11. schôdza

2.9.2020 - 2.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:27 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:55

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, vážená snemovňa, úprimne chcem vyjadriť radosť, že sme v Národnej rade sa dostali k tomuto prípadu a len krátko chcem povedať, že napriek tomu, že môj predrečník pán podpredseda Laurenčík to nespomenul, je evidentné, že Národná rada a vedenie Národnej rady si uvedomilo svoje postavenie Národnej rady, ktoré môže významným spôsobom sa vyjadriť a podporiť vládu v tejto veci, ktorá je pre obhajobu záujmov a práv občanov Slovenskej republiky v zahraničí a tobôž v Európskej únii veľmi dôležité. A ja som rád, že vedenie Národnej rady sa rozhýbalo, a teraz nebudem hovoriť, či som z Terchovej alebo odkiaľ, pretože nám záleží na každom občanovi Slovenskej republiky, aby sa cítil bezpečne, aby sa cítil bezpečne nielen v Európskej únii, ale aj mimo Európskej únie, ale tobôž v Európskej únii, kde si ctíme všetky ľudské práva, všetky dohovory, ktoré sa snažíme dodržiavať. O to viacej nám musí záležať, aby sme, ak sa niečo takéto zverejní a niečo sa dialo nekalé, čo určite cítime všetci, že sa dialo, tak aby sme k tomu dali jasné stanovisko. V tejto Národnej rade sa vyjadrovala Národná rada k mnohým situáciám, ktoré môžme pokladať, možnože ani neboli také dôležité, ako je práve toto. A myslím si, že teraz sme na správnom mieste a je dobre, keď takýmto spôsobom možno aj podporíme vládu, aby bola smelšia v tom, čo sa nám zdá doposiaľ, že nebola dostatočne smelá a razantná.
Pretože keď sa prejavil, alebo keď sa zverejnila nahrávka a záznamy z priemyselnej kamery z cely, z menovaného letiska, tak zrazu celý prípad nabral úplne iný rozmer. To bol iniciačný moment, ktorý sme my jednoznačne pomenovali a sme očakávali, že vláda bude robiť razantné kroky. Razantné kroky pri obhajobe záujmu našich občanov a teraz v tomto prípade Jozefa Chovanca. O tom nemôžeme ani len pochybovať, pretože to je vážna vec. A nám sa nezdá, že dostatočné je to, ak po štyroch nótach, ktoré napísal veľvyslanec alebo zastupiteľský úrad belgickým úradom, veľvyslanec, teda pardon, minister zahraničných vecí Korčok skonštatuje, však on urobil nejaký krok, že poslal nótu. Keď videl sám, že štyri nóty, ktoré boli poslané, v podstate nemali žiaden účinok, namiesto toho, aby si razantne pozval na koberec belgického veľvyslanca. Ale to je iná vec, pretože vy ste rozhodli, že tu pán minister Korčok nebude, a pritom si myslím, že by mal o čom hovoriť a mal by mnohé veci nám pomôcť aj vysvetliť a možno pomôcť aj skorigovať nejaké uznesenie, ktoré na poslednú chvíľu ste spytlíkovali u predsedu Kollára, pretože my sme predložili ako prví minulý štvrtok na riadnu schôdzu, ktorá má začať 16. septembra, tento návrh vyhlásenia, avšak zrazu pán Korčok musel bežať na koberček ku pánovi Kollárovi a potom k pani prezidentke a niečo takéto urobili. Ale dobre. Ja som rád, ešte raz to zopakujem, ja som rád, pretože máme tu konkurenčné vyhlásenie a myslíme si, že je potrebné o tom rokovať a pevne verím, že nájdeme dohovor, vzájomný, že je nejaké vyhlásenie, razantné, také, ktoré pomôže aj vláde konať trošku razantnejšie pri obhajobe záujmov prípadu Jozefa Chovanca.
Čiže z tohto pohľadu ešte raz konštatujem, že sme radi, a teraz mi dovoľte, aby som, keďže nie som v rozprave, ale predkladám tento návrh, predniesol tento návrh vyhlásenia, ktorý, ešte raz podotýkam, som dal minulý štvrtok v riadnom termíne, kde som, samozrejme, pána predsedu Kollára požiadal, že ak teda bude schôdza druhého, nech to zaradí na druhého, čo je dnes, lebo si myslíme, že je to akútne a je potrebné konať.
Vyhlásenie Národnej rady Slovenskej republiky k prípadu slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý zomrel po zásahu belgickej polície vo februári 2018. Národná rada Slovenskej republiky:
1. Vyjadruje pobúrenie nad aktuálnymi informáciami zverejnenými na videozázname o bezprecedentnom násilí belgickej polície voči nášmu občanovi Slovenskej republiky Jozefovi Chovancovi v roku 2018.
2. Dôrazne odmieta násilie belgickej polície a porušovanie základných ľudských práv zakotvených v medzinárodných dohodách, ktorého sa mala dopustiť neprimeraným zaobchádzaním s naším občanom a ktoré viedlo pravdepodobne k jeho smrti.
3. Odsudzuje používanie nacistických pozdravov príslušníčkou belgickej polície zverejnené na videozázname počas neľudského zaobchádzania s občanom Slovenskej republiky.
4. Vyzýva Belgické kráľovstvo podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa občanovi Slovenska namiesto pomoci dostalo neľudského zaobchádzania. Rovnako vyzýva k systematickému, systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v radoch belgickej polície, ako aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy.
5. Žiada vládu Belgicka a belgické vyšetrovacie orgány o dôsledné vyšetrenie tohto prípadu v súčinnosti so zástupcami pozorovateľov, vyšetrovateľov orgánov polície Slovenskej republiky.
Je to úplne opodstatnené. Ak niekto tu ututláva dva a pol roka tento prípad, tak je úplne opodstatnené, že Slovenská vláda má žiadať o takéto zastúpenie vo vyšetrovacích orgánoch. Nestačí len sedieť veľvyslancovi pri vypočúvaní bývalého ministra vnútra v belgickom parlamente Jambona. To nestačí, lebo to je verejné a to sa každý môže dozvedieť, ale čo sa týka vyšetrovacích orgánov, je to niečo iné.
6. Nalieha na vládu Slovenskej republiky, aby využila všetky diplomatické možnosti vo vzťahu k belgickej strane na pomoc poškodenej rodine slovenského občana a na urýchlené vyšetrenie brutálneho prístupu belgickej polície.
No a naostatok 7. Vyzýva komisára Európskej komisie pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby sa predmetným prípadom neľudského zaobchádzania s občanom Slovenskej republiky a teda aj Európskej únie zaobchá..., zaoberal.
Vážený pán predsedajúci, toľko z mojej strany a zároveň sa hlásim ako prvý do, ako navrhovateľ do rozpravy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.9.2020 o 15:55 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:02

Juraj Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi z poverenia gestorského výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny podať informáciu o prerokovaní návrhu predmetného uznesenia, je to tlač 231, vo výbore. V súlade z rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 225 z 31. augusta 2020 výbor prerokoval návrh uznesenia na svojej 10. schôdzi dnes 2. septembra 2020. Výbor prijal uznesenie č. 30, v ktorom vyjadril súhlas s návrhom uznesenia a odporúča Národnej rade toto vyhlásenie schváliť.
Pán predsedajúci, dal by som informáciu aj o, o druhej...

Pellegrini Peter, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pán spravodajca.

Gyimesi, Juraj, poslanec NR SR
... o druhej tlači 211, že v súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 201 z 31. augusta 2020 výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny prerokoval návrh vyhlásenia na svojej 10. schôdzi dnes 2. septembra 2020 a výbor neprijal platné uznesenie, nakoľko za predložený návrh uznesenia nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.9.2020 o 16:02 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:04

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Dámy a páni, ako som naznačil už pri predkladaní tohto materiálu a vyhlásenia, naozaj, prosím vás, berte to tak, že Národná rada musí byť tá, ktorá sa pri závažných veciach, týkajúcich sa našich občanov, musí vyjadrovať k takýmto závažným veciam. A môžeme teraz spoločne rozprávať o tom, stalo sa to vo februári 2018, bola strana SMER a ďalší, koaličná strana vo vláde a tak ďalej, ale musíme si pozrieť na to, ako sa to celé vyvíjalo. Pretože vieme, že informácia, ktorá sa dostala teraz na povrch z toho, čo sme dostali aj z ministerstva zahraničných vecí, je, že oficiálna smrť, ktorú deklarovala belgická strana po mnohých intervenciách, ktoré manželka zosnulého Jozefa Chovanca robila aj prostredníctvom veľvyslanca, bolo, že zlyhal, že mu zlyhalo srdce. Avšak nikto nevedel o tom, že existujú aj takéto nahrávky, len sa vedelo o tom, že občana Slovenskej republiky Jozefa Chovanca, ja som sa stretol s jeho rodinou, s otcom, dvoma bratmi, ktorí mi popisovali, že kto to bol. To bol človek, ktorý pôsobil dlhé roky v Belgicku. Podnikal tam. Slušne ovládal flámčinu, myslím si, že to ho robilo aj takým, že bol v takom domácom prostredí, dokonca rekonštruoval aj nejaké zastupiteľské priestory nášho veľvyslanectva a tak ďalej, a tak ďalej. Nehovoriac o tom, že to bol človek aj morálny, ktorý, myslím si, že tým svojím životom ukázal, pretože vyštudoval teológiu.
A potom si kladiete otázku, ako je to možné, že sa dostane do lietadla, sadne si na pravdepodobne sedadlo, ktoré nebolo jeho, ale bol zrejme v nejakom psychickom rozpoložení a namiesto toho, aby ho vypočuli, aby mu dali pohár vody, aby sa o neho postarali, zavolali na neho policajtov a tí brutálnym spôsobom ho odvlečú ako najväčšieho vraha! Brutálnym spôsobom! Ak ste si všimli tie, tie svedectvá, ktoré boli aj na verejnoprávnej televízii premietané, kde jeden zo svedkov presne hovoril o tom, že ja som mu pozeral jeho body pass, jeho lístok bol v poriadku. Nikto ho nemohol spochybňovať a keď videl, akým spôsobom policajti s ním narábajú, tak ešte ich okrikoval. Hovorí, však on má všetko v poriadku. Len jednoducho mu trebalo trošičku ho skľudniť a možno mu pomôcť a povedať mu, no tak sedíte tuto.
Brutálnym spôsobom ho dostali von odtiaľ, no a ostatné sme sa dozvedeli z videozáznamu. Z videozáznamu, ktorý úplne iným spôsobom iniciuje celý tento pohľad na vec. Ten videozáznam hovorí o neospravedlniteľnej brutalite, nehovoriac o tom, že dokonca tie vyjadrenia antihumánne záchranárskej pracovníčky, ktorá tam prišla a komentovala to, lebo je to na zázname, že nebude to žiadna strata v prípade, že skoná tento náš spoluobčan. No ako ináč toto môžeme brať, ako minimálne tejto skupiny, ktorá tam zasahovala, že berie občanov strednej a východnej Európy ako menejcenných, že nás majú tam ako za nejakých gastarbeitrov, nič iné, len ktorí sú tam na prácu, musia držať hubu a krok. No a potom sa dozvieme aj z vypočúvania, ktoré sa uskutočnilo ešte včera, bývalého ministra vnútra, ktorý je súčasným premiérom Flámskej časti Belgicka, Jambona, že v podstave on, v podstate ani o ničom nevedel. Dokonca aj prezidentka policajného zboru, ktorú mimochodom, aby ste vedeli, vykopli za šéfku Europolu. Tak ona hovorí, že tiež nemala žiadne informácie. A ešte niečo, ďalšie, čo teda ma naozaj pri sledovaní všetkých tých výstupov belgických médií najviac rozrušilo, je, že prokurátor dokonca stiahol tieto videozáznamy. Počujete to? Veľmi dobre. Prokurátor stiahol tieto videozáznamy. Chvalabohu, že sa niekto našiel a že napriek tomu, že ich mal k dispozícii, tak ich zverejnil, aby sa ukázala pravda.
Dva a pol roka, dámy a páni, sa vec, a my máme oprávnene si to myslieť, zametala pod koberec. Preto v našom uznesení dávame, aby vláda bola trošičku ambicióznejšia a žiadala prítomnosť našich pozorovateľov vo vyšetrovacom tíme. Aký to môže byť problém? Pán minister Korčok hovoril o tom, že budeme tam dôsledne to sledovať a tak ďalej. Pán veľvyslanec bude sedieť na tom vypočúvaní bývalého ministra Jambona. No, dámy a páni, čo nám to pomôže? Na verejnom vypočúvaní, ktorý si môžete pozrieť aj vy a prečítať si o ňom. My potrebujeme vidieť z vnútra, čo sa deje a čo sa tam prípadne ututláva alebo neututlalo. Toto je podľa mňa podstata, a to musím povedať, že chýba v tom uznesení, ktoré predložila vládna koalícia. Nestačí len to, že to budeme sledovať, apelovať, tlačiť a tak ďalej. Mali by sme žiadať.
Dámy a páni, dva a pol roka. Pri poznaní všetkých účastníkov tohto trestného činu nedospeli k žiadnemu záveru, na rozdiel od nás, kde sme aj pri vražde, ktorá sa stala, nešťastná a ohavná vražda novinára, pozvali aj pozorovateľov aj vyšetrovateľov zo zahraničia. Nikoho sme nevedeli, kto to urobil, do pol roka sa to vypátralo, dneska sú pred súdom. A tu, kde vieme, ktorí sa tam zúčastnili, kto tam bol, všetko vieme, a dva a pol roka sa to nevyšetrovalo.
Čiže my nechceme nejakým spôsobom zasahovať do suverenity Belgicka a do ich vyšetrovacích orgánov, ale máme absolútne právo sa domnievať na základe toho, čo sa doteraz udialo, že sa to ututlávalo a že niečo tam jednoducho nie je v poriadku.
A preto mrzí ma, dámy a páni, ak pán minister Korčok namiesto toho, aby razantne konal, ide a pýta si nejaké dovolenie od pani prezidentky aj od pána predsedu parlamentu: "Poďme nejako zareagovať na to vyhlásenie, čo teda tá opozícia predložila." No dobre, my sa neurazíme, ani nám o to nejde. Dobre, predložili ste ho vy, ale nás znepokojuje tá nečinnosť, ktorá, ktorá je zo strany ministerstva zahraničných vecí. Veď ako si potom môžete vysvetliť, náš zastupiteľský úrad, dámy a páni, v tom období podal štyri protestné nóty, kde sa snažili aj tlačiť na belgické úrady, aby konečne vôbec poskytli manželke Jozefa Chovanca diagnózu a správu, že čo sa vlastne stalo. Na to musel používať protestné nóty a napriek tomu, zoberte si, že dva a pol roka sa to ututlávalo. Tak z tohto dôvodu byť ministrom zahraničných vecí, vediac, že štyri nóty v podstate neviedli k ničomu, tak určite nebudem si len tak robiť nejakú protestnú nótu, ktorú pošlem do Viedne belgickému veľvyslancovi. No to je nedostatočné, dámy a páni. To je nedostatočné. Mal si ho zavolať na koberec.
Ja viem, že to je možno len gesto, lebo to nevráti Jozefovi Chovancovi život. No jasné, že nevráti. Ale je treba, aby bolo počuť o Slovensku, že obhajuje záujmy občanov, ak sa stala takáto nespravodlivosť. Ak sa takéto niečo udialo a dokonca v Belgicku, ktoré pokladáme za demokratickú krajinu. A o to viacej, keď dnes sa dozvedáme, že to nebol prvý prípad policajnej brutality. Ak ste čítali médiá, tak v roku 2010 takáto brutalita bola proti 26-ročnému človeku takisto spáchaná belgickou políciou. Preto z našej strany úplne opodstatnene dávame ako štvrtý bod, ktorý hovorí o tom, že belgické kráľovstvo aby podalo vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávanie prezumpcie neviny a tak ďalej, a rovnako vyzývame k systematickému zápasu proti prejavom fašizmu a rovnako aj proti etnickému rozlišovaniu občanov strednej a východnej Európy. Veď to je úplne normálna požiadavka. Lebo keď sa hocikoho spýtate, ktorý chodí na západ, a nechcem to generalizovať, ale, bohužiaľ, je to tak, hlavne tí ľudia, ktorí sú ľudia práce, ktorí robia so svojimi rukami a nie mozgami, ale ľudia práce, tak ich tam berú ako obyčajných gastarbeiterov, druhoradých ľudí. A to nám nevadí? To nám musí vadiť. A my musíme dostatočne razantne byť počutí nielen v Európskej únii, ale aj vôbec možno aj v svetovom, v celosvetovom meradle, lebo toto je brutálne porušenie práva.
Pravdepodobne, nieže pravdepodobne, už to je jasné, že na základe zásahu, neadekvátneho, brutálneho zásahu Jozef Chovanec skonal. Za hrozných vecí. Tak teraz si to zoberte, a to nechcem tak ako prirovnávať, zoberte si, nevinný človek, ktorý sa dostal do lietadla úplne legálne, pretože ak niekto hovorí o tom, že nemal lístok, no prepáčte, veď všetci tí, ktorí letíte, tak prechádzate cez niekoľko kontrol. Ak nemáte lístok, tak vás tam nepustia. No čo je to za nezmysel? Ako sa nás snažia oblbovať takýmito nezmyslami? S prepáčením. Ak už sa dostal na palubu lietadla, musel ho mať. Dokonca existuje očitý svedok, ktorý hovorí, že sa ho dvakrát pýtal, aby to verifikoval, že to je tak, a ten mu potvrdil, že je to tak. Tohoto zoberú, brutálne ho dostanú do takej pozície, že v podstate lekárska správa konštatuje, že bol mecha..., jeho smrť bola spôsobená mechanickým udusením.
A teraz si zoberme, ja neviem, vraha Breivika, ktorý vystrieľal polovičku ostrova, ktorého pokojne zoberú v putách a ho zoberú do nejakej cely a pustia mu tam televízor. Čo je toto? A ešte si aj hajluje. Vidíte ten obrovský rozdiel? A my preto nesmieme mlčať. A nesmie mlčať ani, ani vláda Slovenskej republiky. Ja byť ministrom zahraničných vecí, tak okamžite som v Bruseli a som so svojím ministrom zahraničných vecí. Ja byť predsedom vlády, tak okamžite kontaktujem predsedu vlády belgickej vlády a pýtam sa, čo sa deje. A rovnako predseda parlamentu by mal kontaktovať svojho kolegu a vytvoriť obrovský tlak, ktorý tu je opodstatnený po tom, ako oni dva a pol roka ututlávali tento prípad. To si povedzme úplne otvorene. Tu už nemusíme mať žiadnu politickú korektnosť, pretože tá je, nie je vôbec na mieste.
Takže, dámy a páni, ospravedlňujem sa možno za také trošku rozhorčenie, ale je oprávnené, pretože takéto niečo musí byť predmetom nášho záujmu a my musíme vyslať jasný signál nielen do Európy, ale aj do Belgicka, že toto musí byť riadne, jasne vyšetrené a chceme byť pri tom a dohliadať na to, lebo máme vážne podozrenie, ak prokurátor stiahne dôkazný materiál, ktorý je najdôležitejší, že jednoducho sa tam niečo deje nekalé.
Nuž a, ako by som to povedal, no, nejdeme sa hrať na predbiehačku. Ja som bol dnes predkladať tento návrh vo výbore pre ľudské práva a pochopil som už z podstaty samotného uznesenia, ktoré tuto kolega Gyimesi predložil, že vy nemáte záujem podporiť vyhlásenie, ktoré sme predložili my. Ale my sa nebudeme hádzať o zem, lebo to uznesenie bolo formulované tak, že nevyjadruje podporu, že je proti. Čiže koaliční poslanci hlasovali aj proti. Čiže je nám jasné, že chcete podporiť to vaše. Dobre. My to rešpektujeme. Ešte raz, som to povedal, ak to, že sme to predložili do rokovania Národnej rady, pomohlo tomu, že to dnes prerokovávame a že ste sa rozhýbali a máte tu aj svoje vyhlásenie, pomôže tomu, že tu prijmeme nejaké vyhlásenie, ktoré bude výsledkom nejakého konsenzu, tak my budeme len radi, verte nám, aby sa veci pohli a aby rodina Jozefa Chovanca videla, že spravodlivosť naozaj existuje a zároveň aj, že bude jeho rodina primerane odškodnená.
A preto vychádzajúc z tohoto vášho prístupu už na výbore pre ľudské práva chceli by sme vás požiadať o to, aby ste podporili doplnenie vášho vyhlásenia o body, ktoré tam chýbajú. A myslíme si, že by tam mali byť. Ak chceme naozaj, aby sme pomohli aj vláde a dali jej silnejší mandát, tak by bolo dobré, aby sme tieto body tam doplnili. A preto vás chcem poprosiť, aby ste podporili tento doplňujúci a pozmeňujúci návrh, ktorý vám teraz prečítam.
Je to pozmeňujúci návrh k poslancom Národnej rady Šeligu, Grendela, Laurenčíka a Pellegriniho a navrhujeme doplniť tieto body:
Ako bod g) - vyzýva belgické kráľovstvo podať vysvetlenie, ako sú chránené ľudské práva a zachovávaná prezumpcia neviny, ak sa občanovi Slovenska namiesto pomoci dostalo neľudského zaobchá..., zachádzania. Rovnako vyzýva k systematickejšiemu zápasu proti prejavom fašizmu v radoch belgickej polície, ako aj proti národnostným a etnickým predsudkom voči občanom strednej a východnej Európy.
Ja som to dostatočne pomenoval, tento bod, a zdôvodnil. Myslím si, že je opodstatnené po tom všetkom, čo sa udialo, aby tam aj takýto bod bol, aby si uvedomili, že sa tu niečo deje. Ako belgické médiá píšu, že mal zazvoniť nejaký alarm, nejaký zvonček alarmu a nezazvonil vtedy, kedy mal. Tak my ho pomôžme zazvoniť.
Ako bod h) - žiada vládu Belgicka a belgické vyšetrovacie orgány o dôsledné vyšetrenie tohto prípadu v súčinnosti so zástupcami pozorovateľov vyšetrovacích orgánov polície Slovenskej republiky.
Myslíte si, že toto je niečo ako nadpráca? Za tých okolností, ktorých sme teraz svedkami, je to povinnosť, by som povedal, a belgická vláda, ak chce si, a vyšetrovacie orgány, zachovať tvár po tom všetkom, čo sa udialo, mali by oni požiadať ešte, aby sme tam dali pozorovateľov, a nie aby sme to ešte my takýmto spôsobom žiadali. Ale myslím si, že týmto dáme vláde naozaj mandát, aby jednoducho toto požadovala od belgickej vlády. Nie je to nič nezvyčajné a myslím si, že teraz je to opodstatnené.
No a ako bod i) - vyzýva komisára Európskej komisie pre spravodlivosť Didiena Reyndersa, aby sa predmetným prípadom neľudského zaobchádzania s občanom SR, a teda aj Európskej únie, zaoberal. Myslíte si, že toto je takisto niečo, čo je naviac? Ja si to nemyslím. Veď toto sa udialo priamo pod oknami eurokomisára. Ak to tak prenesene môžem povedať, je to tak. A kde inde, ak nie práve v centre Európskej komisie Európskej únie, ktorú, na ktorú máme nejaký názor, ale jednoducho je niečo, čo má svoje pozitíva, ktorá nám zabezpečila, že tu máme mier, že tu žijeme 75 rokov v mieri. To sú veci, ktoré sú fajn, ale je potrebné, aby boli rovnaké kritériá a rovnaký meter používaný na každého. A preto si myslím, že eurokomisár by sa tým mal zaoberať.
Veď si len spomeňte, dámy a páni, aké tu boli vyhlásenia aj európskych poslancov v prípade vraždy Jána Kuciaka a ja si myslím, že je správne, že sa ozývali, lebo je to niečo, čo je neospravedlniteľné. Ale je rovnako potrebné sa ozývať aj pri tomto prípade a by som povedal, rovnako razantne, ak nie ešte viacej.
Čiže preto vás chcem veľmi pekne poprosiť, dámy a páni, a predovšetkým vás, koaličných poslancov, ktorí ste na výbore pre ľudské práva v podstate negatívne sa postavili k nášmu vyhláseniu. My to berieme naozaj s nadhľadom. Nám ide o to, aby sme prijali dnes vyhlásenie, ktoré pomôže, vyšle jasný signál do Európy, možno aj do sveta, že Slovensko si bráni svojich občanov, keď sa im, keď sa im deje krivda. A to musíme urobiť aj pre budúcnosť, pretože naši občania sú plnoprávni obyvatelia Európskej únie, a preto vás chcem poprosiť o podporu tohto doplňujúceho návrhu.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.9.2020 o 16:04 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, hajlujúci belgickí policajti udusili otca slovenskej rodiny a dva a pol roka to ututlávali. Na čom inom sa má zhodnúť tento parlament a celý slovenský národ, ako na tom, že to odsúdime? Ja nerozumiem tomu malichernému prístupu vedenia parlamentu, že vedeli, že sme na to upozornili v strane SMER ako prví, že vedeli, že sme priniesli prví uznesenie, a natruc potrebovali spraviť to svoje, to vlastné. Preboha, zjednoťme sa aspoň na tomto základnom morálnom princípe, že chránime vlastných občanov a že odsudzujeme nacistické vraždy a takéto príšerné zločiny. My, samozrejme, podporíme návrh vládnej koalície, keď tak veľmi trvala na tom, že to musí byť jej návrh. Ale chceme, aby bolo zdôraznené, že toto nie je ojedinelý akt voči východným a stredným Európanom. Voči slovanským národom existujú na západe predsudky. Tak asi tá pani policajtka, ktorá tam bola prítomná pri tej vražde, nehajlovala preto, lebo ukazovala lásku k slovanským národom, že nie? Spomeňme si, ako vznikol nacizmus, že to nebolo len o nenávisti k Židom, nenávisti k Rómom alebo k Afričanom, ale aj o nenávisti k Slovanom. A to tam pretrváva. Cítime tú diskrimináciu a to ponižovanie našich občanov. Prečo toto spoločne nejdeme riešiť? Toto je práve ten pozmeňovací návrh, ktorý chceme doplniť, lebo nerozumieme, prečo sa to nedostalo do návrhu vládnej koalície. A viete, veľmi nás mrzí, keď potom počúvame od vládnych predstaviteľov, ako je Igor Matovič, predseda tejto vlády, ktorý si nevie ani len zapamätať meno Jozefa Chovanca a napísal dneska do statusu Ján Chovanec. Veď to je naozaj odpudivé. Skúsme byť v tomto prípade morálni, skúsme prejaviť sústrasť rodine a pomôcť jej, ako len vieme. A skúsme prestať malicherne politikárčiť. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:22 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Chcem sa poďakovať pánovi Blanárovi za to všetko, čo tuná povedal, za to objasnenie tých okolností, aké sa stali. Som veľmi rád, že Národná rada Slovenskej republiky sa konečne rozhýbala, hoci ťažkopádne, ale konečne sa rozhýbala. Som veľmi rád, že SMER upozornil na tento problém, až na základe toho tuná prebieha aj táto diskusia po tom záverečnom uznesení. Už menej som rád, že tuná neni minister zahraničných vecí a že sme teda - aby som teraz zobral kolektívnu zodpovednosť za parlament - odsúhlasili, že tuná nebude a že teda nebude prítomný v takejto debate, preto, lebo bolo by určite o čom rozprávať, a tie spovedačky, ktorým by čelil, určite by boli veľmi zaujímavé.
Dámy a páni, tu treba skutočne zaujať čo najrazantnejší postoj, preto, lebo ide o občana Slovenskej republiky. A keď Národná rada, respektíve jej niektorí predstavitelia vedia byť veľmi kritickí, veľmi rýchli, veľmi razantní, napríklad čo sa týka udalostí v Bielorusku a porušovania ľudských práv v Bielorusku a tak ďalej, atď., tu ide o občana Slovenskej republiky a preto táto ťažkopádnosť, s ktorou Národná rada vôbec prijíma toto uznesenie po takom dlhom čase, ako ho prijíma, je skutočne na zamyslenie, že tí z koalície, ktorí tuná sedia, už dávno neprišli s týmto problémom, dávno nehovorili o ochrane občanov Slovenskej republiky, ale je to často pre nich iba jeden žúr. Tak toto neni žúr, vážená koaličná partia, toto je vážny problém občana Slovenskej republiky v zahraničí, kde boli porušené ľudské práva, a preto treba k tomu zaujať čo najrazantnejší postoj. Ide o občana Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:24 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Blanár, plne s vami súhlasím, so všetkým, čo ste povedali. Súhlasím aj s tým, že nechceme zasahovať do vyšetrovania nezávislých belgických vyšetrovacích orgánov, ale podčiarkujem a zdôrazňujem, chceme spravodlivosť. Chceme jednoznačne spravodlivosť. Musím povedať, že na živote slovenského občana v každom prípade záleží. A keď niektorí v Európskej únii chcú rozlišovať občanov Európskej únie I. kategórie a II. kategórie, tak chcem znovu veľmi dôrazne povedať, že bol to, okrem toho, že bol to občan Slovenskej republiky, bol to aj občan Európskej únie a občan I. kategórie, a to sa týka aj predstaviteľov Európskej komisie, ktorí by mali v tomto prípade zaujať rovnaké vyvážené stanovisko. A aj v tomto prípade na spravodlivosti, aj principiálnej spravodlivosti záleží.
Ak hovoríme o tom, že belgické orgány zlyhali, aj v tlači sa plne uvádza, že prokurátor stiahol záznamy z príslušného zásahu a dva a pol roka boli skryté, je to systémové zlyhanie belgických orgánov. Keď príde k nejakému pochybeniu na Slovensku, sme poučovaní o ľudských právach, o systémových zlyhaniach, o všetkých ostatných veciach, ale smietku v našom oku vidia, ale brvno vo svojom nechcú vidieť.
A to, čo je pre mňa absolútne neprijateľné, je tolerancia prejavov fašizmu v belgickej polícii. Je to morálne zlyhanie politickej scény Belgicka a ak k tomuto neprijme principiálne stanovisko aj Európsky parlament a Európska komisia, je to morálne a kritické zlyhanie aj týchto európskych orgánov.
Záver. Na živote občana Slovenskej republiky záleží. Sme Európania a záleží aj na živote európskeho občana.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:25 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ďakujem aj pánovi poslancovi Blanárovi za vystúpenie a chcem oceniť, že hoci neskôr, ale predsa len príslušné orgány v Belgii konajú, hoci podnetom na ich aktívne konanie bolo zverejnenie videa. Platí tu zásada, že lepšie neskôr, ako nikdy. My sme dnes spoločne s pánom Blanárom mali rozhovor s belgickými novinármi a v Belgicku prevláda zvláštna atmosféra. Pýtajú sa, či tento problém nie je hlbší. Je to naozaj iba individuálne zlyhanie policajtov? Alebo je to problém, ktorý súvisí so vzťahom obyvateľov tejto krajiny k Slovanom? Alebo je to problém prerastania extrémnych, rasistických a fašistických názorov do bežnej spoločnosti. Veríme, že spoločne sa nám podarí túto vec dotiahnuť do konca a budeme môcť aj spoločne oznámiť nielen teda občanom Slovenskej republiky, ale aj Belgicku, aké boli výsledky tohto vyšetrovania.
Pokiaľ ide o ministra Korčoka, chcem povedať, že v tom čase som bol premiérom, on zastupoval pána Lajčáka, ktorý bol v Spojených štátoch v New Yorku, nemal som jednu jedinú informáciu od štátneho tajomníka Korčoka o tomto prípade. Je smutné, že vláda zasadala minulý týždeň v stredu po tom, čo sme túto tému otvorili, a minister doniesol pod pazuchou jediný materiál, a to je podpora bieloruskej opozície za 750-tisíc eur. Toto je veľká hanba, že tam bolo všetko okamžite prijaté, ale ani jedno jediné slovo nebolo povedané o pánovi Chovancovi. Verím, že niečo prejde, súhlasím s kolegami, že nebudeme viesť tuná žiadne preteky, zahlasujeme za návrh, aby Národná rada jasne vyslovila svoj názor. Takže ďakujem Jurovi Blanárovi za vykonanú prácu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:27 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Blanár, chcel by som len k jednej veci sa vyjadriť. Ako si spomínal, je to bezprecedentný prípad. Nechcem si tu nejak vytĺkať politické body, ale chcem hlavne ministra Korčoka obhájiť, pretože si ho kritizoval, že si chodí pýtať nejaké dovolenia k predsedovi parlamentu, k pani prezidentke. Som ťa informoval, že on bol informovať pani prezidentku, aj pána predsedu Národnej rady o tom, aké kroky podnikal, a že koná. Nerobí po každom kroku, samozrejme, veľkolepé tlačovky a nevytĺka si na tom lacné politické body.
Hovoril si, že naše uznesenie navrhnuté nežiada, tak možno, že si zle počúval, pán poslanec, ale aj v bode C žiadame vládu, aj v bode D žiadame vládu a je to tam pekne popísané, že o čo. Takže aj žiadame a ešte by som sa dokonca zastal aj premiéra Matoviča, pretože si spomínal, že nekontaktoval svojho, svoj proťajšok, tak dnes zrovna som videl na Facebooku, že zverejnil list, ktorý dostal od predsedníčky vlády, ja neviem, či tá funkcia je takto v Belgickom kráľovstve, ale od svojho proťajšku v Belgickom kráľovstve, kde sa informoval a žiadal teda vyšetrenie.
A ešte na dôvažok mám takú informáciu, si hovoril, že ľudskoprávny výbor neprijal platné uznesenie, no možno, že by bolo dobré sa pozrieť na dvoch členov vašej strany, ako sa zúčastňujú na ľudskoprávnom výbore. Je to pán poslanec Fico aj pán poslanec Blaha, ktorí na tieto výbory nechodia. Možno, že keby tam dneska boli, tak to uznesenie aj vaše by mohlo byť, teda k vášmu uzneseniu mohlo byť to stanovisko aj inakšie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:29 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len krátko poviem k tomuto. Na živote Slováka Jozefa Chovanca záleží. Musím povedať, že pre mňa je neprijateľné, aby občania východnej Európy, kde patríme, Slovenky a Slováci boli braní ako občania II. kategórie. Nie je prijateľné, aby belgická vláda ututlávala vraždu dva roky. Ako je možné, že takéto niečo sa stalo, a ja ďakujem Jurajovi Blanárovi k tomu, ako povedal ten príklad, keď sa nechal pán Breivik zatknúť, zabil 77 ľudí, dostal 21 rokov v luxusnej base v Nórsku, kde má televízor, internet, možno aj nejakú posilňovňu. A tu máme na druhej strane Jozefa Chovanca, Slováka z východnej Európy, ktorý je, ako som počul, hoci ho nepoznám, otcom rodiny, dokonca sme tu počuli, že je príjemný človek. Nikoho nezabil a možno bol úplne nevinný. Prístup k nemu, no treba ho stĺcť, treba si na neho kľaknúť na 15 minút, v podstate ho zabiť. Toto je trest pre Slováka v Belgicku. A popri tom si ešte nejaká blondínka bude hajlovať. Nechápem, ako toto ešte v nejakej krajine, v ktorej v podstate je sídlo aj Európskej komisie, Európskej rady, je pre mňa absurdné.
Keď si spomenieme na to, že sa tu demonštrovalo proti smrti Filipínca Henryho Acordu, všetci sme boli v uliciach a keď zabijú Slováka, tak nikto nepovie ani slovo.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:31 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:33

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Juraj, ja sa chcem dotknúť tej časti alebo tej pasáže, kde si hovoril o tom doplnení uznesenia a ktoré sa týkalo spolupráce belgických vyšetrovacích orgánov a slovenských vyšetrovacích orgánov. Keď som bol predseda branno-bezpečnostného výboru, tak sme mali viacero takýchto prípadov, kde bolo normálne, keď sa niečo udialo Slovákovi v zahraničí alebo aj naopak zase nejakému cudzincovi u nás na Slovensku a malo sa to vyšetrovať, tak tá spolupráca bola normálna a je to prirodzené, že aj v tomto prípade by mala vláda Slovenskej republiky požiadať možno priamo ministerstvo vnútra slovenské, belgické ministerstvo vnútra, aby sme tam mali svojho zástupcu, aby si pozrel všetky tie postupy, ako sa, akým spôsobom to vyšetrovanie celé prechádzalo, prípadne možno aj slovenský prokurátor by sa na to mohol pozrieť, podobne, ako tomu bolo v tom najhoršom prípade vraždy novinára Kuciaka, kde tiež sme požiadali a naša Generálna prokuratúra požiadala zahraničie, aby dozorovali a pozerali sa na tento prípad, či sa tento prípad vyšetruje dobre a v rámci, v rámci zákona a v rámci legislatívy. Takže malo by tam byť doplnené toto uznesenie priamo o to, že chceme požiadať Belgičanov, aby dali aj nejaký dozor zo Slovenska, či to bude nejaký prokurátor, alebo to bude nejaký vyšetrovateľ z Policajného zboru Slovenskej republiky. Ak Belgičania urobili všetko dobre, čo asi neurobili dobre, ale ak nemajú čo skrývať, tak podľa mňa by mali radi uvítať takýto dozor nad tým, čo sa stalo nášmu slovenskému občanovi v Belgicku. Hovorím, je to normálne. Táto spolupráca, medzinárodná, je normálna, takže ja súhlasím, aby bolo doplnené toto uznesenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:33 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video