Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 9:53 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 19:47 - 19:49 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Parlament by mal byť garantom zachovania ľudských práv pre každého občana. Parlament by mal byť garantom podpory slobodnej vôle každého občana. Ak by malo dôjsť k obmedzeniu akéhokoľvek práva, či už je to buď vládnou mocou, alebo kýmkoľvek, tak práve v parlamente na základe týchto názorov by to malo byť zastavené. Nemali by sme pripustiť žiadnu diskrimináciu na základe nejakého buď faktu, alebo názoru. Takto začali všetky ideológie a vieme, že to nedopadlo v histórii dobre. Všetky ideológie sa snažili nás presvedčiť, že byť vpravo je vždy lepšie alebo byť vľavo je vždy lepšie, a tí druhí boli diskriminovaní a boli na základe toho odsúdení. To je presne, zákony, ktoré my prijímame, mali by podporiť slobodu a ak aj dôjde k obmedzeniu práv občana, štát by mal vytvoriť všetky garancie pre to, aby ich kompenzoval. To, ako bolo poukázané, sa udialo pri plošnom testovaní. Ľudia boli nútení chodiť na toto testovanie. To nebolo dobrovoľné, nebolo im to kompenzované v žiadnom prípade. Došlo k obmedzeniu ekonomických práv, pretože došlo k zatvoreniu prevádzok. Takisto neboli kompenzované v plnej výške. To znamená, už týmto došlo k obmedzeniu práv.
Teraz dochádza v tom, že sa hovorí, ak niekto nebude niečo mať, tak budeš mať druhoradý život. To by sme nemali pripustiť. V tom prípade štát by mal vytvoriť všetky podmienky na to, aby každý jeden občan Slovenskej republiky mohol prežiť plnohodnotný život. Čiže má vytvoriť podmienky, aby na základe svojej vôle a svojho názoru mohol mať vytvorené podmienky, aby mohol chodiť do práce, mohol chodiť na obed, mohol chodiť kdekoľvek, a my nemáme právo mu tieto práva obmedziť. Ak vláda má snahu, aby toto sa udialo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:23 - 16:24 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani kolegyňa, ste to tak prečítala, ako keby sa vám nechcelo do toho alebo ako keby vás do toho nanútili. Ja som si pozorne všímal, ten text ste si vy nepísala, pretože ste ani raz neodtrhla zrak od textu a ste to, sa povie, monotónne prečítala.
Ak toto má byť obhajoba hlavného klubu svojho lídra, tak z toho vyplýva, že ani samotný klub možno už tomu lídrovi neverí, pretože nebola tam ani emócia, nebola tam ani myšlienka, bolo to len sucho prečítané, čo niekto napísal.
Z toho pohľadu mne vyplýva, že nielen koalícia, ale možnože aj samotný klub stratil dôveru, čo možno ten ich líder dokáže, a prejavuje sa to práve na tej dôvere a nedôvere ľudí, 10 % dôvery a 90 % nedôvery asi hovorí za všetko a je to už asi cítiť aj vo vašom klube.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

30.6.2021 15:06 - 15:08 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Z pôsobenia za rok aj štvrť Igora Matoviča vyplynulo jedno, že on neprišiel pracovať do politiky a do funkcie, ale on sa išiel pomstiť a vniesol veľký fenomén, a to je fenomén hlbokej nenávisti. A zvyčajne platí, že kto nenávisť šíri, na ňu nakoniec aj doplatí. A dnes Igor Matovič vyzerá, že doplatil na svoju nenávisť a vyzeral ako zlomený muž.
Čo je najdôležitejšie, treba povedať, že kto spomína najviac určité slová, tak má, má pred nimi veľký rešpekt alebo sa ich bojí, a dnes som zachytil, že stále hovoril o strachu. Z toho vyplýva, že asi sa bojí, pretože ak o niečom stále hovorím, tak stále to mám v hlave.
Ale nepočul som pri obhajobe, aby hovoril o zodpovednosti. O zodpovednosti k ľuďom, k štátu, k národu a k svojim rozhodnutiam. Toto jednoducho nevedel obhájiť, a to sa mu aj vracia, vracia sa mu to v dôvere. V dôvere ľudí, ktorá je najnižšia. Má až 90-percentnú nedôveru. A čo je najhoršie, nedôverujú mu ani koaliční jeho partneri.
Politik má najlepší lakmusový papierik, ak dokáže ísť medzi ľudí, ak sa medzi nimi prejde a dokáže sa s nimi rozprávať. Ak politik, ktorý nedokáže prejsť po ulici, ktorý sa nevie stretnúť s ľuďmi a rozprávať, mal by okamžite z politiky odísť, pretože už nie že je prínosom, už je oštarou a ťarchou politiky. A to je najlepšie, ako sa politik vie odmerať, či tam ešte má byť, alebo nie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:19 - 11:21 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Pán kolega, ale aj predkladateľ, je to absolútna pravda. Zníženie, teraz chcem povedať, ako dopadol cestovný ruch teraz v Prešovskom kraji. Počet ubytovaných sa znížil o 50 %. Klesli tržby takisto v takomto rozmere. Objednávky nové, keď každý hovorí, ako podporujeme domáci cestovný ruch, sa zmenili aj nálady tých, ktorí idú tráviť túto dovolenku, sú maximálne jeden mesiac dopredu. Nikto si dnes neobjednáva niekoľko mesiacov dopredu hotel alebo nejaký priestor, kde chce tráviť dovolenku. Zvyčajne sa to deje ad hoc, pretože každý sa bojí, ako bude o mesiac, o dva mesiace, o tri mesiace. Nikto to nevie.
Mnohé prevádzky prvú ani druhú vlnu, ktorá bola, neprežili. Je to z praxe, je to reálne z miest, obcí a z prihraničných regiónov. Kežmarok je pod Tatrami. To znamená, ja to tam vidím a ja jednoducho komunikujem s týmito ľuďmi. Tretia vlna bude fatálna. Položí aj ten zvyšok, ktorý ešte prežil. To bude veľmi kľúčové.
A teraz, kde je problém? Všetky prihraničné regióny, ktoré sú, teraz hovorím aj o Tatrách, nevedia konkurovať konkurencii z Poľska napríklad, kde je osempercentná DPH, u nás je dvadsať. Tie služby a tie ceny sú predražené. Jednoducho my nevieme konkurovať a Poliaci stiahnu alebo respektíve neprejdú za hranicu ku nám na Slovenskú republiku. My keď nedorovnáme túto dépeháčku, tak jednoducho ten cestovný ruch sa už nedostane opäť do tých čísel, kde ho chceme mať. A teraz my sme mali stretnutie OOCR-ky. To sú oblastné organizácie cestovného ruchu, Tatry, Spiš, Pieniny. Všetci poskytovatelia cestovného ruchu sa zhodli na jednom, pomôžete nám len tým, že znížite DPH.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.6.2021 10:51 - 11:00 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, predstupujem pred vás s návrhom zákona o majetku obcí, ktorý môže zdynamizovať život v mestách a obciach na Slovensku.
Samospráva sa už tridsať rokov snaží vysporiadať vlastnícke práva k pozemkom, ktoré tvoria brzdu rozvoja obcí a miest. Rôzne pokusy boli aj na minulom sedení, kedy aj z dielne koaličných strán vyšli rôzne zákony, ako vysporiadavať tieto vlastnícke práva. Verím, že pristúpime k tomuto návrhu konštruktívne, pretože ide o zákon, kde nie je miesto na politický súboj či zbytočné politikárčenie. Obce nepoznajú koalíciu, opozíciu. Obce a mestá poznajú len dobré a zlé riešenia.
V poslednom období obce a mestá ukázali svoje opodstatnenie a výrazne pomohli finančne, materiálne, ľudsky zvládnuť koronakrízu, čo sa prejavilo aj na dôvere občanov, ktorá je dnes viac ako 80 %. Uvedomujem si aj politický zápas, ktorý tu prebieha medzi opozíciou a koalíciou, avšak sú témy, pri ktorých by sme sa mohli spojiť, pretože sa týkajú aj problémov starostov a primátorov z koaličných strán. Mal som možnosť s mnohými z nich rozprávať a môžem vás uistiť, že som od nich dostal plnú podporu, a môžem povedať, že očakávajú od koalície podporu tomuto zákonu. Tu nie je rozdiel, kto z akej politickej strany v samospráve je. Všetci zažívajú bezmocné príbehy, ktoré nemôžu opraviť cintorín, revitalizovať parky, postaviť novú telocvičňu, pretože sú im pri napĺňaní tohto cieľa stavané zbytočné prekážky. Ako ľudia z prvej línie, ktorí sa priamo zodpovedajú občanom, čelia otázkam, prečo projekty stoja a nehýbu sa.
Náš návrh zákona o majetku obcí umožňuje, aby pôda či pozemok patriace štátu v zastavanom území obce pripadol obciam a mestám. Súčasná právna úprava nedostatočne pokrýva všetky potreby obcí, ako som povedal, brzdí ich rozvoj.
Verím, že pochopíte zmysluplnosť tohto zákona a návrh podporíte. Je tu šanca vyslať do verejnosti signál, že nám ešte zostal zdravý rozum a zodpovednosť voči samosprávam, regiónom a ľuďom, ktorí žijú na našom Slovensku.
A teraz poďme k faktom, o aké pozemky ide. Nami navrhovaná právna úprava sa týka pozemkov, ktoré sú majetkom štátu a sú v správe Slovenského pozemkového fondu, ktoré sa nachádzajú v zastavanom území obce, na ktorých sa nachádzajú stavby vo vlastníctve obcí alebo ktoré tvoria verejné priestory obcí, alebo sa tieto pozemky využívajú na iné verejnoprospešné účely. A tu môžme hovoriť o športoviskách, ihriskách, parkoch, cestách, chodníkoch, v podstate všetky stavby, cintoríny, ktoré sa nachádzajú na území obce.
Správa týchto pozemkov je veľmi rozpačitá, keďže ide o pozemky, ktorých faktickú správu a údržbu zabezpečujú obce na svoje vlastné náklady, ale bez finančnej kompenzácie vlastníka, čiže štátu. Dlhodobá prax ukazuje, že stav vlastníctva neumožňuje obciam realizovať modernizáciu či rekonštrukciu majetku obcí, ktorý sa nachádza na týchto pozemkoch vo vlastníctve štátu.
Zároveň súčasný správca týchto pozemkov – Slovenský pozemkový fond – reálne nevykonáva ani nezabezpečuje ich správu a údržbu, nakoľko to ani nie je možné z jeho strany účinne zabezpečiť, nielen odpredaje, ale aj vecné bremená a rôzne rozvíjania modernizácie obce sú ohrozené. Tu hovorím o budovaní optických sietí, tu hovoríme o budovaní chodníkov, pretože prax nám dokazuje, že štát nie je dobrým vlastníkom takýchto pozemkov v zastavanom území obce.
Teraz vám poviem pár príkladov len.
Rajecká dolina, dve obce. Jednej ponúkol Slovenský pozemkový fond na odpredaj pozemok pod viac ako storočným cintorínom, na ktorom je dom smútku a obec ho chcela zrekonštruovať z eurofondov, za 50 eur za meter štvorcový. Ďalej ponúkol Slovenský pozemkový fond tiež 50 eur za meter štvorcový za pozemok, na ktorom je základná škola. Pre takúto malú obec je to nemysliteľné, oni na to nemajú finančné prostriedky.
Košice-Ťahanovce, mestská časť má celkovo 90 % nevysporiadaných pozemkov. Nevie sa rozvíjať.
Košice-Barca, Poproč, Bukovec, Slovenský pozemkový fond je nečinný a v ich snahe využiť pozemky pre budovanie cyklotrás, nevedia sa pustiť do tohto rozvoja.
Pečeňady, kúpa pozemku na cyklotrasu v extraviláne, Slovenský pozemkový fond ani neodpovedá.
Trakovice, pozemok pod chodníkom v správe Slovenského pozemkového fondu chcú obci predať za cenu stavebného pozemku.
To sú len pár drobných príkladov z množstva, kedy obce a mestá sú postavené pred neľahkú úlohu dohodnúť alebo získať vôbec súhlas Slovenského pozemkového fondu, aby mohli niečo na svojom území robiť a rozvíjať.
Aký je terajší stav? Súčasná právna úprava v zákone 138/1991 nedostatočne pokrýva všetky potreby obcí a brzdí ich rozvoj. Týka sa to pozemkov pod tzv. starými stavbami, ktoré prešli do majetku obcí a miest, majetku Slovenskej republiky. Pozemky pod týmito stavbami mali prejsť do vlastníctva obcí spolu s priľahlými plochami a tu často dochádza k rozporom pri určovaní, ktoré pozemky majú prejsť do vlastníctva obcí, čo by predkladaná novela odstránila, nakoľko by do vlastníctva prešli všetky pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu v zastavanom území obce.
Takisto právna úprava v zákone 330/1991 o pozemkových úpravách a usporiadaní pozemkového vlastníctva je administratívne veľmi zložitá, časovo zdĺhavá a najmä právne nenárokovateľná a necháva priestor na individuálne posudzovania žiadostí obcí o prevod tohto majetku štátu na obec a k nadobudnutiu vlastníckeho práva k týmto pozemkom môže dôjsť až na základe zmluvy o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k týmto pozemkom na obce. V praxi pre tieto administratívne bariéry k prevodom majetku štátu nedochádza a trvajú tieto prevody niekoľko rokov, v iných niektorých prípadoch aj desaťročí.
Čo sa zmení touto navrhovanou právnou úpravou? Nami navrhovaná právna úprava celý proces usporiadania vlastných vzťahov k vyššie uvedeným pozemkom výrazne zjednodušuje a najmä zavádza do praxe princíp právnej istoty. Tieto pozemky nadobudnutím účinnosti navrhovanej úpravy ex lege prejdú do majetku obcí, tak ako tomu bolo na základe pôvodnej právnej úpravy v zmysle zákona 138/1991 o majetku obcí.
Povinnosťou súčasného správcu tohto majetku štátu, Slovenského pozemkového fondu, bude vyhotoviť písomný protokol o odovzdaní týchto pozemkov obci, ktorý bude podkladom pre zápis už takto nadobudnutého vlastníckeho práva k týmto pozemkom na príslušnom katastri nehnuteľností. Týmto obce a mestá získajú možnosť dosiahnuť rýchlejšie svoje ciele a zámery súvisiace s ich rozvojom, a najmä im to umožní zveľaďovať ich existujúci majetok pri pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve Slovenskej republiky, v správe Slovenského pozemkového fondu a fyzických a právnických osôb.
Obce pristúpia k vysporiadaniu vlastníctva určite rýchlejšie a jednoduchšie ako štát, nakoľko je to v ich osobnom záujme. To isté bude platiť aj v prípade pozemkov pod stavbami iných vlastníkov ako obcí.
Sme tu ako poslanci viacerí zástupcovia samospráv. Takýto zákon, musíte sami posúdiť, by výrazne uľahčil samospráve vôbec spravovať to, čo má v kompetencii, a hlavne v zastavanom území rozvíjať svoje služby voči občanom aj voči možno potencionálnym či už rozvojovým projektom, ktoré v danom území na obci by niekto chcel realizovať.
Chcem vás požiadať o podporu, pretože, ešte raz zdôrazňujem, samospráva nepozná koalíciu, opozíciu. Samospráva pozná len dobré a zlé riešenia. A toto riešenie je výrazným posunom, dobrým posunom pre každú jednu samosprávu, pre každú jednu obec a mesto v Slovenskej republike. A ich je tritisíc a svoju úlohu sme si zastali počas koronakrízy a teraz potrebujeme, aby ste aj vy pomohli všetkým obciam a mestám na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.6.2021 10:46 - 10:49 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som vám predstavil návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony.
Čl. I zákona Národnej rady č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení zákona Slovenskej národnej rady č. 306/1992, tak ako je uvedené ďalej v čl. I
1. Za § 2d sa vkladá § 2e, ktorý znie:
"§ 2e
(1) Do vlastníctva obcí prechádzajú z majetku Slovenskej republiky pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu nachádzajúce sa v zastavanom území obce.
(2) Pozemky uvedené v odseku 1 prechádzajú do vlastníctva obcí, na území ktorých sa nachádzajú.“
2. Za § 14d sa vkladá § 14e, ktorý znie:
"§ 14e
(1) Odovzdávajúci subjekt, ktorý do dňa prechodu majetku Slovenskej republiky mal tento majetok v správe, ktorý podľa § 2e tohto zákona prechádza na obce, spíše písomný protokol s príslušnou obcou o odovzdaní tohto majetku najneskôr do troch mesiacov odo dňa prechodu. Protokol obsahuje presné vymedzenie odovzdávaného majetku podľa osobitného zákona. Protokol podpisuje štatutárny orgán subjektu, ktorý mal v správe majetok, ktorého vlastníctvo prechádza podľa tohto zákona na obec, a štatutárny orgán obce.
(2) Obce sú povinné do šiestich mesiacov odo dňa podpísania protokolu podľa odseku 1 podať na príslušnom katastri nehnuteľností návrh na zápis vlastníckeho práva k tomuto majetku podľa osobitných zákonov.
(3) Majetok Slovenskej republiky uvedený v § 2e ods. 1 prechádza do vlastníctva obcí dňom účinnosti tohto zákona."
Čl. II
Zákon Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách, následne ako je uvedené v čl. II.
§ 34 sa dopĺňa odsekom 25, ktorý znie:
"Pozemkový fond prevedie pozemok vo vlastníctve štátu do vlastníctva obce, pokiaľ tak stanoví osobitný predpis, 23hj)."
Poznámka pod čiarou k odkazu 23hj znie:
"23hj) Zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí.“
Čl. III
Tento zákon nadobúda účinnosť 1. novembra 2021.
Ďakujem, pán predsedajúci, následne potom som prihlásený do rozpravy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.6.2021 15:52 - 15:53 hod.

Ján Ferenčák
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcem požiadať o termínovanie bodov 61 (tlač 546), 62 (tlač 579), 63 (tlač 580) a 64 (tlač 581) na stredu 30. 6. na 9.00 hod. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 10:23 - 10:24 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ja budem reagovať na predrečníka.
Pán Valášek, ste to poňal tak pragmaticky a zo svojho uhla pohľadu, aj keď nezdieľame rovnaké politické názory, pri tomto zákone sa zhodneme. Nenávisť bude produkovať ďalšiu nenávisť, to nie je cesta. Cesta je práveže opačne, tú nenávisť odstrániť a vrátiť sa k práci a k profesionálnej práci.
A čo ma trošku mrzí, vždy tu je hovorené, že je tam plno neodborníkov, ktorí už potrebujú konečne vymeniť, pretože ako keby tá odborná práca nebola vykonávaná, ale konečne tí, čo prídu, tak oni už ju budú robiť dobre a budú ešte profesionálnejší, ale my hovoríme o ľuďoch. Tí ľudia sú tam 20-30 rokov, niektorí celý život, a to nie sú veci, že ich vymením, zajtra si oblečiem iné tričko. Toto je ich celý život - byť profesionál v štátnej správe. Oni majú svoje rodiny, majú svoje deti a jednoducho práve takou politickou motiváciou, že tam príde niekto, poviem, ten odborník, ktorý možno ani nevie, o čom, len bude dosadený, pretože potrebuje tam byť, tak takýto človek príde o celý svoj život, ktorý tam venoval a bol profesionál a si myslel, že tam bude tú svoju odbornosť dávať ďalej. Tak na toto by som bol veľmi opatrný, aby takýto nástroj, ktorý je predložený, bol predložený, a toto sa stalo.
Hovoríme o ľuďoch, a nie o veciach.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:53 - 9:55 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Môžem potvrdiť, že tento zákon je politizáciou štátnej správy, a uistiť vás, že je to nesprávny krok. A tu neobstojí ani žiaden argument. O tom celom bol aj zákon o štátnej službe a celé tie princípy, ktoré sa tvorili, aby štátni úradníci neboli politicky dosadzovaní do týchto funkcií. Jediný politicky dosadená osoba bol prednosta, ktorý, ako bolo tu povedané, má mať kontakt na ministra.
A teraz bolo povedané, že ako všetci teraz odborníci sú tam, nie sú odborníci a teraz ako čakajú v rade tí odborníci. A musím to možno povedať z praxe, pretože som pracoval na okresnom úrade a ma mrzí, že dehonestujete takto všetkých štátnych úradníkov, že sú politicky nominované osoby, ktoré nevykonávajú svoju činnosť. Tu je spomínaná nejaká korupcia na okresných úradoch, čo pre mňa je nóvum a absolútne neviem si predstaviť kde. A teraz sa chcem spýtať, kde tí odborníci v odboroch, odbor dopravy, verejnej... vnútornej ver... služby, VVS-ká, odbor civilnej ochrany, odbor živnostenský, životné prostredie a tak ďalej, teraz máte odborníkov v okresoch čakajúcich, ktorí sú fundovaní, sú najlepší, a tí, čo teraz pracujú, tam sú 20-30 rokov, tí sú politicky, takže teraz je zmyslom toho zákona, že konečne prídu tí správni odborníci, ktorí to všetko dajú na správnu mieru.
No to nie je pravda. Treba sa zastať tých úradníkov, ktorí sú na okresných úradoch, oni vykonávajú svoju prácu zodpovedne. Nepoznám jeden okresný úrad, ktorý zlyhal, lebo ak by zlyhával, tak ministerstvo vnútra, ktoré má v kompetencii celé okresné úrady aj verejnú správu, už dávno koná, takýchto úradníkov vymení. Veď to nie je pravda. Prednosta takisto je ako manažér, ktorý si stráži, že mu ten úrad funguje, títo ľudia fungujú, toto je čisto politicky dosadenie, hlad po funkciách v rámci okresov, pretože už prešiel rok a pol... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 9:31 - 9:33 hod.

Ján Ferenčák Zobrazit prepis
Ďakujem. Celé to mi pripadá dosť postavené nenávistne. Možno je to na škodu, preto aj tento návrh vyznieva ako celok takto. Je to doslova také odvolávanie alebo odkrágľovanie ľudí a výmena za skupinu našich ľudí. Alebo tých, ktorí jednoducho sú s nami politicky spriaznení.
Ja som bol prednosta okresného úradu a som nastupoval po vláde Ivety Radičovej. A môžem vám povedať, že som nevymenil nikoho, nikoho, pretože to boli ľudia, ktorí jednoducho, pozor, ale oni neboli vymieňaní ani predtým, ani predtým, ani predtým. To znamená, to boli ľudia, ktorí boli na svojich miestach ako profesionáli, a aj po mne ďalší traja prednostovia z nich nikoho nevymenili. To je celý princíp štátnej správy. Ak by tak to fungovalo, že aká vláda vymení všetkých týchto štátnych úradníkov, si tam nanominuje svojich politických nominantov, tak nečakajte výkon od tohto úradu, pretože to budú politickí nominanti.
A možno ešte k pani Majorovej. Plačete na nesprávnom hrobe. Ja som ako osoba vás neodvolal, ja viem, že tak to vyznieva u vás v klube, že sa tým hrdíte. Odvolávala vás rada, ktorá je zložená z primátorov a zástupcov miest a za vašu prácu. Tam politika nebola. Ono to tak pekne vyznieva u vás v klube, aj možno sa tak pred kolegami hrdíte. Nie je to pravda, ja som vás tam sám neodvolával, pozor. Dobre? A neklamte. A ja viem, že ste si potom uviedla, že ste riadiaci pracovník, no nie ste, nebola ste. Aj do volieb ste išla ako riadiaca, nebola ste už riadiaca. Čiže aj tam bolo klamstvo, ale plačete na nesprávnom hrobe. Kralág... Krágľovanie ľudí na základe politickej príslušnosti je veľmi zlé a nesprávna cesta.
Skryt prepis