Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.10.2022 o 14:25 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 17:10 - 17:11 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A ako obvykle, historický... hysterický prejav pani Remišovej a ja sa ani nečudujem, keďže je takto permanentne vystresovaná, hysterická, že zostala bez ľudí jej strana. Kto by to vydržal? Ale ja si spomínam, aj keď odišla z OĽANO, tak aj tí sa tešili. No ale uvidíme, či sa tam teraz nevrátite.
Čo sa týka toho, že vy sa tvárite ako svätá za dedinou, ja mám len jednu otázku. Môžete mi, prosím vás, odpovedať, prečo ste prenajali od pána Gémeša priestory pre MIRRI v Banskej Bystrici? Pán Gémeš je vlastne právny zástupca pána Zoroslava Kollára a tento pán Gémeš je aj známy tým, že veľmi často chodil do Lichtenštajnska a tam prepieral tie peniaze cez rôzne fondy. A čo ste vy urobili, je, že prvé, čo ste urobili, boli podpis zmluvy s týmto človekom. Tak vy tu budete hovoriť, že my sa s niekým spájame, vy ste sa spojili s mafiánom, vy ste sa spojili s mafiánom a platíte mu zo štátnych peňazí každoročne státisíce?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

8.12.2022 16:40 - 16:40 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja som si pozorne vypočul, Juraj, čo si hovoril. Áno, to na prvý, na prvé počutie to znelo, znelo celkom zaujímavo a ja to trošku rozoberiem.
Ale chcem ti ozrejmiť úplne jednu základnú bazálnu vec, SaS je v opozícii a je to úplne legitímne prísť s návrhom na odvolanie vlády. To opozícia robí. A keď sme odchádzali z koalície, tak vy ste povedali, dobre, však my to cez... bez tej SaS skúsime a uvidíme. Videli sme, ako ste to skúsili, a tu je to rozhodnutie.
A tu sa vrátim aj k tej 363 a Žilinkovi. Si hovoril, že 363 sa nedá zmeniť, ale s tebou súhlasím. Táto vláda ju nezmení. My sme sa o to niekoľkokrát pokúšali, nepodarilo sa to. To, čo sme si ale zažili, bolo to, že v absolútnom súzvuku tu máme SME RODINA, SMER a Žilinku, ktorí telom bránia túto 363, aby chránili tých, ktorí sú obžalovaní. A tu vaša protikorupčnosť skončila. Vy už protikorupčnému nejakému politikárčeniu, ako ste tu vy niekedy sa snažili prezentovať, jednoducho sa už hlásiť nemôžete.
Čo sa vám ale podarilo, je, že rastie extrém a rastie Fico, a tým strašíte. Keď Fico prišiel po voľbách 2020, mal 8 % spoločne aj s Pellegrinim. Dnes majú dokopy vyše 30. Čím to bude, čím to bude?
A tá protikorupčnosť, tiež už to nebude už niečo, čo sa nám alebo vám darí nejakým spôsobom napĺňať. Tak si to už konečne priznajte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2022 12:55 - 12:55 hod.

Juraj Krúpa
Ďakujem veľmi pekne. Dovolím si informovať členov branno-bezpečnostného výboru, že máme, máme rokovanie výboru 13.15 h ako vždy v tej rovnakej miestnosti.
Skryt prepis
 

29.11.2022 15:41 - 15:41 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
V prvom rade musím povedať, že zákon o Vojenskom spravodajstve podporíme. A ako som počúval môjho predrečníka, tak takisto voči nemu nemá výhrady, ale má výhrady k nejakému systému, ako sa k nemu malo nejakým spôsobom dopracovať, ale osobne si myslím, že pán minister obrany nie je ten správny adresát, na ktorého by sa mal v tejto veci obracať. Pán minister obrany zastrešuje Vojenské spravodajstvo, a teda aj v tomto urobil svoju prácu a myslím si, že ten zákon je dobrý.
Ten adresát, ktorý je zodpovedný za vypracovanie nového konceptu bezpečnostného systému alebo jeho aktualizácie, je pán kolega minister vnútra. Tejto téme som sa venoval dlhšie a to bol aj jeden z dôvodov, prečo som ministra vnútra kritizoval, pretože nie je schopný v rámci jeho sekcie krízového riadenia, vôbec v rámci jeho ministerstva sa dopracovať k nejakému výsledku, čo sa týka konceptu bezpečnostného systému. Bol už spracovaný zhruba pred rokom jeden návrh, ktorý sa nejakým spôsobom nepozdával, je to zhruba pol roka, čo som mal rokovanie s jeho poradcom, ktorý mi prezentoval druhý návrh konceptu bezpečnostného systému, ktorý mi bol prezentovaný, akože toto je ten finálny návrh, ktorý pôjde, ale ani ten sa nejakým spôsobom neukázal a jednoducho nebol schválený.
Čiže toto je, myslím si, že tá kritika je trošku neadresná vo vašom prípade, tá kritika patrí ministrovi vnútra. Čiže tento zákon podľa mňa celkom dobre vystihuje situáciu a sám ste potvrdil, že voči nemu nemáte výhrady. Proces je, samozrejme, druhá vec, ale ešte raz, ale budete mať možnosť sa v rámci týchto výhrad vyjadriť aj pri hlasovaní o ministrovi vnútra.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Juraj Krúpa
Ďakujem. Ja si dovolím pripomenúť poslancom, že zajtra bude spoločný mimoriadny výbor finančný a branno-bezpečnostný v jazdiarni 12.15 h. Ďakujem.
Skryt prepis
 

26.10.2022 14:10 - 14:10 hod.

Juraj Krúpa
Ďakujem veľmi pekne. Tak týmto si vás, pán poslanec Valášek, dovolím pozvať na rokovanie výboru, ktorý bude k tomuto bodu, a určite tam môžte klásť otázky a môžme o tom diskutovať. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2022 14:25 - 14:25 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem.
Na toto som zabudol. Ďakujem, kolega Šeliga. Akože plénum, takisto máme, hej, branno-bezpečnostný výbor, keby Saloň, pán Saloň alebo pán Šuca to spomenuli, mohli sme mať takúto diskusiu, kde by sme mohli potom zhodnotiť, či je dôležité alebo potrebné takúto vec preniesť teda aj do pléna. Čiže ja navrhujem úplne otvorene, zavoláme si ministra na branno-bezpečnostný výbor ako režimové pracovisko, ako neverejný výbor a môžme o tomto diskutovať. Nemám s tým žiadny problém.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2022 14:25 - 14:25 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán poslanec, k tým Patriotom znova. Tie tu ostanú dovtedy, dokedy nebudeme schopní si vybudovať vlastnú protivzdušnú obranu, ktorú sme mali v systéme S-300 veľmi limitovanú. To bol perimeter 75 kilometrov, hej? Čiže ten naozaj nechránil ani Bratislavu, aby nám to bolo jasné. A takisto to bol systém, ktorý zakaždým, keď bolo treba ho nasadiť, tak to trvalo niekoľko hodín, kým sa vôbec akože bol schopný nasadiť, aby všetko fungovalo, lebo sa to išlo rozpadnúť.
Čo sa týka toho aerpolicingu, no tak ten aerpolicing zo strany či už Českej republiky, alebo Poľska bude poskytovaný na zhruba rok alebo rok a pol, dovtedy, dokedy neprídu prvé F-16. Čiže to je dočasné riešenie. A zbavili sme sa ruskej závislosti a nemusíme už im platiť tie milióny, ktoré sme im platili, ktoré nás vychádzali ročne okolo 50 miliónov. A čo sa týka, a toto je oveľa lacnejšie riešenie. Toto je oveľa lacnejšie riešenie, tento aerpolicing, pretože platíme či už Čechom, alebo Poliakom len vtedy, keď sú nad naším vzdušným priestorom. Čiže nás to vyjde oveľa-oveľa lacnejšie.
No a tie, čo sa tam všetko vyváža a tak ďalej, no tak áno, teraz produkcia nabehla aj v zbrojárskom priemysle na Slovensku a väčšina, čo sa vyváža, je, samozrejme, munícia. Boli tam pohonné hmoty a tak ďalej. Poviem vám na rovinu, že my sme sa zbavili normálne že starej munície a dopĺňame sklady novou muníciou. Takže myslím si, že vôbec nie sme na tom stratoví.
A, pán Saloň, len jedna vec, aj keď máte biedne roky, keby ste mali systém, že by sa postupne napĺňali nejaké plány, modernizačné a tak ďalej, tak aj s obmedzenými zdrojmi by ste to vedeli robiť, ale nič sa v tom vtedy nerobilo, to si uznajme na rovinu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.10.2022 14:10 - 14:23 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Ja sa snažím byť naozaj konštruktívny aj som relatívne konštruktívne sa snažil vystúpiť aj k tomu prvému uzneseniu, ale mne to nedá, ja to, čo som počul od vás, pán Fico, niečo o tej obrane viem a ja sa musím diviť, že vy upozorňujete na to, že ozbrojené sily sú v zlej situácii alebo v zlej kondícii. Ako je to otrepaná fráza, ale, preboha živého, dvanásť rokov ste boli pri moci a dvanásť rokov tie ozbrojené sily boli podvyživené. Ten rozpočet, ktorý bol, a to môže určite potvrdiť aj pán Saloň, ktorý tam istý čas pôsobil ako štátny tajomník, bol vyslovene na prežitie. Na to, aby nejakým spôsobom dokázali prežiť to obdobie, ktoré, ktoré mali v tom rozpočtovom roku.
Čo sa týka modernizácie, tak na sklonku posledného volebného obdobia, áno, kúpili sa Black Hawky, ešte pán Glváč ich zadovážil, úplne holé, deväť. A teraz dokupujú ďalšie dva. Viete, to je, kúpiť vojenskú techniku úplne holú, to je, ako keby ste kupovali dnes auto bez elektrických okien alebo bez klimatizácie. A takéto vrtuľníky sa zakúpili a dnes sa dovyzbrojujú.
Čo sa týka tých takých, celého toho uznesenia. Ja ho považujem naozaj za šírenie v podstate strachu alebo poplašnej správy, že naše ozbrojené sily sú v takom akom stave. Ak si myslíte, že systém, ktorý treba nastaviť nanovo alebo ho vybudovať, pretože bol v dezolátnom stave, sa dá urobiť za dva a pol roka, tak sa veľmi mýlite.
Vy upozorňujete na to, že nemáme žiadne lietadlá. No, to ste boli vy alebo vaša garnitúra, ktorá zakúpila alebo sa rozhodla obstarať F-16. Ja som bol jedným z tých vtedy, ktorý s tým nesúhlasil, pretože ja si aj dodnes myslím, že tie Gripeny by nám asi postačili na to, na čo by sme ich potrebovali, teda na ten air policing. A to, čo tie F-16 môžu poskytnúť a čim sa, do čoho všetkého sa môžu zapojiť, tak s tým by ste vy politicky nesúhlasili. Nikdy.
A čo sa stalo s tými F-16? Tá zmluva je urobená tak, že v podstate tam nie je žiadny postih firme, ktorá má tieto F-16 dodať za to, keď bude meškať. Áno, bol to vis maior, covid a problémy, ktoré nastali v logistickom reťazci, ale tu máme problém. A ďalší problém, ktorý z toho vyvstal, je, prosím vás pekne, to, že tie MiG-29, ktoré sú, sa aj v kontexte embarga a ďalších záležitostí, ktoré s tým boli spojené, a to viete dobre, dostali na koniec svojej životnosti a jednoducho sa už nemohli používať. Môžu, samozrejme, byť ešte odpredaný a, odpredané a práve čo ja mám informácie, ministerstvo obrany sa snaží tieto MiG-29 nejakým spôsobom ešte speňažiť. Tak ja dúfam, že sa im to podarí.
Čo sa týka tej S-300, vy dokola a dokola opakujete jak jednu mantru s tou S-300. Prepáčte, ale tá S-300 naozaj nebola v najlepšom stave. A sú dve krajiny, ktoré to vedia zmodernizovať alebo opraviť, a to je Rusko a Ukrajina. Rusko je embargo. Ukrajina vo vojnovom stave. Čiže tá S-300 naozaj nebola v dobrom stave. A okrem toho to bola jedna batéria, ktorá mala dosah 75 kilometrov. Čiže aj ten počet tých nosičov, resp. tých rakiet je tiež limitovaný. V porovnaní s tým, s tým, že sme odovzdali tú S-300, sme za to ináč dostali peniaze z Európskej únie, konkrétne z európskeho mierového fondu, myslím si, že niekde okolo 70 mil., ak sa nemýlim, plus sme dostali ďalšiu finančnú kompenzáciu zo Spojených štátov amerických v hodnote 210 mil. amerických dolárov, čo je dnes, ja neviem, 205 mil. Takže tú S-300 sme posunuli za zhruba 280 mil. eur, ktorá bola v stave, do ktorej by sme museli investovať, a v takejto komplikovanej situácii a za to sme získali pôvodne štyri, teraz sú to tri systémy Patriot.
Ak sa budeme baviť o tých technických parametroch, Patriot má 160-kilometrový dostrel. Tak už aj jednoduchá násobilka vám musí dať jasne najavo, že 75 verzus 160 kilometrov je zásadný rozdiel. Keď máte tri systémy Patriot, relatívne dobre pokrývajú vzdušný priestor. A vy ste tu začali strašiť, že 80 vozidiel zo Sliaču sa začalo sťahovať a že sa sťahujú aj Patrioty. No nie. Ono sa stiahol jeden Patriot a jeden ten systém Patriot má asi 80, možno až 100 vozidiel. To je niečo podobné, ako keď ste sa snažili zverejniť tie fotografie toho presunu tej našej S-300 na Ukrajinu, kde viete, že ten systém má ix komponentov a ix vozidiel, ktoré ho prevážajú. A to je tiež asi, ja neviem, tuším 50 alebo 60 vozidiel. Takže, prosím vás pekne, neplašte.
Čo sa týka Leopardov, ako snáď nikto nespochybní to, že nemecké tanky Leopard patria medzi špičku. Medzi vojenskú špičku, ktorú tu dnes máme. A áno, ony boli uskladnené a boli v skladoch firmy Rheinmetall. Čiže je úplne normálne, že keď ich vytiahnete, tak ich musíte, proste urobiť nejakú údržbu a investovať do nich nejaké peniaze, aby tam išli najnovšie technológie a tak ďalej. Áno, však v poriadku. Čo na tom nerozumiete? To by ma celkom zaujímalo, lebo ich dostaneme 15 s tým, že ani jeden tank, ani jeden tank sme neodovzdali na Ukrajinu. Čiže ich máme, máme 30 T-72, ku ktorým pribudne 15 Leopardov. Čiže budeme mať 45 tankov. Jasné, že to nejaký čas potrvá. Za čo sme ich vymenili, je 15 BMP-1 starých zo skladov... (Reakcia z pléna.) 30, pardon, 30 BMP-1, ktoré, úprimne, Ukrajinci zužitkujú v dnešnej dobe, kedy tá kinetika na bojovom poli je teda iná, v poriadku. Ja si myslím, že to je najlepší deal, aký sme mohli urobiť v tejto dobe.
Čo sa týka húfnic, máme ich 32. Šestnásť je v Lotyšsku a 16 dvetisícok je na Slovensku. To sú tie Zuzany 1. Áno, plus sa ďalšie, ďalších osem, teraz je to, myslím, ešte len šesť, sa posunulo na Ukrajinu. A bude ďalší kontrakt na ďalších 16. Čiže ich bude dokopy 24, ktoré budú na Ukrajinu dodané. Ja si spomínam, ako sa Konštrukta aj za bývalého vedenia snažila nejakým spôsobom uspieť na medzinárodnom trhu so Zuzanou. Koľko rokov bola umiestnená v Indii? Myslím si, že päť. Neuspela. Ešte aj do Saudskej Arábie asi sa s tým chodilo a po rôznych iných krajinách, teraz prvýkrát v histórii máme medzinárodný úspech s touto Zuzanou, ktorá sa predala a je, konečne bude aj testovaná vo vojnových podmienkach, čo znamená, že vytvára predpoklad na to, aby tá Konštrukta a teda aj tie firmy, ktoré sú zapojené z toho slovenského obranného priemyslu, aby dostali ďalšie zákazky do budúcnosti.
A keď už sme pri tom obrannom priemysle, ja si spomínam, to bolo, myslím, že v roku 2006 ešte, keď ste hovorili o tom, že ako vy idete vybudovať slovenský obranný priemysel, no ten je naďalej v troskách. Teraz sa začína trošku zdvíhať z popola, ale s tými všetkými modernizačnými projektami, ktoré sú, kde budú zakontrahované aj slovenské firmy obranného priemyslu, tak tie sa normálne dostávajú na svoju hranicu. Na svoju hranicu toho, čo naozaj zvládnu, pretože nemajú kapacity, nemajú ľudí a tak ďalej. Čiže ich očakávajú ďalšie investície a tak ďalej. Čiže tuto sa postupne, postupnými krokmi buduje aj obranný priemysel.
Čiže všetky tieto otázky, ktoré ste tu položili, alebo tieto, také tie pochybnosti sú skôr to, že sa snažíte vytvárať tu akýsi dojem, že tuto sa nejakým spôsobom že kanibalizuje alebo sa nejakým spôsobom znižuje bojaschopnosť ozbrojených síl. No opak je pravdou. Opak je pravdou. Tie investície, ktoré momentálne idú do ozbrojených síl, sú neporovnateľné, naozaj neporovnateľné s tým, čo sme mali v minulosti, uvedomujúc si aj bezpečnostnú situáciu, uvedomujúc si aj, samozrejme, vojnový konflikt. A to, čo sme posunuli na Ukrajinu, sú veci, ktoré si myslím, že majú zmysel a majú zmysel aj pre nás. A majú zmysel, samozrejme, aj pre Ukrajinu.
A k tej S-300 sa ešte raz vrátim. To je systém, ktorý, prepáčte, ale tiež má svoju životnosť, a budeme teraz a stojíme pred otázkou a sme sa konečne k tomu priblížili, že budeme musieť vyriešiť našu protivzdušnú obranu. A to je otázka, ktorú musíme riešiť v najbližšej dobe. A ja si myslím, že sa určite nájde riešenie. A nemusia to byť zrovna Patrioty, ktoré sa vám tak nepáčia, tých systémov a možností je oveľa viac a pracuje sa na tom intenzívne.
Takže keď si to tak zoberieme, vy ste za vašej vlády zaobstarali deväť holých vrtuľníkov za 250 mil., potom zhruba za 2 mld. F-16, ktoré nám prídu o dva roky neskôr, ako mali, a vôbec ste absolútne opomenuli ten bezpečnostný komponent, ten komponent pozemných síl. Tá výzbroj, ktorá je staršia, pán Fico, ako vy. Je staršia ako vy. Čiže takto to vyzeralo za vás, za vášho vládnutia. Ja mám skôr dojem, že to, čo vidíte momentálne, tento biznis, ktorý sa tam deje, vás tak trošku trápi, pretože z tohto reťazca boli vyčlenení určití ľudia, ktorí sú vám blízki a nemajú na to dosah. A áno, sú to súkromné firmy, ktoré momentálne sa im celkom dobre darí, pretože obchodujú a vyvážajú na Ukrajinu a majú z toho slušný profit. No ale ten profit, samozrejme, nejde do tých správnych vrecák asi, ako by ste si želal.
Čo sa týka modernizácie, máte to uvedené v dlhodobom pláne rozvoja ozbrojených síl, kde v prvej várke bude 152 pásových vozidiel plus 76 kolesových. Samo osebe tých vozidiel pásových má byť 224. To znamená, že príde ďalšie obdobie, do roku 2035 má byť ťažká mechanizovaná brigáda kompletne vyzbrojená. Samozrejme, že k tomu sa nám zíde aj tých 15 nemeckých špičkových tankov, ktoré sa nedajú porovnať s tankami T-72, ktoré keď ich vidíme aj dnes na bojovom poli na Ukrajine, tak nám musí byť všetkým jasné, že ten rozdiel je zásadný.
Vy ste tu aj hovorili, spomínali, myslím si, že váš kolega, že by sme mali ísť nejakým iným, inou cestou vyzbrojovania a tak ďalej. Ja som sa na to pozeral. To sú systémy, ktoré síce akože sa na nich podieľajú rôzne firmy spriaznené s vami, ale im chýbajú normálne že základné komponenty, ktoré sú v dnešnom systéme moderného, alebo vedenia moderného boja sú úplne základné, ako je aktívna obrana a podobné veci. Toto sú veci, ktoré opomínate. Čiže, prosím vás, nabudúce, keď sa budete chcieť venovať nejakej takejto téme, tak by ste mali aj rozumieť hlbšie tejto problematike a nestrašiť zbytočne ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

21.10.2022 12:55 - 12:55 hod.

Juraj Krúpa Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za vaše pripomienky, kolegovia.
Pán Fico, keby tento návrh uznesenia bol vyslovene taký, ako ste ho teraz odprezentoval, teda že by to mala byť len výzva Európskej komisii, aby sa angažovala viac v tomto konflikte, aby hľadala nejaké riešenia, myslím si, že nikto by nejak nenamietal, ale ten, toto vaše uznesenie je naozaj prešpikované vašimi politickými názormi vnímania tohto konfliktu, kde ste si nenechali ujsť ani momenty, aby ste útočili napríklad aj na prezidentku alebo na každého, kto má iný názor. Čiže toto je niečo, s čím sa nedá normálne súhlasiť, pretože naozaj mi to pripomína to, čo som spomínal, tú Mníchovskú dohodu. A takýmto, takouto cestou sa naozaj nemôžeme uberať. A takisto, už som to aj spomínal v mojom prejave, my predsa, my nemôžeme tlačiť na Ukrajinu, aby išla tou cestou neutrality, keď sme tu mali dohodu budapeštiansku z 94., ktorej, v ktorej garantovali Ukrajine územnú celistvosť, a vidíte, ako to dopadlo. Ukrajina sa snažila vyjednávať na začiatku vojnového konfliktu s Ruskom, kde uvažovala, že by sa teda dohodli na neutralite, pokiaľ by sa Rusi stiahli, ale ani tam ten záujem nebude.
A tým aj premostím práve na kolegu Dostála, ktorý má pravdu, pretože v podstate, keď si to zoberieme, že máme teda Rusko, ktoré je autoritárskym režimom založeným na ideológii militarizmu, a teda aj podpore zahraničnej imperialistickej expanzie, tak je to vlastne proti zásadám Charty OSN. A to znamená, že vlastne sa dá Rusko považovať za teroristický štát a podporovať takýto režim alebo hľadať s ním nejakú dohodu je naozaj veľmi riskantné pre medzinárodné bezpečnostné a vôbec právne usporiadanie.
Skryt prepis