10. schôdza

11.10.2016 - 27.10.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:35 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem svojej kolegyni poslankyni Dubačovej, že tak výstižne zhrnula problémy samospráv. A my, ktorí máme skúsenosti zo samosprávy, tak vieme, že naozaj je pre hazard, je pre samosprávy problém. Z našich miest a obcí nám miznú priestory, ktoré slúžia všetkým a na ich miesto sa tam sťahujú rôzne zatemnené brlohy, ktoré nám kazia vzhľad mesta. A preto si myslíme, že samospráva by určite mala mať možnosť regulovať hazard aj bez toho, aby sme teraz museli zbierať podpisy v uliciach. Mala by mať možnosť rozhodnúť, aký typ hazardu chce alebo nechce, alebo možno nič tam nechce, či kasíno môže byť, ale herňa nemôže byť. A takisto by mala mať možnosť rozhodnúť a úplne zakázať hazard na svojom území. Ale súhlasím s tým, že tento návrh je aj kompromisným návrhom s tým, že umožňuje čiastočnú reguláciu hazardu, že nemusíme vylúčiť teda všetky typy hazardných hier s výnimkou napríklad kasína, ale hlavne herne, kde sú videohry, tak tie úplne vylúčime. Hoci mojím osobným želaním by bolo, aby hazard z našich miest a obcí zmizol úplne. A teda, keď som zbierala tie podpisy v tých uliciach, tak som ich zbierala práve kvôli tomuto. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:32 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja tiež sa stotožňujem s návrhom, ktorý bol prednesený a ku ktorému je práve teraz rozprava. A bola by som veľmi rada, keby sa ministerstvo financií vedelo stotožniť aj s tými návrhmi, ktoré sme dnes počuli v rámci, v rámci rokovania Národnej rady. Je veľmi dôležité, aby sme občanom umožnili žiť dôstojný život v meste, ktoré si zvolili za svoje mesto. A podľa mňa, podporovať to, čo zvyšuje chudobu, to, čo zhoršuje jeho sociálny status, je podľa mňa choré. Jednoznačne mestské zastupiteľstvo by malo mať spôsob, ako zlepšovať ľuďom život. A práve tým spôsobom by mohla byť možnosť odsúhlasiť VZN-ko, ktoré by podmienky hazardu vedelo buď prijať alebo odstrániť.
Ak si spomíname pred 4 - 5 rokmi bola diskusia v Národnej rade, kde sme hovorili o tom, že generálna prokuratúra rušila takéto VZN-ká. Tak poďme na to opačne. Zistime prečo, čo bol hlavný dôvod rušenia takýchto VZN-iek v samosprávach a odstráňme ten dôvod rušenia takýchto VZN-iek. Nechoďme na to tak, že sťažíme občanom možnosť zaslúžiť si žiť dôstojne vo svojom mieste.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:34 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:35

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pre mňa osobne prístup hlavne teda vládnej strany SMER, ktorá nám vládne už z posledných desať rokov deviaty rok, v tejto otázke je takým, by som povedal, takým podobným symbolom ako prístup tejto strany alebo teatrálne ukazovanie tých desať, dvadsať, tridsaťtisícových hodiniek a popieranie vlastne toho, čo majú vo svojom názve. Keď raz majú "sociálna demokracia", tak si myslím, že mali by sa v prvom rade starať o slabších či už sociálne, áno, možno niekedy aj mentálne a možno niekedy aj ľudí, ktorí sú závislí a ochraňovať rodiny, ktoré hazardom veľmi, veľmi trpia, lebo to nie je o tom, že však dobre, keď je niekto závislák a teda nahádže to tam, tak ublíži samému sebe. By sme mali pozerať, komu ďalšiemu v tej rodine ubližuje. Keď už je to syn, tak možno áno, tým rodičom, ktorí z toho nešťastní a potom splácajú za toho syna dlhy. Keď je to manžel, je to omnoho horšie a keď je to manžel v rodine, ktorá má deti, tak je to úplne najhoršie.
SMER deväť rokov tento problém ignoruje. A štát, ktorý potrebuje zarábať na nešťastí svojich občanov či na nešťastí rodín, ktoré majú medzi sebou závislých ľudí na hazarde, nie je štát. Taký štát zlyháva na základnú svoju funkciu a vy, ktorí máte v názve "sociálna demokracia", zlyhávate na to, čo sľubujete ľuďom pred každými jednými voľbami, že budete chrániť tých slabších a budete prijímať zákony v prospech slabších ľudí. Presne tak isto, ako keď ste oklamali v roku 2006, keď váš predseda v predvolebnej kampani sľuboval, ako odškodníte ľudí okradnutých nebankovkami a potom ste im ukázali dlhý nos. Presne takisto kašlete a klamete ľudí, keď sa štítite názvom "sociálna demokracia" a v skutočnosti zarábate na nešťastí rodín, ktoré majú niektorého člena závislého na hazarde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:35 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:38

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som uviedla návrh zákona, ktorý sa tu nenachádza v Národnej rade prvýkrát. Už sme sa snažili o jeho presadenie v minulom volebnom období a podľa mňa dáva tejto vláde veľmi dobrý návod na to, ako pomôcť, skutočne pomôcť slovenským rodinám.
Viete, že existuje príspevok na starostlivosť o dieťa. Tento príspevok je čerpaný najmä z fondov Európskej únie a je venovaný na starostlivosť o deti do troch rokov. Pamätám si, ako minister sa veľmi tešil, ako sa mu podarilo vyrokovať tento príspevok, že aj Európska únia má teda problém s podporou rodín alebo detí nad jeden rok. Takže tešíme sa, že vtedy sa podarilo vyrokovať príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov.
Dnes vieme, že jeho suma je zvýšená na 280 eur. Dokonca na túto schôdzu predstavili svoj návrh aj kolegovia zo strany SaS, kde navrhujú tento príspevok zvýšiť na 400 eur, čo tiež považujem za jedno z možných riešení podpory zosúladenia rodiny, rodiny a práce.
Náš návrh ide možno iným spôsobom a navrhujeme, že vzhľadom práva na sociálnu situáciu našich rodín a matiek, tešíme sa z toho na jednej strane, že rodičovská dovolenka, "dovolenka" alebo rodičovský príspevok poberajú naši rodičia do troch rokov veku a rovnako je prispôsobený aj Zákonník práce, ktorý drží toto miesto alebo chráni ich pracovné miesto práve v dĺžke poberania rodičovského príspevku. Na druhej strane vieme, aká je situácia v otázke poskytnutia predškolského vzdelávania na Slovensku. Vieme, že opäť máme dve skupiny zariadení. Jedny sú pod správou samospráv a druhé sú súkromné. Verím, že obidva typy týchto zariadení poskytujú kvalitnú, kvalitné vzdelávanie týmto deťom, alebo teda predškolskú výchovu, ale na druhej strane vieme, že existuje taký sociálny nepomer, keďže zariadenia, ktoré sú v správe v samospráve, samosprávy, určitým spôsobom dotujeme my všetci. Kdežto zariadenia, ktoré sú súkromného charakteru, tak na tie si rodičia naozaj musia doplácať, aj vieme, že tristo euro. Ten rozdiel je naozaj veľký a zdá sa nám veľmi nespravodlivé, že ak vláda podporuje, je schopná podporovať matky, aby odchádzali od svojich malých detí do troch rokov práce, nevidíme dôvod, prečo by tak nemali učiniť aj pri starších deťoch, najmä vtedy, ak vieme, že počet miest vo škôlkach je nižší, aký je dopyt.
Do roku 2015 nám chýbalo zhruba 10-tisíc miest v materských školách. Vieme, akým spôsobom to vláda riešila. Dala najskôr desaťmiliónovú dotáciu na vybudovanie kapacít v škôlkach. Na jednej strane si povieme výborne, super, budú sa budovať kapacity, ktoré chýbajú. Ale na druhej strane mám pocit, ako keby si vláda neuvedomovala, koľko, koľko zbytočných možno štrapácií tým samosprávam vytvorí. Áno, vybudujeme nové kapacity a pritom vieme, že od roku 2017 nám ten počet miest bude chýbať stále menej a menej. Od roku 2017 zasa tá demografická krivka, alebo krivka nárastu počtu narodených detí pomaly klesá. Takže budeme mať vybudované priestory a potom ich samospráva bude opäť predávať? Tak ako to bolo po dobe socializmu? Vieme, že vtedy boli vybudované kapacity na príjem, na poskytovanie starostlivosti detí okolo, v počte 100-tisíc. Dnes sa nám rodí okolo 55-tisíc detí ročne. A ako som povedala, od roku 2017 tých zariadení bude opäť menej.
A ak vidíme, že vláda nerobí žiadne pozitívne opatrenia a prorodinné, aby túto situáciu zvrátila, myslím si, že je úplne zbytočné z jej strany dávať dotácie na dobudovávanie fyzických budov. Oveľa lepšie, praktickejšie riešenie by bolo, aby tieto peniaze investovala pre rodičov, ktorí nedostanú buď vôbec miesto alebo nedostanú miesto v samosprávnej škôlke.
Týmto by sa zavádzala povinnosť a naším návrhom zákona by sa zavádzala povinnosť poskytnúť príspevok na starostlivosť dieťaťa rodičom, ktorí nedostanú škôlku vo svojej spádovej oblasti. Je tam presne zadefinovaná, čo je to spádová oblasť. A musím pri tejto príležitosti povedať, že v podstate ide zároveň aj o pomoc samosprávam. Týmto vytvoríme možnože aj tlak na samosprávy a na samotných rodičov, aby ak by ten príspevok chceli, museli by sa prihlásiť na trvalý pobyt v mieste, kde naozaj žijú a kde reálne, kde reálne žijú. Takto by sa to dalo asi zjednodušiť. Zároveň by z toho samospráva mala zvýšený podielový, zvýšenú výšku podielových daní. To by bolo vlastne to plus pre samosprávy, ktoré by súviseli s týmto návrhom zákona.
V zákone alebo novela je navrhnutá tak, že vytvára teda aj samotný mechanizmus posúdenia, že či oprávnená osoba by mala nárok na tento príspevok na starostlivosť o dieťa alebo nie. Ešte raz, hlavným cieľom je zabezpečiť, aby rodičia detí aj od troch do šiestich rokov mali možnosť žiadať o príspevok v prípade, ak nedostanú miesto v štátnej škôlke, zjednodušene povedané. Vieme, že náklady na túto štátnu, na štátnu škôlku alebo na škôlku v zriaďovateľskej pôsobnosti samosprávy sú oveľa nižšie ako pri súkromnom zariadení. A zdá sa nám to veľmi nespravodlivo nastavené, ak napríklad nedostane v takejto škôlke miesto a musí možnože aj zanechať pracovné miesto, ktoré jej ten zamestnávateľ drží tri roky, pretože chcela byť s dieťaťom na materskej a nemôže nastúpiť, pretože by nevedela zo svojho platu uplatiť zariadenie súkromné za 300 euro. Preto chceme, aby aj takejto matke štát pomohol a veríme, že aj tým by sa zlepšila životná situácia našich rodín.
Ďakujem vám vopred veľmi pekne za podporu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

27.10.2016 o 10:38 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:46

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážená kolegynka predkladateľka, kolegyne poslankyne, kolegovia poslanci, ctení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre sociálne veci za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 274. V menovanom súvise si dovoľujem predložiť informáciu k tomuto návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku, aj legislatívnych pravidiel tvorby zákonov.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 277 z 26. septembra 2016 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady pre sociálne veci a Výbor Národnej rady pre vzdelávanie, vedu a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do tridsiatich dní a v gestorskom výbore do tridsiatich dvoch dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, ďakujem. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

27.10.2016 o 10:46 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:48

Soňa Gaborčáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Milé kolegyne, kolegovia, kolegyňa vám priblížila návrh zákona, ktorý rieši práve spôsob, ako vykryť miesta, ktoré sú nepostačujúce v rámci veku dieťaťa od troch do šiestich rokov. Podľa Ústavu informácií a prognóz školstva by rastová fáza v materských školách mala trvať približne ešte do roku 2017. Z tohto pohľadu je vlastne výstavba kontajnerových škôlok alebo nových budov nie veľmi efektívnym krokom a je tiež finančne náročná. Ak si vezmeme do úvahy, že máme problém so školami, ktoré majú do 250 žiakov, naozaj vyšla myšlienka úpravy normatívu práve pre školy do 250 žiakov. Takisto máme problém s udržateľnosťou menšinových škôl, o ktorý je naozaj boj, ak ide o malotriedky. Aj špeciálne školstvo sa dostalo možno do určitým spôsobom patovej situácie a preto si myslím, že samosprávy alebo zriaďovatelia škôl sa snažia šetriť na budovách a možno naozaj takým efektívnejším spôsobom, ako doriešiť ten nárast detičiek do toho roku 2017, by mohla byť alternatíva, ktorú predkladáme tejto Národnej rade.
Práve vo veku od dovŕšenia troch rokov po nástup do školy, kedy sa prestáva poskytovať príspevok na starostlivosť, existuje najväčší dopyt po alternatívnych formách starostlivosti. V roku 2015 sa realizoval v rámci eurofondov taký projekt Rodina a práca a podmienkou projektu bolo, že pracovné miesta budú obsadené buď osobami na rodičovskej dovolenke alebo matkou s dieťaťom do šiesteho roku veku života. Cieľom bolo vlastne zosúladiť ten rodinný a pracovný život a cieľom vlastne bolo vytvoriť tzv. kútiky dočasnej starostlivosti. Oni fungovali počas pracovnej doby a v počte 33 kútikov ich využilo 90 zamestnávateľov. To znamená, oni to vyhodnocovali, že to bolo pre nich dobré, pretože trošku sa menej obávali toho, že tá žena, ktorá má to dieťatko do tých šesť rokov, bude často vypadávať z práce, no a to ich vlastne trošku tak, aj tie ženy ukľudní, ale na druhej strane aj tých zamestnávateľov, že táto alternatívna forma starostlivosti sa ujala. Ale takmer dve tretiny tých zamestnávateľov vyslovili záujem, že by chceli pokračovať vlastne v tom projekte, ale ak by im štát na to istým spôsobom dal nejakú podporu.
A práve pre takéto alternatívy k štandardným formám starostlivosti by sa mohol využiť náš návrh zákona, ktorý by sa vo výške 280 euro mesačne mohol poskytovať práve na tie kútiky, ktoré by vznikali v rámci, v rámci tých zamestnávateľských pozícií. Ja si myslím, že naozaj, možnože by sa tá budova, ktorá sa vystaví alebo doplní, tá kontajnerová, využila na niečo iné, ale skôr si myslím, že tých sociálnych služieb bude pribúdať, ale tých detičiek naozaj, keď som si pozerala živonarodené deti, tak päť rokov dozadu nám klesá to číslo a naozaj tie mamy, ktoré sa chcú zamestnať po rodičovskej dovolenke, potrebujú aj iný spôsob riešenia starostlivosti o dieťa a práve tento príspevok by mohol sčasti nahradiť to, že chýbajú tie škôlky, ale aby sme ich zase nenastavali veľa a potom nevedeli, čo s tými budovami a ťahali ďalšie režijné náklady, tak by sme to mohli urobiť tak, ako bol ten pilotný projekt cez eurofondy.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2016 o 10:48 hod.

PhDr.

Soňa Gaborčáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som sa chcela poďakovať svojim kolegyniam za návrh tohto zákona a tým si vlastne plníme záväzok, ktorý máme, ktorý sme dali v zmluve so Slovenskom, pretože je pre nás dôležité, aby každé jedno dieťa a každý jeden rodič mal možnosť bezplatnej škôlky. Keď sme sa na túto tému nedávno bavili s kolegom - myslím, že zo školského výboru -, tak hovoril, že trpezlivosť, vláda už buduje nejaké miesta v škôlkach. Ale o tomto probléme my vieme už dávno, my vieme desať rokov o tom, že chýbajú škôlky a myslím, že je veľmi znepokojujúce, že aj po desiatich rokoch stále je tu veľmi veľa rodičov, ktorí nemajú kde umiestniť svoje dieťa. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:53 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani kolegyňa Gaborčáková upriamila pozornosť na projekt, ktorý išiel opäť z eurofondov - Práca a rodina. A presne možnože na tomto príklade je vidieť, akým spôsobom vláda dnes postupuje. Jeden projekt skončil, udržateľnosť žiadna, budeme možnože otvárať nové projekty, znova niečo nové, budeme hľadať nové spôsoby a namiesto toho, aby sa naozaj začali podporovať projekty, ktoré už vykazujú známky funkčnosti a naozaj, že spôsobujú to zosúladenie rodiny a práce, o čo v skutočnosti by malo ísť. Tu chcem poukázať na to, že vláda na tomto, na tejto schôdzi predstavila zákon o sociálnych službách, kde zaradila starostlivosť o deti do troch rokov, tzv. jasle medzi sociálne služby. Tunak upozorňujem opäť na to, že okrem toho, že sa sťažia podmienky poskytovateľom, beriem ohľad na to, že samozrejme, treba kvalitne zabezpečiť tú starostlivosť o deti, na druhej strane nikto im tie náklady zvýšené nijakým spôsobom nepreplatí a na druhej strane projekty, ktoré tu boli funkčné a mali podporu štátu, sa prestali podporovať. Zdá sa mi to naozaj totálne nelogické a nevraviac o tom, že teda zaradenie jasličiek medzi sociálne služby, čo považujeme za nejakú patológiu, ktorá v rámci, ktorú v rámci spoločnosti štát chce riešiť v sociálnych službách, tak to sa mi zdá už úplne choré.
Takže ďakujem kolegyni za poukázanie praktického príkladu reálnej pomoci a to, čo sme my predstavili v našom návrhu, vlastne s tým súvisí. Hovoríme, že s rozumom budujme tie školské zariadenia, lebo o chvíľku ich nebudeme potrebovať a myslím, že ani jedna samospráva sa nechce dostať do takého stavu, v akom sme boli po nástupe alebo po ukončení socializmu, že samosprávy sa húfne vzdávali budov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.10.2016 o 10:54 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, počúvame potreby mladých ľudí, mladých rodín, ktorí začínajú svoje, svoje, budovať svoje manželstvo, svoje rodiny, prijímajú deti, majú tú odvahu a tie ich potreby súvisia zvlášť s dvoma, sú to také dve hlavné potreby. Jedna je, že potrebujú pomoc pri zaobstaraní si bývania. To znamená, že potrebujú pomoc štátu pri pôžičkách, či už návratných či nenávratných, a tuná náš štát veľmi zlyháva a potom potrebujú pomoc pri starostlivosti o deti, lebo bez akejkoľvek podpory štátu nedokážu dobre, kvalitne a tak, ako naozaj chcú, sa postarať o deti. Pretože starostlivosť o deti je veľmi namáhavá. A my ich aj potrebujeme, pretože potrebujeme, lebo chceme, aby naša krajina ďalej prosperovala, aby bola, mala budúcnosť.
A medzi také veľké potreby mladých rodín teda patrí aj to, že čo po skončení rodičovskej materskej dovolenky? Ako môžu nastúpiť do práce, keď im skončí materská dovolenka a oni nedostanú miesto v škôlke, v materskej škôlke? Čo majú robiť? Nemôžu nastúpiť, ale ak nenastúpia, stratia pracovnú pozíciu, stratia prácu. To si nemôžu dovoliť.
Podporujeme, podporujeme starostlivosť o dieťa do veku troch rokov. Štát podporil túto starostlivosť s príspevkom 280 eur pracujúcim alebo študujúcim rodičom. Je dokonca vyšší tento príspevok ako rodičovský príspevok, takže veľmi motivačný, aby matka nastúpila do práce. Avšak absolútne sa nestaráme o to, ako pomôcť rodičom, keď skončí rodičovský príspevok a dieťa im nie je umiestnené do škôlky. Pritom však (zaznievanie gongu), pritom však z európskeho sociálneho fondu ide z operačného programu Ľudské zdroje na národný projekt na príspevok o starostlivosť o deti do troch rokov veku až 30 mil. eur, ale iba o deti do troch rokov. Vynikajúci nástroj. Dobre. Mnoho žien a matiek ho využíva. Ale barcelonské ciele nastavili aj to, že je potrebné pomáhať aj rodičom, ktorí majú deti od troch rokov do šesť rokov. Do dnešného dňa nechápem, prečo toto nebolo vyrokované. Aký bol úmysel nevyrokovať aj takúto možnosť cez európsky sociálny fond podporovať finančne aj rodičov, ktorí nedostanú materskú škôlku a mohli by si toto dieťa pritom popýtať starostlivosť v súkromnej škôlke? Toto je náš návrh, aby ak rodič nedostane škôlku pre svoje dieťa po trojročnej materskej dovolenke, dostával 280 príspevok na, 280 eur príspevok na starostlivosť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím kľud v rokovacej sále. Pani poslankyňa, chcem sa opýtať, že či to máte ešte?

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Už veľmi krátko poviem.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Aha, super.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Áno? Tak preruším? (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Môžte, ak krátko, tak môžte dokončiť.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Ešte asi päť minút.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Päť minút? Nech sa páči, dokončite.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Ale no, skúsim tri. Chcela som povedať ešte k tomu, že neuveríte, ale akákoľvek politika zosúladenia rodiny a práce naozaj prispieva aj k demografickému rastu. A svedčia o tom mnohé dokumenty a správy európskeho, komisie Európskeho parlamentu.
A preto vás chcem poprosiť, aby ste podporili tento návrh zákona, ktorý pomáha mladým rodičom. Dajme rodičom množstvo nástrojov. Áno, tí, ktorí chcú ísť do zamestnania už do troch rokov veku dieťaťa, pomôžme im. Dajme im príspevok 280 eur. Ale pomáhajme aj tým, ktorí chcú zostať doma tri roky, ale potom potrebujú takisto pomoc, pretože nedostali škôlku, urobme to isté. Mladí rodičia, mladé matky nám hovoria aj o tom, že ony by rady zostali doma aj do päť, do šesť rokov veku dieťaťa. Aj tu by sme mohli naozaj vymyslieť, a my to v hnutí máme, v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, vymyslieť aj tuná nástroj a s rešpektom, s rešpektom voči akémukoľvek rozhodnutiu matky, napríklad, aby matka, ktorá chce zostať do šesť rokov veku dieťaťa doma, možno nemusela dostávať príspevok, tak sa rozhodla, ale napríklad aby nestratila zamestnanie u zamestnávateľa.
Takže dajme, prosím vás, množstvo nástrojov pre rodičov s mladými deťmi. Veľmi vás prosím o túto podporu, vzhliadajú na vás, aby ste im pomohli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2016 o 10:56 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:02

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Naozaj, páni poslanci, kolegyne, kolegovia, žiadam vás o podporu tohto, tejto novely návrhu zákona, ktorá má za jediný cieľ zrovnoprávniť rodičov detí od troch do šiestich rokov s tými, ktorí dostávajú dnes a majú možnosť dostať pomoc od štátu do troch rokov. Tento návrh zakladá finančné prostriedky, ale ako som povedala hneď na začiatku, európsky sociálny fond nám z veľkej časti, naozaj z veľkej časti prepláca tieto finančné prostriedky. Takže stačilo by, ak by ministerstvo práce, sociálnych vecí vyrokovalo využitie tohto fondu aj pre deti do šesť rokov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

27.10.2016 o 11:02 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video