Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 15:52 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2022 20:17 - 20:19 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán poslanec Nemec, ja som veľmi rád, že si sa dotkol aj tejto témy, pretože skutočne roky počúvame o tom, ako sú športové kluby podvyživené a ako doslova a do písmena visia na ochote a neochote, keď to chceme povedať aj trošku pejoratívnejšie, tak na šnúrkach od gatí donorov a všetkých tých, ku ktorým sa chodia, ku ktorým sa chodia poklonkovať a žiadať a prosiť o kadejaké podpory. Je pravdou aj to, že len toto, len toto opatrenie im tŕň z päty nevytrhne, ale je to veľmi vítaná pomoc, pretože keď si rozdelíme celý ten balík, o ktorom sa tu bavíme, tých 400 miliónov euro, nie je to malý peniaz a s určitosťou môžme hovoriť aj o tom, že to športovým klubom pomôže.
My sa bavíme o tom, že chceme dostať deti, a v tom máte s pánom splnomocnencom vlády Kučerom obrovský kus roboty, chceme ich dostať do telocviční, chceme ich dostať do plavární, chceme ich dostať do pohybu, pretože, a ja to vidím aj na svojom dieťati, je v súčasnosti im prednejšie všetko okrem športu a keď si to porovnám s tým, ako som prežil svoje detstvo ja, tak tie deti sa nehýbu možno ani tretinu alebo ani desatinu z toho, čo sme sa hýbali my. Preto a nielen preto podporím tento zákon na sto percent a veľmi budem dúfať v to, že keď príde k tej realizačnej fáze týchto opatrení, a teraz konkrétne sa bavíme o tomto krúžkovnom, že takisto, ako ste vložili tú vašu dvojročnú energiu do všetkých tých aktivít, ktoré ste urobili, tak rovnako pomôžete ministerstvu financií s vašimi nápadmi, aby sa tieto opatrenia dostali do praxe, aby boli, aby boli pre naše deti čo najlukratívnejšie a že by čím viac detí skutočne začalo športovať.
Ja vám obidvom za toto ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2022 15:52 - 15:54 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda SMER-u sa na mňa obrátil viackrát, tak sa patrí odpovedať. Budem veľmi stručný, pretože nechcem naťahovať túto debatu, aby sme čím skôr mohli pristúpiť k hlasovaniu.
Všetci, čo ma poznáte, tak viete, že ja mám finančné inštitúcie a banky rád asi ako koza nôž. Preto súhlasím s tým, aby boli dodatočne zdanené alebo aby platili vyššie sadzby dane, ale nie spôsobom takým, akým to bolo doteraz, a to teraz hovorím o bankovom odvode, pretože bankový odvod si mnohí predstavujú ako finančné prostriedky, ktoré môže štát použiť na výplatu dôchodkov, sociálnych dávok a neviem čoho, hoci to takto nie je, pretože bankový odvod slúži len ako vankúš, ktorý mal byť alebo použitý len v prípade, ak niektorá z bánk má problémy, problémy s likviditou, cash flowom, tak vtedy sa z týchto peňazí tejto banke pomáha. Čiže tieto peniaze štát použiť inak nevie.
Pokiaľ ide o pomoc, ktorú sme my poskytli už občanom Slovenskej republiky, sa môže zdať ako nič, ako kvapka v mori, ale keď si spomenieme na to, že sme v roku 2020, konkrétne v marci 2020 prevzali tento štát s najneudržateľnejšími verejnými financiami, a to hovoril, to hovorila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, nehovorím to ja, tak je to fakt. A faktom je aj to, že bývalá vláda nám zanechala sekeru v štátnom rozpočte vo výške 1,7 mld. euro, ktoré neboli kryté v štátnom rozpočte a s týmto sme sa museli jednoducho popasovať. Do toho prišla pandémia, do toho prišla, do toho prišlo zdražovanie, do toho prišla extrémna inflácia a teraz vojna. A toto sú všetko atribúty, s ktorými sa táto vláda jednoducho musí boriť a ktoré stáli, dobre ma počujete, doteraz 10 mld. euro. Len vďaka týmto peniazom, ktoré boli napumpované do ekonomiky a do vrecák občanov v rámci rôznych schém a rôznych pomocí, spôsobili napríklad aj to, že dnes máme historicky jednu z najnižších nezamestnanosti vo výške nejakých 6,5 %, za čo patrí veľká pochvala aj ministrovi práce Krajniakovi.
Ak tu hovoríme o tom, že sme v tomto roku nepomohli, tak len pripomeniem, že 830-tisíc dôchodcov dostalo 240 mil. euro, ktoré si rozdelili, ktoré už majú vo svojich vreckách. Ďalších 300 mil. euro sa rozdelí v rámci toho predčasného vyplatenia toho 13. dôchodku alebo príplatku k dôchodku, nazvite to akokoľvek, čiže to je už ďalších zhruba 500, 550 mil. euro len pre dôchodcov, ktoré budú mať vyplatené v júni, budú ich mať vo svojich peňaženkách.
Pokiaľ ide o obrovskú pomoc, ktorú nemožno nazvať inak a nemožno ju ani spochybniť, je aj zafixovanie ceny silovej zložky alebo silovej energie ako jednej zo zložky ceny elektrickej energie na úrovni 61 euro a drobné, 61,20 myslím, čo ušetrí za tri roky miliardu euro slovenským domácnostiam. To znamená, že každej domácnosti, keby sme to neurobili, ročne by to vytiahlo z peňaženiek alebo z domáceho rozpočtu po 500 euro. To je tiež jedna veľmi výrazná a významná pomoc, ktorú si ja osobne myslím, keby vládol tu SMER alebo SMER č. 2, by nikdy k tomu nedošlo, pretože by im to jednoducho nedovolili.
Pokiaľ ide o tie peniaze, ktoré sa zoberú z rozpočtov miest a obcí, áno, je to pravda, avšak tu musíme zdôrazniť aj to, že pokiaľ rástli za posledných osem až desať rokov rozpočty obcí o 100 %, tak príjmy štátu rástli len o 58 %. A, pán minister, oprav ma, ak sa mýlim v týchto číslach, teraz sa bavíme o príjmoch, o príjmoch dane z príjmov fyzických osôb.
Pokiaľ ide o kompenzácie týchto, týchto výpadkov aj pre obce a mestá, je tu plán, ktorý im tieto výpadky vykompenzuje. Bude o nich informovať ten, kto o tom informovať má, v tom čase a v prípade, keď dôjde na lámanie chleba a keď dôjde k dohode s ostatnými partnermi v koalícii.
Áno, je to veľký peniaz, o ktoré samosprávy prídu, ale stále je to ešte na úrovni... (reakcia z pléna), dali sme asi gól, predpokladám, ... stále je to na úrovni minuloročných príjmov obcí a miest. Čiže ak sa bavíme o tom, že táto vláda nerobí nič, robí, už len teraz som vymenoval pomoci vo výškach, vo výške niekoľkých sto miliónov euro, ktoré peniaze sú v rozpočtoch, sú v rozpočtoch rodín, sú v rozpočtoch firiem a ktoré jednoducho pomohli prežiť pandémiu. A ja vám garantujem, že pomôžu prežiť aj túto, toto zdražovanie a túto infláciu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2022 14:47 - 14:49 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja sa čudujem, že vy z tej Republiky ešte neriadite túto zemeguľu. Všetko je pre vás také jednoduché, úplne bezproblémové, všetko viete vyriešiť jedným šmahom ruky, škoda, že máte len 6 %, možno by ste mali mať asi 60 podľa toho, aké máte nápady a aké máte riešenia na všetky globálne problémy tohto sveta.
A pre poslancov z SaS, šesť mesiacov sa hovorí o tejto pomoci. To, že ste dostali paragrafové znenie pár hodín predtým, áno, to je pravda, ale o parametroch tejto pomoci sa hovorí šesť mesiacov. Tých šesť mesiacov, ktoré ste vy prostredníctvom vášho šéfa Richarda Sulíka blokovali. Blokovali ste akýkoľvek návrh. A teraz ho blokujete naďalej a blokujete ešte aj príjmovú časť rozpočtu, o ktorej hovoril minister financií. Takže to, že to prišlo znenazdajky a že to prišlo zo dňa na deň, je nebetyčná lož. To je hlúposť. Problém je ten, ktorý popísal aj pán poslanec Taraba, o ktorom som hovoril ja, pre vás rodina s deťmi nemá absolútne žiadnu hodnotu. Ten, kto ide hlasovať za tento zákon, je za rodiny, ten, kto ho nepodporí, je proti rodinám. Toto je veľmi jednoduchá rovnica.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2022 14:36 - 14:41 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, kolegyne, kolegovia, nikdy by som si nemyslel a nepredpokladal, že takáto obrovská pomoc pre rodiny s deťmi dokáže vyvolať takúto búrku a takú nevôľu a to nielen medzi opozíciou a koalíciou, ale najmä v opozí... vlastne v koalícii ako takej. A dvojnásobne ma to prekvapuje v situácii, ktorá je skutočne bezprecedentná, pretože takéto enormné zdražovanie a taká veľká inflácia tu neboli pomaly 20 rokov. Ak sa mýlim, tak ma, prosím, opravte. A podľa toho, čo sme si mali možnosť vypočuť na výbore pre financie a rozpočet od guvernéra Národnej banky, na budúci rok môže byť aj horšie. A práve v tomto čase prichádza takáto masívna pomoc pre rodiny s deťmi, ktoré, ktorá môže priniesť do rodinného rozpočtu až 200 euro na dieťa.
Áno, poďme sa baviť o tom, že ako tieto peniaze rozdeliť tak, aby jednak splnili svoj účel a na druhej strane aby pomohli reálne rodinám, aj čo sa týka hotovosťou, aj znížením dane, pokiaľ ide o daňový bonus, a zároveň aj záujmovou alebo krúžkovou činnosťou, pretože aj toto je pomoc, ktorá pomôže každej jednej rodine, ktorej dieťa chodí na nejaký krúžok a doučovanie, pretože to stojí nejaké peniaze, prípadne takým rodinám, ktorých dieťa nechodí na krúžok, pretože si to jednoducho nemôžu dovoliť. Poďme rozvíjať talent týchto detí, poďme pomáhať aj učiteľom, aby si mohli privyrobiť. Z tohto dôvodu ja nevidím absolútne žiaden problém s tým, aby tento zákon mohol byť podporený.
Ale počas rozpravy a zároveň aj najmä v liberálnych médiách sa dozvedáme, ako je táto pomoc hrozná, aká je strašná, aká je nedomyslená, nevyfinancovateľná, akú dieru urobí v rozpočte a neviem čo všetko. Tu by som mohol vám spomínať desať minút všetky prirovnania, ktoré všetci tí, ktorí sú proti našim deťom, už pospomínali. A mne z toho vychádza len jedna jediná vec, pokiaľ ide o opozíciu, beriem, ale čo sa týka koalície, neberiem, pretože z toho mi vychádza to, že toto tu nie je spor o peniaze, o rozpočet, toto je spor ideologický, pretože pre niekoho je tradičná rodina, kde je otcom muž, matkou žena a kde sú deti deťmi, nie je hodnou na podporu a už dvojnásobne nie je hodná na podporu v takomto masívnom rozsahu.
Toto je historický okamih, ktorý teraz schvaľujeme, pretože som presvedčený, že už nikdy nikto si nedovolí siahnuť na tieto podpory a s týmito peniazmi budú môcť rodiny počítať aj do budúcnosti.
Musím sa pozastaviť aj nad tým, čo tu predviedla a naďalej aj predvádza pani ministerka Kolíková, ktorú nemôžem nazvať inak ako prorodinné zlo v sukni, ktorá sa silou-mocou snaží, dokonca sa bude snažiť na Ústavnom súde zastaviť túto pomoc len preto, aby to tieto deti, takúto pomoc, nikdy nedostali.
Ja sa teraz nechcem zamýšľať nad tým, čo sú jej motivácie, pretože som čítal aj to, že je to vraj kvôli tomu, že to predkladá osobne Igor Matovič. Je to vraj aj kvôli tomu, že nechce pomôcť tomu, aby si hnutie OĽANO pripísalo nejaké pozitívne body, ale tiež mi vychádza z toho, že to je čisto len postavené na ideologickom základe, pričom tejto pani ministerke nevadilo to, že už ďalších 80 zákonov za dva roky tu už bolo schválených v skrátenom legislatívnom konaní, a zároveň jej nevadilo, že sme napríklad súdnu mapu schvaľovali prílepkami, nevadilo jej, že sme zmenili Ústavu Slovenskej republiky takisto v skrátenom legislatívnom konaní. Toto je pre ňu úplne v poriadku. V momente, ako príde masívna pomoc v čase bezprecedentného zdražovania a inflácie pre rodiny, vtedy to pre ňu problém je. Toto si zaslúži absolútne opovrhnutie, takýto prístup, a odsúdenie.
Chcem veriť, že všetkým tým poslancom a poslankyniam, ktorým záleží na našich deťoch, priložia ruku k dielu, zahlasujú za tento zákon, pretože takto sa vieme zapísať do histórie ako tí, ktorí pomohli rodinám najmä v tejto situácii najviac.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2022 14:33 - 14:35 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte mi, prosím, aby som ako určený spravodajca výboru predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov vo výboroch Národnej rady. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov o prerokovaní vyššie uvedeného návrhu, vládneho návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 1472 zo dňa 24. mája 2022 pridelila vládny návrh zákona týmto výborom: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre sociálne veci, výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výboru pre kultúru a médiá. Určila zároveň výbor pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného vládneho návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov a ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému vládnemu návrhu zákona zaujali výbory odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť (výbor pre sociálne veci, výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, výbor pre kultúru a médiá), odporúčanie pre Národnú radu návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúci návrhmi (ústavnoprávny výbor a výbor pre financie a rozpočet).
Z uznesení výborov uvedených pod bodom III tejto spoločnej správy vyplynuli pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom IV spoločnej správy. Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: O bodoch spoločnej správy číslo 1 až 5 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov odporúča Národnej rade vládny návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 336 z 24. mája 2022. Týmto uznesením výbor zároveň poveril spoločného spravodajcu, mňa, aby na schôdzi Národnej rady pri rokovaní o predmetnom vládnom návrhu zákona predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu, do ktorej sa hlásim ako prvý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2022 15:16 - 15:17 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Tomáš, si mimoriadne kritický k tejto vláde, a častokrát aj oprávnene, ale dovoľ mi, aby som sa ti fakt ja za tie rodiny, ktoré si to zaslúžia a ktoré skutočne potrebujú túto pomoc, poďakoval za nielen tvoj, ale za váš prístup k tejto téme a k podpore tohto zákona a zároveň aby som sa ti, alebo aby som ocenil vašu odvahu stáť teraz momentálne proti prúdu, ktorý na vás tlačí a hovorí o tom, že podpora tohto zákona je vlastne podporou tejto vlády. Ja som to povedal v jednom videu pred dvoma dňami, že vláda nepadne tak či tak, ale nie ja som ten relevantný, od koho to chceš počuť, a to isté ti s najväčšou pravdepodobnosťou povie aj pán podpredseda vlády a minister financií Matovič, ale toto je skutočne o rodinách, ktoré to potrebujú najviac. A vy ste tí, ktorým na tých rodinách záleží, a všetci tí, na ktorých, vlastne ktorým na tých rodinách nezáleží, sedia o čosi pod vami a napravo od vás. Ja vám za všetky rodiny ďakujem ešte raz.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.5.2022 12:57 - 12:59 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja ešte doplním slová pána ministra o to, čoho sa nedotkol z toho prejavu pána ministra Sulíka, ktorý tu porovnáva rodiny tých núdznych, tých stotisícov rodín s jednou rodinou alebo s jedným príkladom Borisa Kollára. To je rovnaké, ako keby sme teraz my porovnávali priemernú intelektuálnu úroveň Nemcov s Geissenovcami. Vytrhne jeden príklad a na tomto, na tomto to bude prezentovať, že prečo to je, prečo je tento návrh zlý. My sme sa tu ako keby zhodli na tom, že medzi vysokopríjmovými rodinami a medzi tými ostatnými je nejaká obrovská priepasť. No je, akurát v platoch, ale porovnávať počet tých rodín, ktoré to reálne potrebujú, s tými, ktoré to už nepotrebujú, je skutočne zanedbateľný až marginálny.
Vy týmto ľuďom pomáhať nechcete, pretože sa to nezmestí do vašej ideológie tradičnej normálnej rodiny. Vy ich, vy tieto rodiny nepovažujete za rodinu. Však vy ste normálne marxisti. Prečítajte si Marxa, ten tiež takisto rozbíjal tradičný model.
A naposledy ešte vám chcem povedať aj to, že áno, tie veľké firmy si zaslúžia, aby sa podelili o tie svoje zisky, pretože tu 12 rokov boli preferované, 12 rokov sa nepočúvalo o ničom inom len o podnikateľskom prostredí, ako fajn, že tieto firmy zarábajú. A viete aj, ako zarábali. A teraz nedávam všetky do jedného, do jedného vreca. Títo majú psiu povinnosť sa najmä v týchto ťažkých časoch podeliť o svoje zisky s rodinami a s deťmi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20.5.2022 9:28 - 9:30 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi, aby som v zmysle § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca k uvedenému návrhu zákona.
Predmetný návrh bol doručený poslancom s tým, že vláda požiadala prerokovať tento návrh zákona prostredníctvom skráteného legislatívneho konania.
Predseda Národnej rady posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona Národnej rady o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho na rokovanie 65. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada vo všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali ihneď.
Pán predseda, alebo teda pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19.5.2022 17:55 - 17:57 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja len veľmi krátko, pretože po tejto 16-minútovej kanonáde mi už veľa argumentov neostalo, ale jeden argument pán minister zabudol povedať, a ten je veľmi výrazným a veľmi významným pri prijímaní tohto zákona, a to, že tento zákon podporuje manželstvo. Je tak? Pretože teraz v súčasnosti je nastavený systém tak, že sa neoplatí sa sobášiť a v mnohých rodinách to funguje práve opačne, že ak chcú získať nejaký daňový bonus alebo ak chcú získať nejaké financie do rozpočtu, tu sa bavíme o dvadsiatich eurách, tak je im lepšie, keď žijú len v spoločnej domácnosti ako nezosobášení, tak práve toto opatrenie spôsobí presný opak.
A keď sa pán minister a podpredseda vlády vyjadroval k opozícii, tak ja by som sa chcel vyjadriť k tým zopár poslancom z SaS, ktorí tu ešte ostali. Napriek tomu, že váš predseda, ktorý j-b na Alianciu za rodinu a ktorý nepodporuje nič, čo má spoločné s tradičnou kresťanskou rodinou, s takou, na ktorej táto civilizácia prežila doteraz, napriek tomu vás chcem poprosiť, aby ste priložili ruku k dielu aj vy, pretože verte mi, že sa budete cítiť lepšie.
Zachytil som jeden rozhovor s kolegyňou od vás, že čo je to 50 euro, že nebuďme smiešni. Tak chcem povedať, že v Bratislave 50 euro a najmä a pre nás a pre už aj bežného priemerného Bratislavčana je skutočne nič. Jedna lepšia večera stojí viac. Ale 50 euro v hladovej doline na Gemeri, niekde na Orave, na Medzibodroží, použi, a vyberte si región, aký chcete, je to sakramentsky veľa peňazí. A to sú tie peniaze, ktoré my chceme týmto rodinám dať do vrecka. A boli by sme radi, keby to bolo aj s vašimi hlasmi. Aspoň sa zbavíte nálepky antisociálnych živlov.
Prosím vás o podporu tohto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2022 16:21 - 16:22 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani ministerka, za váš prejav, za vaše odporúčania, zároveň aj za vašu snahu za každú cenu zastaviť tento zákon, avšak musím vás sklamať, pretože s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou toto skrátené legislatívne konanie napriek vašej snahe prejde.
Vy ste hovorili o popieraní všetkého možného, ale zabudli ste na jednu vec, a to to, že vy vo vašom prejave a vo vašej filozofii popierate právo dieťaťa na slušný život a nechcete mu ho dopriať ani na základe tohto prorodinného balíčka, pretože ten nie je v súlade s tým, čo si tu v Bratislave možno o tradičnej rodine myslíte.
Pani ministerka, tak isto, ako povedal pán poslanec Čepček, toto je už vyše 80. zákon, ktorý schvaľujeme v tomto volebnom období v skrátenom legislatívnom konaní, doteraz som vás nepočul ani raz, aby ste vystúpili s tým, že je to popieranie toho všetkého, čo ste tu povedali, nebudem vás opakovať. Fakt, bola to, bola to podľa môjho názoru dosť trápna snaha o zastavenie tejto pomoci.
Ďakujem.
Skryt prepis