Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2019 o 18:36 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 14:15 - 14:16 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ja sa prihlásim do rozpravy ešte raz, lebo pán kolega tu nebol, keď som tie argumenty hovoril o tom, že pani Cigániková proste nemá pravdu a dezinformuje, klame, zavádza. A môžem povedať, že napriek politickým spektrom jediný rušivé, jediný rušivý element na výbore pre zdravotníctvo je ona, lebo do ničoho sa nevyzná, my sme už dávno mohli byť, my sme dávno mohli urobiť mnohé koncepčné veci na výbore pre zdravotníctvo. Ale práve o tom je jej hašterivosť, neskúsenosť, ale najmä zlomyseľnosť. To neni napádanie, to neni osočovanie. To je holý fakt. Už jej všetci majú na tom zdravotnom výbore plné zuby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.5.2019 14:10 - 14:14 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Keďže som vo faktickej poznámke nemohol reagovať na kolegyňu Cigánikovú, tak musím sa prihlásiť nanovo.
Najskôr ale, pani kolegyňa, očakával som, že práve pani kolegyňa Cigániková bude namietať, že ako je to možné, že nedostala pozmeňovák dopredu a že taká nehoráznosť. (Reakcia z pléna.) Takže zaujímavé, že takto to môže fungovať priamo v pléne, ale keď to funguje na zdravotnom výbore, tak vtedy má s tým pani Cigániková problém. Ona má s tým problém, pretože ona chce, aby bol chaos, neporiadok, a toto jej hlavný cieľ.
Vrátim sa k tomu tvojmu vystúpeniu. Skutočne je pravda, že žiadnym vzdelaním sa nezíska cit k práci, a nech robí ktokoľvek čokoľvek, a keď to robí s láskou a chce to robiť, tak je to na tej jeho práci vidieť.
K tej, k tej poznámke, že, áno, máš plne pravdu, že kedysi to boli výberové školy. A treba povedať, že aj gymnáziá boli kedysi výberové školy. Keď zoberiem Žilinu, vtedy boli dve gymnáziá, jedno lepšie ako druhé. Dneska je 10 alebo 12. Teda myslieť si o tom, že keď gymnazista z nejakej, teda vtedy boli na rôznej úrovni gymnázia po tých rôznych periférnych mestách, a myslieť si, že dneska z gymnázia idú na a robiť si bakalariáty ošetrovateľstva, že teda to sú, to je nejakí, poviem, ľudia, ktorí sú výnimočne zdatní, tak nie je to tak. A preto si stále myslíme, že práve tie stredné zdravotné školy by mali byť, tie by mali práve chrliť to množstvo tých potencionálnych záujemcov a pokračovať v ďalšom štúdiu. Ale to je ťažko vysvetľovať teda niekomu, kto robí jasle a škôlku, a robí to iba ako šouku.
Nie vláda zlyhala, pani kolegyňa. Viete, kto zlyhal? Váš poradca, pán doktor Zajac, ktorý tento chaos spôsobil. A je tam jasne vidieť aj rukopis vo vašich reakciách, vo vašich správaniach a v celej vašej filozofii. Lebo to práve začalo vtedy, že trh všetko vyrieši. No tak sa pozrite, ako ten trh to vyriešil, že my žijeme z toho, čo nám zanechali minulé generácie. Zdravotné sestry sú už v takom veku, že sú v dôchodkovom veku, nikto nenahradil napríklad tie sestry so špecializáciou detská sestra, takisto nám viazne, viaznu špecializácie ženská sestra. To, čo bolo kedysi dobré, tak práve vďaka tej Zajacovej reforme, teda nie táto vláda to pokazila, ľudia, ako je pán Zajac, to pokazil a, bohužiaľ, že na to mnohí naskočili, ako aj komora sestier, ktorá aj teraz stále tvrdí, my sme ako jediní na svete, ktorí presadzujeme, že zdravotné sestra je len vtedy zdravotná sestra, ak skončí vysokú školu. Pritom samotná Európska únia hovorí o tom, že 4 600 hodín praktickej výučby.
Sestry, ktoré mali 15-20 rokov, robili na ARO, robili na jednotkách intenzívnej starostlivosti, tak ich donútili, lebo nemohli byť zdravotné sestry, a museli ísť na vysoké školy. Dneska to, samozrejme, pokračuje, ale nie sme schopní pokryť to množstvo, to neni žiadne také, že sme premenovali. Keby ste si, keby ste aspoň počúvali troška na tom zdravotnom výbore, tak by ste takéto sprostosti tárať nemohli, pretože tu nešlo o premenovanie, ale tu išlo o zriadenie nového odboru. A vo vyhláške ministerstva zdravotníctva je, že tie, ktoré skončili ako zdravotný asistent, ak chcú byť praktické sestry, tak musia byť dovzdelávané.
Takže prosím vás pekne, nerobte tu chaos, nezmysel, ale povedal by som tak, pani Cigániková, viete, to je zanedbaná výchova. To by ste si museli kúpiť dupačky a nastúpiť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 11:44 - 11:46 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pekne všetkým.
K pánovi Dostálovi, ja súhlasím, že mali by sme byť ako kolegovia, ale viete, niekedy keď niekto zneužíva niektoré čísla. Pozrite sa, v každom jednom výbore sú legislatívne zmeny, ktoré náš výbor legislatívy dáva. Čiže tých 42 pozmeňovacích návrhov, to nie sú vždycky iba odborné. Tam je množstvo legislatívnych proste zmien, ktoré ten zákon vylepšujú.
A ďalej väčšina tých zákonov alebo pozmeňovákov, ktoré sú, veď to sú predkladané z ministerstva zdravotníctva. Ak teda ministerstvo zdravotníctva po dohode aj s legislatívnym odborom ešte vylepšuje ten, ten, ten zákon, a teda upresňuje ho v tom pozmeňováku, no tak, preboha, povieme, že nie? Tak samozrejme, že si to osvojím a poviem, áno, je to rozumné, dáme ten pozmeňovací návrh a dohodli sme sa, že v predstihu to budeme posielať. Závisí to, samozrejme, od ministerstva zdravotníctva. Okamžite, ako tieto pozmeňováky prídu, posielame to hneď poslancom. Takže donekonečna robiť pranier z toho, že kedy sme to dostali, a to, je to nenáležité.
Chcem len povedať pani kolegyni Grausovej. Pacientovi je jedno, kto príde, či to príde praktická sestra, alebo príde bakalárka, magisterka. Ona predsa potrebuje jedno, normálne vľúdne ľudské slovo, keď tam ten pacient leží, a keby sa ho spýtal, toho pacienta: „Prosím vás, ste smädný, chcete vyššie pod hlavu?“ Ja som to robil ako lekár bez ohľadu na to, že či je to dehonestujúce, alebo koho to je...
Viete, čo je dneska problém v zdravotníckych zariadeniach? „Toto neni moja kompetencia.“ Preboha, ako mladý lekár, som nie raz išiel s pacientom na vozíku na röntgen, pretože nebol okolo ošetrovateľ, tam nebol, bol som ošetrujúci lekár, zobral som pacienta na vozík a išiel som s ním. Dneska: „Prepáčte, toto neni moja kompetencia.“ Toto musíme urobiť v tom rezorte, aby sme boli naozaj zase ako jedna spoločná rodina a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.5.2019 11:14 - 11:35 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tá faktická poznámka by mi nestačila, pani kolegyňa, na vás a ja som si aj myslel, že snáď sa to časom nejako upraví a že na vás sa niečo nalepí aj z toho zdravotného výboru, ale tu sa naozaj sľúbi nevedomosť so zlomyseľnosťou. Nenahovárajte si, že vy ste taká fantastická. Na základe vašich nejakých doporučení dochádza ku, ku zmene z 10 rokov na menej. My sme o tom debatovali ako poslanci vládnej koalície, ja som to aj povedal na výbore, že mne sa to tiež nepáči, a na základe týchto komunikácií možno príde ku pozmeňovaciemu návrhu, nie na základe toho, čo ste povedali vy na výbore.
Operačné strediská majú zlých operátorov volaní. Ja by som vám dopo..., ja by som vám doporučil, keby ste si tam sadli, pani kolegyňa, vy sa teda puncujete za najväčšiu odborníčku v zdravotníctve, a keby ste si tak jednu takú, takú osemhodinovú službu tam urobili, ale že by ste tie telefóny preberali. Naozaj čo sa teda deje v tom zneužívaní, to je katastrofa, a ešte pokiaľ záchranky boli v nemocniciach, tak občas som sedával aj na tom operačnom stredisku, a keď vám zavolá pacient, alebo teda občan, že na zastávke je niekto, ktorý je v bezvedomí, a vy sa spýtate: „Dýcha?“ „To je váš problém.“ Čo urobíte? Čo urobí to operačné stredisko? Poslali tam záchranku, prišli sme tam, človek bol v povznesenej nálade, pospával opitý. Zobudíte ho, nadá vám. A čiže nie je to také jednoduché na tom operačnom stredisku, vy hovoríte o filtrovaní, no, bohužiaľ, ľudia sofistikovane a sofistikovanejšie používajú rôzne proste príčiny, prečo tú záchranku volajú, takže naozaj tam zrejme asi len ekonomická situácia alebo nejaký proste takýto bič.
V Taliansku to majú vyriešené. Myslím, že to je v Taliansku, dovezie záchranka, a pokiaľ pacient zostáva v nemocnici, tak je to v rámci povinného zdravotného poistenia, ale pokiaľ, bohužiaľ, ide ošetrený, tak musí tú záchranku zaplatiť.
Ale viete dobre, pani kolegyňa, že z vašich úst práve bolo to teátro a boli, boli tlačovky, keď bol poplatok 10 euro na urgentnom príjme. Ja sa pýtam, ak v Žiline bolo 90 ľudí na urgentnom príjme a prijali 6, čo tam tí ostatní robili. A potom sa ľudia hnevajú, že čakajú 4-5 hodín. Ako to má urobiť ten personál? Ale vy ste prvá bili do toho, že dôjde ku neviem čomu, pretože niekde, áno, bola to tehotná, ktorá prišla, a chceli od nej 10 euro poplatok, ale vyliali sme tú vaničku aj s dieťaťom, takže, takže vy to proste prekrúcate, vy máte z toho, proste v hlave máte zmätok. Bohužiaľ, záchranky prešli, ako súkromné boli kedysi v nemocniciach, treba sa k tomu vrátiť. To, že bude chýbať personál na záchrankách? Bude chýbať. Ja sa pýtam, ktorý z tých lekárov bude ochotný 15-20 rokov robiť závozníka v tej, v tej sanitke. Vtedy, keď to platilo nemocniciam, robil som na chirurgii po desiatich rokoch, ale keď som skončil záchranku, išiel som znova do medicíny a pracovať, lenže vy to nechápete, to je váš problém.
Pozmeňovacie návrhy na poslednú chvíľku. Pani kolegyňa, je tu nejaký rokovací poriadok. Vy ani neovládate rokovací poriadok. A ja skutočne, pani ministerka, už teraz nebudeme posielať tie pozmeňováky dopredu, lebo to je úplne zbytočné. Pre pani Cigánikovú je to zbytočné. Ja si myslím, že keby ho dostala aj pol roka dopredu, ona sa v tom jednoducho nevie zorientovať. Ona, ona, ona funguje asi výbor pre zdravotníctvo tak, že ona esemeskuje počas toho, tak kto jej čo povie, tak to berie a, a, a sa tvári, že teda ona zachraňuje občanov. Toto je práca? Lebo ona neni schopná vyhodnotiť jeden pozmeňujúci návrh, ktorý príde, keď sa dá, že zo 6 na, na 3 roky alebo..., ona, ona proste má s tým problém, takže úplne zbytočné to je posielať dopredu tie pozmeňovacie návrhy, budú ich dostávať poslanci priamo, a buď na to je tak zdatný a schopný, že to, že to vie urobiť, ale pre ňu je to úplne zbytočné.
A nakoniec veď, prosím vás pekne, sú poslanecké návrhy zákonov, pani kolegyňa, ktoré nikto nikomu neposiela v predstihu, tu sa prerokujú a schvaľujú. Poslanci vystupujú v rámci rozpravy s pozmeňovacími návrhmi a nikomu to neni ako trápne. A vám je to trápne, že dostanete deň dopredu pozmeňovacie návrhy. Len toľko na vysvetlenie k tomu, že stále, že koľko je pozmeňovacích návrhov. Ale to svedčí o vašej, poviem, odbornosti a od vašej prípravy, o vašej mentálnej výbave, že nie ste schopná ten pozmeňovací návrh, ani keď dostanete večer, nie ste ho schopná nejakým spôsobom si prečítať a k nemu zaujať stanovisko.
K praktickým sestrám: „Klamete, klamete, klamete.“ A to, čo som povedal, že komora sestier je zodpovedná za to, že dneska sestry nemáme, no to je pravda. Aj dneska vo vyhlásenie, zdravotné sestry trvajú na tom, že pre výkon ich povinností je potrebné vysokoškolské vzdelanie. Ja chcem povedať, že my nie sme proti tomu. Ja nie som proti tomu, aby mali vysokoškolské vzdelanie, ale ak niekto tvrdí, a sestry, ktoré mali 15-20-ročnú prax, museli si robiť vysokú školu. A ja vám poviem, prečo to bolo tak, pretože, bohužiaľ, zle si prečítali smernicu. Ja ju tu mám. Pripustenie sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť k odbornej príprave je podmienené ukončením 10-ročného všeobecného vzdelania.
Dámy a páni, ja to už nehovorím teraz vám, pani Cigániková, lebo to sme už preberali opakovane, lenže vy, hovorím, vy to neviete proste pochopiť, ale hovorím to pre záznam a pre ľudí, ktorí to budú počúvať. Systém v zahraničí je taký, že každý jeden, ktorý chodí 10 rokov do školy, získava všeobecné vzdelanie. Keby teda náš školský poriadok mohol byť taký, že aj v prvom ročníku na učňovskej škole alebo v prvom ročníku na strednej zdravotnej škole dostali tí ľudia diplom, že majú všeobecné vzdelanie, môžu pokračovať 3 roky na tom odbornom vzdelávaní. Bohužiaľ, my máme systém taký, že je základná deväťročná škola a potom je všeobecná, všeobecné. Ale to, čo proste oni hovorili, že pokračuje ďalej na college, to nie je, pani kolegyňa, vysoká škola. Odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť predstavuje najmenej 3 roky štúdia po tých 10 rokoch. Dokonca v Čechách uvažujú o tom, že by započítali aj tú predškolskú prípravu a že by teda potom mali tých 10 rokov, že to, čo je tá povinná predškolská príprava v materskej škole, že by mali ako desaťročné štúdium, ale dobre.
Alebo teda: „Odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť“, citujem z, zo smernice Európskeho parlamentu, „predstavuje najmenej 3 roky štúdia alebo 4 600 hodín teoretickej a klinickej odbornej prípravy, z čoho teoretická odborná príprava predstavuje najmenej jednu tretinu a klinická odborná príprava najmenej jednu polovicu odbornej prípravy.“ Dokonca smernica hovorí o tom, že „členské štáty môžu udeliť čiastočne výnimky osobám, ktoré získali časť odbornej prípravy v kurzoch, ktoré sú najmenej na rovnocennej úrovni.“
Čiže nikde sa nehovorí o tom, že aká škola to má byť, či to má byť vysoká, či to má byť bakalár alebo magister. Ale znova sa vrátim k tomu. My predsa nie sme proti tomu, aby sa ďalej niekto dovzdelával a urobil si bakalára, magisterku, ale netvrďte, a nech komora netvrdí, že to je podmienka a že musia mať vysoké školy. Toto je, toto je ten problém, ktorý vy donekonečna opakujete a, a...
Hovoríte, že nebola praktická sestra pre, pre asociá..., pre detských lekárov, že nebola v pripomienkovom konaní. Ja chcem ešte povedať, že, bohužiaľ, po reforme v roku 2004 začali sa dávať stredné zdravotné školy do útlmu, čo bola obrovská chyba, pretože v každom väčšom okrese bola stredná zdravotná škola, ktorá, a boli tam špecializácie ženská sestra, detská sestra, röntgen laborant. Toto všetko padlo. My teraz tieto špecializácie jednoducho nemáme. Ten výpadok je.
Ale ja sa pýtam, keď nás, keď ministerstvo zdravotníctva oslovila Asociácia detských lekárov, že, že, prosím vás, lebo to je chyba našej legislatívy, že v zákone máme, že, alebo bola, bol takýto zákon prijatý, že detský lekár musí zamestnávať detskú sestru. Ale za to obdobie jednoducho tie detské sestry nie sú. Tak čo teraz povieme? Že zatvoríme detské ambulancie? Ten lekár by vyšetril bez tej sestry možno nie 40, možno by vyšetril 20 detí. Samozrejme, že je to fajn, keď tam tú sestru má, ale povedzme si naozaj, čo v tých ambulanciách tých pediatrov alebo tých praktických lekárov, čo tam tá sestra robí. No väčšina to je administratívnej práce, ale tu stále počujete od pani Cigánikovej, aké to je zlé, ako komora proti tomu bojuje. Tak ja sa pýtam, to naozaj chcete rozvrátiť to poskytovanie zdravotnej starostlivosti? Záleží vám na občanovi? Záleží vám na tých deťoch?
Píše mi pani doktorka gynekologička, lebo takisto vypadli pôrodné asistentky a, a ženské sestry. Veď tie nie sú ani na gynekologických pôrodnických klinikách. Sú tam, pracujú tam normálne zdravotné sestry. Ale gynekologička, pretože nemá takúto sestru, tak mala by ambulanciu zatvoriť? To je víťazstvo koho? To neni chyba tohoto vedenia ministerstva ani nás poslancov. No, bohužiaľ, vtedy si niekto zle preložil smernicu, išli do útlmu stredné zdravotné školy a vďaka výboru pre zdravotníctvo a vďaka vám, dámy a páni, ktorí ste hlasovali, a 103 ľudí odsúhlasilo, aby tie zdravotné školy dostali ďalšiu šancu. Veď ja sa pýtam, kto je lepšia zdravotná sestra, tá, ktorá skončí poľnohospodársku školu a potom si urobí za 3 roky bakalariát a je skutočná zdravotná sestra, alebo taká, ktorá skončí strednú zdravotnú školu a potom si urobí diplomovanú zdravotnú sestru ďalšie obdobie. Kto je teda lepší? A vy stále dehonestujete zdravotníckych asistentov, praktické sestry, no proste zlé. A ja vám poviem, prečo aj, aj...
Mám tu jeden list od mamičky: „Dobrý deň, pán poslanec. Nedá mi, aby som nezareagovala na situáciu okolo vzdelávania zdravotných sestier. Moja dcéra chcela byť odjakživa sestričkou. Bohužiaľ, nedopadlo to. V roku 2006 ukončila strednú zdravotnú školu s čistými jednotkami. Ako zdravotnícky asistent počas štúdia v rámci praxe sa učila pichať injekcie, prosto všetko, čo treba, k tomu navyše musela ovládať angličtinu, základy administratívy, strojopis, zamestnala sa v nemocnici Fraňa Kráľa. Okrem umývania pacientov a pomocných prác ju nepustili k ničomu. Vydržala to asi rok a potom odišla. Povedala mi, keď mám študovať ďalšie štyri roky, aby bola zdravotná sestra, tak môžem ísť zrovna na vysokú, ale úplne inam. Tak je z nej programátorka.“
Prosím vás pekne, aj mladý lekár, keď skončí školu, tak potrebuje, aby niekto ukázal, aby ho naučila prax, a o tom sme očakávali teda pomoc aj komory, zo strany Komory sestier, že keď tieto, a pretože je ich málo, sú vyhorené, majú tých povinností veľa, ale už len ten fakt, že sme dovolili a museli sa doškoliť praktické sestry, aby mohli zmerať pulz, aby mohli zmerať tlak, aby mohli pacientovi pichnúť inzulín alebo fraksiparín, to sa považovalo za vážne ohrozenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Prosím vás pekne, veď, veď naozaj chceme mať chaos, rozvrat? A ja len prečítam, ako to je napríklad v zahraničí, keď, keď toľko sa bavíme o tej, o tej, o tom názve, pretože názov je jedna vec, a kompetencie, ktoré sú.
Takzvaná licencovaná praktická sestra v Spojených štátoch študuje síce covenant college, ale technickú školu, ale štúdium trvá 1, slovom jeden rok. Kanada má registrovanú praktickú sestru - registered technical nurse - dva roky štúdia. Vyššia forma je registrovaná sestra - štyri roky štúdia. Väčšina registrovaných sestier absolvovala dvojročné štúdium ako tej praktickej sestry.
Veľká Británia - nursing assistant, tiež nazývaná ako healthcare assistant alebo auxiliary nurse, náplň: umývanie a toaleta pacientov, podávanie jedál a kŕmenie, mobilizácia, úprava postelí, starostlivosť o pacientov, monitorovanie pacientov. Teplota, pulz, dýchanie, váha, odber krvi, čo nemôže táto praktická sestra ani ešte robiť. Sterilizácia nástrojov, edukácia a podpora zdravia. Viete aké sú požiadavky? Angličtina, základy matematiky, výhodou je práca - aj dobrovoľnícka - v zdravotníctve alebo sociálnych programov. Zamestnávateľ prípadne dovzdeláva v kurzoch starostlivosť v zdravotníctve.
Vieme, že máme personálny problém, ja nechcem ísť na úroveň ani Anglicka, ani, ani Spojených štátov, to, čo je u nás štvorročné štúdium na stredných zdravotných školách, naozaj treba podporiť, a toto, toto vidím ako fantastickú východiskovú bázu pre to, aby mohli takéto sestry pokračovať ďalej v štúdiu. Praktická sestra neni rovnocenná zdravotná sestra. Je to pomenovanie najmä preto, aby keď ľudia prídu na ambulanciu, je tu nejaké zvykové právo, tí ľudia prídu: „Sestrička, sestrička,“ a aby teda nebolo, že či je to teraz. Ako má povedať: „Zdravotnícky asistent?“
A to, čo vy hovoríte, že sestry sú proti tomu. Prosím vás pekne, Asociácia nemocníc Slovenska robila prieskum, kde sa pýtali námestníčok ošetrovateľstva, ktoré teda majú minimálne skončenú vysokú školu ako bakalárky alebo magisterky. Na konkrétnu otázku, aké konkrétne vzdelanie považujete pre výkon zdravotnej sestry za vhodné, dostatočné, 70 % napísalo diplomovaná sestra - absolvované na strednej zdravotnej škole. Na otázku absolvovanie strednej zdravotnej školy s maturitou a jeden rok vyššieho odborného štúdia, teda aký majú na to názor. Odpoveď námestníčok je 85 % za. Tak nehovorte o tom, že sestry sa búria alebo sú proti. Nechcem tu menovať, to sú konkrétne predstaviteľky Komory sestier, ale, ale choďte sa spýtať ostatných sestier, čo vám na to povedia, presne toto, ako skončil prieskum.
Hovoríte o konflikte záujmu, pani kolegyňa. Nuž ja som si prešiel takpovediac od piky. Keď som sa vrátil z vojny, poslali ma na obvod zastupovať obvodného lekára, urobil som atestáciu z chirurgie, začal som vyučovať medikov, robil som 10 rokov RZP, robil som operačnú hotovosť, potom som prešiel do krajskej nemocnice, kde som robil vedúceho oddelenia, robil som na ministerstve zdravotníctva štátneho tajomníka, robil som predsedu Správnej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne, niekoľko rokov robím v zdravotnom výbore, tretie volebné obdobie robím predsedu komisie zdravotnej pri VÚC, áno, a vediem teraz aj súkromné zdravotnícke zariadenie. Ja sa pýtam, vy chcete povedať, že máte väčšie skúsenosti? Vy, ktorá vediete jasle, škôlku, popri poslaneckom mandáte ste si dorobili skúšku z nejakej organizácie zdravotníctva, vytŕčate sa a ako dievčinka z ulice idete na operačný sál a tam si robíte selfie, čo je absolútne v rozpore s morálkou, etikou a so všetkým tým, a vy idete hovoriť o konflikte záujmov? Potom to znamená, že v konflikte záujmov sú aj predstavitelia Asociácie nemocníc, ktorí sú riaditelia, takisto sú v konflikte záujmov aj tripartita, kde sú zamestnávatelia, kde sa predsa... Ako to chcete robiť? To, kto má byť v tom zdravotnom výbore? Škôlka, jasle, to je z vášho uhlu pohľadu?
O tom, ako kto vedie firmu, neni problém neurobiť žiaden zisk, pani kolegyňa, môžu ľudia dokonca ísť do krachu. Ale o tom, aká tá firma je, či ten zisk sa reinvestuje, alebo nie, o tom svedčí, keď do tej firmy prídete. Či tam je prístrojová technika, či je vymaľované, či ľudia dostávajú svoj plat, či platia všetky záväzky, a o tom. A ja som hrdý na to, že kedysi poliklinika na Vlčincoch, ktorá bola tá najhoršia, dneska patrí k tým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorých možno narátate na prstoch jednej ruky, lebo robíme konzervatívnu liečbu, robíme operatívu vo všetkých chirurgických odboroch, máme tam 54 ambulancií, 24 je, je v nájme, robíme komplexnú zdravotnú starostlivosť, čo som vždy presadzoval, čo by mala byť tá ambulantná, ambulantná stránka, a potom to, čo sa nevie urobiť v tej ambulantnej, prechádza do ústavnej zdravotnej starostlivosti. Vy to považujete za konflikt záujmov? Pretože treba rozhodovať asi z pozície cez jasle a cez škôlky.
To, čo povedala pani Palušková, to som hovoril vo vzťahu k tomu, že vy ste čítali aj ten elaborát, že, že zdravotná sestra musí mať vysokú školu. A to už som ja odpovedal, že my sme jediní na svete, ktorí to požadujeme, lebo všade inde, aj Komisia, aj Európska komisia hovorí o tom, že trvá na tom, že 4 600 hodín, a to môže byť aj v kurzoch, alebo aj v iných proste kurzoch, alebo v iných podobných činnostiach urobené ako doškoľovanie zdravotných sestier.
Takže ak nám ide skutočne o pacienta, ak nám skutočne ide o zdravotníctvo, nerobme takúto demagógiu, lebo hovorím u vás sa snúbi nevedomosť zo zlomyseľnosťou, pani kolegyňa Cigániková, a, bohužiaľ, že za tie tri roky sa na vás nič nenalepilo v tom zdravotnom výbore, naopak, vy ste, vy ste, vy ste žena, ktorá potrebujete za každým urobiť šouku, buď stiahnuť gatky, alebo si urobiť selfie, alebo niečo, ale v konečnom dôsledku je to vaša nevedomosť. Viete, na jednej skúške sa stalo, prišiel kolega na jednu skúšku a tiež veľmi vehan..., vehementne začal odpovedať a profesor mu hovorí, že pán kolega, vy to neviete, vy svojim správaním chcete len zakryť svoju nevedomosť.
Pani Cigániková, a toto je váš problém. Budete kričať, budete urážať, budete hovoriť o, o, o ziskoch, o všetkom inom, lebo potrebujete zakryť a predvádzať sa, svoju totálnu nevedomosť. Navyše tá totálne nevedomosť vaša sa snúbi so zlomyseľnosťou. Vy máte pacienta na tom poslednom mieste, pretože keby ste naozaj chceli o pacienta bojovať, tak takéto sprostosti by ste netárali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13.5.2019 10:40 - 10:43 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani predsedajúca, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1325).
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky pridelil vládny návrh zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorého súčasne určil za gestorský výbor.
Výbory, ktorým bol návrh zákona pridelený, ho prerokovali v stanovenej lehote, súhlasili s uvedeným návrhom zákona a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pripomienkami, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy. Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predložený vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi:
1. Spoločná správa obsahuje 42 pozmeňovacích návrhov. Súčasne výbor navrhol, aby sa o bodoch 1 až 42 hlasovalo spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
2. Výbor ma poveril ako spoločného spravodajcu predniesť v súlade s § 80 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a návrhy v zmysle § 83 ods. 4 a § 84 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z.
Predmetná spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo č. 139 z 9. mája 2019.
Pani predsedajúca, navrhujem, aby Národná rada hlasovala o uvedenom návrhu zákona dnes o 17.00 hod.
Pani predsedajúca, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.5.2019 14:29 - 14:29 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, ja si myslím, že tu v Národnej rade patríš k tým, ktorí sa do histórie, aj do heraldiky vyznajú najviacej, a ja som si pozorne vypočul tvoje argumenty a chcem poďakovať za to. No a samozrejme, že kto chce, tak to bude naďalej znevažovať a bude to spochybňovať, ale taký už je svet. Je škoda, že takéto spochybňovanie alebo takéto napádanie sa práve deje na pôde slovenského parlamentu.
Takže ešte raz ďakujem za to odborné stanovisko a plne s ním súhlasím. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.5.2019 13:11 - 13:12 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, navrhujem, aby body 11 a 12, týkajúce sa návrhu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti (tlač 1325) a voľba členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (tlač 1433), aby boli termínované na pondelok 13. mája 2019 o 10. hodine. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.4.2019 11:28 - 11:28 hod.

Štefan Zelník
Ďakujem pekne za slovo. Len pripomínam členom zdravotníckeho výboru, že výbor je zvolaný na dnes na 12. hodinu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 28.3.2019 18:36 - 18:38 hod.

Štefan Zelník
Prosím vás pekne, veď nakoniec o tom rozhodne parlament, zaujímavé je, že keď 92 alebo 91 ľudí rozhodne o tom, že prijmeme ústavný zákon, aj to sa vám nepáči a hovoríte o tom... Čo si teda osobujete, vy tra..., tá, tá, tá menšina, keď sa prijme, aspoň rešpektujte, prosím vás pekne, to, keď sa prijme ústavný zákon 90 hlasmi, viac ako 90 hlasmi. Ani to nie ste ochotní rešpektovať. Poprosím vás, trocha pokory.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2019 18:36 - 18:38 hod.

Štefan Zelník Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Milý kolega, ja ti chcem poďakovať za jedno pekné vystúpenie, kde si sa snažil to povedať zo svojho uhla pohľadu aj so stretávaním s občanmi, zo svojej skúsenosti so stretávaním s občanmi, a chcem len povedať, že tá polarizácia spoločnosti, tú nevyvolalo práve to, tá téma násilie na ženách, lebo všetci sme sa s tým stotožnili, že naozaj podporujeme, aby to násilie na ženách nebolo, a bolo tu treba opakovane konštatované, že náš Trestný poriadok spĺňa všetky tie náležitosti a môžme sa porovnať s ktorýmkoľvek iným štátom na Západe. Sú to prijaté dokumenty na úrovni OSN, kde sme sa takisto zaviazali, že toto budeme dodržiavať, ale to, čo polarizuje spoločnosť, to sú práve tie čl. 12 a 14, ktoré sú nejednoznačné a sú vysvetľované tak, že ani právnici tomu nerozumejú, a je to zlé, keď sa, keď v spoločnosti nie sú jednoznačne tieto, termín, táto terminológia nie je vysvetlená. A teda vidíme skúsenosti, ako sa uplatňuje Istanbulský dohovor v zahraničí, a čo všetko teda plynie, nech si teda páni, ktorí sa tak usmievajú a hovoria, že to neni pravda, nech si pozrú, čo sa deje v Anglicku, že o tisíc percent narástol počet detí, ktoré chcú zmeniť svoje pohlavie. Ja sa teda pýtam, toto naozaj chceme implementovať? Pretože... (reakcie z pléna), pretože... (reakcie z pléna), pretože... (reakcie z pléna), pretože to neni len papier. Tam je monitorovací výbor, ktorý priamo monitoruje, či sa to uplatňuje, aj vzdelávanie v školách, a či to je všetko zakomponované. (Ruch v sále.)
Dámy, páni, teda hoax aj, aj... (Reakcie z pléna.) Nie, tak to je, to je to, čo, proste vedenie, vedenie takisto parlamentu má dvojaký meter. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďušiš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Pridajte pánovi poslancovi desať sekúnd, nech dopovie, a rada by som aj nejaký zdroj, pán poslanec, lebo počúvajú to aj ľudia vonku. Pridajte mu celú minútu, to bude dlhý zdroj.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Ja vám, ja vám tie zdroje môžem všetky vymenovať a môžem vám ich doniesť. (Reakcie z pléna.) Samozrejme, že, že... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Ďušiš Nicholsonová, Lucia, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás o pokoj v rokovacej sále!
Skryt prepis