lúpež v banke, nie každý fyzicky prerazí trezor a nakladá bankovky. Niekto robí iba šoféra dodávky. On iba nasadne do nejakej dodávky, odvezie z bodu A do bodu B a povie, ja som nič nespáchal. Čiže podobne je to aj v strane SMER. Každý, kto prispieva tým, čo páchajú megazločiny, je súčasťou takejto organizácie. Tak to, bohužiaľ, bohužiaľ, funguje. Aj členovia strany SMER by si to mali uvedomiť. A tí, čo majú čisté svedomie, by mali z tejto organizácie vystúpiť. Tak najlepšie deklarujú to, že nie sú s mafiou.
A tie následky pre dôchodcov. Zastavila ma babička, ktorá takmer plakala. Ukazovala mi, že má iba suché rožky s trochou šalátu na obed, pretože obidvaja dôchodcovia, manžel aj manželka, za lieky zaplatia vyše 500 eur a za liečenie, ktoré manžel podstupuje. To je vaša sociálna vláda. Tento konkrétny príklad, takmer plakala a prosila ma, aby som jej príbeh niekde spomenul. A je to jeden príbeh za všetky. Jeden za všetky. Choďte do ulíc a pýtajte sa ľudí, pýtajte sa dôchodcov, ako žijú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.2.2020 16:13 - 16:23 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pozerám, že spravodajca to nevydržal, presunul sa zo svojho miesta.
Dámy a páni, dovoľte mi najprv vyjadriť sa k otvoreniu schôdze. Otvorili sme schôdzu v dobrej viere umožniť poslancom pracovať. Ako vidíme, túto možnosť aj poslanci využívajú. Neboli sme s nikým koordinovaní a už vôbec sme neboli akýmkoľvek spôsobom koordinovaní s vládnou koalíciou. Naše svedomie je absolútne čisté. My sme totižto štyri roky so smeráckou mafiou bojovali, štyri roky sme neuveriteľne riskovali.
Stala sa vám situácia, že prídete domov a manželka je nešťastná, pretože vám niekto behal po byte a pootváral šuplíky? V čase, keď bojujete s tými najhroznejšími mafiami v štáte? To sa stalo. Keď si pozriete Threemu, môžte si tam pozrieť mnohé ďalšie skutočnosti. Napríklad v decembri 2017 som podal na Mariana Kočnera trestné oznámenie. Keď si pozriete Threemu, Zsuzsová hovorí Kočnerovi v tom čase: ´Rajtár na teba podal ďalšie trestné oznámenie. A potom celý víkend sedel doma a ani päty nevytiahol.´ Odkiaľ vie Zsuzsová s Kočnerom, čo ja kedy robím, či som doma, či som na dovolenke, kde som?
V inom čase hovoria s Kočnerom o tom, že majú plán, ako ma zavrieť do basy, ak s nimi policajti budú spolupracovať. Tak isto spomínajú to, že som hovoril o tom, ako ma chce Kočner zabiť. Mal som vtedy, mal som pred časom aj ochranku od polície, ktorá sama za mnou prišla a navrhla mi, aby som si zobral nejakú formu ochrany polície. A keď som sa ich spýtal, či to mám vážne zobrať, či je to naozaj vážne, tak povedali áno, je to veľmi vážne a absolútne to odporúčame. Kočnerovi nevyšli plány dať ma do basy, pretože tam sám čoskoro po tomto dialógu skončil.
Natália Blahová má na krku 84 žalôb od beštií z Čistého dňa, od monštier, ktoré prevádzkovali Čistý deň. Osemdesiatštyri a žalujú ju o 300-tisíc. Títo ľudia, ktorí by si, oni teraz mali odpykávať trest a minister Richter by nemal byť už len kvôli tomuto, ak nie kvôli ďalším veciam ministrom, tak títo ľudia sú ešte stále vďaka vláde Roberta Fica, na ktorú sú napojení, na koni a oni rozdávajú údery. Aj to je maslo na hlave ministra Richtera. Mimochodom, je teraz v kinách film Sviňa, film, kde sa zrejme aj pán minister dokáže nájsť.
Veľa sme toho podstúpili a následky z rôznych žalôb, z rôznych trestných oznámení budeme ešte veľmi, veľmi dlho znášať. Budeme ich znášať preto, lebo sme nielen tuto rečnili o tom, ako treba s mafiou niečo robiť, bla-bla-bla, ale preto, lebo sme konali. Sami sme dávali trestné oznámenia s presnými skutočnosťami, išli sme rovno proti tým najhorším mafiánom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, prosím, držte sa témy. Prerokujeme zákon o sociálnom zabezpečení, prosím vás, prvýkrát vás upozorňujem, a skrátenom rokovaní. Nech sa páči.

Rajtár Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. Ešte možno dve vety. Garantujem, že akákoľvek spolupráca so SMER-om z našej strany je, že čistý výmysel a nezmysel. Na schôdzu sme prišli, lebo sme sa chystali vystaviť SMER-u účet za tie zlodejiny, ktoré tu napáchal. Poukázať na to, že SMER už nemá morálne právo vládnuť a riešiť, že nič, toto bolo pre nás extrémne dôležité. Tak isto ani opozícia nesmie nechať SMER ako jediný subjekt oblbovať ľudí o tom, ako sú oni jediní sociálni a niečo navrhujú. To je chyba opozície, ak toto dopustí. SMER to so štátom, s ľuďmi v ňom nemyslí vážne. Táto schôdza sa má týkať dvoch miliónov ľudí, mladých rodín a 1,4 milióna dôchodcov z toho, na ktorých záleží, a rozprávať sa o ich problémoch, o tom, ako žijú, ako majú životnú úroveň a ako im ju zlepšiť, je nevyhnutné. Malo sa tak robiť už dávno. Dvanásť rokov tu vládol SMER, a preto je zarážajúce, prečo sa dôchodcovia majú zle práve za vlády strany SMER, ktorá o sebe tvrdí, že je sociálna. Prečo dôchodcovia živoria? Veď 12 rokov ste im kontinuálne mohli zlepšovať ich životnú úroveň. Ale keby ste to robili, tak by nebol priestor na kradnutie. Však, pán minister? My sme vám vystavili účet na 5 miliárd explicitne zmapovaných, rozkradnutých vecí. Samozrejme, tých miliárd bolo viac, len na DPH sa rozkradne každý rok 1,6 miliardy eur. To sú peniaze, ktoré už daňoví poplatníci zaplatili, a ony boli následne, následne rozkradnuté z daňového úradu. Takže tých miliárd je oveľa, oveľa viac. Strana SMER je antisociálna, strana SMER to s ľuďmi, s dôchodcami, s rodinami nemyslí vážne.
Už som to tu spomínal, ale práve vy, pán minister, ste spravili všetko pre to, aby ste kryli zneužívanie detí v Čistom dni. Takže nemáte žiadne právo sa tu tváriť ako obhajca dôchodcov či detí. Dokázať ste to mali vtedy. Bez SMER-u by sme tu vôbec nediskutovali o tom, prečo sa dôchodcom ťažko žije. Prečo sa mladým rodinám ťažko žije. Slušná vláda by snáď ani nedokázala ukradnúť alebo vyplytvať toľké miliardy ako vy. Tak extrémne prejesť, tak extrémne prejesť budúcnosť aj súčasnosť Slovenska. Tie miliardy mali ísť na cesty, školy, škôlky, nemocnice, dôchodky, nájomné byty pre mladé rodiny. Tam mali odísť tieto miliardy. Nie niekam do Švajčiarska za teplý vzduch alebo niekde na Cyprus cez mýtny tender a ďalšie a ďalšie kauzy. Mnohé ešte ani neboli odhalené a naozaj sú to ďalšie a ďalšie miliardy.
Takže ešte raz. O dôchodcoch hovoriť treba, sú to naši rodičia, starí rodičia a sú veľmi dôležití. A treba o nich hovoriť cez celé volebné obdobie a treba hlavne konať, keď sa kradnú peniaze, ktoré patria im a ktoré patria ďalším obyvateľom Slovenska na ich bežné potreby, na infraštruktúru štátu a tak ďalej. Demokratická strana je jedna z najstarších značiek politických strán na Slovensku, je to najstaršia strana po druhej svetovej vojne, jej odkaz a hodnoty sú jasné. Bojovala proti fašizmu v 44., bojovala proti komunistom v 46. Táto značka je hodná pre nás ako pre krajinu, aby sa zachovala, aby sa rozvíjala. Preto ma práve teší naše spojenie so stranou Demokratická strana, lebo sme to boli my, ktorí opäť raz nie kecali, ale konali konkrétne činy pri boji s mafiou.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.2.2020 15:39 - 15:41 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
SMER – SD vôbec nemyslí svoj návrh vážne, hlavne nemyslí vážne akúkoľvek starostlivosť o ľudí na Slovensku, či dôchodcov, či deti. Najlepším dôkazom toho je to, kto tu obhajuje tieto návrhy. Vedľa rečníckeho pultu sedia Ján Richter a Erik Tomáš. Vám záleží na deťoch? Keď sa odhalila kauza Čistý deň, vy konkrétne dvaja ste do poslednej kvapky krvi kryli hnusné zneužívanie detí a to ešte za pomoci Mariána Kočnera, mafiána a vraha. Vy dvaja osobne, ktorí tu sedíte a tvrdíte, ako veľmi vám záleží na srdci osud ľudí na Slovensku, osud dôchodcov a osud detí. Ako ste konali vtedy? Prečo ste sa tých detí nezastali vtedy? Prečo ste to neriešili vtedy, keď išlo o ich zneužívanie? Hanbite sa za to! Vy nemáte morálne právo predkladať voči ľuďom na Slovensku vôbec nič.
Skryt prepis
 

29.11.2019 11:31 - 11:51 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte sa mi vyjadriť k rozpočtu, k tomu plánovanému na budúci rok, ako aj k tohtoročnému.
Len zopakujem po ostatných, že diera do rozpočtu na tento rok bude zrejme 1,6 mld., aj keď ministerstvo tvrdí, že menej. No nie je toto tvrdenie príliš vierohodné. Na budúci rok samotné ministerstvo, samotný minister plánuje opäť raz deficit, opäť raz dieru do rozpočtu napriek tomu, že budúci rok mal byť pôvodne rozpočet už prebytkový. Malo sa produkovať viac, ako sa spotrebuje. Toto všetko sa spláchlo do Dunaja a dnes ministerstvo hovorí, budeme hospodáriť zle aj budúci rok. Tá diera, ktorá sa plánuje na budúci rok, bude, samozrejme, v praxi oveľa, oveľa vyššia, keďže sa čaká oslabenie ekonomiky na základe oslabenia ekonomík na západ od nás a toto sa naozaj premietne, premietne na Slovensku už budúci rok.
Ten rozpočet na budúci rok nezahŕňa ani také položky očakávané, ako je kompenzácia napríklad colných podvodov. Tie colné podvody boli vo výške vyše 300 mil., spravili sme dieru nielen do slovenských, do slovenského výberu cla, ale takisto dieru do celoeurópskeho výberu cla, keďže tu boli preclievané tovary, ktoré následne putovali vo veľkých množstvách aj na Západ. To znamená, že vláda SMER-u vymyslela spôsob, ako tunelovať a vybavovať korupčné preclievanie nielen pre Slovensko, ale keďže sme súčasťou Európskej únie, tak pre celú Európsku úniu.
Ten fakt, že nemáme vyrovnaný rozpočet ani tento rok a že nebude ani budúci rok, by sa dal za určitých podmienok akceptovať. Poviem za ktorých. Dalo by sa akceptovať, ak by vláda radikálne investovala do infraštruktúry, do diaľnic, ktoré vláda Roberta Fica nedokázala dostavať, pritom im zostalo iba niekoľko úsekov, napriek tomu sa to nepodarilo. Do opráv ciest I. triedy a do zrýchľovania železníc. Zrýchľovanie železníc na 160 km za hodinu sa nedostalo ani len po Žilinu, napriek tomu, že sa na to dali čerpať eurofondy, robila to firma podobná Váhostavu, ktorá takisto nevyplatila živnostníkov a išla do reštrukturalizácie. To je príkladom toho, akým spôsobom sa tu narába so zdrojmi za vlády strany SMER.
A zrejme Robert Fico je jediný, ktorý chodí z Bratislavy do Košíc po diaľnici, a to už od roku 2010. Zrejme chodí cez Maďarskú republiku, lebo len tak sa to spraviť kontinuálne po diaľnici.
Ďalšia podmienka, za ktorú by sa dal akceptovať deficit, je radikálne zakročenie proti korupcii a radikálne opatrenia v prospech vymáhateľnosti práva. Vymáhateľnosť práva, to, že vám niekto napríklad nezaplatí, firmu dá do reštrukturalizácie, je ešte väčším problémom ako nedostatok infraštruktúry. Sťažujú sa na to zahraniční investori, sťažujú sa na to domáci živnostníci, podnikatelia a trpí na to celá ekonomika. Naozaj stav právneho systému, ktorý sa dá opraviť pritom aj bez nejakých väčších finančných inštitúcií, je v katastrofálnom, v katastrofálnom stave. A namiesto toho, aby sa urobili aspoň nejaké kroky na jeho zlepšenie, tak tu vidíme kroky, ako do posledného dychu obhajoba človeka, ako je Monika Jankovská, od ktorej do obrovskej miery tento systém závisel a stále do istej miery závisí. Monika Jankovská je reprezentant toho, prečo je tu, prečo je tu taký právny systém, aký je, prečo je plný korupcie a plný manipulácií a nevymáhateľnosti práva. Je príkladom toho, že takýto stav a takéto osoby, ktoré to spôsobujú, vláda, Pellegrini, Robert Fico obhajujú do posledného, posledného dychu.
Výsledkom všetkého je, naopak, to, že keď sa porovnáme s okolitými krajinami alebo aj so širším okolím vrátane pobaltských krajín, tak prílev zahraničných investícií bol u nás radikálne nižší ako k pomere DPH, bol aj niekoľkonásobne nižší ako napríklad už len v takom Maďarsku, nehovoriac o niektorých pobaltských krajinách, bol trojnásobne nižší za roky 2014 až 2018 ako v susednej Českej republike.
Čo to znamená? Znamená to, že tie investície, ktoré môžu produkovať vysokú pridanú hodnotu alebo aspoň nejakú pridanú hodnotu, ktorá môže byť použitá na generovanie, teda ktorá bude generovať zdroje na to, aby si ľudia sami zarábali, sami si zvyšovali životnú úroveň, tak namiesto, namiesto takéhoto procesu tu vidíme to, že nedôverujú nám v zahraničí tí, ktorí rozhodujú, kam investovať svoje peniaze, niekoľkonásobne nám dôverujú menej ako iným podobným okolitým krajinám. Keby investície pribúdali, tak potom, samozrejme, generuje to zdroje aj do sociálneho systému, keďže ľudia, keď sú zamestnaní, odvádzajú sociálne dávky, odvádzajú dane, z čoho sa potom môžu zvyšovať dôchodky a rôzne sociálne dávky na ochranu rôznych ohrozených chudobných častí obyvateľstva. Toto u nás ide opačným smerom ako čo i len v okolitých krajinách.
SMER to, čo robí, len marketingovo prerozdeľuje rôzne frčky typu obedy zadarmo a podobne zo zmenšujúceho sa koláča, zo zmenšujúcich sa zdrojov a ešte aj to kompenzuje potom narýchlo vecami, ako je bankový odvod. A keď si to teda dáme na jeden stôl vedľa seba, tak to znamená to, že niekde zaplatí obedy zadarmo alebo vlaky zadarmo, čiže do jedného vrecka dá nejaké tie frčky a z druhého vrecka potom cez zvýšené poplatky bánk tieto peniaze ľuďom potom vzápätí vyberie.
Vláda trestuhodne nevyužíva na zvyšovanie efektivity chodu štátu ani tie nástroje, ktoré už má k dispozícii. Tým nástrojom je napríklad hodnota za peniaze. Sám minister potvrdil, že projekt hodnoty za peniaze je nedostatočne využívaný napriek tomu, že by priniesol úspory na základe efektivity v hodnotách minimálne desiatok miliónov eur. Ja si dovolím tvrdiť, že keby bol naplno využívaný alebo aspoň v značne vyššej miere využívaný, tak by sa tieto sumy šplhali až do stoviek miliónov eur. Momentálne je akýsi plán v rámci hodnoty za peniaze ušetriť na IT, na chode IT systémov 10 mil. a na chode iných štátnych systémov nejakých 40 mil. Toto sú opäť len frčky usporené, potenciálne usporené, zdôrazňujem, to je iba plán alebo vízia v porovnaní s tým, keby sa tento nástroj využíval naozaj efektívne a sekal všetky tie provízie a neefektivity, ktoré v tom systéme sú. Veď na IT systémy sme dali vyše miliardu a ten výsledok je žalostný.
Eurofondy. Sám minister tvrdil a hovoril, že eurofondy, čerpanie eurofondov je na veľmi nízkej úrovni napriek tomu, že je to najlacnejší zdroj príjmov alebo najlacnejší zdroj na investície.
Nuž dôvodnom nízkeho čerpania je korupcia, to je aj to, o čom som hovoril, ktorá je reprezentovaná v právnom systéme napríklad Monikou Jankovskou.
Dôvodom tohto nízkeho čerpania je aj, sú aj neprehľadné a zložité podmienky čerpania eurofondov. Tam je plná zodpovednosť vlády a pán Kamenický ako minister sa nemôže vyhovárať na to, že on ako jeden z ix ministrov alebo členov vlády nemôže, nemá tie páky, ako donútiť ostatných, aby sa správali racionálne a nastavili to racionálne. Myslím, že aj pán Kamenický je aj podpredsedom vlády a ako podpredseda vlády má zodpovednosť (reakcia z pléna), nie je podpredsedom vlády, v každom prípade ako minister financií, tak som ho tu povýšil na chvíľku, ako, ako minister financií, ako veľmi dôležitý člen vlády, si myslím, že by mal zobrať zodpovednosť za to, akým spôsobom sa narába so zdrojmi vlády.
A takisto by sme tu mali vidieť potom Petra Pellegriniho, ktorý sa iba vznáša niekde v diaľke na nejakom marketingovom obláčiku, robí si marketing, ktorý mu dodáva medzinárodná firma, taká, na ktorú sa niektorí členovia SMER-u sťažovali, že údajne robila prevrat v Čiernej Hore, napriek tomu teda Pellegrini takýto marketing rád využíva a tvári sa, že jeho sa chod parlamentu, vlády, všetka tá korupcia alebo trebárs aj čerpanie eurofondov, alebo to zlepšenie absolútne, absolútne netýka. Som zvedavý, dokiaľ vydrží takéto bábkové marketingové pôsobenie človeka, ktorý by mal zobrať zodpovednosť za krajinu a mal by sa zodpovedať aj ostatným. Dúfam, že ho tu uvidíme rozprávať o rozpočte a ďalších dôležitých veciach, ktoré sa týkajú chodu vlády a krajiny.
Dám už len stručne príklady toho, kde eurofondy zlyhávali. Boli to tie školské eurofondy na tzv. inovácie, kde sa to muselo celé zrušiť, keďže korupcia a IT zákazky som už spomínal.
No a možno takým najväčším nekorupčným hriechom je nestavanie ciest a diaľnic z eurofondov. To keby sa bolo spravilo, tak tá diaľnica tu možno nie je do roku 2010, ale možno pár rokov by už tu bola. A ako vieme, diaľnice sú preto dôležité, lebo sa popri nich okrem iného usádzajú investori, pretože môžu ľahko a rýchlo prepravovať osoby a tovary viac na západ, keďže sme závislí na exporte na západ a keď takéto rýchle spojenia nie sú, tak tí investori zostávajú viac na západnom Slovensku, kde môžu presunúť jednoducho svoj tovar alebo ľudí veľmi, veľmi rýchlo smerom na západ alebo jedným a druhým smerom.
Daň z pridanej hodnoty. Bolo to tu už spomínané, naďalej je tam diera takmer 2 mld., každý jeden rok je tá diera takmer 2 mld., a pritom trištvrte z tejto sumy je čiastka, ktorá už bola nami všetkými do tej spoločnej kasy na daňové úrady zaplatená, už ju tam niekto dal, vyplatil, ale následne, následne bola vybratá cez podvody z DPH a la Kočner, a la Bašternák, ale aj oveľa väčšie podvody a oveľa sofistikovanejšie podvody a ešte aj podvody medzinárodného charakteru. Trištvrte z dvoch miliárd boli vybraté, pričom predtým táto daň už bola zaplatená. To znamená, zlodeji ukradli spod nosa šéfom daňových úradov, a teda ultimátne pánovi ministrovi trištvrte z dvoch miliárd. A všetci kompetentní sa prizerali a možno niektorí kompetentní tomu pomáhali. Dodnes to nie je poriadne vyšetrené, niektoré obrovské podvody.
A o colných podvodoch, za ktoré je tiež zodpovedná Finančná správa, ktorá je teda organizácia zlúčená z dvoch častí, daňové úradu a colné úrady, tak pri týchto obrovských colných podvodoch, ktoré vyšetroval OLAF z Európskej únie, nezačalo sa u nás ani len, ani len vyšetrovanie, aby sa zistilo, kto je za to zodpovedný, kto tam spolupracoval, kto to organizoval. Ani sa len neiniciovalo trestné stíhanie v tejto, v tejto veci. Zjavne ani pánovi ministrovi to nevadí, že mu miznú takého obrovské čiastky pod nosom doslova.
Bol tu, videl som tu aj ministra sociálnych vecí Jána Richtera. Jeho ministerstvo má rozpočet 2 mld. alebo vyše 2 mld. a nehovoriac o rôznych fondoch, ktoré prerozdeľuje. Napriek tejto sume Slovensko nie je ani zďaleka sociálnym štátom. Peniaze sú prerozdeľované korupčne a necielia na tie ohrozené skupiny ľudí tak, ako sú na to určené. Príkladom za všetky, aj keď takých príkladov by sa dali menovať stovky až tisíce, je Penzión Šteffi, prevádzkovaný členkou SMER-u, to je príznačné, a Tomanovej bývalou kolegyňou Štěpánkou Mádlovou. Namiesto starostlivosti o seniorov sa z tohto penziónu stal dom hrôzy, kde sa seniori boja o svoj život a majetok, kde im boli prevádzané byty, ktoré vlastnili, a následne ešte aj výťažok z týchto bytov bol vypumpovaný preč z ich účtov prevádzkovateľkou tohto zariadenia.
Ministerstvo pritom vyplatilo tomuto zariadeniu za posledné roky takmer trištvrte milióna eur. To znamená, my sme bohatá krajina, len sme zle spravovaná. Tie peniaze sú, len sú prerozdelené tam, kde absolútne prerozdelené nemajú byť, sú prerozdelené ľuďom, ktorí boli dokonca za podobnú činnosť trestne stíhaní a odsúdení v minulosti. Minister Richter tento problém kompletne ignoruje, má zopár kontrolórov na 800 zariadení, ktorí absolútne nedokážu urobiť kontrolu. Ak sa aj spraví kontrola týchto zariadení, následne sa nedeje vonkoncom nič. A v prípade napríklad tohto domu hrôzy, kde tie zistenia boli hrôzostrašné, tak ministerstvo iba začalo nejaké správne konanie s možnou budúcou pokutou 2-tisíc eur. Tak vyplatilo trištvrte milióna. Dejú sa tam hrôzostrašné veci a jediné opatrenie ministerstva je začatie, ani neukončenie, začatie akéhosi správneho konania s možnou sankciou 2-tisíc eur, čo je absolútne smiešne. Je to doslova, ako keby sa minister Richter rehotal na tom, ako, ako funguje sociálny systém.
Polícia pritom začala niekoľko veľmi závažných trestných stíhaní v tejto veci a napriek tomu, že aj polícia zistila mnohé závažné skutočnosti, stíha ich aktívne, tak minister sa opäť len a len prizerá a vyzerá, že je mu to úplne jedno, resp. chráni smeráckeho nášho človeka, ktorý takýto dom hrôzy prevádzkuje.
Ak by som teda zhrnul tento prejav o rozpočte, rozpočet, ktorý pripravil minister Kamenický, nepripravuje Slovensko na spomalenie ekonomiky, ktoré určite príde. To znamená, že tento rozpočet bude musieť byť priebežne upravovaný počas ďalšieho roka, lebo tie realistické prognózy sú s oveľa, oveľa vyšším deficitom. Budú sa narýchlo plátať diery, budú sa narýchlo hľadať rôzne ad hoc úspory, kde sa čo dá ušetriť, kde sa čo dá nejakým spôsobom nevyplatiť a podobne. Toto budeme vidieť budúci rok. Rozpočet nijako nepomáha ľuďom, ani pracujúcim ľuďom s nízkymi príjmami. Nepomáha ľuďom ohrozených chudobou, ľuďom, ktorí prídu v čase oslabovania ekonomiky o svoje pracovné miesta. Na toto rozpočet vôbec nepamätá a nie je na to pripravený.
Opäť zdôrazním, že bol by akceptovateľný aj deficitný rozpočet, ak by to bolo naozaj vyvážené dobrými opatreniami na dlhodobé generovanie zdrojov, z ktorých sa dá následne čerpať, teda či už ľudia si priamo vedia zarobiť na svoju životnú úroveň, alebo tieto zdroje sa dajú čerpať na prevádzku dobrého sociálneho systému. Nie je to tak. Vláda len prejedá zvyšky minulej prosperity a hlasno pritom mľaská.
Chcem požiadať pána ministra, aby takýto rozpočet prerobil a spravil ho realistickým, aby aspoň čiastočne pripravil Slovensko na to, čo ho budúci rok čaká.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.11.2019 18:11 - 18:20 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, osobitný odvod pre banky, ako už bolo povedané, pôvodne bol takýto osobitný odvod zavedený v čase krízy. Prečo je teda opäť používaný po rokoch ekonomickej prosperity celosvetovej, európskej a následne aj slovenskej?
Odpoveď je veľmi jednoduchá, pretože vláda SMER-u je vládou krízy. Jednoducho po rokoch vlády SMER-u vláda musí robiť krízové opatrenia. Prečo sa to volá odvod. Myslím si, že mali by ste takisto premenovať na bankový prevod, pretože vy nielen odvádzate od súkromných inštitúcií, ale ako bolo už povedané predrečníkmi, vy to prevádzate. Zoberiete bankám a prevediete to svojmu sponzorovi, ako sa stalo predtým v roku 2015 Širokému. Jednoducho, pre vás je to iba prevod z vreciek iných do vreciek vašich sponzorov, ako je Široký, Brhel, PENTA, J&T a ďalší.
Toto všetko robíte v skrátenom legislatívnom konaní bez akejkoľvek, akejkoľvek konzultácie, ako aj ste sami spomenuli, plátate tým nejaké diery. Aké, ako je vôbec možné, že prišlo k takýmto dieram, opäť po rokoch prosperity, po rokoch rastu ekonomiky? Vytvorili ste, vytvorili ste krízu z čias prosperity, keď mal byť rozpočet dávno, dávno vyrovnaný a tento rok už mal byť v prebytku, nehovoriac o ďalšom, tak vy tu hovoríte o dierach, o plátaní a tak ďalej a tak podobne.
Bankový sektor je aj pre našu krajinu veľmi, veľmi dôležitý, a teda hlavne jeho stabilita, ktorá sa aj týmto narúša. Jednoducho zoberiete peniaze odtiaľ, kde ich vidíte. Otrháte nejakú viac-menej bezbrannú obeť... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, poprosím vás o rokovací poriadok.

Rajtár, Jozef, poslanec NR SR
... a následne... (Ruch v sále.) Prosím? ... a následne, a následne si to prevediete, tie peniaze, kam vy chcete a potrebujete. Pritom hovoríme o obrovskej, obrovskej sume, sám váš bývalý nominant, dlhoročný minister financií a dnes šéf Národnej banky vyčíslil, že zvýšený 0,4 % odvod, čo je také šálenie, lebo to vyzerá, že to je strašne málo, ale tento odvod by predstavoval až 33-percentný podiel zo zisku bánk, čiže tretinu zisku to v skutočnosti berie, len ste to naštelovali navonok tak, aby to vyzeralo, že to je nejaká nepatrná čiastka v relatívnom, v relatívnom porovnaní.
Banky vykonávajú svoju činnosť podobne ako iné súkromné spoločnosti s účelom, samozrejme, dosahovania zisku a zachytili sme aj to, ako váš - stále váš - šéf Robert Fico sa rozčuľoval nad nejakým špeciálnym jedným poplatkom vypichnutým z kontextu, poplatkom za papierový, papierový výpis z účtu. Nuž, myslím si, že v dnešnej dobe prevažne sa používajú elektronické výpisy z účtu, a naozaj tak ako sa dá čítať bez papiera, tak aj bankový výpis sa dá pozrieť a prečítať bez papiera. S týmto nie je žiaden problém. Netreba účelovo vypichnúť v nejakej možno jednej banke jeden špecifický poplatok.
Takéto opatrenie, samozrejme, bude mať nielen ten následok, že sa zvýšia poplatky možno za výpisy z účtu, možno ďalšie poplatky bánk. A opäť to len zaplatia ľudia, ale zníži sa aj atraktivita podnikateľského prostredia, lebo aj firmám sa budú zvyšovať poplatky a banky môžu prepúšťať ľudí a celkovo to bude mať ďalší a ďalší následok, tzv. špirála smerom nadol, lebo je naozaj fascinujúce, ako vy nedokážete budovať ani základné veci.
Ešte aj v rozvojových krajinách vedia, že musia nejakú tú diaľnicu, nejaký ten most vybudovať, a vám sa ani len takáto základná vec nedarí. Veď vy ste nedokázali, smeráci, ani len, nie že do roku 2010, do roku 2019 vybudovať jednu kratučkú diaľnicu. Nie sme veľká krajina. Ani len jednu krátku diaľnicu ste nedokázali prepojiť. Ani nie celú diaľnicu, len tie niektoré úseky, ktoré spadali pod vašu vládu. Ani len takúto základnú vec ste neboli schopní vybudovať, ale deštrukcia vám ide perfektne. Pozeráte sa, kde sú peniaze, kde sa ešte niečo v tej ekonomike hýbe, a snažíte sa načierať tak, aby bolo za čo vyplácať vašich sponzorov typu Široký, typu Brhel a ďalší.
Stavil by som sa, že keby ste vládli v nejakej prosperujúcej krajine, ako sú napríklad Spojené arabské emiráty, tak v tejto krajine by do pár rokov bol možno aj nedostatok piesku a slanej vody.
Zachytil som aj niektoré vyjadrenia vládnych politikov, aby si ľudia, aby sa vyhli poplatkom v bankách, neotvárali účty, resp. ich zatvárali a aby namiesto toho používali hotovosť, a teda zrejme aj výplaty si ukladali voľakam do ponožky a podobne. Už predtým sme zaznamenali iniciatívne, dokonca názorné príklady takéhoto konania, ten tzv. slávny svet cashu, kedy si Kaliňák, Baštrnák a ďalší jednoducho fiktívne, fiktívne prevádzali rôzne peniaze, a teda tvrdili, že to bolo všetko prenesené cashom, keďže bol pred pár rokmi podľa nich svet, svet cashu. Potom sa divím, že doteraz, donedávna zrejme tie banky ani nemali komu účtovať tie poplatky, keďže sa tu, keďže bol svet cashu a všetko sa prevádzalo vo fyzickej hotovosti.
Takéto návrhy, ktoré sú škodlivé a ktoré sú prezentované populisticky ako zatočenie s nejakými zlými bankami, ktoré sú predkladané bez akýchkoľvek analýz a dopadov, šité horúcou ihlou a prijímané narýchlo v skrátenom legislatívnom konaní, neškodia len slovenským občanom a podnikateľom, zneisťujú a odrádzajú aj zahraničných investorov. Ja som na finančnom výbore ukazoval graf, ako za posledné roky bol u nás veľmi nízky v porovnaní s okolitými krajinami, nehovoriac o pobaltských, prílev priamych zahraničných investícií. Jednoducho až niekoľkonásobne menej u nás zahraničie investovalo, ako čo i len v okolitých krajinách. A bolo to oveľa viac už len v takom susednom Maďarsku, kde vládne Orbán.
Toto je výsledok vášho vládnutia v časoch prosperity. Doslova ste odradili, aj takýmito opatreniami a mnohými ďalšími zahraničných, ale aj domácich investorov od toho, aby do Slovenska investovali, aby sa tu naozaj oplatilo vložiť peniaze odinakiaľ a zarábať peniaze na Slovensku. Výsledkom bude vždy len a len to, že všetkého bude menej a vy potom po vašej vláde niekam zdupkáte, možno práve do toho Dubaja a Spojených arabských emirátov, kde niektorí z vás už sú dosť etablovaní, Bödör, Kaliňák, Počiatek a ďalší. Len teda dúfam, pre ich dobro, že vás tam nenechajú vládnuť, pretože by naozaj zle dopadli.
Vyzývam všetkých poslancov a pani poslankyne, aby nezahlasovali za takýto gangsterský návrh a aby sa takéto opatrenie, takéto škodlivé opatrenie neuskutočnilo.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2019 15:29 - 15:30 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Marian Kočner, kto sú jeho kumpáni, koho vládu si želá a koho sa, naopak, obáva. Citujem: "Kočner sa obával, že vláda SMER-u padne." Ešte raz: "Kočner sa obával, že vláda SMER-u padne." Svojej kumpánke Alene Zsuzsovej, ktorá je, tak ako on, obvinená z objednávky Kuciakovej vraždy, písal, že ak by sa do vlády dostala opozícia, to znamená SaS, Igor Matovič a ďalší, citujem, "nepomôže nám ani odsťahovať sa na severný pól". Toto je rozdiel medzi vládou SMER-u a opozíciou. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2019 10:10 - 10:12 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. O tom, aká inštitúcia je finančné riaditeľstvo, a ešte raz, nehovorím o tých veľa profesionáloch, ktorí pracujú či už na daňových alebo colných úradoch a ktorí by si práve zaslúžili aj teda vyššie platy alebo aj vyššie miesto namiesto tých politických nominantov, ktorí sa v tých oblastiach vôbec nevyznajú a majú iné záujmy, ako sú záujmy danej inštitúcie podľa zákona, tak na ilustráciu, spomínal som to už v rozprave, je to, že vyšetrovací orgán Európskej únie musel prísť vyšetrovať a povedať, že sa tu podvodom preclilo a spravila sa škoda za minimálne 325 miliónov, a to po tzv. 50-percentnej zľave, ktorú na to OLAF aplikoval. Čiže až európske orgány, tak seriózna tá situácia je, tak vážna je, že až európske orgány museli zasahovať, vyšetrovať a vyčísľovať škody na obrovských, na gigantických podvodoch, ktoré sa cez túto inštitúciu prehnali, no a kvôli tomu aj musel odísť teda teraz už bývalý šéf František Imrecze, ktorý však v pozadí stále riadi nejakú časť tzv. biznisu, ktorý sa tam deje, aj vrátane týchto, týchto eKás.
Takže, pán Muňko, je veľmi zvláštna výzva od vás, že aby sme ako opozícia nekritizovali túto inštitúciu, inštitúciu, ktorú musí vyšetrovať európsky vyšetrovací orgán. Do takej krízy tí politickí nominanti túto inštitúciu dostali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2019 9:51 - 10:05 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi vysvetliť, prečo projekt online eKasy treba minimálne posunúť do konca tohto roka, alebo teda do začiatku budúceho roka a na začiatku, teda na konci svojho príspevku potom prednesiem pozmeňovací návrh k tomuto.
Dovoľte mi najprv ilustrovať taký chaos, ktorý vládne na Finančnom riaditeľstve. Finančné riaditeľstvo je inštitúcia, ktorá je právne oddelená od colných a daňových úradov. Stalo sa to tak, že colné a daňové úrady sa zlučovali do takpovediac jednej organizácie a nad nimi sa vytvorilo takzvané Finančné riaditeľstvo. Toto opatrenie, si myslím, že v princípe bolo dobré, ale to, čo sa stalo, bolo, že to umožnilo dávať tam politických nominantov do vedenia tejto novej organizácie a umožnilo to obrovskú, obrovskú korupciu a umožnilo to doslova odstrániť profesionálov, colníkov a daňovákov, ktorí celý život robili vo svojom obore a ktorí sú takpovediac až vzácni na samotnom Finančnom riaditeľstve, ktoré sa hemží politickými nominantami a podľa toho to aj vyzerá. Tá organizácia je doslova v kríze, ja som o tom hovoril, keď musel odísť František Imrecze bývalý šéf finančnej správy po obrovských colných podvodoch, ktoré musel vyšetrovať až európsky vyšetrovací orgán OLAF a vyčíslil ich na 325 miliónov. Tam mal nastúpiť krízový manažér, ktorý by vyčistil, hlavne teda Finančné riaditeľstvo. Šancu by dostali práve odborníci, ktorých je dosť na daňových a colných úradoch, ktorí sa do svojho fachu vyznajú a ktorí by vedeli zodpovedne riadiť túto inštitúciu. Bohužiaľ, nová dočasná šéfka pani Wittenbergerová sklamala akékoľvek očakávania a neurobila rázne zmeny.
Dokumentujem to na takomto príklade, čo sa týka chaosu na Finančnom riaditeľstve. Pred pár dňami až týždňami poslala, poslalo Finančné riaditeľstvo e-maily, v ktorých vyzývalo podnikateľov a živnostníkov, aj keď v skutočnosti nielen podnikateľov a živnostníkov, na to, aby si teda, aby sa zaregistrovali s novými online eKasami a aby neotáľali s touto povinnosťou. Prečítam len prvý odstavec ich mailu: "Vážený klient, v našich zoznamoch sme identifikovali u vás aspoň jednu nezrušenú elektronickú registračnú pokladnicu, ERP. Dovoľujeme si vám dať preto do pozornosti, že od 1. 7. 2019 ste povinný používať na evidenciu prijatých tržieb pokladnicu eKasa klient. Každá pokladnica musí mať najneskôr k tomuto dátum pridelený kód eKasa klient, aby ste podnikali v súlade so zákonom", atď., atď.
Komu všetkému posielalo Finančné riaditeľstvo tento e-mail? Posielalo to ľuďom alebo teda subjektom, ktorí už zaregistrovanú novú online eKasu majú, takže ich mail bol úplne bezpredmetný. A svedčí to o tom, že nemali absolútne prehľad, komu to posielajú. Posielalo to živnostníkom a podnikateľom, ktorí kedysi mali RITTEL a mali, mali takúto registračnú pokladnicu klasickú. Ale už ju napríklad niekoľko rokov nemali, lebo ju dajme tomu pred piatimi rokmi odhlásili a nevenovali sa už ďalej RITTEL-u. Dokonca, dokonca Finančné riaditeľstvo posielalo takúto výzvu ľuďom, ktorí nikdy nepodnikali, nikdy neživnostníčili. Alebo podnikali a živnostníčili, ale nikdy nie v maloobchode, nikdy nie v takom obchode, kde bolo treba používať registračnú pokladnicu.
Viete si predstaviť, že toto Finančné riaditeľstvo - teraz sa odkladá udeľovanie pokút - by malo na starosti udeľovanie pokút? Komu by tieto pokuty dávalo, keď nemajú najmenšieho zdania, kto už má zaregistrovaný ten inicializačný kód na novú online pokladnicu? Nemajú zdania, kto vôbec prevádzkuje nejakú registračnú pokladnicu. A nemajú zdania, kto vôbec podniká alebo živnostníči a kto vôbec nepodniká a neživnostníči. Akým spôsobom by vôbec tieto pokuty udeľovali? Boli by to buď teda náhodné kontroly, tak ako sú náhodné kontroly doteraz, alebo ak paušálne obrovskému množstvu ľudí, tak by pokutovali kde-kade. Snažili by sa pokutovať aj ľudí, ktorí v živote ani len nemali živnosť alebo podnikanie, nieto ešte, že by prevádzkovali nejakú registračnú pokladnicu.
Takýto extrémny chaos, takýto extrémy chaos panuje na Finančnom riaditeľstve. A niet divu, že výsledkom toho je, že keď sa teda certifikujú tieto nové online pokladnice, tak neznáme firmy, pochybné firmy, firmy, ktoré nikdy pokladnice neprevádzkovali, zrazu dostali nejakou náhodou certifikát, aj zázračne za pár dní od svojho vzniku, tak takých géniov ocertifikovali na finančnej správe a firmy, ktoré tradične majú teda väčšinu trhu a roky, až desiatky rokov sa pokladnicami zaoberajú, tak tieto certifikáty, certifikáty nedostali. No niet sa čo diviť, že ten výsledok je taký, pokiaľ tak extrémny chaos, tak extrémny chaos vládne na Finančnom riaditeľstve. Je to obrovská hanba tejto inštitúcie. A ja ľutujem tých profesionálov, ktorí pracovali celý život ako colníci, ako daňováci, že sa na to musia pozerať, čo to rozbité Finančné riaditeľstvo s politickými nominantami doslova vyvádza a predvádza už roky. Je to hanba, ako takíto ľudia dokázali rozbiť predtým funkčné inštitúcie.
Po druhé. Celé toto opatrenie onlinizácií eKás je pravdepodobne teda v rozpore, ako tu už bolo povedané, s ústavou a na náš podnet to bude skúmať ústavný, Ústavný súd. Ale dovoľte mi hlavne podčiarknuť takúto sociopatickú náturu tohto opatrenia. V Čechách keď sa to zaviedlo a bolo na to teda viac času, tiež sa o tom hovorilo dva roky, tak na to doplatilo niekoľko desaťtisíc subjektov tých najmenších a najzraniteľnejších. Na Slovensku z toho nebolo žiadne poučenie a doslova sociopaticky sa toto nariadilo úplne každému. A naozaj aj tým najmenším, aj najzraniteľnejším. V Čechách sa aj samotná vláda po tejto skúsenosti trošku spamätala a sama navrhuje hranicu obratu pre subjekty, pre ktoré bude povinné mať online kasu v prepočte 24 000 eur ročne. Čiže samotný ten, kto to zavádzal, Andrej Babiš a jeho vláda, navrhujú po otrasnej skúsenosti, kedy desaťtisíce živnostníkov hlavne prišlo o svoju, o svoje živobytie vďaka zvýšeným nákladom, tak sama vláda v Čechách to takýmto spôsobom koriguje. Tu takéto poučenie nebolo. A ja dúfam, že aspoň teda počas tohto predloženia sa k tomu dopracujeme a dodatočne sa minimálne takéto opatrenie ešte pripraví. Opozícia dokonca navrhuje hranicu obratu 40-tisíc a dokonca je návrh aj na 80-tisíc v prepočte eur, eur ročne, aby teda subjekty do tohto obratu nemali povinnosť používať online pokladnicu.
Naozaj, keď sa to už zavádzalo inde, osobitne v tak blízkej krajine, ako je Česká republika, tak si myslím, že predkladatelia tohto návrhu, vláda, ministerstvo, finančná správa si mali zobrať príklad a poučenie z toho, čo sa teda stalo v susednej Českej republike, kde navyše teda na to boli dva roky, aj keď sa tam zároveň teda zavádzali aj elektronické pokladnice ako, ako také.
Takže ja dúfam, že ten odklad, ktorý je zatiaľ iba do septembra, ale predpokladám, že aj tak sa to v septembri bude predlžovať ešte do minimálne decembra, sa využije aj na to, aby sa minimálne teda odstránila takáto sociopatická nátura. Ale takisto aj z veľa iných dôvodov, aj z dôvodov externej korupcie, ktorá mala za následok obrovské colné podvody, obrovské podvody na DPH, ktoré stále pokračujú, je nevyhnutné naozaj vymeniť vedenie finančnej správy a dať tam krízového manažéra, ktorý zatočí s korupčníkmi a konečne krok po kroku dá tú organizáciu do poriadku. Hovorím, tá organizácia na to potenciál má, keďže tam pracuje veľa dobrých profesionálov, ktorí sú však doslova sabotovaní tým politickým vedením tejto inštitúcie. Čiže na to tiež treba čas. A až potom by sa táto organizácia mala zamýšľať nad tým, ako bude riadiť živnostníkov, podnikateľov a aké náklady a aké problémy im vyrobí, alebo teda dúfam, že už potom, po nejakej svojej reorganizácii už nebude mať takéto zvláštne nápady.
Dovoľte mi teda pozmeňujúci návrh. Poprosím zastaviť čas.
Prečítam pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Jozefa Rajtára, Jany Kiššovej, Eugena Jurzycu, Milana Laurenčíka, Alojza Baránika a Ondreja Dostála k návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov, tlač 1552.
Bod 1. V čl. I § 18cf ods. 1 a 2 sa slová "30. septembra" nahrádzajú slovami "31. decembra".
Odôvodnenie: Navrhuje sa predĺžiť obdobie, počas ktorého nebudú udeľované pokuty, až do konca kalendárneho roka 2019.
Bod 2. V čl. I § 18cf ods. 1 sa vypúšťajú slová "si záväzne objednal online registračnú pokladnicu u výrobcu, dovozcu alebo distribútora, ktorému bolo vydané rozhodnutie o certifikácii pokladničného programu a chráneného dátového úložiska podľa § 4c a ak".
Bod 3. V čl. I § 18cf ods. 2 sa vypúšťajú slová "si záväzne objednal online registračnú pokladnicu u výrobcu, dovozcu alebo distribútora, ktorému bolo vydané rozhodnutie o certifikácii pokladničného programu a chráneného dátového úložiska § 4c,".
Odôvodnenie: Navrhuje sa vypustiť jedna z podmienok pre neudeľovanie pokút - záväznú objednávku online registračnej pokladnice u výrobcu, dovozcu alebo distribútora, pretože nie všetkým výrobcom, dovozcom alebo distribútorom už bolo vydané rozhodnutie o certifikácii pokladničného programu a chráneného dátového úložiska. Pokuty by sa neudeľovali podnikateľom, ktorí požiadajú o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient.
O bode 1 pozmeňujúceho návrhu žiadame hlasovať samostatne, o bodoch 2 až 3 spoločne.
Chcem teda ešte raz zdôrazniť, že podporíme akýkoľvek návrh bez ohľadu na to, ako sme sa teda k tomu dopracovali tu v Národnej rade, ktorý predĺži, predĺži spustenie eKasy, alebo minimálne predĺži alebo teda oddiali pokutovanie podnikateľov. Aj v prípade oddialenia pokutovania to nie je príliš dobré riešenie. Ideálne riešenie by bolo odložiť projekt ako celok, minimálne teda do konca, do konca roka a pokiaľ prejde tento pozmeňujúci návrh, ktorý predniesla kolegyňa poslankyňa pani Kiššová, tak tento môj pozmeňujúci návrh, ktorý som teraz prečítal, bude, bude bezpredmetný. Návrh, kde sa len odďaľuje pokutovanie, sa dá povedať, stále kriminalizuje podnikateľov a živnostníkov, keďže tvrdí, že len sa nebudú dávať pokuty, aj keď nejaké porušenie zákona, zákona tam je. A to nie je správne riešenie bez toho, aby mali na to reálny dosah kriminalizovať ľudí, ktorí podnikajú a ktorí živnostníčia, a to ešte z dôvodu nejakého násilného opatrenia štátu, navyše urobeného narýchlo a chaotickým spôsobom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 18.6.2019 13:46 - 13:53 hod.

Jozef Rajtár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci a vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi najprv povedať, že do druhého čítania tento návrh podporíme, pretože musíme hlavne pamätať na tých finálnych užívateľov tých elektronických pokladníc, čo je obrovské množstvo podnikateľov a živnostníkov vrátane mnoho malých živnostníkov, ktorých sa to bytostne dotýka a ktorým musíme priniesť nejaké konkrétne riešenie, keď už tam bolo zlyhanie zo strany štátu a konkrétne Finančnej správy.
Čo sa týka tohto konkrétneho návrhu, budeme tam však podávať, keď to pôjde, keď to bude v druhom čítaní, pozmeňujúci návrh, pretože to nie je na základe dobrých podmienok a parametrov pripravené. Poviem konkrétne, je to oddialenie nie celého projektu zvádzania eKasy, ale je to oddialenie tzv. pokutovania, a to o tri mesiace. A je to oddialenie na základe dvoch podmienok, Jednak, že podnikatelia majú svoje kasy už zaregistrované na Finančnej správe, alebo si teda požiadali o tzv. inicializačný balíček, to je jedna podmienka. Ale druhá podmienka, tá problematická, je, že majú objednané konkrétne riešenie od tzv. certifikovaného dodávateľa. Nato, aby takéto riešenie mali objednané, nebol jednak dostatok času a svedčí o tom aj to, že tí reálni dodávatelia dlhodobo prítomní na trhu tieto certifikácie nemajú. Aj ten zďaleka najväčší dodávateľ má riešenia len na dve svoje elektronické, elektronické kasy.
Čiže tá reálna situácia, ktorá nastala na trhu, je taká, alebo nielen na trhu, ale čo sa týka prípravy eKasy, je taká, že paradoxne tí najväčší distribútori a najväčší odborníci na to nemajú certifikáciu a rôzne neznáme firmy túto certifikáciu dostali. A na základe čoho ju dostali, to je veľmi pochybné a určite dáme podnet na to, aby sa to veľmi podrobne skúmalo.
Pretože, opakujem, keď je výsledok taký, že reálni tradiční výrobcovia a dodávatelia nemajú pripravené riešenia certifikované Finančnou správou pre finálnych užívateľov elektronických pokladníc, ale, naopak, ho majú rôzne neznáme firmy, väčšina z nich na základe certifikovaného riešenia jednej úplne neznámej eseročky CHDÚ, s. r. o., kde konatelia a majitelia pribudli do tejto eseročky iba vo februári a o pár dní nato, ako tam pribudli, dostali certifikáciu na svoje zariadenie. Tak keď je takáto reálna situácia, tak dúfam, že každý uzná, že niečo sa tam stalo vo veľkom neporiadku a bolo tam veľké zlyhanie zo strany štátu a konkrétne Finančnej správy.
Čiže keby som to zhrnul, áno, to riešenie je potrebné, je potrebné oddialenie, ale treba tam pomeniť podmienky toho oddialenia, pretože toto súčasné riešenie si berie ako rukojemníkov, si berie ako rukojemníkov tých finálnych užívateľov, ktorí si od svojich normálnych tradičných dodávateľov jednoducho nemali šancu, aj keby neviem ako chceli, nemali šancu objednať seriózne riešenie.
Ešte na takú ilustráciu dám jeden príklad. Jedna firma, ktorá tú certifikáciu na svoje zariadenia dostala, tak poruchovosť tej jej kasy je 46 %. Poruchovosť je 46 %, čiže Finančná správa ocertifikovala technické riešenie, na ktorom je v praxi 46-percentná poruchovosť. To svedčí o procese certifikácie na samotnej Finančnej správe, akým spôsobom prebehol a kto takúto certifikáciu dostal a kto je nedostal.
Všeobecne, keď sa mám vyjadriť ešte k tomu, či súčasné riešenie, to znamená bez online zapojenia, alebo toto konkrétne riešenie, aké bolo nadizajnované Finančnou správou, že ktoré riešenie je bezpečnejšie, čo sa týka možností napadnutia toho systému, manipulácie s údajmi, tak, bohužiaľ, je treba konštatovať, že tak ako to bolo pripravené Finančnou správou, tak toto nové technické riešenie je ľahšie zneužiteľné, ako boli vôbec tie elektronické pokladnice bez online napojenia doteraz. A je to z viacerých dôvodov. Jednak tie externé tzv. chránené dátové úložiská, ktoré boli certifikované, postrádajú ochranu, síce sa to volá chránené dátové úložisko, ale tá ochrana, čo je šifrovanie, na ňom reálne nie je. A takisto je externé, nie integrované priamo v pokladnici, kedy je možnosť manipulácie neporovnateľné náročná, je neporovnateľne vyššia a je to oveľa, oveľa náročnejšie.
Čiže ak ten hlavný argument bol zo strany štátu, Finančnej správy, že ale sú s tým veľké problémy a výsledky v praxi sú zvláštne, ale napriek tomu to zaveďme, lebo je to dobré, lebo tým aspoň teda nedokonalým spôsobom zabránime obrovským únikom, tak opak je pravdou. Ja tvrdím, že nielenže sa tam neusporí oproti dnešku tých 40 mil. mesačne, ako bolo tvrdené zo strany Finančnej správy, ale naopak, že tie úniky budú oveľa vyššie vzhľadom na to, aké to technické riešenie je. A nechcem teraz zachádzať do technických detailov, do toho, ako ďalšie riešenie Finančnej správy, tá virtuálna registračná pokladnica pracuje a akým spôsobom umožňuje obrovské, obrovské daňové úniky a doslova podvody, nielen úniky na daniach, virtuálna registračná pokladnica. Ale aj to fyzické technické riešenie pre klasické elektronické kasy ponúka oveľa väčšie možnosti manipulácie, ako je tomu doteraz, preto sa nebudem určite diviť tomu, keď vyjde štatistika a zistíme, že nielenže sa nevybralo naviac daní vďaka tomuto opatreniu, ale že sa vybralo ešte menej, lebo možnosti únikov boli ešte väčšie.
Takže zopakujem. Podporíme, samozrejme, predĺženie a podporíme tento návrh, ale v druhom čítaní sa budeme snažiť o pozmeňujúci návrh, ktorý jednoducho tie podmienky oddialenia postaví na racionálnych požiadavkách.
Ďakujem.
Skryt prepis