20. schôdza

28.6.2011 - 13.7.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:47

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, pán minister, kolegyne, kolegovia, k predmetnému návrhu sa vyjadrím len v krátkosti. Pôvodne som vôbec nemal v úmysle vystúpiť k tomuto, k tejto otázke, k tomuto problému, ale trošku ma k tomu, ako sa ľudovo povie, nakopol pán minister svojim vystúpením v predchádzajúcej téme, v predchádzajúcom zákone o Zákonníku práce, kde napadol trošku poslancov, že im, nevedia čo čítajú, že im asistenti robia nekvalitné príspevky a v podstate nie sú hodní svojich peňazí. Tak ja mu niečo pripomeniem tuná, čo som získal informácie, či už z e-mailov alebo podľa dvesto jedenástky, dvesto jedenástky zo Sociálnej poisťovne.
Ale k predmetnému vianočnému príspevku a k predmetnému návrhu by som povedal asi nasledovné. Po preštudovaní som zistil, že poskytovanie vianočného príspevku má byť v závislosti od konkrétnej sumy dôchodku, čím sa majú odstrániť pásmové rozpätia a predísť situáciám, pri ktorých dôchodok z dôvodu malého prekročenia prechádzal do iného pásma, v ktorom sa vianočný príspevok poskytol v nižšej sume, a v osobitnej časti návrhu zákona v bode 3 je uvedené, že vzorec pre výpočet je navrhnutý tak, aby výdavky na vianočný príspevok boli približne na úrovni výdavkov na rok 2010. Každý si asi vieme zrátať a vieme posúdiť, že 2010 a 2011 a čo si tí ľudia budú môcť za to reálne kúpiť pred tými Vianocami a že by sme mohli uvažovať o zvýšení alebo valorizácii tohto, nakoľko, aby sme sa dostali aspoň na tú úroveň, aspoň na tú úroveň ako pred rokom. To znamená, to znamená, nebudem sa zaoberať tým, čo ste povedali a vaši predstavitelia tejto vlády pred, ja neviem, piatimi rokmi, kedy sa zaviedol tento vianočný príspevok a kedy ste nás napádali, vládu Roberta Fica, ako - a tento celý prvok - ako nesystémový, a že je to proste podvod na verejné financie a proste, že toto nie je možné. Kľudne si ti vygooglujte, teraz som si to narýchlo urobil, čo povedala pani Radičová, pán Kaník, pán Mikloš. Týmto sa nechcem zaoberať.
Ale keďže sa bavíme o tom, že tí ľudia pred Vianocami si budú môcť kúpiť za tieto prostriedky ďaleko menej ako predchádzajúci rok alebo dokonca dva roky dozadu, tak dávam vám pár návodov, kde zohnať peniaze. A to len v tom vašom rezorte, alebo v úzkej, v úzkej časti štátneho rozpočtu, lebo vaša vláda sa chváli tým, ako šetrí.
Takže, keďže sa často pasujete za vládu, ktorá významne šetrí aj v samotnej Sociálnej poisťovni, a tá zabezpečuje výpočet a výplatu vianočných príspevkov pre ďalších dôchodcov, prečo z týchto ušetrených prostriedkov nezachováte kúpnu silu vianočných príspevkov pre ich poberateľov?
Prečo tandem v Sociálnej poisťovni, predseda Dozornej rady Mihál a generálny riaditeľ Lopatka, obaja teda nominanti pána predsedu Sulíka, zvýšili od marca tohto roku platy priamym podriadeným, ktorých si tam priviedol pán Lopatka z, ľudovo povedané, skrachovanej firmy Kappa Štúrovo, z 2830 na 4000 eur mesačne?
To musia byť ľudia, ktorí majú napríklad na starosti zachovanie MTZ, autodopravu, správy budov, plat vyšší ako premiérka tejto krajiny? To musí vedúca sekretárok pána Lopatku v Sociálnej poisťovni poberať mesačne 3200 eur? Neboli náhodou títo ľudia predtým, ako ich doviedol do Sociálnej poisťovne, v evidencii uchádzačov o zamestnanie? Oni by za iných podmienok neboli ochotní pracovať? Poisťovňu len toto príde na 100 tisíc eur! A to hovoríme len o malom segmentíčku, ktorým by sme vedeli valorizovať tieto dôchodky. A to je len vo vašom rezorte, keď hovoríme o vláde, ktorá ide šetriť. (Potlesk.)
Prečo pán generálny riaditeľ Lopatka uzatvára zmluvy s právnikmi za 5061.20, hovorím v starej mene, v slovenských korunách na hodinu? To môže mesačne právnik, ak bude pracovať osem hodín denne, zarábať 850 281,60 slovenskej koruny?! Toto je to šetrenie?! Tu nemáme na valorizáciu vianočných príspevkov?! (Potlesk.)
Nezdá sa vám to priveľa? Výhovorky typu o potrebe riešenia súdnych sporov, ktoré majú vyvstáť z minulého obdobia, neobstoja, neobstoja a vždy sú a budú vždy na takejto inštitúcii budú súdne spory, ktoré bude treba riešiť. Bolo to za vás, za nás, aj za Dzurindu predtým.
Na verejnosť preniká nespokojnosť zamestnancov a informácie, že Sociálna poisťovňa ide nakupovať osemdesiat áut najdrahším možných spôsobom, na tzv. operatívny lízing a jej vedenie spolu s vami pán, s vami vedenie a s vami, pán minister, rozmýšľa iba o tom, či má byť objem kontraktu za 60 mil. Sk, alebo 100 mil. Sk, teda nebudem, neviem to teraz narýchlo prerátať. To sa už naozaj necítite, alebo nás naozaj máte všetkých za takých s menším intelektom?
Ja vám chcem povedať jedno, že toto je len naozaj maličký výsek a keby sme sa každý pozreli na jednotlivé rezorty, tak nájdeme peniaze a peňažné prostriedky na to, aby sme ten valorizačný vianočný príspevok vedeli zvýšiť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.7.2011 o 11:47 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, chcel som to už pri pani poslankyni Tomanovej povedať, ale nestihol som. Pri tých vianočných dôchodkoch dlhodobo vo mne je jeden problém, ktorý s nimi mám, a to ani nie ten, že ste ich priznali a že ľudia, dôchodcovia tie vianočné dôchodky majú. Ale to, že ste nedokázali vtedy, keď ste tie vianočné dôchodky dôchodcom priznávali, im povedať pravdu, že ste iba im oznámili, že im dáte vianočné dôchodky, aby ste boli za dobrých, ale nepovedali ste zároveň to B, že na tie vianočné dôchodky si Slovensko každý rok musí požičať peniaze, za ktoré bude splácať úroky, a tie peniaze budú splácať iba naše deti a vnúčatá.
Jednoducho, nedokázali ste tým dôchodcom povedať, že to, čo vy teraz dostanete, za čo si vás kupujeme, aby ste nás na budúce volili vo voľbách, bude na účet vašich vnúčat. A neurobili ste to iba preto, lebo ste vedeli, že ak by ste to dôchodcom takto lopatisticky povedali, tak by vám vaše vianočné dôchodky tí zodpovední dôchodcovia o hlavu ohádzali.
Čo sa týka tých informácií, ktoré ste povedali o pánovi Lopatkovi a Sociálnej poisťovni, môžem vám z tohto miesta povedať, osobne si od neho vypýtam stanovisko ku všetkým informáciám, ktoré ste povedali, a ak bude pravdivé, tak... Ako? (Reakcia na hlasy v pléne.) Čiže každopádne sa budem o tieto informácie zaujímať a bude ich musieť pán riaditeľ Sociálnej poisťovne zodpovedne vysvetliť a obhájiť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.7.2011 o 11:54 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Ľudovít Jurčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No, mne to pripomína obdobie, keď mi kedysi zamestnanci hovorili, že keď si kúpim auto, tak robím zle, lebo tie peniaze by som mohol im dať na mzdy. A keď som sa pýtal, že ako budem chodiť za tými vecami, ktoré treba pre tú fabriku vybaviť, tak bolo ticho. To je jeden moment.
Druhý moment je to, že operatívny lízing áut je rozhodne lepšie riešenie ako čokoľvek iné, tiež to mám z praxe, nemám to niekde prečítané.
No a tá matematika s tými 5062,20 korunami na hodinu, ak som dobre rozumel, že za deň môže 850 tisíc, to nejako, tomu nerozumiem, to by bolo treba asi ešte raz vysvetliť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing.

Ľudovít Jurčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:56

Viera Tomanová
 

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Viera Tomanová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:56

Viera Tomanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Glváč, ja vám chcem poďakovať za vaše vystúpenie. Možnože by bolo dobré, kedy ste boli uviedli aj ďalšie, ďalšie odmeny, alebo poskytnuté príjmy, ktoré ministerstvo práce poskytuje iným ľuďom, a možno ešte dokonca o jednu tretinu vyššie, ako ich priznali v Sociálnej poisťovni. Mne tam len na vrchu v tom zozname, ktorý mi ktosi poslal, figuruje nejaké meno Karaba. A dúfam, že som ho nespotvorila, ak áno, tak sa v tejto chvíli skutočne ospravedlňujem. Takže hospodárenie na ministerstve práce počnúc vyplácanými odmenami pre tých vyvolených a podobne a v obrovských sumách skutočne veľmi pokluckáva za nejakou realitou a odmeňovaním za odborne vykonanú prácu.
Pokiaľ ide o vianočný príspevok, súhlasím s tým, čo ste povedali. V každom prípade by ho bolo potrebné zvýšiť, pretože reálne z hľadiska aj sociálnej situácie dôchodcovia sú na tom z roka na rok horšie. A myslím si, že si podporu zaslúžia.
A, pán minister, vy doteraz ste išli cestou iba tou, že ste ľuďom brali, či ste znížili rodičovský príspevok, teraz dokonca aj návrh na ešte zníženie. Najskôr ste to odôvodňovali, že samozrejme vyrovnaním dvoch hraníc, teraz už nikto nehovorí o vyrovnávaní dvoch hraníc, ale znižujete, dokonca na 95 eur, príspevok pri narodení dieťaťa. A takto by som mohla hovoriť o príspevku na aktivačné, výkon za aktiváciu v rámci pomoci v hmotnej núdzi. Čiže dovolím si tvrdiť, že ste katastrofou pre Slovensko v sociálnej oblasti.
Skryt prepis

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:56

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Súhlasím s kolegom Jurčíkom, ale za akých podmienok, to sa týka áut. Aj súhlasím, že tam autá musia byť, ale treba si pozrieť aj určité mediálne výstupy, ktoré boli v minulosti, aj ktoré sú dnes, a ako sme ich pranierovali vtedy a ako ich pranierujeme dnes. To len na margo.
A pánovi kolegovi Matovičovi, teším sa, že povedal to, čo povedal, nakoľko tieto informácie, ktoré som dostal, sú doložené informáciami podľa dvesto jedenástky o verejnom prístupe k informáciám a jedine že by Sociálna poisťovňa a jej predstavitelia klamali aj pri tejto zákonnej povinnosti. Takže teším sa, ako bude konať v budúcnosti. Ďakujem.
Skryt prepis

12.7.2011 o 11:56 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:56

Jozef Mihál
 

12.7.2011 o 11:56 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Viera Tomanová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.7.2011 o 11:56 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:59

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Krátka reakcia na rozpravu. Pán poslanec Kaník, pozmeňujúci návrh, ktorý predniesol, dovolím si vysloviť mu z tejto pozície podporu a požiadať vás o jeho prijatie, pretože je užitočný jednak z pohľadu ľudí, jednak aj z pohľadu výkonu Sociálnej poisťovne.
Pokiaľ ide o diskusný príspevok pani poslankyne Tomanovej, sme radi, že sme dokázali nájsť v rozpočte tých 68, resp. 63 miliónov na vianočné príspevky. V situácii, kedy sme zdedili štátny rozpočet s 8-percentným deficitom a kedy sme jednoducho museli ísť do škrtov, bolo veľmi ťažké rozhodovanie, kde tie škrty urobíme. Škrtli sme všelikde, ale vianočný príspevok sme nechali, napriek tomu, že to vyvolalo dosť veľkú diskusiu. A vianočný príspevok sme ponechali aj v rozpočte pre tento rok, aj pre rok budúci. To, si myslím, dostatočne hovorí o tom, čo sme urobili. Chcem pripomenúť, že tých 68 miliónov mohlo byť kľudne použitých napríklad na väčšiu podporu mladým rodinám, mohli byť kľudne použité napríklad na dofinancovanie sociálnych služieb, čo sú obidvoje oblasti, ktoré by si určite tiež zaslúžili pridať. Neurobili sme tak, nechali sme dôchodcom 68 miliónov eur.
Pokiaľ ide o príspevok pána poslanca Glváča, ktorý sa venoval situácii v Sociálnej poisťovni, tak môžem potvrdiť, ako predseda dozornej rady všetky tieto informácie samozrejme mám, takisto, ako ich má celá dozorná rada vrátane napríklad zástupcov odborov. V dozornej rade spomeniem napríklad pani doktorku Slávikovú, čiže osoba, s ktorou máte podpísanú zmluvu o spolupráci, o všetkom dobre vie. Osobne sme boli v úzkom kruhu u pána generálneho riaditeľa, takže nejde o žiadne tajomstvo a všetko sme mali na dozornej rade vysvetlené bez akýchkoľvek nejakých utajovaní alebo prikrášľovaní a podobne. Čiže neobjavili ste žiadnu Ameriku. Chcem pripomenúť, že generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne zatiaľ znížil stav zamestnancov Sociálnej poisťovne o vyše šesťsto od svojho nástupu, to znamená týmito opatreniami veľmi zefektívnil činnosť Sociálnej poisťovne a postaral sa o veľmi vysoké úspory Sociálnej poisťovne, pokiaľ ide o mzdové náklady. Ďalej by som chcel povedať, že ak má byť Sociálna poisťovňa riadená manažérskym spôsobom, zdôrazňujem manažérskym spôsobom, tak, samozrejme, toto si vyžaduje obklopiť sa kvalitnými ľuďmi a kvalitní ľudia, samozrejme, majú mať aj primeranú odmenu. A pokiaľ ide o osobu, ktorá vám veľmi rada poskytuje tieto informácie, pán poslanec, viete, o kom hovorím, nebudem ho menovať, tak táto osoba, skúste sa spýtať pána Muňka, aké on s ňou, s touto osobou mal problémy a prečo sa tejto osoby nezbavil, tak ako sa musel zbaviť tejto osoby pán generálny riaditeľ.
Ďalej, pokiaľ ide o tie súdne spory, znova, ide o veľmi zaujímavý, v úvodzovkách, a teda pre Sociálnu poisťovňu veľmi nevýhodný odpredaj pohľadávok. To sa, samozrejme, v súčasnosti už nerobí a ani sa robiť nebude. Čiže tu sa treba spýtať pána Bernátka, za ktorého čias sa tie pohľadávky tak výborným spôsobom odkúpili, že teraz má Sociálna poisťovňa na krku súdny spor, ktorý, ak chce vyhrať, ak chce vyhrať - a verím, že je to aj vo vašom záujme, pán poslanec, aby Sociálna poisťovňa ten spor vyhrala - tak nemôže pracovať, s prepáčením, s právnikmi, ktorí ledva vyšli z právnickej fakulty, ale musí spolupracovať s renomovanou a kvalitnou právnickou kanceláriou vybratou riadnym spôsobom. A to znamená a to znamená, že služby tejto kancelárie samozrejme aj niečo stoja, taký je reálny život. A pokiaľ ide o... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.7.2011 o 11:59 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video