26. schôdza

30.1.2018 - 15.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 17:25 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:25

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda slovenského parlamentu, kolegyne, kolegovia poslanci, ja chcem povedať, že ja tento návrh zákona podporím aj naša strana Ľudová strana Naše Slovensko ho podporí napriek tomu, kto tento návrh predkladá.
Pán poslanec Vašečka, vy sa vyhovárate, vymedzili ste sa proti Ľudovej strane Naše Slovensko a obvinili ste túto stranu z niečoho, čím ona nie je. Vy si pletiete pojmy. Vy neviete, že fašizmus je ultraľavicový smer a my s ľavicou a už zvlášť s ultraľavicou, naša strana Ľudová strana Naše Slovensko naozaj nemá nič spoločné. My sme strana konzervatívna. Okrem toho ideológia Európskej únie je rasistická a extrémistická a Ľudová strana Naše Slovensko sa s touto ideológiou absolútne nestotožňuje. A tým, že aj vy, pán Vašečka, sa hlásite k tejto ideológii so svojou multikulti neomarxistickou ideológiou, ktorá je rasistická, extrémistická a diskriminuje európske obyvateľstvo, a preto aj vy, pán Vašečka, sa zaraďujete medzi extrémistov, medzi fašistov a medzi rasistov. Pretože podporujete, tak isto schvaľujete túto európsku ideológiu, európsku multikulti, prívaly moslimov, schvaľujete diskrimináciu štátotvorných národov Európy. A vôbec všetci, ktorí schvaľujú túto zhubnú rasistickú, fašistickú, extrémistickú, diskriminačnú ideológiu Európskej únie, všetci tí, ktorí ju podporujú, sú vlastne extrémisti, fašisti, rasisti, diskriminujúci, nespravodliví. A ste aj neomarxisti, môžete sa nazývať sami seba akokoľvek, môžete sa volať kresťania sami seba, môžete sa volať sami seba OĽANO, kmeseťania, to je jedno.
Ale v každom prípade, pán Vašečka, vy aj váš bývalý predseda, chorý pán Matovič, ste luhári a farizeji. A ak tu niekto v tomto parlamente šíri nenávisť, tak je to chorý pán Matovič. A vy, pán Vašečka, ktorý ste sa dnes práve pasovali za najväčšieho odborníka na sexuológiu v Slovenskej republike, tak vy, bohužiaľ, ste tak isto klamár, luhár a farizej. Ja vás, žiaľ, pán Vašečka, nemôžem považovať ani za úprimného, ani za čestného a ani za slušného človeka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2018 o 17:25 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Ďakujem ti, Natália, presne si charakterizovala pána Vašečku, budúceho hrdého predsedu KDH a v najnovšej dobe aj sexuológa, ktorý nahradil chýbajúceho doktora Plzáka.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:28 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Natálka, ja ťa len chcem doplniť, lebo aj pred chvíľkou tu bola debata o tom, že či nejaké voľné pracovné dni nahradia nedeľu, že práve v tom my aj oceňujeme význam tohto návrhu, aj keď teda kolegovia z OĽANO náš návrh, ktorý bol skoro rovnaký, nepodporili, ale tak na ich schizofréniu sme si už zvykli, že. Voľná musí byť práve tá nedeľa, lebo aj z biblického, ale aj z iných hľadísk jednoducho je nedeľa výnimočný deň a voľná nedeľa sa nedá nahradiť voľným pondelkom, utorkom, stredou, štvrtkom. Takže je to obrovský nielen rodinný a nielen duchovný význam toho, že bude voľná práve nedeľa. Takže toto, Natália, si dovolím ešte doplniť do toho tvojho vystúpenia.
A zároveň si dovolím povedať, že my sa teda odosobňujeme od nejakých takýchto návrhov, že, alebo od toho, kto to predkladá, a aj napriek tomu, že tuná pred chvíľkou predseda klubu OĽANO mal nejaké psychické výpady, tak my podporíme tento návrh, lebo si myslíme, že by prospel k lepšiemu životu všetkých slušných ľudí na Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:29 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani kolegynka, ja len tak, keď vám, často vám hovorím, že veľa nariekate a hovoríte stále o sebe, tak len ma napadlo si zapísať. Tak len, aby ste vedeli, vaše vystúpenie začalo jednou vetou, že podporíte tento návrh, pokračovali ste do minúty devätnásť o tom, aby ste vysvetlili, ako nie ste fašisti, a nakoniec od minúty devätnásť do necelých piatich minút ste hovorili ste hovorili o ostatných, ako sú fašisti. Tak ja len toľko.
A potom tie dve poznámky. Jedna bola úplne mimo, ešteže vás zachránil aspoň pán Kotleba tou jednou vetou, prečo sa vlastne v nedeľu pracovať nemá, inak ste k zákonu, ku ktorému sa vyjadrujete, nepovedali vôbec nič a hovorili ste celú dobu o sebe. Hanba vám za to!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:30 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:31

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Súdružka neomarxistka Cigániková, keďže podporujete ideológiu, neomarxistickú ideológiu Európskej únie, takže vás môžem slobodne nazvať neomarxistkou. Takže ja vám ďakujem za vaše upozornenie. Myslím, že vy oveľa viacej v tomto parlamente ste reagovali na také iné veci, ako ste mali, takže ja, no, ďakujem vám za vašu pripomienku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 17:31 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:32

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Všetkým vám ďakujem za vaše príspevky. Som rada, že o tejto téme sme hovorili dlhšie, niekedy sa to zdalo ako keby, mám taký pocit, ako keby vám odchádzali voliči niektorým, takže ste dosť tak hystericky rozprávali o sebe z hnutia alebo zo strany. Ale chcem poďakovať všetkým, ktorí si uvedomujú, aký veľmi je toto dôležitý návrh zákona.
Chcem povedať, že nedeľa nie je ten istý deň ako pondelok. Viete, keď nás pošlú teraz, poslancov Národnej rady, že budeme rokovať v nedeľu, lebo to je ten istý deň ako v pondelok, však v pondelok budeme doma všetci, tak by som chcela vidieť vaše reakcie, čo by ste na to povedali. No však je nedeľa, však chceme byť doma s rodinami. Takže sú zamestnania, kde nie je možné, aby títo skončili prácu a nechodili do práce v nedeľu. Vieme, že to je ohrozenie života, zdravia, o našej bezpečnosti. Sú zamestnania, a my sme výrobnou halou Európy čo sa týka naozaj priemyslu, automobilového priemyslu, že zase zastaviť nejaké stroje by bolo veľmi finančne náročné a stratové. Ale sú zamestnania, predaj v obchodoch, kde naozaj už samotní zamestnávatelia hovoria, že nestrácajú ani finančne, že v podstate tie isté peniaze dostanú pred tým deň, že my si nakúpime.
Takže, prosím vás pekne, páni poslanci, uvedomme si alebo predstavte si tak, že vaša manželka, váš manžel by mohli byť v nedeľu doma, keby bola, keby boli obchody zatvorené. Takže keď budete hlasovať, tak vás o to prosím, aby ste si predstavili.
Ešte ma tak napadlo, keď som tam sedela, že koľkí z nás majú manželky, koľkí páni poslanci majú manželky predavačky a koľké poslankyne majú manžela predavača. Napríklad to ma tak zaujalo, že či sa celkom vieme do toho vžiť. Ja sa naozaj s týmito ľuďmi rozprávam, veď každý deň sme asi všetci v obchodoch, skúste sa ich opýtať, veľmi by uvítali, aby v nedeľu do práce nemuseli chodiť, nie je to ani práca pre ohrozenie, pre záchranu života ani bezpečnosti. Takže doprajme si to a doprajme týmto ľuďom to, čo je úplne bežné v západných európskych krajinách. Ja verím, že sa, ak teda nemajú tú slobodu rozhodovania alebo hlasovania aj vládni poslanci, že sa opätovne inšpirujú týmto návrhom a ako povedal aj pán poslanec zo SMER-u, že verí, že to príde, tak aj ja verím, že raz naše predavačky, zvlášť teda ženy, ktoré tak veľa pracujú v obchodoch, teda z tohto pohľadu ženy, že budú doma a budú môcť byť s rodinami, lebo ako opakujem, nedeľa nie je ten istý deň ako pondelok a ani voľno v pondelok nie je to isté voľno ako v nedeľu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 17:32 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:35

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán predseda Národnej rady, ctené dámy, ctení páni, dovoľte, aby som uviedol návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len "návrh zákona").
Navrhuje sa zrušiť možnosť lekárov alebo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zriadiť si doplnkové ordinačné hodiny, počas ktorých by sa pacienti mohli objednať na vyšetrenie a toto vyšetrenie by bolo spoplatnené sumou do výšky 30 eur.
Zároveň v tomto zákone prinášame aj niekoľko riešení, návrhov riešení, ktoré v súčasnosti naši pacienti majú. Mnohí z nich si želajú objednávať sa na svoje vyšetrenia u svojich lekárov, a preto cieľom návrhu je vyhovieť im a využiť súčasnú elektronizáciu služieb v oblasti zdravotníctva na možnosť zavedenia bezplatného objednávania pacientov na vyšetrenia k všeobecnému a špecializovanému lekárovi, ktoré by malo predstavovať minimálne 30 % schválených ordinačných hodín a povinné vyčlenenie časti takto vymedzeného času na účely prevencie lekármi primárneho kontaktu – všeobecným lekárom, praktickým lekárom pre deti a dorast, gynekológom a stomatológom.
Ďalej náš návrh zákona obsahuje návrh na to, aby bolo umožnené včasné vyšetrenie pacientov s podozrením na onkologické ochorenie, aby bola poskytnutá pacientovi možnosť za priamu úhradu poskytnúť zdravotnú starostlivosť u lekára v špecializovanej ambulancii aj bez výmenného lístka od všeobecného lekára.
Ďalej navrhujeme, aby v špecifických prípadoch, keď je potrebné poskytnúť zdravotnú starostlivosť alebo vyšetrenie do 48 hodín, aby takáto možnosť bola takisto možná, a zároveň navrhujeme, aby za objednávanie jednotliví poskytovatelia zdravotnej starostlivosti boli bonifikovaní zo strany zdravotných poisťovní.
A ďalšia vec nášho zákonu je to, že navrhujeme, aby došlo k zmene, aby schvaľovanie cenníkov zdravotných výkonov a služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti samosprávnym krajom namiesto doterajšej kontroly, ktoré zasielajú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ak za ne požadujú úhradu z dôvodu, že sa čiastočne uhrádzajú alebo neuhrádzajú na základe verejného zdravotného poistenia.
Toľko v krátkosti, veľmi sa teším na diskusiu, ktorú budeme mať, pretože ide naozaj o tému, ktorá zaujíma našich pacientov. A ja, samozrejme, sa potom budem hlásiť do rozpravy, ale zatiaľ toľko k úvodu k tomuto zákonu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 17:35 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:39

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 838. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 12. marca 2018 a gestorský výbor do 13. marca 2018.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.2.2018 o 17:39 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:41

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak dovoľte, aby som teraz tento návrh zdôvodnil možno trošku aj tak osobnejšie. Pokiaľ sa niekto z nás rozhodne, že by chcel navštíviť so svojím autom, ktoré potrebuje prehliadku, eventuálne má nejaký problém, autoservis, urobí veľmi jednoduchú logickú vec, zavolá do autoservisu a objedná si termín. Ten podľa toho, ako je to akútne, podľa toho väčšinou ten termín aj dostane. Pokiaľ vaše zvieratko má nejaký problém a potrebuje ísť k zverolekárovi, každý z nás by urobil asi to isté, zavolal by svojmu zverolekárovi a požiadal by, aby mohol so zvieratkom prísť, a tento zverolekár mu dá termín, objedná ho na termín.
Takým paradoxom sa zdá, že v mnohých odvetviach to funguje, dokonca v mnohých krajinách je objednávanie sa na vyšetrenie k lekárom absolútnou samozrejmosťou, ale u nás, žiaľ, stále nie. Samozrejme, že po ňom majú, pacienti majú o to záujem, objednať sa k svojmu lekárovi. Mnohí z nich trávia hodiny a hodiny času v čakárňach svojich lekárov, mnohí z nich preto, aby sa dostali na vyšetrenie, častokrát podstupujú až ponižujúce podmienky, keď si snažia vyzdvihnúť tzv. časenku alebo lístok, stoja pred poliklinikami už od skorých ranných hodín, aby potom, keď sa polikliniky otvoria, tak aby tí rýchlonohejší po schodoch si rýchlo vybehli a uchmatli si časenky a dostali sa na vyšetrenie v daný deň a kto nestihne, tak to môže vyskúšať na druhý deň opäť.
Áno, ľudia sú z takéhoto vysedávania, z takýchto strát času znechutení a oprávnene si žiadajú, aby bola možnosť objednať sa k lekárovi na vyšetrenie. Pán minister zdravotníctva Tomáš Drucker si krátko po tom, ako nastúpil do svojej funkcie, nechal urobiť prieskum, z ktorého vyplynulo, že až 75 % dotazovaných pacientov by si bolo ochotných zaplatiť aj nejaké sumy, okolo 5 eur to vyšlo, za to, aby sa mohli na vyšetrenie k svojmu lekárovi objednať. Áno, vyplýva tu jednoznačný dopyt po tejto vcelku logickej možnosti. Žiaľ, u nás sa tento dopyt od mojich pacientov, oprávnený dopyt mojich pacientov začal zneužívať. Začal sa zneužívať na to, že sa začali vyberať poplatky za objednávanie, ktoré sú, samozrejme, nelogické.
A úplne podľa mňa jeden z najhorších spôsobov, ako sa snažila vládna garnitúra zneužiť tento dopyt, bolo to, že koncom minulého roku bez v podstate nejakého riadneho legislatívneho procesu formou pozmeňujúceho návrhu predložila sem do parlamentu návrh o doplnkových ordinačných hodinách. Tento návrh v podstate hovoril, že áno, mohli by sme sa objednať k svojmu lekárovi na konkrétny čas, by som povedal v tých lukratívnejších časoch, v poobedňajších hodinách, za nejakých podmienok, ktoré ten lekár by, samozrejme, musel splniť, ale jak by sme to chceli urobiť, tak by sme museli si potom to vyšetrenie hradiť priamo z vlastného vrecka napriek tomu, že sme zdravotne poistení, a teda také vyšetrenie by nám mala hradiť zdravotná poisťovňa.
Tento návrh nielen naše hnutie, ale aj svorne celá opozícia sme hodnotili ako nesystémový, ako nesystémové riešenie týchto problémov, ktoré naše zdravotníctvo má, a takisto je antisociálny. Ja som sa vyjadril opakovane, že tento návrh, pokiaľ by prešiel, tak by naozaj dokonca ešte viac začal prehlbovať medziregionálne rozdiely, ktoré tu naše Slovensko má a sú jedny z najväčších v Európskej únii. A začalo by to podľa mňa robiť aj medzi lekármi, pretože si zoberte, pokiaľ by sme mali nejakého lekára alebo nejakého špecialistu v nejakom zaostalejšom regióne, a tam ich je naozaj v súčasnosti častokrát aj menej, tá sieť je tam, niekedy naozaj má veľké oká, tak on by sa v rámci tých doplnkových ordinačných hodín asi veľmi nedostal k financiám, nakoľko ľudia žijúci v týchto regiónoch by si skrátka takéto objednávanie dovoliť nemohli. No pokiaľ by bol šikovný, tak, samozrejme, by sa snažil. Žiaľ, tá sieť je momentálne vytvorená na báze krajov, to tiež nie je najlepšie, tak by sa snažil v rámci toho kraja si nájsť pre svoju ambulanciu lukratívnejšie miesto, a teda by sa pravdepodobne presúval do miest, väčších miest, kde žijú ľudia, ktorí by si pravdepodobne takéto doplnkové ordinačné hodiny mohli skorej dovoliť. No a tým pádom on by mal aj viac financií na prevádzku svojej ambulancie. Takže úplne jednoducho trhovo by to začalo tak fungovať, že tie regionálne rozdiely by sa na Slovensku z nášho pohľadu ešte viac zhoršovali.
Práve preto prinášame teraz návrh zákona, ktorý by mohol umožniť objednať sa k ambulantnému lekárovi každému jednému pacientovi bezplatne. A nechali sme sa inšpirovať tým, že práve pri doplnkových ordinačných hodinách sa tento systém mal diať cez objednávací systém Národného centra zdravotníckych informácií a mal začať teda platiť, alebo má začať podľa platnej legislatívy platiť od 1. 5.
No, my si myslíme, že tento systém by sa mal dať hravo použiť na štandardné objednávanie, nakoniec elektronizácia zdravotníctva je tu od 1. 1. realitou. Má síce svoje nesporné chyby a nedoladenosti, ale zavádza sa, je teda to povinnosťou každého jedného poskytovateľa, aby sa pripojil do tohto systému, a teda napojil aj na centrálne servery NCZI. A preto si myslíme, že táto novela by mala začať platiť od 1. 9., že do 1. 9. bude dostatočne veľa času na to, aby sa mohlo začať v rámci elektronizácie a tohto systému NCZI využívať aj systém na objednávanie pacientov.
Uvedomujeme si, že každá jedna ambulancia je špecifická, nielen čo sa týka umiestnenia, ale aj svojich potrieb a možno aj návykov, akým spôsobom lekári si svojich pacientov objednávajú, eventuálne vyšetrujú, a preto navrhujeme, aby na začiatok ako taká základná povinnosť by bola, že každý lekár by mal povinnosť objednať až 30 % svojich pacientov alebo teda v rámci 30 % svojho ordinačného času by si objednával pacientov. Tým pádom by tu naozaj nebol nejaký tlak, že všetci by museli začať objednávať všetkých stopercentne. Hoci treba povedať, že aj u nás na Slovensku, a ja som si na to dal špeciálne pozor, je veľmi veľa veľmi pozitívnych príkladov toho, že objednávať sa dá, že sa dokonca dá objednávať všetkých svojich pacientov, robia to mnohí špecialisti, a dokonca objednávajú si svojich pacientov aj všeobecní lekári, kde by možno tá otázka, že či sa to dá len objednávacím systémom zvládnuť, by bola úplne namieste. Ale naozaj ide to, je tu veľa pozitívnych, veľmi pozitívnych príkladov. Sám poznám takých lekárov, ktorí si sami platia objednávací systém, z vlastného vrecka, ten lekár si ho platí z vlastného vrecka. Umožňuje bezplatne svojim pacientom sa objednávať. Teraz by sme chceli, aby ten centrálny objednávkový systém vytvorilo NCZI, a ja som počul, že údajne niečo také už má aj predpripravené.
Ďalší problém, ktorý v tejto súvislosti by sme radi otvorili a riešili, je objednávanie sa pacientov na prevenciu alebo teda na preventívne vyšetrenia. Veľmi dobre vieme, že preventívne vyšetrenia sú extrémne dôležité z hľadiska včasného záchytu najmä niektorých onkologických ochorení a pri včasnom záchyte onkologických ochorení dokážeme zachrániť život pacienta a zmierniť jeho utrpenie pri eventuálnej následnej liečbe. Ja sám mám takého všeobecného lekára, ktorý neumožňuje, aby som sa objednal ani na tú preventívnu prehliadku, čo je podľa mňa veľká škoda a v podstate jedinú možnosť mám takú, ísť tam sadnúť a počkať si, kým sa dostanem na rad a potom tú preventívnu prehliadku, mi bude čiastočne urobená, eventuálne ma potom pozve lekár na ďalší deň na odbery, ktoré mi urobí.
No ja si myslím, že toto je jeden z faktorov, ktorý bráni mnohým ľuďom sa do tejto prevencie zapájať. Pritom tá prevencia je naozaj veľmi dôležitá, čo sa týka aj úspory zdrojov. Dokázalo sa, že jedno euro investované do prevencie nám ušetrí až desať eur potom v následnej liečbe ochorení, ktorým by sme sa mohli vyvarovať včasnou prevenciou. Takže navrhujeme, aby lekári primárneho kontaktu v rámci tých svojich 30 %, v rámci toho svojho 30-percentného času, kedy bude objednávať svojich pacientov, zároveň mali vyhradený čas na objednávanie sa svojich pacientov na preventívne prehliadky.
Ďalší problém, ktorý, ktorým častokrát čelia naši pacienti, sú, že majú podozrenie ich lekári, môžu mať podozrenie na nádorové ochorenie. Pre pacienta nie je nič horšie, ako keď žije s pocitom, že v jeho tele sa rozbieha nejaký nádorový proces a potrebuje sa rýchlo dostať k vyšetreniu. Súčasný systém je, žiaľ, taký, že dostane výmenný lístok a s tým výmenným lístkom sa potom on uchádza o termín u špecialistu, ktorého má navštíviť. A niekedy je naozaj, musí absolvovať množstvo zatvorených dverí a chodí ako bludný Holanďan po poliklinikách a domáha sa toho vyšetrenia, eventuálne objednania sa na vyšetrenie.
V tomto systéme by to vyšetrenie mal objednané priamo svojím lekárom. Pretože to, ako by ten systém fungoval, by jednoducho povedal, do systému NCZI, do objednávkového systému budú mať prístup, samozrejme, lekári cez svoj súčasný prístup, ktorý majú do e-Healthu alebo teda do e-zdravia. Zároveň by videli do objednávkového systému poisťovne. To znamená, pacient môže dostať vyšetrenie alebo môže mať zarezervované vyšetrenie priamo hneď svojím ošetrujúcim lekárom, teda všeobecným lekárom, ktorý ho odporúča na toto špecializované vyšetrenie, prípadne má pacient možnosť aj si zavolať do svojej poisťovne.
Ja som s niektorými zdravotnými poisťovňami orientačne preberal tento návrh novely zákona a získal som veľmi pozitívne referencie. Poisťovne majú záujem vidieť do takéhoto objednávkového systému, tým pádom si vedieť, budú si vedieť aj sami kontrolovať dostupnosť svojich lekárov a funkčnosť svojej siete a čakacie lehoty. Takže tým pádom ten poistenec priamo tú svoju poisťovňu bude konfrontovať s tým, že keď tie čakacie lehoty budú dlhé, tak priamo na call centre z poisťovne mu budú vedieť odporučiť, že tento lekár má možnosti, termíny na objednanie v tomto období, ale máme tu lekára, ku ktorému môžte ísť skorej. Skrátka o pacienta bude naozaj postarané lepšie, ako je postarané teraz.
Áno, radi by sme boli, keby pacienti sa mohli eventuálne objednávať aj sami, a v tejto situácii, v akej sme, aj čo sa týka elektronizácie, navrhujeme, aby sa to dalo urobiť cez občiansky preukaz s čipom. Tým pádom by si pacient mohol takýmto spôsobom sa dostať do toho objednávkového systému a zarezervovať si ten termín, tým pádom by bolo jasné, že to je jeho termín, on by garantoval ten termín. Ten systém by, samozrejme, posielal objednaným pacientom esemesky, lebo je to veľmi dôležité, aby dostali to pripomenutie. No v podstate veľmi podobný systém, ako máte v servisoch alebo kdekoľvek inde. Je dôležité, aby ste dostali pripomienku, že ten termín máte, lebo tým sa eliminuje obrovské množstvo zabudnutí, čo je veľmi nepríjemné. Ale zároveň ten pacient bude aj zodpovedný za to, že si to objednal on sám, tým pádom sa bude vedieť, že je to on, a do budúcna takéto riešenie aj nevylučuje, keď chceme mať bezplatné objednávanie, keď chceme mať bezplatné zdravotníctvo alebo teda zdravotníctvo, za ktoré platíme z verejného zdravotného poistenia, musíme byť zodpovední. To znamená, kto nebude zodpovedný, nevylučujem, že by sme sa do budúcna mohli baviť aj o nejakom systéme malusov, pokiaľ by niekto takýmto spôsobom na to vyšetrenie sa nedostavil, neospravedlnil sa včas a spôsobil by lekárovi nejaké škody tým pádom.
Chcel by som upozorniť na jeden maličký problém, ktorý sme mali pri vypracovaní tohto zákonu. Nám išlo aj o to, aby v prípade, že pacient príde k svojmu lekárovi vo vážnom zdravotnom stave a bude potrebovať vyšetrenie od lekára a špecialistu naozaj urgentne rýchlo, ale nepôjde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, na ktorú má pacient v súčasnosti nárok, tak že takéhoto pacienta by naozaj ten lekár objednal k tomu špecialistovi po vyslovene jeho intervencii aj skôr a že mal by na to nárok. Tým pádom by odvrátil nevyhnutnú hospitalizáciu, pretože inú možnosť, ktorú by ten lekár mal, pokiaľ by sa nedostal k takémuto vyšetreniu povedzme na druhý deň alebo na tretí deň, tak by naozaj neriskoval a toho pacienta by poslal na hospitalizáciu do nemocnice. Tým pádom by sa aj ušetrili ďalšie zdroje.
A podľa toho, akým spôsobom sme my pripravovali a robili si dopady zavedenia tohto zákonu, tak sme toho názoru, že dá sa to vo výnimočných situáciách naozaj, že ten lekár špecialista by zobral toho pacienta, keďže už ten objednávkový systém bude fungovať, aj prednostne, keďže ten pacient by to vyšetrenie nevyhnutne potreboval. V našom návrhu to bude treba upraviť, pretože náš legislatívny tím túto požiadavku nezapracoval úplne správne, ale len upozorňujem, že pokiaľ by ste sa rozhodli a posunieme tento návrh zákona do druhého čítania, tak bude potrebné tam urobiť pozmeňujúci návrh.
No, je tu ešte jeden motivačný faktor, navrhujeme, aby lekár, ktorý si svojho pacienta objedná, bol za každého jedného objednaného pacienta bonifikovaný zdravotnou poisťovňou. Nestanovili sme sumu, ktorá to má byť, a nechali sme to na dohodu medzi zdravotnou poisťovňou a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. A myslíme si, že tu, keďže máme tri poisťovne na trhu, je priestor na, na, na určitú konkurenčnú výhodu alebo, by som povedal, priestor na to, aby sa uplatnil trh, to znamená, tie jednotlivé poisťovne by sa mohli dohodnúť so svojimi poskytovateľmi na tejto bonifikácii a mohla by byť, nemusela by byť taká istá, ako je u konkurenčnej poisťovni, tým pádom by to mohlo naozaj vyvolať možno taký zaujímavý zápas o toho pacienta a tej-ktorej poisťovne a zároveň by to motivovalo aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby si objednávali aj viac ako tých 30 % pacientov alebo teda pacientov v tých tridsiatich percentách svojich ordinačných časov.
Náš návrh obsahuje ešte, ešte jednu novinku. Sme svedkami, aj pán minister zdravotníctva to opakovane komunikoval aj mediálne, toho, že k špecialistom častokrát chodia pacienti neopodstatnene. Na jednej strane, žiaľ, niekedy aj bez výmenných lístkov, potom záleží od lekára špecialistu, či takého pacienta ošetrí a vykáže si ho ako urgentnú zdravotnú starostlivosť, lebo dá sa to, ale častokrát chodia aj na vyšetrenie, takzvane si snažia získať druhý názor od iného špecialistu alebo teda lekára tej špecializácie a skrátka nie sú spokojní s vyjadrením jedného lekára. Myslíme si, že takéto niečo by mohlo byť možné, ale máme za to, že za takéto vyšetrenie by si potom ten dotyčný pacient mal platiť priamo. To znamená, je to niečo možno trošku podobné, ako, ako, ako sa presadzovalo v tých doplnkových ordinačných hodinách, ale dosť rozdielne v tom, že nejde tu o žiadne uprednostnenie, ten pacient by sa štandardne objednal, len tým, že by nemal výmenný lístok, a teda žiadal by o to vyšetrenie z vlastnej iniciatívy, tak, samozrejme, potom by bolo logické, aby si za to vyšetrenie platil.
Myslíme si, že toto opatrenie by na jednej strane mohlo zefektívniť prácu špecialistov a na druhej strane aj priniesť do ich ambulancií možno viac financií, pretože vieme, že momentálne ambulancie naše, ako všeobecné, tak aj špecializované, sú podfinancované a je to teda veľký problém. Ale, ale opäť chceme sa ohradiť, dofinancovávať ambulantný sektor spôsobom, ako to bolo navrhnuté, cez doplnkové ordinačné hodiny, naozaj nevidíme to za dobré riešenie a naše hnutie, ale aj vlastne opozícia celá namietame voči tomuto riešeniu. A sme radi, že aj pán premiér Fico spochybnil toto objednávanie takýmto spôsobom a že bude aj vládna koalícia hľadať lepšie alternatívne riešenia.
Zatiaľ toľko, ja dúfam, že vyvolám nejakú diskusiu, na ktorú sa veľmi teším, a dávam teda priestor ďalším diskutujúcim.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.2.2018 o 17:41 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:01

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, ja teraz len čisto konštruktívne sa chcem spýtať, hovorili ste o tých onkologických problémoch, tak ja si spomínam na dva také výrazné problémy z pôsobenia v samosprávnom kraji. Jeden bol prípad síce z Partizánskeho, čo sa nás priamo nedotýkal, ale dostal sa ku nám, pretože zúfalí ľudia sa na nás obrátili, pretože dakedy Partizánske patrilo pod Banskú Bystricu, kde bol pacient hospitalizovaný v nemocnici s onkologickou diagnózou a dostal odporúčanie na odborné vyšetrenie, ktoré sa malo vykonať do dvoch týždňov s tým, že jeho súkromná zdravotná poisťovňa povedala, že má na určenie toho, či mu zaplatia alebo nezaplatia nejaký výkon, mesiac. Čiže on nevedel, na čom je, a potom sa tie veci rozhýbali. Ja tomu celkom nerozumiem, takže teraz sa vás len pýtam ako laik v podstate, že či aj takúto nejakú vec upravujete v tom vašom návrhu.
A druhú vec sa vás chcem spýtať alebo druhú takú otázku, sa to tiež týka tej nemocnice, to bol zase prípad zo Žiaru nad Hronom, tam je nemocnica v rukách súkromnej finančnej skupiny, takisto pacientka mala poisťovňu tú istú súkromnej finančnej skupiny, bola tam s akútnou brušnou príhodou hospitalizovaná, bola tam hospitalizovaná dovtedy, kým tam úspešne sa nedostala do kómy, a pri prevoze do Banskej Bystrice v sanitke zomrela. Tá vec je rozbehnutá v štádiu trestného stíhania voči dvom, voči dvom lekárom. Neviem, že či aj tieto, jednoducho hovorili ste o čakacích lehotách, o tých nejakých predlžovaniach tých vyšetrení, že či aj toto sa nejakým spôsobom v tom návrhu vašom rieši. Čisto konštruktívna otázka.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2018 o 18:01 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video