Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2017 o 16:06 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 1:46 - 1:47 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec Rajtár, kontrola z ústredia, ku ktorej ste hovorili, síce bola pred vyše rokom, ale toto bolo zverejnené až päť dní po zverejnení komunikácie poslanca Borisa Kollára. Je to podľa vás náhoda? Ako je možné, že sa zrazu spamätala a zistila nátlak, a o ktorom rok nebola schopná nikomu nič povedať?
A k tým členom v akreditačnej komisii, tí dvaja, o ktorých ste hovorili, nie sú zamestnancami ústredia. Ani jeden z tých dvoch nie je zamestnanec ústredia. A ďalej k tým psychologičkám. Obe tvrdili, že na nich tlačila a báli sa pani Miklášovej, ale podľa mojich informácií tá bola prepustená z ústredia už pred vyše pol rokom a napriek tomu nabrali v úvodzovkách odvahu až potom, čo sa do kauzy dostal pán Kollár.
Pán Rajtár, mne sa zdá, že vy sa veľmi rád vyžívate v takých zlých veciach. Kauza Baštrnák, tam ste hrali hlavnú úlohu, pri odvolávaní ministra Kaliňáka sa vám tiež ušla dobrá rola a teraz ste sa opäť predviedli v celej nádhere. Do histórie sa však zapíšete ako poslanec, ktorý kvôli svojmu vlastnému zviditeľneniu sa naviedol svojho asistenta Filipa Rybaniča, aby ako zamestnanec Tatrabanky nazrel do súkromných účtov niektorých politikov SMER-u. Oficiálne sa hovorí len o ministrovi Kaliňkákovi, ale obávam sa, že to nebol len Kaliňákov účet. Pre mňa ste človek, ktorý nerešpektuje zákon, a podľa mňa nemáte morálne právo nás poučovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.4.2017 22:33 - 22:35 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Galko, ale asi ste ma nepochopili. A aké zverstvá som ja obhajoval? Veď ja som sa snažil vecným, pokojným tónom argumentovať a nikde, ani v jednom mojom príspevku som sa nedotkol toho, že by som ja mal nejakým spôsobom chrániť Čistý deň. Ani v jednom.
Na vašu priamu otázku, či by som tam umiestnil svoje dieťa, nie, neumiestnil. Ako bývalý rozhodca by ste mal vedieť, že prevencia je veľmi dôležitá nielen na futbalovom ihrisku, ale aj v živote.
Pán poslanec Poliačik, nuž, my politici nemôžeme byť náhradou za políciu, za prokuratúru, za súdy. Môžme mať názor, ale nemôžeme to špikovať do toho, že my sme tí spravodliví a náš názor je najspravodlivejší a toho sa držte. Ja sa tak nebudem nikdy v živote chovať.
Pán poslanec Osuský, veľmi si vážim kompliment z vašej strany, pretože vás považujem za veľmi vzdelaného človeka a priznám sa, že rád s vami sem-tam komunikujem, aj keď sa náhodovo, názorovo častokrát rozchádzame, a musím však povedať, že asi ste si dobre neprečítali dôvodovú správu, pretože tie krajšie zajtrajšky, ako ste ironicky povedali, v otázke nezamestnanosti, len som reagoval na dôvodovú správu.
Pán poslanec Laurenčík, ak sa mýlim, tak sa nemám problém ospravedlniť, ale neviem o tom, že by orgány činné v trestnom konaní dokázali znásilnenie. Ja sa vás potom pýtam, prečo rodičia trvajú na tom, aby ich deti zostali v tomto zlom resocializačnom stredisku.
Pani Verešová, načo ste to dávali do dôvodovej správy, keď sa vám teraz nepáči, keď reagujem o dobrých výsledkoch nezamestnanosti.
Pani podpredsedníčka, ja som nič zlé neobha... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.4.2017 21:44 - 22:08 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som vystúpil za náš poslanecký klub a vyjadril sa k návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky poverenému riadením ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi.
V dôvodovej správe som sa okrem iného dočítal: Minister je politicky zodpovedný za skutočnosť, že v našom štáte sú závažným spôsobom systematicky ohrozované práva a záujmy maloletých detí, je ohrozovaný ich život, zdravie a zdravý psychický, fyzický, sociálny vývin. Minister Richter konaním či nekonaním spôsobil, že platné zákony Slovenskej republiky nie sú rešpektované. Porušovanie základných práv a slobôd týkajúce sa tých najbezbrannejších obyvateľov krajiny – maloletých detí - je fatálnym prehreškom voči ľudskosti.
Odpustite mi, ale táto štylizácia mi pripomína, ako keby sme boli na Norimberskom procese alebo minimálne na Haagskom vojenskom tribunále, ktorý súdi najtvrdších zločincov, ktorí sa prehrešili proti najtvrdším zločinom proti ľudskosti. Myslím si, že to tam nemalo vôbec čo robiť.
Prvé konštatovanie, s ktorým môžem súhlasiť, je na strane 5, citujem, "kedy prebiehajú trestné stíhania vo veci znásilnenia, sexuálneho zneužívania, ohrozovania mravnej výchovy mládeže". Opakujem, "kedy prebiehajú", pretože niekedy mám dojem, že, niektoré dámy a páni z opozície, vás nezaujíma, že či je výsledok na konci, ale vy jednoducho máte svoj názor na vec a tento názor neustále prezentujete ako hotovú vec.
Myslel som si, že tuná odôvodnenie končí, ale mýlil som sa, pretože ďalej uvádzate dôvody, pre ktoré chcete vysloviť nedôveru ministrovi Richterovi, a to je, že nezamestnanosť síce klesá, ale pomalým tempom, že môže za to, že sú nízke mzdy na Slovensku, dokonca za regionálne rozdiely. Ďalej citujem: "Minister Richter riadi rezort... od roku 2012, ... nezamestnanosť sa na Slovensku znižuje, ale nie je to zásluha ministra; nezamestnanosť sa znižuje v celej Európskej únii." Nuž, u viacerých pánov a dám z opozičného spektra sme si už zvykli, že keď nezamestnanosť stúpa, na vine je Robert Fico a zlé opatrenia z dielne ministerstva práce, ale keď už nezamestnanosť klesá, tak sa opozícia dá do takého strohého konštatovania, že klesá, pretože máme dobrú ekonomickú situáciu v Európskej únii. Nuž, dámy a páni, zdá sa mi to, že nepoužívate rovnaký meter.
"Minister Richter hovoril," ďalej pokračuje vaša citácia, "že naša krajina je skokanom roka v znížení počtu nezamestnaných do 25 rokov. Odborníci pracujúci s týmito mladými nezamestnanými tvrdia, že počet nezamestnaných mladých ľudí v takomto rozmere je škandál." Nuž ale poďme teda na nejaké fakty a argumenty, ako zvykne hovoriť pán minister Kaliňák, pozrime, kto to hovorí. Takže v júni v roku 2010, je to obdobie nástupu Radičovej vlády, bol počet mladých nezamestnaných do 25 rokov 58 375, na konci vlády Ivety Radičovej už bol 85 793. A viete, aký je to počet v dnešnej dobe? Údaj k februáru 2017 hovorí, že počet nezamestnaných mladých do 25 rokov je na úrovni 36 287, to je pokles takmer o 50-tisíc mladých ľudí.
Pani Blahová, tomuto hovoríte škandál? Možno máte rada hit skupiny Polemic Škandál, ale poprosím vás, v budúcnosti používajte toto spojenie vtedy, kedy je to vhodné, ale nie v tomto prípade.
Ďalej pokračujem: Koncom roku 2016 bolo 137 322 osôb dlhodobo nezamestnaných. Dlhodobo nezamestnaných znamená, že sú v evidencii dlhšie ako 12 mesiacov. V súčasnosti je to číslo ešte nižšie, je 131 544 osôb. A čo si myslíte, v apríli 2012 na konci Radičovej vlády, aké bolo toto číslo? 190 168. To znamená, že sa nám toto číslo podarilo znížiť takmer o 60-tisíc. Nuž, nedá mi, aby som nepoužil ľudový frazeologizmus, ktorý je taký vhodný na túto tému a ktorý je tak príznačný pre časť opozície, aj pre vás, pani Blahová, a ten znie: Povedala sova vrabcovi, že má veľké oči.
Mohol by som pokračovať aj v ďalších štatistikách, viaceré spomenul už pán minister Richter, ale spomeniem jún 2010: evidovaná nezamestnanosť 12,34 %, koniec Radičovej vlády 13,4 %, v súčasnosti 8,39 %, pokles o viac ako 5 percent. Štatistika mladých nezamestnaných do 29 rokov. Na konci Radičovej vlády 134 038, v súčasnosti 67 732 mladých do 29 rokov. Pokles takmer o 50 percent. Podľa Eurostatu sa nezamestnanosť na Slovensku znížila vo februári 2017 na 8,6 % a priemer eurozóny je na úrovni 9,5 percenta. Od februára 2016 sme stále pod priemerom eurozóny a postupne sa od neho vzďaľujeme. Nezamestnanosť mladých do 25 rokov od apríla 2012 poklesla až o 15,8 percentuálneho bodu a len pre ilustráciu, v apríli 2012 bola na úrovni až 35 percent.
Ruka v ruke s nezamestnanosťou treba hovoriť aj o zamestnanosti a dúfam, že, dámy a páni, nikoho nemusím presviedčať, že Slovensko má historicky najvyššiu mieru zamestnanosti. A môžeme urobiť porovnanie medzikvartálne alebo medziročné, napríklad medziročné porovnanie štvrtého kvartálu 2015 so štvrtým kvartálom 2016 stúpla zamestnanosť na Slovensku o 2,6 percentuálneho bodu a znamenalo to piaty najvyšší rast v Európskej únii. Od januára 2013 sa zvýšil počet riadne pracujúcich o 198 258, je to údaj Sociálnej poisťovne, a v roku 2016 pribudlo viac ako 63 500 nových riadnych zamestnancov, de facto nových pracovných miest. Mnohí možno viete, že cieľom vlády v národnej stratégii zamestnanosti je dosiahnuť do roku 2020 zamestnanosť v kategórii 20- až 64-ročných na úrovni 72 % a už koncom minulého roka bola zamestnanosť v tejto kategórii na úrovni 70,3 percenta.
Od apríla 2012 poklesol počet evidovaných nezamestnaných do 25 rokov o približne 50,7 percenta. Pokračuje aj priaznivý vývoj v kategórii dlhodobo nezamestnaných nad 4 roky, vo februári 2017 ich bolo 60 369, medziročný pokles bol 11 676 osôb. Znižovaniu počtu dlhodobo nezamestnaných bezpochyby pomáhal od začiatku roka 2015 aj súbeh mzdy a hmotnej núdze a osobitného príspevku, ktorý využilo už viac ako 30-tisíc ľudí. S týmto súvisí aj pokles počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, v septembri 2016 sa ich počet po dvanástich rokoch dostal konečne pod hranicu 100-tisíc, aktuálne máme 96 506 poberateľov pomoci.
Mám tu prognózy Inštitútu finančnej politiky a Národnej banky Slovenska v otázkach zamestnanosti, kedy rok 2017 by mal byť rast 1,8 až 2 %, v roku 2018 1,1 až 1,2 %, v roku 2019 na úrovni 0,9 percenta. Čo sa týka nezamestnanosti, tá by podľa týchto inštitútov mala v tomto roku dosiahnuť hranicu 8,4 %, v nasledujúcom roku niekde hranicu medzi 7,6 až 7,7 %, v roku 2019 6,9 až 7,1 percenta.
Nedá mi nespomenúť aj najdôležitejšie opatrenia od roku 2012 a ja za najdôležitejšie považujem zmeny v Zákonníku práce v prospech zamestnancov. Pamätám si, keď sme v minulom volebnom období schvaľovali Zákonník práce, mnohí poslanci vtedajšej opozície, hlavne zo strany Sloboda a Solidarita, kričali, že to bude viesť k zániku mnohých pracovných miest, nebudú vznikať nové pracovné miesta, že krivíme pracovný trh. Ale našťastie, nič z toho sa nenaplnilo a nezamestnanosť klesá a nové pracovné miesta vznikajú.
Keď sme pri Zákonníku práce, chcem poďakovať pánovi ministrovi Richterovi aj za to, že nám dovolil, aby sme, a umožnil stretnúť sa na tripartite s odborármi a hlavne zamestnávateľmi, aby sme dokázali presadiť náš návrh zákona, za čo patrí vďaka najmä pánovi poslancovi Podmanickému, ale aj ďalším kolegom zo Slovenskej národnej strany a MOSTU – HÍD, a dneska sme zmenili Zákonník práce, ktorý zakazuje predaj v maloobchode počas dní štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja, dokopy 15,5 dňa.
Naša krajina sa aj v európskom meradle stála príkladom best praktices projektov na znižovanie nezamestnanosti mladých ľudí. Keď sme my zlí, akou optikou sa môžeme pozerať na vás, dámy a páni z vtedajšej opozície? Mám na mysli najmä zástupcov a predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita a štvorku z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.
Od novembra 2013 si môžu zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú dlhodobo nezamestnaného, uplatňovať odvodovú úľavu. Za takéhoto zamestnanca platia 12 mesiacov iba sociálne odvody vo výške 1,05 % z jeho hrubej mzdy, inak by platili viac ako 35 percent. Okrem podpory v zamestnanosti je tu snaha zlepšovať životnú úroveň ľudí aj razantnejším zvyšovaním minimálnej mzdy, pamätáte si, že najskôr to bolo o 28 eur, potom 25 eur a v tomto roku o 30 eur, a ja sa už teším, kedy minimálna mzda bude začínať číslicou 5.
A posledná vec, ktorá tu ešte dnes neodznela, pomer medzi čistou minimálnou mzdou a čistou priemernou nominálnou mzdou, takzvaný Kaitzov index, už dosahuje úroveň 52 %, pričom v roku 2012 to bolo iba 45 percent. Treba pripomenúť, že Európsky výbor sociálnych práv dlhodobo odporúča, aby minimálna mzda v čistom vyjadrení dosahovala aspoň 60 % z čistej priemernej mesačnej mzdy, k čomu sa postupne aj dostávame.
Ďalej ma dosť prekvapilo výčitka opozície a hlavne predkladateľov ohľadne nízkych miezd. Citujem: "Nízke mzdy sú výsledkom dlhoročnej politiky ministra Richtera." Dámy a páni, myslím si, že tomuto tvrdeniu už nemôžu chápať ani redaktori a čitatelia Denníka N, teda tí redaktori, ktorí politikov zo SMER-u – sociálna demokracia priam nenávidia. Minimálnu mzdu predsa každoročne zvyšujeme, aj tak dávame týmto určitý tlak na rast miezd, a predsa, nechcem vás školiť, ale vláda je zodpovedná za mzdy len štátnych a verejných zamestnancov, ja si neviem predstaviť, že by som môjmu asistentovi, ktorý je zároveň majiteľ firmy, povedal, že prosím ho, aby tento mesiac dvihol mzdu svojich zamestnancov o 50 alebo 100 eur.
Ďalšia výčitka, pre nízke mzdy ľudia utekajú do zahraničia. Nuž, je pravda, tento stav mňa osobne neteší, ale svojím spôsobom je to aj výdobytok novembra ´89, kedy sme získali slobodu a slobodu pohybu a naozaj sa to ešte viacej prehĺbilo, keď sme vstúpili do Európskej únie a do schengenského priestoru a dneska je oveľa jednoduchšie získať si prácu v zahraničí, najmä v štátoch Európskej únie. Ale je zaujímavé, že aj Slovenská republika sa stáva zaujímavá z hľadiska zamestnanosti a možno aj miest pre viaceré štáty Európy. Možno sa budete smiať, keď spomeniem Rumunsko, Bulharsko, Ukrajinu alebo bývalé štáty Juhoslávie.
Ďalšia výčitka na ministra Richtera sú regionálne rozdiely. Ak dovolíte, nepatrí to pod priamu gesciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, a preto sa k tejto problematike vyjadrovať nebudem.
Už na záver tohto môjho polčasu spomeniem asi toľko, že argumenty v oblasti nezamestnanosti, nízkych miezd a ďalších vecí, mám dojem, že predkladatelia si strelili do vlastného kolena.
Prejdem k tej druhej téme, tá sa týka odobratia či neodobratia akreditácií v resocializačnom stredisku Čistý deň. Hneď na úvod chcem povedať, že sa nepovažujem za odborníka na problematiku, ktorá sa venuje ochrane detí a mladistvých. To však neznamená, že nemám na toto svoj vlastný názor a že nemôžem používať zdravý rozum. Mojou snahou a snahou všetkých nás by malo zistiť, na ktorej strane je pravda. Kto je v tejto kauze ten, ktorý ubližuje, a kto sú tí, ktorým je ubližované. Ale rozoznať dobro od zla je čoraz náročnejšie aj pre časté zmeny názorov, postojov a výpovedí od zainteresovaných. Mám však pocit, že hneď v úvode, ako vznikla kauza Čistý deň, nebola táto téma uchopená po odbornej stránke, ale bola uchopená výsostne politicky. K tomu konštatovaniu ma vedie blog pani poslankyne Natálie Blahovej.
Teraz by som sa venoval tomu, čo vychádzalo zo zistení a prečo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny rozhodlo o neodobratí akreditácií. Po a) Krajská prokuratúra v Trnave, po b) súdy, a mám na mysli najmä trinásť rozhodnutí súdov, či už okresných alebo krajských, ktorými súdy nevyhoveli návrhom úradov práce, sociálnych vecí a rodiny na nariadenie neodkladného opatrenia. A po c) rodičia a blízke osoby klientov resocializačného strediska vyhlásili, že ich deti nie sú v ohrození zdravia či života.
Spomeniem aj otvorený list rodičov, na základe ktorého ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zorganizovalo stretnutie rodičov s členmi akreditačnej komisie. To sa udialo 30. septembra minulého roku. Ministerstvo sa takisto obrátilo na prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a prezident Policajného zboru informoval, že bolo podané trestné oznámenie. Na základe procesných úkonov bolo začaté trestné stíhanie za tri trestné činy, ktoré sa mali odohrať v rokoch 2014 – ´15. Ministerstvo sa ďalej obrátilo aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave, ktoré však informovalo, že je nepravdepodobné, že vyšetrovanie bude ukončené do konca roka 2016.
7. decembra minulého roku sa ministerstvo obrátilo na Generálnu prokuratúru a podľa mňa jej závery považuje ministerstvo za zásadné pre ďalšie rozhodovanie vo veci zrušenia akreditácie. Generálna prokuratúra konštatuje, že prokurátori krajskej, okresnej prokuratúry vykonali v Čistom dni previerku, pričom z preskúmaných podkladov a osobných rozhovorov s chovancami neboli zistené skutočnosti, ktoré by viedli k prijatiu opatrenia prokurátora.
Teraz odbočím a vrátim sa k utorňajšiemu zasadnutiu a rokovaniu nášho zahraničného výboru, kedy sme rokovali o vyjadrení nedôvery pánovi ministrovi Richterovi. Pani poslankyňa Blahová ma obvinila z toho, že keď teda túžim poznať pravdu, prečo som priamo nenavštívil resocializačné stredisko Čistý deň v Galante a prečo som priamo na mieste činu nehľadal pravdu. No už na môj argument, že tam nebola ani verejná ochrankyňa práv pani Dubovcová, už nijako nereagovala. A, pani poslankyňa Blahová, prečo by som mal chodiť do resocializačného strediska Čistý deň? Aby ste ma potom podrobili mediálnemu lynču ako môjho kolegu Erika Tomáša?
Panie poslankyne, páni poslanci, zdá sa vám nezvyčajné, že ministerstvo viacej dôverovalo informáciám z Generálnej prokuratúry, informáciám z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave než informáciám z blogu pani poslankyne Blahovej? Lebo mne určite nie. Navyše Generálna prokuratúra uistila ministerstvo, že prokuratúra konala a koná, preveruje podozrenia z trestnej činnosti, ale doposiaľ skutočnosti prezentované v médiách neboli dokazovaním preukázané.
Dámy a páni, možno si to ani neuvedomujete, ale rozdúchaním vášní a emócií, ktoré ste do tejto problematiky vniesli, ste nepremyslene zasiahli do systému. Napríklad v Zlatých Moravciach máme reedukačné centrum, je to štátne zariadenie, ak sa nemýlim, pre dievčatá staršie ako 13 rokov a slobodné mamičky. Do tohto a ďalších podobných centier prichádzajú mladiství s ťažkými poruchami správania. Poznám ľudí, ktorí pracujú v tomto centre, a tí mi potvrdili, že každý klient je svojím spôsobom individuálny a potrebuje individuálny prístup. Tie dievčatá, nechcem sa ich dotknúť, sú schopné za pár eur, niekedy aj krabičku cigariet urobiť takmer čokoľvek. Sociálni pracovníci naozaj majú strach ďalej pracovať v tejto sfére, lebo čo keď sa nejaká chovankyňa rozhodne pomstiť sa a napíše list pani poslankyni Blahovej, v ktorom ich krivo obviní z niečoho, čo nespáchali? Pracovníci sa boja škandalizácie. Kto by sa nebál? Niektorí sa boja robiť nepopulárne rozhodnutia, a to sú tresty a sankcie, veď tie sú súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu a samotnej prevýchovy. A tresty ako dlhšie pracovať alebo zákaz pozerať televízor sú podľa mňa úplne normálne. A to, čo povedal pán Galko, mlátenie hokejkou, tak samozrejme, ak by sa to preukázalo, tak to odsudzujem a určite to normálne nie je.
Pani poslankyňa Blahová v úvode hovorila o morálnom rozvrate na ministerstve. Nuž ja mám tiež dojem z morálneho rozvratu, ale nie na ministerstve, ale v spoločnosti. A spôsobujete to vy, pani poslankyňa Blahová, aj všetci okolo vás, a to tým, čo stvárate. Nechcel som spomínať dve medializované slečny, ale v krátkosti to urobím. Slečna Tamara, ktorá spomínala, že dostala odmenu 5-tisíc eur za to, že bude vypovedať na Generálnej prokuratúre v neprospech Čistého dňa, priznala, že podala trestné oznámenie na svojho vychovávateľa, lebo bola na neho nahnevaná a chcela sa mu pomstiť. Vy si neuvedomujete, že toto môže spustiť obrovskú lavínu? Ďalšia medializovaná slečna, slečna Simona tiež zmenila pôvodnú výpoveď, či už to bolo na základe spomínaných 5-tisíc eur alebo na základe niečoho iného, nechám na zvážení každého z vás. Ale verím tomu a verím tej komunikácii s pánom poslancom Kollárom, predstaviteľom netradičnej slovenskej rodiny, a verím tomu preto, lebo túto komunikáciu sám priznal.
Dámy a páni, pokúsme sa v tejto kauze, ktorá traumatizuje spoločnosť, zachovať si aspoň istý nadhľad a aspoň kúsok zdravého rozumu. Ak by sa ukázalo, že došlo k porušeniu zákona, a to buď násilím páchanom na mladistvých, alebo nebodaj sa dokáže sexuálne zneužívanie a bude naplnený dôvod na zrušenie akreditácie, budem medzi prvými, ktorý povie ministrovi Richterovi, že je nevyhnutné pristúpiť k odobratiu akreditácie pre resocializačné stredisko Čistý deň v Galante. Ale ako ho poznám a myslím si, že Jána Richtera poznám veľmi dobre, pretože obaja máme korene v okrese Zlaté Moravce, nebude to nutné a on bude konať bez toho, aby ho k tomu museli vyzývať nejakí Kéryovci alebo nejaké Blahové.
Dámy a páni, ďakujem za vašu pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.4.2017 9:41 - 9:42 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, určite viete, že ja som jeden z predkladateľov návrhu zákona, ktorý zakazuje predaj v maloobchode počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Spomenuli ste, že to vnímate ako začiatok cesty k voľným nedeliam, ale ja celkom nerozumiem, pretože teraz prichádzate s návrhom zákona, kde chcete zakázať predaj počas nedieľ v maloobchode, ale nie je to tak dávno, kedy vy aj s vašimi kolegami ste prišli s návrhom zákona, kedy vlastne chcete motivovať ľudí, aby pracovali v nedeľu, ale aby sa im to oplatilo, chceli ste 50-percentné príplatky za prácu v sobotu a 100-percentné príplatky za prácu v nedeľu. Takže nerozumiem, o čo vám vlastne ide, lebo jedným návrhom zákona popierate ten druhý.
Veľmi dobre ste spomenuli príklad z Maďarska, kedy vláda prijala rozhodnutie o tom, že počas nedieľ bude zákaz predaja v maloobchode. Ale onedlho musela maďarská vláda toto rozhodnutie zmeniť, pretože chýbal súhlas a chýbala dohoda medzi zamestnávateľmi a odborármi. Dokonca v Maďarsku sa búrili aj odborári. A my, keď sme predkladali tento návrh zákona, tak sme sa stretli aj s odborármi a zamestnávateľmi a dospeli sme k akémusi súhlasu a konsenzu. Pýtam sa vás, či ste vy aj so svojimi kolegami boli na nejakom stretnutí, kde ste sa rozprávali na túto tému, či už s odborármi alebo aj zamestnávateľmi a či máte súhlas z obidvoch strán. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2017 16:06 - 16:08 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem. Aby bolo všetkým jasné, reagujem na včerajšie vystúpenie pána poslanca Matoviča.
Pán poslanec, obvinili ste podpredsedu vlády a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že prišiel do Národnej rady Slovenskej republiky so správou týkajúcou sa využitia Letky ministerstva vnútra. A čo mal podľa vás urobiť? Porušiť zákon? Veď ho k tomu hlasovaním zaviazala Národná rada Slovenskej republiky.
Navyše dosť úboho ste zaútočili na pána poslanca Martina Nemkyho, ktorý prišiel s doplňujúcim návrhom, aby bola schôdza Národnej rady Slovenskej republiky doplnená o túto problematiku. Vraj neviete, kto je. Nuž, keby ste viacej času trávili v rokovacej sále, tak by ste vedeli, kto je poslanec Martin Nemky. Okrem iného je aj viceprimátorom mesta Nitry a môj kolega v poslaneckých laviciach zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja.
Pán poslanec Matovič, a v akých komunálnych alebo regionálnych voľbách ste sa o hlasy občanov uchádzali vy a v akých komunálnych či regionálnych voľbách ste boli úspešný? To by ma zaujímalo.
Ďalej ste povedali, že sa bojíme politickej súťaže s prezidentom Slovenskej republiky. Nie je to vôbec pravda. Práve naopak, tešíme sa. Len neviem, komu bude nová strana brať viacej voličov, či SMER-u - sociálna demokracia, alebo vašej politickej strane.
A jedna vec, ktorá mi nie je jasná, že taký bojovník za spravodlivosť obhajuje konanie, resp. nekonanie prezidenta vo veci nevymenovania ústavných sudcov legitímne zvolených v Národnej rade Slovenskej republiky.
A posledná poznámka. Ak vašou optikou je minister vnútra, citujem, "skorumpovaný", tak potom aké slovo by sme mali použiť na vašu osobu, pán poslanec Matovič?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2017 9:23 - 9:25 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, tiež chcem na úvod oceniť pragmatický a korektný prístup, ale asi sa stretávame s inou skupinou ľudí, ktorá má iné pohľady na tento náš návrh zákona. Ľudia, ktorých to zaujíma, tak asi z desiatich, môžem povedať, že osem vyjadruje spokojnosť s týmto naším návrhom. Jeden z tých desiatich si myslí, že ideme zatvárať obchody počas nedieľ, takže tomu to vysvetľujem, a jeden je nespokojný. Zo všetkých tých reakcií prevažujú určite pozitívne, ale dostal som aj jeden veľmi negatívny a ten odcitujem: "Zatvárať obchody v demokratickej spoločnosti je brať slobodu ľuďom a možnosti tráviť svoj voľný čas. Je to návrat kdesi, odkiaľ sme utekali, pripomína mi to čas okupácie pod vedením jednej strany."
Nuž musím povedať, že s takýmto názorom sa absolútne nestotožňujem a keď už nejakým spôsobom neveríte predkladateľom, tak mal som možnosť byť na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny na tlačovke, kde okrem pána ministra Richtera sme boli aj s kolegom Podmanickým a zacitujem vám slová prvého viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov pána Ľuboša Sirotu, ktorý povedal: "Prijatím tohto zákona sa Slovensko posunie medzi civilizované krajiny." Tu je odpoveď. A vychádzame z toho, že je dohoda medzi zamestnávateľmi a odborármi, a to chcem podčiarknuť.
A čo sa týka zníženia miezd, viete, tie predavačky a pokladníčky radšej obetujú tie príplatky za predaj cez sviatok, resp. niektoré majú len náhradné voľno a radšej chcú byť doma so svojimi rodinami.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.3.2017 18:51 - 18:54 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, tak ako uviedol pán poslanec Podmanický v svojej úvodnej reči, sú určité výnimky, na ktoré sa náš návrh zákona nevzťahuje, a ja si dovolím tento okruh rozšíriť o kvetinárstva, resp. o predaj kvetov počas troch dní. Preto mi dovoľte, aby som predniesol pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mariána Kéryho, Jána Podmanického a Vladimíra Matejičku k zákonu, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (tlač 367).
V čl. I sa doterajší text označuje ako bod 1 a dopĺňa sa bodom 2, ktorý znie: Príloha č. 1a sa dopĺňa šiestym bodom, ktorý znie: "Predaj kvetov 8. mája, 1. septembra a predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta 1. novembra."
Čo sa týka odôvodnenia, na úvod poviem, že je to niečo podobné, s čím prichádza aj pán poslanec Drobný, resp. musím povedať, že náš pozmeňujúci návrh je obšírnejší, pretože sa netýka len 1. novembra, ale aj 8. mája a 1. septembra. A teraz poviem prečo.
Máme dva sviatky, ktoré sa viažu k ženám, je to Medzinárodný deň žien a Deň matiek, ktorý vždycky padá na druhú májovú nedeľu, a môže sa stať, že štátny sviatok Deň víťazstva nad fašizmom môže padnúť práve v tento deň, a preto navrhujeme, aby bol možný v tento deň predaj kvetov.
Čo sa týka 1. septembra, môže sa stať, že začiatok školského roka padne na 2. septembra. Býva dobrým zvykom, že rodičia dávajú svojim deťom do školy nielen na konci, ale aj na začiatku školského roka kvetiny, aby ich mohli podarovať svojim pani učiteľkám, takže aj preto chceme umožniť, aby si rodičia mohli nejakým komfortným spôsobom tieto kvety kúpiť.
No a o tom treťom dni nie je potrebné nejak siahodlho rozprávať, 1. november je Sviatok všetkých svätých a je tu reálna požiadavka ľudí, aby si práve v tento pamätný deň mohli kúpiť svety alebo rôzne predmety, ktoré sa požívajú na výzdobu hrobových miest.
Takže v krátkosti asi toľko. Ďakujem veľmi pekne, skončil som, pani podpredsedníčka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.2.2017 10:31 - 10:33 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Pán poslanec, nezdá sa mi normálne, aby na jednej schôdzi ste predložili takmer tri desiatky návrhov zákonov, ale vám sa to možno zdá normálne. Verejnosti podsúvate len prešľapy a zlyhania samosprávnych krajov, ako je zadlženosť, klientelizmus, zamestnávanie rodinných príslušníkov, dokonca ste samosprávne kraje obvinili aj z toho, za čo nenesú vôbec zodpovednosť, a to je nárast extrémizmu. Jediné, čo s vami súhlasím, je, že tieto voľby sa nestretávajú so sympatiami voličov. Svedčí o tom nízka volebná účasť. Ale pripomeniem vám, že voľby do Európskeho parlamentu majú ešte nižšiu účasť, takže podľa vašej logiky asi nabudúce prídete s návrhom zákona asi zrušiť voľby aj do Európskeho parlamentu.
Chcem vám pripomenúť, že vznik medzičlánku, akým samosprávne kraje sú, bola požiadavka Európskej únie. A pripomeniem vám aj to, že táto decentralizácia sa udiala počas prvej vlády Mikuláša Dzurindu, na vláde ktorej ste participovali aj vy.
A teraz k tomu, čo ste veľmi lživo obvinili samosprávny kraj a župana Belicu ohľadom tendra. Pripomeniem vám, že išlo o medzinárodný tender. Boli sme prvým samosprávnym krajom na Slovensku, ktorý musel súťažiť, a to, že sa prihlásil len jeden jediný uchádzač, nie je chyba ani mňa, ani vás, ani nikoho iného. Inak súťažné podmienky nerobili politici, ale robila ich externá firma a poradca a obstarávateľ zároveň, ak sa nemýlim, Jančo a partneri. A to, či to bude dobré, ukáže čas, ale tá zmluva bola prísna, pretože musia obnoviť vozový park, majú sankcie za neskorý príchod na zastávku, za skorý odchod a ďalšie veci. Takže ste zavádzali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.2.2017 12:09 - 12:11 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali, a tie faktické poznámky boli poväčšinou pozitívne.
Ale poďme. Pani poslankyňa Gaborčáková, inštitút minimálnej mzdy je tu práveže na to, aby vytváral tlak na to, aby rástli aj priemerné mzdy. Aspoň u nás na západnom Slovensku to tak je. (Reakcia z pléna.) Súhlasím, ja nemám taký dobrý prehľad, čo sa deje na východnom Slovensku, ale práveže naozaj inštitút minimálnej mzdy vytvára tlak na rast miezd. A minule som navštívil viaceré fabriky v okrese Zlaté Moravce a veľmi pozitívny ohlas je, že nikto tam nepracuje za minimálnu mzdu, čo ma veľmi teší. To znamená, že minimálna mzda je len tá hranica, pod ktorú by sme nemali dovoliť, aby niekto na Slovensku zarábal.
Pán poslanec Pčolinský, veľmi dobre ste povedali, že je to dobrý kompromis, dobrý kompromis, nie je to ani to najmenej, ani to naviac, tie voľné nedele, ale je to niekde nejaký stred. A to, čo ste spomínali o krajinách ako Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, no, musím skonštatovať, že nadnárodné spoločnosti, ktoré hlavne majú v rukách veľké obchody, veľké obchodné strediská, si v tých štátoch určite nedovoľujú to, čo si dovolia u nás. Ale to bola chyba hneď po vzniku Slovenskej republiky, že legislatíva im to umožnila.
Čo sa týka viacerých otázok na to, že prečo v tom minulom období mali sme 81 hlasov, no, viete, niektoré zákony sme práveže nemohli prijímať preto, lebo by sme boli obviňovaní, že je to tvrdý diktát a vláda jednej strany a niektorí opoziční politici by už len zvolávali tlačovky.
Pani Verešová, filozofia, buď chceme motivovať ľudí, aby pracovali v sobotu a v nedeľu, alebo, práve naopak, chceme ich motivovať, aby nepracovali v sobotu a nedeľu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.2.2017 11:50 - 11:58 hod.

Marián Kéry Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, nie je to tak dávno, čo predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico vyhlásil, že centrom našej pozornosti má byť zamestnaný človek a človek, ktorý v súčasnosti nepracuje, ale prácu si hľadá a má záujem pracovať. Cieľom každého politika by malo byť, aby sme uľahčili zamestnaným ľuďom a zlepšovali životné a v tomto prípade hlavne pracovné podmienky.
Pani Verešová spomenula aj minimálnu mzdu. Pani poslankyňa, hádam vás nemusím upozorňovať na to, že vo všetkých vládach, kde bol zastúpený SMER - sociálna demokracia, tak minimálna mzda sa zvyšuje a je to hlavne naša zásluha. A čo sa týka Zákonníka práce, pripomeniem vám len, že počas obdobia Radičovej vlády boli vaši mnohí kolegovia, ktorí hlasovali za Zákonník práce z dielne pána Mihála, ktorý výrazným spôsobom oslabil postavenie zamestnaných ľudí. Takže to len na okraj.
Podľa Štatistického úradu až 250-tisíc ľudí pracuje v maloobchode. Priznám sa, že odborári nám posunuli údaj, ktorý hovorí až o 310-tisíc ľuďoch, ktorí pracujú v maloobchode. Ak teda uznáme, že pravda je niekde uprostred, napriek tomu je to veľmi veľká množina ľudí a určite mi dáte za pravdu, že drvivá väčšina týchto zamestnancov sú ženy a hlavne ženy matky, ktoré sú často nútené, či už počas sviatkov pracovať a týmto spôsobom sa nemôžu venovať svojim rodinám.
Súčasný Zákonník práce zaručuje, že zamestnanci nemôžu byť nútení pracovať 1. januára, na Veľkonočnú nedeľu, 24. decembra po dvanástej hodine a na Prvý sviatok vianočný. Našou ambíciou je rozšíriť tento okruh voľných dní na pätnásť dní a už dneska chcem avizovať v tejto chvíli, že spolu s predkladateľmi a navrhovateľmi sme sa rozhodli navýšiť o pätnásť a pol dňa. Ten pol dňa treba hľadať vo Veľkonočnom pondelku, kedy sme chceli vyjsť v ústrety zamestnávateľom, ale po rôznych rozhovoroch s odborármi, s ľuďmi, ale aj samotnými zamestnávateľmi sme usúdili, že by bolo vhodnejšie, keby celý deň na Veľkonočný pondelok boli prevádzky zatvorené.
Určite ste si všimli, že ideme cez Zákonník práce a nesnažili sme sa robiť rozdiely, či už podľa metráže, podľa toho, aké majú prevádzky, či veľké, menšie, alebo podľa počtu zamestnancov, lebo si myslíme, že by to určite viedlo k rôznym špekuláciám. A tak ako povedal môj predrečník pán poslanec Podmanický, netýka sa to živnostníkov, hlavne drobných živnostníkov, ktorí môžu mať otvorenú prevádzku, ale s jedinou podmienkou, že nesmú nútiť svojich zamestnancov pracovať.
Ak dovolíte, prejdem teraz k určitým výhradám, ktoré zaznievali hlavne z liberálnejšej časti politického spektra. Vraj nútime ľudí, ako majú tráviť deň, áno, nútime ľudí, kedy majú nakupovať. No nie je to pravda. Nám je jedno, či budú tráviť s rodinou, pôjdu do prírody alebo budú niekde inde, určite to nie je našou ambíciou.
Ďalšia výtka sa týkala, že je tam príliš veľký počet cirkevných sviatkov. Nuž spomeniem len Vianoce a Veľkú noc, najväčšie sviatky. Áno, majú hlbokú tradíciu v katolíckej cirkvi, v kresťanstve, ale, dámy a páni, Vianoce a Veľkú noc oslavujeme len my kresťania? Veď tieto sviatky sa oslavujú v takmer celom vyspelom svete.
Ďalej dostávame otázky, že prečo nenecháme na majiteľov obchodov, aby sa rozhodli, kedy majú otvoriť a kedy bude zatvorené. Nuž mám jedného kamaráta, ktorý má niekoľko prevádzok v Nitre a okolí a on mi povedal, že, Marián, ja si to nemôžem dovoliť, pretože ak otvorí konkurencia, ja som automaticky nútený takisto otvoriť tieto prevádzky bez ohľadu na to, aký veľký mám zisk, aby som nestratil svojich zákazníkov.
No a prečo nie nedele, pani poslankyňa? Viacerí z predkladateľov určite by sme uvítali, a garantujem vám, že v budúcnosti sa chceme vrátiť aj k voľným nedeliam, ale, ako sa hovorí, lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Na rozdiel od vás my sme sa stretli na zasadnutí sociálno-hospodárskej rady, kde sme rokovali na jednej strane aj s odborármi a samozrejme, že sme rátali s ich podporou, ale čo nás milo prekvapilo, že ani zamestnávatelia nemali veľké výhrady, dokonca budem citovať prvého viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov, ktorý povedal, že po prijatí tohto zákona sa posúvame k civilizovaným krajinám. A keďže my si ctíme dohody a dohody sú zatiaľ na tieto štátne sviatky a dni pracovného pokoja, tak nateraz nebudeme otvárať tému voľných nedieľ. Ale uisťujem vás, že sme zvedaví, aká bude reakcia ľudí a spoločnosti na týchto pätnásť dní, a potom sa k tomu vrátime.
A viete, čo nás ešte odradilo od toho, aby sme do nášho návrhu zákona nezakomponovali aj voľné nedele? Jasný a konkrétny príklad našich južných susedov z Maďarska. Tam vláda zaviedla voľné nedele bez toho, že by otvorila nejakú širokú diskusiu, a aký bol výsledok? Ľudia boli nespokojní, búrili sa a vláda bola nútená svoje rozhodnutie zrevidovať a voľné nedele dneska už v Maďarsku nemáme.
Na záver chcem povedať, že zúčastnil som sa mnohých aj diskusných relácií a budem citovať sekretára Konferencie biskupov Slovenska pána Ziolkovského, ktorý s takou síce nadsádzkou povedal, že ak prejde tento zákon a tento návrh zákona, považuje to za malý zázrak. Takže som prekvapený, že práve vy a vaši kolegovia hovoríte o tomto našom návrhu zákona ako o málo ambicióznom.
Dámy a páni, na záver verím, že tento náš návrh zákona bude posunutý do druhého čítania, a verím, že zaň zahlasuje viac, ako je len ústavná väčšina.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis