31. schôdza

9.5.2018 - 29.5.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:13 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len stručne. Ondrej vystihol opäť raz podstatu toho, o čom tu už od rána debatujeme, a som veľmi rád, že aj on sa dotkol tej vážnej, problematickej situácie, akou bola deklarácia o smerovaní Slovenskej republiky podpísaná tromi ústavnými činiteľmi, ktorá bola do necelého mesiaca v podstate podrytá kompletne, tak ako bola podpísaná, jednak vystúpením predsedu Národnej rady v ruskej dume, ako som spomínal aj vo svojom príspevku, kde hovoril okrem iného o nejakej všeslovanskej vzájomnosti, a tak trošku opomenul, že aj Ukrajinci sú Slovania, a vieme, čo sa deje na východe Ukrajiny a kto za týmto celým stojí, ale aj vystúpeniami premiéra Roberta Fica, ktorý veľmi urážlivo hovoril na adresu okrem iného aj tretieho sektora, mimovládnych organizácií, ktoré pôsobia na Slovensku a ktoré sa pokúšajú o zlepšenie kvality demokracie v tejto krajine.
Je mi veľmi ľúto, že sa tento rozkol ešte viacej prehlbuje, o čom svedčí nakoniec aj dnešná diskusia, a bude mi ešte viac ľúto, keď tie protieurópske a protiatlantické sily vo vládnej koalícii prevážia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 11:54 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Vážený zahraničný agent, ešte raz vám chcem zdôrazniť, že Sorosov fenomén nie je konšpirácia. Pripomínam vám vášho kolegu, ideového kolegu, kvázi novinára Šimečku, ktorý doslovne povedal, že Soros je jeho priateľ a bez neho by sa nepodarilo zvaliť vládu Mečiara. Je vám treba predložiť ešte lepší dôkaz? Vy budete tvrdiť nezmysly o konšpirácii, aj keby vám doniesli Sorosovu hlavu na tácke.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 11:55 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Dostál si našiel taký pekný eufemizmus, že lojálny, a to sa tiahlo jeho prejavom, kde naozaj mi tá rétorika pripomínala tvrdé jadro stalinistov niekde z roku 1985, že buďme lojálni k tým Sovietom, k tým našim bratom a Sovietsky zväz na večné časy. A dnes ste si nahradili tú krajinu, hej. Už to nie je Sovietsky zväz na večné časy, už sú to Spojené štáty americké, ale je to tá istá rétorika, tá istá mentalita studenej vojny, a ten istý, áno, zopakujem to, tá istá etika gangu, etika klanu, etika kmeňa. To znamená, neviete vystúpiť za to, neviete byť principiálny. Keď raz máme nejaké princípy a vidíme, že aj Amerika robí zlé veci, robila ich v Iraku, v Afganistane, keď Západ robí vojny v Líbyii, v Sýrii, keď robia zlé veci v Latinskej Amerike, no tak to pomenujeme, keď sa dejú veci v Izraeli, tak to pomenujeme, a toto vy nedokážete, a preto budete naozaj vždy v zajatí tej mentality studenej vojny, ktorú ja plne odmietam, a myslím si, že je taká servilná a taká naozaj nezrelá, že, že dospelý človek by sa jej nemal takýmto spôsobom oddávať, ak nie je fanatik, ako boli možno niektorí stalinisti za bývalého režimu.
To, že sa pánovi Dostálovi nepáčia moje názory a že sa mu nepáčia názory Roberta Fica, to ja vnímam ako kompliment, to je, to ma naozaj teší, som veľmi rád, a kým ma bude haniť pán Dostál, tým budem vedieť, že to, čo robím, tak robím správne. A áno, máte pravdu, že moje názory na zahraničnú politiku plne korešpondujú s názormi Roberta Fica, a verím tomu, že s väčšinou voličov a sympatizantov strany SMER - sociálna demokracia.
Viete, ale mám pocit, že vy si tak trošku dávate hlavu do piesku pred tým, čo a deje v Európe. Ako rastie tá euroskepsa, či už vidíte dneska situáciu v Taliansku, vo Veľkej Británii líder opozície Corbyn, ktorý hovorí veľmi podobné veci, ako hovorím ja, v Grécku Tsipras, v Portugalsku ľavicová vláda, v Maďarsku veľká euroskepsa, v Poľsku to isté, v Česku to isté, vo Francúzsku rastie Mélenchon aj Le Penová.
Viete, mne tak trošku pripomínate aparáčikov z roku 1988, ktorí si nič nepripúšťali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 11:56 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Dostál, neostali ste nič dlžný svojmu predchádzajúcemu imidžu a postoju v zahraničnej politike a vaším vystúpením sa predovšetkým nieslo slovo loajalita, len dovoľte, aby som vám pripomenul, že loajalita neznamená servilnosť. Loajalita neznamená, že ak povedia všetky alebo veľké štáty v Európskej únii, že kauza Skripaľ je pravda, že automaticky s tým musíte súhlasiť. Viete veľmi dobre, že je tam množstvo otáznikov, a naviac viete aj veľmi dobre, že nie všetky krajiny Európskej únie boli unisono jednonázorovo.
Ak hovoríte o dvojakom metri, ja sa vôbec nedomnievam, že slovenská diplomacia bude nejaká proruská, ale, naopak, si uvedomuje, že Ruská federácia je strategicky dôležitá, aby mali sme dobré vzťahy medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou, to si každý normálne zmýšľajúci človek musí uvedomiť. A vyťahovať Krym z tohto pohľadu je z vašej strany účelovo, pretože veľmi dobre viete, že toto tiež nebolo v súlade povedzme s medzinárodným právom, ale rovnako nebolo v súlade s medzinárodným právom ani Kosovo. A dodnes Slovenská republika nie je osamotená v rámci Európskej únie, ktorá Kosovo neuznala.
Áno, je potrebné o týchto veciach diskutovať a hľadať spoločný názor a nejaký modus vivendi, ale Európska únia rozhodne nie je v pozícii takej, že keď sa tu povie nejaký názor, práve naopak, je potrebné o ňom polemizovať, je potrebné o ňom diskutovať a ja som presvedčený, že náš postoj, ako ste to vy dehonestovali, že sa týka len jadra, vôbec nie je taký, pretože vy nechcete vnímať náš postoj povedzme aj na tému napr. dvojakej kvality potravín. Tam sme prispeli v mnohých veciach, a tak.... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 11:58 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
31. schôdza NR SR - 4.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie v rozprave 14:02

Katarína Cséfalvayová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, máme na stole viaceré správy, ktoré sa venujú zahraničnej a európskej politike Slovenskej republiky v zložitom období, ktoré prežíva Európa aj svet.
Som rada, že správa o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky konštatuje, že priority našej zahraničnej a európskej politiky ostávajú v tomto zložitom prostredí nezmenené. V uplynulom roku sa realizovali v súlade s programovým vyhlásením vlády na roky 2016 až 2020.
Chcem oceniť na tomto mieste aj zahraničnopolitické vyjadrenia pána predsedu vlády Petra Pellegriniho po jeho nástupe do funkcie. Teší ma, že zmena na poste predsedu vlády ani na moment nespochybnila náš zahraničnopolitický kurz.
Rovnako dôležité tiež je, že Slovenská republika v roku 2017 jasne deklarovala záujem participovať na pokračovaní integračných procesov v rámci Európskej únie tam, kde je to pre Slovenskú republiku prospešné a v súlade s jej záujmami. V tomto kontexte Slovenská republika pristúpila k stálej štruktúrovanej spolupráci Európskej únie v oblasti bezpečnosti a obrany.
Európska únia bude rešpektovanejším globálnym hráčom a bude silnejšia, keď bude k bezpečnostným hrozbám pristupovať jednotne.
Chcem tiež oceniť pomoc Slovenska v boji s migráciou. Keď sme sa prihlásili k európskym riešeniam problémom migrácie prostredníctvom mimoriadneho príspevku do Núdzového zvereneckého fondu Európskej únie pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike vo výške 1 mil. eur. Všetci tí, ktorým sa táto suma zdá priveľká, by si mali uvedomiť, že každé euro vynaložené v súčasnosti nám môže ušetriť desiatky eur v budúcnosti a že ich investujeme do bezpečnosti našich vlastných občanov.
Za nesmierne dôležité v súvislosti s migráciou tiež považujem zachovanie a upevnenie schengenského systému. Slovensko by malo podporovať všetky aktivity smerujúce k posilneniu vonkajšej ochrany hraníc spoločnými silami EÚ a prijatie takých opatrení, ktoré by zamedzili k svojvoľnému obnovovaniu hraničných kontrol vnútri schengenského priestoru zo strany jednotlivých členských štátov, tak ako sa to deje v súčasnosti.
Správa o plnení úloh zahraničnej politiky Slovenskej republiky sa zaoberá na rozdiel od Programového vyhlásenia vlády aj Ruskou federáciou. V súvislosti s Ruskom možno nie vždy vieme promptne zareagovať, ale oceňujem, že ministerstvo zahraničných vecí konštatuje, že limitujúcim faktorom v rozvoji bilaterálnej spolupráce zostáva anexia Krymu a destabilizácia situácie na Donbase a s tým spojené sankčné opatrenia Európskej únie voči Ruskej federácie.
V tejto súvislosti je tiež dôležité konštatovanie o tom, že Ukrajina je našim susedom a nesmierne významným záujmom Slovenskej republiky je udržanie jej suverenity a teritoriálnej integrity. Slovenská republika zachovávala pozíciu založenú na odsúdení anexie Krymu a destabilizácie Donbasu. Uznávame európske ašpirácie Kyjeva a jeho snahu o politickú asociáciu, hospodársku integráciu s Európskou úniou. Odsúdenie anexie Krymu a destabilizácie Donbasu by slovenská diplomacia a politici mali robiť pri každej možnej príležitosti. Nielen preto, že Ukrajina je našim priamym susedom, ktorý má európskej integračné ambície, ale najmä preto, že aj v našej histórii máme bohatú skúsenosť so svojvôľou agresívnych veľmocí pri ukrajovaní z nášho územia.
Za najdôležitejšie pre našu budúcnosť však považujem to, ako bude vyzerať budúca Európska únia, aby bola pružnejšia, akcieschopnejšia a mala silnejšie slovo vo svete. Dlhodobo hovorím, že v Európskej únii nebude priestor pre čiernych pasažierov. Myslím tým najmä štáty, ktoré chcú požívať výhody, vyberať si hrozienka, ale odmietajú pomôcť tam, kde si to solidarita vyžaduje. Potvrdzuje to aj príprava nového rozpočtu a postoje niektorých členských štátov. Tí, čo odmietajú pre Slovensko užšiu spoluprácu, nepredstavujú podľa môjho názoru žiadnu zmysluplnú alternatívu. Vezú sa na populárnej vlne, nemajú však žiaden plán a podľa mňa ani najmenšiu predstavu o tom, čo by sme robili, ak by sme zostali mimo. Už sme videli, ako rýchlo sa rozutekali tí, ktorí najvehementnejšie presadzovali brexit.
Ja osobne vidím až štyri dôvody, resp. skupiny dôvodov, prečo treba pokračovať v hlbšej integrácii do Európskej únie. Sú to geopolitické a bezpečnostné dôvody, ďalej ekonomické dôvody, ochrana liberálnej demokracie a v neposlednom rade aj spoločenské benefity, ako voľný pohyb osôb, či možnosť študovať pre našich mladých v rámci programu Erasmus kdekoľvek v Európe a mimo nej. V minulosti existovala na otázkach zahraničnopolitickej orientácie až na pár výnimiek zhoda medzi koalíciou a opozíciou. Dnes to, bohužiaľ, tak celkom nie je. Dovolím si povedať, že v proeurópskych stanoviskách je MOST - HÍD dnes jedinou stranou, ktorá ich skutočne dôsledne presadzuje, hoci to možno nie je vždy populárne, a nepomáha si zbieraním politickým bodov nadávaním na zlý Brusel, či našich spojencov. A práve to ma viedlo aj k tomu, že som minulý týždeň do tejto politickej strany vstúpila a aktívne sa zapojila do prác na jej európskom programe, pretože celá programová debata o Európskej únie je niečo, čo nám najmä v tomto dynamickom a pre budúcnosť Európy dôležitom období veľmi chýba.
Doteraz európsky program predstavila minulý rok strana Sloboda a Solidarita, ktorej názor rešpektujem, vrátane niektorých jeho euroskeptických odtieňov. Oceňujem otvorenosť. MOST - HÍD už čoskoro predstaví program, ktorý bude proeurópsky, pretože som presvedčená, že táto orientácia je základným národnoštátnym aj geopolitickým záujmom Slovenska. V MOST-e - HÍD chceme, aby bolo Slovensko dobre pripraveným a konštruktívnym partnerom v debate pri hľadaní odpovedí na aktuálne výzvy, ktoré stoja pred Európou, a to aj v politicky senzitívnych debatách, ako napr. o budúcnosti menovej únie, spoločnej daňovej politike, riešením migrácie či globálnych environmentálnych tém. Treba sa k tomu postaviť oveľa zodpovednejšie ako doteraz z dôvodu, že sme svedkami rôznych rozvratných trendov, spochybňovania nášho členstva v Európskej únii a v NATO, ako aj liberálnodemokratických hodnôt. Na tieto účely sú zneužívané aj nové informačné kanály, najmä internet a sociálne siete. Tieto fenomény majú schopnosť rozložiť našu spoločnosť, ako aj celú Európsku úniu. Je našou povinnosťou preto im čeliť so všetkými nástrojmi ktoré majú štáty aj Európska únia k dispozícii.
Je rok pred voľbami do Európskeho parlamentu, kde mávame dlhodobo najnižšiu účasť zo všetkých členských štátov, hoci členstvo v EÚ paradoxne našťastie podporuje drvivá väčšina našich spoluobčanov. Boli to vždy najmä politické strany, ktorým sa pripisovala zodpovednosť za nízku účasť. Tá je nielen zlou vizitkou a zdrojom kritiky pre naše médiá, ale aj problémom pre autoritu a legitimitu našich zvolených europoslancov. Zvýšenie volebnej účasti pri voľbách do Európskeho parlamentu by malo byť v záujme všetkých politických strán, a je teda najvyšší čas zaoberať sa tým, čo spoločne vieme urobiť pre vyššiu účasť pri zachovaní demokratických pravidiel a všetkých aspektov férovej politickej súťaže.
Zvlášť by som v tomto kontexte chcela oceniť iniciatívu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktoré znova spustilo diskusiu o Európskej únii v rámci Národného konventu o EÚ. Som presvedčená, že práve aktívna diskusia s mladými ľuďmi i širšou verejnosťou je nástrojom, ako zvyšovať povedomie o Európskej únii, prínosom nášho členstva a zároveň bojovať proti dezinformačným kampaniam, ktorým sa u nás, bohužiaľ, tak darí.
Spoločenskú diskusiu však musí sprevádzať i tá politická. Je preto najvyšší čas zamyslieť sa nad hľadaním spoločných platforiem pre formovanie postojov v európskych záležitostiach i na úrovni politických strán. Už nie sme v roku 2004, keď v tom najzásadnejšom bola zhoda naprieč politickým spektrom. No myslím, že o to intenzívnejšie by sme mali začať hľadať najmenší spoločný menovateľ našich postojov k EÚ a k ďalšej integrácii. Je to dôležité pre krajinu. Sme malým štátom, ale jednotná reprezentácia a konzistentné postoje nám môžu pomôcť posilňovať postavenie spoľahlivého a rešpektovaného partnera. To posilní silu hlasu Slovenska pri spoločnom európskom stole na všetkých úrovniach, aj v europarlamente. A potom nech už je to súťaž vízií, osobností a programov. Účasť na eurovoľbách nezvýšime, ak kampaň bude o neustálych útokoch, očierňovaní, vyhrážkach, na čo sme si už, bohužiaľ, pri slovenskej politike v posledných rokoch asi zvykli. V prípade Európskej únie však potrebujeme programovú, zmysluplnú debatu a budem rada, keď väčšina politických strán na nej bude participovať najmä svojimi postojmi a programom.
Slovenská republika potrebuje, aby sme v otázkach zahraničnej politiky a európskych záležitostí prekonávali vnútropolitické zákopy a bariéry a hľadali spoločnú cestu v záujme ľudí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.5.2018 o 14:02 hod.

Ing. PhD.

Katarína Cséfalvayová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Csefalvayová, vypočul som si väčšinu vášho prejavu. Vy máte taký pekný prednes, hoci to len čítate, ale pekne sa usmievate, milo sa pri tom tvárite. Doslova tie tóny pôsobia na ľudí tak upokojujúco, ale až to dokonca človeka núti nesledovať to, čo reálne hovoríte, pretože keď sa zamyslím nad tým, čo ste tu vlastne teraz povedali, tak ho do..., no doslova zalejú zimomriavky z toho, ako veľmi protinárodne a protikresťansky vlastne tá strana MOST - HÍD v slovenskej politike pôsobí.
Vy dokážete povedať to, že tí ľudia, ktorí hovoria o alternatíve voči súčasnému nejakému integračnému procesu do Európskej únie, ktorý bude mať za cieľ úplné zničenie suverénnych národných štátov, nemajú žiadnu víziu, žiadny plán. Ale veď my stále hovoríme o Európe národov, ktoré bude navzájom ekonomiky výhodne spolupracovať, ale o žiadnej veľkej bruselskej chobotnici, o Únii, kde bude z Bruselu diktovať každému jednému národu pomaly úplne každý najmenší aspekt vnútroštátnej politiky. Veď to je choré, to je zvrátené, to je úplne proti národnoštátnym záujmom, a nie v rámci národnoštátnych záujmov, ako hovoríte vy.
Potom ste napríklad prešli k tomu, že v rámci internetu sa šíria rôzne stanoviská, ktoré vyvracajú tie úvahy o Európskej únii, ktoré napádajú nejak ten integračný proces a ktorí sa snažia preniesť nejakú novú alternatívu voči všetkým týmto procesom vytvárania toho jadra EÚ alebo Spojených štátov európskych a podobne, a doslova ste vyzvali k tomu, aby bol internet cenzurovaný alebo aby sa prijali nové reštrikčné opatrenia, ktoré budú mať za následok obmedzovanie slobody slova občanov Európskej únie. Naozaj sa počúvate? Dokážete toto úplne s čistým svedomím hovoriť? To vám vadí? Veď, bojujme ideologicky, bojujme hodnotovo. Ak je tá Európska únia taká fantastická, taká skvelá, aj je ten bruselský diktát tak úžasná vec, prečo potrebuje cenzurovať internet?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:11 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:13

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pani poslankyni, predsedníčke zahraničného výboru za jej vystúpenie. Bohužiaľ, aj na jej vystúpení je vidieť, aký zásadný je dnes rozkol v zahraničnopolitickom vnímaní Slovenska v rámci súčasnej vládnej koalície.
Rád by som ale reagoval na to, čo spomínala, že tu prevláda určitá miera euroskepticizmu, a narážala tým tak trochu aj na stranu Sloboda a Solidarita.
Ja rád by som ju ubezpečil, že my sme eurorealistická strana, nie euroskeptická. Môžme sa baviť o tom, v čom a v akých súvislostiach sa tento pojem využije, ale rozhodne aj v súvislosti s tým, čo tu dlhodobo napríklad hájim ja, by som slovo euroskepticizmus v žiadnom prípade nepoužíval.
No, a v tejto súvislosti možno taký dôvetok o liberálnodemokratických hodnotách, ktoré pani poslankyňa spomínala. Je to práve náš najväčší sused v zmysle dĺžky hranice, Maďarsko, ktoré sa práve nedávno ústami svojho premiéra rozhodlo prejsť od liberálnodemokratickej ku kresťanskodemokratickej forme vládnutia, a zatiaľ nevieme, čo si pod tým presne máme predstaviť, ale práve od strany ako je MOST - HÍD očakávam, že sa k tomu adekvátnym spôsobom postaví.
A veľmi vítam aj výzvu pani poslankyne Cséfalvayovej, ktorá hovorila, aspoň predpokladám, v menej celej strany MOST - HÍD, pokiaľ išlo o zvýšenie volebnej účasti do Európskeho parlamentu, a teda pevne verím, že je to zároveň aj signálom, že celá táto politická strana zahlasuje za mnou predkladaný návrh zákona o možnosti voliť na ambasádach, ktorý nás čaká budúci týždeň, lebo predpokladám, že budúci týždeň, pretože toto je jeden zo signálov, ako môžme najmä zahraničným občanom žijúcim, teda občanom Slovenska žijúcim v zahraničí umožniť zvýšiť účasť v týchto voľbách.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:13 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:15

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani poslankyňa, no, šokovali ste ma. Šokovali ste ma svojím fanatizmom. Nedá mi to.
Hovorili ste o ochrane liberálnej demokracie. Prosím vás, v čom je liberálna? V súdení ľudí za názor? Máme tu liberálnu stranu a svoju liberálnosť prejavila hlasovaním za náhubkový zákon ministerky Žitňanskej. Neviem, či aj vy.
A ináč, váš prejav je kopírovaním prejavov z čias boľševickej totality. Rozvratné trendy, rozvracači. Však to je rétorika komunistu Biľaka či Miloša Jakeša.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:15 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:16

Natália Grausová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Cséfalvayová, strana MOST - HÍD pracuje pre Budapešť, pracuje pre maďarskú iredentu. To je všeobecne známe a robí to, odkedy Slovenská republika existuje, druhá Slovenská republika.
Preto mi je veľmi ľúto, keď už teda bojujete za Maďarsko, že si neberiete príklad z Viktora Orbána, ktorý ako jediný štátnik, ktorý je jediným štátnikom v Európe a ako jediný pracuje pre svojich ľudí, pre ľudí svojej vlasti, za ktorú bol zvolený za premiéra, a nie, nebojuje za cudzie záujmy ako všetci ostatní vrátane našej, teda resp. neviem, či je to naša vláda, vrátane vlády Slovenskej republiky, vrátane ministra zahraničia Slovenskej republiky, ktorý tu sedí a ktorého by som nikdy nenazvala slovenským ministrom, a takisto vládu by som nikdy nenazvala slovenskou vládou.
Takže prosím, skúste si zobrať príklad z Viktora Orbána a nasledovať ho, keď už slúžite maďarskej iredente.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:16 hod.

MUDr.

Natália Grausová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Katarína Cséfalvayová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec Klus, za vašu faktickú poznámku, za váš komentár. Chcela som hlavne povedať, že oceňujem, že strana Sloboda a Solidarita aspoň predstavila program a máme sa o čom baviť. Verím, že sa stretneme pri diskusii a pri hľadaní toho najmenšieho spoločného menovateľa, toho, ako by sa Slovensko malo postaviť vôbec k ďalšej európskej debate. A teda minimálne strana Sloboda a Solidarita na rozdiel od niektorých ostatných strán, ktoré či už otvorene sa stavajú proti, alebo nemajú názor, ako napríklad OĽANO, teda minimálne tento názor má a ja dúfam, že aj iné strany ho prejavia, že budeme vedieť konštruktívne, na základe konštruktívneho a férového prístupu ďalej diskutovať a rozvíjať budúcnosť Slovenska v Európskej únii.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.5.2018 o 14:17 hod.

Ing. PhD.

Katarína Cséfalvayová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video