18. schôdza

13.6.2017 - 21.6.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

21.6.2017 o 10:24 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:02

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja mám jednu drobnú poznámku k tým číslam a štatistikám, lebo čísla sú občas zradné. Myslím si, že jedna veľryba je viac ako 300 paedocyprisov, čo je najmenšia dospelá ryba na svete. Má osem milimetrov a žije v močiaroch pri indonézskych ostrovoch. Ak by som teda niečo vyčítal, tak to nie je počet tých vylovených paedocyprisov, ale počet ulovených veľrýb, delfínov a žralokov, a teda ten ochranársky princíp, podľa ktorého žraloky, delfíny a veľryby patria do voľnej prírody a nie do klietky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:02 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som pár poznámok k tomu uviedol takých, že pán generálny prokurátor Čižnár by nemal krútiť hlavou, ale by mal dať návrh na odvolanie pána špeciálneho prokurátora za to, čo tu predvádza, lepšie povedané nepredvádza. A nie je správne, pán kolega Galko, aby sa hovorilo o, tu v parlamente hlavne, aby sa hovorilo o údajnej nahrávke Roberta Fica. Je to nahrávka Roberta Fica, každý to vie, tak máme povinnosť tu hovoriť pravdu, tak to hovorme. Je to Robert Fico na nahrávke, kde hovorí o tom, koľko čiernych peňazí do svojej strany natiahol. A pán špeciálny prokurátor to vie tiež veľmi dobre aj on sám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:03 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:04

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega Galko, chcel by som ťa doplniť ešte, ten tvoj príhovor, o jednu otázku na pána špeciálneho prokurátora, ktorú som mu dal aj na výbore pre obranu a bezpečnosť. On sa vyjadroval, že neodstúpi, keď si to budú žiadať opoziční politici. Ja som mu vtedy dal otázku, že ako zareaguje na petíciu, ktorú organizujú študenti a ktorí žiadajú jeho odstúpenie. Tá petícia bude mať za chvíľu 100-tisíc podpisov a príde do Národnej rady. Takže chcel by som sa ho aj takto spýtať, keby nám potom buď v záverečnom slove, alebo aj v rozprave, ak ešte teda pôjde do rozpravy, odpovedal na túto otázku tu v pléne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:04 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:05

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán špeciálny prokurátor, vážené kolegyne, vážení kolegovia, správu o činnosti špeciálnej prokuratúry sme už rozoberali aj na ústavnoprávnom výbore, ktorého som členom. Ústava hovorí v čl. 149, že "prokuratúra Slovenskej republiky chráni práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb", a správa špeciálneho prokurátora hovorí na str. 2, že medzi úlohy špeciálnej prokuratúry patrí to, aby vykonávala prokurátorský dozor "vo vzťahu k najzávažnejším formám kriminality a korupcie s cieľom sústrediť takýto dozor na jednom centrálnom orgáne, ktorý by bol imúnny voči miestnym vplyvom".
V tejto chvíli ja by som nechcel príliš sa zdržiavať pri tejto správe, ktorá hovorí veľmi stroho, veľmi úzko o tom, že ako keby korupčných prípadov ubúda, krajine sa darí, všetko je v poriadku. Skôr by som prečítal z tohto miesta aktuálne listy, ktoré, bohužiaľ, chodia nám do pošty a nechodia, pán špeciálny prokurátor, vám do pošty. Ale v tejto chvíli reagujem na výzvu, ktorú ste dali na ústavnoprávnom výbore, že máte otvorené dvere a môžme prichádzať, môžme nahlasovať korupčné prípady. Tu v tejto chvíli sa cítim možno viac ako nahlasovateľ korupcie ako politik alebo ako čokoľvek iné a rozhodol som sa, že v tejto chvíli túto vašu otvorenosť prijímam a v tejto chvíli začnem s týmto nahlasovaním korupcie priamo vám osobne.
Prvý list, ktorý teda včera som si otvoril a súvisí, samozrejme, aj s ľuďmi, ktorí tu sedia v tomto pléne. "Dobrý deň, píšem vám, lebo sa zaujímate o situáciu v Národnej diaľničnej spoločnosti. V rozhlase ste rozprávali o tom, že z tejto spoločnosti odchádzajú odborníci. Podľa môjho názoru nové vedenie vidí v NDS zlaté vajce, a preto sa robia veľké personálne zmeny. Všetky zmluvy s dodávateľom idú cez riaditeľstvo v Bratislave a dodávatelia musia platiť obrovské sumy, aby mohli pre NDS robiť, samozrejme, niekomu do vrecka. Medzi dodávateľmi sa šušká o 10 až 30 % zo zadanej zákazky. Samozrejme, to nikto nepotvrdí, lebo všetci sa boja. Máme tu asi novodobé výpalníctvo. A zrejme to siaha aj vyššie k vláde, lebo zamestnanci posielali viacero anonymov a najnovšie petíciu z Liptovského Mikuláša. Poslali ju ministrovi dopravy, premiérovi, prezidentovi. Nikto sa im ani len neozval, ale nový vedúci strediska Roman Janči áno. Vyhráža sa im, že ich všetkých poprepúšťa. V petícii šlo o navrátenie predchádzajúceho vedúceho, nakoľko ho nahradil človek s praxou kuchára v Rakúsku a hovorí, že všetky peniaze, ktoré vložil do politiky sa mu musia vrátiť" a tak ďalej, nejdem pokračovať. Konkrétny prípad, konkrétna situácia na NDS v Liptovskom Mikuláši, kde títo ľudia sa nevedia domôcť spravodlivosti.
Otvoríme si noviny a čítame, že v roku ´15 pán podpredseda parlamentu Glváč sa rozhodol nakúpiť vrtuľníky, ktoré sme nepotrebovali. Obchod za 235 mil. eur sa dohodol bez súťaže. Američania chceli predávať a Glváč s Ficovou vládou na ich výborný nápad prikývli. Podnikateľ Glváč, držiteľ modrej knižky, hovorí, že u nás vznikne výcvikové centrum pre Black Hawky. Realita, americký výrobca avizuje, že cena bude výrazne vyššia ako pôvodných 235 mil. eur. Glváč to dohodol bez súťaže, na prvé štyri stroje, samozrejme, bez, sú to holé vrtuľníky bez nejakej výzbroje. Konečný účet môže byť oveľa vyšší. Však to sú obrovské peniaze, to sú obrovské škody. A ja vás pekne prosím, aby ste v tejto veci začali tiež konať.
A teraz sa vráťme ešte naspäť k vám, k vašej činnosti. Na ústavnoprávnom výbore ste naznačili, že už psychicky nezvládate ten tlak, ktorý je na vás vyvíjaný zo strany médií, študentov, verejnosti a že určite skončíte svoje funkčné obdobie skôr ako v riadnom čase. Bolo by, ako pán kolega Galko spomínal, dobré, keby to bolo čím skôr, čo je taká nejaká obava, ktorá z tohto zabetónovaného korupčného systému, ktorý tu máme, vyplýva, že aby to nebolo, že sa možno týždeň, dva pred tým, ako skončí funkčné obdobie, vzdáte a následne vás potom budú voliť, táto vládna koalícia, na ďalšie päťročné obdobie, aby tento betón pokračoval. Je to možno neopodstatnená obava, ale veľmi pekne vás prosím, aby ste zvážili čím skôr takýto krok. A vy ste začínali ako pomerne aktívny, že dobrý prokurátor. Boli za vami aj nejaké výsledky a predpokladám, že možno smerom k dôchodku by ste chceli s nejakou takou reputáciou odísť z tohto úradu, a preto neváhajme, vyšlime nejaký signál.
A ešte keď sa vrátim k tomuto výboru, na ktorom sme diskutovali. Čo bolo pre mňa dôležité, bolo to, že aby verejnosť sa dozvedela, či Robert Fico bol, alebo nebol v byte na Vazovovej, či tam tú kolu pil, alebo nepil. Rovnako som povedal, že je dôležité, aby verejnosť sa dozvedela, či nahrávka hlasu podobného Ficovi je hlas Roberta Fica. Asi to budete opakovať, ale tam ste povedali, že; niečo v tom zmysle, že to nejak neboli trestné činy alebo že to neni z hľadiska možno vašej práce až také podstatné. Ja som vám na to odpovedal, že v každej normálne fungujúcej demokratickej krajine už len náznak takéhoto konania by úplne diskvalifikoval verejných funkcionárov na svoje posty. A tu hovoríme o premiérovi vlády Slovenskej republiky. V prípade týchto vrtuľníkov hovoríme o podpredsedovi parlamentu. V prípade NDS-ky tu máme politicky zodpovedného pána Bugára. Takže neviem, či je to až také zložité, až také ťažké, aby sa nekonalo.
Ešte si dovolím pokračovať v otázkach, ktoré médiá, verejnosť aj my opoziční politici na vás máme. Či sa považujete za dostatočného odborníka, aby ste riešili kauzy ako Gorila, hlas podobný Ficovi, Bašternák alebo trestné stíhanie predstaviteľov Slovenskej kreditnej banky, financovanie strany SMER. Uvádzate, že máte tridsaťročnú prax, ale pozerajúc na váš životopis, si treba pripomenúť, že ste boli vojenským prokurátorom, kde ste riešili ľahšie typy kriminality ako šikana, alkohol, dezercia, krádeže kanád a podobne. Ako vnímate skutočnosť, že vaši podriadení prokurátori hodnotia vašu činnosť spôsobom, že chýba na prokuratúre koncepcia, hodnotenie činnosti, ktoré prípady a prečo boli zastavené, kto je ako vyťažený? Neexistujú na vašom úrade porady k možným chybám či rozhodnutiam súdov, ako treba postupovať v rôznych kauzách. Nemala by mať vaša špeciálna prokuratúra určitú koncepciu, v rámci ktorej by bolo bežnou súčasťou riadenia aj hodnotenie činnosti prokurátorov?
Keď v roku 2006 vyjadrili k Úradu špeciálnej prokuratúry negatívne stanoviská prokurátori Žilinka a Palkovič, tak ste si ich pozvali na pohovor, kde ste im vyčítali, prečo to urobili. Následne, keď sa rozdeľovali polročné odmeny, tak, samozrejme kritici Žilinka a Palkovič ako jediní nedostali nič. Otázka znie, že či je takéto trestanie prokurátorov správnym spôsobom, ako bojovať s korupciou. Z akého dôvodu ste v roku 2010 disciplinárne konali voči prokurátorovi Jánovi Šantovi pre postup v jednej kauze? A tak ďalej. Tých otázok je veľa, ale skúsme ešte aspoň nejaké tie podstatné.
V rokoch 2008 až 2009 ste nepodali ani jednu obžalobu. Zvyšných 18, respektíve 19 prokurátorov, ktorí vtedy pracovali na Úrade špeciálnej prokuratúry, ich v rovnakom období podalo viac ako 220. Zo štatistiky z roku ´14 vyplýva, že ste od roku 2004, kedy ste sa prvý raz stali šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry, podali len 12 obžalôb. Všetky pritom ste podali v tom rozmedzí 2004 až 2008. V roku ´9 až ´16 nula, nič. To znamená, že vám vychádza priemer jedna podaná obžaloba ročne. Pre porovnanie, prokurátori, ktorí na ÚŠP sa zaoberajú korupciou, podajú aj viac ako 30 obžalôb ročne. Dokonca aj tí, ktorí riešia zložité ekonomické prípady, podajú aspoň tri obžaloby ročne. A ak sa chcete vyhovoriť na to, že vy riadite, tak tu vás práve generálny prokurátor kritizuje a zároveň vyzýva, aby ste sa venovali riadeniu a neprideľovali si trestné veci.
Posledná vec. Chcem vás požiadať, aby ste nám odpovedali, ako momentálne stojí vyšetrovanie kauzy Bašternák a kauzy Gorila. Sú to, na ústavnoprávnom výbore ste naznačili, že máte nejaké nové fakty, nové zistenia a že čoskoro budú tieto zistenia zverejnené. Chcem vás poprosiť, aby aj tu v pléne ste priblížili verejnosti, konkretizovali, o čo sa jedná, a poskytli nejaké nové fakty.
A úplne na záver dovoľte, aby som tak ako aj pána generálneho prokurátora, aj vás vyzval k takej väčšej otvorenosti vo vzťahu k verejnosti. Keď pozeráme na Lenku Bradáčovú v Českej republike, keď pozeráme na prokurátorov v Európe, každý z nich otvorene komunikuje s médiami, vyjadruje sa k svojej činnosti, skladá účty zo svojej práce. Možnože ten tlak v tej kuchte, v tej verejnosti, by práve takouto otvorenou prezentáciou vašej práce povolil, keby sme neboli odsúdení na len sem-tam nejaké tlačové besedy. A tá posledná, ktorú ste mali s pánom generálnym prokurátorom, bola až nedôstojná vášho úradu, kde ste si skákali do reči, ste sa, on vás upozorňoval ako malého chlapca, čo môžte, čo nemôžte povedať. No bolo to naozaj tristné, smutné, keď to verejnosť takto sledovala.
Dovoľte, aby aj za seba som vás požiadal, aby na základe tejto nečinnosti, ktorá tu je, a na základe tej nedôvery zo strany verejnosti ste zo svojho úradu čím skôr rezignovali. A prajem vám, aby tá kariéra, ako ste ju dobre naštartovali, aby pokračovala, ale na inom prokurátorskom poste alebo na inej pozícii ako na tej, ktorú teraz zastávate.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.6.2017 o 10:05 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:19

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolega Marosz sa dotkol tak ako takmer každý, lebo sa toho nedá nedotknúť, i otázky hlasu, ktorý je podobný hlasu Roberta Fica. Pre mňa ako nepochybne právneho laika, ale vlastne občana z ulice v tomto zmysle je takmer korunným dôkazom, že sa nepreverí, či to bol hlas Roberta Fica. Lebo ak by som bol Robertom Ficom a bol by som presvedčený o tom, že to nie je môj hlas, tak budem verejne ako občan Fico vyzývať orgány činné v trestnom konaní, aby dokázali moju nevinu. Ak ale roky je tento hlas zametený pod koberec, je to podľa mňa jasný dôkaz toho, že niet záujmu dokázať pravdu. A v tomto jednom prípade ako v kvapke vody sa zrkadlí celé more podobných vecí. Samozrejme nie je trestným činom, ako hovorí pán špeciálny prokurátor, piť Coca-Colu na Vazovovej, nepochybne nie. Je otázkou, či nie je trestným činom čierne financovanie politických strán. Domnievam sa, že o tom, či to je trestné a ak to je trestné, aká sadzba za to má byť udelená, v normálnej krajine riešia nezávislé súdy. Na tie sa ale táto otázka najprv musí dostať, než by mohol niekto zo svojej pozície povedať, že to nie sú trestné činy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:19 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja by som mal iba pripomienku k tomu obdobiu, ktoré si, Jano, spomínal z čias pôsobenia pána Kováčika ako vojenského prokurátora. Svet nie je úplne čierno-biely a ja si pamätám na jeden konkrétny prípad, ktorý pán Kováčik dozoroval, keď bol na Vojenskej prokuratúre. Týkal sa verbálneho útoku na verejného činiteľa a vtedy preukázal celkom odvahu. Ten prípad skončil podaním obžaloby na súde a myslím si, že aj vďaka vtedajšej odvahe bol pán Kováčik potom navrhnutý za špeciálneho prokurátora v tom čase a zvolený.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:21 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:22

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Z toho, čo hovoríme, si treba pripomenúť, že čo znamená slovo korumpare alebo korupcia. Znamená to, je to z latinčiny, mravná skazenosť. Naozaj tu sa bavíme o eticko-morálnom rozmere celej tejto korupcie, ktorá tu je, a ľudia sú natoľko frustrovaní, natoľko znechutení tým, čo sa v štáte nedeje a malo by sa diať, že strácajú dôveru, dôsledkom čoho sú potom príklony k extrémizmu a podobne. A vy máte, pán špeciálny prokurátor, tú moc v rukách, aby sa vytvoril ten precedens, ako keby z tej, z toho domčeka z kariet vy môžete vytiahnuť tú jednu kartu alebo tú jednu tehličku a postupne by sa táto zorganizovaná zločinecká skupina, ktorá nám tu vládne, začala rozsýpať.
Malo by platiť, že padni, komu padni. A keď niekto ukradne pár rožkov z obchodu, tak je za to stíhaný a môže skončiť vo väzení. Ale keď tu niekto v miliónoch eur predražuje zákazky, rozkráda takýmto spôsobom republiku, tak je to všetko tak pekne zabetónované, že sa nič nedeje. A tu naozaj, ako aj pán prezident zdôrazňuje, potrebujeme zažiť konečne úspech, potrebujeme dostať toho prvého politika do väzenia. Nech si hovorí, kto chce, čo chce o Matovičovi, ale dennodenne tu zverejňoval veci ohľadom ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Niekto sa zaoberá aj na špeciálnej prokuratúre týmito jeho kauzami? Alebo skutok sa nestal?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:22 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:24

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán špeciálny prokurátor, vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené kolegyne, vážení kolegovia, pozitivní konstruktivní satira. Neviem, či aj pán špeciálny prokurátor je podobne ako ja fanúšikom dvojice Svěrák, Smoljak, ale možno aj áno a možno videl film Neistá sezona, ktorý natočili v roku 1987 a odkiaľ pochádza tá slávna hláška: "Po čem my voláme? Po satiře. Ano, po pozitivní, konstruktivní satiře." To už bola taká satira alebo paródia na komunálnu satiru, ktorá sa vtedy pestovala v socialistickom Československu, keď celý národ sa zabával na Husákovi, Biľakovi, Brežnevovi, ale tá satira, ktorá mohla byť prezentovaná verejne, bola iba taká komunálna, taká, že si robili srandu zo skorumpovaného automechanika v autoservise alebo z mäsiara alebo tak maximálne nejakého riaditeľa podniku komunálnych služieb. Vyššie sa už kritizovať nemohlo. Satira to síce bola, ale taká špecifická. Nevdojak som si na to spomenul, keď som čítal o boji proti korupcii v správe špeciálneho prokurátora. Aj boj proti korupcii to síce je, ale tiež taký špecifický.
Povedali ste vo svojom úvodnom vystúpení, že nemáte veľmi rád štatistiku, čísla, že to nie je až také výpovedné. Ja čiastočne s vami súhlasím, často sú oveľa výrečnejšie tie konkrétne príklady. A aké konkrétne príklady úspešného boja proti korupcii nám ponúkate vo svojej správe za minulý rok? Aká je tá vaša výstavka úspechov národného hospodárstva, čo sa týka boja proti korupcii v roku 2016? Dovolím si zacitovať teda príklady, ktoré uvádzate ako úspešne dotiahnuté, právoplatne skončené veci v roku 2016.
Ivan P. ako policajt Okresného dopravného inšpektorátu Okresného riaditeľstva Policajného zboru Nitra viackrát prevzal v súvislosti s fingovanými dopravnými nehodami úplatky vo výške 200 – 250 eur, pričom vo viacerých prípadoch do záznamu o preverení oznámenia – škodovej udalosti uviedol nepravdivé údaje, na základe čoho boli neoprávnene uplatnené poistné plnenia v rôznych poisťovniach. Súd za to uložil obžalovanému Ivanovi P. trest odňatia slobody v trvaní 60 mesiacov.
Ing. Ján Š. si ako zástupca riaditeľa Rudných baní, š. p., Banská Bystrica vyžiadal a prevzal úplatky v celkovej výške cca 140-tisíc, nie eur, korún od zástupcov spoločnosti METAL-ECO za to, že zabezpečí trvanie nájomnej zmluvy so spoločnosťou METAL-ECO, ktorá vykonávala podnikateľskú činnosť na prenajatých pozemkoch. Za to súd obžalovanému uložil trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a peňažný trest vo výške 15-tisíc eur.
Doc. MUDr. Jozef M., PhD ako primár urologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Skalici prevzal v 26 prípadov od pacientov úplatky v rôznej výške v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti a vykonaním lekárskych úkonov. Za to súd obžalovanému uložil trest odňatia slobody v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní dvoch rokov, peňažný trest vo výške 800 euro a trest zákazu činnosti vykonávať povolenie lekára na dobu jeden rok.
Blížime sa ku koncu. Ing. Peter V. ponúkol pracovníkovi Banskobystrického samosprávneho kraja v Banskej Bystrici Jánovi M. úplatok vo výške 30-tisíc eur v súvislosti s rozhodovaním o vyhlásení verejnej obchodnej súťaže na vydanie koncesie na dodávku tepla a modernizácie kotolne. Za to súd uložil obžalovaného trest odňatia slobody v trvaní šesť mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka a peňažný trest vo výške 300 eur.
Tým "vystavka dastiženij narodnovo gasudarstva" končí, a teda policajt okresného dopravného inšpektorátu, fingované dopravné nehody, 200 až 250- eurové úplatky. Ján Š. ktorý zobral úplatok ešte v slovenských korunách, Jozef M., ktorý bral úplatky od pacientov v rôznej výške, nešpecifikované aké, a pracovník Banskobystrického kraja a pokus o jeho korupciu. Keď som začal Neistou sezónou, tak v Neistej sezóne by na toto povedali "zlatý prciny".
Robert Kaliňák začiatkom januára tohto roku povedal, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje, niet čo stíhať. Všetci sme sa vtedy pohoršovali. Mysleli sme si, že Kaliňák zasa len tak normálne klame, tak klasicky na Kaliňáka. Ale keď som si prečítal vašu správu, pán špeciálny prokurátor, tak som poňal také temné podozrenie, že on to možno aj myslí vážne, lebo sa mu nejako záhadne podarilo v predstihu dostať k vašej správe. Však ste mu ju nejako neoficiálne posunuli skôr ako nám a skôr, ako ste ju zverejnili. On si ju prečítal a uveril vám, lebo keď si toto prečítal, potom možno naozaj úprimne presvedčený bol schopný zahlásiť, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje.
Nemám najmenší dôvod obhajovať Kaliňaka, ale zasa aby sme nepripisovali niečo, za čo, chudák, nemôže, lebo len uveril tomu, že ak sú toto tie skutočné úspechy v boji proti korupcii na Slovensku, tak naozaj korupcia na najvyšších miestach neexistuje alebo potom boj proti korupcii na Slovensku je niečo také, ako kedysi za reálneho socializmu bola tá spomínaná komunálna satira.
Podobne ako kolegu Galka ma zaujala tá časť vašej správy, kde hovoríte o tom, že ako ťažko bojovať proti korupcii, pretože fyzické a právnické osoby nie sú ochotné spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri odhaľovaní a objasňovaní korupcie a má to podľa vás nepochybne viacero príčin, z ktorých si dovolíte poukázať na dve. Vypichli ste dve. Pán Galko ich spomínal, ale ja ich prečítam, lebo je to veľmi, veľmi zaujímavé.
Prvá. "Platný trestný poriadok je preformalizovaný, v dôsledku čoho každého oznamovateľa korupcie čaká v priebehu vyšetrovania a súdneho pojednávania doslova martýrium. Najprv musí byť vypočutý ako oznamovateľ, po začatí trestného stíhania ako svedok, po vznesení obvinenia musí byť opätovne vypočutý ako svedok, a to v prítomnosti obhajcu obvineného. Často sa musí zúčastniť aj konfrontácie medzi ním a obvineným a najmenej jeden výsluch ho ešte čaká na hlavnom pojednávaní. Veľa oznamovateľov korupcie sa výslovne vyjadrilo, že ak by vedeli, čo ich čaká, ani by trestné oznámenie nepodávali."
Druhý dôvod: "Najmä v posledných rokoch je zo stany niektorých novinárov, ale aj politikov vytváraný masmediálny tlak na Úrad špeciálnej prokuratúry a vo verejnosti sa prezentujú názory, že tento úrad všetky korupčné veci zametá pod stôl. Využívajú na to niektoré neskončené trestné veci, ktoré v minulosti ani nie sú kvalifikované ako korupčné trestné činy."
Keď ste tieto dva dôvody alebo dve príčiny nejako špeciálne vypichli, tak predpokladám, že ich považujete za dôležitejšie ako ostatné. Ale toto sú podľa vášho názoru hlavné príčiny, prečo sa nedarí bojovať s korupciou, prečo je ťažké odhaľovať korupciu a špeciálne na nejakých vysokých miestach? Nikto nespochybňuje, že korupciu treba riešiť aj na tej nižšej úrovni, ale to asi nie je podstatný problém slovenského boja proti korupcii. Formality a komplikovanosť trestného procesu, nie vedomie, že neexistuje skutočná vôľa bojovať s korupciou, sú podľa vás skutočnou príčinou, prečo to ide tak ťažko? Ale veď človek, ktorý sa rozhoduje, či oznámi nejakú korupciu, obvykle nepozná detaily trestného procesu, nevie presne, čo ho čaká, koľkokrát bude musieť vypovedať. To nie je podstatný dôvod, podľa ktorého by sa rozhodoval, či nejakú korupciu oznámi alebo neoznámi. Ale vie alebo na základe toho, čo vie, aspoň predpokladá, že to aj tak k ničomu nebude, že páchatelia nebudú odhalení a že veľmi pravdepodobne jediným, kto s tým bude mať problémy, je on sám, ktorý sa rozhodol na korupciu upozorniť, lebo takých prípadov je veľa. Je mnoho, na rozdiel od prípadov, keď oznámenie korupcie viedlo k reálnemu potrestaniu páchateľa na najvyšších miestach.
A ten druhý dôvod: Novinári a politici vytvárajú dojem, že sa všetky korupčné kauzy zametajú pod stôl a špeciálne teda na špeciálnej prokuratúre. Naozaj sú to novinári a politici? Prečo by to robili, lebo vy nie ste vládny politik? Ja chápem, keď takúto argumentáciu používajú Fico alebo Kaliňák, že to sú nejaké opozičné hry alebo novinári vymýšľajú. Netvrdím, že je to pravda, len hovorím, že je tam aspoň nejaká štipka logiky, že vládni politici sa snažia brániť tým, že opozícia si tu niečo vymýšľa. Novinári hľadajú nejaké škandály. Ale veď vy nie ste politik! Vy ste orgán činný v trestnom konaní! Aký by mala opozícia alebo novinári špeciálny dôvod útočiť na vás, spochybňovať vás? Nerozumiem.
Posledná vec, o ktorej hovorila aj kolegyňa Remišová a mňa to tiež zaujalo v tej vašej správe, test spoľahlivosti. "K efektívnemu boju proti korupčnej trestnej činnosti by po dôkladnej analýze prispelo aj zavedenie tzv. testu integrity (spoľahlivosti). Spočíval by – laicky povedané – v tom, že Policajný zbor by mal zákonné oprávnenie na vytvorenie vhodných podmienok na spáchanie trestného činu alebo disciplinárneho previnenia pre príslušníka alebo zamestnanca ozbrojeného zboru s tým, že pokiaľ by tato osoba nebola úspešná v teste, bolo by proti nej začaté disciplinárne alebo trestné konanie." Inšpirácia v Českej republike, a teda ak tomu dobre rozumiem, tak bolo by to niečo ako využitie agenta provokatéra, ktorý by navodil situáciu, v ktorej by príslušník ozbrojeného zboru alebo z orgánu činného v trestnom konaní mohol zlyhať a tak by sa ukázalo, či je alebo nie je spoľahlivý.
Nielen z tejto správy vychádzajúc, mám taký silný dojem, pán špeciálny prokurátor, že aj vy ste akýsi neformálny test spoľahlivosti už absolvovali a nepotrebovali ste k tomu ani žiadneho agenta provokatéra. Úrad špeciálnej prokuratúry aj Špeciálny súd vznikli preto, aby sa dalo efektívnejšie bojovať proti korupcii, a teda ďalšej závažnej trestnej činnosti, aby sa prekonali nejaké lokálne väzby, aby vznikol skutočne nezávislý orgán činný v trestnom konaní, na ktorý politici nebudú mať dosah. Obávam sa však, že špeciálna prokuratúra sa pod vaším vedením dopracovala do úplne opačného stavu. Dnes, keď má človek nejaké vážne podozrenie z korupcie, tak predpokladám, že oveľa viac by dôveroval policajtovi na najbližšom okrsku ako špeciálnej prokuratúre, že keď mu niečo oznámi, tak bude mať snahu doviesť to úspešne do konca. Čiže aj bez agenta provokatéra absolvovali ste test spoľahlivosti, ale neprešli by ste ním, preto by ste mali odísť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

21.6.2017 o 10:24 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na úvod jedna korektúra. Tá výstava v Moskve sa volá "Vystavka dostiženij narodnovo chazjajstva". Teda nie "gosudarstva". A zažil som ju pred 45 rokmi a musím povedať, že bola pôsobivejšia ako správa o drobných rybách chytených do sietí špeciálnej prokuratúry. Predsa len raketa Vostok v plnej šírke, ale i malý ligotavý Sputnik pôsobili predsa akýmsi spôsobom priekopnícky. Spomínam si v súvislosti s bojom proti ťažkým kalibrom korupcie na mediálnu správu o akomsi občanovi z Oravy či Kysúc, ktorý bol v súlade s paragrafmi stíhaný za korupciu lekára vo výške, myslím, 15 euro. Áno, to je komunálna úroveň boja s korupciou, tak ako Ladislav Smoljak vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje hovorí kandidátovi výchovy proti korupcii: "Zuby nebrat, zuby nebrat!" A pravda je, že v tejto úrovni, samozrejme, nie je hádam ani potrebná špeciálna prokuratúra, pretože chytanie tých, čo dávajú 15 euro lekárovi za péenku, je, samozrejme, možné na akejkoľvek úrovni a peniaze sa dajú stroviť aj lepšie, než aby sa spotrebúvali takto. A preto sa domnievam, že ozaj táto výstavka úspechov nedáva priveľký dôvod na to, aby vystavovateľ jej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:39 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Viera Dubačová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No, vypočuli sme si príhovory, v ktorých veľmi konkrétne boli pomenované prípady, príbehy korupcie a jej neriešenia.
Pán špeciálny prokurátor, naozaj tu zazneli a zaznelo veľmi nesmierne množstvo konkrétnych príbehov, prípadov na všetkých úrovniach korupcie. Súdnemu človeku sa môže zdať, že žijeme v krajine slobodného, voľného úplatkárskeho kšeftovania a trhu alebo v krajine neobmedzených úplatkárskych možností. Je to donebavolajúca neschopnosť prokuratúry. My sedíme v najvyššom zákonodarnom orgáne, tak sa vás pýtam, prečo to zašlo až tak ďaleko. Je to zámer, je to cieľ? A úplne tak intímne, trošku; doma pred zrkadlom sa ani trošku nehanbíte za všetky tieto korupčné aféry, za túto beznádej, ktorú vnášame medzi občanov?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2017 o 10:41 hod.

Mgr. art.

Viera Dubačová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video