15. schôdza

13.10.2020 - 14.10.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja nebudem reagovať na tú zmesku právd, poloprávd a klamstiev, ktoré tu pán Kotleba uviedol. Ja budem reagovať na to, že som si všimol, že pán Kotleba má tendenciu oslovovať prvým menom kolegov poslancov, aby tým vyvolal dojem, že si s nimi tyká. Pre tento prípad, že by vznikla tu takáto pochybnosť, chcem ubezpečiť verejnosť, že ja si so žiadnym fašistom – či už odsúdeným, alebo neodsúdeným – netykám. Ja si netykám so žiadnym smerákom ani s nikým podobným. Len aby bolo jasné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 15:59 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No škoda, že neviem reagovať a nemôžem reagovať na pána Baránika... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
131.
Nemôžte.


Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Samozrejme, že nemôžem, škoda.
Vážené kolegyne, kolegovia, tak otázka do pléna. Ja sa vás skutočne všetkých pýtam, ale pýtam sa aj občanov Slovenskej republiky, prečo sa tento zákon dnes predkladá. Mám taký pocit, že zrejme vláda Slovenskej republiky chce odovzdať; alebo aby sme prevzali zodpovednosť za skutky, ktoré sa udiali od mesiaca marec 2020.
Dámy a páni, ale vráťme sa do mesiaca marec 2020. Tá situácia bola taká, že cirka 5, 6, 7, 8 prípadov denne. Dneska máme 500, 800, 1 000 až 1 900. Myslím, že ešte 2 000 sme neprekročili. Samozrejmá vec, že vláda musí niečo robiť. Ale, dámy a páni, uvedomujete si, že čo sa vlastne chystá od 15. 10. 2020? Však vláda chce úplne anulovať činnosť v rámci celej Slovenskej republiky. Však ako povedal pán Sulík v relácii, dneska som ho počúval o dvanástej, však sa chce zavrieť minimálne 20-tisíc reštaurácii v rámci celej Slovenskej republiky. A pritom sú na to dôvody, vážení priatelia? No nie sú na to dôvody, pretože podľa informácií zatiaľ máme päť prípadov, kde sa dokazuje, že, áno, že nákaza vznikla práve z reštaurácií.
Kolegyne, kolegovia, tento zákon nie je dobre pripravený. Ako pán Kotleba pred chvíľou povedal, predkladateľ alebo teda ten, čo hovoril o tomto zákone, to treba v každom prípade tento zákon vrátiť späť.
Pán podpredseda vlády, ste kompetentný, stiahnite tento zákon. Prosím vás pekne, vidíme všetci veľmi dobre, však pani Cigániková to tiež podporuje, treba to stiahnuť, pretože skutočne tento zákon nie je dobre pripravený a bude slúžiť voči občanom. A v podstate odovzdávame len kompetencie regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:00 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja sa ospravedlňujem v prvom rade, že som musela odísť, ale naozaj som musela. Ale keď som teda počula správne, tak vy ste riešili očkovanie, to už teda je vybavené. A potom, čo som teda zaregistrovala, je ten transport podozrivej osoby.
Ja rozumiem tým obavám a keďže som tu teda zostala v podstate na tú obhajobu, tak ja chcem opäť len vysvetliť, ak to správne chápem, tam má ísť o to odchytávanie na hraniciach. Keď teda prekročí niekto naše hranice a bola by teda zapnutá karanténa, tak my musíme byť schopní na základe právneho základu povedať tým ľuďom, nemôžte sa nám tu rozpŕchnuť, tuto sa pekne na toto parkovisko a odvezieme vás tam a tam. Je to tak aj v iných krajinách, je to tak aj voči cudzincom, ktorí prídu na naše územie a chcú absolvovať tú karanténu. Čiže rozumiem nejakým výhradám, ale aj tie ďalšie nevyhnutné opatrenia, tiež mi to znie, že fúha, čo všetko by tam mohlo byť.
Len chcem pripomenúť, my sme v prvom čítaní a my nevieme dávať pozmeňováky. Viem, že musíte teda aj vy nejakým spôsobom vyjadriť nesúhlas, ale ja by som vás opätovne chcela poprosiť, presuňme sa na tie výbory, lebo je pravda, že sú tam veci, ktoré treba vyčistiť.
A napríklad tu na tom ústavnoprávnom výbore, si myslím, že naozaj dôjde k zmenám aj v týchto veciach. Nevidím to ako problém.
A ešte by som chcela hovoriť k tomu, že prečo teda teraz sa to musí riešiť a prečo nie je možný ten odklad, ktorý by sme aj my považovali za správny. Veď aj my sme to sami s Ondrom Dostálom žiadali. Dokonca sme žiadali, že dobre, keď sa nedá tri dni a týždeň, tak aspoň dozajtra, tiež to považujeme za rozumné. Ale nedá sa to na nejakú dlhšiu dobu preto, lebo hlavný hygienik dnes nechce robiť rozhodnutia, úplne pochopiteľne, lebo má v rukách od Generálnej prokuratúry, že on na to nie je oprávnený. Čiže my tu máme teraz v pate vládu a v pate hlavného hygienika, ktorý je dôležitý, a preto je naozaj veľmi dôležité, aby sme sa presunuli na tie výbory, aby sme išli vecne riešiť tú podstatu a schválili ten zákon.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:02 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Kotleba, hovorili ste, že vás niekto zosmiešňoval. Ale verte mi, vás nemusí nikto zosmiešňovať. S tým rúškom pod nosom to robíte aj sami. Vy ste donedávna hovorili, že pri testovaní sa aplikuje nejaký mikročip do mozgu, ale keďže ste boli na testoch, tak ja teraz neviem, že či ste si ten prejav, ktorý ste tu písali, či ste si ho pripravili sami, alebo či vás už teda niekto, ovláda niekto cez ten mikročip. Možno by ste mi to potom, by ste nám to mohli nabudúce povedať.
Ja rozumiem, že teraz si to nejakým spôsobom užívate, pretože sa vylaďuje zákon tak, aby všetko bolo s právnym poriadkom. Okamžite tak máte pocit, že vlastne všetky opatrenia, ktoré boli zavedené, boli vlastne protiprávne a zbytočné. Hrozia súdne procesy a podobne. Dookola spochybňujete celú pandémiu iba preto, že potrebujete osloviť tých pár percent ľudí, ktorí tomu veria, a na nich sa nejakým spôsobom fokusujete.
Na druhej strane sme tu my. Napriek tomu, že zákony neboli na takýto stav pripravené, začali sme konať. Namiesto tárania bludov sme izolovali ľudí prichádzajúcich zo zahraničia, pretože 100 zo 100 epidemiológov vie, že vírus sa prináša spoza hraníc. Urobili sme to napriek tomu, že nám ľudia nadávali a bude nás to stáť podporu mnohých voličov. Ale prvú vlnu koronakrízy sme zvládli medzi najlepšími v Európe.
Táto vláda má – na rozdiel od vás, páni z ĽSNS – odvahu. My sme v najťažšej chvíli nepovedali ľuďom, že nevieme robiť s počítačom alebo že 14 a 88 sú aj cenovky v obchodoch. Ja si naozaj neviem predstaviť, ako by ste vy robili ťažké rozhodnutia, keď v zložitých momentoch, prepáčte za výraz, pustíte do gatí. My sme pripravení to schytať, ale viete, prečo sme to všetko urobili? Pretože chránime a budeme chrániť zdravie a životy ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:04 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Marian, ďakujem veľmi pekne za príspevok k tejto veľmi zložitej a ošemetnej téme, o ktorej asi tu budeme diskutovať ešte veľmi dlho, nakoľko tento zákon je šitý veľmi, ale veľmi horúcou ihlou. Ide o alibistické zbavenie sa zodpovednosti vlády, ktorá chce hodiť zodpovednosť na Národnú radu Slovenskej republiky, ktorá zároveň by mala hodiť zodpovednosť na pána Mikasa. A ako pani kolegynka Cigániková povedala, pán hlavný hygienik nie je momentálne v pate, on to má všetko v päte. Jednoducho nekompetentnosť z jeho strany už, myslím, že dosiahla vrchol a bolo by asi načase sa poobzerať po inom panáčikovi na jeho funkciu.
Prvá vlna zvládnutá podľa pána premiéra Igora Mataviča vďaka vláde úžasne, na jednotku, bez chybičky, proste všetko skvelé, úžasné. Druhá vlna, ktorá tuná podľa neha nastala, čistá katastrofa, čistá katastrofa, všetko vďaka nezodpovedným ľuďom. Nerozumiem tomu, raz sú ľudia úžasní, skvelí, dokonalí, potom sú jednoducho nezodpovední. Ako sa vyspí, tak nám to prečíta.
Celý zákon je jedna spŕška chybnej legislatívy právnej aj po zdravotnej stránke. Tento zákon vlastne iba umožňuje regionálnym úradom verejného zdravotníctva a hlavnému hygienikovi stať sa akýmisi neobmedzenými pánmi situácie. Jednoducho zasahovať do života každého jedného obyčajného človeka, medzi ktorých sa zaraďujem aj ja. Nie som nadčlovek. Som každý, tak ako každý jeden obyčajný človek a jednoducho z tejto situácie, ktorú tu chceme jednoducho právne, v úvodzovkách, nastoliť, mám veľké obavy.
A kolegovia už tu rozprávali o tých transportoch, jednoducho ľudí pozitívne testovaných ste dávali dokopy s ľuďmi zdravými, východniarov na západ a naopak, proste chaos.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za pripomienky.
Pán Čekovský, na vás by bolo aj škoda reagovať, lebo to keby na každého trotla som mal reagovať vždy, tak to nerobím nič iné, ale musím. Viete prečo? Lebo vy ste svojím primitívnym vystúpením úplne dehonestovali to seriózne, tú serióznu faktickú poznámku zo strany pani poslankyne Cigánikovej, ktorá ako predstaviteľka koaličnej strany alebo teda vládnej koalície povedala, že je záujem sa o tých veciach rozprávať na výboroch, precizovať to. A naozaj som chcel na ňu zareagovať, že veľmi si túto iniciatívu vážim a verím, že z toho vyjde niečo rozumné, a potom sa do toho proste takýto poloposlanec obuje a už to ide.
Čiže to ma mrzí, mrzí ma to voči tomu, voči úrovni tej diskusie. A ja preto, pani poslankyňa, oceňujem tento prístup a verím, že dôjde k tomu, že to nejako upresníme, lebo ak bolo potrebné v tom zákone sa širšie povedzme venovať podmienkam toho transportu alebo iným veciam, ktoré sú dnes otázne a ktoré môžu vyvolávať pochybnosti a byť problémové do budúcnosti, tak mohol ten, mohol byť ten zákon rozšírený o samotný paragraf alebo o samotné ďalšie písmeno, alebo nejaký podparagraf, že, ja neviem, 48a) napríklad. Jednoducho mohlo sa to právne precizovať tak, aby, aby sme získali aj v tom paragrafovom rozsah na to, aby to bolo, aby to bolo bez debaty. Lebo tá myšlienka, čo ste povedali, nebola zlá. Len nie je podchytená vôbec v tom zákone, nie je to tam podchytené. Čiže ja to vítam, ďakujem za takú iniciatívu a verím, že, verím, že k tomu dôjde.
Ale ja aj viem, prečo sa tak veľmi vláda snaží to veľmi rýchlo teraz schváliť, pretože do 15. októbra musí Ústavný súd rozhodnúť o tých podaniach, ktoré tu v tejto veci boli a ak zákony dovtedy platné nebudú, tak nález Ústavného súdu bude jednoznačný a ten nález by tých ľudí potvrdil v tom, že štát im ublížil.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:08 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 16:10

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ctené plénum parlamentu, alebo vás môžem po novom volať aj Ríšsky snem? Pretože to, čo tu navrhujete, nie je nič iné ako zmocňovací zákon. Taký istý zákon, aký dostal Hitlera a iných diktátorov, ktorí si povedali, že nebudú potrebovať rozhodnutie parlamentu na to, aby obmedzovali ľuďom slobodu, k moci. To isté tu teraz navrhujete, akurát vy chcete dať práva obmedzovať ľuďom slobodu a brať im ústavné práva do rúk nikým nevoleného hlavného hygienika. Úplne šialenstvo!
Aj keby existovali neviem aké dôvody, toto proste parlament schváliť nesmie. Lenže dôvody, ktorými toto oprávňujete, ktorými toto argumentujete, stoja na úplne vratkých a hlinených nohách. A ja vám tu dnes nebudem vyvracať argumenty ohľadne pandémie alebo plandémie, to je lepší názov, od nejakých svetových epidemiológov. Mohol by som, ale priamo vládni predstavitelia tvrdia, že tento vírus vôbec nie je natoľko nebezpečný, aby sme tu tieto opatrenia potrebovali.
Igor Matovič spolu s pánom ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny pánom Krajniakom v posledných dňoch verejne na tlačovej konferencii povedali, že na Slovensku behá 200-tisíc infikovaných ľudí, ktorí môžu roznášať vírus. Ak je toto pravda, určite by Igor Matovič ani pán Krajniak neklamali, veď predsa nie, tak by pri 60 úmrtiach, ktoré doteraz máme, sme mali úmrtnosť 0,03 %. To by znamenalo, že COVID-19, a to povedal Igor Matovič a pán Krajniak, je mnohonásobne menej nebezpečný ako chrípka. Ja neviem, majú tí ľudia pravdu? Mám im veriť? Toto povedali na tlačovej konferencii a to je logická dedukcia, 200-tisíc nakazených a 60 mŕtvych. Potom vôbec žiadne opatrenia nie sú na mieste alebo je pán predseda vlády nekompetentný hlupák a na tlačových konferenciách šíri konšpiračné teórie. Odpovedzte mi! Vy musíte mať odpoveď. Vy tu chcete fašistickými hlasmi rozhodnúť o tom, že ľuďom budete brať ústavné práva, keď Igor Matovič tvrdí, že úmrtnosť na koronavírus sú na Slovensku tri stotiny percenta, čo je fakticky nieže slabý soplík, ale štatistická odchýlka, ktorú vôbec ani nemusíme merať.
Potom je tu naozaj pandémia? Keď Igor Matovič oficiálne v podstate tvrdí, že nie. Máme sa niečoho báť? Alebo máme pandémiu PCR testov, ktorých výsledky sú nielenže spochybniteľné, ale ktoré nám pre tieto veci nehovoria nič. A znovu, nehovorím to ja. Hovoria to ľudia, ako je doktor Sucharit Bhakdi, významný špecialista v oblasti mikrobiológie, epidemiológie, infekčných chorôb, ktorý 22 rokov pôsobil ako riaditeľ Ústavu lekárskej mikrobiológie a hygieny na Univerzite v Mohuči v Nemecku a je autorom stoviek publikácií. Profesor doktor John Ioannidis, epidemiológ a štatistik, profesor medicíny a bioštatistiky na Stanforde. Profesor doktor Klaus Püschel, riaditeľ Inštitútu súdneho lekárstva Univerzitnej kliniky v Hamburgu, profesor doktor Knut Witkowski, 20 rokov viedol Katedru bioštatistiky a epidemiológie na Rockefellerovej univerzite v New Yorku alebo doktor Wolfgang Wodarg, internista a pneumológ, špecialista na hygienu a environmentálnu medicínu, v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy dlhodobo predsedal podvýboru pre zdravie.
Všetci títo lekári, títo epidemiológovia a mnoho ďalších majú jedno spoločné. Tvrdia, že COVID-19 síce existuje, je tu vírus, pre niektorých ľudí dokonca aj je nebezpečný, pre starších ľudí, pre ľudí s ťažkými zdravotnými problémami, tak ako mnohé iné choroby, ktoré sú pre nich nebezpečné, ale že tu nemáme žiadnu nebezpečnú pandémiu natoľko, aby sme museli takýmto spôsobom obmedzovať práva ľudí, zatvárať obchody, obmedzovať pohyb, jednoducho rušiť sociálne interakcie a brať im ústavné slobody. Toto tvrdia títo odborníci.
Ja budem teda veriť Igorovi Matovičovi, ktorý tvrdí, že úmrtnosť na koronavírus na Slovensku sú tri stotiny percenta, a potom taktiež musím súhlasiť s tým, že žiadne opatrenia nie sú na mieste. Lenže z tejto debaty tu v parlamente, tu v pléne vyplýva niečo omnoho závažnejšie, niečo, čo ľudia na Slovensku musia pochopiť, pretože potreba prijatia tohto návrhu zákona demonštruje jeden zásadný fakt. A to, že všetky opatrenia, ktoré pán Mikas a jeho Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku zavádzali, opatrenia, ktoré zničili tisíce životov, ktoré ľudí pripravili o prácu, ktoré zatvorili podniky, boli postavené na vode. Boli nulitné a sú nulitné, boli nelegálne. A dnes to chcete naprávať. Lenže teraz je už neskoro.
Mesiace a mesiace vás rôzni právni experti upozorňovali na to, ústavní právnici, že tieto opatrenia sú v rozpore s ústavou. Vysmievali ste sa im do tváre. Ľudí, ktorí tieto myšlienky popularizovali, ste označovali za konšpirátorov, fanatikov, extrémistov, a dnes to tu máte. Ľudia vás budú masovo žalovať za to, že ste im zničili životy, že ste ich protiprávne zavreli do štátnej karantény, že ste im zakázali podnikať aj napriek tomu, že ste na to nemali právo, že ste ich donútili sedieť niekde doma v nejakej karanténe alebo že ste ich donútili podrobiť sa rôznym neviem akým zákrokom a všetkým ďalším možným rôznym veciam, ktoré naozaj množstvu ľudí zničilo život.
A dnes, keď vidíte výsledky tej tzv. údajnej prvej vlny, teda tých 60 obetí, teda podstatne menej, teraz ten počet vám údajne narastá, tak potrebujete prijímať opätovne rovnaké opatrenia. A keby som teraz prevzal od vás tú myšlienku, že naozaj ten koronavírus je tak nebezpečný, že naozaj obrovské množstvo na Slovensku je v ohrození, dobre, ja sa nebudem o tom hádať, ja som si prečítal nejaké názory epidemiológov, vypočul som si názor Igora Matoviča, oni tvrdia, že nie je nebezpečný, ale dobre, v poriadku. Keby bol, tak sa vás pýtam, milá vláda, keď teraz musíte prijímať tento zmocňovací fašistický zákon, čo ste robili celé leto?
Veď vy tu stále prorokujete nebezpečenstvo epidémie. Čo ste robili celé leto? Ako ste pripravili zdravotníctvo? Ako ste pripravili kapacity nemocníc? Ako ste pripravili úrady? Ako ste ľuďom zabezpečili odškodnenie za ich zatváranie obchodov? No nijako. Postavíte sa na tlačovku, odprezentujete – zatvoríme fitnescentrá, zatvoríme reštaurácie, a potom Igor Matovič o dva dni nato povie, absolvoval som prvé stretnutie s ministrom financií a s ministrom práce, kde sme riešili, ako budeme odškodňovať ľudí. Veď toto ste mali mať vymyslené mesiace predtým, než ste s týmito opatreniami prišli. Veď vy ste to rozprávali, že potrebujete plán. A keď už chcete ľudí obmedzovať na osobnej slobode a brať im právo podnikať a zarábať si na svoje živobytie, tak predsa musíte mať tieto veci vykompenzované. Ale vy ich nemáte.
A tak sa vám podarilo celé Slovensko spojiť v jednej veci, a to je k nenávisti k Igorovi Matovičovi. Ja to vidím všade okolo seba a vidíte to určite aj vy. A ja sa pýtam týchto poslancov, predovšetkým zo strany OĽANO, ktorá za toto nesie leví podiel viny, či si myslíte, že sa po tomto ešte raz dostanete do parlamentu. Či s takýmto premiérom, ktorý ľuďom nadáva, označuje ich za vinníkov nejakej zlej situácie a po tom, čo prijme opatrenie, že každý, kto príde menej ako dva metre na verejnosti k inej osobe, musí mať rúšku a nejakej bieloruskej kuchárke, ktorá si myslí, že je prezidentka, lebo sa tak zobudila, podáva kyticu bez rúška a vysmieva sa vlastným opatreniam pár dní nato, ako ich prijal, či toto je premiér, ktorým sa môžete pýšiť. Premiér, ktorý systematicky každý druhý deň plače na tlačových konferenciách a zosypáva sa. Toto je muž, ktorý má viesť Slovensko v údajne ťažkých časoch?
Drahí kolegovia, kolegyne, podľa výskumu toho citovaného, teda spomínaného profesora Johna Ioannidisa, epidemiológa zo Stanfordu, je skutočný počet tých reálne nakazených ľudí, ktorí majú ten koronavírus, tak 50- až 85-násobne väčší, ako je počet testovaných. Oni to urobili na základe niekoľkých výskumov v Kalifornii. Keby sme zobrali len ten najkonzervatívnejší odhad, to znamená 50-násobne vyšší, a zobrali si údajný počet aktívnych prípadov na Slovensku, tých 14 437, ktoré uvádzate, tak by to znamenalo, že na Slovensku máme ľudí, ktorí prišli do kontaktu s koronavírusom, 721-tisíc. To hovoria výskumy zo Stanfordu. Môžu byť pravdivé, nemusia byť pravdivé. Aj keby to bolo len o polovicu menšie číslo, tak už v tom hľadisku je zrejmé, že zatváranie reštaurácií, obmedzovanie ľudí na slobode, prijímanie takýchto zmocňovacích zákonov a dávanie neuveriteľných kompetencií, ktoré v demokratickom štáte nemajú čo robiť, do rúk nevoleného človeka, nemajú žiaden význam, pretože nielenže nepomôžete situácii, nespomalíte šírenie vírusu, možno o pár percent, ale spôsobíte také obrovské škody na životoch, na podnikaniach, na celých rodinách, že to vôbec nie je úmerné hrozbe toho vírusu.
A toto je presne to, čo sme od vás očakávali. Že keď tu prídete do parlamentu, tak vyhodnotíte tú prvú vlnu takzvanú a poviete si, také a také opatrenia sme urobili, to a to sme prijali, to a to sme zakázali, to a to sme nariadili, takto a takto to obmedzilo ľudské životy a takéto škody to malo. A následne to porovnáte so škodami, ktoré spôsobil vírus sám. Lenže nepriniesli ste nič. Žiadne údaje nemáte, nedisponujete žiadnym výskumom, ktorý by vás oprávňoval k tomu, že zavriete tie a tie podniky a tamtie a tamtie necháte otvorené. Proste ťaháte čísla len tak z brucha, vyhadzujete si z rukáva nápady jeden za druhým a Slovensko sa dostáva čoraz viac a viac na kolená. A toto my jednoducho nechceme dovoliť.
Ak je tu skutočne nejaký vírus nebezpečný, extrémne nebezpečný, čo je, samozrejme, komické, keď sa tu stretávame 150 v parlamente, ale to už nechám na vás, tak ľudia potrebujú vidieť, že opatrenia, rozhodnutia, obmedzenia a zákazy, ktoré prijímate, vychádzajú z presných analýz, z presných čísiel, z presných návrhov a potrebujú vedieť nejakú víziu v budúcnosti. Pretože toto je to najdôležitejšie.
Bola nejaká prvá vlna údajne, zatvorili ste tých ľudí, obmedzili ste ich, teraz zisťujem, že v rozpore so zákonom. Budú vás súdiť, samozrejme, zaplatia to daňoví poplatníci, pretože zákon o hmotnej zodpovednosti politikov a vysokých štátnych úradníkov, ktorý Igor Matovič sľuboval, ste neschválili. Zavreli ste teda týchto ľudí, zatvorili ste prevádzky, údajne sa vírus vytratil, čo, samozrejme, nie je pravda, pretože tomu nepomohli vaše opatrenia, ale teplé letné počasie, tak ako to vraveli mnohí epidemiológovia, tak ako je to v každej chrípkovej sezóne, keď príde teplejšie počasie, tak sa ten vírus tak nešíri. Prišlo sychravé jesenné počasie a máme tu chrípkovú sezónu a opäť nám narastajú tieto čísla a opäť idete všetko zatvárať.
A ja sa vás teraz pýtam, toto sú odpovede, ktoré občania potrebujú počuť. Keď to teraz znovu otvoríte, hej, mesiac, dva, tri necháte ľudí zavretých, úplne ich ekonomicky zruinujete, potom to kedy? V decembri, januári znovu otvoríte, čo potom? Vírus sa opäť začne šíriť, príde tretia vlna? Opäť ich zavriete alebo čo budete robiť? Štvrtá vlna, piata vlna, koľko tých vĺn budú musieť ľudia vydržať s tým, že im dáte 200, 300 alebo 500 eur mesačne na celú firmu pomoc, aby s tým mali prežiť. A koľko ešte zadĺžite Slovensko a zruinujete ekonomiku, kým sa s vírusom vysporiadame? A kedy sa vrátime k normálnemu životu?
A nehovorte mi, prosím vás, pri všetkej vážnosti, že nejaká vakcína nás zachráni, lebo to nie je pravda. Vy neviete, či vakcína bude, kedy bude, či bude účinná, či nebude účinná, či nebude účinná, či bude mať negatívne účinky, či nebude mať negatívne účinky. Výrobca vakcíny, ktorej ste objednali 6 mil. Kusov, dá ruky preč od zodpovednosti za negatívne účinky a čo v konečnom dôsledku urobíte s takými ľuďmi, ako som ja, ktorý si žiadnu vakcínu pichnúť nedajú? Ja kľudne svoju dávku prenechám komukoľvek z vás, dajte si aj štyri, päť, mne je to úplne jedno. Ale nemôžete to nútiť mňa. Čo urobíte s ľuďmi, ako som ja? Budeme do smrti nosiť tieto náhubky? Budeme mať nejakú hviezdu na sebe alebo budeme mať nejaké špeciálne označenie? Špeciálny čip niekde v občianskom preukaze, že toto je ten roznášač COVID-u? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nechajte hovoriť pána Mazureka, potom naňho môžte reagovať vo faktickej poznámke.

Mazurek, Milan, poslanec NR SR
Toto sú otázky, ktoré ja chcem mať zodpovedané. A netvárte sa na to, že sú to nejaké neuveriteľné nezmysly. Normálne sa vás pýtam. Príde tretia vlna, príde štvrtá vlna, budú ľudia musieť podstúpiť povinné očkovanie, lebo síce v tomto návrhu zákona to je, hovoríte, že to v druhom čítaní odstránite, ale pani Cigániková netvrdí, že s tým v budúcnosti neprídete. Práve naopak. Tvrdíte to, že prídete s odbornou diskusiou, ako to vy tvrdíte, a že chcete vytvoriť širokospektrálnu nejakú debatu rôznych odborníkov, poslancov a tak ďalej a neskôr to predložíte. To znamená, že ľudia sa nemôžu utiekať k tomu, že vy to povinné očkovanie na tento koronavírus nedáte do zákona, pretože sami to neviete v tomto prípade, v tejto chvíli vylúčiť. A z toho dôvodu, keď vy nemáte zodpovedané otázky, ktoré som vám tu teraz predložil, keď neviete priamo ľuďom ani len povedať, ako im v tejto údajnej druhej vlne budete pomáhať, keď neviete kvantifikovať ani len počet nakazených, keď nejaký odborník a matematik povie, že je to 50-tisíc a premiér, ktorý by mal vážiť každé slovo, povie, že je to 200-tisíc, čím úplne zosmiešni celý tento vírus, označí ho za maličký, slabučký soplík, tak proste nemôžme schvaľovať takéto zákony.
Veď vláda na Slovensku predsa nemôže vládnuť ako nejaký fašistický diktátorský stroj, ktorý si bude zo dňa na deň vymýšľať neuveriteľné obmedzenia a ničiť ľuďom životy. Veď sa pozrite, koľko ľudí ste už dohnali na prah chudoby. Koľko reštaurácií teraz likvidujete? Hotelov, penziónov, fitnescentier? Veď to sú ľudské osudy. Vám sa ľahko hovorí. Buďme zodpovední, prijmime ten podiel zodpovednosti, spolu to zvládneme a podobné lacné heslá. Ale každému sa to ľahko hovorí, keď má štátom garantovaný príjem na štyri roky 4 500 eur. To sa ľahko hovorí.
Ale choďte to povedať niekomu, kto prevádzkuje malú reštauráciu alebo nejakú posilňovňu a od štvrtka musí zavrieť a príde domov, žena, dve deti, auto na lízing, hypotéka, čo im má povedať? Že mu štát pomôže, tak ako mu povedal v prvej vlne? Zober si úver. Čo si bude brať teraz úver na to, aby mohol splácať prvý úver, ktorý si musel zobrať len preto, aby mohol žiť? Veď my od vás nechceme nič okrem toho, aby ste dali ľuďom jasné odpovede na jasne položené otázky, ktoré tu nikto nezodpovedal. Takto proste ničiť ľudí nemôžete. Takto sa k nim nemôžte správať.
A keď sa Igor Matovič dostal do takého psychického stavu, že povedal celému národu, že on už vlastne nechce byť premiér, že on už nechce byť v politike, ale má taký spasiteľský komplex, taký spasiteľský syndróm, že on ešte musí všetkých zachrániť predtým, než z tej politiky odíde, tak to je to najhoršie, čo sa mohlo Slovensku stať, pretože jemu je úplne jedno, aké dôsledky budú mať jeho činy na jeho politickú kariéru. To znamená v podstate, že už tu nikdy v parlamente nebudete, poslanci z OĽANO, ale znamená to to, že sa na Slovensku vyblázni a bude mu to úplne jedno, aké dopady to bude mať.
A že tento človek blúzni, to vidíme aj na tom konflikte s Richardom Sulíkom. Ja som ten posledný človek, ktorý by sa nejakej SaS-ky zastával, ale povedať v televízii, že Sulík je zodpovedný za desiatky ľudí, ktorí prídu o život, tak to už naozaj je na nejakého psychiatra, pretože toto normálny človek proste z úst vypustiť nemôže.
Takže ďakujem pekne za pozornosť a verím tomu, že tento fašistický návrh zákona neprejde.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.10.2020 o 16:10 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Mazurek, nie je to soplík. Vo svete je viac ako milión mŕtvych. Opatrenia sú na mieste, aj keď súhlasím, že nie je to ľahké, nie je to bez chýb. Nakoniec, však to vidíme aj teraz na tom rozhodnutí Generálnej prokuratúry, aj to priznávam a zároveň beriem aj to, že je to zodpovednosť tejto vlády. Opakujem opäť možno apel na nejakú ľudskosť v zmysle pochopenia toho, že je to situácia, ktorá je tu prvýkrát, a preto aj pán Mikas, aj pán minister Krajčí, aj pán premiér Matovič naozaj sa s týmto ešte nikto nikdy nestretol, a preto môže prísť k chybám a je úplne v poriadku ich priznať a pokúsiť sa ich napraviť.
A o to ide týmto návrhom zákona, ku ktorému ste v podstate nič nepovedali. Vy ste hovorili o veciach, ktoré už vlastne, vy ste hovorili o tom, že ten zákon je fašistický. Ja naozaj nevidím, že v čom by mal byť fašistický. Rozumiem niektorým výhradám, ktoré, ale sme si tu povedali, že buď pôjdu von, alebo sa ich bude dať zmeniť, takže nepovažujem to za korektné takýmto spôsobom označovať.
Ale priamo mňa ste sa pýtali, že či teda očkovanie bude alebo nebude, resp. spomínali ste ma v tej súvislosti či náhubky budú, nebudú. Tak ja mám, ja si myslím, že mali by sme sa rozhodovať na základe dát. Nakoniec aj to je presne to, čo Richard Sulík žiada a čo žiada celá SaS. A ja si myslím, že nakoniec nám ani, dúfam, nič iné nezostane a budeme sa rozhodovať na základe dát. To znamená, očkovanie, áno, bude, pokiaľ budú dáta o tom, že to zachráni životy. Náhubky, áno, budú, pokiaľ budú dáta o tom, že to zachraňuje životy. Zatváranie prevádzok, áno, bude v tých prevádzkach, kde sa preukáže, že je tam výskyt, že je tam proste šírenie, je tam ohnisko. Toto je úplne v poriadku.
Nejaké opatrenia robiť musíme, pretože nie je to soplík a zomierajú na to ľudia. Môžu na to zomrieť aj vaši rodičia alebo starí rodičia. Naozaj robíme to v najlepšom úmysle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:26 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Milan, tebe ďakujem za to, že si perfektne pomenoval situáciu. Tých 200-tisíc chorých je podľa mňa aj iných výmysel Matoviča. Už bol dokonca zredukovaný na 50-tisíc. Je to výmysel starého fabulátora a v poslednej dobe vulgárneho človeka, ktorý zdehonestoval, ale úplne totálne zdehonestoval parlament, funkciu premiéra, uráža občanov vlastnej krajiny, nadáva im, nadáva politikom, používa vulgárne prirovnania.
Celý tento zákon je zákon na ovládanie ľudí, je to zákon vzniknutý zo strachu z hnevu národa a ešte raz pripomínam, čo som povedal pri prvej vlne – porušujeme pravidlá, ktoré vláda núti, ktoré vláda núti bežným občanom, je nás tu napchatých 150, teda pri hlasovaní väčšinou, a toto rúško robí napríklad strašný problém astmatikom a deťom, toto rúško, toto znamenie šelmy, je pre vírus nič, prejde cez tkaninu ako Lionel Messi obranou.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:28 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:29

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mazurek, ako obyčajne príliš mnoho rýchlo vyslovených slov a príliš málo relevantných myšlienok. Ale zaujalo ma niekoľko vecí, že ste túto snemovňu prirovnali k Ríšskemu snemu a zákon, ktorý prijímame, k nejakému zmocňovaciemu fašistickému zákonu. Dokonca ste spomenuli Hitlera, nebodaj v negatívnom zmysle?
V roku 2015 ste o Hitlerovi písali celkom inak, ja vám to pripomeniem bojoval proti alkoholizmu, zrušil takmer, takmer všetky bitúnky v Nemecku, zakázal úroky, zrušil vplyv židovských bánk a oslobodil krajinu od zovretia Versaillskou zmluvou. Za celú svoju činnosť nevzal ani jeden jediný plat. Bol skromný a nevlastnil takmer nič. Každá nemecká dedina mala svoju telocvičňu, ihrisko, plaváreň. Každá nemecká rodina mala auto, byt. Neexistovala nezamestnanosť, malé podnikanie bolo úplne slobodné. Zaviedla sa vyrovnaná mzda a každý Nemec mal dostatok na dôstojný a šťastný život, neexistovali bezdomovci. Nemecko bola najsilnejšia ekonomika, krajina s najsilnejšou armádou, malo najmenej samovrážd. To všetko za šesť rokov vlády. Mohol by som pokračovať donekonečna. Proste história je úplne prekrútená víťazmi a Chazarmi. Neobhajujem žiadny režim, ale o Tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o šiestich miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 16:29 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video