Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.12.2018 o 10:56 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.1.2019 13:08 - 13:09 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, môj návrh nájdete na svojom stole, mám ich tri, takže poprosím o čas, ak by som nestihol všetky v stanovenom limite.
Za prvé dávam návrh, aby Národná rada Slovenskej republiky požiadala ministerku školstva, vedy, výskumu a športu, aby predložila Národnej rade novelu zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, tzv. školský zákon, ktorý ustanoví, že nie je možné trestať žiakov a študentov za opisovanie.
Odôvodnenie: Ak predseda parlamentu opisoval pri rigoróznej práci a nemusí za to niesť ani morálnu zodpovednosť, tak potom nie je správne a spravodlivé trestať žiakov za takýto istý čin v škole.
Za druhé, vláda Slovenskej republiky aby predložila Národnej rade v skrátenom legislatívnom konaní návrh ústavného zákona, ktorým sa ruší udelená amnestia Mariánovi Kočnerovi v kauze Technopol. Marián Kočner doteraz užíval a ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2018 11:19 - 11:20 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom za reakciu.
Ondrej, ja dúfam, že nebudeš mať pravdu a predseda parlamentu Andrej Danko nevystúpi v tejto rozprave. Lebo nerád by som si vypočul nejakú kompiláciu, prečo je tento zákon dobrý a ako vznikol.
Ostatne okrem toho apelu by som ešte raz chcel možnože vyzdvihnúť, že snáď by bolo dobré, keby naozaj obchodníci začali túto daň a jeho dôsledky premietať aj na ústrižky z pokladní a uvádzali na tom, že toto je Dankova daň alebo daň SNS ako pre občanov, lebo naozaj toto je už za hranou neúmerného zvyšovania daňového, odvodového zaťaženia pre občanov a pre tých, ktorí sú osobitne najchudobnejší.
Mne sa zdá, že táto vládna koalícia chce stiahnuť ešte aj tú poslednú kožu z tých ľudí, čo sa dá. Už aj jedlo ideme zdaňovať takýmto spôsobom, takýmto brutálnym spôsobom, že v podstate k jedlu prifaríme aj televízor, aj prací prášok, lebo je v obchode, a všetko to premietneme do tých potravín. A toto je blbosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2018 10:56 - 11:11 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dúfal som, že vládna väčšina, keď pán prezident sa rozhodne, že tento zlý a nepotrebný zákon odmietne, tak nezvolá schôdzu tento rok a nevstúpi do platnosti od budúceho roku. Ale ako vidím, hlúpe výmysly z dielne SNS majú podporu aj vo vládnej koalícii u poslancov SMER-u a MOST-u.
Tento zákon sa nedá opraviť. Kolegyne, kolegovia, zbytočne uvažovať o tom, že či sa to dá zlepšiť, niečo upraviť na tom, alebo nie. Tento zákon je šlendriánsky a zle urobený. Pokúsim sa vám to na konkrétnych príkladoch vysvetliť a na to poukázala aj legislatívna Národnej rady a dovoľte, aby som začal s tým.
Kolegyne, kolegovia, naozaj si myslíte, že je dobré, keď v tomto, v tejto snemovni prijímajú poslanci zákony, u ktorých sa dotknutí nemôžu odvolať na súd? Povedzte mi jeden zákon, ktorý Národná rada prijala, ktorá má za povinnosť platiť peniaze do štátnej kasy a nemôžte sa odvolať na súd. Prepáčte mi, ešte aj ten Bašternák mohol prejaviť úprimnú ľútosť, brániť sa na súde, že s tým jeho daňovým podvodom neni tak, ako si to my všetci myslíme. Podvodníci s dépeháčkami si môžu najať právnikov a brániť sa aj pred súdom, či oprávnene podvádzali štát, alebo neoprávnene, alebo či náhodou ten úradník na daňovom úrade urobil chybu.
Tento zákon, šlendriánsky Dankov zákon z dielne SNS, hovorí o tom, že "proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať opravné prostriedky okrem odvolania". Opravné prostriedky môžte podať na súd. Odvolanie? V tomto prípade podáte odvolanie komu? Podáte odvolanie druhostupňovému orgánu, ktorým sa stáva ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorá z kompetenčného zákona nie je kompetentná rozhodovať o veciach finančných a daňových.
Úradník na ministerstve pôdohospodárstva, ktorý nie je kompetentný z hľadiska kompetenčného zákona, nemá ani skúsenosť, môže sa pomýliť, miesto jednej nuly, čo má zaplatiť, pridá jednu nulu alebo dve a daňový subjekt, teda obchodný reťazec sa nemôže ani odvolať na súd, že došlo k omylu, lebo ten úradník sa pomýlil.
Chcem sa spýtať, toto považujete za zákon, ktorý je poctivo a dobre urobený?
Okrem tých dôvodov, ktoré tu vymenovali kolegovia, že tento zákon sa priamo dotýka práva Európskej únie a predtým, než bude, dnes sa schválila a v treťom čítaní v Národnej rade mala byť predložená na notifikáciu Európskej únii? Lebo aj tento proces sme porušili.
Ja som za to, aby zákony sa nazývali tak, ako majú, a tento zákon o špeciálnom odvode by sa radšej mal nazývať Dankovou daňou alebo daňou SNS pre občanov.
A bol by som nesmierne rád, keby všetky obchodné reťazce, a ja ich chcem stadeto vyzvať, aby si upravili svoje pokladničné lístky a uvádzali na nich, že toto je špeciálna Dankova daň. Tak ako všetky poisťovne uvádzajú teraz, keď zvyšujú poplatky za poistenie, že tam je 8-percentná daň z poistenia. Tak poprosím každého, nech tam napíše, aby bolo jasné, že toto sa navýšilo.
Tieto peniaze nepomôžu farmárom. Zakrývať sa tým, že pomôžete farmárom, je pokrytecké, neodborné a podľa mňa aj hanebné. Odkedy vládne politická strana SMER v tejto krajine, poľnohospodárstvo a vidiek neúmerne upadá. Keď sa to dá znázorniť na číslach, sú to čísla zahraničnoobchodnej bilancie z agrokomodít.
Keď nastúpila prvá vláda Roberta Fica, tak miera, rozdiel, teda záporné saldo bolo 50 mil., bavíme sa o roku 2006. V roku 2010, keď končila vláda Roberta Fica, toto saldo narástlo na mínus 932 mil. eur, takmer na miliardu. Nastúpila tá blbá a hlúpa vláda Ivety Radičovej, kde som mal tú česť sedieť, v roku 2012 toto záporné saldo kleslo na mínus 370 mil. Takéto hlúpe a zbytočné zákony sme neprijímali. Od roku 2013 opäť začala zahraničnoobchodná bilancia rásť a do konca roku 2015 to bolo opäť už niečo cez 1 096 mil. eur.
Odkedy rezort patrí politickej strane SMER, á, politickej strane SNS, tak sa zdá, že tento rok Slovenská republika skončí niekde so záporným saldom mínus 1,7 mld. eur. Keď sa pozriem na od roku 2012, to, čo pán Krajniak tu hovoril, mierne sa rozchádzame v jednom čísle, ale myslím si, že to nie je až také podstatné, v roku 2012 podiel slovenských výrobkov na pultoch v obchodných reťazcoch bol 50 %. Dnes podľa tej istej metodiky je len niečo okolo 37 %, pričom za tie roky, či je tam SMER, alebo SNS, sa napočúvame, že sebestačnosť, domáca podpora produkcie.
Kolegyne, kolegovia, nejde to touto cestou. Dovoľte, aby som povedal pár názorných príkladov, ako by sa to dalo riešiť, lebo zbytočne zoberiete peniaze z obchodných reťazcov a necháte zaplatiť chudobných, aby za svoje jedlo zaplatili vyššiu Dankovu daň, neprinesie to žiadny pozitívny efekt, ktorý sa premietne v podieli slovenských výrobkov v obchodných reťazcoch. Pretože na Slovensku len takto šmahnutím ruky alebo lusknutím prsta nebude viac výrobných kapacít ani viac výrobkov nebude.
Nehovoriac o tom, že nie je žiadnym spôsobom zadefinované, tieto peniaze ako a akým spôsobom sa majú použiť. Tak dovoľte, aby som povedal pár príkladov.
Zahraničná spoločnosť Jaguar príde na Slovensko, dostane investičný stimul a obrovské daňové úľavy. Je to úplne v poriadku. Chcem sa spýtať predstaviteľov vládnej koalície, nezamýšľali ste sa nad tým, keď chcete podporiť domácich a slovenských výrobcov, dať im daňovú úľavu, keď zo svojich prostriedkov preinvestujú do modernizácie a rozšírenie svojej vlastnej výroby? Toto by bolo smerovanie k tomu, že budeme vedieť, čo dať aj na ten pult, lebo od zajtra by mohol prísť Kaufland alebo Tesco, ale zbytočne, viac výrobkov nebude, viac slovenských výrobkov na pulte nebude, len potraviny budú drahšie.
Ako sa dajú navýšiť ešte výrobné kapacity? Dovoľte, aby som vám pripomenul prístup, ako sme pristupovali v roku 2004-5 v druhej Dzurindovej vláde. Vtedy, keď sa rozdávali eurofondy na modernizáciu potravinárskych firiem, tak jedna z tých podmienok, ktoré sme si tam uplatnili, bolo, že potravinársky podnik musí nakúpiť 50 % od prvovýrobcu. Chcem pripomenúť, že žiadny bitúnok nevie nakúpiť z Dánska, z Holandska svine od prvovýrobcov, lebo tam majú združenia, ktoré odporazia a donesú polky. To znamená, že toto bolo z toho vylúčené nepriamo. Tým pádom sme nútili našich, aby mali svoje bitúnky, aby doma odporážali ošípané. Ináč tieto peniaze nedostanú.
Nástupom Ficovej vlády, či jednej, či druhej, či tretej, takého podmienky pri prideľovaní dotácií tam neboli. To znamená, že náš potravinársky priemysel nikto z úrovne vlády nepriamo nenútil k tomu, aby zvyšoval kapacitu alebo aby podporoval domácu produkciu nejakým takýmto spôsobom. Preto dnes zo Slovenska živé zvieratá vychádzajú von mimo územia, tam sa odporazia a s vyššou pridanou hodnotou sa vracajú naspäť na naše pulty, ale už nie ako slovenský výrobok, ale výrobok zo zahraničia. Preto máme také alarmujúce výsledky v zahraničnoobchodnej bilancii.
Druhá vec, ktorá zvyšuje problém poľnohospodárov, je absolútna prebujnelá byrokracia, ktorá sa dotýka všetkého. Kolegyne, kolegovia z SNS, hovorili ste tu o tom, že musíte bojovať voči tomu, že na Slovensku neúmerne rastie, rýchlejšie rastú ceny potravín ako v ostatných krajinách Európskej únie. Ale mali by ste sa zamyslieť nad tým, že práve táto vládna koalícia nepremyslene, neodborne a hlúpym spôsobom prijíma zákony a odvodové zaťaženia, ktoré spôsobujú tento rast. Ako príklad by som povedal drahšie mýto, drahšiu elektriku na Slovensku. Ale mohol by som povedať aj mzdové zaťaženie, ktoré nie je adekvátne, ale nie je ničím kryté. Farmár, keď vyrába, alebo ktokoľvek, keď vyrába a má uzatvorené kontrakt na celý rok, vy mu v polroku poviete, že musí navýšiť odmeňovanie svojich zamestnancov, nemá to ničím kryté, lebo obchodník mu to nezoberie za drahšie. Tým pádom vy ho nútite, aby išiel do straty, a potom výsledkom toho vyjednávania je v ďalšom roku nárast ceny potravín. A tento osobitný odvod sa premietne o to viac.
Nehovoriac o tom, že aká, aký rozdiel nastane na tom trhu. Máme, na slovenskom trhu máme sieť drogérií, ktorá predáva zhruba 10, 15 % portfólia potravín, špeciálne potraviny pre diabetikov. Ony mierne znížia podiel predaja, nevzťahuje sa na nich odvod. Zoberme si taký Lidl, Kaufland, Tesco či Billa, predávajú hygienické prostriedky, aj tie ide Danko zdaniť, aj z toho sa bude musieť platiť. Čo majú urobiť? Znížiť predaj potravín alebo všetky náklady preniesť len na potraviny? Keď ja sa obávam, že sa to premietne všetko na tie potraviny v tých veľkých obchodných reťazcoch a vďaka tomu práve občania Slovenskej republiky, tí najmenej zarábajúci, tým, ktorým chcete zvyšovať minimálnu mzdu, ale zároveň im nezvyšujete aj neodvoditeľnú čiastku, takže zvyšujete im aj dane a odvody, tak im teraz poviete, že z ich nákupného košíka oni budú musieť prispieť najväčšou mierou na Dankovu daň.
Nedotkne sa tých, ktorí zarábajú najviac, tých sa to dotkne minimálne, lebo v ich nákupnom košíku tie potraviny nerobia takú mieru. Ale u tých sociálne slabých, u tých áno.
A hovoríte, že pomôžete poľnohospodárom. Poľnohospodárom pomôže to, keď Platobná agentúra bude fungovať transparentne, nebude tam korupcia, nebude tam klientelizmus a peniaze na modernizáciu, ktoré sami ste si určili, že dostane cez 2-tisíc firiem, nerozdáte medzi 400. Lebo takýto spôsob rozdeľovania dotácií prináša to, že máme na Slovensku niekoľko výkladných skríň, ale nemáme funkčný sektor ako taký. A to isté platí aj pre potravinárstvo.
A dovoľte, aby som predsa len apeloval, pokúsim sa, i keď tomu veľmi neverím, aby koaliční partneri SNS prehodnotili svoj postoj k tomuto návrhu a odmietli ho a súhlasili s návrhom pána prezidenta a odmietli tento zákon ako celok. Tento zákon sa nedá napraviť. A nie je možné, aby Národná rada prijímala zákony, ktoré nie je možné ani preskúmať súdom. Hocijaký úradníček za SNS vám povie, že máte zaplatiť milión euro, tak ho máte zaplatiť a nemôžte diskutovať a nemôžte sa ani odvolať, že sa pomýlil a má tam o dve nuly naviac.
Ako funguje ministerstvo pôdohospodárstva a celý ten sektor, je možné vidieť na tých kauzách, ktoré otvorili farmári tento rok, ktoré sa tu začali šíriť od roku 2014, 2015.
A ešte raz hovorím, tento zákon prenáša kompetenciu v rozpore s kompetenčným zákonom z ministerstva financií na ministerstvo pôdohospodárstva bez možnosti preskúmania súdom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2018 16:53 - 16:58 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, tak ako tu moji kolegovia predo mnou sa vyjadrili, že na túto funkciu, do týchto pozícií by mali ísť ľudia nezávislí, ktorí budú dozerať na to, ako je táto krajina spravovaná, ako funguje finančný trh, ako fungujú banky. Dnes vieme, ako niektoré banky sú napojené alebo sú vlastníctvom finančných skupín, ktoré majú veľmi blízko k tejto vládnej koalícii. Všetka česť Petrovi Kažimírovi ako ministrovi financií, je šikovný politik, dobrý a spoľahlivý člen politickej strany SMER, ale nie je nezávislý. Podľa mňa je nesprávne riešenie, ak ho Národná rada zvolí do funkcie predsedu NBS.
Kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som pripomenul jednu veľkú kauzu, ktorá ešte na Slovensku stále hrozí. Slovensku stále hrozí, že bude musieť zaplatiť 300 mil. eur do rozpočtu EÚ za zlé vyrúbenie ciel za tovar z Číny. Kvôli tejto kauze dobrovoľne odstúpil prezident Finančnej správy Imrecze. Problémom je, že o diere vo výbere ciel musel vedieť aj minister Kažimír. Tovar prichádza na Slovensko, štatistika zachytáva, že tovar prichádza na Slovensko, zachytáva, v akej výške prichádza na Slovensko a minister Kažimír vidí aj to, ako sa clá vyberajú. A to, že medzi tým je diera, aj to vidí. Že s tým nič nerobil? Je za to zodpovedný, mal konať. Ako tento prípad dopadne, v tejto chvíli je ťažko povedať, ale nepokladám to za správne.
Ak minister financií a jeho pravá ruka, ktorá roky zastávala a riešila finančnú správu, a on ako minister financií, aj keby nevidel, čo prichádza z Bruselu, je politicky zodpovedný za výber cla a daní, tak jednoducho musíme povedať, že nesie prinajmenšom takú mieru zodpovednosti, lebo videl z Európskej únie, zo štatistiky, koľko prichádza a jemu museli úradníci predložiť, že, pán minister, ale tu niečo nesedí, ale mávol rukou a prikryl to. Nech mi je dovolené, že to je môj názor. Za takého zlyhanie nie je možné udeliť dobrú trafiku. A táto vládna koalícia dnes chce udeliť dobrú trafiku, lukratívne miestečko.
A tak som sa zahral ešte s jednou myšlienkou. Politická strana SMER má niekoľko ministrov v tejto vláde. Nad ministrom Lajčákom visí otáznik, zostane alebo odíde? Prijme sa jeho demisia alebo neprijme? Špekuluje sa o tom, či Robert Fico, poslanec a predseda politickej strany, môže ísť a môže sa stať ministrom zahraničných vecí. Ale dobre by bolo, keby sme sa zamysleli aj nad tým, že Robert Fico rovnako môže si sadnúť na post ministra financií a kontrolovať, ako tečú peniaze koaličným partnerom. Možno, že tá dvojica Robert Fico a Robert Kaliňák bude mať dve voľné miesta vo vláde v pozícii politickej strany SMER, na ktorý má právo nominovať politická strana SMER a Pellegrini ako predseda vlády svojich nominantov. A prezident nemá možnosť výberu a odmietnutia, len súhlasiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 15:40 - 15:41 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Pán Kollár, no v prvom rade musím povedať, že s vami súhlasím a bolo by správne, keby navrhovatelia teda to nazvali tak, ako to má byť. Keď náhodou niekto, nech odsúhlasia, že keď náhodou niektorý reťazec navýši daň, tak nech tam napíšu, že Dankova daň. Aby bolo jasné, že kto ju zaviedol.
Pán kolega Bernaťák, tak, nehnevajte sa, že budem trošku expresívnejší, ale, dofrasa, prvýkrát keď nastúpila vláda Roberta Fica, sedel tam, SNS, tak ste išli z 50 miliónov záporného salda na viac ako 900. Keď som tam sedel ja v tej vláde Ivety Radičovej, tak sme klesli o viac ako 700 miliónov, ale žiadne takéto blbosti sme neprijímali, ale sme riešili veci tak, ako sa riešiť majú. Potom nastúpila Ficova vláda, teraz ste tam vy. Ste tam viac ako dva roky. Čo robí záporné saldo? Klesá, stagnuje? Nie, dramaticky rastie. Dramaticky rastie, to preto, lebo prijímate blbé zákony.
A dvojaká kvalita. Vy ženiete ľudí, aby nakupovali v Rakúsku, hovoríte im, že tam je to lacnejšie. Áno, je lacnejšie, majú nižšie aj dane. Také vysoké dane na potravinách, ako tu zavádzate vy, také nemajú nikde. A to teba tam napočítať a treba to tiež povedať. A naozaj táto vaša obhajoba je asi tak účinná ako obhajoba Andreja Danka svojej vlastnej rigoróznej práce pred touto spoločnosťou. A hanbím sa za to, že Univerzita Mateja Bela má napísať svojim žiakom, že vy ale urobte poriadne tú svoju prácu, nie tak ako Andrej Danko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 6.12.2018 15:26 - 15:36 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážený pán predkladateľ, spravodajkyňa, kolegyne, kolegovia. Tak ako som v reakcii, vo faktickej reakcii povedal na kolegu Dostála, správne by sa tento návrh zákona mal nazývať o Dankovom osobitnom, dani pre nízkopríjmové osoby. Jeho úroveň, nech je mi prepáčené, ale musím povedať, že je na úrovni Dankovej rigoróznej práce. Prečo?
Tento zákon je absurdný. Kolegyne, kolegovia, zákon, ktorý umožňuje, citujem z § 7 ods. 5: "Obchodný reťazec je povinný zaplatiť odvod na základe rozhodnutia správcu odvodu do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Rozhodnutie o vyrubení odvodu nadobúda právoplatnosť doručením obchodnému reťazcu." Teraz to, tá pointa. "Proti tomuto rozhodnutiu nemožno podať opravné prostriedky, okrem odvolania, ktoré nemá odkladný účinok." Ešte aj ten daňový podvodník z karuselových obchodov, keď mu daňový úrad vyrube, že má doplatiť daň, tak má možnosť si najať advokáta a obrátiť sa na súd a brániť sa. Obchodný reťazec toto nemá umožnené. Pochybujem, či je to v súlade s ústavou. To, že podá odvolanie, to je tiež druhý problém, ku ktorému sa hneď vrátim. Lebo on sa môže len odvolať na druhostupňový orgán, ale domáhať sa na súde, že ten úradník za SNS, ktorý tam sedí a pochybil, aby to napravili, na to možnosť zo zákona nedávate. Preto si trúfam povedať, že tento zákon je šlendriánsky.
Druhý problém s tým odvolacím orgánom je v § 11 ods. 1. Druhostupňový orgán vo veciach, v ktorých rozhoduje finančné riaditeľstvo, je ministerstvo pôdohospodárstva, rozvoja vidieka. Kompetenčný zákon ministerstvu pôdohospodárstva rozhodovať vo finančných veciach a daniach nedáva kompetenciu. Tento zákon to nevie nahradiť, to vám napísali aj parlamentní legislatívci. To znamená, že vy z toho urobíte absolútny guláš.
Druhý problém. Váš pozmeňujúci návrh, pán kolega. Ak som správne pochopil, každý reťazec, ktorý má menej ako v desiatich okresoch svoje prevádzky, je vyňaté. Tak si zoberme, medzinárodný obchodný reťazec Metro nebude platiť. (Reakcia navrhovateľa.) Prosím? Tesco sú maloobchody. Tak čo sa bude diať? Rozdelia sa na malé. Chápem, že vás COOP Jednota podporilo, lebo COOP Jednota nie je jedna na Slovensku, ale je jej niekoľko. Je Bratislava, Galanta, Dunajská Streda, Krupina a môžem ich menovať. To znamená, že oni sa do tej veľkosti zmestia.
Teraz skúsme sa pozrieť na samotný návrh zákona. Hovoríte, že chcete pomôcť farmárom. Čím? Dotáciu, ktorú vyberiete, peniaze dáte na ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré má pod vedením SNS opakované problémy s nedodržaním pravidiel pri verejnom obstarávaní, teraz naposledy má platiť 2 milióny za zlé obstaranie IT, takže tieto peniaze pôjdu tam. Lebo v návrhu zákona, tak ako kolegovia hovorili, hovoríte, že mali by sa tie peniaze použiť "najmä". To znamená, že zaplatia najskôr pokuty a potom, čo zostane, dajú sem.
Že to nebude fungovať? No nebude. Dáte z týchto peňazí na modernizáciu fariem? Nič. Bude viac výrobných kapacít na Slovensku? No nebude. Bude viac surovín na Slovensku? Nebude. Lebo keď vy dáte peniaze na sucho a na záplavy, tým nevytvoríte viac suroviny, ani viac potravín. Páni kolegovia a kolegyne z vládnej koalície, nastúpili ste do tohto rezortu, za dva roky ste zvýšili zahraničnú obchodnú bilanciu, záporné saldo v agrokomoditách o 500 miliónov. O 500 miliónov. Žiadne dole, mínus.
Pán kolega, skúsim vám povedať, alebo, kolegovia. Zahraničnoobchodná bilancia v roku 2006, keď nastupovala prvá vláda Roberta Fica, bolo na úrovni mínus 50 miliónov. Pri jeho odchode v roku 2010 tá suma bola viac ako 900 miliónov mínus. Tá hlúpa, zlá Radičovej vláda, keď odchádzala v roku 2012, zahraničnoobchodná bilancia z mínus 900 klesla na mínus 330. Od tej doby, od roku 2012, keď tu vládne vláda Roberta Fica a teraz spolu s vami s SNS a s MOST-om, tak tento rok sa odhaduje niekde medzi, na mínus 1,7 – 1,8 miliardy. Čo robíte? Ako prijímate zákony? To len hovoríte, že to má takto fungovať, ale nefunguje to tak.
Teraz prečo by to malo byť takto a chcem vyzvať všetky obchodné reťazce, ktorých sa to dotkne, aby upravili svoj bloček a napísali, že Dankova daň a vyčíslili, že koľko to je. Nech je to tam. Táto vládna koalícia tu sväto-sväte obhajovala daň z poistenia 8 %, že sa to nikoho nedotkne. Ja tu mám kopec listov, ktoré zasielajú rôzne poisťovne svojim klientom, kde uvádzajú osobitne, že navyšuje sa daň, teda poistenie o daň 8 % z poistenia. Tvrdili ste tu, že to nebude. Máme dôkaz, že to tam je.
Takže jednoducho pokiaľ vy chcete dať tieto peniaze poľnohospodárom, chcete im pomôcť, chcete ich podporiť, ja som za. Ale čo by bolo, keby ste pouvažoval nad tým, že všetkým poľnohospodárom a potravinárom na Slovensku, keď z vlastného zisku použijú peniaze na modernizáciu svojej výroby, dáte na to daňovú úľavu? Bolo by to absolútne kóšer, bolo by to adresné. Keď Jaguar môže dostať niekoľko sto miliónov štátnej pomoci a chcete pomôcť tomuto sektoru, tak to nerobte tak, že ten najchudobnejší človek má zaplatiť viac peňazí za potraviny preto, lebo nízkopríjmové skupiny platia za potraviny v nákupnom košíku najväčší podiel. To nízkopríjmové zaplatia.
Preto vám skúsim dávať návrh. Zoberte to späť a dajte riešenie, ktoré pomôže, a to riešenie vidím v tom, dajte im daňovú úľavu. Budete modernizovať? Budete rozširovať svoju výrobu? Neplaťte toľko daní! To je adresné. Bude to pôsobiť na Slovensko, na slovenský trh, rozšíri sa objem. Darmo vy toto urobíte, od toho viac výrobkov na Slovensku nebude. Viac v obchodoch nebude. Odkedy ste tam, v roku 2012 podiel slovenských výrobkov na pulte bol 50 percent. Odkedy tu vládne vláda SMER-u dnes spolu aj so SNS, tak to je na úrovni 37 percent. Čo som sa tu napočúval o sebestačnosti, o zabezpečení, podpore slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Faktom je, že peniaze, ktoré boli na modernizáciu fariem, táto vládna koalícia, teda prioritne váš koaličný partner SMER za ministra Jahnátka, rozdelil pre pár sto vybraných firiem a nie na podporu celého rezortu. Máme výkladné skrine, ale nemáme funkčný sektor. Opakovane som na to poukázal, že táto cesta vedie do pekla. A preto klesá náš podiel samotných výrobkov. Aj keby sme chceli hneď, aby bolo viac, pochybujem, že by to slovenskí výrobcovia vedeli spraviť. Dajte im návod. Budete modernizovať, rozšírite výrobu, budete nakupovať viac, spracujete viac, dostanete daňové úľavy. Keď to môžte dať Jaguaru, urobte to aj tu.
Jednoznačne tento zákon alebo snaha riešiť je len alibizmom. Hovoriť o tom, že vyberiete peniaze a pôjde to do kapitoly rezortu. Na čo? Keď ste s tým prišli, tak som sa napočúval, že to pôjde na prieskum trhu, na marketing slovenských výrobkov. Videli sme, ako sa robí marketing. Kauza ryby-ryby-rybičky, ktoré tu fungovali, urobila sa obrovská reklama. A výsledok? No viac rýb a slovenských sa neskonzumuje. Tento zákon vyrieši len to, že zdražíte potraviny a mali by ste ho nazývať správne Dankovou daňou.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2018 10:32 - 10:34 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani kolegyňa, rád by som vás doplnil. Možnože by bolo správnejšie tento návrh zákona o osobitnom odvode nazývať ako Dankova daň pre nízkopríjmové osoby.
Tento návrh je pripravený na úrovni Dankovej rigoróznej práce. Pán kolega, môžte krútiť hlavou, ale je to faktom. Poviem vám aj prečo.
V roku 2012, keď Ficova, druhá Ficova vláda nastúpila, tak podiel slovenských výrobkov na slovenských pultoch bol 50 %. Dnes podľa tých istých prieskumov je to 37 %. Nech robili akokoľvek populisti, podiel slovenských výrobkov klesá a týmto návrhom nezastavíte.
Keď sa pozriem na vývoj zahraničnej obchodnej bilancie, ktorá je alarmujúca a tento rok dosiahne miliardu sedemsto, miliardu osemsto, tak chcem povedať aj kolegom zo SNS, aby ste mali argumenty, tá Radičova vláda bola len nie celé dva roky, ale dovoz, teda zahraničná obchodná bilancia klesla o takmer 700 mil. eur. Od odchodu Radičovej vlády tento ukazovateľ neustále len stúpa.
A chcem povedať, že plánujem vystúpiť v rozprave počas ústneho prihlásenia sa, a chcem povedať, že keď chceme pomôcť slovenským, tak máme pomôcť slovenským výrobcom, aby trebárs takou podporou, keď Jaguar môže dostať niekoľko sto miliónov, prečo nedáte toľko, čo dostal Jaguar všetkým poľnohospodárom a potravinárom, ktorí podporia spracovanie z vlastných daní? Prečo neodpustíte im dane? To by bolo adresné - pre slovenských, ale takto budete trestať aj slovenské obchodné reťazce, ktoré predávajú slovenské výrobky, a znevýhodnite ich na tomto trhu a naviac, tak ako pani kolegyňa povedala... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 5.12.2018 9:42 - 9:49 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážený pán predkladateľ, spravodajca, kolegyne, kolegovia a traja poslanci z vládnej koalície, ktorých osobitne si cením, že sú v tejto sále. Musím povedať, tak ako Ondrej Dostál to predo mnou povedal, že mal pochybnosti, ja som mal tie pochybnosti tiež. Jednoducho pre mňa bolo neuveriteľné, že SMER a SNS je ochotná prehodiť cez palubu Mečiara a jeho ľudí, ktorým dal amnestiu. Tá cesta, ktorú si podmienili k tej amnestii, pre mňa nevzbudzovala dojem, že smeruje to k správnemu koncu. Chvalabohu, mýlil som sa. Som rád, že predsa sa to len podarilo.
Chcem ale poukázať na niečo úplne iné. A možnože rozpočet na budúci rok je veľmi dôležitým bodom tohto rokovania snemovne, ale oveľa dôležitejším je tento bod pre mňa. Tento bod bude ukazovať na to, aký je charakter tejto krajiny a kam v skutočnosti smeruje táto vládna koalícia.
3. júna 2017 sa objavil článok, kde predseda koaličnej strany MOST hovorí: Dôvodom, prečo parlament nezrušil milosť prezidenta Michala Kováča aj ďalším aktérom kauzy Technopol, ale len voči jeho synovi, bol kompromis vo vládnej koalícii.
Dlhodobo poznáme názory politickej strany SMER aj politickej strany SNS. Skúsme si, kolegovia a kolegyne, položiť otázku, v akej pozícii mohol byť Marián Kočner, keď vládna koalícia SMER a SNS bola ochotná pristúpiť aj na to pod tlakom verejnosti, že zrušia Mečiarove amnestie, ale s výnimkou Kočnera. Do akej pozície postavila táto vládna koalícia a vlády Roberta Fica, ako aj Vladimíra Mečiara Mariána Kočnera, ktorý je susedom bývalého ministra vnútra a bývalého premiéra, trojnásobného premiéra tejto krajiny. Skúsme sa na to pozrieť vo svetle, že je vysoko pravdepodobné, že Marián Kočner bol objednávateľom vraždy novinára a jeho priateľky.
Uvedomme si, že celá vláda okrem politickej strany MOST postavila laťku: Každý môže byť obetovaný na oltári pre vlasť okrem Kočnera. Preto pre mňa bude nesmierne dôležité sa pozrieť na výsledok hlasovania o tomto návrhu. Či SMER a jeho poslanci, či SNS a jeho poslanci, rovnako aj MOST zahlasujú za to, aby tento návrh prešiel do druhého čítania a bol schválený. Tak ako tu kolegovia uviedli, neexistuje žiadny, ale žiadny dôvod, aby Marián Kočner bol amnestovaný a mal výnimku na akýkoľvek trestný čin.
To, že Marián Kočner tu existuje, to, že s vysokou pravdepodobnosťou si mohol dovoliť objednať si aj vraždu, lebo ho vláda kryla a vládne strany ho roky rokúce kryli a boli ochotní sa pustiť do akéhokoľvek boja, kohokoľvek obetovať, len Marián Kočner mal zostať nedotknuteľný. Sused Roberta Fica. Toto ukazuje na charakter tejto krajiny.
Kolegyne, kolegovia, a osobitne tí z vládnej koalície, som zvedavý, že aj pri tomto hlasovaní teraz budete hlasovať slobodne a zahlasujete za zrušenie amnestií pre Mariána Kočnera. Ak sa to tak nestane, tak tento parlament z hľadiska vlády a jeho predstaviteľov vyšle signál, že v tejto krajine objednávateľ vraž; s vysokou pravdepodobnosťou objednávateľ vraždy, človek, ktorý spáchal niekoľko trestných skutkov, ako dnes už máme možnosť vidieť, je viac cenený ako spravodlivé a čestné správanie sa k občanom. Preto si myslím, že tento bod je oveľa dôležitejší. A kladiem si otázku opakovane, čo ten človek mohol a môže vedieť, čím, akými informáciami disponuje alebo disponoval, že SNS aj SMER boli ochotní prehodiť aj Mečiara, ktorého roky rokúce chránili, cez palubu, zrušiť im amnestie, ale okrem Kočnera.
Som rád, že kolegovia tento návrh predložili, lebo tu sa ukáže skutočná tvár, kam táto krajina smeruje. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.11.2018 10:15 - 10:22 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážený pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, je veľmi ťažké sa vyjadrovať ku skrátenému konaniu, keď neodôvodníme to aj s tým materiálom, ktorý má byť v skrátenom konaní prerokovaný.
Takže v prvom rade to, čo mne osobne najviac na tomto návrhu prekáža, je spôsob, akým vládna koalícia celú túto tému komunikuje. Preto, lebo považujem komunikáciu v tejto otázke za falošnú a zavádzajúcu. Včera a predvčerom a niekoľko dní dozadu táto krajina žije tým, že chce odmietnuť globálny pakt o migrácii. O čom je tento návrh, podstata tohto návrhu, ktorý máme v skrátenom konaní prerokovávať? Stratégie pracovnej; čítam z dôvodovej správy samotného materiálu, aby ste to pochopili. Stratégie pracovnej mobility cudzincov v Slovenskej republike, ktorú schválila vláda Slovenskej republiky svojím uznesením 10. októbra 2018 a ktorých cieľom je najmä zefektívniť, urýchliť a spružniť systém upravujúci vstup a pobyt štátnych príslušníkov tretích krajín na územie Slovenskej republiky.
Ergo, návrh tohto zákona a komunikácia za tohto návrhu zákona – aj skráteného konania, aj samotného materiálu – by malo znieť: Vládny návrh o podpore vstupu ekonomických migrantov na trh práce Slovenskej republiky. Tak nazvite to tak, ako to nazývate. Raz hovoríte o ekonomických migrantoch a druhýkrát hovoríte o mobilite cudzincov, teda príslušníkov tretích krajín, ktorí majú urýchlene sa dostať na trh práce Slovenskej republiky. O ich ekonomickom dosahu, o čom hovoril Jozef Mihál, tu nechcem do šírky a do hĺbky hovoriť.
Pán minister, ale z vašej strany a zo strany celej vlády je toto úplne pokrytecké, keď tu hovoríte o cudzincoch na podporu pracovného trhu a na druhej strane odmietate ekonomických migrantov. Chcem vám len pripomenúť, že ten istý klub, z ktorého ste aj vy, SMER, z dielne pána Kéryho predložil pozmeňujúci návrh k deklarácii o globálnom pakte, o ktorom máme hlasovať dneska o jedenástej, ktorý znie "ekonomicky motivovaná nelegálna migrácia je negatívny jav prinášajúci aj bezpečnostné riziká". Aká je nelegálna? Vy tu idete zlegálniť všetku ekonomickú migráciu. Tak buď ekonomická migrácia pomáha, alebo ekonomická migrácia nepomáha.
Doteraz som sa toho napočúval dosť, keď ste hovorili o tom, že vo svete sú agentúry, ktoré organizujú dovoz migrantov na územie Európskej únie. Čo ide vláda Slovenskej republiky na návrh ministra práce, sociálnych vecí urobiť? Organizovať dovoz ekonomických migrantov na územie Slovenskej republiky. Ako pomenujme to tak, ako to je. Vy ich idete organizovať. Pán minister, v tejto krajine, ja som z Rimavskej Soboty, keby ste prišli na Ratkovskú dolinu, okolo Sirku, keby ste sa pozreli, aké sú tam hladové doliny, že tam je pracovná sila nemobilná, neodíde, pre nich, keď nevytvoríte adekvátnu pracovnú príležitosť v danom regióne, tak sú odsúdení stále na to, že my všetci daňoví poplatníci, tí, ktorí robia, ich budú musieť živiť, lebo nič iné sa nezmení. Oni, jednoducho ich do Trnavy, do Nitry ich nedostanete. Ich neriešite, ale dovoz zo zahraničia, tak ako tu kolega Mihál hovoril, to zas riešite.
A to, že nie je dôvod, žiadny ekonomický dôvod nie je, aby sme toto vyriešili v skrátenom konaní, potvrduje aj, potvrdzujú to aj ekonomické pohľady. Tak keď sa pozriem na to, že potrebujete riešiť Jaguar? Pán minister, ale dali ste im 125 miliónov. Aj vy ste hlasovali za to. Dostali 125 mil., daňové úľavy, podpory, všetko a teraz ešte ani občanom Slovenskej republiky nechcú zaplatiť? Ten trh práce naozaj tlačí na vyššie mzdy.
A bol by som rád, keď tu budete vystupovať a budete hovoriť k tomuto zákonu, tak aby ste, pán minister, a každý z vládnej koalície hovorili tak, ako hovoríte aj v tejto otázke, čo sa týka migrácie. Je to ekonomický migrant. Každý Srb, každý Ukrajinec, každý, kto príde na územie Slovenskej republiky za účelom, aby sa tu zamestnal, dostal plat, je ekonomickým migrantom. Tak používajme jeden a ten istý slovník v každom prípade. Aj v tomto prípade. Takže keď budete vystupovať, poprosím vás, ekonomický migrant je ekonomický migrant a nie občan, štátny príslušník z tretích krajín, tak ako to uvádzate v materiáli. Lebo aj jeden hovorí o tom istom človeku, aj druhý hovorí o tom istom človeku. Len o jednom ste tu začali strašiť občanov tejto krajiny počas minulej vládnej koa; teda minulej vlády, teda ešte pred rokom 2016, zasiali ste vietor a dneska žnete búrku.
To je fakt, že my tých ľudí tu potrebujeme, lebo nemáme dostatok pracovných síl. Nikomu nepa; nikto nenamieta, že ho lieči nejaký lekár, ktorý je z Ukrajiny alebo z inej krajiny. Neviem a nepamätám si, že by tu spôsobili nejaký ten problém. Ja posudzujem ľudí podľa toho, akí sú, a nemám predsudky. Ale vy ste tu zaviedli predsudky. O tom svedčí aj ten materiál, tá deklarácia, o ktorom bude hlasovať Národná rada dneska o jedenástej, a o tom svedčí aj tento materiál. A máte nazývať tých ľudí tak, ako to je. To je ekonomický migrant, ktorý chce, ktorému chcete uľahčiť prístup na pracovný trh Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.11.2018 14:39 - 14:41 hod.

Zsolt Simon Zobrazit prepis
Kolegovi Gröhlingovi a Poliačikovi ďakujem veľmi pekne za reakcie.
A na kolegu Kaliňáka, no, chvalabohu, že aspoň jeden sa z vládnej koalície zmohol k tomu, aby pomenoval, že za Dankove veci v konečnom dôsledku môže Dzurindova vláda. Áno, toto je to vaše.
Ako, pán minister, za veľmi ponižujúcich okolností ste museli opustiť svoju funkciu ministra vnútra. Ako keď niekto nemá, alebo mal by mať sebareflexiu pri vyjadrovaní, tak možnože by ste sa mali nad tým trošku zamyslieť.
A keď sme u toho, kupovaní tých poslancov, tak neviem, kto všetko podporuje túto vládnu koalíciu. Aj nad tým by som sa pozastavil. Lebo mali sme tu krásne pár príkladov aj z minulej schôdze, vďaka čomu skoro vaše návrhy prechádzali.
Ďakujem.
Skryt prepis