Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

24.9.2019 o 18:18 hod.

Mgr.

Simona Petrík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 24.10.2019 15:47 - 15:48 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, dve, a, kolegovia, rada by som predložila návrh zákona, ktorým sa, ako hovoril aj pán predsedajúci, mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní, teda školský zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Cieľom môjho návrhu zákona, alebo tento cieľ je pomerne jednoduchý, stanoviť transparentné a zrozumiteľné kritériá prijímania detí do materských škôl, ktoré môžu výrazne eliminovať negatívne javy prítomné v súčasnosti v prijímacom procese, môžu zjednotiť pravidlá a hlavne zaviesť spravodlivé podmienky pre všetky prihlásené deti a ich rodičov. Toľko v skratke k môjmu návrhu zákona. Viac poviem v rozprave, do ktorej sa, poprosím, prihlásim ako prvá. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.10.2019 11:55 - 11:57 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V prvom rade ja som sa ešte k tomuto nevyjadrila, k tomu, že je to naozaj veľmi fajn zákon, takže ďakujem aj Katke, aj Martinovi, aj Marekovi, myslím, vy traja ste predkladatelia, za to, že ste ho predložili. A Janka rozprúdila diskusiu, takže super. Veď to je fajn, ja som rada za tieto diskusie tu. Ja som liberálka tiež, aj keď nie som v strane Sloboda a Solidarita, takže pre mňa je sloboda veľmi, veľmi, veľmi vážna. Ale absolútne súhlasím s tým, čo povedal Martin Fedor, že moja sloboda končí tam, kde začína sloboda niekoho iného. A ja som práve presne chcela povedať, že pamätáte si ešte možno, alebo videli ste nejakých v archívoch tie záznamy, keď sa fajčilo v parlamente. Hej, že tu si akože fajčili ľudia len taký fukot, proste tu muselo byť brutál, ja si to naozaj neviem predstaviť. A takže to nie je o tom.
To je zaujímavé ako vy, saskári, proste tlačíte na to, že si tak obhajujete tú slobodu. Ale však veď tu naozaj nikto nikomu žiadnu slobodu neberie. Nech si tí ľudia fajčia, koľko chcú, ale proste nie na terasách, kde sú, presne, rodiny s deťmi, nebudem to celé opakovať. Oni môžu zájsť na pár minút trošku ďalej, dať si tú cigaretu a vrátiť sa naspäť. Skrátka, nevidím v tom žiaden problém. Skrátka, oni sú tí, ktorí sú závislí na niečom, a oni obmedzujú slobodu tých ostatných, keď to, keď to budem hovoriť vaším, vaším jazykom. Prečo by sme to mali robiť? Ja osobne by som bola za to, aby sa napr. zriadili len fajčiarske reštaurácie pre tých, ktorí proste chcú fajčiť, hej, no tak nech si idú tam, ale nech skrátka neobťažujú fajčením tých druhých. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2019 13:14 - 13:15 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Podávam procedurálny návrh, kde žiadam stanovisko ústavnoprávneho výboru k návrhu zákona poslankýň Kuciaňovej, Antošovej a Smolíkovej (tlač 1729), bod programu 73 o zdravotnej starostlivosti, ktorý sa v predmetnom týka obmedzovania práv žien pri rozhodnutí ísť na interrupciu. Zároveň žiadam jeho stiahnutie z programu schôdze parlamentu.
Odôvodnenie: Tento návrh zákona je v rozpore s rokovacím poriadkom, pretože obsahuje časti, ktoré boli prerokúvané na septembrovej schôdzi a teda ide o návrh týkajúci sa tej istej veci, preto o ňom nie je možné najbližších šesť mesiacov rokovať. Okrem toho je tento návrh ostro kritizovaný lekárskou obcou, pretože okrem iného obsahuje opatrenia, ktoré môžu pri svojom výkone poškodiť zdravie plodu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2019 9:59 - 10:00 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Pán Vašečka, ja keď som vás teraz počúvala, ja som naozaj úplne že ochotná vám úprimne veriť, že to aj myslíte vážne takisto, lebo ja to vidím na vás, hej, že, že vy to, vy sa ako, nie ste pokrytec ani nič, vy to naozaj myslíte úprimne vážne, len jediný problém je ten, že vy to všetko tu celkovo, ako to prezentujete, vydávate, ako, ako keby to bola jediná jedna pravda. Je to skrátka váš názor a takisto máme každý svoj iný názor, to je prvá vec, ktorú chcem povedať, a myslím si, že ten váš názor vychádza presne z náboženského presvedčenia, o ktorom hovoril Martin Poliačik, a to do pléna parlamentu nepatrí.
Ďalšia vec, vy ste hovorili o tom, že, že, že my tu ako keby chceme obviňovať mužov, to nie je pravda, nikto neobviňuje mužov, my práve chceme, aby muži spolupracovali na tom, aby ženy mali rovnaké postavenie v tejto spoločnosti ako muži, my nepotrebujeme, pán Vašečka, chrániť ani ochraňovať, keď to chcete robiť, je to, je to milé od vás a je to fajn, ja si nechám vždycky podržať dvere od muža, prečo nie, ale my to nepotrebujeme, my potrebujeme, aby ste sa k nám správali rovnocenne a aby ste nás nejakým spôsobom, aby ste nám neokresávali naše práva.
Čiže ja tu neobviňujem mužov, ja obviňujem konkrétne vás, obviňujem pána Kotlebu a pána Krajniaka z toho, že prichádzajú s takýmto návrhom, ktorý, ktorý ženám tieto práva chce okresávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 18:42 - 18:42 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Pani Grausová, už niekoľkokrát ste ma v tejto rozprave urazili. Ja to fakt nerobím. Ešte raz vás, ja vás dôrazne žiadam, aby ste si dávali pozor na toto, pretože na jednej strane tu vykrikujete, na druhej strane sa robíte chuderkou. Skrátka nevolajte ma priezviskom, aké nemám. Ja to u vás nerobím. Ja sa volám Simona Petrík a nie Petríková, okej? A nevykrikujte tu na mňa, že som nevzdelaná. Skrátka toto sa nehodí do tejto sály. Takže tlmte svoje vášne a rozprávajte k veci!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2019 18:38 - 18:40 hod.

Simona Petrík
Ešte mi ide čas, ako pozerám. Tak ja veľmi krátko odpoviem pánovi Kotlebovi, že v čom sú ženy diskriminované, jednou vetou. Pozreli ste si, že aký je počet poslankýň a poslancov v Národnej rade? Tak to by vám malo už len odpovedať, to je úplný základ.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 18:38 - 18:40 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som súhrnne reagovala na vás všetkých, okrem kolegov Poliačika a Žarnaya, ktorým týmto veľmi ďakujem za podporu.
Viete, čo je zaujímavé? Že vy sa tu chválite tým, že akú máme vkusnú a skvelú diskusiu, jak nám to šľape v tomto parlamente, teraz ako sme my inteligentní. Mne tu akože hovoríte, ako ja vedome buď klamem, alebo som nevzdelaná, som neinteligentná. Ja mám vyštudovaná politológiu a mám doma štvorročné dieťa, takže ja viem presne, o čom rozprávam. Venujem sa ženským právam veľmi dlhú dobu. Takže zaujímavé je, že diskusia je slušná a pekná, pokiaľ nepríde iný názor.
Ja mám skrátka iný názor, pán Vašečka, takže mi nehovorte, že je to nezmysel. Pretože to isté môžem hovoriť ja na vaše názory. Zatiaľ som to neurobila. Naozaj som sa držala faktov, držím sa. Áno, vy ste hovorili, že všetky moje názory, ktoré som prezentovala, sú nezmysel. (Reakcia z pléna.) Hovoríte, áno, presne. Ja tvrdím, že žena má mať právo sa rozhodnúť o svojom vlastnom tele. Áno, a to dieťa, ktoré je v jej tele, bez nej nevie prežiť. Čiže stále trvám na tom, že žena má mať právo sa rozhodovať o svojom tele, či je tehotná, alebo nie je tehotná. Či sa vám to páči, pán Vašečka alebo pán Kotleba alebo pani Grausová, alebo nepáči. Skrátka toto je názor, ktorý mám ja a má ho, videli ste, koľko ľudí v našej krajine. Takže skrátka, vezmite to ako fakt. Máme rozpor názorov a je dôležité, aby tieto názory v parlamente zazneli.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.9.2019 18:18 - 18:28 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Kolegyne, kolegovia, pred tým, než začnem svoju pripravenú rozpravu, by som rada reagovala na pána Vašečku a jeho slová, ktoré teraz, keďže tu máme také to aktuálne; viete, čo ešte, pán Vašečka, veľa žien nevie? Že sú tehotné. Veľakrát to nevedia ani v desiatom týždni napríklad, ako v tom, v tom oficiálnom desiatom týždni tehotenstva, pretože množstvo žien má rôzne zdravotné problémy, vďaka ktorým im vynecháva menštruačný cyklus a vďaka tomu mnoho z nich nevie, že sú tehotné počas prvých aj dvoch, aj troch mesiacov. A práve toto je napríklad jeden z dôvodov, prečo my sme proti akejkoľvek; reštrikciám. Čiže to je len zas na margo tejto debaty, že čo všetko teda ľudia, ľudia nevedia.
Dobre. Začnem, ja začnem teda svoj príhovor asi z úplne opačnej strany barikády, ale myslím si, že tento názor sem patrí a je dôležité ho povedať. Asi väčšina z vás má skúsenosť s facebookovými trolmi. Nediskutujú konštruktívne, iba bezhlavo útočia. Keď im trpezlivo odpovedáte, zmôžu sa častokrát len na nadávky. U mňa na stránke tiež takýto jeden trol často úradoval, drzo mi tykal, pritom ja som mu teda stále vykala, schválne ma oslovoval pani Petríková a podobne. Keď raz už prekročil akúkoľvek mieru slušnosti, napísala som mu, nech sa teda krotí, inak mu prístup k tejto diskusií znemožním, čo som nakoniec aj musela urobiť. Obratom zareagoval ďalšími urážkami a vetou, ja sa feministiek nebojím. Tak to ma zaujalo celkom. Prečo by sa vôbec hocikto mal báť feministiek, však? Za to, že bojujú za práva žien a skutočnú rovnosť medzi ženami a mužmi? Je dokázané, že keď sú si ľudia rovnejší v právach a povinnostiach, takáto spoločnosť rýchlejšie prosperuje a je to dobré pre všetkých.
Myslím si, že v skutočnosti by sme mali mať strach z úplne iných vecí. Mali by sme sa obávať mužov, ktorí chcú rozhodovať o ženskom tele a obmedzovať práva žien len preto, aby si nahnali lacné politické body. Toho by sme sa mali obávať. A ja tento strach dnes z jasných dôvodov mám. Dnes máme na stole tri návrhy, ktoré chcú obmedziť práva žien a v rôznej miere skrátiť lehotu na vykonanie umelého prerušenia tehotenstva.
Zrejme nikto z nás prítomných si nemyslí, že interrupcie sú dobrým riešením. No niekedy je to posledné východisko pre mnohé ženy. Ak im cestu k nemu zahatáme, nájdu si ju inak a cena, ktorú za to zaplatia, bude vysoká. Nebude sa merať eurami, ale zdravím a v krajných prípadoch aj životmi týchto žien.
Najviac ma zaráža, že interrupcie chcú obmedzovať muži. Muži, ktorých tela sa tento zákon ani netýka. Krátko pred voľbami bez hlbšej spoločenskej diskusie. Navyše sú to tentokrát opozičné návrhy, najprv sa chcel na tejto téme priživiť SMER, ktorý chcel odpútať pozornosť od svojho prepojenia s Kočnerom. Myslela som si, že keď si to Fico rozmyslel, tak si môžme na chvíľku vydýchnuť, ale zjavne nie.
Zaujímalo by ma, prečo kolegovia z opozičných strán prišli takto vedno práve teraz, pol roka pred voľbami s týmito návrhmi, keď za posledného 3,5 roka sa tejto téme nijako špeciálne nevenovali, okrem teda poslednej rozpravy pred pol rokom. Zrejme tiež budú zbierať voličské hlasy, a preto sa nehanbia tak citlivú tému zneužiť na zvyšovanie svojich preferencií. Pritom súčasná legislatíva, ktorá upravuje umelé prerušenie tehotenstva, je úplným štandardom v západných krajinách a v Európskej únii, je kompromisom medzi právom na život a právom ženy na slobodné rozhodnutie. Vďaka tomu, práve vďaka tomu, že nie je reštriktívny, máme veľmi nízku mieru potratov a tá stále klesá. Do toho sa do našej štatistiky zaratávajú napríklad aj poľské ženy, ktoré tu už boli dnes spomínané, ktoré chodia na interrupcie na Slovensko. A prečo? Pretože u nich je to zakázané. Takáto potratová turistika by po schválení napríklad návrhu pána Vašečku čakala aj slovenské ženy. Toto chceme?
Jediný návrh, ktorý je na pol ceste k tomu, aby sme, alebo ako by sme mali prihliadať na služby reprodukčného zdravia žien, je návrh kolegu Mareka Krajčího a jeho kolegov a kolegyne z OĽANO. Títo tiež predkladajú návrh, ktorým sa dopĺňa zákon o umelom prerušení tehotenstva, namiesto zákazov však kladú dôraz na prevenciu a informovanie žien o rizikách interrupcie a podporu žien, ktoré sa rozhodnú dieťa si nechať. S mnohými opatreniami, ktoré kolega navrhuje, môžem súhlasiť a aj my v koalícií Progresívne Slovensko a Spolu sa s nimi stotožňujeme, pretože ak sa žena dostane do tejto psychicky a fyzicky náročnej situácie, je potrebné urobiť všetko pre to, aby mala dostatok informácií a potrebnú podporu, aby sa nakoniec mohla slobodne, ale zároveň zodpovedne rozhodnúť.
Na druhej strane nevidím dôvod, prečo by sme mali spoplatňovať interrupcie pre ženy, ktoré majú nad 40 rokov. Samotný výbor CEDAV, čo je medzinárodný dohovor o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien, ktorý sme podpísali ako Slovenská republika už veľmi dávno, vo svojich záverečných zisteniach pre Slovensko ešte v roku 2015 uviedol, že je znepokojený tým, že výdavky na moderné formy antikoncepcie na účely prevencie neželaných tehotenstiev a samotného výkonu interrupcie na žiadosť nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.
Zároveň musím povedať, že niektoré pasáže z vami navrhovanej aktualizácie písomného poučenia, ktoré má dávať lekár žene alebo lekárka žene pred plánovaným zákrokom, považujem za účelové a tendenčné, a teda aj zbytočné. Účelom predsa nemá byť strašenie žien, ale poskytovanie relevantných informácií, ktoré jej pomôžu zodpovedne sa rozhodnúť.
My v koalícií Progresívne Slovensko a Spolu považujeme ochranu reprodukčného zdravia žien za dôležitú súčasť systému zdravotnej starostlivosti. Najväčší počet žien chodí na interrupcie z dôvodu chudoby, spomínala to aj Anka Verešová, skrátka nemajú peniaze na to, aby uživili ďalšie dieťa. Takéto ženy by mali mať prístup k dostupným interrupciám, pokiaľ je toto jediné riešenie, ktoré vo svojej situácii majú a pokiaľ sa tak samé rozhodnú. Pretože inak sa zvyšuje zdravotné riziko pre ženy, ktoré si budú vyvolávať potraty samé doma, čo sa reálne deje. Aj preto jedným z riešení, ktoré sú súčasťou nášho volebného programu Bod zlomu, je, aby antikoncepcia bola hradená z verejného zdravotného poistenia.
Ak máme hovoriť o interrupciách, prosím vás, hovorme o nich zodpovedne. Zasahujú životy a zdravie skutočných žien, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Ako solidárna a spravodlivá spoločnosť máme povinnosť starať sa o dobrý život všetkých občianok a občanov. Zodpovedne znamená informovane. Skúsenosti z iných krajín ukazujú, že pokiaľ nemajú ženy prístup k bezpečným a legálnym interrupciám, doplácajú na to zdravím a často aj svojím životom. Ako som už hovorila skôr, zákaz počtu interrupcií, zakázanie počet interrupcií skrátka nezníži. Budú sa vykonávať aj naďalej, ale tajne, bez dohľadu zodpovedných zdravotníckych inštitúcií. Životy žien sa nemôžu stať predmetom štátnej kontroly, politických dohôd a špekulácií.
Zodpovedne znamená ľudsky. Pýtajme sa, čo ženy na Slovensku skutočne trápi. Sú to v prvom rade nedôstojné podmienky v pôrodniciach, v ktorých privádzajú na svet deti. Sú to zlé ekonomické podmienky, ktoré im neumožňujú skutočne slobodne sa rozhodovať o tom, kedy a koľko detí by chceli mať. Výskumy ukazujú, že financie sú jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ženy rozhodnú nemať ďalšie dieťa alebo odložiť rodičovstvo. Dodržiavanie reprodukčných práv znamená umožniť ženám, aby mohli mať toľko detí, koľko si prajú v priaznivom období svojho života.
Obmedziť interrupčný zákon je ľahké aj zbytočné. Zabezpečiť ženám, aby sa nemuseli rozhodovať o tom, či podstúpiť interrupciu, už také ľahké nie je. Nástroje však máme a poznáme. Zvýšme životnú úroveň všetkých žien, aby žena nemusela kvôli nepriaznivej finančnej situácii zvažovať interrupciu. Zlepšime dostupnosť bezpečnej a spoľahlivej antikoncepcie. Zvýšme kvalitu gynekologickej a pôrodníckej starostlivosti. Zabezpečme dobrú dostupnosť škôlok, jaslí, detských skupín. Zvýšme podporu štátu pre ľudí, ktorí sa starajú o deti, a zabezpečme ženám dostupné a bezpečné interrupcie, pretože veríme, že sa dokážu zodpovedne rozhodovať aj ony.
Moderná krajina si nevolí ľahké riešenia, ale zodpovedné, ktoré vedú ku skutočným výsledkom. Takto si my v koalícii Progresívne Slovensko a SPOLU predstavujeme podporu žien a rodín a takto by sa mal správať každý zodpovedný politik a politička k takto citlivej téme, ako sú interrupcie.
Ja by som na záver chcela zdôrazniť, že teda k tomuto návrhu, ja som sa teda vyjadrila najmä k návrhu, ktorý predstavoval kolega Marek Krajčí s kolegami z OĽANO, máme teda dve zásadné výhrady, ktoré som spomenula vyššie. Je to teda spomenuté písomné poučenie a hradenie interrupcií pre ženy nad 40 rokov. Napriek tomu s podstatou tohto návrhu súhlasíme, a preto niektorí z nás v prvom čítaní tento návrh podporia. Ja osobne za seba to neviem sľúbiť. Zvažujem. Ale viem si predstaviť pokračovanie diskusie k tomuto návrhu a jeho dopracovanie. A Marekovi ďakujem, že ho predložil.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 17:20 - 17:22 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Marek, ja chcem v prvom rade povedať, že je tu jeden veľký rozdiel medzi tromi návrhmi predošlými a tým tvojím alebo vaším v OĽANO, a to je ten, že obsahuje niekoľko naozaj dobrých riešení. Takže za to ti ďakujem. Ale je tu nejaké to "ale", ktoré by som rada ti povedala aj teraz vo faktickej a potom aj vo svojom vystúpení. Ty si spomínal, že teda ženy reportujú všetky tie negatívne veci, ktoré sa im dejú, keď sa rozhodnú pre potrat. Áno, nikto nechce potraty, ani my. Potrat skrátka nie je ani príjemná, ani šťastná, ani dobrá vec, hej. Všetci, všetci to vnímame veľmi negatívne a chceme, aby ženy chodili na potrat čo najmenej. Ale množstvo žien má napríklad aj popôrodné depresie, keď donosia dieťa a potom ho musia napríklad dať na adopciu. Čiže tam takisto je veľké, veľké množstvo žien, ktoré trpia depresiami aj napriek tomu, že to dieťa donosia. Ďalej, množstvo žien uvádza a reportuje, že ich lekár alebo lekárka manipulatívne ovplyvňovali naopak a strašili dôsledkami pôrodu.
Čiže keď to zhrniem, ja som naozaj tiež úplne za, aby sme zlepšili poradenstvo a prevenciu na Slovensku, lebo je to podľa mňa veľmi chabé, ale musí byť jasné, úplne jasné, aké informácie ženy dostávajú a akým spôsobom im ich ten dotyčný lekár alebo lekárka podáva.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2019 16:34 - 16:36 hod.

Simona Petrík Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Vašečka, tak, naopak, my sme v tomto zákone na úplne iných stranách barikády, ale, ako ste povedali, to je v poriadku, rôznosť názorov je okej.
Ja by som reagovala konkrétne na časti vašich vstupov, v prvom rade na ten prieskum, o ktorom ste hovorili, ten prieskum Markízy. Tak ste si ho tak jemne, trošku upravili. Pretože tam Focus sa pýtal ešte aj ďalšie otázky, napríklad že koľko percent obyvateľov súhlasí so skrátením tejto lehoty na osem týždňov. A s týmto, s týmto skrátením súhlasilo iba 35,2 % opýtaných a 56,2 % s tým nesúhlasilo. Čiže to je k tomu prieskumu.
Potom k tomu komunistickému, ste to tak opakovali, že komunistický zákon stále, že je extrémne liberálny. Ja tvrdím, že je to štandardná európska legislatíva, ktorá poskytuje adekvátnu rovnováhu medzi právom nenarodeného dieťaťa na život a právom ženy slobodne sa rozhodnúť. Nie je to žiadny extrémne liberálny, liberálny, liberálna legislatíva.
A čo sa týka ešte toho, ako ste stále hovorili, že vlastne vy chcete znížiť ten počet potratov. Ten počet potratov kontinuálne od roku 1990, pán Vašečka, klesá prirodzene, hej. A ja sa teda pýtam, prečo predkladáte zákon aj vy, aj vaši kolegovia, ktorí to tu predkladajú, ktorý vyslovene nie je treba, hej? Nie je ho treba, pretože ten počet potratov klesá, stále klesá aj vďaka tej legislatíve. Takže ja mám na vás otázku, naozaj si myslíte, že týmto zákazom, pretože vy reálne prichádzate s reštriktívnym návrhom, dosiahnete väčšie zníženie potratov, ako je tomu prirodzene teraz? Ja by som bola veľmi vďačná za odpoveď na túto otázku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis