17. schôdza

9.5.2017 - 19.5.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:48 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vy ste veľký sympaťák. Ja si vážim, že ste vystúpili a naozaj vaše vystúpenie bolo úprimné, aspoň teda ja som ho tak vnímal. A pre mňa ste naozaj človek, ktorý hľadá riešenia, a vážim si to na vás. Teraz trošku k tým faktom, ktoré ste hovorili.
Vysúťažilo sa za 1,9 mld., ale už aj dnes sa bavíme o tom, že je tu riziko, že sa nám to predraží, čelíme tomu. Takže tiež musíme vidieť, že či to, tá naozaj konečná cena bude, to uvidíme, či to nebude nakoniec niečo iné. Dostali sme za to cenu, no uvidíme, akú cenu dostaneme v Londýne za toto predraženie, ak tu nejaké nastane.
Druhá vec, ktorú by som chcel podotknúť, lebo však kolegovia sa budú venovať ďalším parametrom, my sa tu dnes bavíme, ja by som chcel možno poukázať na tú argumentáciu, lebo vy nám hovoríte, stavajte nás, potrebujeme sa dostať do toho cieľa, potrebujeme vykupovať, potrebujeme vyriešiť tento problém. Súhlasím. Myslím, že všetci sa zhodneme na tom, že tento problém potrebujeme vyriešiť. Ale často sa tu bavíme o politickej kultúre, o tom, aká kultúra by tu mala byť. No tak vy môžete byť naozaj tým príkladom toho, že prinesiete ten príklad politickej kultúry, kde ukážeme: tak viete čo, toto a toto nastalo, nastalo to pre toto a pre toto, takto a takto sme urobili chybu a podobne, takúto možnosť, z toho chceme vyvodiť zodpovednosť, alebo čokoľvek proste. Ale nie že: tak viete čo, je tu problém, musíme ho vyriešiť, tak si to poďme schváliť. Čiže to tiež úplne podľa mňa nekorešponduje s tou rétorikou toho, že chceme, aby tu bola nejaká politická kultúra. Takže k tomuto.
A posledné, k dlhovej brzde. Hovoríte, že bude potom k tomu prehľad. No osobne si myslím, že to by nemalo byť podmienkou len dlhovej brzdy, to by mala byť podmienka správ verejných financií. Že vždy by mal byť prehľad o tom, ako tie peniaze sú využité, aby sa nekúskovalo, že tu postavíme nejaký kilometer, tam potom, a vlastne je to veľmi nekoncepčne alebo pôsobí to chaoticky. Takže ja si myslím, že takýto postup by mal byť štandardný nielen pri dlhovej brzde.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:46 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tiež chcem, pán minister, oceniť, že už v tejto situácii, ktorú ste zdedili, sa snažíte aspoň korektným spôsobom vysvetliť niektoré veci. To sa tu tiež nie vždy deje a nie je to štandardom, čiže za to vďaka.
Ja som sa pýtala, že aké hospodárske škody hrozia, pre ktoré sa využíva tento postup, a vy hovoríte o tých škodách, ktoré môžu vzniknúť rozdielom v cene, ktorú ste vy ako ministerstvo ochotní dať, a v cene, ktorú títo majitelia alebo vlastníci pozemkov pýtajú. Samozrejme, aj ja by som toto považovala za škody, ktoré môžu vzniknúť. Ja sa chcem spýtať, prečo nie sú uvedené v tom zdôvodnení? Pretože ak zdôvodnenie hovorí o tom, že majú vzniknúť škody a len pri takomto zdôvodnení je možné použiť takéto zrýchlené konanie a zrovna tie dôvody tam neuvediete, tak to, samozrejme, vyvoláva mnohé otázky a možno aj nie celkom, celkom nejakú dôveru v takýto proces, pokiaľ tieto veci naozaj nie sú jasne pomenované, jasne vyčíslené.
Ďalej ste na otázku, že prečo sa teda využíva tento rýchly postup, ste povedali, že čas vás tlačí, pretože je tu zmluva s koncesionárom. No ale tú zmluvu ste nedostali na stôl tento týždeň, ani tie termíny a lehoty v tej zmluve nie sú známe tento týždeň. Čiže konať sa určite dalo aj nie v takto zrýchlenom konaní, dalo sa konať s predstihom tak, aby bolo zohľadnené aj pripomienkové konanie, aj riadna diskusia, aj prizvanie odborníkov. Čiže ja chápem, že dnes už tie termíny tlačia, ale pred mesiacom, pred dvomi, pred tromi, kedy sme aj my na to upozorňovali, netlačili natoľko, aby sa musel takýmto spôsobom používať takýto nátlakový a skrátený proces.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:48 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, dole klobúk. Príjemne si ma prekvapil, že si vystúpil, som tomu rád. Ja chápem, že tento problém nie je problém, ktorý si spôsobil ty, ale je to problém, ktorý spôsobil niekto pred tebou. A preto by bolo na mieste pomenovať, kto to spôsobil, kto podpísal zmluvu, keď vedel, že nemá majetkoprávne vysporiadanie.
K tým zmluvám. Áno, je pravda, že 99,5 % pozemkov sú vykúpené a keby ministerstvo dalo súhlas na ich zverejnenie, tak áno, každý by sa dozvedel, že 99 % pozemkov NDS-ka za koľko vykúpila, koľko dala za jeden meter štvorcový. Údaje v katastri nehnuteľností nie sú tajné. Každý sa môže pozrieť na kohokoľvek vlastníctvo v ktoromkoľvek katastri, preto nemôže byť problémom, keby ministerstvo, alebo NDS, zverejnilo aj mená a rozlohu tých, ktorí vydierajú tento štát a nechcú im predať za takých istých podmienok ako 99,5 percenta. Vtedy, keď pri Kii, poukážem na to, keď pri Kii sme poukázali, ktorí sú tí, ktorí vydierajú, ten tlak na vládu a na investora okamžite klesol minimálne o polovicu, lebo prestali vydierať. Lebo videli, že tí ostatní predali a za koľko predali. Ale to, že to nechcete zverejniť, tým podporujete tento ich, toto ich korupčné správanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:50 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, hovorili ste o zlacnení D4-ky, že sa vysúťažila za menej peňazí, ako bol predpoklad. No ale prečo sa tak stalo? Pretože sa zmenili – tu som, v strede, tu – pretože sa zmenili parametre D4-ky. Diaľnica sa zúžila na niektorých profiloch a hlavne sa prerobila križovatka D4, D1, ktorá pôvodne bola projektovaná úplne inak. A práve aj zmena tohto projektu vyvolala následne zmeny na D1-ke a vyvolané zmeny súvisiace s týmto kolektorom.
Ja sa pýtam, pán minister, čo na to povie Európska investičná banka, ktorá úveruje v hodnote 426 mil. eur tento projekt? Ako sa jej bude páčiť to, že tu budú pošliapavané vlastnícke práva ľudí, ktorí do dnešného dňa nemajú usporiadané pozemky pod stavbou?
A ešte na záver, hovorilo sa tu o tej Triblavine. Pán minister, do dnešného dňa ministerstvo, Národná diaľničná a Bratislavský samosprávny kraj majú platne uzavretú zmluvu o výstavbe kolektorov diaľnice a súbežných kolektorov pozdĺž diaľnice D1. Vy nemôžte povedať, že vás to nezaujíma, že vás kolektory netrápia, lebo to je regionálna stavba. Vy máte platne uzavretú zmluvu, kde ste podpísaný, ako je podpísaný minister, Národná diaľničná spoločnosť a so svojimi záväzkami aj Bratislavský samosprávny kraj. Ak je tak, ako vy hovoríte, tak dodržujte kultúru vzájomného obchodovania, oslovte samosprávny kraj a túto zmluvu vypovedajte a zdôvodnite kraju, ale aj ľuďom, prečo zrazu táto zmluva, ktorú ste vy iniciovali ako ministerstvo, zrazu nemá byť a prečo zrazu tie kolektory tam nechcete stavať. A to je vyvolané zmenou D4-ky, D1-ky, jeden z dôvodov. A jeden... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:51 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ďakujem za to, čo ste povedali, ale vás by mala zaujímať zodpovednosť a mali by ste dôsledne vyvodzovať zodpovednosť, lebo táto kauza, ak to môžme nazvať, je kauza tejto vlády a minister Brecely bol nominantom strany SIEŤ. Momentálne tu máme pána podpredsedu z tejto strany, ktorí to všetci potom pekne zobchodovali nejakým spôsobom a jednoducho by sa mali hlásiť k tomuto prúseru, k tomuto trapasu, ktorý tu vznikol. Takže vy potrebujete stavať napriek tomu, že nevyvodíme zodpovednosť za to, že táto zmluva nemala byť podpísaná. A dovolím si tvrdiť, aj slovami ľudí, ktorí tomu rozumejú, že ten, kto podpísal takúto nevýhodnú zmluvu, by mal ísť do basy za to. Takže my sa musíme k tomu hlásiť. Vy sa musíte k tomu hlásiť, musíte vyvodiť zodpovednosť.
A znovu vyzývame, aby ste zverejnili všetky zmluvy a výkupy pozemkov. Čo to znamená, že hlásite sa k transparentnosti a k protikorupčnému správaniu a budeme sa súdiť s Transparency? Tak buďme ako pán Bugár proaktívni a zverejníme všetky zmluvy výkupov. Dá sa to ošetriť. Dá sa to urobiť procesne. Takže načo, načo čakať? Len tu by sa objavil obrovský korupčný podvod, ktorý robí táto vláda, táto vláda charakterov, v úvodzovkách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:54 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Jozef Rajtár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Príčinou tohto stavu je jednak neexistencia právneho štátu a po druhé, naopak, existencia rôznych skupín a skupiniek parazitujúcich na štáte a na jeho činnosti. Doteraz, bohužiaľ, tento bezprávny stav a stav, kedy rôzni ani nie tí najväčší oligarchovia, ale aj ďalší cicali štát, jednoducho vládnej koalícii prinajmenšom nevadil. Až teraz narazila na konkrétny problém, kde jej nejaká konkrétna skupina alebo skupiny vadia a nevyhovujú.
Aké je riešenie? Riešenie je akási rýchla fixácia, narýchlo sa schváli akýsi zákon, ktorý možno v tomto prípade dočasne pomôže. Je otázne, či je v súlade, alebo nie, s ústavou. Ale nepočul som o reálnej alternatíve jednak toho, že tu je bezprávny štát, a potom toho, že naozaj je tu kopec skupín, trvalo parazitujúcich na činnosti štátu. A teraz si vyriešite, možno si vyriešite jeden konkrétny problém, ale milióny ľudí, ktorí napríklad niečo stavajú a nevedia sa domôcť povolenia, na ktoré majú nárok, alebo ich rôzne tie skupiny ohrozujú, Kočner a spol., tak oni budú mať problém trvalo a stále. A od strany MOST, ktorá má ministerstvo dopravy, kde patria stavebné úrady, a ministerstvo spravodlivosti, by som čakal systematické reformy v tejto oblasti. Nieže vyriešim si narýchlo svoj vlastný problém, ktorý pociťujem, ale zvyšok systému bude v takom neporiadku, ako bol doteraz, lebo ten neporiadok vyhovuje pri Kaliňákovi, pri Bašternákovi. A ja, keď mi pri niečom nevyhovuje, tak si ako vládna koalícia to rýchlo, rýchlo, účelovo opravím.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:55 hod.

Dip Mgmt

Jozef Rajtár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, aj ja by som chcel oceniť, že ste vystúpili v rámci rozpravy a nie až po jej skončení, a teda máme možnosť reagovať a môže to byť naozaj rozprava. Ale na druhej strane zase musím povedať, že ani po vašom vystúpení nie som nijako lepšie uzrozumený s dôvodmi skráteného legislatívneho konania, lebo to, k čomu ste vy vystúpili, bolo primárne k návrhu zákonu samotnému, nie o tých dôvodoch, pre ktoré by sme mali o návrhu zákona rokovať v skrátenom legislatívnom konaní , a sme v bode skrátené legislatívne konanie. A ja chápem, že aj poslanci vystupujú aj k obsahu zákona, lebo keď sa má posúdiť skrátené legislatívne konanie, nemožno abstrahovať od toho, čo je obsahom toho návrhu. Ale predsa len priamo k tým dôvodom skráteného legislatívneho konania som toho veľa nepočul.
Chcem sa teda poďakovať za informáciu, že na príprave návrhu zákona sa podieľali právnici, ak som dobre zachytil, ministerstva dopravy, spravodlivosti a Advokátske kancelárie SOUKENÍK – ŠTRPKA. Tu by som mal možno doplňujúcu otázku, keďže o tejto advokátskej kancelárii som zachytil informáciu akurát v súvislosti s tou medializovanou kauzou, že poskytujú právne služby železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, ktorá tiež patrí do vášho rezortu, a sú tam okolo toho nejaké pochybnosti. Tak sa len chcem spýtať, že či to konzultovali len v rámci nejakých priateľských vzťahov alebo to bola normálne zákazka zo strany ministerstva dopravy, aby pripravili návrh zákona alebo konzultovali návrh zákona, alebo ako sa to vlastne udialo. Ale teda hlavne mi ide o to, že akým spôsobom ste dospeli k tomu, že to musí byť skrátené legislatívne konanie. Kedy ste prišli na to, že treba s tým niečo robiť, treba to ošetriť a treba to spraviť takto rýchlo? Veď o tom, že sú tam problémy, sa vie dlhodobo, nie?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:57 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Árpi báči, tu som. Riešime problém, ktorý sme dostali do vienka, alebo riešiš. Ja chápem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Gál, Gábor, poslanec NR SR
Ja chápem to, že fakt teraz nie je čas na riešenie, že kto za to môže. Nezametajme to pod koberec, ale vráťme sa k tomu. Ale teraz máme tento problém. Čas sa stratil, viem kde. Že sa snažilo rokovať s tými špekulantmi, ktorí vlastne navodili tento problém, ktorý musíme urýchlene riešiť. A ja tiež nie som rád, že toto musíme riešiť v skrátenom legislatívnom konaní. Napriek tomu, že toto riešenie je osvedčené v Nemecku, ja si tiež myslím, že má v sebe určité riziká, ale tu to základné ľudské právo mať vlastníctvo a zabezpečené mať vlastníctvo aj naďalej podľa mňa bude zachované. To je o tom, či prevládne spoločenský záujem alebo záujem niektorých špekulantov. A podľa mňa ten spoločenský záujem je o to väčší, že musíme sa vysporiadať aj s tým nešvárom, neduhom, že prečo je možné stále to, aby niektorí špekulanti takto získali pozemky pod diaľnicami.
Samozrejme, môžeme riešiť všetky verejné súťaže tak, že keď sa nám tam niečo nepozdáva a nie je to ideálne riešenie, tak všetko zrušíme, kým nevytvoríme nejaké sterilné prostredie. Ale takéto tu nikdy nebude. Čiže keď chceme stavať diaľnice, musíme uzatvárať určité kompromisy. Ideálne riešenie nikdy nebude. A v tomto máš, pán minister, pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2017 o 10:59 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:25

Martin Klus
Skontrolovaný text
Ja nie celkom výbory. Ďakujem pekne za slovo, ale dnes majú naši dvaja kolegovia narodeniny, konkrétne pán Šebej a pán Matovič, takže touto cestou všetko najlepšie by som im chcel popriať za nás v našom klube. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.5.2017 o 11:25 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:25

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Ďakujem. Dovoľte mi iba pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že o 12.00 máme zasadnutie v miestnosti č. 149. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.5.2017 o 11:25 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video