10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:48 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán Pellegrini, človek, ktorý sa možno teraz ocitol na Slovensku po 30 rokoch, by vám možno uveril tie slová, ktoré ste tu tak vehementne odprezentovali ako čistú pravdu. No ale, bohužiaľ, len tú vašu niekoľkoročnú pravdu. No my žijeme tu na Slovensku, my sme neodišli zo Slovenska, lebo ho máme radi, a urobíme všetko pre to, aby sa nám tu žilo lepšie.
Tieto slová, ktoré ste tu tak predviedli, mali určitý váš tón alebo hlas, alebo tón v hlase. Ja vám pripomeniem prierez posledných rokov v zdravotníctve. Kto koho klamal. Kto oklamal sestry, pacientov, kto im vzal dôstojnosť, kto ich systematicky ponižoval a týmto postupom tak dramaticky znížil počet týchto obetavých povolaní na úroveň, ktorá teraz je, bohužiaľ, hrozná. Vážne ste tým ukrivdili pacientom, zobrali ste im právo na kvalitnú starostlivosť.
A skutočne by som mohla právom zvýšiť tón a hlas, no my chceme ľudí zachraňovať a náš premiér Igor Matovič to počas týchto dramatických dní naozaj dokázal.
A dokazuje to stále a má aj výsledky. A som vďačná, že máme takéhoto premiéra. Ďakujem za každý jeden ľudský život. Ešte raz vďaka. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:45 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vzhľadom k tomu, že som sa prihlásil ako posledný, tak nebudem kopírovať to, čo povedali moji predrečníci, ale poviem trošku k novinárom, hovoril ste aj kritizoval ste, pán Pellegrini, komunikáciu medzi pánom premiérom a novinármi.
Tak veľmi stručne. Neviem, či ste sledovali včerajšiu tlačovku, ako novinári z istého denníka naozaj tendenčne skákali, útočili a bez akejkoľvek slušnosti napádali premiéra. To je predsa premiér, myslím si, že nejakú slu... nejaká slušnosť komunikácie by mala byť zachovaná. Slušne ich na to upozornil. Toto tu dnes kritizujeme?
Myslím si, že váš bývalý šéf Robert Fico, ktorý nazýval novinárov hyenami, prostitútkami, kedy boli novinári prenasledovaní, dokonca, žiaľ, vyhasol život novinára spolu s priateľkou.
Tak ja vás poprosím, k tej komunikácii medzi vládou alebo pánom premiérom a novinármi moc sa nevyjadrujte.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:47 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na všetkých nedokážem zareagovať.
Pani poslankyňa Kavecká, keď som bol ja predsedom vlády Slovenskej republiky, na čele rezortu zdravotníctva sedela pani ministerka Kalavská, teda asi aj jej ste adresovali tie kritické slová, no a ona posledné štyri mesiace sedí po pravici pán premiéra Matoviča a riadi konzílium odborníkov zdravotníctva. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
No. A možno použijem takú anológiu pána premiéra, pretože sme neskončili minulý rok s nulou, ale sme skončili s deficitom 1,2 mld. eur a povedal, že sme ich ukradli, lebo deficit podľa neho vždy znamená, že sa niečo ukradne.
Tak mňa veľmi mrzí a ešte raz chcem odkázať všetkým občanom Slovenskej republiky, táto vláda ide skončiť s deficitom 12 %. To je 12 mld. Analógia pána Matoviča, idú ukradnúť 12 mld., a nenájdu ani obyčajných 460 euro pre každého starobného dôchodcu. Škoda. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 16:48 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:49

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci, som rád, že napokon predsedajúci, ktorý bol pred vami, pán Šeliga pochopil, že konal v rozpore s rokovacím poriadkom, pretože predkladateľ má právo vystúpiť hocikedy v rozprave a ja som sa o to uchádzal, ale bolo mi zabránené a som veľmi rád, že si potom priznal chybu a ja mu za to ďakujem, pretože je dôležité aj v tomto si priznať chybu.
Viete, možno zlomyseľnosť bola, aj teraz ste zle pomenovali pani ministerku, ale nikto sa tu nerehotal z koaličných poslancov, avšak keď tá zlomyseľnosť u koaličných poslancov je predovšetkým voči opozícii a dvojaký meter.
Čiže pán premiér Matovič vo svojom vystúpení, na ktoré nebolo možné reagovať, nielenže nepovedal stanovisko vlády, ako mal povedať stanovisko vlády, to bolo jeho vysvetlenie. A my by sme si veľmi radi vypočuli, ako napríklad hlasovala vláda a či tam boli aj nejaké iné hlasy, pretože máme napríklad informáciu, že pán minister Mičovský má s tým problém. Ja by som si to veľmi rád vypočul a dostaneme sa k tomu.
To znamená, jednak nepovedal stanovisko vlády, a ako to už býva, už to bolo aj pomenované, zbabelecky vystúpil bez toho, aby mohlo sa na neho reagovať. Pritom on bol ten prvý vždy v opozícii, ktorý toto kritizoval. Pozrite si to, vážení páni poslanci. Ak neveríte tomu, pozrite si to, v minulosti je toho neúrekom, ako on kritizoval iných ministrov alebo aj predsedu vlády, keď neumožnil vystúpiť tak, aby sa naňho mohlo reagovať.
Ale potvrdil jednoznačne to, čo som na začiatku povedal, môže akokoľvek hovoriť a znevažovať, že je tam iba jedna veta. Lepšie je jedna veta a silná veta, ktorá hovorí o tom, ako to je, ako nejaké omáčky okolo, a bude to hovoriť aj pán Grendel a hocikto, dôležitá tá veta, že je pravdivá.
A pán Matovič má založenú svoju politiku, je to tak, na podvode, krivých obvineniach politických oponentov a klamstvách na úkor voličov a ja dodávam, ešte aj na manipulácii. Pretože tak ako on tu predviedol, ako manipuluje s faktami, ako on sa prekrúca, tak to je, to je neuveriteľné.
Dokonca niektorí z vašich kolegov sú ochotní teraz aj na adresu novinárov povedať, že jednoducho oni boli, oni boli nepríjemní voči premiérovi. Premiér, ktorý nevedel odpovedať na otázku, či zverejní svoju diplomovú prácu, to je niečo drzé? To je podľa vás niečo drzé? Dámy a páni, veď to je na smiech. To ste nemysleli vážne, pán poslanec.
A to, čo predviedol s novinármi, však to, to je taká ukážka manipulácie, aká ani, ani sa nevidí tak často.
No a ďalšiu manipuláciu, ktorú použil, keď tu nebodaj začal hovoriť o tom, a že ten, ktorý hovorí, že jeho voliči žerú seno, povedal to a to. Vážený pán premiér Matovič, veď vám nikto neverí. Veď vy sám dobre viete, že toto povedal ešte za predchádzajúcej vlády tuto nesediaci pán Osuský o našich voličoch, a vy nebodaj to teraz chcete preklopiť, že nebodaj to Blanár povedal?
To je presne vaša metóda. Toto je vaša metóda, prekrúcať pravdu s vedomím, že tí druhí si to nebudú pamätať. Ale ja vám poviem, že to nie je tak.
Vy ste hovorili, že nikdy ste nepovedali, že som zlodej, no a čo? No nehnevajte sa, pán Matovič, ja vám budem teda citovať, keď hovoríte, že no a čo. A nepovedal som to len ja, že som citoval, ale dokonca to povedala pred zasadnutím poslaneckého klubu ZA ĽUDÍ pani podpredsedníčka Remišová, ktorá povedala, citujem: "Komunikácia, som zlodej, no a čo, určite nie je správna a aj o tom sa budeme rozprávať na koaličnej rade."
Dámy a páni, tak kto teda klame? Tuto pán, pán Igor Matovič, ktorý hovorí, že nikdy také niečo nepovedal? Tu je to čierne na bielom a môže si to pozrieť aj v ďalších, v ďalších citáciách, ktoré napríklad urobil aj denník SME.
No a ďalšia vec srdcervúca, ktorú začal rozvíjať pán Matovič. Nuž nehnevajte sa na mňa, ale ak z úst človeka počujem, že začne rozprávať nejaký príbeh o tom, ako on priniesol nejakého svedka kdesi ku generálnemu prokurátorovi, samozrejme, nepovie, kto to bol, potom vymyslí si ešte ďalšie veci okolo toho, jako to bolo, ale nikde nemenuje žiadne meno, je to jednoducho vyfabulovaná vec, tak ako bola vyfabulovaná, ak si spomínate, počas Radičovej vlády, že mu niekto ponúkal 20 mil. za povalenie vlády. Veď si to všetci dobre pamätáme. To je jednoducho fakt. A potom, keď mal ukázať toho svedka, tak to zľahčil a povedal, že to bol nejaký kamarát a on ho ani nebude zviditeľňovať.
Toto je metóda Igora Mačo... Matoviča. Dámy a páni, ak teraz si to nechcete priznať, ono na to prídete po čase, keď si vás bude natáčať, keď vás bude vydierať. Tak ako to robil aj príklad pánovi Hlinovi, veď to priznal. Preto odišiel. Pozrite si jeho video, hovorí, áno, vydieral ma a povedal som mu, že nech to teda zverejní, to, čo natočil. Nezverejnil to, tak ako nezverejnil informáciu, s akým cieľom sa stretol s Kočnerom. Dnes tu bude moralizovať pán Igor Matovič, keď má plnú koaličnú vládu ľudí, ktorí s Kočnerom komunikovali a riešili voľbu generálneho prokurátora? A hovoriť o tom, že Kočner je náš, ktorý vznikol ešte z kauzy Technopol a išiel tu celé, všetkými vládami a za našich vlád bol obžalovaný a dnes je odsúdený? Nehnevajte sa, toto je typické pre Igora Matoviča.
Ale doplním, lebo Igor Matovič opäť bude hovoriť, že klamem, pretože, viete, pre klamára je každý klamár a už to nebudem opakovať, lebo to je staré ľudové porekadlo.
Ale keďže hovoril o tomto srdcervúcom prípade, ako on priviedol nejakého svedka, tak si prečítajte, prosím vás, Plus 7 dní, rozhovor s generálnym prokurátorom Čižnárom, ktorý hovorí, citujem: "Matovič chcel u mňa vybaviť beztrestnosť pre známeho."
Dámy a páni, toto je tá rozprávka, toto je tá rozprávka, ktorú on prekrúti takýmto spôsobom, tak nech sa páči, zavolajte si pána Čižnára a spýtajte sa ho, aký, ako to bolo. Rozhovor Plus 7 dní jasne hovorí o tom, že si chcel u neho vybaviť pre svojho známeho beztrestnosť. Toto je pravá tvár Igora Matoviča. Nie tá, nie tá, ktorá sa pretvaruje pred novinármi. Nie tá, ktorá sa pretvaruje pred vami. Neuvedomujete si tú nebezpečnosť toho celého?
A on teraz nám bude nadávať, že sme banda? To si vyprosím, dámy a páni, za všetkých 15-tisíc členov na rozdiel od tých 45, ktorých má OĽANO. Toto skôr ma, a teraz mi prepáčte za výraz, známky bandy, lebo nikto nevie, kto je tých 45 ľudí, lebo ich nezverejnil. A pán Šipoš dokonca svojho času povedal: "No viete, aktualizujeme facebookovú, teda našu webovú stránku a my ich zverejníme. Ale nechceme ich zverejniť, lebo by boli lynčovaní."
Sú to verejní činitelia, dámy a páni, oni musia byť zverejnení. Čo ak práve z týchto 45 ľudí, ktorých tam máte nezverejnených, sú napríklad ľudia, ktorí sú nominantami v mnohých pozíciách? Možno aj preto to nechcete zverejniť. A nám ide hovoriť, že my sme banda? Igor Matovič? Veď to všetko, to, čo tu vidíte, to je práve, by som povedal, taký presne príklad toho, ako sa tvorí banda. A teraz česť výnimkám a vôbec vás nechcem urážať, ako to robí Igor Matovič, lebo som presvedčený, že mnohí ste skočili na lep Igorovi Matovičovi v dobrej viere, ale prídete na to, ako prišla na to Remišová, ako Verešová, ako na to prišli ďalší, ktorí odišli. Aj vás to čaká.
A nebudem uchádzať pred tým, keď tu mňa obvinil, že pozná sa strom podľa ovocia. Áno, dámy a páni, áno, obstarávali sme CT prístroje. A ako župan sme urobili prvýkrát vôbec, ani vláda, ani ministerstvo to neurobilo, tzv. elektronickú aukciu, ktorá je vyhlásená ako najtransparentnejšia súťaž. A jedna z firiem tam začala manipulovať a celá vec skončila tak, že my sme kúpili najlacnejšie CT prístroje vtedy aj s pozáručným servisom na sedem rokov za 2,2 mil. eur. Viete, za koľko kúpili v Trenčíne za Uhliarika, prepáčte, Pentliarika, to isté CT iba jeden kus aj s pozáručným servisom? Jedno CT 2,9 mil. eur, dámy a páni. A bol tam Matovič, ktorý sedel v tej koalícii.
Nehnevajte sa, jak tu niekto chcel nejaké predražené cétečko kupovať, tak to bol pán Suchánek, ktorý bol v jeho poslaneckom klube, ktorý musel odovzdať Bielu vranu. A celá správna rada, ktorá mu tú Bielu vranu odobrala, tak odstúpila a povedala by, povedala, že nikdy, keby vedeli toto, by mu Bielu vranu neudelili. A kde má teraz pána Suchánka? To je presne ten istý príklad, aj pán Suchánek od neho ušiel.
No a, pani Cigániková, nehnevajte sa, neviem žiadnu informáciu, čo ste povedali, ale to je absolútna nepravda. Dva prístroje sa kúpili za 2,2 mil. eur na sedem rokov pozáručného servisu, kde sa nedal ani cent naviac. A vy hovoríte 3 mil.? Však 2,2 boli dva. Ak ste to chceli účelovo povedať, no tak dobre, pretože je to pre vás typické, namiesto toho, aby ste sa principiálne zachovali, že zahlasujete za nedôveru, lebo ste povedali, že toto je pre vás problém. To, čo urobil Matovič, to, čo urobil Kollár, to, čo urobil Gröhling, a mohol by som menovať ďalej. Ale keď príde k lámaniu chleba, stiahnete chvost a začnete útočiť na tých druhých.
Ak sme hovorili, že jeho politika je založená na klamstve, no je to jasné. Veď si povedzme, kto hovoril pred voľbami a ťahal medové motúzy popod nos voličom, že všetky sociálne balíky budú zachované, keď sa dostanú do vlády? No bol to Igor Matovič. Ten istý Igor Matovič, ktorý dnes sa snaží ľudí oblbovať tým, že trináste dôchodky oni vyplatia.
Dámy a páni, a výhovorka, že dvanásť rokov sme my nedokázali trináste dôchodky ľuďom dať, je opäť manipulácia typická Igorovi Matovičovi. Pretože my sme začali s vianočnými príspevkami a povedali sme, a povedali sme, že keď bude na to ekonomika stačiť, chceme to pretransformovať na trinásty dôchodok. Ale viete, kedy sme, akú sme dostali Slovenskú republiku do rúk v roku 2012? S nezamestnanosťou takmer 15 %, dámy a páni. Pätnásť a pol percenta. A viete, koľko bolo na fonde nezamestnanosti v rozpočte za Radičovej vlády peňazí na podporu zamestnanosti? Veľká nula za pána ministra Mihála. Kde bol pán Matovič? My sme to dotiahli na percento, ktoré bolo pod päť v histórii, taká nezamestnanosť tu nikdy nebola. Zadlženosť 48 %. Ukazovatele také, že ratingy sme mali A+++. Vďaka tomu ste si aj vy požičali. Ináč by ste si nemohli ani požičať.
A teraz oni budú hovoriť o vykradnutej špajze? Áno, asi im to niekde napísali a možno aj vám, lebo vidím, že to čítate všetko z počítačov, že jednoducho toto je mantra, ktorú potrebujete neustále opakovať.
Pravda je ale taká, že ste oklamali, pán Matovič, ľudí. Trináste dôchodky im nedáte. Rovnako im nedáte ani to, čo sľubujete z hľadiska MHD a ďalších vecí, pretože vôbec to nemáte kryté. A chcete to hodiť len na plecia samosprávy. Ja som naozaj zvedavý, budeme to veľmi, veľmi sledovať.
Toto je úplne jasné klamstvo. Popri miliardách, ktoré si požičiavate, je pre vás problém, aby ste dali ešte ďalších 300 mil., presnejšie 280 mil., na trinásty dôchodok? Tak to môže vymyslieť len Matovič.
Že my sa smejeme z ľudí? Nie, my máme vždy v úcte ľudí. A môže sa tu smiať Matovič z toho, že sociálna demokracia tak alebo onak, a môže tu hovoriť o bande, pretože asi mu došli argumenty, tak preto útočí. To je presne on. A začne ironizovať.
Ja som ho neironizoval a ani by som to neurobil, keď on tuto nevedel ani vysloviť meno šéfky Európskej komisie a mňa ide kritizovať za to, že som začal hovoriť summit v angličtine, že sa uskutočnil v Bruseli? Ale vy ste sa smiali, pretože pre vás je práve táto metóda asi takisto jedna z metód, ktorú ste si osvojili od Igora Matoviča. A všetci tí, ktorí sa tam modlíte, presne to isté platí aj na vás, pretože to je o svedomí, aj vám sa to môže vrátiť. Aj vy môžete mať brept. Aj teraz pán predsedajúci breptol, čo sa týka pani ministerky. Ale toto je vaša metóda. Ale to sa nedá riadiť krajina takouto metódou, to je strašne málo, nehnevajte sa.
Igor Matovič ako čistá morálna autorita. Vy viete, mne je to naozaj na smiech, keď on rozpráva o tom, ako sa on bavil s mnohými lídrami atď. Ja som si pozrel krátky brífing, keď odtiaľto odišiel po tom, ako som ja dorečnil, a novinári sa ho pýtali: "No tak povedzte, ako je to s tou vašou angličtinou? Lebo Robert Fico hovorí, že vy neviete po anglicky, tak povedzte."
"No ja som všade, kde sa dalo, hovoril angličtinou, som povedal začiatok anglicky a potom, ako všetci lídri, išli sme k vlastnej materskej reči."
"Výborne, tak povedzte aspoň, čo by ste Ficovi odkázali po anglicky?"
"No že nech, že je politická mŕtvola."
"No ale povedzte to po anglicky."
"No však som to povedal po slovensky. No viete, ani neviem, ako sa povie politická mŕtvola."
Dámy a páni, pozrite si to v priamom prenose. Myslíte si, že toto je adekvátne množstvo slovnej zásoby na to, aby ste mohli niečo vyrokovať v kuloároch? Áno, stretnúť sa po boku, keď mám za sebou tlmočníka, sa hovoria oficiálne veci, ale všetky veci sa robia v kuloároch.
A opäť, opäť, ako je vlastné Igorovi Matovičovi, vyfabuloval jednu vec, ktorá sa týka údajne Igora, pardon, Roberta Fica, že vraj on si kdesi chodil. No to je typické pre Igora Matoviča, vymyslieť si niečo a jednoducho potom to podsúvať ľuďom.
Potom hovoril o tom, že, že dáte odmenu tým, ktorí budú udávať, a že prokurátor, preto nám to robí problém, lebo prokurátora oni budú môcť odvolať, a preto nám to robí problém. Nuž ja som sa tak zamýšľal, prečo toto hovorí Igor Matovič? Ale potom som si spomenul a asi to nebude ďaleko od pravdy. Viete, lebo keď niekto myslí na to, že chce mať pri odpovedi, ktorú dostane, a pri odpovedi na otázku, ktorú dostal od novinára, že chce mať toľko členov ako Hitlerova NSDAP a dokonca ešte viacej, to svedčí o jeho zmýšľaní. O jeho chúťkach autokratívnych, o jeho vodcovských chúťkach. A potom ja sa nečudujem, lebo práve takéto praktiky Hitler využíval, že jednoducho podporoval udavačstvo. A toto je nič iné len udavačstvo a Igor Matovič sa k tomu v priamom prenose jednoducho priznal.
Dámy a páni, hovoril, že nikdy nepodporil farmárov. Však tuto pri tomto pulte vám to povedal, že išiel na Tyršovo námestie a im poďakoval a podporil ich a tak ďalej, to je jedno, že či to urobil priamo na diaľnici, alebo keď blokovali cestu do Bratislavy? No ale urobil to a ešte sa priznal. Vám to vôbec nevadí? Veď toto je presne tá jeho metóda, prekrúcať, manipulovať s faktami. On sa tu prizná a vám to nevadí, ešte mu to aj, ešte mu aj zatlieskate. Bol na Tyršovom námestí.
Ale potom, keď to urobia za tejto vlády iní, ktorých si ani nedokáže vypočuť alebo aspoň niekoho poveriť, aby sa s nimi stretol, tak to chce dať do Trestného zákona. To jednoducho svedčí o jeho výbave.
Vykradnutá špajza. To už sa ani nedá rozprávať tieto nezmysly, ktoré on hovorí o tom, že vykradnutá špajza? Štvorpercentná nezamestnanosť? Najmenej ľudí v sociálnej sieti, ktorá najviac zaťažuje štátny rozpočet? Nezadlžená krajina, ktorá je ďaleko pod hranicou sankčných pásiem, a on hovorí o vykradnutej špajze?
No tak keby ste mali vykradnutú špajzu, tak vám nikto nepožičia tie miliardy, ktoré máte požičané, nikto vám to nedá. A keby vám ich dal, tak za iný úrok a nie záporný úrok, ktorý ste teraz dostali. Čo toto je za argumentácia? No hodná Igora Matoviča, pretože on v podstate sa sám priznal, že on tú školu flákal, on nevie vlastne, že čo to je ekonomicky, lebo on už nechodil ani do školy poriadne. Teraz sa priznal k tomu, ale vám to nevadí.
Áno, sme najlepší z hľadiska riešenia COVID-u-19. To súhlasím. A my sa k tomu hlásime, pretože práve vďaka opatreniam, ktoré prijala naša vláda, sme dokázali udržať tie čísla tam, kde sú. Avšak kto bol ten, ktorý ohrozil ľudí a predovšetkým starších ľudí, ktorí boli najviac ohrození v domovoch sociálnych služieb? No bol to práve pán Igor Matovič, ktorý namiesto tých rýchlotestov, ktoré boli najlepšie na to, aby sa mohol urobiť screening tých starších ľudí, tak chcel to vysypávať do Dunaja. Dámy a páni, to vám nevadí. A nevadí vám aj ten, ten jeho manipulatívny argument, ktorý povedal: "No však my sme kúpili polovičné množstvo, takže je to vlastne menej peňazí." Potom keď kupoval tie rýchlotesty. Ani to vám nevadí, dámy a páni? Ja, ja som šokovaný.
A dokonca ešte dokázal povedať takú hyenistickú vetu, že my sme chceli, aby umierali ľudia. Tak to nie, to si nezaslúži žiaden komentár. A neviem, to môže povedať len niekto, kto, kto nemá žiaden cit, o niekom druhom, že chce, aby umierali ľudia. Vy by ste to tiež povedali, dámy a páni, tak ako tu sedíte? Pani kolegyňa Záborská alebo ďalší, povedali by ste to? To je prosto presne metóda jeho. Takýmto spôsobom. A potom všetko zhodiť na plecia druhým.
Áno, hovorili ste, že nahrávanie nám vadí. Dobre, však všetci tí, ktorí konajú zlo, tak je to predovšetkým pre nich problém, ak sa nahráva, ale, pán Igor Matovič, vaša metóda je nahrávanie sa. A nie nahrávanie sa nielen vás, ale aj tých, s ktorými sedíte. A povedala to Veronika Remišová, ktorá tu teraz nesedí, v televíznej relácii jednej súkromnej, kde povedala: "Igor Matovič neustále klame a všetkých si nahráva." Dámy a páni, pozrite si to, môžete sa smiať, koľko chcete, pán Šipoš. Archívy nepustia, môžete sa na to pozrieť.
Ale ja sa čudujem, že jednoducho bez problémov fungujú vedľa seba. Aká to je dôvera? Ja už som to povedal, ako môžu ľudia dôverovať, keď oni sami si nedôverujú vo vnútri koalície?
Nuž a čo sa týka, k tomu plagiátorstvu sme povedali, že to je jedna z tých vecí, ktoré sme tam vypichli, ale dobre, vidím, že pre niektorých je to veľký problém. Ale mňa zaujíma, prečo vás netrápi, že taký minister Mičovský má s tým problém? Že pani Cigániková? Vy to tu zľahčujete, dokonca hovoríte, že sa ospravedlnil, je to v poriadku, napriek tomu, že iné hovoril predtým a iné teraz hovorí. Dokonca dokázal urobiť také salto mortale v tejto argumentácii, čo podľa môjho názoru do slovníka cudzích slov sa bude uvádzať pri salto mortale Matovičov výrok, čo sa týka jeho vyjadrení.
Čiže toto je vec, ktorá jednoducho nepustí, to sú fakty. Rovnako pustí, nepustí aj to, že Peter Pellegrini menoval mnohé vyjadrenia, ktoré mal na adresu Andreja Danka. Ja už to nebudem opakovať, ale poviem vyjadrenie iné, Jána Budaja, súčasného pána ministra životného prostredia, ktorý tu stál, keď sa rečnilo na odvolávanie Andreja Danka a povedal: "Vyzývam mladých, ktorí študujú, aby sa 17. 11. prišli dovolávať toho, nech nie je zosmiešnená celá akademická obec."
Pán minister, nepočul som, že by ste dovolávali sa akademickej obce a študentov, aby išli, a dokonca aj dekanov vyzývali, aby ich pustili na protesty proti Igorovi Matovičovi. Vtedy ste boli principiálni, dnes ste zaliezli a tvárite sa, však to je v poriadku, lebo prednejšia je vláda a potom nejaký boj s mafiou, ktorý sa snažíte tu prezentovať.
Nuž a k tomu, čo sa stále obhajuje, viete, to je neuveriteľné, že v podstate on obviňuje novinárov za to, že zverejnili takým spôsobom, ako zverejnili, jeho plagiát, a dokonca ich obviňuje z toho, že zmarili tie stámilióny, ktoré nedokázal vyrokovať. A nedokázal ich vyrokovať. Iba v tom fonde na transformáciu energeticky náročných odvetví, tam sme z 960 alebo 916 mil. išli na 300 mil., dámy a páni. Veď to sú stámilióny, to sú stámilióny a on jednoducho bez akýchkoľvek problémov ich obviní, lebo oni sú na vine, a dokonca povie bez mihnutia brvou, že, viete, ja som bol stále presvedčený, že to bolo dobre napísané, že tam je všetko, a ja už sa tam nechcem pozerať ani sa nebudem pozerať, a preto ju nezverejním. No čo je toto? Jednoduchá odpoveď: zverejním, pozrite sa. Dokonca on povedal, nestojím o verejný lynč. No tak potom, keď je to také zlé, tak potom prečo nestojí o verejný lynč? Preto, lebo jednoducho klamal a to je jeho pracovná metóda.
Platil dane, lebo to sa stále tu, neustále chváli, ako on odviedol nevedno koľko daní. Áno, platil dane pravdepodobne preto, aby si ich potom podvodne zobral. Podvodne zobral tým, že na DPH-čke klamal, ale nebol odsúdený kvôli tomu, že to bolo premlčané. To je perfektne sofistikované. Vám to nevadí, vážení koaliční poslanci. Ak vám to nevadí, výborne, to je vaša vizitka.
A dojemné bolo, keď on v podstate hovoril o tom, že, že on sa so všetkými stretol na summite v Bruseli a že im rozdával rúška. No, prepáčte, dámy a páni, ak toto je hlavná úloha premiéra Igora Matoviča, aby chodil a rozdával im rúška, namiesto toho, aby rokoval o stámiliónoch, ktoré mu ušli, ušli medzi prstami, a hovoriť o nejakých 43 mld., a pritom de facto po započítaní toho, čo budeme my do toho platiť, je to 13,5 mld. na celé obdobie, je prosto výsmech. Je výsmech len to, že on išiel rozdávať rúška, to je to najhlavnejšie, čo mohlo byť.
A hovoril o programovom vyhlásení vlády, veď my sme to priznali, dámy a páni, my sme aj zahlasovali za mnohé zákony a to sme tu priznali, ktoré boli v skrátenom legislatívnom konaní, ale mali sme problém s telekomunikačným zákonom. Mali sme problém s ďalšími, ktoré boli v skrátenom legislatívnom konaní a zneužité. A to, že pán Grendel tu rozpráva o tom, že o prokurátoroch bol tento zákon predložený len poslaneckým návrhom, no veď to máte v programovom vyhlásení vlády. To znamená, že za to je zodpovedný aj predsa premiér, lebo on to chcel. Tak sa nemôže jednoducho vyhovárať pán Grendel, že, že to bolo, že to, že to predložili poslanci a nemá s tým Igor Matovič vôbec nič. Veď to nie je pravda.
Bohužiaľ, pán Grendel, ten váš príhovor namiesto zásadného vyjadrenia sa k tomu, čo urobil pán Matovič, ste nič iné neurobili, bolo to také slabé aké ten čaj, čo ste tu prezentovali.
Ach. Dámy a páni... (Reakcie z pléna.) Áno, ja si môžem povzdychnúť, pretože aj tak je zbytočné vám čosi hovoriť, vy ste aj tak presvedčení, že zahlasujete, lebo budete si robiť, čo chcete. Ja som chcel aspoň takýmito príspevkami presne usvedčiť, presne to, čo Igor Matovič hovorí, prekrúca, a aká je pravda, dokázal som to aj v tom, čo som citoval, lebo on mi povedal, že ukážte mi, kde som to povedal, že som zlodej, no a čo? Veď to pani Remišová povedala sama, ak vám ani toto nestačí, tak ja som zvedavý, čo vám bude stačiť na to, keď v budúcnosti vás bude klamať o iných veciach a budú mať nedozierne následky pre slovenskú spoločnosť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2020 o 16:49 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán Blanár, toľko výmyslov, poloprávd a lží, to fakt musí mať človek veľkú kreativitu v hlave, aby toto dokázal vymyslieť, čo vy, ale zareagujem aspoň na niektoré.
Pýtate sa na našich členov. Keď zverejníte zoznam všetkých vašich členov, tak ho zverejníme aj my. Vy ho nemáte zverejnený a všetko zo zákona, čo máme mať zverejnené, to máme. Ak máte pocit, že niekde porušujeme zákon, nahláste to orgánom, ktoré to majú riešiť.
Ďalšie klamstvo je o pánovi Suchánkovi. To je taký typický príklad toho, ako to vysvetľujete. Vôbec tú cenu, tú Bielu vranu nemusel odovzdať, urobil to dobrovoľne. A to je ten zásadný rozdiel, urobil to dobrovoľne, nič nemusel odovzdávať.
A všetky tie reči vzletné, ktoré tu vediete, by vám ľudia možno uverili, keby ste tu nebačovali dvanásť rokov, nevychovali ste oligarchov, nenakúpil ste predražené CT-čká, a teraz sa tu tvárite ako svätý za dedinou. Ste popísaný list, máte za sebou veľmi zlé skutky a zhnité ovocie. Toto je vaša vizitka. Ako bonus sa pozrite do lavíc vašich kolegov, kto vás tu ešte počúva. Pozrite sa tam, jediný pán Richter tam sedí a počúva vás. (Reakcia z pléna.)
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:15 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:17

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, vy a vaše združenie nie je žiadna banda, ja s tým určite nesúhlasím, vy ste totiž niečo horšie, vy ste mafia. Sa vám čudujem, že po toľkých rokoch káuz, ktoré máte za sebou, vy verejnej tu niečo rozprávate o spravodlivosti a pravde? To nemáte v sebe ani štipku hanby? Tak toto už je fakt nonsens.
A nehovorte, že OĽANO oklamalo ľudí. Jediný, kto oklamal ľudí, bol SMER. Sľubovali ste nám krajinu, v ktorej sa nám bude dobre žiť, ale totiž nepovedali ste pravdu, že ste sľubovali krajinu, v ktorej sa bude žiť dobre, ale vašim ľuďom.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:17 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Blanár, ja len chcem vám tak poďakovať za tú dojemnú starosť o nás poslancov, aby sme neboli oklamaní. Myslím, že niet sa čoho obávať, skôr si myslím, že oklamaní boli mnohí iní. Jednu takú vec by som vám chcela povedať, nepočúvate.
Vyčítate Igorovi Matovičovi, že si privlastňuje niečo, čo nie je jeho, že niečo vyjednal sám. Igor Matovič vo svojom príhovore spomínal rokovania v Bruseli a spomínal a vyjadril vďačnosť aj celému svojmu tímu, ktorý tam s ním bol a ktorý s ním operatívne preberal všetky aspekty dohadovaných možností pomoci. Čiže táto, táto vaša poznámka možno vyplývala z toho, že ste ho poriadne nepočúval, čo hovoril. Ale toto mám pocit, že to tu tak viacej bolo počuť z úst vašich poslancov, poslancov SMER-u a poslancov HLAS-u, že nepočúvate poriadne, čo sa hovorí.
Chcem dať do pozornosti takú jednu vec, ktorá tu už bola spomenutá, včera zasadal súd v Banskej Bystrici kvôli CT-čku v nemocnici v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši a bol vynesený rozsudok. Šéf obstarávania dostal natvrdo sedem rokov a 500-tisíc eur musí zaplatiť. Už to tu bolo spomenuté, ale je to už rozsudok a je to niečo, čo je fakt, nie sú to žiadne domnienky.
Domnienkami nie je ani to, že Slovensko bola krajina, ktorá mala tretie najhoršie čerpanie eurofondov. Bola tu byrokracia, zlé nastavenie výziev. Vyčerpali sme iba 32 % eurofondov. V rokoch 2007 až 2013 sme museli vrátiť 997 mil. eur a z toho 599 mil. bolo chybou štátu. Ten štát bol vo vašich rukách. Ako ste tento štát riadili, ako vyzerá informatizácia slovenskej spoločnosti, ako vyzerajú informačné systémy v Sociálnej poisťovni, ktorá naozaj zasahuje do života... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:18 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:20

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, na základe vášho vystúpenia mi dovoľte pripomenúť vám len jednu z množstva káuz, ktoré máte za sebou. Ide o biznis z roku 2015. Pár dní dozadu sa slávnostne odovzdala časť úseku diaľnice D4, R3. Pozrime sa, ako vláda Roberta Fica konala pri tejto diaľnici.
Vykupovanie pozemkov pod budúcimi diaľnicami štátom za nevýhodných podmienok, na ktorom výrazne získali špekulanti. Štát zbytočne minul stovky miliónov eur len z toho dôvodu, že nezmenil nevýhodné podmienky výkupu pozemkov. Rozhodnutie vlády Slovenskej republiky obstarať diaľnicu D4 a rýchlostnú cestu R7 pri Bratislave ako PPP projekt vychádzalo zo zmanipulovaných podkladov. Ministerstvo dopravy si najprv obstaralo poradcu s konfliktom záujmov a potom spolu s ním skreslilo vstupné údaje do kľúčového testu výhodnosti. Oficiálne prezentovanú hodnotu za peniaze preferovanú od PPP projektu vylepšili o vyše 800 mil. eur, vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnil inštitút INECO po zohľadnení všetkých sociálno-ekonomických prínosov. Nemuselo to tak byť, ak by vedenie ministerstva dopravy reagovalo na staršie varovania, ktoré som spomínala, ako nevýhodné podmienky výkupu pozemkov. Pre úplnosť, odhadovaný rozsah škody spôsobený na majetku Slovenskej republiky je 1 mld. eur.
Na záver by som dodala, že môžeme si len domyslieť, čo za takýmito nevýhodnými podmienkami výstavby bratislavského obchvatu D4, R7 vrátane diaľnice mohla vtedajšia vláda vidieť. Asi by nám k tomu vedel povedať pán Počiatek viac.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:20 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, na vás pár prísloví, na tento prejav, čo ste tu predviedli. "Podľa seba súdim teba", pred chvíľkou ste to povedali, ste to zakričali, takže to sedí. Potom ďalej: "Zlodej kričí chyť zlodeja!" Veď vládneme len tri a pol mesiaca, takže súďte až potom, keď to bude relevantné.
Myslím si k tým diplomovým prácam, plagiát a kompilát sú dve rozdielne veci. Takže ten kompilát trošku viacej spomínať, vtedy sa to mohlo a dnes je to také, že je to diskutabilné. Takže toto je ten rozmer, ktorý, ktorého by ste sa mohli držať.
A vás počúvať, vaši poslanci, ktorí tu zase opäť nesedia, lebo vidno, že to je nadlho, tak si išli asi pospať.
No a ďalej COVID. COVID ukázal zrkadlo vašej vlády, my to len hasíme a pán premiér vám s nami, spolu s nami, dokážeme, že to zvládneme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:21 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:23

Jozef Bubnár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja som veľmi taký zmierlivý typ človeka, ja naozaj nechcem, pán Blanár, nič vyťahovať, ja len chcem sa s vami fakt tak porozprávať jak chlap s chlapom, však jak sa na vás pozerám aj spredu, aj zboku, vyzeráte naozaj ako inteligentný človek a ja nerozumiem, prečo stále vyťahujete, že trináste dôchodky, že táto vláda nechce dať ľuďom trináste dôchodky.
Moja zmierlivá duša naozaj dnes dostáva s roxorom po chrbte (povedané so smiechom), ale každopádne, pán Blanár, ja vám to skúsim povedať takto. Pred desiatimi rokmi som sa ženil, však vždy som bol dobrodruh (zasmiatie sa rečníka), ale my sme sa s manželkou rozhodli, že si budeme aspoň po tisíc eur ročne šetriť a raz, možno o päť rokov, si pôjdeme na nejakú vysnívanú dovolenku. Život sa nám vyvinul tak, že naša prvorodená dcérka v troch rokoch začala strašne krívať a diagnostikovali jej takú veľmi vážnu chorobu, ktorá sa volá Pertes, a všetky naše plány sa razom zmenili. Myslíte si, že sme tých 4-tisíc eur využili na dovolenku? Nie. Museli sme to minúť na kúpele, doktorov, medikamenty a všetko možné.
Viete, svet sa od marca ocitol v takom Pertese, volalo sa to COVID, spadli všetky svetové ekonomiky a plány, ktoré sme mali, možno aj tie trináste dôchodky, za ktoré by som prvý hlasoval, všetko sa zrútilo, naše sny, naše túžby, na ktoré sme si sporili, ako domček z karát.
Ja práve, naopak, obdivujem Milana Krajniaka, obdivujem Eda Hegera, ktorí aj v tomto ekonomickom marazme, v tejto agónii dokázali predsa nájsť cestu, ako sa dostať aspoň k nejakej ekvivalentnej zložke.
Takže práve naopak, pán Blanár, ja si myslím, že je za čo ďakovať našim ministrom aj v téme trináste dôchodky.
Toľko len som chcel povedať, ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2020 o 17:23 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video