Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2018 o 16:34 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 13:20 - 13:22 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani podpredsedníčka.
No, pán kolega, trošku, trošku som sklamaný z tohto obhajovania zákona, ktorý si predložil. Neupieram ti tvoj názor ani teda názor tvojich kolegov, ktorí predkladáte ten zákon, že myslíte, že starostovia majú nízke platy a že by mohli mať vyššie, je to vaše videnie sveta, ale v tej obhajobe si sa viac-menej vyplakal, že ako sa im škodí, aké majú nízke platy, veľa roboty, a na konci ešte skončil si s tým, že ešte aj ty si ešte aj v Národnej rade a že koľko máš roboty s tým. No myslím si, že je to iba tvoje rozhodnutie, že si mohol ostať byť iba starostom alebo iba v Národnej rade a mohol si mať toho času viac, keď si sa chcel venovať jednej alebo druhej funkcii.
A neviem ani súhlasiť s tým, že chceš zvyšovať starostom platy na úroveň roku 2011, lebo to je nie, lebo tým zavádzaš, pretože keď boli upravené platy starostom v 2011. roku, tak sa upravil nejak ich výpočet a vôbec to neznamenalo zníženie platov, aspoň teda nie všetkým starostom, ale iba tým, ktorí mali nadštandardne vysoký príjem. Keďže som bol starostom, tak viem to aj posúdiť. Starostovia majú plat valorizovaný každý rok, to znamená, že od toho roku 2011 sa im ten plat automaticky zvyšoval a už teraz je aj podľa toho zákona, ktorý platí, vyšší. Takže vôbec to nie je pravda. Poviem taký príklad, že starosta takej obce, ktorá má do päťtisíc obyvateľov, má dvakrát vyšší plat ako napríklad poslanec Národnej rady. Takže argumentovať týmto je, je zavádzajúce.
A čo sa týka tých odstupných, no tak tam mi to pripadá, že si pripravujete zlaté padáky pre tých, ktorí sú už dlho vo funkcii a už nechcú... (Ukončenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15.5.2018 19:00 - 19:01 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem za slovo. Len by som chcel skonštatovať, že v rozprave vystúpilo 6 pánov poslancov, žiaden z nich nepodal žiadny procedurálny návrh, takže hlasovať o vyslaní našich vojsk do Pobaltia budeme zajtra. Verím teda, že všetci zodpovední poslanci prídu a toto uznesenie schválime.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15.5.2018 16:34 - 16:36 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, bol som Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť určený za spoločného spravodajcu pre tento bod, ktorý teraz prerokovávame, a dovoľte, aby som vám prečítal správu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť o výsledku prerokovania návrhu na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky (tlač 977).
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k návrhu na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto správu.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 1029 z 26. apríla 2018 pridelil návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky na prerokovanie Zahraničnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Oba výbory Národnej rady Slovenskej republiky prerokovali návrh na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s vyslaním príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej presunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky. Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré si dovolím prečítať.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu na vyslanie príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej presunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky na základe čl. 86 písm. l) Ústavy Slovenskej republiky vyslovuje súhlas s vyslaním príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej republiky, Litovskej republiky, Estónskej republiky a Poľskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.2.2018 18:40 - 18:41 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som len veľmi krátko chcel zareagovať.
Tieto vystúpenia Joža Mihála sú vždy ako pre mňa veľmi poučné aj dnes mu ďakujem za perfektnú prednášku, a keďže sme mali zadarmo takéto školenie, chcem sa ešte spýtať na jednu vec, ktorú som možno nepostrehol. Hovoril si, že keď je tá žena na rodičovskej dovolenke a ide robiť a trebárs zarobí 50 euro, tak si znižuje ten dôchodok. Ale určite existuje nejaká hranica, že koľko minimálne by musela zarobiť, aby si ten dôchodok neznižovala. Aby teda, keď rozprávame trebárs o minimálnom dôchodku, aby, aby zarobila toľko, aby dostala minimálny dôchodok.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 16:59 - 17:01 hod.

Milan Laurenčík
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2018 16:47 - 16:57 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mne ako členovi výboru pre obranu a bezpečnosť vystúpiť k téme dnešnej mimoriadnej schôdze. Som rád, že témou dnešnej mimoriadnej schôdze nie je odvolávanie ministra obrany Petra Gajdoša, čo sme avizovali v prípade, že by táto schôdza sa nekonala z dôvodu jej zablokovania koaličnými poslancami. Preto sa teraz môžeme venovať dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Možno, čo teraz poviem, tak nebude príjemné poslancom SNS a sa na mňa nahnevajú. Neviem prečo, ale vychádzajúc z medializovaných informácií a postupov ministerstva obrany pri modernizácii našich ozbrojených síl začínam mať pocit, že stará známa SNS sa nám pomaly vracia späť. Tento môj pocit umocnil aj prejav pána predsedu Danka, ktorý síce vyzýval na odbornú debatu, ale sám osobne útočil na novinárov a na opozičných poslancov. Pri predvolebnej kampani SNS a jej predsedu Andreja Danka som myslel, že to s heslom Hrdo, odborne a slušne myslí vážne. Ani vstup do koalície so SMER-om som v tom čase nevnímal nejako tragicky. Vnímal som to ako využitie príležitosti podieľať sa na správe krajiny a rozhodovať o jej smerovaní. Keby to bolo v duchu uvedeného hesla, tak by to mohla byť pre Slovensko dokonca aj prospešné. Kroky a postupy ministerstva obrany pri modernizácii našich ozbrojených síl však začínajú pripomínať a naozaj začínajú pripomínať postupy z čias nástenkových tendrov, ktoré v tom čase charakterizovali Slovenskú národnú stranu. Osobne si nemyslím, že za to pán minister Gajdoš môže osobne. V strane SNS je on veľmi krátko. Má však na ministerstve ľudí, ktorých činnosť sa tak javí.
V médiách som sa dočítal, že špecifikáciu áut, ktorá by umožňovala porovnať ceny, nepoznajú ani ministerskí úradníci. Pán minister ich síce dnes označil, že tú to ľudia, ktorí to ani nemajú vedieť, lebo by to mohli vyniesť von a zneužiť. Tak som to teda pochopil z jeho prejavu. Ak je to naozaj pravda, tak sa pýtam, čo takíto ľudia na ministerstve robia. Prvé informácie, ktoré prenikli na verejnosť, boli naozaj znepokojujúce. Odvtedy už síce prešla istá doba, ale ani dnes nevieme, prečo bol daný postup pri nákupe bojových vozidiel najvýhodnejší pre slovenského daňového poplatníka, ani dnešné vystúpenie pána ministra nebolo dostatočné, aj keď už vlial trochu viac svetla do toho, prečo také kroky ministerstvo robilo. Neustále utajovanie informácií aj nevysvetlený vývoj, vývoj, ten, čo sa má robiť s tými vozidlami, vzbudzuje len pochybnosti len o tom, či to celé nie je robené len preto, aby sa pri nákupe vyhlo verejnému obstaraniu pre dosiahnutie najvýhodnejšej ceny.
Aj ďalšie kroky ministerstva obrany pod vedením SNS vyvolávajú otázniky. Nákup stíhačiek, lietadiel Spartan a posledne aj zrušenie tendra na nákup vojenských radarov, kde sa z médií aj dnes dozvedáme, že sa rozhára vraj nejaký konflikt medzi SNS a stranou SMER. Takže zrejme sa v blízkej dobe môžeme zase tešiť na nejaké vypovedanie koaličných zmlúv alebo niečo podobné.
Pán minister obrany Peter Gajdoš si viackrát aj pomocou, aj s podporou opozície a opozičných poslancov si získal podporu opozície a opozičných poslancov. Určite nemôže povedať, že opozícia jeho kroky len kritizuje. Minimálne pri rokovaniach výboru pre obranu a bezpečnosť ho demokratická opozícia viackrát podporila. Dovolím si tvrdiť, že už dávno nemal minister obrany takú podporu opozície ako má minister obrany v súčasnosti. Poslanci demokratických opozičných strán vo výbore pre obranu a bezpečnosť prejavujú podporu Ozbrojeným silám Slovenskej republiky, našej účasti v NATO a záväzkom z toho vyplývajúcim, ale aj priamo ministrovi obrany. V máji minulého roku sme s kolegami, poslancami z demokratickej opozície dokonca predložili do Národnej rady návrh ústavného zákona o záväzných pravidlách financovania ozbrojených síl. Cieľom tohto ústavného zákona bolo zabezpečiť stabilnú a predvídateľnú úroveň financovania obrany Slovenskej republiky na cieľovej úrovni najmenej 2-percentuálnych bodov hrubého domáceho produktu. Chceli sme, aby táto úroveň bola dosiahnutá rýchlejšie, aby to bol ústavný zákon, ktorý by mohla zmeniť iba ústavná väčšina. Naším zámerom bolo, aby sa z témy financovania ozbrojených síl nestávala téma na vytĺkanie politických bodov. Koaliční poslanci tento zákon nepodporili. Minimálne ich však vyprovokoval k predloženiu deklarácie o nevyhnutnosti podpory obrany Slovenskej republiky na rokovanie Národnej rady, za ktorú nakoniec hlasovala aj demokratická opozícia.
Môj dnešný príspevok však nie je len o kritike. A ako som už uviedol, táto schôdza je o dlhodobom pláne a aktuálnom stave modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Chcel by som teda prejsť od témy obrnených vozidiel, od témy radarov, lietadiel k inej téme. A nakoniec aj k otázke na pána ministra. Jedná sa o oblasť kybernetickej obrany a kybernetickej bezpečnosti, ktorej sa dlhšie venujem a ktorá súvisí s dlhodobým plánom a aktuálnym stavom modernizácie ozbrojených síl. Minulý týždeň sme tu v Národnej rade schválili zákon o kybernetickej bezpečnosti.
Tento zákon určite nie je dokonalý a aj Odbor legislatívy a aproximácie práva Národnej rady Slovenskej republiky mu vytkol viacero nedostatkov. Je však dobré, že uzrel svetlo sveta a že sa táto téma a tieto pojmy stali už aj súčasťou slovenskej legislatívy. Samozrejme, ešte má posledné slovo pán prezident, aby tento zákon podpísal, aby bol naozaj platný. Ustanovenia tohto zákona sa z povahy jeho predmetu síce nevzťahujú na činnosti Slovenskej informačnej služby a Ministerstva obrany Slovenskej republiky pri aktivitách a ohrozeniach v kybernetickom priestore, pretože pod pojmom kybernetická bezpečnosť v zmysle tohto zákona môžeme rozumieť súhrn prostriedkov, ktorých cieľom je zaistenie ochrany kybernetického priestoru. Tieto prostriedky môžu byť prirodzene rôzneho charakteru, avšak na účely zákona o kybernetickej bezpečnosti je potrebné pojem kybernetická bezpečnosť chápať ako súbor právnych nástrojov zabezpečujúcich ochranu kybernetického priestoru. Hlavným cieľom zákona je teda ochrana a funkčnosť kybernetického priestoru. V kybernetickej obrane má však ministerstvo obrany a Ozbrojené sily Slovenskej republiky svoju nezastupiteľnú úlohu. Podľa Bielej knihy o obrane Slovenskej republiky, ktorú, ako aj spomínal pán minister, upgradovali a ktorá je strategickou víziou a komplexným východiskovým opatrením na zvyšovanie obranyschopnosti Slovenskej republiky sa, citujem: "Kybernetický priestor stal novou operačnou doménou vedenia bojovej činnosti. Útok vedený v kybernetickom priestore môže eskalovať až do úrovne, v ktorej môže byť aktivovaný článok V Severoatlantickej zmluvy a vyústi až do kolektívnej obrany, respektíve koordinovanej odozvy členských štátov NATO."
Bezpečnostné prostredie Slovenskej republiky bude dlhodobo ovplyvňované globálnymi bezpečnostnými hrozbami vojenského a nevojenského charakteru, ktorými sú okrem iných aj kybernetické útoky. Operačný priestor budúceho nasadenia a bojovej činnosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky počíta okrem tradičnej spôsobilosti pozemných a vzdušných síl aj s vedením kybernetického a elektronického boja. Na Bielu knihu majú nadviazať ďalšie rozhodnutia, vrátane prijatia dlhodobého plánu výstavby a rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky, novej obrannej stratégie Slovenskej republiky, koncepčného rámca rozvoja systému obrany štátu a v neposlednom rade projektov vyzbrojovania Ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Moja otázka na pána ministra teda znie, či má nejakú predstavu on osobne, alebo ministerstvo obrany, ktoré riadi, a či by nám vedel vysvetliť, ako chce ministerstvo udržiavať nevyhnutné kapacity a spôsobilosti Ozbrojených síl Slovenskej republiky v oblasti kybernetickej obrany, pretože o týchto témach sa veľa nehovorí. V súčasnej dobe ich však pokladám za veľmi aktuálne a dôležité. Myslím si, že tiež budú vyžadovať nemalé finančné prostriedky, a preto by malo ministerstvo obrany na ne pamätať. Mali by sme mať predstavu, čo ideme v tejto oblasti zabezpečiť, koľko nás to bude stáť financií a kedy to chceme zabezpečiť. Možno tieto informácie nemôžu zaznieť verejne. Tak by som potom pána ministra požiadal, aby túto tému zaradil na niektoré z rokovaní výboru pre obranu a bezpečnosť, kde by sa členovia výboru mohli vo vyhradenom režime zoznámiť aj s dôvernejšími informáciami.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 15:30 - 15:31 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister Kaliňák, asi si si pomýlil schôdzu, lebo rokujeme o pláne modernizácie obrany a ty si nám tu prišiel rozprávať o exministrovi Kaliňákovi (reakcie z pléna) A tieto príhody, keby to bolo prvýkrát, tak ako ešte to chápem, ale tieto príhody tu už počúvame x krát. A ináč ako obdivujem, obdivujem tú pamäť, pretože ja som tiež v tom období bol vo výbore pre obranu a bezpečnosť a aj som sa spoluzúčastňoval na tých kontrolách na vojenskom obrannom spravodajstve, kde sme preverovali tie odpočúvania, a vôbec sme sa tam nedozvedeli také informácie, ako teraz prezentuješ, že kto koho, akého hovorcu, akého ďalšieho špióna odpočúvali. Takéto veci tam ako nepadali, takže tie informácie zrejme musíš mať v nejakej, z nejakého iného zdroja. Ale akože legálne sa takéto informácie nedali, nedali získať.
Aj obdivujem, aj ináč tú pamäť, že pamätať si nejaké ešpézetky vládnych áut. No ja mám teda osobne problém si zapamätať tú svoju a teda obdivujem to, že všetky tieto príbehy, vyzerá to aká krásna rozprávka, ale nepovažujem ich za reálne, že to tak bolo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 13:17 - 13:18 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, vo svojom príhovore ste zodpovedal na pomerne dosť otázok, ktoré som sa chcel pýtať v rozprave, kde som prihlásený, preto ten môj príspevok do rozpravy bude značne kratší. Ale jednu vec, na ktorú chcem reagovať, vlastne ktorou ste priamo osočil poslancov výboru pre obranu a bezpečnosť, že sa nezaujímajú o to, ako bolo predvádzané vozidlo, tak sa chcem pripojiť k poslancom, ktorí reagovali na to, že v čase, keď sa konal Industry Day sme mali rokovanie parlamentu. A vy ste to vedel, vy ste nám vlastne tú pozvánku nejak osobne, osobne predniesol na výbore a sme vám povedali, že nemôžeme sa tohto zúčastniť, pretože vtedy rokuje parlament a zrovna išli aj body, kde sme vystupovali. Takže toto bolo v tom vystúpení bolo trošku nefér voči nám, v očiach kolegov možno vyzeráme, ako že sa nezaujímame a snažíme sa vás len kritizovať. Dokonca ja som aj písal potom na ministerstvo, na email, odkiaľ tá pozvánka prišla, aj emailom, že ak bude podobná akcia, že ak by sa ešte dalo vidieť to vozidlo, tak že samozrejme som pripravený aj v inom čase, vo voľnom čase sa prísť pozrieť a aby som teda bol oboznámený a zistil si nejaké informácie o tomto vozidle.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 8.2.2018 16:14 - 16:17 hod.

Milan Laurenčík Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som predložil návrh zákona ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 473/2005 Z. z. o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý si dovolím predložiť spolu s kolegami poslancom Galkom a pánom poslancom Rajtárom.
Cieľom predloženej novely zákona je zakotviť do zákona výnimku z povinnosti absolvovať odbornú prípravu a vykonať skúšku odbornej spôsobilosti v prípade záujmu o obnovenie platnosti preukazu odbornej spôsobilosti pre tých držiteľov preukazov, ktorým sa blíži koniec doby platnosti preukazu odbornej spôsobilosti, a ktorí zároveň spĺňajú podmienku vzdelania a vykonanej praxe. Vyššie uvedená výnimka sa týka absolventov študijných odborov v oblasti bezpečnostných služieb, absolventov vysokoškolského vzdelania druhého stupňa alebo špecializovaného policajného vzdelania, ktorí zároveň spĺňajú podmienku bezpečnostnej praxe v ozbrojenom bezpečnostnom zbore v trvaní najmenej päť rokov. V súčasnosti je problematika obnovy platnosti preukazu odbornej spôsobilosti legislatívne nastavená tak, že ak platnosť preukazu zanikne uplynutím doby, na ktorú bol vydaný, na vydanie nového preukazu je potrebné absolvovať odbornú prípravu a úspešne vykonať skúšku. Preto sa navrhuje upraviť, aby odbornú prípravu a skúšku nebolo potrebné absolvovať, ak sú kumulatívne splnené podmienky podľa § 19 ods. 3 alebo 4 zákona o súkromnej bezpečnosti a zároveň ak držiteľ preukazu požiada o vydanie nového preukazu najmenej jeden mesiac pred uplynutím doby platnosti starého preukazu. K žiadosti bude potrebné priložiť doklady o získanom vzdelaní a o dĺžke trvania praxe.
Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi, medzinárodnými zmluvami a medzinárodnými dokumentami, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Návrh zákona bude mať mierne negatívny, avšak z makroekonomického hľadiska zanedbateľný vplyv na verejné financie, nemá vplyv na podnikateľské prostredie a ani negatívny vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona bude mať pozitívny sociálny vplyv.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.1.2018 16:34 - 16:34 hod.

Milan Laurenčík
Ďakujem kolegovi za reakciu. Tak ako som hovoril, tento zákon je veľmi dôležitý pre Slovensko, ale ja si myslím, že by sme sa nemali uponáhľať a ak ho vieme urobiť kvalitnejší a aby tam neboli tie nedostatky, ktoré sú, tak si naozaj myslím, že kľudne by sme mohli o ňom rokovať na najbližšej schôdzi a vrátiť ho teda navrhovateľovi na doplnenie a dopracovanie. Ďakujem.
Skryt prepis