17. schôdza

12.11.2020 - 12.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:00 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem kolegom, že ste vystúpili vo faktických poznámkach.
Pán poslanec Suja, na takéto vaše ponuky jednoducho nereflektujem, to sú, to sú úplne akože infantilné ponuky, aby sa... (Reakcia z pléna.) Ja vám hovorím, že určite som tu 30 minút nesedel bez rúška, bolo to len, že som prišiel z kancelárie, neviem, minútu, dve, tri, päť možno, hej. Ja som zbadal, ako ste si ma fotil a som odišiel zo sály si to rúško zobrať. Takže nebudeme teraz sa tu hrať na nejaké sekundy, ale jednoducho to, čo vy robíte, je zásadný rozdiel, je v mojom prístupe a vo vašom. Ja som vás upozorňoval a vy neustále následne niekoľkokrát za sebou to urobíte, že si tie rúška dáte dole, jednoducho, alebo si ich dáte pod nos a robíte to tu úplne arogantne. Ten rozdiel je evidentný.
Keby ste ma bol upozornil alebo len zakýval, že máte rúško, nemáte rúško, okamžite idem preč a si ho zoberiem a idem si ho dať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:00 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:01

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň prajem. Vážený pán predsedajúci, ctený pán minister, ctené dámy, vážené, vážení páni, dovoľte mi, aby som sa po tejto kultúrno-politickej vsuvke vrátil k meritu veci a ku skrátenému legislatívnemu konaniu.
Dôvod, dôvody, prečo máme dnes skrátené legislatívne konanie, sú v podstate dva. Prvý je amaterizmus a chaos v riadení pandémie a druhý, a to používam aj slová niektorých opozičných, koaličných poslancov, neschopnosť v riadení ministerstva zdravotníctva. Tieto dva dôvody sú tie, prečo sme tu dnes.
Keď si pozriete celý zákon po obsahovej stránke, nenájdete v ňom nič, o čom by sme nevedeli. Keď si ho vezmete od A po Z, či už je to možnosť testovať študentom zdravotníckych škôl, otázka je, či môžu testovať aj neplnoletí. Či už sú to opatrenia a možnosť ministerstva zdravotníctva urobiť nejaké kontrakty s našimi nemocnicami, o tomto všetko sme všetci vedeli a hlavne, keď sme náhodou my nevedeli, muselo to vedieť ministerstvo zdravotníctva. V tom zákone nie je vôbec nič, čo by sme nemohli schváliť minulý týždeň, keď sa tu prejednávali dva alebo tri zdravotnícke zákony. Preto, preto vravím, že dôvody sú dva, amaterizmus a chaos a neschopnosť riadenia ministerstva zdravotníctva.
Všetky, celá obsahová stránka, ku ktorej, o ktorej môžme diskutovať, a mnohé veci môžme aj v kľude podporiť, je len to, o čom sme dopredu vedeli, o čom sme vedeli po pilotnom testovaní aj po prvom kole a minulý týždeň sme to mohli kľudne schváliť. Môžme si povedať, áno, poslanci majú rokovať stále, 365 dní v roku. Ale čo sme urobili teraz s týmto rokovaním? Každý vedec, odborník lekár, nemyslím pacienta, ale lekára odborníka, vedca, hovoria, že základným predpokladom zníženia zastavenia šírenia a postupného ústupu v boji proti koronavírusu je zníženie mobility.
Kvôli tomu, že ministerstvo zdravotníctva nedalo túto legislatívu minulý týždeň, keď sme tu boli všetci, sme urobili presný opak, zmobilizovali sme takmer 150 poslancov, ktorí prišli z celého Slovenska, stretnú sa v jednom mieste a rozbehnú sa znova do regiónu, a zmobilizovali sme aj všetkých našich asistentov, ktorí nám predsa pripravujú materiály, sú tu s nami a takisto mnohí z nich, môže ich byť od 150 do 450 podľa toho, kto má koľko asistentov, zase sme zmobilizovali jednu masu ľudí, ktorá prišla do Bratislavy, pochodí tu, odíde do svojich regiónov. Čiže my zákonodarci, ktorí máme chrániť toto obyvateľstvo, sme kvôli jednej neschopnosti urobili presný opak, zmobilizovali sme sa a vrátime sa do regiónov. My netušíme, ktorý z nás je teraz pozitívny, ktorý negatívny, naši asistenti, či sú pozitívni, či sú negatívni, pretože väčšinou sme z okresov, kde sa netestovalo minulý víkend.
Hovorím to preto, lebo určite si spomeniete na slová, ktoré opakovane odzneli a prvýkrát odzneli z úst predsedu vtedajšieho kandidáta na predsedu vlády Igora Matoviča, keď povedal, že chýba mu plán a že jeho vláda bude robiť všetko podľa plánu. Tak čo sa týka vývoja koronavírusu, nárastu kriviek prvej vlny, prestávky druhej vlny, nič mimoriadne sa z hľadiska pandémie nestalo, čiže boli mesiace na to, aby sa pripravil plán.
A plán nie je len o tom, či budeme testovať, koľko vakcín nakúpime, aké druhy vakcín budeme používať atď. Plán je aj o tom, že máme mesiace na to, aby sme upravili legislatívu tak, aby sme vedeli v boji s koronavírusom zasiahnuť ihneď.
Čiže opakujem, sme tu preto, lebo sme nezvládli základnú vec legislatívnej prípravy legislatívneho plánu boja s koronavírusom. Mohli sme to mať schválené minulý týždeň. Verím, že sa nikomu nič nestane a že nestaneme sa my vo svojich regiónoch šíriteľmi preto, lebo sme tu boli donútení takto prísť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.11.2020 o 10:01 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy tu hovoríte o neschopnosti a chaose, musím vám pripomenúť, že vy ste za to boli teda schopní až príliš, lebo spomeňme si len o 600-tisíc predražený CT prístroj v Piešťanoch alebo váš povestný list, ktorým ste Všeobecnú zdravotnú poisťovňu prosili, aby nezrušili zmluvu s tetou Ankou. Ja mám pocit, že robíte všetko pre to, aby to tu nešlo v zdravotníctve.
A viete sám veľmi dobre, aká je situácia, viete, aká je situácia v zdravotníckych zariadeniach. Viete to veľmi dobre, keďže sám ste boli minister, takže, navyše ste lekár. Keď už tu takto bojujete o zdravie ľudí, prosím vás, boli ste vy aspoň raz počas plošného testovania niekde na nejakom odbernom mieste, pomohli ste tým zdravotníkom, boli ste tam? Ak áno, kde ste boli, prosím vás? Toto by ma zaujímalo, lebo oni tam bojovali, kto to dá, len aby odbremenili nemocnice od tých tisícov chorých, ktoré, ktorých už tam máme. A mňa by to naozaj zaujímalo, keďže ste lekár, či ste im pomohli aj vy nejak.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:06 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím, že vystúpenie pani poslankyne bolo potvrdením toho, čo som povedal.
Určite ste si všimli, že sa ani jednou vetou nedokázala spochybniť to, čo som povedal. Ani jednou vetou, ani jedným slovom. Keď je človek zúfalý a nemá argumenty, tak sa musí vracať do minulosti a toto vy robíte a nič iné nebudete robiť, lebo naozaj sme tu preto, že máme neschopného ministra zdravotníctva, ktorý nás donútil z celého Slovenska prísť tu, aby sme urobili to, čo sme, a schválili to, čo sme mohli schváliť minulý týždeň.
A čo sa týka účasti zdravotníkov, možno si pani poslankyňa pamätáte, že lekárska komora, zástupcovia všeobecných lekárov, zástupcovia ambulantných špecialistov, zástupcovia nemocníc Slovenska povedali, že nútenie zdravotníkov alebo kupovanie zdravotníkov, aby prišli na testovanie, nepovažujú za vhodnú formu, pretože nám títo zdravotníci môžu potom v nemocniciach chýbať, pretože aj samotné testovanie prebiehalo tak, že mohlo dôjsť k nakazeniu zdravotníckeho personálu. A pri tej príležitosti som aj ja povedal, že keď k tejto situácii dôjde, ako lekár som pripravený ísť do nemocníc, kde teda ako vy teda nezdravotníčka a zástupkyňa kultúry môžte ísť iba ako pacient a vtedy vám ja ako lekár v tej nemocnici môžem pomôcť.
A budem rád, keď sa vrátime k podstate veci, lebo nedokážete povedať ani jedno slovo na obranu toho, že sme tu dnes kvôli tomu, že máme neschopného ministra zdravotníctva.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:07 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:09

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister... (Zaznenie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Prepáčte. Pani poslankyne, páni poslanci, trochu kľudu v sále. Ďakujem.

Susko, Boris, poslanec NR SR
Milé kolegyne, kolegovia, rokujeme o skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zákon o rokovacom poriadku vyžaduje striktné náležitosti, ktoré musí spĺňať, aby bol dodržaný zákonný postup pri prijímaní návrhu zákona, ktorý, ak dodržaný nie je a nebude, môže spôsobiť v konečnom dôsledku neplatnosť celého návrhu zákona, pretože Ústavný súd už judikoval, že ak nie je dodržaný procesný postup pri prijímaní jednotlivých návrhov zákonov, tak je to dôvod na vyhlásenie takéhoto zákona za prijatý v rozpore s ústavou, a teda ho vyhlási za neplatný. Čiže riskujeme, že takýto návrh zákona bude v konečnom dôsledku vyhlásený za neplatný.
A teraz poviem prečo. Bolo tu v doterajšej rozprave povedané pri jednotlivých vystúpeniach a faktických poznámkach, že sa tu nepovedal ani jeden dôvod, prečo nie je naplnené ustanovenie § 89 zákona o rokovacom poriadku. No ja sa teraz pokúsim vysvetliť, prečo naozaj nie je toto ustanovenie naplnené.
Toto ustanovenie odcitujem ešte raz, pretože je to dôležité. Je tu napísané, že: "Za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody, národná rada sa môže na návrh vlády", a teraz to je dôležité, "na návrh vlády uzniesť na skrátenom legislatívnom konaní o návrhu zákona." Na návrh vlády.
No a teraz si poďme pozrieť, že čo je návrhom vlády. Keď si otvoríte návrh vlády na skrátené legislatívne konanie a prečítate si tú jednu stranu, tak zistíte, že v tom texte nie je ani jedna jediná zmienka o tom, že akým spôsobom môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti alebo aké hrozia štátu značné hospodárske škody. Jediná veta, ktorá je v poslednom odstavci v tomto návrhu na skrátené legislatívne konanie, je, že je to potrebné prijať čo najrýchlejšie.
No ale, páni kolegovia a kolegyne, toto nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie. V návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie musí byť odôvodnené, prečo sa chce využiť § 89 zákona o rokovacom poriadku a akým spôsobom majú byť ohrozené základné ľudské práva a slobody alebo bezpečnosť alebo aké a akým spôsobom majú vzniknúť a aké veľké majú vzniknúť značné hospodárske škody štátu
No a teraz sa dostávame k meritu veci, o ktorom tu už bolo hovorené, že akú tu máme mimoriadnu situáciu, lebo zákon o rokovacom poriadku hovorí, že za mimoriadnych okolností. Ale my tu nemáme mimoriadne okolnosti, ktoré by vznikli z nejakej objektívnej skutočnosti. Tie mimoriadne okolnosti tu máme už od februára, resp. od marca. To nie sú mimoriadne okolnosti, ktoré by nastali včera. A sú to mimoriadne okolnosti, ktoré nenastali objektívne, nastali subjektívne rozhodnutím premiéra tejto krajiny v rozpore s odporúčaniami odborníkov, ktorí mali, zasadajú v pandemickej komisii, sú lekári, sú zdravotníci, sú predstavitelia zdravotníckych zväzov, ktorí neodporúčali celoplošné testovanie. A my tento návrh zákona, ktorý tu ideme prijať, nemáme na nič iné, len na to, aby nápad premiéra tejto krajiny v rozpore s odporúčaniami odborníkov sa mohol realizovať ďalej.
Čiže tu nie sú mimoriadne okolnosti, ktoré vznikli nejakou objektívnou skutočnosťou. Tu je potreba, ktorú vyvolal premiér svojím rozhodnutím v rozpore s názormi odborníkov, a preto nemáme dostatočný počet pracovníkov, zdravotníkov a dobrovoľníkov, ktorí môžu vykonávať toto testovanie, a preto tu je tento návrh zákona. Ale to nie je skutočnosť, ktorá odôvodňuje skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.11.2020 o 10:09 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:13

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ja sa vám chcem poďakovať za to, že ste vládnym poslancom vy-svet-li-li, vysvetlili, prečo tento návrh ne-spĺ-ňa podmienky na skrátené legislatívne konanie. Ja som to v mojom vystúpení nehovoril, pretože som to pokladal za úplne triviálne a jednoducho, že to naozaj musí vidieť každý, kto sa len trošku venuje parlamentnej práci, že tento návrh môžme klasifikovať akokoľvek, ale nie ako kvalifikovaný návrh na skrátené legislatívne konanie.
Vy ste im to skutočne polopatisticky, úplne bez emócií, naozaj tak, že nemôže nikto voči vášmu vystúpeniu v podstate povedať niečo zlé, lebo ste im to skutočne tak učiteľsky, pedagogicky ste im to vysvetlili, že prečo to jednoducho nie je návrh na legislatívne konanie, a keď už to ono kvalifikujú ako návrh na legislatívne konanie, tak to nemôže byť schválené ako návrh na legislatívne konanie, pretože je to v priamom rozpore so zákonom o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Čiže, pán poslanec, ešte raz veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:13 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:14

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, ja by som chcel oceniť, že ako prvý v rozprave ste reagovali na ten bod programu, ktorý práve prerokúvame, čiže hovorili ste o skrátenom legislatívnom konaní, nie o iných veciach. A dokonca, dokonca čiastočne aj s vami súhlasím, že by bolo dobré, keby návrhy vlády na skrátené legislatívne konanie boli explicitnejšie odôvodnené a, a priamo by sa tam vysvetlilo, v čom spočíva to ohrozenie základných práv a slobôd a hroziace značné hospodárske škody, hoci implicitne je to podľa mňa úplne jasné.
Ale nie je pravda, ako ste hovorili, že, že, že nijako to nie je vysvetlené. Hneď v druhom odseku sa píše: "Cieľom je rýchla a efektívna identifikácia potenciálnych šíriteľov ochorenia v záujme predchádzania zhoršovania epidemiologickej situácie. Systém prevencie šírenia je dôležitým nástrojom Ústavou Slovenskej republiky garantovanej ochrany zdravia obyvateľov Slovenskej republiky."
Tak, áno, mohli sme tam dať, alebo teda vláda tam mohla dať, že ako sa uvádza v článku 40 Ústavy Slovenskej republiky a právo na ochranu zdravia je jedno zo základných ľudských práv, ale keď sa v texte napíše, že tento návrh súvisí s ústavou garantovanou ochranou zdravia obyvateľov Slovenskej republiky, tak si myslím, že väčšina ľudí - a predpokladám, že aj vy, keď, keď si to prečítate ešte raz - si dokáže domyslieť, že sa tým myslí právo na ochranu zdravia ako jedno zo základných, základných práv uvádzaných v ústave a že toto právo je ohrozené rovnako, ako hrozia značné hospodárske škody v dôsledku pandémie aj v dôsledku uplatňovania protipandemických opatrení.
A zákon o rokovacom poriadku hovorí o mimoriadnych okolnostiach, nehovorí nič o tom, ako tie mimoriadne okolnosti vznikli. Môžme mať na to rôzny názor, že vznikli v dôsledku toho alebo onoho, ale nehovorí mimoriadnych okolností, ktoré vznikli z objektívnych dôvodov. Nič také nie je v zák... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:14 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:16

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na margo vystúpení kolegov z opozície by som chcel povedať len pár slov. Samozrejme, každá kritika... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, musíte reagovať na predrečníka.

Benčík, Ján, poslanec NR SR
No, na predrečníka s tým, čo hovoril pán Susko, veľký problém nemám, len by som chcel pripomenúť jedno, v akej situácii sa nachádzame. A tú situáciu ilustruje e-mail, ktorý mi poslal jeden pán z Čadce: "Včera sme sa rozlúčili s naším milovaným tatom Jozefom T. S ťažkým zápalom pľúc sedel osem hodín minulú stredu v nemocnici v Čadci. Bola plná. Až večer ho previezli cez štyri okresy do Považskej Bystrice. Zomrel na druhý deň večer na COVID oddelení. Sanitky tu počujeme ďaleko častejšie ako inokedy."
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:16 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:17

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za, za faktické pripomienky a chcel by som zareagovať len k jednej, a to k faktickej pripomienke pána poslanca Dostála, s ktorou nemôžem úplne súhlasiť, že si máme domýšľať, čo je v návrhu na skrátené legislatívne konanie.
No, my si nemáme čo domýšľať a hlavne si nemá domýšľať ani verejnosť, pretože tie predkladacie správy sú určené aj pre verejnosť, aby vedela, prečo vlastne prijímame takýto návrh zákona takýmto spôsobom v skrátenom legislatívnom konaní bez štandardných mechanizmov pripomienkového konania.
A takisto nemôžem súhlasiť s tým, že, že čo je to mimoriadna okolnosť. No ja si nemyslím, že mimoriadna okolnosť je to, že premiér tejto vlády si niečo vymyslí v rozpore s názormi odborníkov a potom, keď zistí, že to nedokáže zrealizovať, pretože nemá na to dostatočné personálne kapacity, tak tu predloží návrh na skrátené legislatívne konanie, aby doplnil tento nedostatočný personálny stav neodbornými personálnymi kapacitami, pretože v tomto návrhu, lebo nevieme tento návrh na skrátené legislatívne konanie posudzovať a vyjadrovať sa k nemu bez kontextu s konkrétnym celým návrhom zákona, čiže tam to musíme ísť do, do kontextu aj s tým konkrétnym návrhom zákona. A keď si pozriete ten návrh zákona, tak ide o doplnenie personálnych kapacít pre účely celoplošného testovania, iný účel toto nemá.
A tu v tomto návrhu zákona ideme vlastne odobrovať to, že odborne spôsobilou osobou sa stane aj úplne nekvalifikovaná osoba. A pre aké účely? To nie sú pre účely výkonov v zdravotníckych zariadeniach a v nemocniciach. Len pre účely celoplošného testovania je toto celé. Tak si to povedzme úplne otvorene.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:17 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:19

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne aj za tú diskusiu, najmä za tú konštruktívnejšiu časť.
Účelom tohto návrhu, ktorý sa predkladá na skrátené legislatívne konanie, je s cieľom, je cieľ ochrany zdravia obyvateľstva a predchádzanie škodám, ktoré by potom hrozili pri markantnom zhoršení epidemiologickej situácie.
Ja len chcem podotknúť, že tá situácia je u nás vážna a bude a je vážna už pomaly v celej Európe, tie kapacity zdravotníctva sa postupne napĺňajú.
Tá faktická poznámka, ktorá hovorila o kritickej situácii v čadčianskej nemocnici, bola veľmi správna. Sú niektoré nemocnice na Slovensku a boli niektoré nemocnice na Slovensku, ktoré naozaj už neboli schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť občanom, ktorí boli najmä chorí na ochorenie COVID-19, a museli im pomáhať južnejšie nemocnice, nakoľko situácia epidemiologická na juhu je, je lepšia, a týmto pádom dochádzalo k transportovaniu a dokonca desiatok pacientov aj za asistencie ministerstva zdravotníctva do, do nemocníc, ktoré sú viac na juhu.
Treba povedať, že čo sa týka nápadu testovania, tento nápad pochádza naozaj od pána premiéra, ale čím viac mám dát k dispozícii, tým vám môžem úplne kľudne povedať, že ten nápad bol výnimočný a postupne ten nápad budú aplikovať aj iné krajiny, pretože je to nápad, ktorý je zlomový v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 na svete. A možno ste zachytili, že už sa testovalo v Anglicku, mesto Liverpool, budú testovať ďalších 66 lokalít. A takisto Taliansko, niektoré regióny na severe budú takýmto spôsobom testovať svojich obyvateľov. Tá krivka bude zlomená a tie výsledky budú naozaj výnimočné. A všetko kvôli tomu, lebo sa pristúpilo k testovaniu.
Takže udržať si testovanie v našej krajine na vysokom štandarde, to je to, čo nám vychádza práve aj z tých poznatkov, práve preto by sme radi pokračovali v bezplatnom testovaní, ktoré by sa uskutočňovalo po celom území našej krajiny. A práve preto, aby sme odbremenili zdravotnícke zariadenia, ústavné zdravotnícke zariadenia, ktoré majú poskytovať zdravotnú starostlivosť najmä pacientom na lôžkach, sme potrebovali pomoc súkromníkov. Súkromníci vyjadrili záujem pomôcť, avšak účelom tohto návrhu zákona je práve dať kompetenciu ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu vnútra, aby mohlo zazmluvniť týchto súkromníkov v takejto krízovej situácii, a teda krízovo rýchlo riešiť túto situáciu. Samozrejme, tá možnosť by bola aj spôsobom cez zdravotné poisťovne, ale je to extrémne náročné, dlhé, neflexibilné riešenie a takisto my, samozrejme, potrebujeme zabezpečiť túto službu pacientom spôsobom, aby tí poskytovatelia mali určitú garanciu toho, že budú mať vykryté náklady.
Takže z tohto pohľadu toto bolo jediné riešenie, preto sme to museli priniesť teraz a nie minulý týždeň, nakoľko toto rozhodnutie, že sa takýmto spôsobom ďalej bude testovať obyvateľstvo, vyšlo práve z dát, veľmi čerstvých dát, ktoré ja budem aj prezentovať v piatok na tej mojej pravidelnej epidemiologickej tlačovej besede.
A preto chcem poďakovať Národnej rade, že ste ochotní, teda tí, ktorí tu naozaj robíte z presvedčenia, že je to správny krok, a podporiť aj tento návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.11.2020 o 10:19 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video