Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

1.12.2022 o 9:40 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

7.2.2023 11:33 - 11:40 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Môžem? Ďakujem pekne.
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, vážení kolegovia, som rád, že môžem byť súčasťou koalície strán, ktoré podporujú rodiny tak vehementne, ako to robíme práve my.
Som rád, že pán minister Krajniak je ministrom sociálnych vecí a som rád, že rovnaký prístup k podpore rodín má aj bývalý minister financií a predpokladám že aj súčasný.
My sme sa napočúvali v minulosti toho veľa o sociálnych dávkach. Strašne veľa sme počúvali o tom, ako vehementne sa podporuje, sa podporujú chudobní a podporujú sa všetci tí, ktorí to potrebujú. A výsledok mnohí z tých, ktorí mali byť podporení, videli každý mesiac na svojich buď výplatných páskach, alebo v rôznych formách podpory, čiže nevideli takmer nič. A mám teraz na mysli aj daňový bonus, ktorý sme extrémnym spôsobom zvýšili. A áno, ak sa teraz začneme baviť o tom, že bola to práve táto vláda, ktorá zrušila obedy zadarmo, tak to je pravda, avšak radikálne zvýšila popritom aj daňový bonus. A dnes, keďže sa tu skutočne nekradne a peniaze ostávajú v štátnom rozpočte, tak sa vieme s tými peniazmi podeliť s tými, ktorí tie peniaze potrebujú a potrebujú ich najviac. A to sú aj rodiny s deťmi.
A som veľmi rád, že bude tento príspevok poskytovaný plošne, pretože to nebude, nebudeme segregovať na tých, ktorí to potrebujú a teraz sa budeme tu vymýšľať kto, kto to, kto to je, kde je tá hranica, kde to už nepotrebujú. Proste dajme všetkým deťom to, čo im patrí. Zvýšme ich stravovacie návyky, tam kde tie stravovacie návyky nie sú až také, aké by mali byť. A poďme im pomáhať aj týmto spôsobom.
Dámy a páni, ak si spočítame len daňový bonus, prídavok na dieťa a zároveň aj tento príspevok, ktorý budeme poskytovať, je to dokopy mesačne 250 eur na každé jedno dieťa. To si myslím, že je už v pomere k HDP, neviem, či to nebude náhodou aj jeden z najlepších a najprorodinnejších štátov, ktorý poskytuje peniaze a poskytuje podporu tým, ktorí sú základom tejto spoločnosti.
A teraz sa môžme baviť, samozrejme, aj o tom, že tu teraz bude, ako som to aj počul u kolegu Dostála, liberálny odpor voči tomu, pretože liberáli ako keby rodiny podporovať nechceli, neviem prečo. Nerozumiem tomu. Máme na to, v rozpočte na to peniaze sú. Prečo ich nedať tým, ktorí tvoria základ tejto spoločnosti, ktorí sú základnou bunkou spoločnosti a ktorí sú zároveň aj tí, na ktorých bude sa stavať naša budúcnosť či tejto krajiny, ale aj národa. Poďme im pomáhať, máme na to, netreba si na to požičiavať. A tak ako hovorí napríklad strana SaS, že to musí byť rozpočtovo kryté a rozpočtovo zodpovedné, ja vám garantujem, dámy a páni z SaS, že to rozpočtové kryté bude a zaplatia to tí, ktorí na to majú.
Osobne považujem peniaze v štátnom rozpočte a zároveň následne v peňaženkách obyčajných ľudí za lepšie investované peniaze, než by si ich mali mimoriadne bohatí jednotlivci a mimoriadne bohaté firmy posielať niekam do zahraničia v tom lepšom prípade a v tom horšom na Cyprus a krista krížom po všelijakých ostrovoch.
Ľudia si to už po 30 rokoch jednoducho zaslúžia, aby v centre pozornosti vlády a v centre pozornosti nás boli práve oni. A nie tí bohatí, ktorí tu jednak defraudovali túto krajinu a jednak zarábali na tom, že ľudia na Slovensku boli ochotní za mizerné platy pracovať do zodretia. A my to teraz zmeníme. A toto je tiež ďalší z krokov, ktorý k tomu prispeje a chcem veriť že nie posledný. Pretože ak tento trend, ktorý sme nastúpili, že tu sa nekradne a nenakradnuté peniaze sa rozdelia medzi tých, ktorí boli 30 rokov na periférii záujmu, si myslím, že takáto politika význam má a má aj budúcnosť. A toto je smer, ktorým by sme sa mali vybrať a už aspoň raz sa tu nebaviť o tom, či si tie deti tie obedy zaslúžia, či si rodiny ten daňový bonus zaslúžia, či to, čo to spôsobí v samosprávach a hľadať tisíc dôvodov, prečo to podporiť nie je možné.
Práve teraz som sa dozvedel príklad Starej Ľubovne, v ktorej vzrástli príjmy z podielových daní z roku 2021 na rok 2022 o 9 %. Z 2022 na 23 o vyše 10 %. Čiže ak samosprávy hovoria, že daňový bonus a plus tieto pomoci sú namierené voči nim a v konečnom dôsledku to zaplatia ony, jednoducho to pravda nie je, aspoň minimálne to neplatí na 100 %.
Samosprávy majú aj iné výdavky súvisiace so zvýšenými cenami energií, s ktorými jednoducho my musíme sa tiež popasovať a zastropovať im ceny. A aby to aj fungovala, aj tak budú platiť viac. 199 eur na megawatthodinu je rádovo viac, než čo platili, než čo platili doteraz. Áno, s tým súhlasím. A súhlasím aj s tým, že je inflácia, tak je jasné, že sa určité poplatky zvyšujú, ale my toto rodinám kompenzujeme. My to kompenzujeme rodinám tým, že len týmito dvoma opatreniami, resp. troma, pardon, dostanú každý mesiac 250 euro na dieťa navyše. A toto je to, voči čomu sa bojovať nemá a nesmie, pretože ak bojujeme proti takýmto pomociam, bojujeme proti rodinám. A toto snáď asi všetci, čo sme tu zúčastnení, súhlasíme, že by sa robiť nemalo.
Ďakujem, že ste si ma vypočuli. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2023 10:21 - 10:22 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán kolega Tomáš, si nervózny a si nervózny už od začiatku tejto schôdze, pretože téma obedov zadarmo vám spľasla ako bublina. Ale mňa zaujíma jedna iná vec. Vy sa tu bijete o obedy zadarmo, ktoré tu teraz predkladá koaličné hnutie SME RODINA, a ja sa chcem opýtať, vy ho chcete podporiť. A kde ste? Kde sú vaši poslanci? Kde je vašich jedenásť poslancov strany HLAS, ktorá chce mať obedy zadarmo? Ja aj odpoviem, sú na výjazde. Sú medzi občanmi a kašlú na to, aby tu boli a aby hlasovali za obedy zadarmo a obhajujete ich tu vy sám. A toto je také trošku, si myslím, farizejské, rovnako ako všetkých sedemnásť otočiek Petra Pellegriniho pri názore na očkovanie, rovnako všetky otočky Petra Pellegriniho a vašej strany pri obrannej zmluve a rôzne otočky, ktorých sme tu dennodenne svedkami.
Čiže ak chcete podporiť obedy zadarmo, šup, zavolajte svojich poslancov, nech tu prídu a nech hlasujú a keď nie, tak potom je to neúprimné a falošné, tak ako sme si už zvykli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.2.2023 11:53 - 11:55 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja by som len rád zareagoval na kolegu Dostála a na kolegu Valáška. Ono totižto je úplne najjednoduchšie a z vašej progresívno-liberálnej ideológie to aj priamo vyplýva, že ak človek povie niečo, čo nesúhla.. ne... s čím nesúhlasíte, čo nejde v súlade s liberálnym mainstreamom, tak ho okamžite onálepkujete od fašistu až po... po neviem čo. A toto ste urobili aj vy. Ja som povedal to isté, pán kolega Dostál, čo aj vy. Áno, je to problém. Nemala by sa ulica volať ako Tisova. Avšak obecné zastupiteľstvo, myslím, že už až dvakrát povedalo, že to nebude meniť, a dokonca to nebude meniť ani na základe protestu prokurátora. A na dôvažok, ak vadí ulica Tisa, celkom správne, mala by vadiť, tak nech vadia aj ulice pomenované po Stepanovi Banderovi na Slovensku. Aj tie by mali vadiť.
A v neposlednom rade tu bola dohoda, že tento zákon sa bude v druhom čítaní meniť. Preto som ho aj podporil v prvom čítaní, pretože existuje tu aj skupina občanov, ktorí by si radi zmenili napríklad názov svojej obce, a teraz myslím na Tešedíkovo, ktorí si chceli zmeniť názov obce na Pered, čo aj po slovensky znamená to isté. Tak sa aj volala tá obec. Referendum bolo úspešné a vláda povedala, že nie.
My sme sa dohodli, že tento zákon budeme v druhom čítaní meniť. Nemeníme ho a ostáva tam len toto, s čím sa ja absolútne nestotožňujem. Preto trvám na svojom procedurálnom návrhu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 1.2.2023 11:39 - 11:42 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, ďakujem za možnosť vystúpiť a ďakujem za to, že ste otvorili rozpravu, pani ministerka, pretože som nemal možnosť vystúpiť vtedy, keď sa rokovalo o tomto zákone, ktorý považujem za mimoriadne hlúpy. Považujem ho za zákon škodlivý a považujem ho za zákon taký, aký ste vy kritizovali mňa, keď som predkladal zákon týkajúci sa obecného zriadenia a ste ma kritizovali, že riešim jednu situáciu zákonom. Vy robíte to isté.
Vo Varíne je ulica pomenovaná po doktorovi Tisovi, áno, je to problém, nemala by byť pomenovaná po ňom. Avšak vy na tento jeden problém, ktorý sa dá vyriešiť možno ručným granátom, používate rovno atómovú bombu. Vy idete zrušiť všetkých, ktorí sa čo len obtreli o roky 1939 a vyššie. Vy idete rušiť všetkých, napríklad aj Jánosa Esterházyho, o ktorom všetci vieme, že bol presným opakom Tisa. Bol to človek, ktorý zachránil tisíce Židov. Bol to jediný poslanec Slovenskej národnej rady, ktorý hlasoval proti deportáciám. A vy ho idete vymazať len preto, pretože pre vás neznamená národ nič. Pre vás existuje Európska únia ako celok. Vám nehovorí história nič. Vám nehovorí naša kultúra nič. Vám nehovoria naše hodnoty vôbec nič. A presne tento zákon je toho dôkazom. Zničiť, vymazať, zrušiť, začať od nuly a poďme sa baviť odteraz už len a len o Európskej únii. Poďme sa baviť o tom, že my nie sme Slováci, Maďari, my nie sme tí, ktorí si majú pamätať na svoje korene, ale sme len občania Európskej únie a máme slepo nasledovať možno vaše dúhové, progresívne a iné pochody a aj myšlienkové pochody.
Za tento zákon nikdy v živote hlasovať nebudem a chcem požiadať aj vás, páni poslanci a pani poslankyne, aby ste podporili môj procedurálny návrh, ktorým navrhujem vrátiť tento zákon navrhovateľovi na dopracovanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.1.2023 13:10 - 13:13 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, vážení kolegovia, so zármutkom vám chcem oznámiť, že dňa 30. decembra 2022 zomrel významný maďarský politik a náš bývalý kolega Miklós Duray.
Miklós Duray je pre Maďarom, Maďarov na Slovensku synonymom boja za slobodu a boja za demokraciu a symbolom boja za rozširovanie práv národnostných menšín. Miklós Duray bol ešte počas komunistického režimu viackrát väznený pre svoje dielo a preto, že sa dokázal ako jeden z mála postaviť za Maďarov žijúcich na Slovensku a k jeho menu sa viaže napríklad aj záchrana národnostných škôl na Slovensku. Je možné povedať, že bez jeho diela a bez jeho vkladu by možno národnostné školstvo dnes ani neexistovalo.
Miklós Duray bol zároveň aj jedným z popredných členov a zakladateľov hnutia Együttélés - Spolužitie, ktoré postavilo základy modernej národnostnej politiky na Slovensku. Bol zároveň aj poslancom vo Federálnom zhromaždení a potom až do roku 2010 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za SMK.
Miklós Duray až do poslednej chvíle aj na svojej smrteľnej posteli dbal a zaujímal sa o postavenie Maďarov žijúcich na Slovensku a svojim ideálom a tomu, čomu veril, ostal verný až do smrti.
Česť jeho pamiatke!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 15:55 - 15:57 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja som normálne rád, že sa nevolám Szőllős György, lebo to by ste už nevyslovili vôbec. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský Peter, podpredseda NR SR
Tak, Ďuri...

Gyimesi, György, poslanec NR SR
Ale chcem povedať, na margo tvojho vystúpenia, pán predseda, že keď som po fiasku s ropou obvinil Richarda Sulíka, že je to lenivý ekonomický diletant, tak dnes to platí dvojnásobne, pretože on je aj politický diletant a totálny amatér. Richard Sulík je profesionálny deformátor všetkého, čoho sa dotkne. Je to kyselina sulíková, ktorá rozoženie všetko, na čo položí svoju ruku. A robí to úplne hlúpym, primitívnym spôsobom tak, že klame a nerobí nič iné, len prevracia kabáty a vyčíta to iným, čo robí aj on sám.
A teraz nemám na mysli len rokovania s poslancami, ktorých tak s obľubou nazýva, že sú fašisti. Ale robí to aj vo vzťahu k podnikateľom, ktorých si takto bráni, pretože on bráni len tých svojich, napríklad pána Sabola, tomu by najradšej znížil daň z liehu na nulu pomaly, aby mali. A jemu je úplne jedno. Richardovi Sulíkovi, je úplne jedno, čo s touto krajinou bude. Jemu je úplne jedno, čo príde po prípadnom povalení vlády, pretože ho čaká jeho vysnený ranč v Austrálii.
Hanbite sa, Richard Sulík, ste to najhoršie zlo v slovenskej politike. Oveľa horšie ako tí, o ktorých tu vy rozprávate. Oveľa horší ako Robert Fico a ako... možno aj Marian Kotleba. Hanbite sa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 17:56 - 17:56 hod.

György Gyimesi
Ja síce prevádzky žiadne nemám, ale mám osobný záujem na tom, aby neprešiel pozmeňovák SaS-ky, aby sme 1 100 iných firiem nepoškodili. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

6.12.2022 14:26 - 14:26 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, vy ste podľa môjho názoru jeden zlý, zatrpknutý, zakomplexovaný človek, ktorý si postavil svoju kariéru na tom, že bude kritizovať akéhokoľvek generálneho prokurátora, ktorý sa v tejto republike objaví. Doslova a do písmena si na ňom honíte vaše malé ego.
Vy tvrdíte, že vy budete, lebo by ste nechceli byť súčasťou koalície takej, v ktorej je OĽANO, a ja dúfam, že nebudete v najbližších voľbách ani súčasťou nasledujúceho parlamentu, pretože takíto ľudia tu nemajú čo robiť. Vy kritizujete napr. oslobodenie Roberta Fica a s tým istým Robertom Ficom vy bijete bandu. S tým istým Robertom Ficom vy idete odvolávať vládu, ktorej ste boli dva a pol roka súčasťou. Vy kritizujete oslobodenie Roberta Fica, toho Roberta Fica, s ktorým tu vyťahujete kartičky a koordinujete vaše spoločné postupy.
Viete, ja by som sa ešte asi rád možno vyjadril alebo adresoval niekoľko slov aj pánovi generálnemu prokurátorovi, ktorého ja osobne považujem za čestného a charakterného človeka a navyše aj za odborníka a ja nemám najmenší problém s tým, že som vás volil. Nevšímajte si, prosím vás, hlupákov a nenechajte sa z tej cesty, po ktorej idete, zmiasť a ani nechoďte z nej dolu, pretože toto je ich problém a nie váš.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.12.2022 9:40 - 9:40 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Ja len doplním pána ministra, že tá súťaž bola spravená spôsobom takým, že kritériá na vyhodnotenie ponúk sa urobili dva alebo tri dni po tom, čo sa otvorili obálky. Toto bola jediná takáto súťaž v celej histórii Slovenska na výber budovy za 30 mil. euro. Toto pán minister zabudol povedať, považujem to za dôležité zdôrazniť.
Chcel by som oznámiť termín hlasovania o štátnom rozpočte na rok 2023, na budúci týždeň v piatok o jedenástej hodine.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.11.2022 17:10 - 17:10 hod.

György Gyimesi Zobrazit prepis
Pán kolega tu hovoril veľmi veľa o volebnej korupcii, respektíve o volebnom rozpočte, ktorý je určený na to, aby sa rozhadzovalo pred voľbami. Ak som sa nedobre vyjadril, tak sa ospravedlňujem. Ale potom ako nazveme vaše hlasovania pred voľbami v roku 2020, kedy ste tri dni pred voľbami schválili štrnáste dôchodky a ostatné sekery do štátneho rozpočtu v úhrne za 1,7 miliardy eur, s ktorými sa trebalo vysporiadať? No a mám mandát od koalície, pán poslanec, vy podmieňujete podporu štátneho rozpočtu predčasnými voľbami, tak ja mám mandát vám povedať, že súhlasíme a termín január 2024. (Povedané s úsmevom.)
Skryt prepis