Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.9.2021 o 15:14 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 15:14 - 15:16 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán MUDr. Urban, áno, vy ste to pomenovali veľmi jasne. Je nedostatok peňazí, nedostatok peňazí v zdravotníctve je chronický pre celú Európu, to nie je len problém Slovenska, to je naozaj problém všetkých krajín aj preto, že nové lieky a nové technológie idú vždy rýchlejšie ako zdroje, ktoré idú do systému. To je, to je úplne normálne. Aj v Amerike s tým majú problém, všade. A ide tam peňazí do zdravotníctva oveľa viac.
Ale naozaj tou prioritou by sa malo okrem COVID-u venovať všetkému ostatnému, lebo potom sa nám stane to, že nám, pacientov liečime na COVID, ale pritom nám umierajú tie ďalšie a ďalšie stovky na iné ochorenia, ktoré kvôli obmedzeniam COVID-u nestíhame liečiť, a každé euro sa na to hodí a aj tieto peniaze. A keď si všimnete, keď niekto definuje nejaké problémy v segmente zdravotníctva, no HTA nespomenuli ani odborníci, ani pacientske organizácie.
A, pán poslanec Baláž, keď vieme, čo ten inštitút HTA, má robiť, keď vieme, že to začnú robiť len ľudia, ktorí už teraz na ministerstve zdravotníctva robia, keď už vedia, čo vedia robiť lepšie okrem toho, ako to ministerstvo robí teraz, tak už na to naozaj netreba vytvárať zvláštnu inštitúciu. Treba ich dať na jedno poschodie, na jeden organizačný útvar, možno ich podporiť ešte finančne, nech si nejakých ľudí nájdu z terénu a nech sa do toho pustia. Keď majú problém, že v kategorizačnom procese niečo nie je v poriadku, nech to okamžite napravia, a zajtra to môže fungovať s takým istým benefitom, ako má priniesť nový úrad, ale bez toho, aby sa zvýšili nároky na finančný rozpočet. A nebudú sa ani musieť ísť hľadať extra zdroje na tento úrad v rámci štátneho rozpočtu, pretože akékoľvek extra zdroje pre akékoľvek ministerstvo bývajú vždy v štátnom rozpočte problém a môžu ísť tieto ušetrené prostriedky na liečbu a diagnostiku našich pacientov. Praktický a realistický návrh, len ho treba urobiť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 21.9.2021 15:02 - 15:10 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň prajem. Ctený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé dámy, páni kolegovia, začnem možno vyjadrením sa k návrhu, ktorý dala pani poslankyňa Cigániková, ktorý, tak ako spomenul kolega Baláž, mnohé veci vylepšuje v tomto zákone, lebo naozaj ten zákon, tak ako od začiatku vznikol, bol výrazne kritizovaný. Dokonca aj organizáciami, ktoré zastupujú pacientov, ale aj mnohými odborníkmi. A tie prvé otázky boli, že načo, a potom, prečo sa niektoré veci dejú tak, ako sa dejú. A naozaj mnohé veci tento pozmeňujúci návrh vylepšuje.
Napriek tomu z môjho pohľadu vylepšuje niečo, čo nemá v súčasnej dobe iných problémov a nemá byť prečo prioritou v zdravotníctve. To, že pani predsedníčka výboru vylepšuje, je fajn, ale naozaj dnes žijeme v dobe, keď má Slovensko vďaka korone iné problémy aj iné priority, veď to tu kvôli korone, kvôli obmedzeniam a kvôli opatreniam proticovidovým neliečili bežné choroby a mnoho pacientov umieralo nielen kvôli COVID-u. Ale keď si vezmeme štatistiky úmrtí, tak v porovnaní s inými rokmi nám okrem covidových pacientov zomrelo viac ako o 5-tisíc pacientov, keď sa vezme štatistický priemer za posledných desať rokov, tak 5-tisíc úmrtí je naviac oproti minulým rokom nesúvisiacich s COVID-om. To znamená, že ten, že COVID a opatrenia a obmedzenie zdravotnej starostlivosti sa vážne dotkli aj ľudí, ktorí COVID nemali. Kvôli nedostatku financií, kvôli financiám, ktoré išli na liečbu COVID-u, sa... a kvôli mnohým iným veciam, to už neviem, kvôli akým všetkým, sa výrazne spomalil a zastavil vstup inovatívnych liekov, napr. proti niektorým typom rakoviny.
Videli sme medializované prípady, keď sa ľudia nevedeli dostať k svojmu lieku, pretože jeho proces od prihlásenia až po jeho dostanie sa do praxe bol veľmi dlhý. Žijeme v dobe, keď mnohé lieky nie sú dostupné ani na výnimku, a kvôli tomu, že sú drahé a vo verejnom poistení na nich nie je údajne dostatok prostriedkov. A v tejto dobe, keď naozaj čelíme nedostatku finančných prostriedkov, prichádza ministerstvo s návrhom, aby sa z verejného zdravotného poistenia platila inštitúcia, ktorá v súčasnej dobe keby nevznikla, tak jej obsah sa dá nahradiť existujúcimi inštitúciami a ľuďmi. Keby nevznikla, vedia to robiť ľudia, ktorí teraz reálne na ministerstve robia a ktorí aj teraz pracujú.
Čiže vytvárame inštitúciu, ktorá naozaj v súčasnosti nie je potrebná, a lepším manažovaním by sa mohol ten istý výkon s ľuďmi, ktorí, mimochodom, teraz sú tam tí piati, ktorí do nej majú prísť, a má sa to navýšiť na 22 ľudí, ktorých, ako sme počuli, je málo a nie sú. Čiže zas sa budú len ľudia musieť brať z ľudí niekde zamestnaných, zrejme na ministerstve, tak zbytočne ideme vytvárať inštitúciu, ktorú by sme mohli urobiť aj v rámci existujúcej štruktúry ministerstva, alebo štátneho útvaru na kontrolu liečiv, alebo zo zapojenia univerzít, ako to robia mnohé iné krajiny. Čiže otázkou je, či nový úrad je naozaj toto jediné, čo naše zdravotníctvo v dnešnej dobe potrebuje.
Nikto tu ani v rozprave nespochybnil, či to bola opozícia, a to je jedno, z akej strany, nespochybnil, že treba hodnotiť zdravotné technológie a, samozrejme, aj lieky, lebo tento úrad má hodnotiť aj lieky, ale kvôli tomu sa nemá vytvárať nový úrad. A aj keď tu pán minister reagoval, že úrad dostane extra financie, tak ešte to nikto nevidel, pretože my ani netušíme, ako bude vyzerať návrh štátneho rozpočtu. Zatiaľ podľa existujúceho zákona bude tento úrad platený z verejného zdravotného poistenia, teda z peňazí, ktoré majú ísť na liečbu, prevenciu, diagnostiku našich pacientov.
Čo sa týka úspor, predložený návrh hovorí, že činnosťou inštitútu vzniknú úspory. Majú odísť piati ľudia z ministerstva zdravotníctva a v materiáli sa tvrdí, že úspory už zabezpečil aj odbor na ministerstve zdravotníctva. Čiže keď už teraz máme tých ľudí, tak načo máme nový úrad? A ako pri úspore pomôže, že budú inštitút, a nie napríklad odbor na ministerstve zdravotníctva, ako, alebo ako som už spomínal, napr. v Českej republike, keď HTA hodnotenie je súčasťou organizácie, ako je náš ŠÚKL.
Keď hovoria, že ušetria 5 mil. ročne, lebo keď si vezmete doložku dopadov, tak je tam 5 mil. úspora, náklad je od 1,3 do 1,6 mil., mení sa to počas rokov, tak keď teraz vieme, koľko ušetríme, prečo to títo istí ľudia, ktorí to budú robiť, lebo to nebudú ľudia, ktorí prídu zniekadiaľ alebo spadnú z neba, ale začnú to robiť ľudia, ktorí sú tam teraz, prečo to neurobili doteraz? A keď to vedia, ako to robiť, prečo sa vnútorne nepreorganizujú a prečo tá inštitúcia neurobí už teraz a tie úspory nerobí? Vravím, že neprídu tu žiadne špeciálne softwary, neprídu tu žiadni odborníci, ktorých si musíme kúpiť, ktorí to tu celé zmenia. Nie. To budú tí istí ľudia, ktorí tam robia teraz. Čiže keď ich tu máme teraz, dajme ich do jednej bunky, do jedného odboru, sekcie, a nech to robia na ministerstve, a nevytvárajme nový úrad.
Jednou z náplní práce nového úradu má byť zaraďovanie liekov. Teraz máme kategorizačnú komisiu, a teda ja predpokladám, že pán minister potvrdí, že teraz zaraďovanie liekov robia transparentne. No a čo iné a ako inak to bude robiť tento úrad? Aj teraz sa robia medicínsko-ekonomické rozbory. Tam sa, tam sa nič iné nebude robiť. Tento úrad dokonca píše, že bude preberať aj rozbory, ktoré boli urobené v zahraničí. Však to môže robiť aj teraz. A keď sú validné, tak ich môže, môže použiť. A dokonca sa tam hovorí, že čo sa týka technológie a liekov, bude sa zaoberať všetkým, čo bude mať dopad nad 1,5 mil. eur, čo je vraj približne 90 % všetkých hodnotených napríklad liekov. No a potom budeme mať načo tie všetky ostatné, sekciu farmácie a liekovej politiky na ministerstve zdravotníctva alebo hodnotiteľov farmakoekonomiky, alebo odborné pracovné skupiny pre medicínske stanovisko, kategorizačnú komisiu, kategorizačnú radu? Títo budú robiť tých 10 %?
Máme naozaj vybudované inštitúty aj funkčnú organizačnú štruktúru ministerstva zdravotníctva, aj odborníkov, ktorých nových len tak ľahko nenájdeme, lebo keby boli nájditeľní, tak tých ministerstvo predsa nájde už teraz a zaradí. Ideme, opakujem, zbytočne robiť úrad.
A keď si pozriete pozmeňujúce návrhy, ktoré dala aj pani poslankyňa Cigániková, čoho sa jednajú, tak ešte aj ten pôvodný zákon vytváral mnohé otázniky, ktoré tie pozmeňujúce návrhy museli odstraňovať, napr. neprítomnosť súkromných zdravotných poisťovní alebo kritériá, ktoré, keby nebola možnosť sa prihlásiť aj z iného štátu, by vytvárali to, že by bolo jasné, a mohli by sme už teraz oznámiť, kto vyhrá výberové konanie, pretože tých ľudí, prirodzene, je v Európe, teda, prirodzene, na Slovensku nie veľa. Aj preto, že ich diskriminovali tým, že nemohli robiť napríklad pre súkromné poisťovne, len pre štátnu, že nemohli robiť posledné roky pre farmaceutický priemysel, aby neboli v konflikte záujmu.
Čiže my sme tu vytvorili zákon, ktorý nám netreba, ktorý sme našili ešte pre jedného človeka, ktorý ho aj sám tvoril, však aj sám ho bol prezentovať, vytvárame úrad, ktorý má robiť to, čo doteraz ministerstvo robí a môže robiť kľudne v takej istej kvalite. A keď má zlé procesy, vie si ich zmeniť. A je tu vytvorený úrad, ktorý teda sa má tváriť ako nezávislý, ale zároveň je tam napísané, že jeho šéf je ministrom zdravotníctva odvolateľný.
Takže z nášho pohľadu určite hodnotenie - výborná myšlienka. Som presvedčený, že v súčasnosti má ministerstvo zdravotníctva všetky odborné aj iné kapacity, aj know-how na to, aby to robilo s vlastnými kapacitami bez vytvárania zbytočného úradu a bez ďalších nákladov, ktoré, ako je napísané, majú ísť zatiaľ z balíka na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, lebo zatiaľ okrem deklarovaných verbálnych sľubov nikto nevidel, že by reálne viacej peňazí do rozpočtu bolo daných.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.9.2021 10:28 - 10:30 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Ledecký, možno by ste mali myslieť na to, aby nezabudol vôl, keď teľaťom bol. Však vy ste predsa boli starosta, ktorý využíval, keď hovoríte o nejakej... politickom rozhodovaní a priazni, ktorú plnými priehrštiami využíval predsa. Ste boli v klube SMER-u na VÚC-ke. Predseda vlády vtedajší vám bol strihať bazén. Dostávali ste peniaze z výjazdových rokovaní vlády, ktoré ste potom kritizovali. Však vy ste ten systém normálne cicali, keď je to pravda, to, čo vy hovoríte o politickom prideľovaní. Takže netvárte sa teraz, že ste spadli z neba.
A keď hovoríte o regionálnom rozvoji, tak si prečítajte znova článok, ktorý ste poskytli, rozhovor, ktorý ste poskytli, keď ste odchádzali od... z ministerstva pani Remišovej, ako ste hovorili o regionálnom rozvoji, ako sa naňho kašle, ako sa nič nedarí. A pozrite si aj čísla, lebo ako starosta dlhoročný by ste mali tušiť, čo je primárne vytvorené pracovné miesto a je sekundárne vytvorené pracovné miesto. Tak si tie projekty prečítajte, ktoré boli robené, a vyjdite, vytiahnite päty aj z Hrhova a choďte sa do tých okresov aj reálne pozrieť, čo znamená, keď jedno primárne vytvorené miesto na seba nadväzuje iné pracovné miesto. A vy hovoríte niečo o oprave traktora? Však vy ste mali vedieť, čo znamená mať traktor pre obec a robiť zimnú údržbu a robiť práce, ktoré v dedine treba urobiť. Tak už asi by ste mali menej sedieť tu a viacej byť vo svojej dedine a pozerať na to.
A keď hovoríme o číslach, pozrite si čísla a buďte taký hrdina a povedzte, koľko peňazí do regiónov išlo predtým a koľko peňazí išlo počas vášho pôsobenia na ministerstve napríklad a koľko peňazí išlo tohto roku do najmenej rozvinutých okresov. Tak hrdíte sa tým, že ste v roku 2015 boli vytvorení zákona alebo ste ho pripomienkovali. A teraz, keď, keď ste ho opustili, a to viete... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 15:45 - 15:46 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Janko Blcháč, možno aj tvojimi slovami odkážem pánovi poslancovi Kotlebovi, že my budeme proti tomuto návrhu jednoznačne. A to, že sme tu neboli na hlasovaní pri... po skrátenom legislatívnom konaní, bolo len preto, že sa udialo vtedy, keď sme mali tlačovú konferenciu veľmi náhle.
Čiže my budeme jasne proti tomuto návrhu zákona a myslím si, že keď tu vládna koalícia a vláda vyzýva na to, aby sme spolupracovali v boji s COVID-om, koordinovali sa, tak nás nemá počas od začiatku svojho vládnutia v kuse ignorovať. Opozícia, je jedno, kto je opozíciou, je tu nonstop ignorovaná v akýchkoľvek návrhoch, nebýva prizývaná na žiadne rokovania, na žiadne diskusie. A potom si tu pripraví návrh zákona, ktorý spolarizovanú spoločnosť ešte viac rozdeľuje.
Je to zlý návrh zákona a treba ho stiahnuť, pretože to, čo sa deje a čo spôsobuje, znova prispeje k tomu, že sa možno aj ľudia, ktorí sa zaočkovať chceli, aj kvôli tomuto návrhu zákona nikdy nezaočkujú. Je to zlý návrh zákona. Treba ho prerušiť alebo stiahnuť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 18:42 - 18:44 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja žasnem, tak OBYČAJNÝM ĽUĎOM a akože nezávislým osobnostiam vadia názory ľudí - to je neuveriteľné. Vám vadia názory ľudí (reakcie z pléna), a to boli tie slušné, a tie názory, ktoré som čítal, boli výrazne slušnejšie ako vystúpenie vašeho lídra, ktorý tu kydá a klame. A vám to teraz vadí. OBYČAJNÝM ĽUĎOM vadia ľudia!
Žiadne z tých vystúpení nebolo nijako mimoriadne osobné a nedosahovalo ani z diaľky neúroveň, neúroveň toho, citujem, „čuda-juda“, čo sa tu dnes obhajovalo.
Pani primátorka, a vy ste prečo hlasovali proti tomu, aby samosprávy dostali aspoň nejaké peniaze, aby ste nemuseli tie dane zvyšovať? Prečo tu hlasujete ako hlasovací automat aj na návrhy, ktoré by zjavne pomohli vašim občanom?
Vadí vám to, čo sa o ňom píše? Vadí vám to, že to, čo ho vynieslo na vrchol, že ho ľudia vyniesli na vrchol, tak ho teraz potopia? Lebo je to neschopný šašo a je to tragikomik, ktorý túto krajinu doniesol do záhuby.
A teraz vám to všetkým... A vám vadia ankety? Však on chcel na základe ankiet určovať desať základných, či jedenásť, priorít vlády. Tak tam stačilo pár tisíc ľudí, ktorí vyslovili svoj názor, a my sme tu mali meniť zákony. A teraz, keď tí istí ľudia, lebo neboli to žiadni prívrženci žiadnych politických strán, vyslovia svoj názor, tak naraz ste z toho úplne hotoví.
Pán Kremský, máte šťastie, že to hovoríte tu v Národnej rade, lebo už jeden človek to povedal vedľa a išlo naňho trestné, tak máte šťastie, buďte frajer, povedzte to vonku a potom sa stretneme na súde, že za takého hlúpe klamstvá.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 18:21 - 18:29 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ctený pán predsedajúci, vážené dámy kolegyne, vážení páni kolegovia, z vlády tu nie je nikto, ja som vo svojej poznámke na niektorého z predrečníkov reagoval, že to, čo tu dnes prebieha, nie je len vôľa opozície, ale je aj žiadosť mnohých občanov Slovenskej republiky a je to žiadosť ľudí a Igor Matovič, či bol premiérom, či je teraz len ministrom financií, naozaj požíva maximálnu nedôveru ľudí.
Keď sa možno pozreme do histórie nejakých prieskumov o dôveryhodnosti, tak si nepamätám, kedy by predstaviteľ vlády v tak vysokej pozícii mal takú nedôveru ľudí. A včera som na sociálnej sieti, som sa spýtal ľudí, teda nech povedia, prečo by mal Igor Matovič zo svojej funkcie odísť. Dostal som asi 1 000 reakcií. Tie, ktoré sú nepublikovateľné, spomínať nebudem a snažil som sa vybrať niektoré reakcie, ktoré charakterizujú to, čo si ľudia o Igorovi Matovičovi myslia.
Sú to ľudia, ktorí neprejavovali žiadne sympatie k inej politickej strane, či už z opozičnej, alebo koaličnej, jednoducho sú to ľudia, ktorí mali za potrebu a boli ochotní vyjadriť svoj názor, všetky reakcie uvediem tak, ako boli uvedené. Sú to reakcie, ktoré sa nachádzajú na sociálnych sieťach, čiže ani slovo z nich nebude nepravdivé.
Začnem prvou reakciou, ktorá je zrejme niekoho, kto asi je aj odborník vo fachu, pán Rudolf: „Igor Matovič, je to nezrelá, egocentrická, disharmonicky štruktúrovaná osobnosť s výraznými rysmi narcistickými, čiastočne aj histriónskymi, v rámci zníženej sebareflexie má tendenciu externalizovať problémové situácie s presunom zodpovednosti a viny na iných. Bohužiaľ, ide o trvalé povahové rysy a z nich vyplývajúce trvalé vzorce správania, ktoré nie sú ovplyvniteľné psychofarmakami. Takýto je a bude aj v budúcnosti. Svoje správanie dokáže korigovať iba krátkodobo a účelovo napríklad v situácii pred voľbami a podobne.“ Myslím si, že bez ohľadu na to, či ste, alebo nie ste vzdelaný v medicíne, v psychológii alebo psychiatrii, tak mnohé tieto črty tam nájdete.
Pani Ľudmila: „Veľa ľudí sklamal. Podplatil Rómov, aby ho volili, narobil hanbu Slovensku, je zodpovedný za smrť ľudí jeho nezodpovedným konaním. Obohatil sa na úkor ľudí testovaním, pričinil sa na genocíde národa, je plagiátor, nemá vyjadrovanie, je hulvát. Ľudí má za blbcov, šíri strach, vinníkov si vždy nájde. On už dávno mal odísť so sklonenou hlavou.“
Ďalšia reakcia, pani Tatiana: „Vodu káže, drahé víno pije. Šíri vôkol seba chaos a stokrát opakované lži povyšuje nad pravdu. Hoci má stranu akože obyčajných ľudí, on ich potreboval, len aby jemu stláčali tlačítka v parlamente, aby tých skutočne obyčajných ľudí hádzal neustále cez palubu, zatiaľ čo sa Slovensko snažia potopiť.“
Ďalšia reakcia: „Lebo namiesto rozvoja tejto krajiny nás ťahá na dno. Lebo pomáha iba určitým skupinám ľudí a ľudia, ktorí makajú aj v dvoch robotách, aby sa uživili, budú platiť vysoké dane, lebo sme museli vyhodiť milióny za nepresné testy a MOM-ky a aby sme uplatili benefity pre ľudí, ktorí nepohnú ani prstom, čím si iba kupujú voličov.“
Pán Ján: „Mám dosť rokov a veľa dobrých skúseností, ale aj veľa zlých zážitkov a skúseností. Môj názor na Matoviča nezmením nikdy a musím povedať, že taký zákerný človek je len jeden na svete, ako je Matovič. Pomätenec. Naši buditelia sa musia v hrobe obracať, že sa takéto monštrum na Slovensku narodilo. Nikto tak Slovákom neuškodil ako on.“
Pani Nina: „Je to človek, ktorý to nemá v hlave v poriadku, a taký človek by nemal byť vo vláde. Do dnešného dňa našej krajine viac ublížil, ako pomohol. Uráža ľudí, ktorí ťažko robia v zahraničí, aby uživili rodiny, nakoľko na Slovensku je to ťažké, a celé svoje vládnutie hádzal ľuďom polená pod nohy, a to nehovoriac o tom, ako nám robil hanbu v zahraničí. Taký človek nesmie byť vo vláde ani v parlamente.“
Ďalšia reakcia: „Jednoduché, lebo je nekompetentný. Nemá vzdelanie, prax v odbore, skúsenosti, nič. Klamal už pri vzdelávaní a vo všetkom.“
Ďalší, pán Robert: „Započal rozklad právneho štátu povinným testovaním, umožnil a zrejme sa obohatil na nákupe testov, absolútne nezvládol nákup vakcín. Zadlžil štát obrovským dlhom, absolútne nie je schopný spolupracovať, časom zničí všetko a všetkých. Je plagiátor a s maturitou viesť rezort financií je tragikomické.“
Ďalšia reakcia: „Zničil Slovensko, zničil slovenských podnikateľov. Robí veľkú hanbu vo svete, nestojí si za slovom, že odíde. Ako môže byť ministrom financií, keď ani rodinnú kasu nedokáže ovládať? Spravili capa záhradníkom. Nútené testovanie, predlžovanie núdzového stavu, aby ľudia nešli do ulíc. Klamstvom a prázdnymi sľubmi si získal voličov.“
Pani Libuša: „Bože, ľudia, prečo ho odvolať? Veď on je tak neschopný, zákerný, ja ľutujem len jeho mamu, že sa musí hanbiť za také čudo-judo.“
Ďalšia reakcia: „Je hanbou Slovenska, ubližuje krajine a každému občanovi tejto krajiny. Daňový podvodník ako minister financií je učebnicový príklad ako cap záhradníkom. Táto atrapa človeka potrebuje miesto v liečebni, a nie miesto v parlamente.“
Ďalšia reakcia: „Je to ješitný egomaniak, bez štipky sebareflexie. Klame, je to plagiátor, obviňuje iných, manipuluje s okolím, vyhráža sa ľuďom, zastrašuje. Absolútna absencia politickej etikety, správanie pod hranicou slušnosti. Tento človek nikdy nemal byť v politike, hanba! To nie je politik, ktorý dôstojne reaguje a správa sa vhodne k svojmu postaveniu. Je to komediant, ktorý sa dostal na pozíciu a nedozrel na ňu. Charakter, osobnosť, to sa nedá naučiť.“
Pani Elena: „Jednoducho nekompetentný manipulátor, zákerný človek, má problém ustrážiť svoje ego. Taký človek jednoducho nemôže byť pri moci.“
A mnohé a mnohé ďalšie reakcie. Ako som povedal, za naozaj pár hodín došlo viac ako tisíc reakcií a snažil som sa vybrať tie, ktoré naozaj nemali ani žiadnu známku podpory, ani, ani ničoho smerom k akejkoľvek inej, či koaličnej, opozičnej alebo neparlamentnej strane.
A vraciam sa k tomu, že keď riešime dôsledky pandémie, pandémia sa a boj s pandémiou sa vyhrať pri takejto nedôveryhodnosti nikdy nedá. Pandémia prebieha na celom svete, keď si pozreme mnohé krajiny v Európe, mnohým vládam, mnohým premiérom, mnohým ministrom popularita a dôveryhodnosť práve počas pandémie stúpla, pretože rozhodovali kompetentne, riadili sa radami odborníkov, manažovali ju, nevnášali do pandémie chaos, snažili sa robiť všetko tak, aby pandémia a jej tragické následky, či už v sociálnej, zdravotnej alebo ekonomickej oblasti, zmizli čo najrýchlejšie. Bohužiaľ, riadenie štátu Igorom Matovičom ukázalo úplne pravý opak.
Nie na základe návrhu opozície, na základe vôle občanov Slovenskej republiky Igor Matovič nemá čo robiť vo vláde Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 17:27 - 17:28 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Matúš, vynechal si jednu zásadnú časť v tom príhovore, a to, keď sa Igor Matovič sám o sebe vyjadroval, bolo to pred voľbami aj v jeho minulosti, že on je taký šašo. Šašo, ktorý tvrdil, že hovorí pravdu.
Matúš, videli sme v priamom prenose na vlastné oči, čo sa stane, keď sa šašo stane v kráľovstve kráľom. Je to smutný príbeh nepodareného šaša, ktorý za rok aj niečo svojho pôsobenia dostal túto krajinu, z krajiny, ktorá najlepšie zvládala pandémiu, na najhoršie priečky.
Šašo má ostať vždy len šašom. Šašo nesmie byť kráľom, lebo je tragédia pre každé kráľovstvo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 16:19 - 16:20 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa, vy ste povedali, a naozaj to je pravda, že po katastrofe sa treba spojiť a spoločne bojovať, aby neprišla. My sme tu preto, Igor Matovič je katastrofa Slovenskej republiky, bola katastrofa, že sa dostal na čelo vlády, zaviedol chaos, nekompetentnosť, nepredvídateľnosť rozhodnutí. Aj kvôli jeho namanažovaniu koronakrízy máme tu nedozierne ekonomické škody, máme tu krachujúcich podnikateľov, máme tu obrovské množstvo mŕtvych, aj keď nie za všetkých 12-tisíc môže on, pretože on sám povedal, že minimálne za 4- až 5-tisíc môže Richard Sulík.
Áno, teraz sa musíme spojiť a musíme urobiť všetko pre to, aby sa katastrofa menom Igor Matovič už nikdy nevrátila. Nikdy.
Nenájdete skoro nikoho na Slovensku, ktorý by čo i len mal trochu úcty k tomu, čo urobil, čelí bezprecedentnej nedôvere. Takýto človek nemôže byť druhý najdôležitejší vo vláde a on je v tej vláde prvý najdôležitejší, lebo ešte aj riadi chudáka Hegera.
Táto schôdza je o tom, aby sa katastrofa menom Igor Matovič už nikdy na Slovensko nevrátila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 14:49 - 14:51 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dnes to bol slabý prejav. Keď Igor Matovič niečo myslel úprimne a vážne, tak vždy do tej emócie hodil aj slzu. Dnes to bol suchý, vypočítavý prejav.
Ale dnes tu nie sme preto, že odvolať Igora Matoviča chce iba opozícia. Chcú to aj poslanci jeho koaličného partnera, možno jedného, možno dvoch, ale hlavne chcú to ľudia. Uvedomme si, že máme do činenia s politikom, ktorý má historickú najväčšiu nedôveryhodnosť. A tú mal aj ako predseda vlády Slovenskej republiky a pandémia ani iná katastrofa sa nedá zvládať, keď na čele vlády stojí niekto, koho ľudia do slova a do písmena v prípade Igora Matoviča nenávidia. A vyhovárať sa na pandémiu, že tu mal historicky najťažšie obdobie, pandémia nebola iba na Slovensku, ale vo všetkých štátoch sveta a v mnohých krajinách premiéri a vlády získavali väčšiu dôveru, ako mali pred pandémiou.
My Slovenská republika sme sa z lídra v zvládaní pandémie po dobre nastavenej prvej vlne stali lúzrami. A to je chyba osoby, ktorú túto pandémiu chaoticky viedol, a je to chyba Igora Matoviča.
Ja som sa včera na sociálnej sieti spýtal ľudí, prečo by mal Matovič odísť zo svojej funkcie. No, prišlo viac ako 1 000 reakcií, niekoľko desiatok, možno niečo viac ako 100 je nepublikovateľných, pretože tá odpoveď bola, lebo je to, tri bodky. Nech sa páči, všetci si to môžte prečítať a tie ostatné reakcie budem vo svojom vystúpení niekedy podvečer čítať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 13:34 - 13:36 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milý Juraj, ja začnem pozitívne k tvojmu vystúpeniu. Pekná slovenčina, dobrý obal, prázdny obsah. Naozaj si vo svojom vystúpení nič, nič, nič nevyvrátil, ale ako snažil si sa zaujať aspoň príjemným výzorom a prejavom.
Ale prídem faktograficky, lebo poslanci vládnej koalície zo zásady nereagujú na slová predrečníka, ale si tu majú nejaké emocionálne výjavy.
Keď sa objednávajú vakcíny kdekoľvek vo svete pri akejkoľvek pandémii, vždy to má byť rozhodnutie vlády ako kolektívneho orgánu na základe odporúčania odborníkov. Tu to bolo rozhodnutie jedinca a odborníci neboli za tento nákup vtedy a ešte aj stále neregistrovanej vakcíny.
Za vlády Roberta Fica v roku 2009 alebo začiatkom roku 2010 to bolo rozhodnutie vlády na základe odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, hlavného hygienika, a nákup vykonávali hmotné rezervy.
Po druhé. Objem vakcíny. Teraz je zakontrahovaných 19 mil. vakcín, bolo predkontrahovaných, také sú údaje z ministerstva zdravotníctva. Vtedy to bol jeden milión na základe odporúčania odborníkov. A aj vtedy vláda čelila kritike, že objednáva vakcíny iba pre 20 % obyvateľstva. Bola veľká kritika zo strany médií. Potom, keď pandémia postupne ustupovala a zaočkovalo sa len asi 10 alebo 11 %, tak sa to zmenilo na to, že sa objednalo zbytočne veľa vakcín. Čiže teraz je zakontrahovaných 19 mil., vtedy bol 1 mil.
Po druhé (tretie, pozn. red.). Bola to vakcína registrovaná EMOU a bola to jediná možná vakcína, ktorá bola dostupná vtedy na trhu. Čiže vláda nemala manévrovací priestor. Ale teraz sa objednal Sputnik preto, že sa vynechalo druhé a tretie kolo objednávania Pfizera v objeme 3 mil. kusov.
A po štvrté. Aj tie vakcíny, ktoré neboli vyočkované, sa dali ešte použiť v tom roku 2010, ale... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis