44. schôdza

4.4.2019 - 5.4.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:12 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:41

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán minister, ja by som chcel reagovať na to, ako ste vybavili tých 200 mil. od ministra financií, pretože ste hovorili, že teda je to na štyri roky 50 mil. ročne. Taká dôležitá poznámka. Totižto náš rozpočet je záväzný iba na jeden rok. Ďalšie roky, ktoré sú tam, sú odporúčacie, čiže na vašom mieste by som sa ešte netešil z tých ďalších 150 mil., lebo vidíme, čo sa deje aj tento rok a aké návrhy prichádzajú do Národnej rady alebo teda mali by tu byť prerokované. A rozpočet pôjde zrejme hlbšie do deficitu, takže obávam sa, že sa tie peniaze nenájdu na tie cesty I. triedy, takže tým pádom tých 50 mil. pre tento rok ako tak, ale tých ďalších 150 vidím naozaj v nedohľadne.
Ďalšia vec je, viac peňazí do rozpočtu neznamená nevyhnutne lepšie výsledky. Pretože ak sa pozrieme aj na správu Implementačnej jednotky Útvaru hodnoty za peniaze, tak vidíme, posledná je za rok 2018 a prvé dva kvartály, a čakáme teda, aká príde ďalšia, tak vidíme, že aj vo vašom ministerstve tá efektivita je pomerne nízka, pretože tak, ako je tam urobené, farebne odlíšené, zelená je dobrá, teda zelená je tá, ktorá je okej, žltá a červená sú už nesplnené, či už čiastočne, alebo úplne, tak naozaj v tej vašej správe alebo za váš rezort tam vidím viacero častí, kde je minimálne žltá a naozaj aj červená, aj keď vidíme rezorty, kde to je omnoho horšie. Ale tým som chcel poukázať, že to, že sa dostane viacej peňazí, neznamená hneď lepšiu efektivitu. Čiže aj pri tomto rezorte, ktorý naozaj disponuje veľmi veľkými peniazmi a jedná sa o investičné projekty, je úplne kľúčové, aby sa tá efektivita dosahovala, pretože automaticky dochádza aj k enormným úsporám, ktoré sa buď môžu použiť na ďalšiu investíciu v tomto rezorte, alebo prípadne presmerovať do iných rezortov, keďže vieme, že ich horí viacero.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 13:41 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:43

Tibor Bastrnák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ja si myslím, že po tvojom vystúpení ostatní by mali stiahnuť z rozpravy a môžme ukončiť túto schôdzu, lebo dal si úplne jasne najavo, že to je politikárčenie, táto schôdza, a aj na to si poukázal, že niektorí, hoci vystupujú veľmi aktívne, ale nerozumejú tejto téme. A to, prepáčte, vám to s veľkou pokorou to hovorím, nechcem nikoho urážať, v žiadnom prípade. Takže ja si myslím, že je vidieť, že to je politikárčenie. Som rád, že aj opoziční, niektorí opoziční poslanci, ktorí podpísali ten návrh na tvoje odvolanie, po tvojom vystúpení priznali, že si človek na svojom mieste. Takže ďakujem ti veľmi pekne a dúfam, že každý si vstúpi do svedomia a čím skorej skončíme túto schôdzu, ktorá je úplne, úplne bezvýznamná.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 13:43 hod.

MUDr.

Tibor Bastrnák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:44

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážené pani poslankyne, páni poslanci, priznám sa, že som zvažovala, či vystúpiť, lebo už tu veľa z toho odznelo, čo mám tu pripravené, a nakoniec ma na to vyzýva aj môj šéf nášho poslaneckého klubu. Ale nedá mi, aby som veľmi dôležitú vec neprízvukovala a nevenovala by som tomu pozornosť možno tri minúty, ak mi dáte toľko času. A je to téma, ktorá je veľmi dôležitá a si myslím, že treba prízvukovať, treba sa k tomu vrátiť a je to čerpanie eurofondov na ministerstve dopravy.
Snažila som sa aj ja nájsť viacero spôsobov, ako zhodnotiť prácu ministra, a práve som hľadala tú oblasť, ktorú som chcela v mojom vystúpení vyzdvihnúť. A keďže budem hovoriť o čerpaní eurofondov, tak chcem vám povedať a chcem aj tú moju, moje vystúpenie, v mojom vystúpení zdôvodniť, že prečo by sme nemali dneska odvolávať pána ministra Árpáda Érseka a prečo je to nezmysel ho odvolávať dneska.
Keď som sa pozrela na to, ako sa ministerstvu darí získavať peniaze z rozpočtu, ale predovšetkým teda čerpanie európskych fondov, tak čerpanie európskych fondov je veľmi prísne kontrolované aj z Bruselu a si myslím, že práve preto aj opozícia by mohla akceptovať tú realitu, ktorá je nespochybniteľná, a tá realita je veľmi stručne taká: Operačný program, za ktorý zodpovedá minister dopravy, je najúspešnejším operačným programom zo všetkých. Prakticky každé druhé euro z eurofondov, ktoré sa na Slovensku doteraz minulo, je efektívne použité v oblasti dopravy. Ja viem, že eurofondy na dopravu sú jedným z najväčších operačných programov, ale rovnako úspešné je aj percento čerpania. Je jedno, či sa pozeráte na zazmluvňovanie alebo na čerpanie.
Kolega tu vystúpil a, samozrejme, hovoril o tom, o čerpaní. Ale ja si myslím, že my sa musíme venovať hlavne zazmluvneniu. Prečo? Pretože čerpanie sa naplno rozbieha až pri konci. Preto je dôležité dneska na tejto schôdzi hovoriť o zazmluvnení. A keď sa tu nehovorilo o zazmluvnení, ale odzneli tu čísla ohľadne čerpania, myslím si, že sa to nehodilo, preto sa to neprízvukovalo. Musíme povedať, že najprv sa zazmluvňuje, a tu sme práve nadpriemerní nielen na Slovensku, ale aj v rámci EÚ. Myslím, že aj pán minister o tom hovoril, že viackrát sme dostali pochvalu aj z Európskej komisie.
Len pre vašu predstavu. Celková úroveň zazmluvnenia, opakujem, zazmluvnenia projektov sa v roku 2018 takmer strojnásobnila a ku koncu roka 2018 dosiahla hodnotu 2,9 mld. eur, čo predstavuje 62,45 % z celkovej alokácie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Takýto nárast sa podarilo dosiahnuť vďaka veľkým infraštruktúrnym projektom, ako je výstavba diaľnic, modernizácia železníc či električkových tratí. Toto nie sú čísla, ktoré by sme tu mali spochybňovať, pretože sú auditované Európskou úniou.
Dokonca je tu návrh na odvolanie pána ministra za to, že chce ochrániť eurofondy a prijal riešenie, ktoré zabezpečí dostavbu diaľničného úseku s tunelom Višňové do konca roku 2023. Za to, že tým prakticky ochránil Slovensko pred prepadom eurofondov, ktoré nám reálne hrozilo, ak by zhotoviteľ staval tak ako doteraz?
A ešte jednu vec mi dovoľte. Pán minister najnovšie zabezpečil na budovanie dopravnej infraštruktúry v regiónoch, ktoré to najviac potrebujú, ďalších 250 mil. eur z eurofondov. Jeho niekoľkomesačná práca na získanie a investovanie peňazí, ktoré by nemuseli byť využité v iných operačných programoch, bola úspešná. Peniaze budú investované napríklad do obchvatov miest Brezno, Holíč, Prievidza, Sabinov, Plavnica, Strážske a tak ďalej.
Samozrejme, nie je všetko iba o eurofondoch, ale chcela by som sa spýtať, ktorý minister vyrokoval v minulom roku o 10 mil. viac pre Železnice Slovenskej republiky, ktorý minister vyrokoval o 30 mil. viac na cesty I. triedy a ktorý minister dokázal dohodnúť s ministerstvom financií potrebné krytie na výstavbu rýchlostných ciest, keď v eurofondoch už neboli zdroje. Lebo to je praktický dôkaz toho, ako sa na ministerstve dopravy pracuje. Štát po dlhých rokoch znova začína financovať výstavbu rýchlostných ciest, lebo boli v predstihu zazmluvnené všetky peniaze z eurofondov.
Ja vám to odpoviem, všetky tie otázky, tak bol to práve pán minister dopravy Árpád Érsek.
A ešte jednu vec veľmi krátko, ale rada by som to pripomenula. Koľkých ministrov poznáte, ktorí plánujú strategické rámce na štyri roky, aj keď vedia, že o rok končí funkčné obdobie vlády? Takýto krok spravil pán minister, pretože sa pozerá na problém a chce ho riešiť bez ohľadu na politický cyklus. Preto si cením prácu pána ministra dopravy, pána Árpáda Érseka a som presvedčená o tom, že práve takýchto ľudí potrebujeme na ministerstvách. Takže ja som zásadne proti odvolaniu pána ministra, ktorý rieši problémy a sa mu aj darí.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.4.2019 o 13:44 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:52

Miroslav Ivan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som len zopakoval, pani kolegyňa. Áno, hovoril som o čerpaní. To čerpanie na ministerstve dopravy na úrovni necelých 32 % a sme za polovicou obdobia a to už som zarátal aj obdobie plus tri roky. Vy ste hovorila, že alokácia alebo zazmluvnenie je na 45 %, stále je to pod polovicou a sme za polovicou obdobia. To je to, čím sa aj pán minister tak veľmi oháňal pri výstavbe úseku s tunelom Višňové, kde povedal, koľko je ubehnutého času a koľko je preinvestované. No tak toto tu je podobný obraz, akurát že za tento je zodpovedný už on sám.
Dvesto miliónov, ktoré ste spomínali, že vybavil? Nuž, najprv ich naozaj musíme vidieť v rozpočte, tak jak to povedal pred chvíľou kolega Heger. Rozpočet je rozpočet, rozpočet je záväzný. Tak jak hovorí aj nemenovaný poslanec z RF, z čísel sa nenajeme, rovnako tak z prisľúbených peňazí nič nepostavíme.
A ak už niečo pustí minister financií, tak si veľmi dobre pamätám pár mesiacov dozadu, kedy pustil niekoľko miliónov, ale sám určil, kam pôjdu, to bolo, to bola výstavba cesty pri Volkswagene Bratislava. A nedal vtedy na výber ministrovi dopravy, predložil to rovno do vlády a minister Kažimír určil, kam presne peniaze pôjdu, a to len preto, pretože ministerstvo dopravy dlhodobo ignorovalo inštitút hodnoty za peniaze, preto, preto tam aj nepanuje taká dôvera, aká by mala.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 13:52 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:53

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán poslanec, za vašu reakciu, ale ešte raz by som chcela zopakovať, to percento je iné. To percento za, celková úroveň zazmluvnenia projektov v roku 2018 predstavuje 2,9 mld. eur a predstavuje to 62,45 % z celkovej alokácie Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 13:53 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:54

Alojz Baránik

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Pán poslanec, nechcem komentovať vaše vystúpenie, lebo neviete, o čom hovoríte. Urážate ministra, že klamal. Vy vôbec nerozumiete právu. A rád by som vedel, v ktorej tej právnickej veľkej organizácii ste 25 rokov robili, lebo tá by musela skrachovať. Nehnevajte sa na mňa, to vaše vystúpenie, čo ste dneska predviedli, nemám k tomu komentár a myslím aj ďalší kolegovia, ktorí tu sedia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:10

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja mám k tomu komentár a ďakujem za excelentné vystúpenie, pán kolega Baránik, pretože presne to sú tie nášľapné míny, o ktorých sa tuná nechce rozprávať. To sú tie, ktoré sa prehliadajú, vyťahujú sa len nejaké kyslé hrozienka z celého toho koláča a fabuluje sa pred národom, že akých máme hrdinov, pána ministra a pána premiéra, že zatočili tuná s dodávateľom, ale; dodávateľom stavby, takej veľkej stavby, ako je tunel Višňové. Nuž ale zatočili v prvom rade s občanom, s občanmi Slovenskej republiky, ktorí vďaka tomuto ich akože hrdinstvu nebudú mať tunel ešte dlhé roky a budú chodiť a tlačiť sa v kolónach okolo, pod Sitnom a na ďalších úsekoch, neexistujúcich súbežných cestách pri neexistujúcich diaľniciach.
Takže ďakujem ti veľmi pekne za tvoje vystúpenie a analýzu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:10 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
No, ja nemám za čo poďakovať, pán kolega Baránik. Nemyslím si, že vaše vystúpenie bolo skvelé. Musím povedať, že boli to čisté, čisté fabulácie, ktoré s odbornosťou nemajú absolútne nič spoločné. Keby vystúpil totiž skutočný právnik alebo advokát, určite by povedal, k akým pochybeniam v rozpore s platným právnym poriadkom došlo. Keby vystúpil skutočný právnik alebo advokát, predložil by právnu analýzu záväzkov a povedal, čo nie je v súlade s právnym poriadkom. A musím vám povedať, čo by neurobil skutočný právnik a advokát. Neopakoval by donekonečna, aké veľké spoločnosti zastupoval.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:12 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Miroslav Ivan
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcel poďakovať, Alino, že si to takto odborne poňal, riadok po riadku preskúmal tú dohodu a že si len potvrdil to, čo už deklarujeme od začiatku pri odvolávaní pána ministra. A hovoril som to aj ja niekoľkokrát, že jednoducho tu pán minister len slepo uveril tomu, že rozhodnutie, ktoré urobila NDS, je pre štát výhodné. Hovorili sme mu to niekoľkokrát, že nie, že je nevýhodné, a ďakujem, že si to takto podrobne rozobral na kúsky. Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.4.2019 o 14:12 hod.

Ing.

Miroslav Ivan

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video