53. schôdza

26.11.2019 - 5.12.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

28.11.2019 o 14:07 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem, pán kolega Baránik. Ja ešte práve špeciálne pre pána kolegu Baránika doplním to, čo som nestihol dopovedať v príhovore, reakcia na vás. Sú súdne rozhodnutia Súdneho dvoru Európskej únie. Súdny dvor Európskej únie už v 90. rokoch rozhodol, že v prípade kolektívnych športov je potrebné vychádzať z čl. 39, momentálne 45, zmluvy o fungovaní Európskej únie, ktorá sa týka voľného pohybu zamestnancov, a uzavrel, že vzťahy medzi športovcom a klubom v kolektívnom športe sú výlučne zamestnanecké. Sú súdne rozhodnutia Súdneho dvora EÚ v tejto veci v prospech športovcov, kde Súdny dvor EÚ rozhodol, že sú to zamestnanci. Prípady Valrev, Bosman, Lehtonen, Deliesh. Čiže to sú napríklad precedensy z európskeho práva. A teda pozor na to, aby sme to my tu náhodou veľkoryso zákonom nechceli porušovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2019 o 11:56 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:57

Dušan Tittel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak len v krátkosti, aby som vás nezdržoval. Samozrejme, chcem poďakovať pánovi Mihálovi, že v tom ťažkom období pre Inter, ktorý mal, že pomohol. Lebo ja si vážim každého majiteľa a človeka, ktorý pomôže v tom klubom. A, samozrejme, vidíte a videl to aj on, ako je ťažko financovať ten klub. My tuná naozaj riešime základné problémy dneska financovania nášho športu, ktoré nie sú jednoduché. Ja hovorím, veľký rešpekt, pán Mihál, že ste podporovali ten Inter v tom období, hej. Samozrejme, to, čo sa stalo, mňa mrzí, že Inter nehrával na Pasienkoch, lebo mohol tam odohrať množstvo dobrých zápasov, ale, bohužiaľ, to nemôžeme ovplyvniť, jak sa rozhodli tí, ktorí boli zodpovední za Inter a ten štadión predali alebo založili.
Zaujímavosťou je, že Únia futbalových profesionálov, ktorú sme tak spomínali, ktorá zastupuje hráčov, nie je, jej zástupca nie je člen výkonného výboru. Zákon o športe hovorí, že zástupca odborov futbalových musí byť vo výkonnom výbore. A výkonný výbor ho nemá, lebo konferencia nezvolila zástupcu Únie futbalových profesionálov. A nedávno v septembri bolo stretnutie a Slovenský futbalový zväz vyzval zástupcov Únie futbalových profesionálov, aby nerobili nátlak, aby nešírili nepravdy. A práve tu vznikol ten, situácia, že Únia futbalových profesionálov nemá zastúpenie vo výkonnom výbore. Čiže to je ten stav, že to je ten stav, aký má medzi Slovenský futbalový zväz a Únia futbalových profesionálov.
Ďalšia veľká zaujímavosť, ste povedali, pán Mihál, Slovan, hokejový. Povedali ste, že išli podľa zamestnaneckých zmlúv, dlh sa vyšplhal na výšku 3 mil. euro. A keby nebolo Richarda Lintnera a spoločnosti Pro-Hokej, tak dneska Slovan nehrá najvyššiu súťaž a je v bankrote, lebo samozrejme, aj keď mali tie zamestnanecké zmluvy, nedostávali tí hráči tie peniaze. Čiže tá ochrana, keď klub nemá peniaze, tak, bohužiaľ, nedokáže to ochrániť. Ja som rád, že našli cestu, našli splátkové kalendáre, a verím, že súčasné vedenie Slovana sa bude snažiť vyrovnať tie podlžnosti ktoré má voči hráčom.
My na jednej strane prijmeme zákony, ktoré sú ťažko vykonateľné, a potom, teraz týkajúce sa športu, a potom, keď hľadáme riešenie, tak potom sa napádame, že neni diskusia. No tá diskusia je, však dneska opýtajte sa ktoréhokoľvek prezidenta klubu, hej, nielen futbalového v prvej lige, ale aj v druhej lige. Opýtajte sa volejbalového, hádzanárskeho, akú má potrebu, akú má pomoc, kto mu pomáha, ako financuje ten šport, ako platí tých hráčov. No nie je to jednoduché. A preto hovorím, to sú tie riešenia. Veď nie náhodou, že povieme, že, ja chápem, futbalový vydal rozhodnutie, aj keď vám môžem povedať, všetci majitelia povedali, že oni s týmto, s touto mojou novelou problém nemajú. A mňa mrzí, že samozrejme oficiálne stanovisko je zväzu, lebo štatutár ho vydá, ale na druhej strane dneska, včera sme tu mali štyroch iných prezidentov zväzov. A tých nepočúvame? Tých, ich problémy nechceme cítiť? Alebo aby sme vedeli to riešiť? Však my sa, slovenský šport neni len futbal. Veď je aj basketbal, volejbal, hádzanú, vodné pólo, kopec iných športov, ktoré riešia, a snažme sa podporiť.
A preto ja stále hovorím, pán Pavelka, máme možnosť si vybrať. Chcete byť zamestnanec alebo chcete byť SZČO? Veď je to voľný výber, nič lepšie v spoločnosti nemôže, keď si môžem vybrať. Takto vám prikážem, budete zamestnanec, dám vám nižší plat, nemáme peniaze. Nikto štyri roky za tých športovcov neplatí odvody a ja, priznám sa, že musím povedať, že ešte budú ďakovať, že Slovenská národná strana prijala rozhodnutie o minimálnych dôchodkoch. Lebo keď športovci budú mať 65 rokov, tak v systéme budú mať nulu za svoje najlepšie obdobie, kedy zarábali relatívne najviac peňazí, keď boli profesionálni športovci.
Čo sa týka reakcie na UEFA-u. Samozrejme, ja viem, že čo sa týka diskriminácie, na druhej strane musím sa zastať v tomto UEFA je existuje ranking silných krajín podľa výsledkov, ktoré dosiahli. Čiže UEFA nasadzuje krajiny od, ja neviem, 24 miesta smerom dole nastupujú do prvého predkola, krajiny vyššie do druhého a takýmto spôsobom. Čiže je to samozrejmé, záleží od našich kluboch. Musím povedať, Česi nás predbehli, dosiahli lepšie výsledky. Včera sme mali možnosť vidieť Champions League Slaviu Praha, takže dostali sa vyššie. Keď naše slovenské kluby, a preto možno dneska musíme držať palce Slovanu, aby uspel v Istanbule a získal ďalšie body do rankingu, tým sa posunie aj celý náš slovenský futbal vyššie. Ale určite UEFA, ktorú si vážim ako výbornú organizáciu a možno najlepšiu, čo sa týka športu, na druhej strane nemôže prikazovať slovenskej, poviem, Národnej rade na Slovensku a tak isto aj slovenským športovcom, či prijmeme zákon, či bude niekto SZČO alebo bude zamestnanec.
Čo sa týka pani ministerky Lubyovej, musím povedať, že podporuje, však bola aj na výbore. Samozrejme, vznikáme tu dneska v časovej tiesni. Blíži sa koniec roka a tá iniciatíva z tej žiadosti je, a preto ja hovorím, mňa mrzí, že to ministerstvo športu nebolo prijaté a bolo odmietnuté. A ubezpečujem, že budeme sa snažiť, aby sme aj v ďalšom volebnom období vytvorili tlak spoločne na to, a vidíte, že tých problémov tu je, aby sme ich riešili, a ja budem rád, keď opozícia podporí vytvorenie dobrého ministerstva športu a cestovného ruchu.
Čo sa týka tých súdnych vyjadrení. Pán, prípad Bosman je úplne niečo iné. To je vlastne prípad starý, ktorý po skončení kariéry nemohol prestúpiť a musel skončiť. V minulosti to platilo, skončila mi zmluva s nejakým klubom a bez súhlasu klubu som ja nemohol prestúpiť do iného klubu. Toto bol prípad Bosman, ktorý skončil v Belgicku, chcel prestúpiť do iného mužstva, nebolo mu umožnené, vyhral súd na základe toho, čiže toto je úplne, spájanie s týmto prípadom vôbec neni žiadny.
Na záver by som chcel povedať pánovi Baránikovi, aj keď tu už neni. Divadlo a kolektív. No ja tiež si myslím, nevidím veľký rozdiel keď umelecký súbor v divadle zoženie 20 hercov pod vedením režiséra, producenta a všetkých ľudí okolo toho. Je rovnaký princíp. Ja len vám tu chcem povedať to, že náš zákon o športe nám umožňuje, že tréner môže byť samostatne zárobkovo činná osoba, čiže ten najdôležitejší v tom klube, ktorý určuje, kto nastúpi a kedy máme tréningy, ten môže byť SZČO, ale hráči, tí podriadení nemôžu byť. A ja preto by som vás chcel len poprosiť, a preto hovorím, s kľudnou dušou, otvorenou hlavou dajme výber športovcom, nech sa rozhodnú. Keď budú futbalisti trvať, že chcú mať zamestnanecké kluby a ešte povedia, pred nadchádzajúcim zápasom Fortuna ligy pôjdu sa povinne pomodliť, ja to budem rešpektovať. Je to rozhodnutie ich, súťažného poriadku a povedia, že to chcú mať, ja to budem rešpektovať. Ale keď dneska povedia hokejisti, basketbalisti, volejbalisti, že prosia o to, aby sme im umožnili a otvorili, by som povedal, tú možnosť, aby ich športovci, ktorí nešportujú tak pravidelne trebárs ako možno športovci trebárs, ja neviem, futbalisti, ktorí majú vytvorené lepšie podmienky, ale hovorím hádzaná, volejbal majú velikánske problémy, basketbal, aby sme mohli, a chcú byť SZČO, tak im v tom nebráňme. Celú kariéru som bol samostatne zárobková činná osoba ako profesionálny športovec a nebol s tým problém, nikto ma nevyhodil. Keď klub mal peniaze, tak nás platil, keď nemal, bohužiaľ, ale to už je iná otázka.
Ďakujem za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.11.2019 o 11:57 hod.

Ing.

Dušan Tittel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
53. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

Zodpovedanie otázky 14:01

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády a podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnil z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámil ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomná ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, ktorá je na zahraničnej pracovnej ceste, je, bude zastúpená pani ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou. Pán minister obrany Peter Gajdoš, ktorý takisto odišiel na zahraničnú pracovnú cestu, jeho zastúpi pán minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Pána ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka zastúpi pani ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pani Gabriela Matečná nemá otázky. Pán minister spravodlivosti Gábor Gál takisto nemá otázky. A pani ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská nemá otázky.
Ďakujem, pán podpredseda Národnej rady.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

28.11.2019 o 14:01 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:03

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, dobre, teda dovoľte, aby som vám sprostredkoval odpoveď pána predsedu vlády. Zaiste dobre viete, že podľa rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky na hodine otázok členovia vlády, generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu odpovedajú na aktuálne otázky najmä z ich pôsobnosti, ktoré písomne položili poslanci. Vo vašom prípade však musím konštatovať, že nejde ani tak o otázku, skôr o konštatovanie.
Vôbec ma neprekvapuje ako sa mnohí opoziční politici, médiá snažia hľadať za týmto prípadom nejaké politické tlaky a vplyvy, prípadne celú záležitosť zľahčovať. Preto ako predseda vlády Slovenskej republiky som zvolal mimoriadne stretnutie vybraných členov Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky, aby sa oboznámili s kompletnou informáciou týkajúcou sa medializovaných aktivít pána Naďa. Medializované informácie týkajúce sa ohrozenia utajovanej skutočnosti a iných jeho aktivít vzbudzujú vážne podozrenia. Preto kompetentné orgány v takejto situácii konajú tak ako voči hocikomu, kto by v takom citlivom prostredí vykonával nejaké aktivity týkajúce sa bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenska.
Keby predseda vlády toto stretnutie nezvolal, určite by ste mu, vážený pán poslanec, rovnako aj mnohé médiá vyčítali, že nekonal zodpovedne. Podľa informácií sa na stretnutí predsedu vlády Slovenskej republiky s vybranými členmi Bezpečnostnej rady diskutovalo o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu. Prípad je v utajovanom režime a ani ja v tejto chvíli nemám bližšie informácie.
Chcel by som teraz ako podpredseda vlády, ktorý túto odpoveď sprostredkuváva, podčiarknuť premiérove slová, ktorý v tejto veci úplne vylúčil politický vplyv a rovnako akékoľvek účelové spochybňovanie práce orgánov činných v trestnom konaní len preto, že sa to niekomu tri mesiace pred parlamentnými voľbami politicky hodí.
Predseda vlády má osobný veľký záujem, aby všetky tieto veci mohli byť pokryté nielen zo spravodajskej roviny, ale aj z procesnej, a na základe toho, by potom mohol vyšetrovateľ jednoznačne rozhodnúť. Podľa mojich informácií by sa mal uvedeným prípadom zaoberať aj Výbor Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a informácie z tohto rokovania budú poskytnuté aj poslancom z branno-bezpečnostného výboru Národnej rady Slovenskej republiky. Rovnako aj traja najvyšší ústavní činitelia, pani prezidentka, pán predseda Národnej rady, pán predseda vlády, obdržia komplexnú informáciu, ktorá popíše celú túto mimoriadne citlivú záležitosť.
Chcel by som ale opakovane zdôrazniť, že pri všetkých takýchto citlivých prípadoch musia príslušné orgány konať tak, ako im to prikazujú zákony. Nič viac sa ani v tomto prípade nedeje. Určite nejde o nejaký politický motivovaný útok štátu na nevinného občana, ako tvrdia niektorí páni z opozície. Príslušné orgány, ktoré sa celou záležitosťou podrobne zaoberajú, ju vyhodnotia a o výsledkoch budú informovať.
Pán poslanec, možno na záver ešte môj osobný dôvetok. V novembri 1989 sme si vyštrngali slobodu. V tom čase ste aj vy boli aktívny ako člen Socialistického zväzu mládeže a my a ja osobne sme stáli na námestiach. A jedným z práv, ktoré nám Nežná revolúcia priniesla, je aj možnosť brániť sa v trestnom konaní akýmkoľvek spôsobom, a teda aj klamať. A na záver. Viacerí už aj odsúdení ľudia tvrdili, že sú nevinní.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

28.11.2019 o 14:03 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:07

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda vlády, ja viem, že na hodine otázok odpovedajú poslanci na aktuálne otázky, teda členovia vlády na aktuálne otázky najmä z ich pôsobnosti. Ale tuto bežne sa dejú veci, že pán premiér odpovedá na otázky týkajúce sa napríklad komárov. Napríklad pán poslanec Tomáš sa ho v júni pýtal, že či môžu sa komáre na Slovensku už konečne cítiť ohrozené, ako pomôžete pri kalamite komárov. Tak uznajte, že zvolanie Bezpečnostnej rady a zaoberanie sa trestným stíhaním opozičného politika, ktorý poukazuje na kauzy v rezorte obrany a vo vojenskom spravodajstve, je relevantnou otázkou, na ktorú má poslanec dostať normálnu odpoveď bez toho, aby bol komentovaný, že či, alebo poučovaný, že či je to v súlade s rokovacím poriadkom alebo, alebo nie.
A teda máme tu rôzne skúsenosti so zneužívaním tajných služieb aj za Mečiarových čias s rôznymi odposluchmi a kupčením s odposluchmi aj, aj z neskorších čias. Takže samozrejme, že je predmetom záujmu verejnosti, ak za podivuhodných okolností je trestne stíhaný, je odpočúvaný a dokonca je voči nemu vznesené obvinenie, predstaviteľ opozičnej politickej strany, ktorý opakujem, upozorňuje na kritické kauzy alebo na kauzy v rezorte obrany a vo vojenskom spravodajstve.
Tak keď nie je tu pán premiér, žiaľ, tak ako rozumiete tej vašej záverečnej poznámke? Teda tvrdíte, že pán Nagy klame? Lebo ste povedali, že môže každý využívať všetky prostriedky na svoju obhajobu, a vyznelo to tak, že tvrdíte, že pán Nagy klame v tom, čo hovorí verejnosti.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

28.11.2019 o 14:07 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:11

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Demokracia je o tom, že môže každý vyjadriť svoj názor. A ako som zopakoval, demokracia je o tom a priniesla aj tú možnosť, že aj v trestnom konaní môže obvinený aj klamať. Povedal som, že môže klamať, a budúcnosť ukáže, že či pán Nagy, tak ako mnohí obvinení a odsúdení, reálne aj neklamal. A to neviete teraz ani vy, ani ja. A nemôžte za, ho brániť a si byť istý, že naozaj vo svojich mediálnych vystúpenia neklamal. To musí po vyšetrení povedať polícia.
Nebola zvolaná Bezpečnostná rada, pán poslanec. A vy viete, že nebola zvolaná Bezpečnostná rada, lebo boli zvolaní iba vybraní členovia. Keby bola zvolaná Bezpečnostná rada, som tam napríklad aj ja, lebo som člen Bezpečnostnej rady a som tam nebol. Čiže boli zvolaní iba príslušní ministri.
A povedzme si na rovinu. Aj opozičný poslanec môže byť zločinec. Tak ako koaličný, tak môže byť aj opozičný. Nevravím o tomto prípade, ale môže sa to kľudne stať. Čiže nehovorme, čo všetko ako je, kým ešte nevieme, ako reálne celá situácia dopadne. A súhlasím s tým, že by ste mali byť ako poslanec a zástupca ľudí informovaný. Ale nemôžte byť informovaný, keď tak v citlivej téme, ako je obrana štátu, pôsobenie na ministerstve a utajované skutočnosti, kým to nie je vyšetrené. Čiže je prirodzené, že nie ste informovaný ani vy a nie som informovaný ani ja. A počkáme si na výsledky vyšetrovania.
A čo sa týka odposluchov, tie boli, sú aj budú. Máme jeden z najznámejších prípadov odposluchov, ktoré boli zjavne nelegálne, a to keď robil tieto odposluchy vtedajší minister obrany pán Galko, ktorý bol kvôli nim premiérkou Radičovou aj odvolaný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

28.11.2019 o 14:11 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:11

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, v programovom vyhlásení súčasnej vlády bolo deklarované, že vláda podporí sektor politík zmenšovania sociálnych a regionálnych rozdielov a že sa zasadí o takú verejnú politiku, ktorej cieľom bude tvorba nových pracovných miest regiónov a budovanie lokálnej infraštruktúry. Svoje ciele v tejto oblasti bude dosahovať prostredníctvom regionálnych rozvojových programov pre najmenej rozvinuté okresy a celkový počet takto kategorizovaných okresov na Slovensku je dvadsať. Vláda má za sebou vyše, niečo vyše rok a pol svojho fungovania. Za tento čas 35-krát rokovala v najmenej rozvinutých slovenských regiónoch a za toto obdobie jedného a pol roka sa uskutočnilo celkovo 91 rokovaní vlády, čo znamená, že výjazdové zasadnutia predstavujú takmer štyridsať percent všetkých rokovaní.
Dvadsiateho prvého novembra 2019 v Slovenských Ďarmotách v okrese Veľký Krtíš sa uskutočnilo posledné tohtoročné výjazdové rokovanie vlády, a preto si dovolím uviesť niekoľko čísel. Prepáčte, pán poslanec, že hovorím k vám chrbtom, ale tak je mikrofón. Niekoľko čísel. Na výjazdových rokovaniach schválila vláda osem nových akčných plánov, preverila plnenie 27 už existujúcich. Niet okresu, v ktorom by po zavedení opatrení akčných plánov nedošlo k výraznému zníženiu nezamestnanosti. Zo svojej rezervy uvoľnila vláda v jednotlivých regiónoch celkovo viac ako 45 a pol milióna eur a vláda sa vždy snaží vždy prispieť minimálne miliónom eur na riešenie problémov, ktoré trápia ľudí, pričom samospráva ich zo svojich prostriedkov nevie zabezpečiť. Konkrétne ide spravidla o opravy ciest a chodníkov, opravy striech, zatepľovanie budov či podpora kultúry. Vláda reaguje na konkrétne požiadavky samospráv, pretože práve oni v regiónoch najlepšie poznajú miestne problémy a za ich riešenie potom pred voličmi aj nesú zodpovednosť.
Okres Veľký Krtíš, na ktorý sa vo vašej otázke pýtate, bol Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny do zoznamu najmenej rozvinutých okresov zaradený 15. decembra 2015 podľa zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a následne bol vypracovaný päťročný akčný plán rozvoja okresu Veľký Krtíš. Dôvodom zaradenia tohto okresu medzi najmenej rozvinuté okresy bola dlhodobo vysoká miera evidovanej nezamestnanosti. Jej priemerná výška počas obdobia rokov ´13 až 2015 sa pohybovala v rozmedzí 23,4 až, teda 18,5 až 23,4 percenta. Kým za rovnaké obdobie sa celoslovenská miera evidovanej nezamestnanosti pohybovala medzi 13,5 až 10,6 percenta. Akčný plán pre tento okres schválila vláda 7. septembra 2016 a v tom čase bola miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 14,4 percenta a počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie bol 3 674, z toho dlhodobo nezamestnaných bolo 2 163 občanov. Rozpočet akčného plánu do roku 2020 počíta s prostriedkami z európskych štrukturálnych fondov vo výške 37 miliónov eur a z regionálnych príspevkov vo výške 3,33 milióna eur a cieľom je do roku 2020 vytvoriť 822 nových pracovných miest.
Vláda naposledy hodnotila plnenie akčného plánu okresu Veľký Krtíš pred, teda 21. novembra 2019. Ak sa pozrieme o údajoch o nezamestnanosti, na konci októbra tohto roku môžme skonštatovať, že miera evidovanej nezamestnanosti v okrese klesla na 5,7 percenta. Počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie sa znížil na 1 664 a dlhodobo nezamestnaných bolo 639 obyvateľov. To znamená, že od začiatku plnenia akčného plánu sa evidovaná nezamestnanosť v okrese znížila o 8,69 percentuálneho bodu, počet nezamestnaných o 2 028 a počet dlhodobo nezamestnaných sa znížil o 1 524. Cieľom akčného plánu bolo do roku 2020 vytvoriť 822 pracovných miest. V rámci akčného plánu sa podarilo do konca septembra 2019 vytvoriť 1 311 pracovných miest. V septembri bol teda cieľ akčného plánu prekročený o 489 vytvorených pracovných miest. Pracovné miesta vznikali vo verejnej správe, v oblasti textilnej výroby, stavebníctva, drevárskej výroby či potravinárskej výroby. V okrese je sľubná perspektíva ďalšieho vytvárania nových pracovných miest, napríklad firma Fisa Auto zamestnáva okolo sto ľudí. V najbližších dvoch, troch rokoch má byť vytvorených ešte okolo osemsto pracovných miest.
Ku koncu októbra 2018 boli schválené projekty z eurofondov pre tento okres v celkovej výške 30 miliónov eur, z toho za posledný rok bolo zazmluvnených 18 miliónov eur a tak isto bolo, uzavreté zmluvy o poskytnutí regionálneho príspevku za 2,7 milióna eur. Okres Veľký Krtíš možno hodnotiť ako mimoriadne pozitívny príbeh, lebo len za posledný rok, kde klesla nezamestnanosť v okrese o dve percentá, až o dve percentá, kým na celom Slovensku to boli iba 0,3 percentá.
Pán poslanec, keď budete chcieť, tak vám potom môžem odpoveď teda dať písomne vypracovanú.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.11.2019 o 14:11 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:16

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda vlády, a rád si zoberiem ešte tie ďalšie čísla. Išlo mi o to, keď som položil túto otázku, aby naozaj bolo odprezentované niečo, čo je pozoruhodné. Všetky tie čísla, ktoré ste povedali, hovoria o tom, že ten zákon o najmenej rozvinutých regiónoch priniesol svoje ovocie napriek tomu, že mnohí sa tomu smejú, ale sú to pozoruhodné výsledky. A myslím si, že netreba ich brať ako samozrejmosť. A v tejto aktivite podľa môjho názoru treba pokračovať ďalej napriek tomu, že je tam množstvo pálčivých problémov vo všetkých týchto regiónoch, ale prináša to svoje ovocie. Takže chcem aj touto cestou poďakovať vám osobne ako podpredsedovi, ktorý to máte vo svojom portfóliu, ale aj vláde, a bol by som rád, keby sa pokračovalo v tom ďalej. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

28.11.2019 o 14:16 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:16

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán poslanec. Áno, je návrh pokračovať v týchto aktivitách a možno sa vrátim aj do kraja, kde ste vy pôsobili dlhoročne ako župan. Máme už mnohé okresy, ktoré majú podobné problémy ako najmenej rozvinuté okresy napriek tomu, že miera evidovanej nezamestnanosti je tam nízka, ale tie problémy majú preto, lebo mnohí ľudia robia v zahraničí. Čiže chceli by sme navštíviť aj tie okresy a venovať sa aj ich špecifickým problémom napriek tomu, že naozaj tá nezamestnanosť tam taká nie je. Ale ako som povedal, problémy a tak isto podpora miest a obcí je takisto potrebná, ako tomu je aj v súčasne definovaných najmenej rozvinutých okresoch. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

28.11.2019 o 14:16 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:19

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, Slovensko aj Nemecko sú zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o filmovej koprodukcii. Základným cieľom dohovoru je podpora rozvoja medzinárodnej filmovej koprodukcie. V zmysle čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky je dohovor medzinárodnou zmluvou, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzickým osobám alebo právnickým osobám a má teda charakter prezidentskej zmluvy a v zmysle čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky má prednosť pred zákonmi.
Pravidlá koprodukčnej spolupráce obsiahnuté v dohovore sú premietnuté do slovenského právneho poriadku, a to je práve zákon o Audiovizuálnom fonde. Spolupráca s Nemeckom v oblasti audiovízie a filmových koprodukcií je v súčasnosti na veľmi dobrej úrovni a jedným z cieľov mojej pracovnej cesty bolo práve nadviazať rozhovory, ktoré by smerovali k lepšiemu prehĺbeniu tejto spolupráce. O konkrétnych opatreniach by som v súčasnosti nerada hovorila, pretože všetko je závislé ešte od ďalších rozhovorov, ktoré sme vlastne začali štartovať. Pán štátny tajomník pre kultúru Spolkovej krajiny Berlín Torsten Wohlert ma informoval o systéme financovania kultúry v Spolkovej krajine Berlín. Ak by sme dokázali nájsť spoločný prienik kultúrnych aktivít medzi Slovenskom a Nemeckom, mohla by sa už existujúca dohoda o kultúrnej spolupráci zaktivizovať a zaktualizovať aj o oblasť audiovízie a koprodukcie, pretože práve tieto dve oblasti sú v súčasných kultúrnych trendoch veľmi atraktívne. Je na nás, aby sme s odbornými pracovníkmi pripravili takúto koncepciu spolupráce, ktorou by sme ale pre Nemecko boli zaujímaví. Následne sa bude dať hovoriť o konkrétnych záveroch, ktoré vyhodnotí aj vláda Slovenskej republiky.
A zároveň som sa počas svojej zahraničnej pracovnej cesty v Berlíne zúčastnila aj na koncerte Štátnej filharmónie Košice, ktorý sa uskutočnil vo veľmi atraktívnom berlínskom Konzerthouse, a to pri príležitosti pripomenutia si jednak 30. výročia Nežnej revolúcie a zároveň aj pádu Berlínskeho múru. Toto podujatie zorganizoval zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Berlíne a Slovenský inštitút v Berlíne s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. A v Berlíne som sa stretla aj s pánom veľvyslancom Slovenskej republiky v Nemeckej spolkovej republike, pánom Petrom Lizákom a s riaditeľom Slovenského inštitútu v Berlíne Ivom Hanušom a tak isto sme rokovali o ďalšej spolupráci a možnej predprezentácii našich veľmi kvalitných kultúrnych telies v Nemecku.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

28.11.2019 o 14:19 hod.

Ľubica Laššáková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video