46. schôdza

18.6.2019 - 28.6.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.6.2019 o 15:30 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som možno snáď k tomu skrátenému legislatívnemu konaniu. Ja si myslím, že tu boli pred chvíľou, ako ste spomínali, pán kolega, dvoje voľby. VÚC-ky a následne boli komunálne. Išli vo veľmi krátkom období za sebou. A ďalšie voľby, ktoré boli prezidentské. A ja by som povedala, že to je taký super volebný rok, nieže povedala, je to tak. A teraz idú parlamentné. A vy rozprávate, že ideme v skrátenom konaní. Áno, pretože tak rýchlo tie voľby idú za sebou, že naozaj by tá zmena, ktorú by sme chceli urobiť, potrebovala možno dlhší čas, ale idú parlamentné voľby.
A keď rozprával pán kolega Dostál, je to presne na vás, tak prečo tretie osoby. Tak ja poviem príklady, ktoré sa udiali možno v župných voľbách, možno ako bývalá primátorka poviem, keď kandidát priznal, môj protikandidát, že minul na kampaň 6-tisíc euro a v Humennom sa vyschránkovalo 12-tisíc výtlačkov Denníka N, čo len tento Denník N a všetko možné okolo toho stálo 20- až 30-tisíc euro. A už nehovorím, že boli napísané knihy, boli natočené filmy zo súkromných, zo súkromných dielní, ktoré vyšli. A ten tretí podporovateľ, keď sa ho pýtali médiá, kto to všetko v Humennom zaplatil, tak bolo len jednoducho sucho konštatované: tretia osoba. Fyzická osoba, ktorá nemusí byť známa.
Tak potom, aký je to čestný zápas? Tak potom, kto zastupuje tých ľudí? Tak potom klameme tých ľudí, lebo naozaj nevieme, kto do tej kampane ide. A naozaj tie voľby idú veľmi rýchlo za sebou a tie skúsenosti, ktoré boli predtým, by sme mali zúročiť. A naozaj parlamentné voľby sú voľby o celej krajine, mali by byť spravodlivé a transparentné. A myslím, že aj vám o to ide.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2019 o 15:21 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pani Vaľová, voľby, v ktorých ste prehrali boj o primátora, bežali podľa pravidiel, ktoré ste navrhli a presadili vy, keď ste vládli sami, mali ste väčšinu. Navrhli ste pravidlá, kde vlastne sa dá ísť cez tretie strany. A teraz vo vašich voľbách v Humennom sa sťažujete, že sa obrátili proti vám. Takže takto to chodieva. Neviem, čo ste mali presne v pláne, prečo ste išli touto cestou, otvoriť bezbrehému, kľudne nech je 100 tretích strán. Predstavovali ste si, že to budú len vaše tretie strany? Takto to niekedy v živote býva.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2019 o 15:23 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:26

Gabriela Matečná
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, panie poslankyne, páni poslanci, za celkom zaujímavú rozpravu. A snáď na úvod, prečo to predkladám ja. Pretože ak by ste sa tak troška zaujímali, tak vláda je na výjazdovom rokovaní vlády a všetci ministri mimo mňa, ja som musela ostať v Bratislave. Ale keďže som členka vlády a podpredsedníčka tejto vlády, tak ja si myslím, že je úplne normálne, že ktorýkoľvek zákon, a hoci to nie je z dielne ministerstva pôdohospodárstva, hoci to nepatrí do nášho portfólia, ak nie je tu minister vnútra ani minister spravodlivosti, je možné, že predloží aj iný člen vlády.
Ja len možno, že na tie vaše záverečné slová, ktoré hovoril pán Budaj, spravodlivé, férové podmienky vo volebnej kampani, áno, týmto zákonom práve chceme férové, spravodlivé podmienky. Pretože férové a spravodlivé podmienky sú vtedy, ak jednotlivé politické strany nesúťažia peniazmi, ale súťažia svojím volebným programom. Prosím, volebným programom, ktorým oslovia svojho voliča, a ten volič na základe toho, aký ten volebný program je, im dá alebo nedá mandát na to, aby presadzovali ich záujmy v parlamente.
Ja si myslím, že aj toto skrátené legislatívne konanie, to ako tu hovorili moji predrečníci, má význam, pretože naozaj ako sme boli svedkami v ostatných dvoch voľbách, to množstvo peňazí, ktoré sa nalialo cez sociálne siete, množstvo peňazí, ktoré išlo cez tretie strany, ukázali, že je najvyšší čas, aby ste takýto zákon, hoci aj v skrátenom legislatívnom konaní, predložili.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

26.6.2019 o 15:26 hod.

Ing.

Gabriela Matečná

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:30

Stanislav Kmec
Skontrolovaný text
Ja chcem len navrhnúť, povedať, že o tomto návrhu skupiny poslancov v skrátenom legislatívnom konaní budeme hlasovať dnes o 17.00 hodine. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.6.2019 o 15:30 hod.

Stanislav Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:30

Gabriela Matečná
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Prepáčte, musela som si ísť na miesto pre ďalšie moje úvodné slovo. Pán predsedajúci, panie poslankyne, páni poslanci, dňom 1. júna 2019 nadobudol účinnosť zákon 119/2019 z 2. apríla 2019, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov. V súvislosti s nadobudnutím účinnosti novely zákona o pozemkových úpravách sa zmenil počet členov rady pozemkového fondu z jedenástich na trinásť členov, a to tým spôsobom, že sa zvýšil počet členov rady, ktorých volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády, zo šiestich na osem členov. Jedného člena vláde Slovenskej republiky navrhne združenie miest a obcí, ktoré spĺňa podmienky reprezentatívneho združenia zamestnávateľov podľa osobitného predpisu, a jedného člena Slovenská, poľnohospodárska a potravinárska komora. Šiesti členovia rady, ktorých na návrh vlády volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky, boli zvolení dňa 24. októbra 2018 s účinnosťou od 25. októbra 2018.
Na základe návrhu Združenia miest a obcí Slovenska a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory vláda Slovenskej republiky schválila dňa 19. júna 2019 uznesením č. 309 z 2019 návrh na doplnenie členov Rady Slovenského pozemkového fondu o členov Michala Sýkoru a Olivera Šiatkovského a poverila podpredsedníčku vlády a ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky odôvodniť tieto návrhy v Národnej rade Slovenskej republiky. Podľa § 42w ods. 2 zákona č. 330/1991 o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov, funkčné obdobie týchto členov rady sa skončí uplynutím funkčného obdobia členov rady, ktorí boli zvolení podľa účinného zákona do 31. mája 2019.
Na základe § 35a ods. 1 a § 42w ods. 2 zákona Slovenskej národnej rady č. 330, zákona o pozemkových úpravách, vláda Slovenskej republiky predkladá Národnej rade Slovenskej republiky návrh na voľbu, doplnenie Rady Slovenského pozemkového fondu o týchto dvoch členov.
Týmto si dovoľujem požiadať Národnú radu Slovenskej republiky, aby akceptovala návrh vlády Slovenskej republiky na doplnenie členov rady a zvolila pánov Michala Sýkoru, ktorý je nominantom za ZMOS, a Olivera Šiatkovského, ktorý je nominantom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, za členov Rady Slovenského pozemkového fondu.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

26.6.2019 o 15:30 hod.

Ing.

Gabriela Matečná

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:30

Mikuláš Krajkovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, podľa § 35 zákona Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov činnosť a hospodárenie pozemkového fondu kontroluje trinásťčlenná rada. Na návrh vlády volí a odvoláva Národná rada, a to ôsmich členov na návrh vlády Slovenskej republiky, z toho jedného člena vláde Slovenskej republiky navrhne Združenie miest a obcí Slovenska a jedného člena vláde Slovenskej republiky navrhne Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a piatich členov na základe princípu pomerného zastúpenia politických strán a politických hnutí, za ktoré boli poslanci zvolení do Národnej rady Slovenskej republiky, na návrh Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Vláda Slovenskej republiky predložila dňa 19. júna 2019 návrh na doplnenie členov Rady Slovenského pozemkového fondu, tak ako to uviedla pani ministerka, a to pána Michala Sýkoru a pána Olivera Šiatkovského.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1651 z 21. júna 2019 pridelil predmetný návrh vlády výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na prerokovanie do 25. júna 2019. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie na svojej 67. schôdzi dňa 25. júna 2019 prerokoval predmetný návrh vlády a vo svojom uznesení č. 295 konštatoval, že predložené návrhy spĺňajú ustanovené podmienky a sú v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona Slovenskej národnej rady č. 330/1991 o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov. Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie odporučil Národnej rade, aby zvolila na návrh vlády dvoch členov Rady Slovenského pozemkového fondu, a to pána Michala Sýkoru a Olivera Šiatkovského.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie odporučil Národnej rade uskutočniť voľbu členov Rady Slovenského pozemkového fondu na návrh vlády verejným hlasovaním spoločne. Výbor ma poveril svojím uznesením č. 296 zo dňa 25. júna 2019, aby som predniesol správu o výsledku prerokovania predmetného návrhu vlády. Súčasťou správy je návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Toľko spravodajská správa, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.6.2019 o 15:30 hod.

Mgr.

Mikuláš Krajkovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:33

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pani podpredsedníčka vlády, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som krátko, nebudem dlho, sa vyjadril už, keď sme schvaľovali rozširovanie rady fondu, tak som povedal proste, že to rozširovanie ja a priori, nepodporím. A, samozrejme, teraz literu zákona, keď už to máme schválené, musíme splniť, aby boli členovia doplnení. Nedáva to Národná rada, dáva to vláda Slovenskej republiky. Dobre, jej nominanti sú tu aj za ZMOS aj za komoru. V zdôvodnení, prečo sa rozširovalo toto členstvo z jedenásť na trinásť, bolo povedané, aby sa práca skvalitnila, stransparentnila, aby sme videli určité výsledky.
Tak ja z tohto miesta apelujem, aby sme to dodržali a v určitom čase sa pozreli, ako to skvalitnilo a ako som povedal aj na výbore, ja by som bol veľmi rád, keby Slovenský pozemkový fond mal pomer za rok riešenia reštitučných a kúpnych zmlúv, nie ako to bolo v minulom roku, že okolo 820 kúpnych zmlúv a 220 reštitučných nárokov vyriešených, aby to bolo naopak. Pretože Slovenský pozemkový fond v prvom rade má plniť domáce úlohy pre našich občanov, občanov, ktorí nie sú poriešení v reštitučných konaniach, nie sú poriešení v záhradkárskych osadách, náhradné pozemky, nie sú poriešení v chránených oblastiach, nie sú poriešení pod cestami druhej a tretej kategórie, ktoré majú VÚC-ky, nie sú poriešení vo vodných nádržiach, ktoré mala niekedy štátna melioračná správa, a pozemky pod týmito nádržami nie sú majetkoprávne vysporiadané. Slovenský pozemkový fond v prvom rade by mal túto domácu úlohu si splniť, a tých 255-tisíc hektárov, ktoré má vo vlastníctve, nie neznámych vlastníkov, vo vlastníctve, ktoré má, by mal prednostne tieto inštitúty plnenia si splniť, a potom poviem áno, v poriadku, je to vybavené, a potom poďme debatovať akým spôsobom sme s tou štátnou pôdou naložili.
Takže, pani podpredsedníčka vlády, beriem tak, že ste tu ako za vládu, pretože Slovenský pozemkový fond nespadá pod rezort pôdohospodárstva, ale pod vládu, takže chcem veriť, aby to bol aj odkaz pre ďalšie vlády, ktoré prídu po vás, aby sme to možnože po dvoch rokoch, po troch rokoch vyhodnotili, akým spôsobom sa skvalitnila práca rozšírením o dvoch členov správnej rady fondu, pretože podľa môjho názoru, však viete, robili ste šéfku fondu, že byť v rade to je za trest. Tam máte toľko roboty, že neviete, kde vám hlava stojí. Keď máte každý mesiac nejakých 600, 800 zmlúv prejsť, tak, viete, to je, alebo 300 aspoň, tak proste to je katastrofa. Však to ani nestíhate a veríte, že tie regionálne odbory vám dali dobrú vec. Iba na nich sa môžte spoľahnúť, na nikoho iného, že vám dali dobrú.
Pokiaľ to neviete sami cez nejaké pripomienky už v tej rade ovplyvniť, tak prakticky možnože niekedy to aj lieta, pretože nie každý občan, samozrejme, vie a je aktívny, aby niečo napádal. Aa potom samozrejme nie každá robota môže byť bez chýb. Ale myslím si, že rozšírením, neviem, či sa tá práca skvalitní, veľmi to spochybňujem. Bodaj by som sa mýlil! Ale chcem veriť, že bude daný aj odpočet, ako to skvalitnilo prácu, keď bol rozšírený, rozšírenie fondu z jedenástich na trinástich.
oči nominantom, sú to ľudia, ktorí, prakticky pána Sýkoru však aj možnože mnohí osobne poznáme, pána Šiatkovského podľa toho, že je náš poľnohospodár, fiťák, tak myslím, že tiež by mal byť zorientovaný v priestore a čase, čo sa na pozemkovom odbore, teda na pozemkovom fonde robí. Viem, že budú vedieť čítať aj geometrické plány, aj listy vlastníctva, aj nájomné zmluvy, aj ďalšie úkony, ktoré bude potrebné vykonávať, či už registre alebo pri pozemkových úpravách, že budú vedieť zasiahnuť, ak bude nejaký problém. Takže držím im palce, ale chcem, aby vláda urobila odpočet, možnože tá ďalšia, po roku, po dvoch, ako sa to skvalitnilo, pretože ináč toto nemá žiaden zmysel.
Takže končím stále, naši predkovia nám odkazujú, aby bolo, žime tak, aby bolo aj chleba, aj neba na Slovensku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.6.2019 o 15:33 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:38

Stanislav Drobný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, z času na čas v tomto parlamente príde do rozpravy téma zdravotníctva. Spomínajú sa rozpočty zdravotných poisťovní, dlhy nemocníc a mnoho iných vecí spojených s problémom financovania zdravotníctva. Mnoho chorôb aj úmrtí aj z dôvodov stravovania, a práve tu platí, že pre spoločnosť je lacnejšia prevencia ako riešenie úž vypuknutej choroby. Producent geneticky modifikovaných potravín využíva schopnosť geneticky pozmeneného organizmu vytvárať vo svojom tele chemické zlúčeniny, ktoré prirodzený rastlinný alebo živočíšny druh vo svojom tele nemá, prípadne ich aj má, ale s nižším obsahom. A tak vďaka týmto chemickým zlúčeninám, dosiahne pestovateľ či chovateľ vyššie výnosy, väčšiu odolnosť voči škodcom a chorobám a ďalšie benefity, napr. dlhšiu skladovateľnosť.
Je však úplne logické, že tieto chemické zlúčeniny môžu mať istú mieru negatívneho vplyvu aj na ľudský organizmus. Návrh zákona nerieši bezpečnosť či nebezpečnosť konkrétnych potravín, ale rieši právo spotrebiteľa byť vždy jasne informovaný o tom, že si kupuje potravinársky výrobok obsahujúci geneticky pozmenený organizmus. Občan-spotrebiteľ by sa tak bez nutnosti skúmania často miniatúrnych textov mohol rozhodnúť, či sa daný výrobok kúpi, alebo dá prednosť výrobku z geneticky nemodifikovaných rastlín alebo zvierat. Niet dôvod tolerovať rôzne formy sťažovania prístupu k tejto pre spotrebiteľa podstatnej informácie. Zvlášť pri väčších rodinných nákupoch je časovo náročné prelúskať zloženie všetkých nakúpených potravín a tak spotrebiteľ až doma zistí, že kúpil niečo, čomu sa chcel vyhnúť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

26.6.2019 o 15:38 hod.

Bc.

Stanislav Drobný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:41

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, predkladáme návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Predkladajú to poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, Rastislav Schlosár, Martin Beluský a Stanislav Drobný.
Cieľom tohto legislatívneho návrhu je posilnenie transparentnosti a možnosti kontroly výsledkov všetkých volieb a referend konaných na území Slovenskej republiky. Viac uvediem v rozprave, do ktorej sa hlásim ako prvý. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

26.6.2019 o 15:41 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:42

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, poslankyne, poslanci, dovoľte aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodní navrhol, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh zákona v druhom čítaní do 6. septembra 2019 a v gestorskom výbore do 9. septembra 2019.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.6.2019 o 15:42 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video