Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

24.3.2022 o 15:13 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2022 10:49 - 10:51 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec, ja chcem poďakovať za kompetentné a objektívne vystúpenie, ktoré ako jedno z ďalších nastavilo zrkadlo celej tejto situácii, v ktorej sa nachádzame. Poukázal si alebo položil si otázku, či sme ešte v stave dôverovať orgánom činným v trestnom konaní a justícii, pretože to je taká obvyklá mantra koaličných poslancov, že dôverujme justičným orgánom, dôverujme orgánom činným v trestnom konaní. No tak každý, kto sleduje situáciu, tak musí mať zásadnú pochybnosť práve o tejto téze. Ja si myslím, že tu už neexistuje možnosť dôverovať orgánom činným v trestnom konaní, že budú vyšetrovať nezávisle, spravodlivo a objektívne. Veď už je zverejnených toľko dôkazov, už je toľko konkrétnych príkladov, kde sa rukolapne, jasne, dokázane ukázalo, ako sa zneužíva, ako sa zneužívajú postupy v trestnom konaní na nieže likvidáciu opozície, na fyzickú likvidáciu oponentov, že tu už naozaj nemôže nikto s čistým svedomím povedať, že dôverujme orgánom činným v trestnom konaní. Taký rozklad právneho štátu, aký nastal za posledné mesiace, to tu nikdy nebolo. A toto, toto, toto rozhodovanie dnešné, tak to už je naozaj "čerešnička na torte", to už je zlomenie a pošliapanie akýchkoľvek princípov, akýchkoľvek princípov. Ty si správne povedal, že pozrime sa ale na to, že všetko sa môže otočiť a kde to potom skončí? Ak sa nevrátime opäť k právnemu štátu, bude to koniec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2022 13:39 - 13:41 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Som sa prihlasoval medzi poslednými a idem prvý. Platí staré biblické. Poslední budú prvými. Takže ďakujem pekne, pán podpredseda. Ja som v predchádzajúcej faktickej poznámke nestihol dokončiť tie dôvody väzobného stíhania. Sú tri.
Jeden je možnosť ovplyvňovania svedkov, druhý dôvod je zabránenie úteku a tretí dôvod... (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Baránik, ste veľmi zlatý, že mi pripomínate vec, ktorú ja tiež často pripomínam. Ja reagujem na predrečníka, na pána poslanca Vážneho, však o ničom inom celý čas nerozprávame, ale už keď ste ma teda vyrušili, tak chcem povedať, že ešte som vás v tomto parlamente nikdy nevidel sa usmievať a teraz priam žiarite radosťou z toho, čo sa deje Robertovi Ficovi, tak som rád, že sme vám konečne pripravili nejaké pekné popoludnie.
No a teraz sa chcem vrátiť k tej faktickej poznámke, z ktorej ma vyrušil pán poslanec Baránik, preto poprosím, poprosím o vrátenie času, pán podpredseda.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Dajte pánovi poslancovi minútu naviac. Nech sa páči.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Takže môžem sa pustiť do (reakcie z pléna). No v poriadku, ja môžem reagovať na vás, pán Šefčík, kľudne. (Reakcie z pléna.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na pána poslanca Vážneho.

Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ale poprosím vás, pán podpredseda, upozornite...

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
A pán Šefčík, buďte ticho, prosím vás! Nezasahujte do faktických poznámok iných poslancov. Máte aj vy možnosť sa prihlásiť. Ak ste sa neprihlásili, tak potom ste asi nemali čo povedať a iba vŕtate do vystúpení iných, tak to nerobte, prosím vás.
Nech sa páči, pán poslanec, reagujte na pána poslanca Vážneho.


Podmanický, Ján, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.
Ja sa snažím vždy reagovať korektne a vecne. Prekvapuje, že tí traja poslanci z OĽANO, ktorí tu sú, takýmto nervóznym spôsobom stále nám skáču do reči, takže vrátim sa k pointe.
Pán poslanec, mali by sme vysvetľovať stále dookola vládnym poslancom, že na väzbu musia byť splnené dôvody. To, čo si napíše dneska špeciálna prokuratúra, tak to už hádam nikto normálny v Slovenskej republike nemôže považovať za niečo, čo je nezávislé a objektívne. Však to je úplne každému jasné. Ale my ako poslanci sa môžeme zamýšľať nad tými dôvodmi, ktoré teda, buď existujú, alebo neexistujú. Takže poďme na to.
Sú tri dôvody, ktoré môžu nastať na to, aby mohla byť na niekoho uvalená väzba. Prvý je ten útekový dôvod. Ja si myslím, že každému je jasné, že Robert Fico nikde neuteká. Robert Fico chce vyhrať budúce voľby. Prečo by utekal, že? Čiže to je prvý základný dôvod.
Druhý dôvod je, druhý dôvod je pokračovanie v trestnej činnosti. Tak tento dôvod neexistuje logicky, keď už nie je štyri roky predsedom vlády, tak nemôže pokračovať v trestnej činnosti.
No a tak poďme k tretiemu dôvodu – ovplyvňovanie. To ako chce tu naozaj niekto nahovoriť ľuďom, že Robert Fico teraz bude obiehať Makóa, Slobodníka a bude ich žiadať, aby sme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2022 12:41 - 12:43 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Sme svedkami toho, ako na jednej strane vládni poslanci v rozličných pripravených vyjadreniach hovoria veľmi pekne o tom, že chcú dať priechod spravodlivosti, nechcú zasahovať do činnosti orgánov činných v trestnom konaní, chcú vytvoriť spravodlivé podmienky, chcú dať orgánom činným v trestnom konaní všetky nástroje, ktoré môžu použiť v trestnom konaní. To je to pekné a pripravené, čo navonok veľmi pekne znie. Ale keď sa zabudnú, tak povedia, ako to naozaj je. Zabudol sa tu napríklad pán poslanec Šefčík, ktorý povedal, že v podstate my len naťahujeme čas, aby sme zabránili väzbe Roberta Fica. On už vie, že čo čaká po tejto procedúre Roberta Fica. Poslanec vládneho hnutia OĽANO vie, že aj tak to bude väzba. Žiadne pekné reči neplatia o tom, že budú rozhodovať nejaké nezávislé orgány, oni to už vedia. Takto sa vyjadril predseda SaS-ky pán Sulík, ktorý povedal, že Fica treba zavrieť za to, že dvanásť rokov tu vládol. Oni to už majú všetko dopredu napísané, oni už vedia, ako to bude a len sa tvária, že teda tu beží nejaký spravodlivý proces.
Ja sa obraciam v nadväznosti na slová pána poslanca Takáča, na tých poslancov vládnej koalície, lebo aj takí sú, ktorým naozaj ide o pravdu, o spravodlivosť, o zachovanie princípov právneho štátu. Mnohí nemôžu veriť, že tu ide o nejaký spravodlivý proces. Od samého začiatku je to vyfabrikovaná vec, vrátane umelej nadkvalifikácie, len preto, aby mohol byť Robert Fico vydaný do väzby. To je celé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2022 11:25 - 11:27 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec, ja si myslím, že naozaj treba viackrát opakovať, že je rozdiel medzi výkonom väzby a výkonom trestu. Trest dostáva človek po spravodlivom súdnom procese, končí mu vtedy prezumpcia neviny, lebo je odsúdený. To je trest. Väzba nie je trest. Väzba je zaisťovací úkon v trestnom konaní. Má sa používať výnimočne, keď hrozia zákonom uvedené dôvody, či už je to ovplyvňovanie svedkov, či už je to útek alebo pokračovanie v trestnej činnosti. Ani jeden prípad, ani jeden prípad nezodpovedá tomu, čo, z čoho je teda obviňovaný Robert Fico. Nehovoriac o tom, že viacerí odborníci sa vyjadrili, že ide celkom zjavné nadkvalifikovanie trestného činu, aby bolo možné použiť väzbu. Viacerí odborníci hovoria, že aj keby sme pripustili, že teda môže na tom niečo byť, tak v žiadnom prípade nejde o organizovanú skupinu. A je to jasné nadkvalifikovanie len za účelom toho, aby mohol byť opozičný líder vzatý do väzby.
No aké sú teda tie dôvody tej väzby? No pokračujúce, pokračovanie v trestnom čine, ako prvý dôvod v zákone, je celkom zrejmé, že takýto dôvod neexistuje, lebo Robert Fico už nie je vo funkcii, takže nemôže pokračovať „v údajnom trestnom čine“, z ktorého je obviňovaný.
Druhý dôvod, útekový dôvod, aby neušiel podozrivý. No tak ja si myslím (povedané so smiechom), že každý, kto pozná situáciu a vidí Roberta Fica, tak je jasné, nieže neuteká, ale on sa postavil čelom k tomuto, k celej tejto situácii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2022 18:15 - 18:17 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja môžem s pánom poslancom len súhlasiť pri jeho opise tohto hrubého zneužívania polície a prokuratúry, aké tu nebolo v novodobej histórii Slovenskej republiky. To naozaj sa človeku až rozum zastavuje, ako sa každým dňom posúva ďalej a ďalej tá hranica zneužívania práva, likvidovania právneho štátu, likvidovania princípov právneho štátu, a všetko je v poriadku. To, že to neriešia médiá, v poriadku, no médiá chcú túto vládu chrániť za každú cenu a je to naozaj veľmi smutné, ale o médiách si už, ja si myslím, že v tomto štáte nerobí ilúzie nikto. V podstate skutočných novinárov už nemáme, máme aktivistov.
Ale ja sa stále obraciam na tú skupinu poslancov Národnej rady z vládnej koalície, ktorým ide o Slovensko, ide im o to, aby zostal zachovaný demokratický charakter štátu, aby sme nezničili všetko to dobré, čo tu existuje, aby sme nepošliapavali zákon a právo. A to, čo sa napríklad dnes udialo s pánom poslancom Borguľom, to je len ďalší kamienok do mozaiky. Veď každému je úplne jasné, že niektorí predstavitelia vládnej koalície si chcú zabezpečiť poslušné hlasovanie poslancov SME RODINA aj v prípade Mikulec, aj v prípade Fico. Veď to je tak očividné, to je tak očividné, že to musí každý vidieť a musíte to vidieť aj vy, vážení kolegovia z vládnej koalície, ktorí sa snažíte na veci pozerať objektívne. Veď v poriadku, zápasme politicky, zápasme argumentačne, ale tuto sa prekračujú všetky hranice. Kam to povedie? Do totálnej anarchie?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2022 17:56 - 17:58 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
V Ústave Slovenskej republiky v čl. 2 máme jasne rozlíšený princíp slobody občanov konať všetko, čo im zákon nezakazuje, a povinnosti štátnych orgánov konať len to, čo im zákon prikazuje. To je zásadný rozdiel medzi občanom a štátnym orgánom.
Minister vnútra Slovenskej republiky môže konať len to, čo mu zákon ukladá. A myslím si, že pán poslanec Susko tu veľmi jasne prezentoval na základe citovaných zákonov, že minister hrubo porušoval alebo prekračoval svoje kompetencie, zasahoval do vyšetrovania absolútne neprípustným spôsobom.
Kolegovia, nikto z vás sa ani len nesnaží toto vyvrátiť. To je niečo strašné! Vystúpi predseda vlády, ani slovom sa nepokúsi, ani len, ani len jedným percentom spochybniť tieto obvinenia alebo tieto podozrenia vo vzťahu k ministrovi. Z poslancov vládnej koalície nevystúpi nikto. Vidím tu napríklad, a to reagujem na pána poslanca Suska, vedľa neho som videl pána poslanca spravodajcu, pána poslanca Benčíka, ktorý často vystupuje a apeluje na nejaké dodržiavanie zákonnosti a morálnosti. Mňa by zaujímalo napríklad a zrejme aj teba, pán poslanec Susko, aký je jeho názor na toto, či toto je v poriadku, či sa na toto môže pozerať. A to by ma zaujímalo aj od ďalších kolegov, ktorí sa, ktorí tu staviate nejakú latku morálnosti a zákonnosti. Toto je naozaj v poriadku, toto, čo sa tu deje?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.4.2022 17:32 - 17:34 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem nadviazať na tú pasáž pána podpredsedu Národnej rady, kde hovoril o tom odôvodnení, ktoré tu predniesol pán predseda vlády Heger.
Ja neviem, ale ja si myslím, že inteligentní poslanci vládnej koalície, ako aj inteligentní voliči vládnej koalície sa musia pri takýchto krokoch vlády naozaj hanbiť. To, čo predniesol alebo predviedol pán Heger, to bolo naozaj hlboko nedôstojné. Táto znôška útokov na Roberta Fica, okej, v poriadku, v stanovisku vlády môže zaznieť aj kritika predkladateľa, ale ani jednou jedinou vetou, ani jedným jediným argumentom neboli vyvrátené tie obvinenia a tie podozrenia, ktoré sú späté s pánom ministrom Mikulcom. Ani takú robotu ste si nedali, aby ste aspoň jeden-dva argumenty dali dohromady, ktorými by ste nejakým spôsobom vyvrátili to, čo zaznelo na adresu pána ministra Mikulca.
Ja si myslím, že poslanci vládnej koalície si uvedomujú v hĺbke duše, že pán minister Mikulec je naozaj problém. Tých podozrení z trestnej činnosti, ktoré pri ňom sú, je naozaj obrovské kvantum a že sa vláda už ani nesnaží ich vyvracať, no tak to už je naozaj, to už je naozaj signifikantné, že považujú svojich voličov, ale myslím si, že aj svojich poslancov, za také ovečky, ktoré všetko zožerú, a keď povedia, že za všetko môže Fico, tak tým je všetko vysvetlené. Ale ja si myslím, že aj vaši voliči vám toto vaše počínanie spočítajú.
Skryt prepis
 

24.3.2022 15:13 - 15:21 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážení páni ministri, pani ministerka, dámy a páni, ja by som v úvode svojho vystúpenia chcel požiadať tu prítomných členov vlády, ktorým slúži ku cti, že nás poctili svojou návštevou, aby v budúcnosti, aby v budúcnosti oslovili aj ďalších kolegov a aby bolo lepšie zastúpenie vlády, členov vlády na bode interpelácie, nakoľko interpelácie sú v podstate jeden z mála nástrojov, kedy poslanci Národnej rady môžu priamo konfrontovať ministrov, členov vlády s problémami, s otázkami, s návrhmi, ktoré trápia občanov Slovenskej republiky. Je to klasický nástroj kontroly vlády zo strany parlamentu a myslím si, že prospelo by k vzájomnej úcte aj k základným demokratickým pravidlám, aby tu boli prítomní viacerí ministri, pretože v mojom prípade sa idem obrátiť na pána ministra životného prostredia Jána Budaja, no a privítal by som, keby tu bol priamo, mohol hneď zareagovať na moju interpeláciu, ktorú prednášam. Ale zoberte to teda ako podnet na dobrú prax do budúcnosti.
Ja sa teda obraciam na pána ministra Budaja vo veci podnetu na rezortnej zelenej linke zo dňa 15. 3. 2022 (pod č. P210/2022-O). Ide o podnet, ktorý podali na tejto zelenej linke občania Kysuckého Nového Mesta vo veci prešetrenia fungovania spaľovne nebezpečných odpadov A.S.A, v súčasnosti FCC Kysucké Nové Mesto. Ja by som si dovolil časť toho podnetu, ktorý bol adresovaný zelenej linke, prečítať a požiadal by som pána ministra, aby mi podal komplexnú odpoveď, ako sa s týmto podnetom naložilo, či boli zodpovedané všetky otázky, či bola vypracovaná komplexná odpoveď, a rovnako by som požiadal, keby táto odpoveď a tieto materiály mi boli doručené v rámci písomnej odpovede na interpeláciu.
Takže podnet, ktorý bol podaný na zelenej linke dňa 15. 3. 2022. Zastupujúci pán Peter Janík, ktorý zastupuje občiansku iniciatívu občianskeho združenia v Kysuckom Novom Meste, zastupujúci roky poškodzovaných občanov Kysuckého Nového Mesta, podal podnet na prešetrenie fungovania spaľovne nebezpečných odpadov A.S.A, teraz FCC, v Kysuckom Novom Meste v súvislosti s nakladaním s infekčným a nebezpečným toxickým odpadom.
1. Viac ako 20 rokov zastaralý (vyradený) kotol zlikvidovaných skladových zásob, už vtedy nespĺňajúci technologické a emisné parametre Hoval GG 24, ktorý používajú, bol naprojektovaný na likvidáciu bežného komunálneho odpadu spaľovacími horákmi do 850 °C. Dnešné normy Európskej únie požadujú teploty spaľovacej komory 1 200 °C.
2. Spoločnosť FCC verejne deklarovala, že spaliny v kotli pri 850 °C dopaľujú horákom v komíne, resp. kotli pri vyšších teplotách, avšak po komunikácii s odborníkmi dopaľovací horák, ktorý nefunguje, už nezlikviduje dioxíny, furany, ortuť zo žiariviek, chemické zlúčeniny vzájomne interagujúcich spaľovaných vyradených liekov, PCR testovacích súprav a iné nebezpečné, nebezpečné karcinogénne a toxické plyny vzniknuté pri nedokonalej technológii spaľovania dopaľovacím horákom.
3. Spoločnosť podľa podávateľa podnetu urobila zásah do originálnej technológie švajčiarskej výroby, za ktorej značkou skrýva svoje pofidérne praktiky, takto sa to píše v podnete, odstavením vodnej práčky spalín za suchý filter s aktívnym uhlím, čím znížila efektívnosť čistenia spalín. Pravidelne tu cítime zápach chrómu, hovoria alebo píšu občania Kysuckého Nového Mesta, zápach z plastov, likvidujú PCR testy z biologicky nebezpečného infekčného odpadu, starých olejov, chlóru, vyradených liekov, automobily s odpadom. Má spoločnosť FCC schválenú homologizačnú kontrolu technológie, keď svojvoľne vymieňa technológie filtrácie a dopaľovania (vlastnými zásahmi), spĺňajúce prísne kritériá smerníc Európskej únie?
4. Posledným schválením FCC Kysucké Nové Mesto dostala schválenie štátnych orgánov na desaťročnú prevádzku sedem dní v týždni. Ako postihnutí občania požadujeme, aby spaľovňa nebezpečných odpadov mala úplne pozastavenie prevádzky počas dní so zlými rozptylovými podmienkami, hlavne v noci a počas víkendov, do obdobia, kým sa nepotvrdí jej parametrom Európskej únie nevyhovujúci zastaralý technický stav. Spomínaný kotol nebol nikdy projektovaný na likvidáciu nebezpečných odpadov a neodbornými zásahmi slabo vyškoleného personálu nedokáže trvalo zabezpečiť optimálne tepelné podmienky na bezpečnú likvidáciu nebezpečného odpadu.
V nočných hodinách znečisťuje ovzdušie aj spoločnosť INA Kysucké Nové Mesto (tvrdia to zadávatelia podnetu, ja sa preto pýtam, či sa toto obvinenie alebo podozrenie potvrdilo), ktorá vypúšťa extrémne množstvá vody a odpadového dusíka z kaliacich procesov v ochrannej dusíkovej atmosfére, ktorá takisto prekračuje podľa podávateľov podnetu trikrát oficiálne schválené limity používania dusíka vo výrobných procesoch. Pod vodnou parou zmiešanou s odpadovým dusíkom a spaľovaním priemyselných olejov v spoločnosti INA vzniká v našej kotline nepreniknuteľná prikrývka, pod ktorou sa plus-mínus desaťkrát, hlavne v noci po 23. hodine až do štvrtej hodiny ráno, koncentrujú aj spaliny zo spomínanej spaľovne nebezpečných odpadov FCC. Chceli by sme, aby sa v Kysuckom Novom Meste konečne po viac ako dvadsaťročnom pôsobení konečne zrealizovala dopadová štúdia pôdy, spodných vôd a zdravia obyvateľov Kysuckého Nového Mesta, spaľovne, predtým A.S.A, dnes FCC, a priemyselnej prevádzky INA Kysucké Nové Mesto, KLF Kysucké Nové Mesto na znehodnotenie životného prostredia a zdravia obyvateľov v Kysuckom Novom Meste so zvýšeným výskytom rakoviny a srdcovocievnych chorôb z prízemného ozónu z rozkladajúceho sa dusíka a spalín spomínaných firiem v nočnom smogu pri pôsobení slnečného žiarenia počas dňa.
Ja vidím, že je tu prítomný pán minister zdravotníctva a možno by som ho takto neformálne požiadal, keby sa aj on pozrel na uvedenú situáciu, nakoľko uvedené obvinenia teda môžu mať dopad naozaj na zhoršenie zdravotného stavu obyvateľov Kysuckého Nového Mesta a okolia a naozaj by bolo načase takúto štúdiu spracovať a pozrieť sa na to, ako to teda naozaj je.
Na záver chcem povedať, že k podnetu boli priložené zo strany oznamovateľov fotografie a ďalšie prílohy s označením dátumov a časov v záhlaví.
Veľmi pekne ďakujem za kvalifikovanú odpoveď a riešenie uvedenej situácie.
Skončil som, pán podpredseda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 22:04 - 22:06 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, ja vnímam vaše vystúpenie ako snahu nejakým spôsobom upokojiť tých poslancov vládnej koalície, ktorí majú naozaj problém so zavádzaním cenzúry takýmto rýchlym spôsobom. Pokúšali ste sa nás nejako upokojiť tým, že to bude len do 30. júna, že bude teda rozšírený ten okruh, ktorý skončí 30. júna, ale neviem, či je to tou večernou hodinou, jedným dychom ste vlastne povedali, čo je váš plán. Váš plán je tento zatiaľ teda podľa vás nedokonalý zákon o cenzúre priviesť k dokonalosti. A keď 30. júna skončí platnosť tohto, tohto prvého inštitútu cenzúry, ktorý zavediete, medzitým už budete mať pripravený riadny zákon, ktorý tu cenzúru úplne, absolútne zavedie do právneho poriadku. To ste povedali, pán poslanec, ja to len snažím sa preložiť tým poslancom vládnej koalície, ktorí naozaj majú s týmto problém.
Ja chcem znova povedať, pán poslanec, nerobte to, nechoďte touto cestou, treba zahlasovať za pozmeňujúci návrh pána poslanca Suska, zhodiť túto tému zo stola a treba sa naozaj baviť, veď obmedzovanie ľudských práv, áno, ústava to pripúšťa, ale musia byť jasne stanovené limity. Tie limity musia byť na lekárnických váhach nastavené, aby bolo jasné, kedy dochádza k obmedzeniu ľudských práv, nie takto, prosím vás pekne, o desiatej večer po všelijakých šachoch a matoch, ktoré ste tu robili a všetci sme ich videli vo vašich hádkach vzadu, vpredu, o pobehovaní s lajstrami, s notebookmi. Prosím vás pekne, obmedzovanie základných ľudských práv a slobôd treba vážiť na lekárnických váhach. Nerobte to, prosím vás pekne, zhodnime sa na tých zákonoch, ktoré sú v prospech ľudí, ktorí sú ohrození vojnou, ale toto nerobme, naozaj to nerobme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2022 20:08 - 20:10 hod.

Ján Podmanický Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán poslanec, ja chcem poďakovať za ten pozmeňujúci návrh a rovnako ako ty chcem vyzvať kolegov z vládnej koalície, aby si dobre zvážili, či nepodporia tento pozmeňujúci návrh, nakoľko je rozumný, racionálny a správny. Nikto z nás nemá problém s tým, naopak, všetci cítime povinnosť, že treba ľuďom, ktorí sú v núdzi, pomôcť a treba všetko pre to urobiť, aby sme sa na tomto rýchlo dohodli a aby sme vyslali aj jednoznačný signál, že slovenský parlament sa v tomto zhodol. Nekazme to, prosím vás, zavádzaním cenzúry. To sú vážne inštitúty, viete, na ktoré treba aj trocha času, na ktoré treba aj trocha porozmýšľať, treba urobiť aj nejaké odborné debaty. Takéto zrýchlené zavádzanie cenzúry, to je strašne nebezpečná vec.
Vážení kolegovia z vládnej koalície, ktorí troška viete, o čom hovorím, hovorím o základných právach a slobodách, ktoré máme v ústave. S tým sa nenarába v skrátenom legislatívnom konaní. Ja chcem naozaj poprosiť, zvážte to, aby sme neurobili niečo, že tu zavedieme inštitút cenzúry. Ja viem, že sa nám nepáčia všetky názory. Ani mne sa nepáčia, ale to vždy bolo aj to vždy bude, ale ľudstvo predsa dospelo v určitom štádiu k názoru, že sloboda prejavu je viac ako cenzúra. Spomeňme si na slová Winstona Churchilla, povedal: Pane, hlboko s vami nesúhlasím, ale urobím všetko pre to, aby ste mohli povedať svoj názor.
A zas nepodceňujme tých ľudí natoľko, že oni nevedia si vyhodnotiť, ktorý názor je hlúpy, ktorý je správny. A zas nemôžeme všetci rovnako myslieť, veď to nemôžeme od ľudí chcieť. Veď v tom je tá spoločnosť aj pekná, že je pestrá, že zaznievajú aj rôzne názory. Skôr sa učme počúvať. A keď sa budeme učiť počúvať, potom môžu zaznievať aj iné názory a budeme mať harmóniu v spoločnosti.
Takže, kolegovia, prosím vás, schváľte ten pozmeňujúci návrh pána poslanca Suska.
Skryt prepis