Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.6.2021 o 11:00 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:40 - 11:41 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Erik, toto je takisto jeden z návrhov zákona, ku ktorému sa bude ťažko vysvetľovať, keď koalícia zahlasuje proti, pretože naozaj je zákon jednoduchý, jasný, zákon sa dotýka všetkých nezaopatrených detí. Je jasne nadefinovaný, je to náhrada toho, keď sa tu neschválilo 300 eur ako kompenzácia za všetky útraty, ktoré, a finančné náklady, ktoré rodičia s pandémiou a so svojimi deťmi mohli mať.
A myslím si, že aj tento návrh zákona je také zrkadlo, čo uvidia všetci rodičia všetkých detí, ktorí žijú u nás, ako to naozaj koalícia myslí s prorodinnou politikou vážne, ale ako to myslí vážne aj s tým, keď nás, keď opakovane tvrdia, že podporia všetky dobré zákony, ktoré predkladáme my. Pretože keď sa urobí štatistika, tak zákony, ktoré pomáhajú rodinám, podnikateľom a všetkým dotknutým skupinám ohľadom pandémie, ktoré predložila vláda, sme my poslanci HLAS-u – sociálna demokracia podporili, pokiaľ mali ratio. A toto a hlasovanie o tomto zákone bude odpoveď koaličných poslancov o tom, ako to oni vážne myslia s tým, keď nás vyzývajú a hovoria, aby sme podporovali dobré zákony.
Ja sa veľmi teším na to hlasovanie, bude to jasný odkaz všetkým rodinám, všetkým rodičom, ktorí majú deti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:21 - 11:23 hod.

Richard Raši
 

Uvádzajúci uvádza bod 29.6.2021 11:07 - 11:11 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, ctené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, prajem príjemný deň a dovoľte mi, aby som uviedol tento návrh zákona. Gastronomické odvetvie bolo jedným z odvetví, ktoré boli najviac zasiahnuté pandémiou. Reštaurácie, pohostinstvá, ostatné prevádzky stravovania museli byť dlhodobo zatvorené a aj počas lepších období mohli fungovať iba v obmedzenom režime.
V prvej vlne pandémie počas marca, apríla 2020 ukazoval vývoj tržieb v stravovacích zariadeniach zaznamenaných v e-Kase prepad o vyše 80 %. Obmedzenia pohybu obyvateľstva z októbra spôsobili ďalší prepad tržieb cez e-Kasu až o 70 %. Zároveň sa prevádzkam zvýšili náklady, ktoré boli spojené so zabezpečením všetkých hygienických a protiepidemiologických opatrení.
Mnohé z podnikov boli počas tejto pandemickej krízy zatvorené, mnohé skončili so svojou prevádzkou a zvyšné sa snažia prežiť, a preto aj toto odvetvie, ktoré štát nevyhnutne potrebuje, potrebuje teda aj toto odvetvie pomoc. Podnikatelia pôsobiaci v ňom umožňujú stravovanie zamestnancov aj z iných sektorov. Ďalší sa zasa výrazným spôsobom podieľajú na servise, ktorý je poskytovaný turistom. Taktiež sa tento sektor podieľa výrazným spôsobom na celkovej zamestnanosti obyvateľstva. A je teda aj v záujme štátu mať funkčné a prevádzkyschopné gastronomické podniky.
Väčšina gastroprevádzok využila podporu štátu na udržanie zamestnanosti, ktorá však podľa iniciatív a organizácií ich zastupujúcich nebola dostatočná. Napriek tejto pomoci museli mnohí z nich pristúpiť k prepúšťaniu alebo zatváraniu. Niektorí podnikatelia využili tiež odklad odvodov, preddavkov na daň a splátok úverov, ale stále to považujú oni sami za dočasné riešenia a dlhy tlačia pred sebou.
Preto sme pripravili návrh zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý hovorí o tom, že do 31. decembra 2022 by sa znížila DPH na služby gastra na 5 % a od 1. 1. 2023 navrhujeme, aby na tieto služby bola znížená sadzba DPH rovnako, ako je to pri ubytovacích zariadeniach, na úroveň 10 %.
Zníženie sadzby DPH predstavuje naozaj efektívny a adresný krok na pomoc týmto ťažko skúšaným zariadeniam. Nie je len o tom, že zostane viac financií podnikom, ale môže sa, môžu sa aj znížiť ceny a taktiež sa dokáže prilákať väčší počet zákazníkov. Podľa prepočtov analytikov ministerstva financií bola DPH v týchto sektoroch ročne približne 100 miliónov eur. Zároveň ide o sektor, kde sú pri výbere DPH najvyššie, najvyššie rezervy, podľa prepočtov, ktoré sú k dispozícii, možno až vo výške 200 miliónov eur, a preto predpokladáme, že tento návrh zákona nebude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet, pretože keď sa sadzba DPH zníži, je väčší predpoklad, že aj celkový efektívny výber stúpne.
Slovensko je jednou z mála krajín Európskej únie, ktoré stále uplatňujú základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. A so sadzbou DPH 20 % patrí Slovensko medzi krajiny, medzi štyri krajiny s najvyššou sadzbou DPH na gastroslužby v Európskej únii. A zníženú sadzbu DPH na reštauračné služby, ktorá je od 5 do 13 percent, aplikuje 19 štátov Európskej únie. A toto opatrenie je zároveň jedným z krokov, ktoré bolo odporúčané aj Európskou komisiou pre členské štáty Európskej únie na elimináciu dopadov pandémie na gastrosektor.
Ďakujem pekne za pozornosť a verím, že tento návrh zákona podporíte v prvom čítaní, aby podnikatelia dostali pomoc čo najskôr.
Ďakujem, pán predsedajúci, skončil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:00 - 11:01 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec, áno, máš úplnú pravdu. Na Slovensku máme takmer tritisíc obcí a miest a myslím si, že takmer každé mesto alebo určite každé mesto a takmer každá obec má problémy, ktoré by tento zákon vedel vyriešiť. Ide o zákon, ktorý reaguje na aplikačnú prax, ktorá prináša problémy reálne, praktické pri akýchkoľvek úkonoch rozvoju, investíciách, plánovaní, rozvoja miest a obcí, a naozaj v tomto zákone nie je nič, čo by prekážalo tomu, aby sa tento zákon mohol podporiť. Vyslovene reaguje len na to, čo život priniesol. Myslím si, že bude mať podporu a má podporu aj v Únii miest Slovenska aj Združení miest a obcí Slovenska a neprináša žiadne nástrahy, ktoré by mohli byť problematické po prijatí tohto zákona. Takže ja ho plne podporujem a verím, že naozaj nájde širokú podporu, lebo tento zákon nie je ani ideologický, ani názorový, ani hodnotový, je vyslovene praktický.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:50 - 11:52 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa Horváthová, vy ste lekárka a ste profesorka, ale zdravotnú starostlivosť neposkytujete na Slovensku. Naozaj ani obhliadky mŕtvych nerobíte, ani ste ich asi nerobili. Ja som ich ešte ako lekár v nemocnici robil, kde bola podmienka, aby sa robila obhliadka mŕtvych lekárom z iného oddelenia ako v tom, kde k úmrtiu došlo. Takže vy nemôžte vedieť, čo bolo funkčné a čo nebolo funkčné. A to vravím preto, lebo naozaj poskytujete, staráte sa o pacientov inej krajiny. To, že tu učíte, to je vaša, je na chválu, ale liečite pacientov inej krajiny.
Tu naozaj bol problém a výsledkom tej súťaže, ktorá priniesla tých organizátorov obhliadok mŕtvych, bolo to, že sa ten čas skrátil na dve hodiny a niečo, lebo predtým sa hodiny a hodiny čakali pozostalí pri mŕtvych a nemohli s telom nič robiť. Takže vy tvrdíte, že to fungovať bude, a ja vám vravím, že jediná istota, čo tvrdia tí, ktorých sa to týka, lekári, je, že to fungovať nebude. Čiže vy rušíte niečo, čo fungovalo, aby ste skúsilo niečo, čo fungovať možno bude alebo nebude. Lekári budú platení menej, lebo teraz bola tá priemerná platba okolo 65 eur, teraz bude 40 eur, a už len, keď vystupujete, mali by ste byť aspoň politicky zorientovaná.
Pani podpredsedníčka strany Saková, ktorá je jedinou ženou podpredsedníčkou strany, momentálne naozaj nemá konflikt záujmov, lebo ju prehliadky mŕtvych naozaj nezaujímajú. Toto je pani poslankyňa Saková, naša jediná podpredsedníčka, naozaj ani nechce vykonávať prehliadky mŕtvych, ani ich nebude. Fakt. Ani sa nechystá.
Pán poslanec Suja, máte pravdu. A ja sa vás pýtam, vy sa ma pýtate, či je to normálne. No ja sa pýtam, no čo v tomto štáte, čo robí táto vláda, je normálne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 11:39 - 11:45 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, ctené dámy a páni, tento zákon sám osebe určite nebol nejako konfliktný a riešil nejaké problémy z aplikačnej praxe, ale myslím si, že je zásadne pozmenený pozmeňujúcim návrhom pani poslankyne Záborskej, a toto je príklad, ako sa legislatíva robiť nemá.
V minulosti tu bola veľká kritika, keď sa niečo dávalo na poslednú chvíľu, a prináša sa zásadná zmena do poskytovania zdravotnej starostlivosti a tej jej časti, ktorá je, bohužiaľ, tá finálna a tá tragická. A pozmeňujúci návrh tu prináša zásadnú zmenu k obhliadkam mŕtvych, ktoré dlhé roky boli problematické. Do roku 2018 bol problém s tým, aby sa obhliadka mŕtvych urobila v čase čo najkratšom, pretože obhliadka mŕtvych je zásadný akt, po ktorom sa môžu, po ktorom môžu nasledovať všetky ostatné procesy, aby mohli sa pozostalí s nebožtíkom, teda s rodinným príslušníkom rozlúčiť. Výsledkom toho bolo, že v lete 2018 bol prijatý návrh zákona, ktorý to konečne vyriešil, a bol prijatý na základe konsenzu tých, ktorí prehliadky majú vykonávať, teda organizácií, ktorých zastupujú, bola to Slovenská lekárska komora, Zväz ambulantných poskytovateľov, Asociácia súkromných lekárov.
A po rokoch sa konečne problém vyriešil a výsledkom toho bolo, výsledkom toho bolo, že časť, čas, ktorý bol od úmrtia po prehliadku mŕtveho, sa skrátil zhruba na dve až štvrť alebo 2,5 hodiny. Bol to kompromisný návrh, ktorý, samozrejme, priniesol finančné nároky, na, na rozpočet, ale, ale na druhej strane vyriešil jeden problém, ktorý tu dlhodobo pretrvával.
Tu sa pozmeňujúcim návrhom priamo v pléne vytvára zásadná zmena, ktorá niečo, čo funguje, mení na systém, ktorý môže fungovať, ale podľa tých, ktorých sa týka, fungovať nebude. Čiže zásadná otázka je, že prečo ideme meniť niečo, čo funguje, niečím, čo podľa poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a organizácií, ktoré ich zastupujú, môže urobiť komplikáciu. Ako je to, je to, je to úplne nezmyselné, pretože po dlhých rokoch sa konečne našlo niečo, čo prinieslo relatívny kľud a poriadok, má to, samozrejme, svoje chyby, lebo tá obhliadka mŕtvych tiel je stále a je to jednak aj finančne neatraktívne, ale je to stále problematické, ale my ideme, my ideme urobiť niečo pozmeňujúcim návrhom, ktorý je daný priamo v pléne, pretože až do včera večera sa vlastne úplne presne nevedelo, čo predložené bude, lebo aj tento pozmeňujúci návrh má nejaké zmeny. A ideme vytvoriť otáznik, či na základe dobrovoľnosti to bude schopný Úrad pre dohľad zvládnuť alebo či teda budú lekári nútení robiť tieto obhliadky na základe povinného rozpisu a či ich budú robiť tak, že ich pacienti v čakárňach budú čakať, kým urobia obhliadku, alebo či sa teda budú čakať pozostalí, kým lekár odambuluje svoj normálny pracovný čas, a tú prehliadku urobí potom.
Myslím si, že všetky tie problémy, ktoré sa toho týkajú, vrátane toho, že máme nedostatok lekárov ambulantných, máme vysoký priemer vekový týchto lekárov, čiže my tu vytvárame, z môjho pohľadu, zjavne bezdôvodne situáciu, ktorá skomplikujú súčasne, súčasný ako-tak fungujúci stav.
Preto vás chcem poprosiť, aby sme takúto zásadnú zmenu, ktorá naozaj zákon, ktorý nebol výrazne problematický, bez pozmeňujúcich návrhov, ktorá, táto zmena týmto pozmeňujúcim návrhom celý zákon komplikuje.
A opakujem, ide o prehliadku mŕtvych. Myslím si, že každý z nás sa v živote s prehliadkou mŕtveho stretne, či už je to nejaký rodinný príslušník, otec, starý otec alebo niekto blízky. A keď máme vytvorený konečne systém, ktorý to vie zabezpečiť, a opakujem, kde priemerný čas obhliadky je dve a štvrť hodiny po úmrtí, chceme ho skomplikovať niečím, čo sa vracia do stavu pred rokom 2018, keď vznikli komplikácie pri obhliadkach mŕtvych.
Čiže jednak keď sa má nejaká zmena stať, mala by ísť riadnym zákonom, aby k tomu prebehlo riadne pripomienkové konanie, aby sa všetky relevantné subjekty k tomu mohli pripraviť, a určite by sa takáto zmena nemala diať poslaneckým návrhom priamo v pléne, keď je praktický nulový čas na to, aby sa tomu tí, ktorých sa to týka, vyjadriť vedeli, aby vedeli predniesť pripomienky, o ktorých sa dá diskutovať.
Naozaj robíme niečo, čo v súčasnom fungujúcom stave vytvorí zbytočný chaos. A opakujem, je to názor tých, ktorí tie služby robia, resp. tých asociácií, ktoré, tých lekárov, ktorí tieto prehliadky robia, zastupujú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:24 - 9:25 hod.

Richard Raši
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 9:14 - 9:19 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Príjemný deň prajem. Vážený pán predsedajúci, ctený pán minister, vážené dámy, vážení páni, je to prvé čítanie, čiže myslím si, že tých otázok a pozmeňujúcich návrhov ešte bude relatívne dosť, ale chcem prispieť do diskusie aj ja a najmä z otázok, ktoré vznikli na základe pripomienkového konania.
Čiže prvá zásadná otázka je, prečo ďalší úrad, pretože naozaj ministerstvo zdravotníctva má personálne kompetencie, má, vie si aj v organizačnej štruktúre vyčleniť ľudí, ktorí to robia aj teraz, ktorí daný, ktorí daný obsah, ktorý má úrad mať, môžu zvládnuť, pretože tak či tak to bude len o ľuďoch. A keď hovoríme o nezávislosti, podotýkam, že to bola jedna z pripomienok, a vlastne to je aj v § 5 ods. 4, riaditeľ zodpovedá ministrovi za plnenie úloh inštitútu, má byť platený úrad zo zdravotného poistenia, čiže aj zdravotné poisťovne tam budú chcieť mať zrejme v nejakom dozornom alebo v nejakom kontrolnom orgáne, alebo pri nomináciách nejaké slovo. Čiže aj tak pôjde teda o úrad, ktorý, jednak vznikne ďalší úrad, my, ja tvrdím, že mohlo to naďalej ministerstvo zdravotníctva, a tá nezávislosť aj tak bude svojím spôsobom obmedzená, lebo aj tak bude zodpovedať ministrovi zdravotníctva, ktorý vždy bude politickým nominantom.
Po druhé teda má to byť platené zo zdravotného poistenia. Tu je otázka miery efektívnosti vynaložených zdrojov. Zo zdravotného poistenia máme hradený úrad pre dohľad, Národné centrum zdravotníckych informácií, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, čiže pôjde o ďalší úrad, ktorý bude platený zo zdravotného poistenia, to znamená, že časť poistenia, ktoré majú ísť na zdravotnú starostlivosť, pôjde na vznik nového úradu.
Zákon odoberá kompetencie ministerstvu zdravotníctva aj úradu pre dohľad, pretože ich presúva novému úradu, tak zrejme by malo byť, mali by ísť k odoberaniu kompetencie aj peniaze z ministerstva alebo z úradu pre dohľad. To nikde nebolo spomenuté, teda keď nový úrad mal vzniknúť a keď niekomu sa odoberajú kompetencie, tak tie peniaze by mali byť tým subjektom, ktorých kompetencie budú mať menej, odobraté. Bolo na to upozorňované, že časť nákladov má ísť aj z rozpočtu. A ďalšia vec, časť nákladu má ísť aj z rozpočtu a v rozpočte zatiaľ na to nie je krytie.
Návrh tvrdí, že sa má ušetriť 5 mil. eur ročne. Zase, chceme vidieť analýzy, pretože nijako to zatiaľ nie je preukázané. Bolo len povedané, že je to 5 mil. ročne. A ďalšia otázka, či opäť potrebujeme na to zvláštny úrad.
Vraciam sa k tomu, obsah je určite dôležitý, ale ani iné krajiny, ani mnoho krajín nemá takéto novovytvorené úrady. A predstavte si, že by vzniklo 27 rozličných úradov v každom členskom štáte Európskej únie. Česká republika nemá takýto úrad. Iné krajiny, napríklad Chorvátsko či Slovinsko, na tieto úlohy im pomáhajú a plnia ich napríklad príslušné univerzity v daných štátoch. A čo sa týka tej práce úradu, ten úrad by možnože mohol byť aj čiastočne samofinancovateľný, o tom sme zatiaľ tiež nič nepočuli. V Kanade vykonáva aj komerčnú činnosť, za ktorú inkasuje financie, a dokáže si zaplatiť svoju prevádzku.
Chcem sa pristaviť ku medzirezortnom pripomienkovom konaní. Bolo vznesených 318 pripomienok, 78 zásadných, čiže Asociácia na ochranu práv pacientov 10 zásadných pripomienok, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení 19 zásadných pripomienok, ministerstvo financií 6 zásadných pripomienok, MIRRI 3 zásadné pripomienky, Úrad na ochranu osobných údajov, Všeobecná zdravotná a tak ďalej a tak ďalej. Stále je viac ako 31 zásadných pripomienok od relevantných inštitúcií nezakceptovaných, čiže s tým sa bude treba popasovať, lebo tie pripomienky prichádzajú aj z ústredných orgánov štátnej správy, aj od pacientskych organizácií, aj od zamestnávateľov, aj od nových ďalších.
A spomeniem niektoré asociácie - aj na ochranu práv pacientov - namietali, citujem: „Analýza vplyvov na rozpočet verejnej správy uvádza klamlivé, rozporné informácie. Povinný odvod zdravotných poisťovní odoberá zdroje pre financovanie zdravotnej starostlivosti. Bez navýšenia odvodov tak vznikne významný vplyv na rozpočet verejnej správy, ktorý je pre pacientov neakceptovateľný.“
Alebo druhá pripomienka Asociácie na ochranu práv pacientov: „Návrh zákona neprináša benefit pre pacientov, naopak, znižuje ich dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ako aj zdroje, ktoré sú určené na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.“
Alebo Asociácia zamestnávateľských zväzok namietala proti, že proti postupu nového úradu sa nebude možné odvolať. Teda ak proti postupu úradu nie je možné odvolanie či revízny proces, je to zjavný priestor pre vytváranie korupčných schém, lebo jeden udrží, úrad drží všetkých účastníkov trhu v rukách. Čiže toto je stanovisko Asociácie zamestnávateľských zväzov.
Čiže toto sú všetko veci, ktoré, vravím, je prvé čítanie, tých otázok bude ešte veľa, ale minimálne by som teda požiadal ministra zdravotníctva, aby sa zamerali najmä na zásadné pripomienky, ktoré boli vznesené v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 9:10 - 9:11 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja viacero otázok položím vo svojom vystúpení.
Pani predsedníčka, ďakujeme pekne, že nás pozývate na rokovania, len to nás musí pozvať pán minister. Verím, že nás pozve aspoň v záverečnej reči aj on, lebo doteraz napriek tomu, že ste nás vy pozývali, tak bývalý minister nás zo zásady nepozval nikde a na ministerstvo nás nepustil.
Takže je tam veľa otázok, mnoho z nich v reakcii na vaše vystúpenie povedal aj pán poslanec Taraba. Ja niektoré z nich spomeniem, lebo určite je obsah potrebný, ale otázne je, či forma má byť taká. Je tam naozaj mnoho, mnoho, mnoho otázok ešte, ale sme v prvom čítaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

16.6.2021 11:10 - 11:25 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ľuboš, napriek tomu, že mnohokrát máme rozdielne názory a ty to ťaháš do extrému, tak dnes si naozaj povedal množstvo, množstvo pravdy a fakty sú fakty.
A keď sa pozreme na, ako to tu rada koalícia spomína, na minulosť, tak pán terajší minister vnútra má minulosť ďalekú, krátku prítomnosť plnú otáznikov. A plnú nezodpovedanú otázok. A to nejde len o vzdelanie a potom tie hodinky sú len čerešnička na torte, ale ako sa to premietlo v jeho profesionálne pôsobenie, je to plné otáznikov, na ktoré nedokážu dať odpoveď koaliční poslanci. Aj preto ho neobhajujú žiadnymi faktami, ale len útokmi do minulosti, pretože jednoducho on sa obhájiť nedá.
A je jasné, ako táto schôdza dopadne, pretože sa o tom už rozhodli, ale myslím si, že každá hodina, ktorá tu prebieha a opakovanie toho, čo nie je jasné a čo ho diskvalifikuje z toho, aby bol minister vnútra, pomôže, aby si aj verejnosť, ktorá to počúva a vidí, uvedomila, koho máme na ministerstve vnútra. A to už nehovoríme o tom, ako manažérsky zlyháva riadenie rezortu, ktorý má na starosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis