Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.9.2018 o 17:21 hod.

JUDr.

Tibor Bernaťák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 18:28 - 18:29 hod.

Tibor Bernaťák
Páni kolegovia, ja si myslím, že srandičky nabok, naozaj. Ak tomu nerozumiete, kľudne sa spýtajte niektorých aj ústavných právnikov, ako sa vykladajú takéto pojmy. Ja nebudem tu polemizovať s nejakými takýmito polonázormi, pretože naozaj tak, ako to bolo napísané, a tak, ako je to aj uvedené, je to to naozaj reálne tak, že pokiaľ pán Sloboda sa stane aj štatutárnym zástupcom Slobody a Solidarity, je to absolútne v pohode a v poriadku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.9.2018 18:26 - 18:27 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Pán kolega, naozaj je to tak, ako hovorím, názov strany alebo skratka nesmie obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, alebo členom prípravného výboru strany. Vaše meno ani priezvisko ako také v pojme Sloboda a Solidarita nie je. Vy tam máte Slobodu a Solidaritu vo vnímaní slobody, niečoho voľného. To absolútne, absolútne nemá s vaším priezviskom spoločné. A ani tých, ktorých ste menovali pred chvíľočkou. Kľudne si zavolajte aj na ministerstvo vnútra, aj niektorých právnikov, ktorí vyslovene toto aj tak pozerali. Môžte naozaj kľudne a spokojne spávať, môžte kontaktovať aj odbor volieb na ministerstve vnútra, kde sme s nimi konzultovali toto ustanovenie.
Je to absolútne bezproblémové a kľudne môžte správať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 18:23 - 18:25 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Neviem, pán kolega, vy ste tu asi neboli, keď som hovoril tom, že kľudne môžte kandidovať na predsedu strany Sloboda a Solidarita. Dokonca som povedal, že vám fandím, aby ste sa ním stali.
A čo sa týka samotného názvu, teda vraveli ste, že nemohli by ste podľa nového ustanovenia, nie je to pravda, kľudne môžte sa stať predsedom strany. Ani vy, ani strana sa nemusí premenovať. To sú úplne dve odlišné veci, úplne odlišné dva inštitúty, pretože vy máte meno a priezvisko tuším Vladimír Sloboda, a podľa tohto návrhu zákona akurát strana nesmie obsahovať meno, priezvisko štatutára. Ale pokiaľ to neobsahuje, a Sloboda a Solidarita, prepáčte, neviem, že či Sloboda je podľa vás, ako budúceho štatutára pomenovaná, ale sa tým myslí nejaká sloboda, niečo slobodné, voľné, čiže tu treba dávať veľký pozor na rozlišovanie. Ja som sa pýtal na toto ustanovenie aj na niektorých právnikov, samozrejme, na ministerstve vnútra. Tí doslova však sa pousmiali, pretože toto, čo ste vy teraz hovorili, absolútne nie je pravda.
A zopakujem, môžte byť úplne kľudný a spokojný, aj tí páni, ktorých ste menovali, vôbec sa to tohto netýka. Vyslovene sa to týka, ak je strana pomenovaná podľa nejakého štatutárneho zástupca. Bodka.
Čiže môžte naozaj kľudne spávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 17:58 - 17:59 hod.

Tibor Bernaťák
Ďakujem. Pán Dostál, keď čítate stanovy SNS, tak ich čítajte poriadne, pretože, pretože je tam napísané, ja to prečítam teraz priamo zo stanov, ktorí sú členmi predsedníctva, je jasne dané, a na zasadnutí predsedníctva sa okrem členov zúčastňujú aj predseda, ÚKR-ka, čiže rozhodcovské komisie a členov..., a predseda ústrednej kontrolnej a revíznej komisie. To znamená, nie sú členovia, oni sú tam len prítomní ako nečlenovia. Bodka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 17:21 - 17:21 hod.

Tibor Bernaťák
To je vlastne ten rozdiel v tom ponímaní jednotlivých názvov a pojmov. My sme sa rozprávali aj na ministerstve vnútra s niektorými právnikmi o tom, ako to naozaj vykladať. Vyslovene sa to vykladá podľa toho, či ten úmysel je tam mať názor, resp. meno a priezvisko, alebo meno alebo priezvisko štatutára, alebo v prípade sa toto slovné spojenie viaže na úplne niečo iné.
To je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.9.2018 17:19 - 17:20 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ja len jednu poznámku. Nemôžem to vo faktickej, ale bola tu pripomienka ohľadne názvu strany alebo jej skratky, ktorá nemôže obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, alebo prípravného výboru strany.
Ja vás upokojím. Pán Sloboda kľudne môže kandidovať na predsedu Slobody a Solidarity bez problémov, pretože to tú úplne dve odlišné veci. Keď to trošku pritiahnem a poviem, že vaša strana môže byť pomenovaná v úvodzovkách aj po Alfredovi Hitchcockovi, a v prípade, že sa o účasť, resp. že sa stane predsedom takýto pán s rovnakým menom a priezviskom, je jasné, že nejedná sa v názve o jeho meno a priezvisko, ale o meno a priezvisko tejto kvázi historickej osobnosti. Čiže problém to absolútne nie je žiadny.
A opakujem, pán Sloboda kľudne môže kandidovať na predsedu Slobody a Solidarity a držím mu palce.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.9.2018 16:48 - 16:50 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ja ďakujem, budem len krátky, lebo myslím, že nemá zmysel reagovať nejak, nejak rozšírne, ale zas sme si vypočuli zmes urážok a poloprávd a ja som si myslel, že budeme diskutovať k tomuto návrhu vecne, ale, bohužiaľ, tento, toto vlastne, tento prejav absolútne nebol ani vecný a ani k veci. Ja len dve faktické, také kratučké veci by som dodal.
Vy ste spomínali, že Zákonník práce, že to je niečo zlé. Keby sme my preberali nejaký štandard, ktorý je v západnej Európe... Prepáčte, my chceme, aby naši ľudia, Slováci, občania Slovenskej republiky mali rovnaké práva a rovnaké povinnosti, ako majú napríklad niektorí občania, ktorí sú v západnej Európe. To je zlé? Ja si myslím, že práve naopak. Všetko, čo oni majú a čo nám chýba, a to, akým spôsobom vlastne naši občania sú ešte pozadu so svojimi právami v Zákonníku práce, by sme práve naopak mali, mali do nášho právneho poriadku zakomponovať.
A druhá vec, spomínali ste, ale s takým ironickým úsmevom, že Andrej Danko nie je v budove, nie je v Bratislave. Áno, nie je tu v budove, nie je v Bratislave, pretože je na oslavách 170. výročia vzniku prvej Slovenskej národnej rady v Myjave.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 18:47 - 18:48 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Ďakujem. Aj som uvažoval, či vôbec sa prihlásiť, ale naozaj okrem znôšky urážok a nejakých poloklamstiev v tomto prejave nebolo absolútne nič. Ja len zdôrazňujem, a aj sme to hovorili, a ja som nehovoril, že tento zákon niekto spolutvoril z tretieho sektora, ja som hovoril, že sme ho konzultovali a to bolo všetko. Dali sme ho prečítať, vypočuli sme si naň názor a to bolo všetko, bodka.
Ale poprosím vás naozaj, po všetkých tých vystúpeniach, ktoré tu doteraz boli a ktoré boli ako-tak vecné, tak toto bol naozaj, aj váš kolega, ktorý bol pred vami, bol úplne v pohode, normálne sa dalo tomu aj rozumieť, ale to, čo ste vy teraz predviedli, čistá katastrofa, čisté urážky, naozaj myslím si, že toto nepatrí do Národnej rady.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.9.2018 18:22 - 18:24 hod.

Tibor Bernaťák
 

Uvádzajúci uvádza bod 18.9.2018 18:01 - 18:03 hod.

Tibor Bernaťák Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v mene skupiny poslancov predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o politických stranách.
Na úvod uvediem, že tento návrh zákona nie je proti niečomu alebo niekomu, ale je za niečo a to niečo je vyššia transparentnosť pri nakladaní s prostriedkami, ktoré strany získavajú zo štátneho rozpočtu, a zároveň za vyššiu transparentnosť a demokratickosť vnútri jednotlivých politických strán. Aj preto je tento návrh zákona nastavený tak, aby ho splnila bez problémov každá politická strana.
Uvediem len príklady, ktoré sú uvedené v návrhu, a tým sú napríklad, že zákon zavádza minimálne počty členov strán, opakujem znova, tak, aby ho vedela splniť každá jedna politická strana, v úvodzovkách, ľavou zadnou.
Ďalej zavádza povinnosť v strane mať orgány, najvyšší výkonný, rozhodcovský a kontrolný a zároveň zavádza postupy pri rozhodovaní jednotlivých orgánov.
Predmetný návrh, myslím, že nemá zmysel ďalej rozvádzať, pretože bol to jeden z najviac pertraktovaných návrhov v poslednom období či už medzi jednotlivými poslancami, prípadne v médiách.
Tento návrh zákona sme konzultovali aj s niektorými opozičnými poslancami, prípadne s tretím sektorom. A dodám len, že tak ako v prvom čítaní, verím, že aj v druhom a treťom čítaní po vecnej, opakujem, po vecnej rozprave podporí aj opozícia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis