11. schôdza

2.9.2020 - 2.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 17:00 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:36

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým, ktorí ste reagovali na moje vystúpenie a budem sa venovať kolegovi Laurenčíkovi.
Viete, pán kolega Laurenčík, ja byť v koži pána Korčoka bez toho, aby sme my žiadali jeho prítomnosť pri rokovaní o tomto bode, by som prišiel sám osobne. A mohli by sme sa porozprávať o veciach, lebo možno konal ešte niečo viacej, lebo on hovoril na tlačovke, že vie zdokumentovať všetky kroky, tak mohol prísť a nám ich mohol zdokumentovať. A mohli by sme byť možno spokojnejší. Ale som nič také nezachytil okrem toho, že poslal verbálnu nótu. Však tie boli štyri poslané zo strany zastupiteľského úradu a výsledok bol aký? Dva a pol roka sa to ututlávalo. Čiže toto bol dôvod, prečo sme chceli pána Korčoka tu, a jemu malo osobne záležať na tom, aby tu bol sám z vlastnej iniciatívy.
A viete, pán poslanec, je mi normálne smiešne, jak vy hovoríte o tom, že však premiér sa vyjadril a dokonca telefonoval na Facebooku. Dámy a páni, čo sme to za Slovensko, čo to tu máme za premiéra, ktorý sa na Facebooku vyjadruje? Veď on je premiér Slovenskej republiky. On mal sadnúť do špeciálu a ísť priamo za premiérom do Belgicka vyžiadať si stretnutie. No ale dobre. A teda ste povedali, že v uznesení, že žiada vláda, áno, aby požiadala vládu Belgického kráľovstva o informácie z vyšetrovania zákroku o postupe bezpečnostných zložiek a tak ďalej. No čo to je za žiadosť vlády? Však to dostane bez toho, aby sme jej to dávali my do uznesenia. Preto dávam na doplnenie, že chceme priamo, aby súčasťou vyšetrovacích zložiek boli naši pozorovatelia zo Slovenska, aby sme mali istotu, že naozaj sa tam nič neututlalo. A preto vás chcem poprosiť o podporu môjho pozmeňujúceho návrhu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:36 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:38

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na úvod chcem poďakovať vedeniu Národnej rady Slovenskej republiky za to, že na začiatku schôdze umožnila minútu ticha na uctenie si pamiatky Jozefa Chovanca.
Dnes máme predložených niekoľko uznesení k tomuto prípadu zabitia pána Jozefa Chovanca. Nemyslím si, že je dôležité, či tento, tento počet bol vyvolaný nejakým tlakom médií, občanov, alebo opozície, alebo či jednoducho preto, že politici nie sú k tomuto prípadu ľahostajní a nechcú tento prípad ignorovať, ako to možno na prvý pohľad vyzeralo, pretože o tejto vražde už niektoré orgány vedeli viac ako dva a pol roka. Je dobrý signál voči Slovákom žijúcim zahraničí, ale aj doma na Slovensku, že náš štát nezostane ľahostajný voči tým, ktorým je v zahraničí ubližované. Ja verím, že naša slovenská diplomacia urobí dostatočné kroky k tomu, aby tento prípad nebol zahraný do autu, aby sa nečakalo na vyšetrenie a potrestanie vinníkov niekoľko rokov. Ja naozaj nechcem opisovať to, čo sa pánovi Chovancovi na letisku v Belgicku stalo. To sme mali možnosť všetci vidieť vo zverejnenom videozázname a nie je naozaj vhodné tento prípad zneužívať na nejaké politikárčenie.
Národná rada Slovenskej republiky je orgánom, je tou inštitúciou, ktorá nesmie zostať ticho a musí na zverejnené informácie reagovať. Aj poslanci nášho poslaneckého klubu sa stretli s pozostalými, s rodinou pána Chovanca. Vypočuli sme si ich svedectvo a sľúbili sme im, že do parlamentu prídeme s návrhom uznesenia, ktorým sa posunú veci ďalej, ktorým zaviažeme vládu, aby v tejto veci konala. Preto nechcem viacej o tejto veci zbytočne rozprávať a rovno sa dostanem k navrhnutému uzneseniu.
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k zabitiu slovenského občana Jozefa Chovanca belgickou políciou na Letisku Charleroi dňa 24. februára 2018. Národná rada Slovenskej republiky v nadväznosti na zverejnené informácie a videozáznam o neprimeranom zásahu belgickej polície voči slovenskému občanovi Jozefovi Chovancovi, ktorý vyústil v jeho úmrtie
a) vyjadruje solidaritu a sústrasť voči pozostalej rodine pána Jozefa Chovanca,
b) odsudzuje protizákonné konanie belgickej polície, ktorej príslušníci svojím surovým zásahom udusili, a tým de facto zavraždili slovenského občana Jozefa Chovanca, ktorý nekládol aktívny odpor. Odsudzuje neprofesionálne správanie príslušníkov belgickej polície, ktorí sa pri zákroku zabávali a smiali,
c) žiada vládu Slovenskej republiky, aby zabezpečila bezodkladné, zodpovedné a dôrazné vyšetrenie prípadu a trvala na potrestaní vinníkov, aby využila svoje diplomatické nástroje s cieľom zabezpečiť primerané odškodnenie pozostalej rodiny
d) poveruje predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, aby informoval vládu Slovenskej republiky o tomto uznesení.
Bratislava, september 2020.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, nemuseli sme stáť pri tomto bode a rozhodovať sa o tom, ktoré uznesenie predložiť, keby vedenie Národnej rady alebo vedenie poslaneckých klubov boli dostatočne zodpovední na to, aby prizvala aj opozíciu k tomu, aby sme sa mohli k takémuto uzneseniu spoločne pridať a mohli sme o tom rokovať naozaj zodpovednejšie.
Ja dúfam, že poslanci vládnej koalície zahodia politické tričká a že podporia aj snahu opozície vylepšiť predložené uznesenie koalíciou, aby sme naozaj dosiahli čo najlepší výsledok.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.9.2020 o 16:38 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:42

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, diskutujeme k uzneseniu k prípadu, ktorý v mojej tridsaťročnej diplomatickej praxi nemá obdobu a musím skonštatovať, že takýto prípad nemá obdobu ani v civilizovanej spoločnosti 21. storočia, ale, bohužiaľ, musíme sa, musíme sa k tomu vyjadriť, pretože je to naše, naša povinnosť a myslím si, že či už zosnulý pán Jozef Chovanec a jeho rodina, jeho blízki a všetci občania Slovenska si zaslúžia, aby sme, aby sme sa tomuto prípadu veľmi aktívne venovali.
Prípad úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca vnímame nielen ako zlyhanie časti belgických, belgických policajných orgánov, následne kontrolných inštitúcií, ale predovšetkým aj politických špičiek. Tu očakávam, že prípad sa vyšetrí a budú vynesené nielen trestnoprávne a disciplinárne postihy, ale bude vyvodená aj politická zodpovednosť voči tým politickým predstaviteľom, ktorí v tom čase nekonali alebo zahladzovali stopy po, po tomto brutálnom čine. Ide pritom o závažný precedens, pretože pravicový extrémizmus je nebezpečný po celej Európe a ak bude takto prenikať ďalej do či už policajných a iných bezpečnostných zložiek alebo do štruktúr exekutívy, alebo, alebo zákonodarných orgánov, bude, bude veľmi neskoro, ak to prerastie do nebezpečných rozmerov, ktoré nebudeme vedieť kontrolovať. Preto som ja presvedčený, že musíme zahájiť aj širšiu celoeurópsku diskusiu a v tomto, v tomto smere budeme navrhovať aj doplnenia do uznesenia.
Ak môžem vyzdvihnúť iniciatívu predsedu a jeho podpredsedov k tomuto uzneseniu, je to signál, že vieme, vieme, ako Národná rada vyslať veľmi silný signál smerom do Európskej únie a smerom voči belgickým orgánom, že ide nám o, o ochranu, ochranu našich občanov, či už je to občan Slovenskej republiky alebo občan Európskej únie.
Preto sme sa aj my, skupina nezaradených poslancov HLAS - sociálna demokracia, pripojili k tejto iniciatíve vedenia Národnej rady, pretože sú tam veľmi silné signály, ktoré, ktorými zaväzujeme vládu Slovenskej republiky, aby jednoznačne podnikla kroky, aby získala aktuálne informácie z vyšetrovania a následne aby predložila informáciu. Ja by som preferoval priamu účasť ministra zahraničných vecí, aby informoval osobne Národnú radu o tom, ako prebieha vyšetrovanie v Belgicku.
Vzhľadom na to, že uznesenie bolo predkladané niekoľko dní dozadu, za posledné dva dni sa udialo viacero, viacero udalostí v Belgicku. Ako viete, dňa 1. 9. 2020 prebehlo v belgickom parlamente vypočúvanie troch kľúčových hráčov v tejto kauze, a to bol bývalý belgický minister vnútra Jan Jambon, súčasný šéf belgickej polície Marc De Mesmaeker a bývalá šéfka belgickej polície Catherine de Bollová, ktorá, ako už bolo spomenuté, je v súčasnosti šéfkou Europolu. V tejto súvislosti zaznelo veľa, veľa nepresvedčivých stanovísk zo strany týchto troch predstaviteľov pri vypočúvaní a vyzýva to výrazné pochybenia o tom, že došlo, došlo k závažným pochybeniam nielen na úrovni polície, prokuratúry, ale dokonca aj dozorujúcej sudkyne a sú aj podozrenia, že o, o týchto skutočnostiach mal byť informovaný aj bývalý minister vnútra Jan Jambon.
V tejto súvislosti treba skonštatovať, že videozáznam z tejto, z tohto zásahu s dôkazmi o brutalite, brutalite voči pánovi Chovancovi bol teda dlhodobo utajovaný hlavne zo strany dozorujúceho prokurátora a dostal sa na verejnosť iba vďaka neúnavným snahám pani, pani Henriety Chovancovej, manželky zosnulého, ktorá musela kvôli tomu aj dokonca vymeniť svojho právneho zástupcu. Takže je treba poďakovať veľmi pekne pani manželke, že svojimi neutíchajúcimi snahami dosiahla to, že sa dostali na svetlo sveta významné, významné dôkazové materiály.
Je teda veľmi dôležité, aby Národná rada popri tom, že dala úlohu vláde Slovenskej republiky, aby zaujala jasné politické stanovisko proti takýmto prejavom politického prekrývania tejto kauzy na, v Belgicku a tie prvotné informácie, ktoré mám, tie postrehy z vypočúvania zo strany kolegov zo Sociálnodemokratickej strany Belgicka naznačujú, že je tam veľmi veľa otvorených otáznikov, ktoré bude sociálna demokracia dôsledne sledovať, aby sa vyvodila predovšetkým politická zodpovednosť z tejto kauzy, pretože je zjavné, že aj belgická verejnosť už vyjadruje obrovské znepokojenie z toho, čo sa udialo za posledných dva a pol roka pri vyšetrovaní tejto kauzy. Ale úlohou nás, na, na poslancov Národnej rady je trvať aj na tom, aby popri trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti bola vyvodená aj politická zodpovednosť, t. j. aby príslušní belgickí politici, ktorí zlyhali, aby odstúpili zo svojich pozícií a stiahli sa z politickej scény. A v tomto, v tomto prípade popri mojej komunikácii so sociálnodemokratickými partnermi som apeloval aj na kolegov z liberálnych alebo kresťanských strán, ktoré v minulosti tvorili koalíciu s nacionalistami z flámskej národnej strany NVA, aby sa tiež prihovorili u svojich kolegov v Belgicku, aby dôsledne trvali na vyšetrení tejto kauzy a hlavne trvali na vyvodení politickej zodpovednosti.
Takisto je veľmi dôležité, aby sme do tohto procesu zapojili Európsky parlament, ktorý má v tomto zmysle vyšetrovacie a monitorovacie právomoci, ako ste videli aj v prípade vraždy dvoch mladých ľudí na Slovensku, kde Európsky parlament okamžite zahájil svoju aktivitu. V tomto prípade je zatiaľ, je zatiaľ na pôde Európskeho parlamentu ticho, ale začul som signály, že niektoré politické frakcie začali zisťovať možnosť spustenia monitorovacieho mechanizmu v Belgicku. Na budúci týždeň by sa malo, by malo padnúť na koordinačnej porade európskych frakcií rozhodnutie, či sa spustí monitorovací mechanizmus voči tejto kauze v Belgicku. Z tohto dôvodu je tiež veľmi dôležité, aby Národná rada vyzvala a podporila Európsky parlament v týchto jeho snahách.
V tomto duchu by som teda navrhol doplniť uznesenie Národnej rady o dva body vzhľadom na to, že ešte pred dvomi dňami tieto, tieto súvislosti neboli známe, takže vlastne tieto dva body dopĺňajú, dopĺňajú uznesenie Národnej rady, vedenia, tlač 231, a po prvé, navrhujem vložiť nový paragraf medzi písm. b) a c) s nasledovným znením: "Vyjadruje protest proti neodôvodnenému naťahovaniu vyšetrovania a zatajovaniu dôkazových materiálov a vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti voči tým, ktorí sa na týchto nezákonných aktoch podieľali.". To je vlastne k tým, k tým aktivitám niektorých politických kruhov, ktoré, ktoré nekonali.
Druhý bod: "Vyzýva Európsky parlament, aby vzhľadom na policajnú brutalitu spojenú s použitím extrémistických a xenofóbnych prejavov vyjadril svoj politický postoj k celému prípadu, monitoroval jeho vývoj a dohliadol na jeho spravodlivé a urýchlené vyšetrenie.".
Poprosil by som, aby sa o tých dvoch bodoch hlasovalo samostatne, pán predsedajúci.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

2.9.2020 o 16:42 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:52

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Som rada, že naprieč politickým spektrom sa poslanci Národnej rady Slovenskej republiky rozhodli dôrazne prijať vyhlásenie k prípadu slovenského občana Jozefa Chovanca. Je neprípustné, aby sa v 21. storočí diali takéto trestuhodné činy. Váhou poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky žiadam, aby pán minister zahraničných vecí Slovenskej republiky prišiel k nám do pléna a objasnil nám detaily, ktoré ako minister a člen vlády Slovenskej republiky v tejto vecí robí. Stalo sa to občanovi Slovenskej republiky a my zastupujeme občanov Slovenskej republiky, takže som presvedčená, že na tieto informácie máme právo a člen vlády, ktorá sa zodpovedá Národnej rade, je povinný na požiadanie aj časti pléna predstúpiť.
Rodine Jozefa Chovanca vyjadrujem úprimnú sústrasť.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:52 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, ja súhlasím s tým, že belgické orgány dva a pol roka tento prípad ututlávali a treba tlačiť na politickú zodpovednosť konkrétnej strany, a to boli krajne pravicoví nacionalisti z Flámska, ale nezužujme tento problém iba na pravicový extrémizmus. Tá policajtka zjavne nebola, alebo nevieme, či bola voličkou flámskych nacionalistov, ona jednoducho hajlovala preto, lebo je zjavne bežné v belgickej spoločnosti takéto prejavy preukazovať voči ľuďom z východnej alebo strednej Európy. Na toto sa, nad týmto sa zamyslime a zaoberajme sa tým, ako sa systematicky ponižujú východo a Stredoeuréopania alebo slovanské národy. Hovorme o dvojitej kvalite potravín. Hovorme o tom, že v tej istej korporácii v Nemecku dostane zamestnanec trojnásobný plat cez paritu kúpnej sily, ako Slovák v tej istej korporácii na Slovensku. Hovorme o tom, ako sa vraždili, rasovo vraždili Poliaci vo Veľkej Británii, alebo sa bili len preto, že majú rasistické predsudky v západných spoločnostiach. Hovorme o prípadoch poľského inštalatéra vo Francúzsku, o ktorom tu bola obrovská kampaň, aby Francúzi nepodporili európsku ústavu. Spomeňte si na to! To nie sú náhody a vyvrcholením toho celého je udusenie otca slovenskej rodiny. Toto nie je náhoda. Tu sú predsudky a diskriminácia voči slovanským národom. Prečo sa dokážu brániť Afričania v Amerike a keď zomrie Afričan, tak je z toho obrovské celosvetové hnutie Black Lives Matter, ale akonáhle zomrie Slovák, nič podobné nevidíme. Žiaden Slovak Lives Matter, nič také. Toto je nespravodlivé a neférové.
A potvrdil to aj rakúsky predseda vlády Sebastian Kurz, ktorý hovoril o arogancii západu voči východnej Európe. O tom, že nemôže fungovať politika zdvihnutého prsta. Protestoval proti tomu, že nás označovali za rasistov v prípade kvót. Toto všetko sú len predsudky voči strednej a východnej Európe, a to jednoducho musí prestať. Toto nie je len problém krajnej pravice.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:53 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Udalosť, pri ktorej zahynul Jozef Chovanec, sa udiala 23. februára 2018, v čase, keď vládla strana SMER a premiérom bol Robert Fico. Možnože slovenská vláda mohla byť aktívnejšia na vyšetrenie vraždy Slováka aj v tomto období, veď bolo spomenuté, že žiadala to manželka zosnulého Jozefa Chovanca. Strana SMER - SD mala a má dnes svojho komisára v osobe Maroša Šefčoviča, ktorý je členom Európskej komisie. Je to skúsený diplomat, ktorý mohol a môže tiež prispieť k urýchleniu vyšetrovania tohto prípadu. Svoju moc spustiť monitorovací mechanizmus majú aj naši slovenskí europoslanci a určite nebudú ticho. Som presvedčená, že európske inštitúcie kriticky zhodnotia zneužívania policajnej moci vo svete a zároveň nezostanú ticho pri takejto tragickej udalosti v srdci Európskej únie.
Chcem ubezpečiť kolegov, ktorí kritizujú kroky premiéra Igora Matoviča a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko pre to, aby bola smrť nášho slovenského občana vyšetrená. Verím, že Národná rada nájde spoločné stanovisko a tento prípad bude vyšetrený.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:55 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Kmec, rozumiem diplomacii aj diplomatickému jazyku, ale myslím si, že v tomto konkrétnom prípade by už diplomatická reč mala ísť bokom. Belgickí policajti zabili slovenského občana, hajlovaním nad jeho telom si robili z celej tejto nešťastnej situácie srandu a niektorý z nich dokonca vraj poznamenal, že veľká škoda to nebude. Čo je však ešte veľmi vážne, je, že systém sa snažil dva a pol roka toto celé kryť. Áno, všade sa nájdu zvieratá v ľudskej koži, v každej krajine, možno aj v každej polícii, ale systém policajný, možno aj prokurátorský sa snažil tento ohavný trestný čin kryť.
Dúfame, že tento postoj systému belgického nie je prejavom často opakovaným prístupu starých členských krajín k novým krajinám. Vieme dobre, že mnohokrát a mnohé príklady to potvrdili, máme pocit, ako keby sme boli občania II. kategórie. Bolo to pri kvalite potravín, ale toto je tá najtragickejšia forma, s akou sme sa doteraz stretli. Áno, Národná rada by sa mala spojiť a dať nejakú podporu aj nášmu ministrovi zahraničných vecí pánovi Korčokovi. Ja veľmi verím a verím, že sa tak udeje, ale zároveň nám bude blikať červená kontrolka, či pán Korčok urobí dosť pre to, aby bola vyvodená nielen politická, ale aj trestnoprávna zodpovednosť.
Nerozumiem niektorým krokom, napríklad tomu, že nepredvolal na koberček belgického veľvyslanca, že stačí nejaká nóta. Ešte raz, zatiaľ má našu podporu, veríme, že sa do toho vloží celá slovenská diplomacia, ale bliká nám červená kontrolka. V opačnom prípade bude musieť niesť zodpovednosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:56 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som ešte rád doplnil pána kolegu Kmeca práve k tomu včerajšiemu vypočúvaniu, ktoré sa uskutočnilo práve s flámskym premiérom Janom Jambonom, bývalou policajnou šéfkou Catherin De Bolle, ktorá je dneska šéfkou Europolu, aj generálnym komisárom federálnej polície Marcom De Mesmaekerom. To vyšetrovanie trvalo päť hodín. Ja som si ho, ja som si ho vypočul a preložil, nechal preložiť a v podstate zostalo strašne veľa nezodpovedaných otázok. To, čo včera jednoznačne vyšlo na povrch, je, že informácie sa nedostávali tam, kam sa mali dostať. Či už nedbanlivosťou, alebo boli informácie zámerne utajené, a kto bol za ne zodpovedný, sa včera na pôde parlamentu taktiež adresovalo. Slovo krytie niektorí poslanci včera spomenuli niekoľkokrát. Kto napísal túto krátku policajnú správu, na ktorú sa Jambon spoliehal? Prečo sa v nej neuvádzalo, že na Chovancovi sedelo viacero agentov niekoľko minút? Kto vedel, čo sa deje v cele a kde sa tieto informácie zasekli? Na tieto otázky bude musieť odpovedať interné policajné vyšetrovanie. Po viac ako dvoch rokoch vychádzajú na povrch závažné otázky postupu nielen policajných, ale aj súdnych zložiek a lekárskych postupov. Očakávame, že aktivitu, ktorú vyvinieme my ako poslanci Národnej rady, počas tohto obdobia a bude, počas budúcich týždňov a mesiacov budú padať hlavy vo všetkých radoch, ktoré vo svojom konaní v Belgicku pochybili. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 16:58 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, viete, stáva sa, že občania, občanom Slovenskej republiky v zahraničí, že občania skončia svoju životnú púť v zahraničí. My sme aj v tomto roku v Liptovskom Mikuláši pochovali nášho dobrého priateľa, obyvateľa mesta, ktorý v Maroku na srdcovú slabosť ukončil, a musel byť teda pochovaný vo svojom rodnom meste. Ale ja by som chcel oceniť ten návrh, ktorý podal pán kolega Peter Kmec, na rozšírenie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky o výzvu smerom k Európskemu parlamentu a možno aj kolegov z koalície požiadať o to, aby čo najviac návrhov bolo prijatých, aby to naše vyhlásenie, uznesenie bolo čo najširšie, a to z toho dôvodu, že naozaj to vyšetrovanie treba urobiť veľmi precízne. Naozaj sa tu, budeme zvedaví, že vlastne čo sa akým spôsobom stalo, pretože dnes politizovať na túto tému tým spôsobom, že však sa to stalo 23. februára 2018, keď skutočná pravda vyšla na povrch až v auguste 2020 a reakcia prichádza teraz z našej strany, naozaj by sme mali my ako Národná rada, poslanci, trvať na tom, aby sme získali, aby Slovenská republika, vláda Slovenskej republiky získala čo najrelevantnejšie informácie a trvala na čo najprísnejšom potrestaní všetkých hajlujúcich a organizátorov tohoto nechutného činu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 17:00 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Celý život som presvedčený o tom, že zlu sa má čeliť, že sa mu nemá nastavovať druhé líce. A to, čo sa stalo nášmu občanovi, bolo kryštalické čisté zlo. A bol to kriminálny čin ľudí, ktorí sa ho dopustili a verím, že spravodlivosť ich dostihne. A nemyslím si, že je zásadný rozdiel v názoroch celej snemovne na to, ako sa má v takomto prípade postupovať. Ale nemôžem si pomôcť. Do pamäti sa mi derie meno Sendrei. Spomínam si, že tohto občana Slovenskej republiky pripútali v Revúcej k radiátoru a tam zhasol. To sa stalo tu v tejto krajine a nemali sme uznesenie Národnej rady. Tí, ktorí videli výchovnú fackovaciu tých cigánskych chlapcov, si tiež môžu povedať, že toto asi nebolo celkom v poriadku. A tí, ktorí sa dočkali po rokoch v týchto dňoch výsledku akcie Moldava nad Bodvou, ktorá bola zametaná všelikam a sotva priznaná zodpovednými, by sa tiež mali zamyslieť, či sme my tí, ktorí tomu vždy dokážeme čeliť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.9.2020 o 17:02 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video