17. schôdza

9.5.2017 - 19.5.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:00 hod.

Juraj Kolesár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Juraj Kolesár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, ešte by si mohol doplniť, že už konečne aby sme pochopili všetkých, že televízne stanice sú tu ako huby po daždi, všetky sú tu na biznis. Teda televízia tu nie je na to, aby pozerali sme relácie a súťaže, ale sú tu na to, aby sa vysielali reklamy. To ostatné, kúsky filmu či vedomostné súťaže tam sú len preto, aby medzitým boli reklamy. Kto toto nepochopí, tak stále bude nadávať, koľko je tam reklám. A kto to pochopí, tak vydrží bez televízie.
A úplne na záver, príjem z reklám za rok 2015 podľa TNS je 935 miliónov eur.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:00 hod.

Juraj Kolesár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, chcel by som sa spýtať, či ste s kolegami neuvažovali aj nad tým, že by ste nejako obmedzili možnosti zneužívania detí na marketingové účely, nielen priamo na reklamu. Napríklad na propagáciu fašizmu, keď zdravotne postihnutému dieťaťu sa odovzdáva šek na sumu 1488 euro, čo teda úplne náhodou ste sa tak zozbierali a chýbalo vám tam tých 12 euro, aby ste to zaokrúhlili na 1500, tak ste dali 1488 euro a potom ste sa vyfotili a prezentovali ste sa, akí ste vy jednak ľudomili a jednak ako máte radi číslo 1488. A tiež tam boli nejaké deti. To je podľa vás v poriadku?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:01 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Ján Mora
Skontrolovaný text
Juraj, tebe ďakujem za reakciu. Pán Dostál, vo vašom prípade, ako vy ste pre mňa sociálny experiment, ťažko mi je reagovať na vás. Ale otázka je, koľko peňazí ste dali vy? Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:02 hod.

Ján Mora

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:03

Milan Mazurek

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:08

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods.1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávny výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a výbor pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhovaným gestorským výborom odporúčam, aby Národná rada po všeobecnej rozprave, aby sa uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom, vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.5.2017 o 18:08 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:09

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám za slovo. Dovoľte mi na úvod mojej rozpravy k tomuto nášmu návrhu zákona povedať jeden svoj zážitok spred pár rokov, ktorý dokonale ilustruje situáciu, ktorú sa snažíme práve týmto návrhom zákona riešiť. A som si istý, že mnoho obyvateľov východného a stredného Slovenska má podobných zážitkov naozaj habadej.
Medzi Spišskou Belou a Vysokými Tatrami sa tiahne asi desať kilometrov dlhý cyklistický chodník, pri ktorom sa nachádza napríklad cigánska osada v Rakúsach, ale aj veľa polí, lúk a lesov. Tento chodník využíva mnoho stoviek ľudí na dennú rekreáciu, na športové aktivity a tak som sa tam raz ocitol aj ja so svojím známym a oproti nám išla skupinka asi desiatich asociálnych Cigánov, najpravdepodobnejšie z osady v Rakúsach. Títo Cigáni mali pri sebe sekery a píly a kráčali oproti nám, pričom prakticky napádali, obťažovali každého okoloidúceho, prevažne mladé dievčatá na korčuliach alebo na bicykloch. Rozhodli sme sa, že to nenecháme len tak, a keď sme sa pri týchto asociáloch zastavili, dôrazne som im vysvetlil, že práve takýmto správaním nabádajú väčšinovú majoritnú populáciu k tomu, aby si vytvárala predsudky aj voči slušným pracujúcim Cigánom. Hovoril som im o tom, že práve tým, že sa chovajú k ľuďom a okoliu takto, ako to teraz predviedli, spôsobujú nárast predsudkov a nenávisti, o ktorom tu častokrát hovoríme. Samozrejme, moje slová sa nestretli s nejakým pochopením a okrem množstva vyhrážok smrťou a odseknutia všetkých možných končatín som sa dopočul aj to, že im ako plánujúcim ľuďom, ktorí plánujú nelegálny výrub stromov, nemôže polícia ani žiadny štátny orgán urobiť nič, pretože pohyb so sekerou len tak po lese nie je trestný čin. Oni sú si toho dôrazne vedomí. Aj keď zavolám políciu, nestane sa nič, pretože ich je viac, a žiadne naše slová nedokážu ich vyhrážky smrťou, teda nebezpečné vyhrážanie alebo tento plánovaný trestný čin.
Ja som sa síce odradiť nenechal a zavolal som na policajnú hliadku. Ale už na dispečingu mi bolo oznámené, že síce hliadku pošlú, no nemám si robiť veľké nádeje, pretože takéto trestné činy sa veľmi ťažko dokazujú. A v podstate to, čo mi povedal ten asociál, je pravda. Pohybovať sa len tak so sekerou po lese predsa nie je trestný čin, tak čo by sme na tom hľadali. Policajná hliadka nakoniec prišla, ale medzitým už asociáli dávno zmizli v lese. A ja som im mohol akurát tak ukázať, ktorým smerom sa vybrali. Bolo mi síce prisľúbené, že urobia všetko pre to, aby týchto kriminálnikov dolapili a pokúsia sa ich chytiť pri čine. No dodnes neviem, či sa vôbec niečo v tejto veci pohlo. Každopádne aj títo policajti mi potvrdili, že dokazovať takýto trestný čin je nanajvýš náročné a že je to skoro až nemožné. Aj napriek tomu, keď sa im to podarí, tak väčšinou páchateľ vyviazne s nejakou pokutou, ktorú aj tak nezaplatí, pretože pochádza z asociálneho prostredia, nemá nijaký príjem a jednoducho sa o tieto veci nestará.
Vtedy som si už úplne uvedomil, že na Slovensku nevládne právny štát, práve naopak, na Slovensku vládne úplne bezprávie. Asociál, idúci z osady, očividne plánujúci páchanie trestnej činnosti, sa vám smeje do tváre a vy nemôžte urobiť nič. Čo je ale ešte horšie, ani polícia alebo akýkoľvek iný štátny orgán nemá efektívne možnosti na to, aby mohli voči takýmto kriminálnikom zasiahnuť.
A práve preto som si už aj v tej chvíli povedal, že toto jednoducho raz musíme zmeniť. Že takýto stav na Slovensku jednoducho nemôže pretrvávať, pretože donekonečna sa predsa takto fungovať nedá. A som nesmierne rád, že mám teraz ako poslanec Národnej rady možnosť predkladať tento návrh zákona skupiny poslancov z Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorým sa práve túto problematiku snažíme riešiť. Som nesmierne rád a verím tomu, že sa tento zákon stretne s pochopením a so súhlasom u každého jedného poslanca, ktorý má reálne záujem chrániť naše slovenské lesy. Pretože či už si vezmeme cigánsku osadu v Rakúsach, v Lomničke, v Podhoranoch, v Krížovej Vsi, v Stráňach pod Tatrami, v Jarovniciach, v Moldave nad Bodvou alebo v Krásnohorskom Podhradí, nech si vezmeme akúkoľvek geografickú polohu v rámci východného alebo stredného Slovenska, všade je situácia rovnaká.
Všetky lesy v okolí týchto osád sa premenili na pusté pláne a jediným posledným svedkom bývalých lesov sú tam do metrovej výšky sa týčiace kmene stromov. Pretože, ako všetci vieme, asociálom sa nechce rúbať tieto stromy pri koreni od zeme, ale rúbu ich tak v metrovej výške z vlastnej pohodlnosti a vedia, že je to aj efektívnejší spôsob ako tieto stromy zoťať.
Čo je smutné? Vláda od roku ´89, parlament, všetky tie štandardné politické strany, medzi ktoré sa s hrdosťou označujete, neurobili pre riešenie tohto problému vôbec nič. Neurobili nič pre to, aby sa akýmkoľvek spôsobom pohlo v riešení tejto otázky, aby sa zabránilo pokračujúcemu protiprávnemu výrubu stromov v Slovenskej republike a znížila sa tak miera drancovania a plienenia našich lesov, teda nášho veľkého bohatstva.
Mnoho občanov, ktorí sú vlastníkmi hospodárskych lesov a teda podielnikmi v rôznych urbariátov, už dávno stratilo vieru v to, že sa s týmto problémom nejakým spôsobom pohne. Hovoril som s množstvom z nich pri práci na tomto zákone a každý jeden mi povedal, áno, tieto problémy tu sú. Áno, naše lesy sú drancované. Áno, môj vlastný majetok je ničený skupinami asociálov a ja s tým nemôžem urobiť nič. Zavolám políciu, nestane sa nič. Zavolám lesnú stráž, povedia mi, že s tým nič nemôžu urobiť. Jednoducho nemajú občania v tomto štáte, ktorý si hovorí právny štát, možnosti ako chrániť svoj vlastný majetok. Ak existuje väčšia ilustrácia bezprávia a toho, v akom štáte v skutočnosti žijeme, tak budem rád, keď mi ju predstavíte.
Každopádne práve preto sme prišli s touto novelou zákona, kde sme nastavili efektívne možnosti alebo právomoci pre štátne orgány, ktoré takto môžu zabrániť v pokračovaní v tejto protiprávnej činnosti. Keďže ale nechceme, aby sme akýmkoľvek spôsobom obmedzovali práva ľudí, ktorí sa po lesoch pohybujú v rámci voľnočasových aktivít, v rámci, neviem akých, survivalových alebo kempingových aktivít, tak sme nastavili za nástroje, za sečné nástroje alebo nástroje použiteľné na efektívne pílenie dreva v lesoch, s ktorými sa nemôže pohybovať osoba, ktorá nemá k lesu či už vlastnícke právo alebo iné užívacie právo, alebo si neplní práva a povinnosti, ktoré vyplývajú z jej postavenia v rámci ochrany života, zdravia alebo majetku, viac ako 35 centimetrov pri sečných nástrojoch a viac ako 40 centimetrov pri nástrojoch, ako sú píly a podobne. Keďže z vlastných skúseností viem, že v rámci kempingových aktivít vám úplne, ale maximálne postačuje malá kempingová sekerka na to, aby ste zapálili oheň, aby ste si nerobili triesky, nepotrebujete so sebou do lesa vláčiť veľkú sekeru, pretože táto vám pri tejto činnosti pôsobí maximálne tak obmedzujúco. Rovnako to platí aj u pílkach, keď sú malé kempingové píly, tak dostatočne poskytujú možnosti na to, aby ste sa v rámci takýchto či už survivalových alebo kempingových aktivít mohli vynájsť maximálne.
No a teda tým, že by sme polícii, resp. všetkým štátnym orgánom dali reálne právomoci na to, aby mohli asociálov alebo akýchkoľvek iných zlodejov pochádzajúcich z akéhokoľvek prostredia postihovať už za to, že reálne tento trestný čin nelegálneho výrubu plánujú, čo je očividné, pretože neexistuje iné ospravedlnenie na pohyb skupinky osôb, ktoré nemajú k lesu ani vlastnícke, ani užívacie právo, ani nijaké iné právo podľa osobitného predpisu a pri sebe majú veľké sekery použiteľné na efektívny výrub stromov alebo píly, ktoré rovnako slúžia na efektívne pílenie stromov.
A práve preto, ja viem, že množstvo z vás, poslancov z týchto štandardných strán prevažne z vládnej koalície má s drevom perfektné kšefty. Viem o tom, že výrazne profitujete na tom, že sa slovenské lesy drancujú rôznymi zahraničnými firmami a naše drevo, nespracovaná drevná surovina sa vysiela do zahraničia. Veď pán minister Žiga by o tom vedel hovoriť. No v tomto prípade riešime nelegálny výrub stromov zo strany rôznych asociálov a malých zlodejov, voči ktorému sa tiež môžme postaviť a ktorý je tiež nanajvýš závažný. Pretože keby ste boli napríklad, ako spomínam, v Stráňach pod Tatrami a videli tie pláne, tie prázdne holé pláne, ktoré niekedy bývali lesmi, aj vás by to pri srdci zabolelo, ako veľmi, ako hlboko klesla vaša vlastná vlasť, ako veľmi si nechávame drancovať náš vlastný majetok a do akého veľkého úpadku sme sa v skutočnosti dostali.
Nedávno som bol na spomienkovej akcii v Krásnohorskom Podhradí, kde sme si pripomenuli vypálenie hradu Krásna Hôrka a neschopnosť tejto vlády tento hrad opraviť. A tiež mi bol ukázaný jeden veľký kopec, ktorý je takisto len holou pláňou, a pýtal som sa, na čo tam títo ľudia poukazujú. A hovoria mi, že tu ešte pred tromi, štyrmi rokmi bol les. A hovorím, čo sa s tým lesom stalo? Obyvatelia tam dole, pričom mi ukázali na cigánsku osadu, tento les jednoducho, ľudovo povedané, spratali.
A práve preto ja verím, že všetci z vás, nech ste z Bratislavy alebo z akéhokoľvek iného veľké mesta a vôbec vás príroda alebo lesy nezaujímajú, netrápia, urobíte všetko pre to, aby tento návrh zákona prešiel. Urobíte všetko pre to, aby sa slovenské lesy konečne začali chrániť tak, ako to reálne potrebujú. A práve aj týmto návrhom zákona môžme zvýšiť šancu na akýsi sociálny zmier medzi asociálnou časťou cigánskeho etnika a majoritnou bielou spoločnosťou, pretože páchanie takejto trestnej činnosti v prevažnej miere ovplyvňuje, ako by som povedal, také tie predsudky alebo zášť tých majoritných obyvateľov voči Cigánom, ktorí žijú v ich blízkosti. Ale vy sa im ani nemôžete diviť. A keby sme vyriešili túto kriminalitu, tieto problémy, tak by výrazne kleslo toto sociálne napätie a pomohli by ste tak reálne k riešeniu cigánskej otázky.
A argument, ktorý častokrát počúvam a z ktorého sa naozaj musím len smiať, o tom, že asociáli nemajú dostatok peňazí na to, aby si mohli kupovať palivové drevo tak, ako všetci slušní občania, je naozaj smiešny. Pretože ktokoľvek z vás, či už žijete v okresoch, ako ja v Kežmarskom, kde je podstatná miera obyvateľstva tvorená práve asociálnymi Cigánmi, alebo žijete kdekoľvek inde, príďte sa pozrieť počas dní, kedy sa vyplácajú sociálne dávky, do obcí v okolí pôšt, kde sa tieto dávky vyplácajú. Najväčšiu, alebo, resp. skoro stopercentnú časť zákazníkov stávkových kancelárií a rôznych iných herní v dni, kedy sa vyplácajú sociálne dávky, tvorí práve toto etnikum. A toto mi nemôže poprieť vôbec nikto. Takže výhovorka na to, že nemajú dostatok peňazí, ak majú dostatok peňazí na stávkovanie, gamblerstvo, alkoholizmus, drogy, naozaj neobstojí.
Preto ešte raz chcem apelovať na toto plénum, aj keď hovorím v podstate k prázdnym laviciam a stoličkám, aby ste si vstúpili do svedomia, aby ste porozmýšľali, či nie je konečne čas začať chrániť naše lesy, začať chrániť našu vlasť. Keď už ste nepodporili náš zákon na vyhlásenie dreva za strategickú surovinu, môžte tak urobiť aspoň v tomto prípade a ukázať slovenským občanom, že im chcete pomôcť, že chcete poskytnúť štátnym orgánom efektívne právomoci na to, aby mohli bojovať aj s touto formou kriminality. A že chcete Slovensko uchrániť aj pre budúce generácie, pretože ak sa k tomu nepostavíme teraz, nechcem si ani len predstaviť, čo tu bude o jednu, dve generácie, keď bude miera toho protiprávneho výrubu týchto stromov pokračovať v takejto miere.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.5.2017 o 18:09 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:21

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem ti, pán kolega. Len by som ťa chcela trošičku doplniť alebo poopraviť. Tu nejde o predsudky voči asociálom. Tu ide, sa jedná o skúsenosť. Naši ľudia nemajú predsudky. To je skúsenosť.
Chcela by som požiadať, vidím, že je tu pán Fecko zo strany OĽANO, ktorý sa tak veľmi zasadzuje aj za pozemky, za pôdu, za lesy, je tu pár poslancov z OĽANO, tak ja dúfam, že pán Fecko a že OĽANO podporí tento náš návrh. Hoci, žiaľ, myslím, že ten o tom dreve nepodporili. My podporujeme všetky dobré návrhy z dielne OĽANO.
Takisto dúfam, vidím tu jedného pána poslanca, myslím, alebo dvoch, zo SNS, dúfam, že aj títo, aj SNS podporí tento náš návrh, že im záleží na lesoch. Tak ako im ďakujem, že podali, vôbec celá vládna koalícia, že schválila zákon o pôde. Sú tu nejakí páni poslanci aj zo strany SMER? Tak ja dúfam, že aj SMER by mal podporiť tento náš návrh, ak im na lesoch záleží.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:21 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:23

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veľmi dobre, Milan. Pripomínam, že za tento zákon by mali do nohy a ruky hlasovať všetci členovia SMER-u, aby dodržali sľub samotného Roberta Fica z volebného spotu z roku 2002. Povedal: Ak budem vo vláde, garantujem, že zlodej so sekerou nebude silnejší ako zákon... A tiež sa vyjadril: Viem, že Rómovia tvoria absolútnu väčšinu zlodejov na poliach a v lesoch. Toto sú slová Fica, ktorý naháňal extrémistov po Slavíne, a nie nejakého Mizíka. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:23 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:23

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miňo, veľmi dobre uvedený náš návrh. A som rád, že aj keď si zo severu východu, si spomenul aj tú, tú Krásnu Hôrku, pretože tam už nielen ľudia strácajú akúkoľvek dôveru v zákon, ale aj samotní policajti, ktorí, ktorí jednoducho nevedia s tými, s tými asociálnymi Cigánmi spraviť vôbec nič, pretože vždy ide len o priestupok, ktorý sa nedá v podstate nijako postihnúť. Dokonca sú medzi policajtami aj takí, ktorí vydajú uznesenie, medializované práve vďaka našej strane, aj o tom, že vyhrážky smrťou sú o tohto etnika súčasťou životného štýlu. Takže som rád, že si spomenul aj tento juh.
Ale hlavne, Miňo, musím ťa trošku ako starší kolega poučiť. Ty si to predniesol veľmi romanticky až naivne, akoby si zabudol, že tretina tohto pléna je priamo napojená na kšefty s drevom, ďalšia tretina si robí biznis cez mimovládne organizácie na ochrane práve takýchto asociálov.
Čiže veľmi dobrá reč, len klopeme asi na zatvorené dvere, ale pravdu ukáže hlasovanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:23 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, tak som sa dozvedel teda od vás, že vy rozoznávate dva druhy zlodejov, to sú malí zlodeji, to sú asociáli a Rómovia, a veľkí zlodeji, to sme my politici zo štandardných strán, teda najmä tých vládnych. Zaujímavá, zaujímavá téza.
Pán poslanec, vy veľmi často rozprávate o rómskej problematike, ale môžete my teda povedať konkrétne, čo v banskobystrickom kraji, kde máte svojho predsedu, čo ste konkrétne niečo pozitívne urobili s rómskou otázkou? Môžete mi povedať nejaké konkrétne kroky? Bude ma to veľmi zaujímať.
A, viete, vy mi pripadáte ako lekár, za ktorým príde pacient, a ten ho pošanuje, povie mu všetko, ale recept mu zabudne podať. Na toho sa mi podobáte, na takého lekára.
A posledná vec. Viete čo? Vy sa pasujete za vzor najmä pre mladých ľudí. Ale aký ste vy vzor? Chlap, hrdina alebo dub?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.5.2017 o 18:25 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video