Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 15:25 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2022 15:25 - 15:27 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milý Edo, chcem oceniť tvoj, kultivovanosť tvojho prejavu. A ja teda som sa snažil, aj keď niekedy pravda bolí, ale som sa snažil nebyť osobný. A urobil si to rovnako, čo veľmi oceňujem, a ono, myslím, že to silne podčiarkuje náš dobrý osobný vzťah z tohto pohľadu.
Mňa v podstate mrzí, že teraz ja tu sedím ako ten, kto navrhuje teba odvolať, len ako si počul z množstva faktických poznámok, tvoja zodpovednosť je, že nekonáš, keď konať máš. Samozrejme, že urobilo sa kopec dobrých vecí. Však ja som... aj, aj SaS-ka urobila kopec dobrých vecí a myslím si, že mohli sme ešte spolu veľa dosiahnuť, ale to ide iba za určitých okolností. Presne vieš, o čom hovoríme, o čom hovorím.
Ak sa teraz nič nestane, ak teraz by sme pokračovali ďalej, že napríklad vypočujem tu poslanca Polú... Polláka, vrátime sa z kratšej cesty, takto budete pokračovať ako tieto tri mesiace doteraz, čo sme odišli z vlády, Fico sa triumfálne vráti. Nie o dva roky, o štyri. Nie. O pätnásť mesiacov. A potom čo spravíme? My teraz musíme, teraz niečo urobiť. A keď si ty myslíš, že všetko je v poriadku, tak možno to vidieť z pancierovanej limuzíny, ale choď sa poprechádzať niekde mimo Bratislavy a zistíš, že úplne naopak to je, 93 % ľudí je znechutených. Počul si to aj od prezidentky.
Posledná vec. Pád vlády SMER k moci nevráti. Až predčasné voľby. Pád vlády nie. Ja som načrtol štyri možnosti, ktoré môžu nastať. A garantujem ti, že každá z nich je lepšia ako to, čo tu je teraz.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

8.12.2022 14:40 - 14:40 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Prepáčte, toto je dôležité, len potrebujem to povedať im, nie vám, tak dovoľ... sorry, hneď sa vám budem venovať, pán Richter.
Takže ešte raz, nikto z nás sa už do vlády vracať nebude, určite nie, ale viem si predstaviť, že po zmysluplnej dohodnutej rekonštrukcii vlády my dáme hlasy na to, aby takejto vláde bola vyslovená dôvera tu v Národnej rade.
No a potom je tu tá alternatíva dva, to je úradnícka vláda, z ktorej časť koalície robí strašiaka. Ale ja si teda myslím, že keby pani prezidentka menovala vládu, ktorá bude spočívať z Káčerov a Hirmanov, tak jeho prijateľné riešenie a určite lepšie ako to, čo tu máme teraz. Takéto rozhodnutie, samozrejme, je na prezidentke.
Vymenoval som štyri spôsoby, štyri spôsoby, akým to môže ísť ďalej bez predčasných volieb. My sme sa rozhodli niečo urobiť, táto vláda už naozaj takto ďalej fungovať nemôže, ale vidíme tu štyri spôsoby, akým po prípadnom páde vlády to ďalej fungovať môže.
No a potom sú aj, je tu aj tretia alternatíva, to sú predčasné voľby, ktoré by boli, zachytil som to v médiách, ja teda som sa s nikým o predčasných voľbách nebavil, boli by koncom septembra. (Reakcie z pléna.) Nijééé, Jožko, nebavil som sa, naozaj nie. (Reakcie z pléna.) Ktoré by boli koncom septembra. Keby boli koncom septembra predčasné voľby, tak čo by sme získali? Október, november, no povedzme ten december, polovicu decembra, možno polku januára, čiže úplne zbytočné skracovať o tri-štyri mesiace volebné obdobie.
Toto sú teda možnosti, štyri rôzne formy novej vlády alebo predčasné voľby, ktoré teda mne už veľký zmysel nedávajú. Áno, vláda odborníkov, kde by sedeli všeobecne uznávaní ľudia, by určite bola omnoho lepším riešením.
Pokračovanie tejto vlády je to najhoršie riešenie, lebo vládne v takom zložení a takým spôsobom, že zničí aj zvyšky nádeje, ktorú aj naši voliči do tejto vlády vkladali 29. februára, kedy sa končilo 12-ročné obdobie SMER-u, preto musíme niečo zmeniť, a preto poslanci za SaS budú jednotne, spoločne a jednotne hlasovať v utorok za vyslovenie nedôvery tejto vláde.
Ctení poslaneckí kolegovia, ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť. Ďakujem vám aj za tieto mnohokrát veľmi vtipné poznámočky, určite to môj prejav oživilo. Snažil som sa hovoriť k veci, hovoriť to, čo mám na srdci, to, čo ma trápi. Cítim spoluzodpovednosť za to, ako zle sa to vyvíja v našej krajine, a dúfam, že sa nám to spoločne podarí napraviť. Jednak v utorok hlasovaním, ale potom, ako som už hovoril, vidím viacero možností, ako môžeme dospieť k lepšej vláde.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

8.12.2022 14:25 - 14:25 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, som asi v trištvrtinách môjho prejavu a myslím si, že do päť až desať minút skončím, to závisí aj, samozrejme, od týchto diskusií, ktoré tu miestami nastávajú.
Čiže kto zvolil generálneho prokurátora Maroša Žilinku? Áno, volili sme ho aj my, ja som jednoducho nemohol vedieť, čo sa bude diať. Maroš Žilinka za tridsať rokov nemal chybné rozhodnutia, dokonca bol na Kočnerovom zozname a mal byť, mal byť zabitý. (Ruch v sále. Reakcie z pléna.) Mal byť zabitý. (Reakcie z pléna. Reakcia predsedajúceho: „Už odišiel.“) Ja rovno hovorím, rovno hovorím, mýlil som sa v tomto úsudku, to sa stane. Ale po dva a pol roka, po tom, čo tu tento Maroš Žilinka nadužíva § 363, to hovorí aj váš premiér, hlasovať ešte za jeho správu, teraz?! A teraz neurobiť všetko pre to, aby, aby ste mu vytrhli ten nástroj § 363 z ruky?! Teraz?! Po tom už, čo vieme, čo sa deje? Ja chápem to, že človek urobí chybu, keď nemá všetky informácie. (Potlesk.)
Ale teraz strkáte hlavu do piesku, teraz už presne vieme, o čo tu ide. Nie, § 363 je naďalej nedotknuteľný, to je ten rozdiel medzi vami. Všetci robíme, každý spraví, niekto chybu, ale, ale je veľký rozdiel v tom, či je snaha tú chybu napraviť! (Rečník klope prstami na rečnícky pult.) Nie, skrátka 363 nedotknuteľný.
Od SME RODINA nikto nečaká, že bude bojovať proti korupcii, ale OĽANO čoraz viac dokazuje, že boj proti korupcii je minulosť, že už vy žiadne protikorupčné hnutie nie ste. Nechcete naštvať svojho koaličného partnera a ten zase na oplátku hlasuje za každú atómovku, ktorá sem príde, za sebe väčšiu hlúposť. A pripomínam, že kľúčové reformy, ktoré sú podkladom pre plán obnovy a odolnosť, boli schválené poslancami SaS a bez poslancov SME RODINA. Alebo čiastočne bez, alebo až po veľkých ústupkoch, zdravotníctvo, súdnictvo. Predseda SME RODINA Boris Kollár obchádzal súdy, kde im vysvetľoval, nebojte, nič sa nestane. Nemocnice, nebojte, žiadna stratifikácia nebude. Toto všetko bolo akceptované, my sme boli v koalícii tí, ktorí reformy tlačili najviac. A teraz jak sme odišli, tak akurát vidíme, že všetko sa pekne zbrzďuje, zastavuje a ten boj proti korupcii je už dávno minulosťou.
To, čo tu máte, máte tu jedného parlamentného šaša, ktorý sa tu vyznačuje najmä tým, že vie, že má silný hlas, že vie vykrikovať tie svoje hlúposti. Tam zo zadnej lavice. Toto tu máte. Reformy preč, boj proti korupcii preč, všetko preč. Na toto vás ľudia volili, na toto?! A potom ešte, aby ste tu jak také poslušné hlasovacie, spínacie automaty za každý hlúposť hlasovali, čo sem príde, v skrátenom legislatívnom konaní?! Stodesaťkrát?!
Úvodom som vravel, že pred takmer tromi rokmi sa SMER rozpadol na dve časti, resp. odišla skupina poslancov a bol na ceste do zabudnutia. K životu prebral SMER Igor Matovič, on ho vzkriesil z klinickej smrti. A dnes najväčším podporovateľom Roberta Fica je Igor Matovič. On najviac dopomáha k tomu, že preferencie SMER-u rastú.
Nejde to takto ďalej, nebudeme sa na to dívať, ak nič... ak by sme nič nespravili, Robert Fico vyhrá voľby, vyhrá voľby, a preto sme donútení konať, aby sa toto nestalo. My sa netvárme, že riadne voľby parlamentné budú o tri roky. Nie, budú menej ako pätnásť mesiacov, sú za rohom. Si odrátajte z tých pätnástich mesiacov... (Reakcia predsedajúceho: „Asi chce predčasné voľby.“) ... Vianoce, leto, kampaň, ostane možno šesť alebo sedem mesiacov na vládnu a parlamentnú prácu. To týmto štýlom si myslíte, že niečo zmeníte, ako ten parlament teraz pracuje? A aké návrhy sem chodia? Nič, všetko len zhoršíte. Preto sme si povedali, že dobre, keď nikto iný, tak budeme konať my. (Smiech predsedajúceho.) My sme totiž strana, ktorá je zodpovedná voči krajine, kde žijeme (reakcie z pléna), a ktorá má svoje hodnoty a zásady, ktorá si aj prizná chybu, keď ju spraví. Ale snažíme sa konať najlepšie, ako vieme.
Počúvam, že nám ide o percentá, lebo nám klesajú. V minulosti, keď zas stúpali, som počúval, že sa hrajuškám s percentíčkami. Pritom pravda je taká, že nám ide o krajinu a o ľudí, ktorí v tejto krajine žijú. Je našou povinnosťou a zodpovednosťou ako parlamentnej strany podniknúť všetko, aby sme tento marazmus, ktorý vy tu spôsobujete a živíte, aby sme ho zastavili. Alebo, prepáčte, nie spôsobujete, podporujete tým, že tu všetko schválite, čo sem príde od vlády.
Ak bude vláde vyslovená nedôvera sú v zásade tri možnosti, nová sedemdesiatšestka, úradnícka vláda a predčasné voľby. Dovoľte mi k týmto trom možnostiam povedať pár slov.
Tak najprv k tej novej sedemdesiatšestke. Prezidentkou môže byť poverená terajšia vláda v terajšom zložení, no takáto vláda bude v demisii a to znamená, že niektoré dôležité rozhodnutia bude musieť odsúhlasiť prezidentka. Už aj to bude lepší stav ako dnes.
Alebo iná varianta, môže sa v parlamente nová sedemdesiatšestka, ktorá vysloví dôveru nejakej vláde. Tu začal Igor Matovič strašiť, že vznikne vláda z tých, ktorí nevydali Fica, teda z fašistov všetkých druhov, jeho dvoch bývalých poslankýň, SMER-u, HLAS-u a SME RODINA. No, toto je čisté strašenie. Takáto vláda rozhodne nevznikne. Ale čo je na tomto zaujímavé, že Igor Matovič straší svojim terajším aktuálnym koaličným partnerom, že pozor, on tu zrazu zriadi takúto vládu.
No a potom je tu tretia možnosť v rámci tej novej sedemdesiatšestky a to je, že terajšia vláda Eduarda Hegera prejde rozumnou, zmysluplnou rekonštrukciou a získa dôveru parlamentu. Ja si viem predstaviť, že ak dôjde k takejto dohode, za takúto vládu by sme hlasovali. (Potlesk.)
Chcem teraz povedať jednu dôležitú vec, počkám aj kým pán poslanec Pročko dotlieska, lebo toto je naozaj dôležité. A myslím to plnou vážnosťou. My sa určite do vlády nevrátime. Taká možnosť bola v minulosti, teraz už nie je. Čiže aj keby sme podporili vládu Eduarda Hegera po rekonštrukcii, teda dali by sme hlasy na to, aby tu získala v parlamente dôveru, nikto z nás... Prepáčte... (Ruch v sále. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím, utíšte sa.
Skryt prepis
 

8.12.2022 14:10 - 14:10 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Dobrý deň prajem, dámy a páni. Vážený pán predseda Národnej rady, pán premiér, páni ministri a ctené poslankyne a poslanci, vo februári, 29. februára, v sobotu, v roku 2020 sme si všetci mysleli, že nastal ten deň, kedy už konečne bude dobre.
Po dvanástich rokov vlád Roberta Fica a bohapustého rozkrádania, kedy korupcia doslova rozožierala našu spoločnosť, si ľudia zvolili protikorupčné hnutie na čele s Igorom Matovičom. SMER prišiel o HLAS a ďalšie mesiace bol na ceste do zabudnutia. Igorovi Matovičovi som úprimne fandil, presviedčal som ho, že má na to, aby bol úspešný premiér, a naše prvé povolebné stretnutie končilo objatím. Po ani nie roku vládnutia... (Ruch a smiech v sále.) Bolo to tak, páni, bolo to tak, páni, naozaj ja som bol, ja bol úprimne rád, že voliči vás odstavili od moci. Aj vás, pán Blaha.
Po ani nie roku vládnutia narobil Igor Matovič toľko problémov, vyvolal toľko konfliktov, že musel odstúpiť. Vo finále ho k tomu dotlačili jeho vlastní ministri, minister Budaj a minister Naď. Osobne som dúfal, že s Igorom Matovičom vo funkcii ministra financií, čo aj ja som vtedy, v marci 2021 podporoval, že dovládneme, snažil som sa náš vzťah urovnať, to tu teraz nebudem rozoberať, ale koho to zaujíma, tak na mojom blogu na Denníku N to nájde podrobne napísané a poctivo som ignoroval všetky osobné urážky a osobné útoky.
Lenže prišiel tzv. rodinný balíček a prišiel bagrom. Materiál k rodinnému balíčku sme dostali v utorok večer, na druhý deň v stredu sme o ňom rokovali na vláde, následne išiel do Národnej rady v skrátenom konaní, a keď ho prezidentka z oprávnených dôvodov vetovala, bolo toto veto prelomené spolu s hlasmi fašistov. Nikto sa vtedy neozval. Mlčal premiér Heger, mlčali ministri Budaj aj Naď, všetci strčili hlavu do piesku a na vláde za tento balíček poslušne dvihli ruku. Pritom sme ponúkali dohodu. Hovoril som Igorovi Matovičovi, aby sme naviazali ten, ten daňový bonus na dieťa na nezdaniteľné minimum, lebo je zbytočné, aby to dostávali bohatí. Navrhoval som, aby to krúžkovné, čo ešte malo byť, bolo presunuté na ministra školstva, ktorý sa s tým riadne vysporiada a riadne to nastaví. Táto dohoda bola odmietnutá, namiesto toho bolo prelomené prezidentkine veto.
Vtedy sme pochopili, že už nebudeme vedieť zabrániť najhorším veciam, avšak budeme za ne zodpovední. Eduard Heger, ktorý získal našu dôveru aj podporu, nás sklamal svojím nekonaním v lete tohto roku, keď sme ako najstabilnejší člen našej koalície vypovedali koaličnú zmluvu. Nezasiahol, nechal dospieť krajinu do situácií, kedy čelí jeho vláda vyslovovaniu nedôvery v Národnej rade. Aj od septembra doteraz mal čas konať a nekonal, neurobil tak a vystavil opäť ľudí enormnému tlaku a vydieraniu.
Dovoľte mi teraz uviesť hlavné dôvody, pre ktoré vláda Eduarda Hegera stratila našu dôveru.
Po prvé. Ono je to vláda Eduarda Hegera na papieri, v skutočnosti je to vláda Igora Matoviča a Borisa Kollára a táto vláda nie je schopná usporiadaného vládnutia. Chaos, ktorý je posledné mesiace úplne zrejmý aj tu v parlamente, všetci to predsa vidíme, je tak veľký, sa to nedá nevidieť, a podčiarkuje toto chaotické vládnutie.
Po druhé. Koalícia a vláda nevedia zorganizovať samých seba. Neefektívne rokovania, legendárne dvojhodinové tlačovky so zmätočnými závermi vedú k chaosu nielen v parlamente, ale aj v legislatíve.
Po tretie. Je to nemohúcnosť hnutia OĽANO odfiltrovať zlé a veľmi zlé nápady Igora Matoviča. Robili sme to my predtým na koaličnej rade a na vláde a teraz sa to po našom obchode... hoj... po našom odchode celé presunulo do parlamentu. (Smiech v sále a potlesk.) Ďakujem za potlesk. Ako by to bolo, keby ľudový zabávač Jožo Pročko niečo nezakričal. (Reakcia z pléna.) Ale toto je ten problém. Toto... (Reakcia z pléna. Smiech v sále. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prepáčte, ale naozaj nemôžete vyrušovať, slovo má pán exminister.

Sulík, Richard, poslanec NR SR
Je to nemohúcnosť. Je to nemohúcnosť hnutia OĽANO odfiltrovať zlé a veľmi zlé nápady Igora Matoviča, preto sme to robili my, my v SaS sme boli jedinou skutočnou oponentúrou Igorovi Matovičovi, ktorý prichádzal s nápadmi, že veľakrát sme sa len chytali za hlavu. Kým sme ešte boli vo vláde, sme to robili na koaličnej rade a vo vláde, po našom odchode z vlády to robíme teraz tu v Národnej rade, avšak fašisti zabezpečia, že prejde ľubovoľná hlúposť, napríklad zdaňovanie dôchodkov pri jednorazovom výbere.
Po štvrté. Neschopnosť prijímať veci včas a riadnym legislatívnym procesom. Charakteristická črta lídrov súčasnej koalície Matoviča a Kollára, ale aj Eda Hegera je veci nechať vyhniť, opakovane odsunúť a potom na poslednú chvíľu a pod veľkým tlakom ich prijímať, presne takto sa nesmie a nemá vládnuť.
Po piate. Absolútny dešpekt pred pravidlami. Ja si pamätám, že koľkokrát sme kritizovali stranu SMER, keď vládla v minulých obdobiach, že nedodržiavajú pravidlá, ale to, čo je dnes, je ďaleko horšie. Desiatky rokov zaužívané a zmysluplné, osvedčené pravidlá, ako napríklad zákon, ktorý sa volá rokovací poriadok, sú pravidelne porušované. Keď sa poslanec Dostál ozve s oprávnenou námietkou, tak si akurát vypočuje tutok od predsedajúceho, že má iný názor. „Ja mám iný právny názor.“ Vybavené. Takto ľahko sa tu dnes porušuje zákon. Toto nebolo ani v minulosti. Deje sa to preto... Á, ešte prepáčte. Nejde len o ten rokovací poriadok.
Medzirezortné pripomienkové konania sú obchádzané, materiály sú nosené na vládu pod pazuchou a k tomu všetkému masívne nadužívanie skrátených legislatívnych konaní. Toto sa deje aj preto, že dvaja lídri koalície, Matovič a Kollár nemajú riadne vzdelanie. Prebíjali sa životom, každý z nich bezpochyby úspešne, ale chýba im kultúra vzdelania a chýba im rešpekt pred pravidlami. Zákony, ktoré majú pomáhať ľuďom, sú... sa prijímajú ako niekde v Bangladéši.
Po šieste. Počet skrátených legislatívnych konaní, ktoré sme spoločne s OĽANO-m za vlády SMER-u kritizovali, je dnes štyrikrát väčší, štyrikrát viac zákonov prešlo týmto parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní, ako to bolo za vlády SMER-u, štyrikrát viac, 103 namiesto 28. (Reakcia z pléna.) S tým, že 28 bolo za celé štvorročné obdobie a 103 bolo teraz za prvé tri roky. (Reakcia z pléna.) Výsledok je... jasné, keby to bol dvojnásobok, plne tomu rozumiem, však áno, tá pandémia sa pod to podpísala, sám som sem chodil s takými zákonmi. Ale štyrikrát viac?! Koľko pandémií by muselo byť? Ja rozumiem tomu, že môže nastať situácia, ktorá si vyžaduje skrátené legislatívne konanie. Ale, prosím vás pekne, nehovorte mi, že to, že ministerstvo financií zabudlo vrátiť späť zákaz o vyplácaní v hotovosti, musí prísť do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, lebo to sa teraz deje.
Na vláde alebo možno v hlave Igora Matoviča skrsne nejaká myšlienka a ideme, hurá, rýchlo do toho! Hurvínek, válka. A tunák parlament skrátka to pretlačí. Prečo nemôže byť dodržaný riadny legislatívny proces, ktorý desiatky rokov tu funguje, a má to svoj zmysel? Má to svoj zmysel preto, lebo spomalenie legislatívneho procesu vedie k jeho skvalitneniu. Ale to sa tu nerobí. A potom čo sa deje? Potom sa tu opravujú a opravujú dokola zákony, lebo sú mizerné.
Po siedme. Neschopnosť kompromisu a neschopnosť hľadať najlepšie riešenia je tiež črta, ktorá charakterizuje túto vládu. Pozrieme sa, čo sa stalo s lekármi. Najprv nič, žiaden kompromis a potom to bolo o stovky miliónov eur drahšie.
A po ôsme. Zneužívanie funkcie ministra financií na osobnú pomstu a osobné nejaké ťaženie. Toto sa deje. A osobné vojny.
Toto je osem čŕt, ktoré charakterizujú túto vládu.
Je to len tri mesiace dozadu, čo sme z vlády odišli a chceli sme byť, a myslím si, že aj sme, konštruktívnou opozíciou. Podporili sme desiatky vládnych návrhov. Desiatky. Boli sme dokonca za to kritizovaní, ale desiatky vládnych návrhov sme podporili. Napríklad podporili sme vládny návrh o zrušení dvojpercentnej dane pre umelcov, teda chceli sme to podporiť, len bol, SME RODINA, váš koaličný partner, spolu so SMER-om zablokovali parlament, lebo skrátka že nie.
Za tie tri mesiace, čo sme odišli z vlády, sa krajina utápa v chaose. Najväčšie problémy sú tieto:
Rozpočet prišiel do parlamentu na poslednú chvíľu, má rekordný deficit. Minister financií chce rekordný bianko šek na svoje nápady a na svoje atómovky. Budeme mať takmer tisíc úradníkov navyše a k tomu všetkému je rozpočet bez výdavkových limitov. K výdavkovým limitom sme sa zaviazali na jar tohto roku. Prijali sme zákon. A teraz tam jednoducho nie sú. Len tak sa tu poruší zákon. Toto sme vyčítali SMER-u, my spoločne v opozícii, len tak sa tu poruší zákon. Á, nám sa výdavkové limity nepáčia. Čo tam po tom, že sme na jar tohto roku prijali zákon? Skrátka tam nebudú, hotovo! A namiesto toho, aby tie výdavkové limity boli riadne doplnené, lebo okrem platného zákona sme to aj sľúbili, sme sa zaviazali voči Európskej komisii, tak nie, teraz sa ide, samozrejme, v zrýchlenom legislatívnom konaní prijať akýsi, akési také, že ideme dobehnúť, nejaké skrátka riešenie, že ideme teda s tou Úniou nejako a s tou Komisiou vybabrať. A aj vtedy, samozrejme, platí, že sa poruší, že vláda poruší platný zákon. Takto sa jednoducho nevládne! Nevládne sa takto.
Po druhé. Mestá a obce prišli o stovky miliónov eur. Po tom, ako sa ukázalo, že voľnočasové poukazy z dielne Igora Matoviča sú nezrealizovateľné, tak bol opäť zvečera do rána navýšený daňový bonus na deti, na čo by mestá a obce ešte viac doplatili a tá časť toho doplatku je kompenzovaná, ale naďalej platí, že mestá a obce prídu približne o 0,5 mld. eur. Teraz nie je vytesané do kameňa, koľko tie mestá a obce musia mať peňazí, ale musí existovať nejaká predvídateľnosť. Musí existovať nejaká právna istota, nejaké, nejaké spoľahnutie sa na to, že takto keď si spravím rozpočet, takto dokážem fungovať. Ale nie tu! Zrazu takmer tritisíc starostov a primátorov dostane menej peňazí, ako s nimi rátali, ale aj oni majú vyššie účty za energie, aj oni majú z titulu inflácie vyššie výdavky, alebo musia platiť vyššie mzdy. A zrazu len tak, nič nebude, dovidenia. To je, toto sa vám snažím vysvetliť, že takto sa nesmie vládnuť. Prečo musel byť tento zákon teraz, ihneď, zvečera do rána, porušiť prakticky všetky platné pravidlá pri ňom? Prečo to nemohlo ísť v riadnom procese, povedzme s ročným odkladom? Né, muselo to byť strašne rýchlo. Voľnočasové poukazy. A potom sa ukáže, hops, my ich vlastne nevieme zrealizovať. A potom zase rýchlo nejaká oprava. A potom ešte jedna oprava. A toto je to, čo charakterizuje vládnutie, takto sa to fakt nerobí.
Po tretie. Migrantská kríza na českej hranici. To je čisté manažérske zlyhanie. Česká republika zavrela hranicu a minister vnútra sa vyjadril, že rokovanie s jeho slovenským kolegom neviedlo k úspechu. Namiesto toho, aby toto minister vnútra toto riešil, tak vypisuje vulgárne esemesky.
Po štvrté. Už som to spomenul, daň z dôchodkov pri jednorazovom výbere. Tak toto je to, že robíte pre ľudí? Že všetkým dôchodcom, ktorí si niečo našetrili, tak zrazu im to zatiahnete daňou... zaťažíte daňou ich dôchodky? Normálne, pri normálnom vyplácaní dôchodky zdanené nie sú. Tu zrazu sú! Zrazu. A toto nebol nejaký že premyslený, prediskutovaný návrh vlády. Nie, toto bol tu návrh poslanca, ktorý sem prišiel, a prešiel len preto, lebo poslanci zo strany... alebo z klubu ĽSNS hlasovali za tento návrh. A teraz tu zrazu máme státisíce dôchodcov, ktorí keď zvládnu to, že niečo našetria, tak im to bude zdanené. No aký má toto zmysel? Takto sa pomáha ľuďom?
No a ešte dráma s lekárskymi odbormi, tak minister financií najprv rok zámerne ignoruje požiadavky lekárskych odborov. Dokonca ani potom, keď už vyše 2-tisíc lekárov podalo výpovede, si premiér nenašiel vyse... vyše mešia... mešiaca... prepáčte mi, vyše mesiaca čas na stretnutie sa s nimi. Samozrejme, situácia, vyhnutie... vyhnitie nepomohlo, ale dospela tak ďaleko, že naozaj sa stala toho... z toho dráma, že začala byť... začali byť odkladané nutné operácie len preto, lebo minister financií rok ignoroval požiadavky lekárskych odborov. No a už keď bola situácia dramatická, tak, samozrejme, lekárske odbory to využili na konanie, ktoré sa dá nazvať aj vydieraním. Ja teda nechcem tu lekárske odbory obhajovať, ale kritizujem to, že vláda mala konať ináč, inak, omnoho skôr. Tie vyjednávania mohli bežať omnoho skôr, v kľude, mohlo sa nájsť riešenie a nemuselo dôjsť k takejto dramatickej situácii.
No a keď už inak nešlo a tú dohodu urobil premiér, i keď nedá sa dohovo... hovoriť o dohode, ale skôr o kapitulácii, preto, lebo riešenie, ktoré sa našlo, nakoniec je o stovky miliónov eur drahšie, ktoré... tieto peniaze mohli byť použiné... použité na zmysluplnejšie veci. Tak potom príde premiér, prepáčte, potom príde... no vlastne premiér, ale minister financií sem do parlamentu a začne odhovárať poslancov od toho, aby to odsúhlasili a začne im ešte do nich, na nich tlačiť, že, že budú kapitulovať, či čo to hovoril pred lekárskymi odbormi. Veď toto je, toto je tragikomédia, toto predsa takto, takto sa fungovať nedá.
Vymenoval som vám päť udalostí, päť dôvodov len za posledné tri mesiace, ktoré sa udiali, okrem tých predtým vymenovaných ôsmich, ktoré jednoducho vedú k tomu a viedli k tomu, že vláda, táto vláda Eduarda Hegera stratila našu dôveru.
Chaos, neschopnosť a hanba sú slová, ktoré najlepšie vystihuje vládnutie Igora Matoviča. Mňa osobne to mrzí, úprimne mňa to mrzí, ako som úvodom hovoril, prvé stretnutie po vlá... po voľbách končilo spontánnym objatím. Áno, úplne úprimne som tomuto fandil, o to viac som bol sklamaný. A keď vidím, čo sa deje teraz po našom odchode, tak je mi to o to viac ľúto. Občania sú frustrovaní, vláda, ktorá tu mala byť pre nich, sa zaoberá najmä sama so sebou a najmä tým, že v kuse niečo odkladá, presúva a... a nejak inak skombinuje a veto... a neveto... a podobne. Vláda si možno myslí, že to publikum je bezmocné. Ale nie je a ľudia ich poženú kade ľahšie, tak ako pohnali Roberta Fica s jeho partiou.
Dôvodom vyslovenia nedôvery vláde je chaos (ruch v sále a zaznievanie gongu), neschopnosť a klamanie ľudí, ktorí jej dali dôveru vo voľbách v roku 2020. Celá existencia protikorupčného hnutia OĽANO je postavená, úplne logicky, na boji proti korupcii a na boji proti tým, ktorí za korupciu nevídaného rozsahu sú zodpovední. Presne v tomto duchu bolo natočené aj veľmi úspešné video pred Počiatkovou vilou v južnom Francúzsku, ktoré výrazne pomohlo protikorupčnému hnutiu OĽANO vyhrať voľby. (Reakcia z pléna.) Čo sa z toho stalo? Počiatkova vila, samozrejme, dávno niekde zabudnutá, z toho sa nestalo nič.
Ale, čo je dôležitejšie, ani po takmer troch rokoch nie je zrušený, dokonca ani len obmedzený § 363. Hnutie OĽANO úslužne akceptuje veto svojho koaličného partnera na § 363, ten je nedotknuteľný, nedotknuteľný pre protikorupčné hnutie OĽANO, zatiaľ čo koaličný partner Boris Kollár ignoruje vaše alebo Matovičovo veto na zmenu ústavy. To je ignorované, ale tu je veto sväté, § 363, toho sa nesmie nikto dotknúť a protikorupčné hnutie to plne akceptuje.
Celý poslanecký klub SME RODINA a dve kandidátky, dve poslankyne z kandidátky OĽANO zabránili tomu, aby sa Robert Fico musel postaviť pred sudcu, ktorý by rozhodol o vyšetrovacej väzbe. To, že nikto od koaličného partnera SME RODINA nehlasoval za vydanie Fica sudcovi, zobralo OĽANO ticho na vedomie. Nepočul som náznak kritiky, nič. Tam ste, dámy a páni, všetci strčili hlavu do piesku, protikorupčné hnutie! (Reakcia z pléna.) Odišli z klubu dve poslankyne od vás, ktoré tiež nehlasovali za vydanie Roberta Fica sudcovi, ale to, ale to (ruch v sále a zaznievanie gongu), že nikto z klubu SME RODINA nehlasoval za vydanie, to ste všetci, však O. K., to tak má byť, to je vytesané do kameňa, voči tomu sa nesmie nič povedať. A tak poslanecký klub SAS bol jediný, ktorý do... v plnej zostave hlasoval za vydanie. Všetci, všetci naši poslanci.
Od... aha, ďalšia vec. Generálny prokurátor Maroš Žilinka opakovane zastavil vyšetrovania ľudí podozrivých z korupcie, a aby nemal pocit, že niečo robí zle, tak zrovna včera viacerí poslanci OĽANO neodmietli jeho správu. Neviem, šiesti alebo koľkáti to boli, ale poslušne ju zobrali na vedomie. Poslanci protikorupčného hnutia OĽANO hlasujú za správu Maroša Žilinku, aby im... jemu dali na vedomie, že takto je to všetko v poriadku. To ste vy, protikorupčné hnutie, dámy a páni! (Ruch v sále.) Tu mi pani podpredsedníčka vlády našepkáva alebo sa ma pýta, že a kto ho teda zvolil. Áno... (Ruch v sále. Reakcie z pléna. Krátka pauza.) Dobre, ja vám to teda, dovoľte mi... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, ja by som to na chvíľku zastavil. Nedohadujte sa medzi sebou! Toto neni diskusný klub a nereagujte na seba, buďte takí láskaví, z každej strany, to hovorím aj o koalícii, aj o opozícii. Ďakujem pekne.
Nech sa páči, pán poslanec, máte slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.12.2022 17:56 - 17:56 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Poprosím ťa ešte raz zopakovať ten tvoj návrh... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Že budeme...

Sulík, Richard, poslanec NR SR
... pán generálny dokončí tú rozpravu...

Kollár, Boris, predseda NR SR
Áno.

Sulík, Richard, poslanec NR SR
... a potom budú hlasovania? Nebudú, hej. Okej. Okej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 17:26 - 17:26 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Karol, no jedna poznámka hovorí, že teda sme vyrobili kauzu, lebo išlo o vleky predsedu Národnej rady. V skutočnosti to bolo tak, že išlo o ten hulvátsky spôsob, ktorým sa to malo dostať do zákona. Však my ako v zásade nie sme proti nižšej DPH, mnohokrát sme to povedali a dojsť ale v druhom čítaní, otvoriť rozpravu, tam narýchlo niečo prečítať, toto sa nerobí. Ja som to dnes už hovoril aj pánovi poslancovi Kuriakovi, že však my sme za pomoc, áno, robme to, robme to premyslene, napríklad vždy poctivo vyčíslime, čo to bude stáť. A potom dodržujme pravidlá pri poskytovaní pomoci. To sa nedá, že pod rúškom pomoci teraz všetky pravidlá, ktoré tu desiatky rokov zreli do dnešného stavu, povieme neplatia, neplatia, lebo my ideme pomáhať.
Druhá vec je, že kde na to zobrať peniaze? Tak my síce nepodporíme budúcoročný rozpočet, ale my sme predsa podporili jedenapolmiliardové navýšenie v tomto roku a to bude platiť aj v budúcom, ak by budúcoročný rozpočet neprešiel. A pripomínam napríklad takú vec, ktorú sme dnes opäť možnože už po štvrtýkrát odsunuli, to je akási bločková lotéria na gastroslužby práve. To tiež bude stáť nejaký peniaz, tak to napríklad by sa nemuselo zavádzať, ale to si teda zmyslel pán minister financií, že to bude to úplne správne, čo treba urobiť. Pritom korektné by bolo mať jasné, vopred platné pravidlá, ktoré sa nemenia každú chvíľu. Teraz by to gastro vedelo, že okej, jeden rok máme pokoj, a vtedy to má zmysel, keď celá sezóna bude, keď celú sezónu bude možné vyhodnotiť. Potom má zmysel hodnotiť. Ale tri mesiace je naozaj na hodnotenie extrémne krátka doba.
Na záver, keby to boli aspoň štyri, tak je to do apríla a v máji otvárajú už terasy. Tak... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 16:26 - 16:27 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Šefčík, chcem na jednu vec reagovať, ktorú ste povedali, to sa týkalo voľby generálneho prokurátora. Tam bol ešte taký moment, že klub SaS preferoval doktora Šantu. Ja som to vtedy povedal aj Igorovi Matovičovi. Prosím? (Reakcia z pléna.) Aj Honz, ale aj doktor Šanta boli v hre. A ja som toto povedal Igorovi Matovičovi a on práve napriek, aby urobil napriek, tak začal pretláčať u vás na klube Dr. Žilinku, aby... (reakcia z pléna), áno, a bol som pri tom, takto to bolo, aby ste teda toto vedeli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2022 12:40 - 12:42 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Chcem poprosiť poslancov, aby podporili tento pozmeňujúci návrh. Ide v podstate o to, že tá DPH pre gastro, ktorá klesá z 20 na 10 %, nebude iba na tri mesiace, ale bude na rok. Tri mesiace je príliš krátka doba. Si treba predstaviť menšiu reštauráciu, ktorá je napríklad kvartálnym platcom DPH, tak vlastne on podá iba jedno, iba jedno daňové priznanie, z ktorého sa nebude vedieť dať vyčítať prakticky nič, avšak zároveň všetky reštaurácie budú mať logicky nižšie tržby na DPH, na vstupoch bude DPH rovnaká, tým pádom budú menej odvádzať, veľa reštaurácií si začne aj nárokovať na vratky DPH a toto bude, toto bude nutné skontrolovať. Teraz sa ten celý proces urobí, daňové úrady to už budú mať ako-tak spracované a my s tým po troch mesiacoch prestaneme. Preto chcel by som poprosiť naozaj aj z technického hľadiska tento návrh podporiť, nehovoriac o tom, že zatiaľ, čo pri lyžiarskych vlekoch tá sezóna koncom marca viac-menej končí, tak v tých reštauráciách veľakrát začína. A najmä v lete im to vie naozaj pomôcť. Keď chceme teda niečo vyhodnotiť, to obdobie by malo byť nutne dlhšie.
Dúfam teda, že poslanci pochopili, o čo tu ide, a že tento návrh podporia.
Mám ešte dvadsať sekúnd a chcel by som povedať jednu vec v reakcii na pána Kuriaka. Nie je pravda, že my sme proti pomoci rodinám alebo akejkoľvek pomoci, ale aj pomoc musí mať pravidlá, pán Kuriak, musí mať pravidlá. Keď raz tu desiatky, tridsať rokov v tomto parlamente platí rokovací poriadok a keď bude takto svojvoľne nedodržiavaný, ako sme práve... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

6.12.2022 11:25 - 11:25 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ono je to vždy veľmi pekné niečo rozdať, to je, myslím si, že taká hlavná túžba každého alebo veľkej väčšiny politikov, niečo rozdať, niečo dať ľuďom. Je to pekné, ľúbivé, veď kto by to nechcel, a preto sa aj ťažko takéto rozdávanie kritizuje. No každá minca má dve strany. Jedna je to, že dáme niečo pekné ľuďom, ľuďom sa to bude páčiť, dúfame, že nás budú voliť. A tá druhá strana mince je deficit v štátnom rozpočte, dlhy, ktoré budú splácať naše deti, a tie momentálne teda rastú astronomicky. Nielen jednorazové výdavky aj štrukturálny dlh.
Na to, aby politici nepodliehali tomuto vábeniu toho rozdávania, no tak máme tu rôzne, máme tu systém bŕzd a protiváh, napríklad Radu pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá to síce, sa k tomu veľmi jasne vyjadrila, a síce že celý tento balíček zvyšuje štrukturálny deficit. Národná banka sa k tomu tiež vyjadrila a tak ďalej. Európska únia s týmto, teda s tým naším deficitom má problém. Máme tu dlhovú brzdu, budúci rok v máji bude musieť predstúpiť pred parlament vláda, lebo prekročila dlhovú brzdu, ale to je všetko jedno, teraz sa ide rozdávať, to je pekné, to je normálne, že niektorí ľudia nevedia tomu jednoducho odolať. Zodpovedná politika vyzerá každopádne inak.
Na záver chcem povedať, že my sme ponúkali Igorovi Matovičovi dohodu na tomto balíku a to tak, že to krúžkovné sa presunie na ministra školstva a on to bude procesovať aj to, aj to celé nastaví. Ďalej, že daňový bonus na dieťa bude naviazaný na nezdaniteľné minimum, tak aby ho nedostávali bohatí. A do tretice, že detské prídavky ostanú tak, ako ich navrhol Igor Matovič. Toto bolo odmietnuté.
Skryt prepis
 

9.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Richard Sulík Zobrazit prepis
Ja by som chcel doplniť, že táto situácia je v niečom podobná, keď sme preplácali nájmy, tam tiež subjekty žiadali, ale bol to iba gastrosektor a bolo ich niekoľko desaťtisíc... možnože dvadsať... alebo také číslo. Tu to vedia byť potenciálne všetky firmy, ktorých je možnože desaťnásobok, už medzi tými dvadsaťtisícmi bolo... 20-tisíc ich bolo 1 % podvodníkov. My sme teda aj podali desiatky trestných oznámení, vrátilo sa späť vyše 2 mil. eur preto, lebo sme chceli pomôcť rýchlo a v dobrej viere.
Tu už sme o túto skúsenosť bohatší, tak, pán minister, dúfam, že na toto vyčleníte dosť ľudí, ja teda tú situáciu tam celkom dôverne poznám. Na toto keď nebude vyčlenených že desiatky ľudí a nebudete, nebudete podstupovať celkom dôkladnú kontrolu už úvodom, tak opäť sa tam nasáčkujú rôzni podvodníci a štát príde o milióny eur.
Nezažilo to iba ministerstvo hospodárstva, ale takisto aj ministerstvo práce, takže buďte varovaní, aby sa vám nestali tieto isté začiatočnícke chyby.
Skryt prepis