Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

12.11.2021 o 13:57 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Uvádzajúci uvádza bod 14.12.2021 15:02 - 15:04 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, za slovo.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovolím si uviesť vládny návrh zákona, ktorým je novela Obchodného zákonníka. Riešime ňou možnosť pre obchodné spoločnosti, ktoré boli vymazané v rámci tzv. čistenia Obchodného registra, keďže je dôležité, aby sme mali v Obchodnom registri zapísané spoločnosti, ktoré reálne vykonávajú podnikateľskú činnosť. Nie sú to mŕtve subjekty, ktoré sú zneužívané často na nekalé praktiky v rámci obchodovania.
Zamerali sme sa v zmysle novely Obchodného zákonníka, ktorý prijala predchádzajúca vláda, tak sme realizovali tieto opatrenia na súdoch a v rámci nich došlo k výmazu aj spoločností, ktoré napriek tomu, že si nesplnili základné podmienky a boli k tomu vyzvaní v Obchodnom vestníku, tak boli vymazané, ale realizujú podnikateľskú činnosť. Majú zamestnancov, majú majetok a chceme im dať možnosť, aby sa opätovne zapísali s tým, že si splnia všetky povinnosti, ktoré im vyplývajú z platnej právnej úpravy. Osobitne povinnosť premeny slovenskej koruny na eurá, ktoré súvisia s ich vkladom.
Je tu priestor vlastne na to touto právnou úpravou, aby do 31. januára si takéto povinnosti splnili a rozbehli konanie, na základe ktorého budú potom opätovne zapísané.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu tohto návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.12.2021 16:37 - 16:38 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ako som už uviedla v úvodnom slove pri skrátenom legislatívnom konaní pri tomto návrhu, tak to kľúčové som už vlastne povedala, tak iba zopakujem z toho ešte raz to podstatné.
Je dôležité s ohľadom na aj primeranosť zásahu do vlastníckeho práva, ale aj situáciu, v ktorej ako spoločnosť sme, umožniť zápis obchodným spoločnostiam, ktoré vykazujú jednoznačne podnikateľskú činnosť reálne, s ohľadom na tieto zistené skutočnosti, aby sa im mohol obnoviť zápis, a preto je potrebná táto právna úprava.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu tohto vládneho návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.12.2021 15:58 - 16:01 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem vám veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si predložiť vám návrh na zmenu Obchodného zákonníka, ktorý rieši situáciu v nadväznosti na čistenie obchodného registra. Je veľmi dôležité mať v obchodnom registri zapísané naozaj tie spoločnosti, ktoré sú funkčné, ktoré naozaj plnia to, čo sa predpokladá od obchodných spoločností, ktoré sú zapísané v obchodnom registri. V rámci zmeny zákona, ktorú prijala ešte predchádzajúca vláda, došlo k výmazu obchodných spoločností, ktoré si nezmenili slovenské koruny na euro. Je to povinnosť, ktorá je niekoľkoročná, odkedy máme euro na Slovensku. Bola to jedna zo... jedno zo základných kritérií, na ktorej, na základe ktorých boli identifikované spoločnosti, ktoré sa prejavujú ako tzv. mŕtve, kedy došlo k výmazu týchto obchodných spoločnosti z ohľadom na postup, ktorý predvídal zákon, a to konkrétne aj viacnásobný spôsob informovania vlastne týchto spoločností, že dôjde k takémuto postupu, ak si nesplnia takého základné povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona a z ktorých bolo zrejme aj to, že všetky tieto spoločnosti boli zverejnené v Obchodnom vestníku. Následne tu bol priestor, aby vlastne ešte dodatočne si splnili túto povinnosť. Následne došlo k výmazu.
Bohužiaľ, boli vymazané aj spoločnosti, ktoré sú funkčné, to znamená, vykazujú všetky znaky plne funkčných spoločností, myslím, v tom, že vykonávajú svoju podnikateľskú činnosť len si popritom, bohužiaľ, neplnia ostatné povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona, a to bolo zrejme po tom, ako tieto spoločnosti boli vymazané. Po oznámeniach sa s touto skutočnosťou aj s tým, koľko takýchto spoločností existuje podľa vedomostí, ako sme ich nazbierali na ministerstve spravodlivosti, bolo to okolo 100 spoločností. Ale treba povedať, že boli to aj spoločnosti, ktoré s ohľadom na ďalšiu analýzu mali majetok, niektoré aj v hodnote okolo 1 mil. na základe toho, ako to deklarovali, mali zamestnancov, boli to aj spoločnosti, ktoré poskytovali zdravotnú starostlivosť. S ohľadom na to sme dospeli k záveru, že je namieste vytvoriť týmto spoločnostiam možnosť, ako sa opätovne zapísať do obchodného registra. Jediný spôsob, aký to dáva zmysel, je skrátené legislatívne konanie a v tom upraviť zákon, ktorým im to umožní.
A preto sa obraciam na vás, aby ste takúto zmenu právnej úpravy podporili a takto sme im dali možnosť, aby opätovne tieto obchodné spoločnosti boli súčasťou obchodného registra, a teda sme im dali priestor k tomu, aby ich vlastnícke právo bolo plne naplnené. A v prípade, ak by vlastne nepodstúpili proces tzv. dodatočnej likvidácie, aby ich majetok neprepadol štátu. Preto si myslím, že je namieste takúto právnu úpravu prijať a dať im možnosť, ak si splnia všetko povinnosti v lehote do konca januára, aby boli zapísané v obchodom registri.
Dovoľujem si vás požiadať o podporu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2021 14:34 - 14:34 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, uzavreli sme vlastne týmto, uzatvárame rozpravu k návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Opatrenia, ktoré sa dostali do tohto návrhu zákona sú kľúčové preto, aby sme mohli zaviesť prísnejšie opatrenia pre ochranu života a zdravia našich ľudí.
Odznelo tu naozaj množstvo dezinformácií, neprávd. A je mi veľmi ľúto, že aj medzi poslancami a poslankyňami sú takí ľudia, ktorí úmyselne, a nemôžem povedať, že s dobrým, dobrým úmyslom, ale chápem to ako so zlým úmyslom, šíria nepravdivé informácie medzi ľudí, znepokojujú ich namiesto toho, aby ich motivovali k opatreniam, ktoré ich budú chrániť, vyvolávajú u nich strach, obavu, aby sa predsa len zaočkovali. A šíria popritom množstvo ďalších klamstiev.
Čo sa týka samotnej právnej úpravy. Samotná právna úprava vychádza už zo súčasných právnych úprav. Ja reagujem teraz na poslednú, posledný príspevok ohľadom urážok. Právna úprava, ktorá sa tu zavádza ohľadom urážok smerom k zdravotným pracovníkom, nie je nič nové. To už máme súčasťou nášho právneho poriadku. Určite nie je namieste, aby sme urážali zdravotných pracovníkov pri výkone ich činnosti. Vieme, že dochádza k takýmto, takýmto prejavom až násilným. A je určite namieste ich chrániť. Tak neviem, že čo k tomu treba povedať viac.
Samozrejme, že pokuta má byť primeraná. To takisto máme súčasťou nášho právneho poriadku. Ak niekto zdravotných pracovníkov urážať nechce, asi sa nemá čoho obávať. Ak ich chce urážať, tak sa má čoho obávať. A potom je to asi v poriadku a je to dobre nastavené.
Opakovane tu zaznieva množstvo neprávd k oprávneniam, ktoré smerujú k zamestnancom a k zamestnávateľom. Treba povedať, že čo sa týka zamestnávateľov, samotní zamestnávatelia chcú túto právnu úpravu. Chcú chrániť svojich zamestnancov. Chcú mať svoj nástroj k tomu, aby vedeli, aký je vlastne stav aj ohľadom ich zamestnancov na pracovisku, aby mali zamestnancov zdravých, aby predchádzali ochoreniu. A tiež predchádzali tomu, aby sme mali preplnené nemocnice, aby mohla fungovať ekonomika. A k tomu slúži aj táto právna úprava.
Takže divila by som sa, ak by zamestnávatelia prepadli týmto dezinformáciám, ktoré tu zazneli, a nepodporili by túto právnu úpravu. A, naopak, aj z ich vyjadrení nakoniec posledných na najvyššej úrovni s vládou, z posledných dní jednoznačne vyplýva podpora k právnej úprave, ktorú chceme zaviesť.
A teraz formálne k návrhom pozmeňujúcim a doplňujúcim k vládnemu návrhu zákona. Bol tu predložený pozmeňujúci návrh poslancov, poslanca pána Slobodu, Kašpera k tomuto vládnemu návrhu zákona. Mám vedomosť, že bol stiahnutý. Nemusím sa ďalej k nemu vyjadrovať.
Čo sa týka pozmeňujúceho návrhu poslankyne Moniky Kaveckej k tomuto návrhu zákona, dávam k nemu súhlas.
Čo sa týka pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu poslancov, a to pána Svrčeka, pani Hajšelovej, pani Bittó Cigánikovej a pána Krajčího, dávam k nemu súhlas.
Ďalej bol tu návrh pána poslanca Blanára k uzneseniu k posilneniu právnej istoty a stability právnych predpisov schvaľovaných a aplikovaných v súvislosti s pandémiou COVID-19, k tomu mám potrebu ešte povedať, že platí domnienka ústavnosti a zákonnosti rozhodnutí a, samozrejme, aj ústavnosti zákonov, ktoré prijíma Národná rada, ak sa nepreukáže opak. Takže musím sa priznať, že toto uznesenie považujem za nezmyselné, ale pre formalitu vyjadrujem k nemu jednoznačne nesúhlas.
To je toľko.
Dovoľujem si vás požiadať, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, o podporu vládneho návrhu zákona.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.11.2021 13:57 - 13:59 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, s ohľadom na to, čo tu odznieva, tak ja si dovolím zopakovať to, čo už bolo niekoľkokrát opakované.
Aké sú benefity očkovania? Svetová zdravotnícka organizácia:
- ochrana pred ochorením ako výsledok imunitnej odpovede pred vírusom COVID-19,
- zníženie rizika rozvoja ochorenia a jeho následkov,
- imunita pomáha bojovať proti vírusu,
- ak ste očkovaní, chránite aj okolie, pretože ste chránení, aby ste sa nakazili, a je menej pravdepodobné, aby ste nakazili ďalších.
A teraz zopár čísiel, aktuálnych zo Slovenska. Včera zomrelo 43 ľudí na COVID-19. Ak predpokladáme, že všetci boli hospitalizovaní na umelej pľúcnej ventilácii, jedna pľúcna ventilácia stojí približne okolo 12-tisíc eur, stálo nás to 516-tisíc eur. Z toho očkovaný a neočkovaný pomer je 80 % neočkovaných, 20 % z toho očkovaných. Ak sú ľudia na umelej pľúcnej ventilácii, je veľká pravdepodobnosť, že 76 % z nich umrie. Ak vy tu tvrdíte a popierate stále, že očkovanie je nástroj k tomu, aby sme chránili ľudí, klamete sami seba a ohrozujete ostatných ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2021 12:09 - 12:18 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, za slovo. Pán poslanec, no, nie je to tak, ako hovoríte, pretože právna úprava, ktorú predkladáme, tak upravuje vlastne možnosť pre uplatnenie toho bodu 2 podľa čl. IV za predpokladu, že je tu rozhodnutie vlády a je tu vydaná vyhláška. To znamená, keďže teraz nemáme rozhodnutie vlády a nemáme vydanú vyhlášku, tak automaticky, akonáhle bude účinná táto právna úprava, tak až potom bude možné na základe tejto právnej úpravy vôbec vydať rozhodnutie vlády.
Takže bez toho nie je možné vydať rozhodnutie vlády a automaticky, samozrejme, akonáhle bude vydaná táto právna úprava, tak je to len možnosť. To znamená teoreticky. Ak by vláda došla k záveru, že zatiaľ taká situácia nie je, aby také rozhodnutie vlády bolo prijaté, tak ho ani neprijme.
Takže niet v tomto momente dôvodu to predkladať Národnej rade. A nie je to tak, ako vravíte, že by priamo sa uplatňovalo toto ustanovenie a muselo by byť teraz už, by sme museli mať text tejto právnej úpravy.
A čo sa týka vášho návrhu, ktorý ste čítali, pre uznesenie a je to vlastne ako keby výzva pre Ústavný súd, ja som rada, že máme Ústavný súd a je súčasťou nášho ústavného právneho poriadku a úplne sa s vami stotožňujem v tom, že je to určite nezávislý súdny orgán ochrany ústavnosti ako kľúčová inštitúcia pre ochranu základných práv a slobôd. A tento Ústavný súd má, samozrejme, aj ten nástroj, že môže pozastaviť účinnosť tých predpisov, tých rozhodnutí, ktoré považuje za, by som povedala, za určité riziko, že by mohlo dôjsť k zásahu práv. A ešte pred tým, ako rozhodne meritórne, môže zasiahnuť do účinnosti týchto rozhodnutí. Ústavný súd túto možnosť má vždy. To znamená, ak tak neučinil, tak má za to, že v tomto prípade nebolo potrebné takéto rozhodnutie prijať. To k tomu.
Samozrejme, môžme sa rozchádzať v tom, ktoré právne predpisy alebo ktoré rozhodnutia, ktoré preskúmava Ústavný súd, sú alebo nie sú v rozpore s ústavou. Tu sa zjavne rozchádzame. A samozrejme, že máte možnosť ako poslanec a skupina poslancov podať návrh voči akémukoľvek rozhodnutiu aj Národnej rady, tak nech sa páči, môžte, samozrejme, toto právo využiť a Ústavný súd určite sa tým bude zaoberať so všetkými nástrojmi a možnosťami, ktoré má.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.11.2021 11:07 - 11:09 hod.

Mária Kolíková
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán Mazurek, vy ste fašista, bolia ma z vás uši, nekričte tu na mňa, správajte sa normálne a slušne, môžte aj normálne rozprávať. To je prvá vec.
Druhá vec. Vaša ideológia je nechutná, odporná, fašistická. Vy navádzate svojou ideológiou ľudí, aby išli do nemocníc a zomierali tam. Tak to prestaňte! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.11.2021 9:18 - 9:22 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vládny návrh zákona sa predkladá ako iniciatívny materiál s cieľom reagovať na aktuálny stav v spoločnosti týkajúci sa dohľadu nad dodržiavaním aktuálnych opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19.
Navrhovanou novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa preto navrhuje spresnenie a doplnenie niektorých ustanovení zákona, a to napríklad povinnosť prevádzkovateľov kontrolovať opatrenia na predchádzanie ochoreniam a opatrenia pri ohrozeniach verejného zdravia uložené príslušným orgánom verejného zdravotníctva, a na tento účel je umožnené vyžadovať od osôb preukázanie totožnosti.
Ďalej. Je to povinnosť pre prevádzkovateľov odmietnuť vstup do prevádzkových priestorov, zariadení alebo vstup na hromadné podujatie osobe, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť pri plnení opatrení, ktoré nariadil Úrad verejného zdravotníctva.
Ďalej navrhujeme tiež vytvoriť zákonné predpoklady pre nariadenie uzatvoriť prevádzku počas krízovej situácie. Uzavretie prevádzky vykoná osoba, ktorá vykonáva, samozrejme, oprávnenie, štátny zdravotný dozor. Môže to urobiť rozhodnutím na mieste.
Navrhovanými ustanoveniami sa tiež upravuje, aby príslušník Policajného zboru mohol vyžadovať od fyzických osôb potvrdenie o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19, potvrdenie o prekonaní takéhoto ochorenia alebo potvrdenie o negatívnom výsledku testu na takéto ochorenie, a to v súvislosti s využitím oprávnenia zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste.
Novela zákona o priestupkoch upravuje nové skutkové podstaty priestupkov na úseku poskytovania zdravotnej starostlivosti. Zavádza sa nová skutková podstata, ktorým cieľom je osobitne postihovať verbálne útoky a znevažovanie poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj osôb zúčastňujúcich sa na jej poskytovaní. Takéto útoky sa v súčasnosti množia najmä pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.
Novelou Zákonníka práce sa v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa vykonať kontrolou príslušného dokladu o očkovaní, testovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19. Ak sa zamestnanec dokladom nepreukáže a v nadväznosti na to zamestnávateľ zamestnanca nevpustí na pracovisko a neumožní mu vykonávanie práce, navrhuje sa ustanoviť právny následok v takejto situácii v pracovnoprávnych vzťahoch.
Chcem však zdôrazniť, že toto je, samozrejme, režim, ktorý je umožnený len na základe rozhodnutia vlády a príslušnej vyhlášky. To znamená, novela Zákonníka práce automaticky umožňuje zamestnávateľovi len zistiť, aký je stav na jeho pracovisku v súvislosti s mimoriadnou situáciou, teda s aktuálnou situáciou ohľadom pandémie devätnásť.
Som rada, pán poslanec, že sa chránite a sú aj ďalší poslanci, ktorých vidím, že sa nechránia a nedodržiavajú pandemické opatrenia. (Rečníčka sa otočila k predsedajúcemu.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, jak som na začiatku povedal, budem prísne vyžadovať, aby ste mali nasadené respirátory v zmysle pravidiel. Pán poslanec Ledecký.

Kolíková, Mária, ministerka spravodlivosti SR
Takže ja by som pokračovala.
Novela Zákonníka práce automaticky zavádza možnosť pre zamestnávateľa za tejto situácie zistiť, aký má stav na pracovisku, a na základe toho urobiť organizáciu práce, ktorá rešpektuje ochranu zdravia. Ale len v prípade, že tak vláda rozhodne a vyhlášku vydá Úrad verejného zdravotníctva, môže byť stanovená povinnosť pre zamestnávateľa (ruch v sále, zaznenie gongu) to kontrolovať a umožniť vstup na pracovisko len tým, ktorí spĺňajú podmienky podľa vyhlášky.
Uvedené opatrenia je nevyhnutné zaviesť čo najskôr. Opatrenia sa prijímajú aj na základe oznámenia o počte viac ako 7-tisíc nakazených z 9. novembra 2021. Preto je nevyhnutné v súlade so zákonom o rokovacom poriadku, aby Národná rada schválila predložený vládny návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi požiadať vás o podporu predloženého vládneho návrhu zákona. Sme presvedčení, že tento zákon nám umožní prijímať také opatrenia, aby sme dôsledne a účinne chránili verejné zdravie a životy našich ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.11.2021 14:25 - 14:25 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Čepček, s ohľadom na terminológiu, ktorú ste použili, väzňov, to sa veľmi nepoužíva, predpokladám, že myslíte obvinených, ktorí sú vo väzbe, tak budem sa na nich sústrediť, že to chcete porovnať.
V prvom rade chcem povedať, že, samozrejme, v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a výkon väzby robíme všetky opatrenia k tomu, aby sa predchádzalo akýmkoľvek úmrtiam, osobitne tým, ktoré by mohli súvisieť so samovraždou alebo s pokusom o samovraždu, a robíme k tomu aj aktuálne opatrenia ďalšie, aby sme to eliminovali v maximálnej možnej miere.
Treba tiež povedať, keď sme porovnávali štatistiky s ostatnými krajinami, tak naša štatistika je na tom, by som povedala, veľmi dobre aj v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami. Ale na to ste sa nepýtali. Takže keď sa pýtate teda na obvinených a na úmrtia, tak vám budem hovoriť čísla obvinených, ktorí zomreli v ústavoch teda na výkon väzby a plus tí, predpokladám, že chcete vedieť možno, aj keď ste to tak presne neštrukturovali, ktorí zomreli z dôvodu úspešnej samovraždy.
V roku 2016 zomreli traja obvinení z iných dôvodov ako z toho, ktorý by súvisel so samovraždou. Z dôvodu samovraždy štyria. V roku 2017 zomreli traja plus štyria z dôvodu samovraždy. V roku 2018 zomreli štyria plus dvaja z dôvodu samovraždy. V roku 2019 zomrel jeden plus dvaja z dôvody samovraždy. V roku 2020 zomreli dvaja plus traja z dôvodu samovraždy. V roku 2021, teda od januára doteraz, zomreli dvaja plus dvaja z dôvodu samovraždy.
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.11.2021 14:22 - 14:24 hod.

Mária Kolíková Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Spoločná právna úprava disciplinárneho konania pre vybrané právnické profesie je dôležitá aj vo vzťahu k občianskej spoločnosti a posilneniu dôvery v právny štát.
Súčasná situácia stavu dôvery občanov Slovenskej republiky spravodlivo za samotné vymáhanie práva v praxi nie je práve lichotivá. Z posledného prieskumu vyplýva, že až 72 % občanov neverí v justíciu a v právny štát, čo Slovensko stavia na druhú pozíciu s najhorším výsledkom v celej Európskej únii.
Práve etické kódexy správania pri výkone verejných funkcií s efektívnym disciplinárnym konaním v prípade ich porušenia vnímame ako dôležitý krok pri posilňovaní dôvery občanov v inštitúcie. Strata dôvery je ľahká strata, sa veľmi ľahko, veľmi ľahko o ňu prídeme. Dôvera sa však naberá veľmi pomaly. Disciplinárny poriadok je určite tým nástrojom, ktorým by sme mali pomôcť k posilneniu dôvery v právny štát. Nie určite sám osebe disciplinárny poriadok, ale spolu s Najvyšším správnym súdom a jeho sudcovským zborom.
Som presvedčená, že toto je práve ten správny nástroj, ktorý cez svoje dôsledné, zrozumiteľné a včasné vyvodzovanie zodpovednosti voči tým, čo pokrivujú, pokrivili povesť v justíciu vo väčšej alebo menšej miere. Ak sa voči nim včas vyvodí zodpovednosť, pomôže to justícií ako celku, aby sme dôveru v ňu vrátili, zvýšili.
Dovolím si vás požiadať o podporu tohto zákona.
Skryt prepis