17. schôdza

12.11.2020 - 12.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.11.2020 o 11:01 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Mazurek, chcem sa ti veľmi pekne poďakovať za tvoj prejav, ktorým si jasne poukázal na problémy tohto celoplošného testovania v prvom a v druhom kole. Nielenže testovali ľudia, ktorí na to nemajú absolútne, ale absolútne žiadnu kvalifikáciu a facebookovým dohľadávaním si viete nájsť naozaj nie desiatky, ale stovky ľudí, ktorí bez zdravotníckeho vzdelania, bez zdravotníckej praxe vykonávali tieto testy a verejne sa tým, verejne sa k tomu hlásili, verejne sa tým chválili.
Čiže je sa chcem len opýtať, aký význam malo toto testovanie, ak ho mohol vykonávať jednoducho študent, upratovačka, elektromechanik, automechanik, mäsiar, ktokoľvek? Budeme sa tu chváliť, že sme vykonali 3,6 mil. testov. Ale ja sa chcem spýtať, koľko z týchto 3,6 mil. testovaných ľudí prišlo na tento test dobrovoľne, bez nejakého nátlaku či už zo strany vlády, zo strany zamestnávateľa alebo zo strany nejakého blízkeho okolia? Toto číslo by bolo relevantné zistiť a toto číslo by nám dalo reálny obraz, ako sme na tom boli.
Prvé kolo testovania, zistili sme, že sme mali necelé percento. Druhé kolo testovania 0,7 %. Testovali sme testami, ktoré na to vôbec nie sú vhodné, a dávať za príklad to, že z nás Slovenskej republiky si berie príklad anglický Liverpool, tak tu si dovolím polemizovať, nakoľko v Liverpoole sa testuje troma druhmi testov: PCR testami, antigénovými testami a krvnými testami.
A jednoducho testovanie týmto antigénovým testom nemá v celoplošnom meraní žiaden zmysel, žiaden význam. A naozaj chcel by som apelovať na vládu Igora Matoviča a na všetkých vládnych poslancov, keď ste si už zriadili konzílium odborníkov, tak ho počúvajte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:56 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Začnem pani kolegyňou Cigánikovou. Ja som nesmierne rád, že aspoň niekto z koaličných poslancov sa odhodlal k zmysluplnej a povedzme že kultivovanej reakcii na rozdiel od vášho kolegu, ktorý si myslí, že ma bude fyzicky provokovať a že proste to budú všetci tolerovať.
Ja by som si s vami ale dovolil, pani Cigániková, nesúhlasiť, pretože to číslo 1,5, reprodukčné, je pomerne vysoké a to nemôžme jednoducho podľa mňa pre nejaké matematické výpočty len tak streliť. Teraz v Českou podľa posledných odhadov ministerstva už je to 0,8, čo je v podstate už pod hranicou epidémie.
A taktiež nesúhlasím ani s tým, že 6 % tých pacientov skončí v nemocnici hospitalizovaných. Pretože vy nemôžte rátať 6 % zo všetkých pozitívne testovaných, pretože viete dobre, že drvivá väčšina je bezpríznakových. Podľa mňa tých 6 %, v poriadku, ale rátajte z ľudí s príznakmi a to je potom úplne iné číslo a potom tie štatistiky následne nevyzerajú tak hrozivo.
Ale som nesmierne rád, že ste v podstate priznali, že ďalšie kolo celoplošného testovania antigénovými testami nemá žiaden zmysel a za tých 150 mil. eur alebo koľko do toho ešte vláda je ochotná investovať, mohli by byť vybudované špičkové tri nové nemocnice, ktoré by zachraňovali životy na úplne inej úrovni, prípadne zaškolený nový personál.
Pán poslanec Herák, vy síce hovoríte o tom, že vy nie ste fašisti. Ale je úplne bezpredmetné, ako sa vy titulujete, či antifašisti, alebo tvrdíte, že ste proti fašizmu, keď obsah vašej politiky napĺňa všetky definičné znaky fašistického režimu: upieranie práv obyvateľov, likvidovanie cudzích názorov, jednoducho upierovanie slobody pohybu, delenie ľudí na testovaných, netestovaných, certifikovaných a menejcenných! Veď vy zavádzate fašizmus v praxi. O tomto tu vám hovorím. A je mi úplne jedno, či sa nazvete antifašisti.
Pán poslanec Pollák, vy pre mňa vôbec nie ste natoľko dôležitý, aby som sa ja vám mal nejak organizovať na nejakom vyhrážaní alebo niečom podobnom, to je absolútne scestné, hlúpe obvinenie. A jediné, čo možno vedie ľudí k tomu, že na vás majú taký hnev, sú kšefty vášho otca, ktorý proste tuneloval rozpočet pri tých všetkých fondoch, na ktoré som dával trestné oznámenia. Možno toto ich hnevá.
A keď už hovoríte o tom rasizme, veď pozrite sa, čo hovorí váš pán premiér: "Cigániková má v mene, že klame, cigáni." Veď, však to je váš pán premiér, ktorý to tu šíri.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 10:58 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:01

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Kolegyne, kolegovia, chcel by som reagovať na požiadavku pán poslanca Fica.
Pán podpredseda Laurenčík vychádzal z platného znenia rokovacieho poriadku, kde naozaj nie je zmienka o fotografovaní súkromných vecí a papierov a mobilných telefónov, ale ako ma upozornil pán podpredseda Šeliga, je vydaná platná smernica č. 5 vedúceho Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky, čo je usmernenie pre zástupcov médií súvisiace s ich prácou v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky a v bode 6 tejto smernice sa uvádza: "Fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré sa nachádzajú na pracovných stoloch v rokovacích miestnostiach je zakázané." (Potlesk.) Pričom porušenie tejto smernice môže mať rôzne konzekvencie.
Preto vás chcem všetkých poprosiť zástupcov médií, aby ste dodržiavali aj túto časť tejto smernice. Ja neviem, či niekto fotografoval, alebo nefotografoval osobné veci poslancov. V prípade, že áno, tak prosím, aby tieto veci neboli publikované.
Ale takisto prosím aj poslancov, aby dodržiavali to, že sa v rokovacej sále počas schôdze nesmie fotografovať a natáčať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.11.2020 o 11:01 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:03

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak na začiatok, moja ponuka stále platí (rečník sa otočil k predsedajúcemu), ak bolo viac ako minúta, ako ste hovorili vy, vzdávam sa mandátu, či menej, vzdávam sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Poprosím vás k prerokovanému bodu vrátiť.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ja môžem hovoriť, k čomu chcem, teraz. No, že aby to bolo, hej? Že ja som stále na to prichystaný, pán podpredseda. Alebo sa môžte ospravedlniť, že ste klamal, a beriem to späť. A že ste ma neprávom označil za klamára. To by bolo inak z vašej strany férové.
Aby som zašiel k veci. Metódou Matovičovou je zastrašovanie, vydieranie, hrubé urážanie, nadávanie, dehonestovanie odborníkov, vedcov a všetkých ľudí, ktorí majú iní názor, ako má on. Je to smutné, keď toto poslanci Národnej rady, a to sa týka vás, koaliční poslanci, kolegovia. Ja neviem, že sa vy za to nehanbíte, keď uznávaných vedcov váš premiér častuje kadejakými nadávkami a prívlastkami.
Vaše vyjadrenia, že máme si domýšľať, čo je v zákone, ale jednoduchí ľudia, občania si ako majú domýšľať, čo je v zákone? V zákone má byť jasne definované, pomenované, aby bolo jasný, žiadne domýšľanie. A tento zákon nie. Vy chcete teraz spätne legalizovať prešľapy Matoviča. To znamená, že ste takí istí zodpovední ako on a bez chrbtovej kosti, len povinne dvíhate ruky, na pár výnimiek, ktorým sa týmto ospravedlňujem.
Opozícia tu dala dva návrhy, procedurálne návrhy dneska, ktoré boli pre ľudí. Rád by som sa vyjadril k jednému z nich, lebo súvisí s týmto, ktoré tu dneska, alebo s tým, čo sa tu dneska prejednáva.
Bolo navrhnuté, aby kostoly, fitká a reštaurácie boli zrovnoprávnené s obchodnými centrami, nadnárodnými reťazcami, ktoré tieto obchodné reťazce vlastnia. A je smutné, že takí kresťania ako pán poslanec Vašečka dvíha ruku tak, aby ste hlasovali proti. Proti kostolom, proti viere. O čo sú tí ľudia v tých kostoloch horší oproti tých v nákupných centrách? To je vaše presvedčenie toho kresťanského krídla aj v OĽANO? Za toto vy hlasujete?
Podpredseda vlády a predseda SaS všade sa snaží prezentovať, ako zastáva podnikateľov, živnostníkov a ľudí. Na začiatku, že nemá dáta, a keď hlas, keď chceme, aby tie dáta sme dostali, tak poslanci SaS sa buď zdržia, alebo nezahlasujú za to. Aké je to farizejstvo z vašej strany? Keď teraz hovorí, že fitká sú neprávom zatvorené, reštaurácie neprávom zatvorené, kostoly neprávom zatvorené, tak ako ste hlasovali vy, poslanci SaS, pri procedurálnom návrhu? Alibisticky ste si vytiahli karty alebo ste hlasovali proti. To znamená, že vy to len hráte na ľudí. Váš predseda to hrá na ľudí a v tej Národnej rade robíte úplne niečo ináč.
Keď sa tu schvaľoval zákon, s ktorým ste nesúhlasili akože, kde nemajú nárok podnikatelia na odškodné a nijaké náhrady, všetci trinásti ste zahlasovali za ten zákon. Ja neviem, farizejstvo z vašej strany, klubu SaS, to je vrchol. Neprekvapujú ma kiskovci, neprekvapuje ma ani predseda Národnej rady a jeho klub, tak tí sa už definovali jasne. Ale vy tu ľuďom metiete mozgy. Medové motúzy im ťaháte, ako bojujete za nich, a vaše hlasovanie v Národnej rade je úplne iné. Minister zdravotníctva sa nám tu snažil nahovoriť, že v Anglicku sa ide testovať týmto istým spôsobom, antigénové testy. A pozabudol spomenúť to, čo povedal kolega Kočiš, že oni len skúšajú z troch typov testov, ktorý bude pre nich najvýhodnejší. To bolo jasné, len skúšajú a podľa toho sa rozhodnú. Podľa toho sa rozhodnú. To znamená, nie že teraz hurá, my ideme všetko antigénovými testami riešiť. V Anglicku tak to nie je. Oni skúšajú tri typy testov a ktorý im vyjde najlepšie, tým budú testovať, tak sa jasne vyjadrili. Ale, samozrejme, na dobrovoľnej fáze. Nie na fáze Matovičovej dobrovoľnosti. Nepôjdete do školy s deťmi, nepôjdete do obchodu, nepôjdete nikde. Nepôjdete do zamestnania, nemôžete nič, ale máte to dobrovoľné. Máte to dobrovoľné!
Vám ľudia v okolí nevravia, že im to vadí? Nevadia vám? A vy aj tak zdvihnete ruku a hotovo.
To, čo sa tu deje v tejto Národnej rade, miesto konštruktívnej debaty len vykrikovanie, osočovanie, hádanie sa a vracanie do minulosti. Vôbec neriešite súčasnú situáciu. Ľudia sú z nás už znechutení, z tohto nášho postupu.
Ak mám svoj názor, tak sa ho nehanbím povedať. Každý v klube môže mať iný názor, ale vy nie. Vy nie. Zdvihnete ruku, je to jedno. Zabijem koňa, idem peši. Z môjho to nejde, ide to z tých ľudí.
Dneska mi prišiel e-mail, kde hovoril pán o úrokoch, že aké úroky sme my tu spomínali, keď v strede nejakého pásma je úrok, že pár euro mesačne, čo potom sa chytil aj predseda Národnej rady a tiež povedal, že, áno, je to pár euro mesačne. Tak on mi poslal tých pár euro mesačne, lebo úroky, páni, a úvery sú aj spotrebné, lízingy a podobne. A tie zabíjajú všetkých tých podnikateľov. Takže keď sme hlasovali, že máme zrušiť úroky bankám, tak sme zabili týchto ľudí, lebo ste zahlasovali, aby sa tie úroky nezrušili.
A on mi poslal, že 1 670 euro má za tri mesiace za technické zariadenie a nemôže ho používať, lebo vláda mu to nedovolí. Má takú prevádzku, že musí byť zavretý. Tak kdesi je tých pár euro? Za tri mesiace 1 670. A až potom môže požiadať o odklad splátok, ale prvú musí dať 2-tisíc euro. Povedal, že nemá a že zatvára, že ho to mrzí.
Takže aj také sú úvery, nielen o ktorých sme tu hovorili. My sme zabili stredných a malých podnikateľov. A robíme to stále. Tak skúsme zdravým sedliackym rozumom, nie stranícka poslušnosť, nie nejaká koaličná zmluva, lebo tú porušujete, kedy, ako vám to vyhovuje.
A vyzval by som pána ministra, aby sa nesnažil nám nahovoriť, že jedine antigénové testy, to je tá topka a že bez toho sa nedáme a že to je tá atómová zbraň. Lebo naposledy, keď ste hovorili, že najlepšia zbraň proti korone je odpočúvanie telefónov a doteraz ste ho ani raz nepoužili, a teraz nám poviete toto, atómová bomba, keď všetci pôjdete, donútite všetkých ľudí, že tam všetci pôjdu sa testovať, a potom im poviete, že aj tak bude zákaz vychádzania, že si robíte z ľudí dobrý deň.
Pán minister, ste kresťan, povedzte na rovinu, pôjdete sa testovať, aj tak nebudete chodiť, povedzte to tak, ako to je. Váš premiér klame, že potom vám uvoľníme, lebo klame každý deň. Ako mu môžeme veriť, keď klame každý deň? Tak aspoň vy povedzte, nie, bohužiaľ, aj keď sa budete testovať, aj keď budete testovať v prevádzkach, aj keď sa spojí 20-tisíc reštaurácií, čo je nereálne, alebo 2-tisíc fitnescentier, každý je samostatný subjekt, aj tak vám tých ľudí tam nepustíme. Povedzte to na rovinu. Nie, je niečo na pandemickej komisii, alebo ako to vy nazývate, a niečo potom na tlačovej besede. Povedzte na rovinu ľuďom pravdu a vezmú to oveľa lepšie, ako keď každú hodinu meníte podmienky. Tí podnikatelia už nevedia, čo majú.
Včera ma oslovili z jedného kaderníctva a tí povedali: "My sme prvé dva dni nevedeli, keď to, keď tá vyhláška vyšla, čo môžme robiť, či môže byť otvorené, či môžu ľudia chodiť. Až po dvoch dňoch sme na to prišli, že môžme byť otvorení, ale nikto k nám nemôže prísť." Povedzme ľuďom na rovinu: "Áno, zaplatíte si to všetko, vláda nebude platiť nič, takto a takto to bude." Ale neklamte ich každý deň a nemeňte podmienky každú hodinu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.11.2020 o 11:03 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, začali ste mimo témy a oslovili ste ma tam menovite, tak skúsim odpovedať.
Myslím si, myslím si, v úcte k vám aj k ďalším vašim kolegom, že viete, ako to je. Keď neviete, tak ste nevedomý, ale to je škoda, že po toľkých mesiacoch stále neviete, ale myslím si, že viete, takže to úmyselne zavádzate.
My sme dnes nehlasovali o otváraní kostolov ani o otváraní fitiek, ani reštaurácií. Jeden z opozičných kolegov, ktorý veľmi dobre vie, ako to funguje v politike, ako to funguje v parlamente, si pripravil populistický návrh, ktorý je absolútne nerelevantný, ktorým nič nedosiahne, z dôvodov, ktoré sú politické.
Ja sa s pánom Podmanickým alebo aj s vami, alebo s kýmkoľvek zhodnem v tom, že musíme hľadať spôsoby, ako pri rešpektovaní tej epidemiologickej situácie otvárať rôzne prevádzky, aj tie kostoly, aj tie reštaurácie. Ja som štyri a pol hodiny sedel v utorok na takej jednej komisii, kde sme o tomto rozprávali a hľadali sme spôsoby, ako to urobiť. Ak my teraz budeme podrážať nohy vláde ako vládni poslanci, nič nedosiahneme. Vy si prihrejete nejaké politické bodíky, čo vidno napríklad aj v reakcii niektorých poslancov na Facebooku, ale vôbec nepomôžete veci.
Takže, bohužiaľ, nemôžem vám to veriť, nemôžem vidieť, že by bol v tom nejaký úprimný úmysel. Som za otvorenie kostolov, to je samozrejmé, ale takým spôsobom, ktorý bude dohodnutý, prospešný a na tom tvrdo pracujeme. Vy ste v opozícii, vy nemáte inú možnosť, len hovoriť, tak hovorte, nech sa páči. My máme zase svoje možnosti a budeme využívať tie k dobrému výsledku.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:12 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:14

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Pán poslanec Suja, opäť sa musím vyjadriť veľmi diplomaticky k tomu celoplošnému testovaniu. Pán poslanec, treba si uvedomiť jeden holý fakt, ktorý, ktorý som možno aj ja viackrát povedal, aj viacerí naši poslanci. Toto nie je problém celoslovenský, to je celosvetový problém. COVID sa netýka alebo nedotýka len nás Slovákov, týka sa všetkých, teda nie všetkých, ale týka sa mnohých ľudí, ktorí sú v Európe, ktorí sú, ktorí sú, opakujem, je to celosvetový problém.
Vy stále sa oháňate, že Igor Matovič alebo vláda aj s pánom ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím núti ľudí, aby sa išli celoplošne testovať. Ja som mal možnosť naozaj za posledné obdobie byť veľmi často, byť v úzkom kontakte s ľuďmi v teréne a pýtal som sa aj na spätnú väzbu ľudí, ktorí sa boli celoplošne testovať. Ani jeden z tých ľudí mi nepovedal, že bol nútený alebo že by ho niekto nútil ísť na to celoplošné testovanie. To je omyl. To je omyl.
A pri všetkej úcte, pán poslanec, opakujem, zase len klamete a zavádzate. Nikomu to celoplošné testovanie neublížilo. Ja som sa bol tiež párkrát testovať a dokonca som sa bol testovať aj včera, ale neublížilo mi to. Však ľudia mali prirodzený strach a báli sa toho, že či sú pozitívni, alebo nie sú pozitívni. A čo je na tom zlé, že sa boli testovať na antigénových testoch? Absolútne tomu nerozumiem.
A chcem len pochváliť vládu, a teraz sa nikomu nechcem vtierať, lebo som komunikoval s viacerými ľuďmi, ktorí boli na tých odberných miestach, dokonca naši poslanci tam boli, systém tam bol veľmi dobrý, bol tam dobre zorganizovaný systém. Nikto sa nenakazil, nezavádzajte, nie je to absolútne obmedzovanie ľudských práv, nie je to absolútne obmedzovanie žiadnej slobody, ľudia sa chceli ísť testovať a boli slobodne o tom presvedčení.
A ja vám vravím, naozaj vám hovorím pri všetkej skromnosti a pokore, ľudia sú za to vďační, lebo vedia, ako sú na tom. A už len... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:14 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miro, veľmi pekne sa ti chcem poďakovať za tvoj príspevok k tejto rozprave, kde si jasne zhodnotil fakty. Zhodnotil si fakty, a to následne.
Obchodné reťazce a obchodné centrá sú jednoducho oproti ostatným segmentom v našom národnom hospodárstve zvýhodňované. Oproti kinám, divadlám, kostolom, fitnescentrám a reštauráciám majú určité výhody a z týchto výhod jednoducho čerpajú. To znamená, reštaurácie nám krachujú, fitnescentrá prepúšťajú zamestnancov, kostoly sú prázdne, divadlá, kiná, celková kultúra nefunguje. Ale podľa vyjadrení niektorých kolegov, ktorí tu dnes prezentujú svoje názory, je to vlastne správne, je to v poriadku.
Vláda tuná bojuje s pandémiou a chce chrániť ekonomiku. Ja si však myslím, že koná pravý opak. Podporuje šírenie umelej pandémie, ktorá je už jasne a preukázateľne menej nebezpečná ako chrípka. To netvrdím ja, ja nie som na to naozaj odborník, hovoria to epidemiológovia, infektológovia, hovoria to svetové vedecké kapacity, ale tieto náš blázon trnavský nepočúva. Jednoducho tvrdí, že sú to hoaxéri, blázni, poloblázni, iba on je lietadlo.
Ekonomiku doslova vraždíte, likvidujete a práveže týmito spôsobmi ideme dole vodou. Stále plačete iba dookola, tá zlá korona je všetkému na vine. Jednoducho, keby nie korony, máme tu asi druhé malé Švajčiarsko. Ničíte Slovensko vedome alebo nevedome.
Apelujem naozaj na všetkých vládnych poslancov, ktorí chcú Slovensku pomáhať, chcú zachrániť túto naozaj hrozivú situáciu, do ktorej Slovensko speje pod vedením vlády Igora Matoviča, vzoprite sa mu, odíďte od neho a jednoducho poďme spoločne robiť to, čo Slovensko potrebuje.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Suja sa dotkol aj ohľadom fitnescentier. Tým, že ja pracujem aj v športe, aj dlhodobo podporujem športovcov, aj mladé talenty, aj prípadne kluby, tak by som chcel len podotknúť v tejto veci to, že nielen zatvorenie fitnescentier, ale celkovo táto situácia sa dotýka aj výchovy a vzdelávania v školách, aj v mimoškolských zariadeniach, a tým, že tieto deti ani mimo školy a v športových kluboch mládež a deti nemajú možnosť ani športovať, je to obmedzené na počet, na počet tých športujúcich, tak je to veľmi obmedzujúce, a tým pádom sa dostávame aj do toho, že tieto deti nemôžu vykonávať svoje, svoje potreby a nejaké športové aktivity.
Čiže dúfam, že v tejto veci by sa nám mohol vyjadriť aj pán poslanec Kučera v budúcnosti, ktorý je momentálne splnomocnenec vlády pre mládež a šport, a mrzí ma, že tu nie je, možno by nám niečo vedel k tomu viac povedať, ako to bude do budúcnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:18 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:19

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, už to tu odznelo, že toto rokovanie, čo sa týka skráteného legislatívneho konania, nie je v súlade s § 89 zákona o rokovacom poriadku. Veľmi perfektne to rozobral pán Susko, ako aj pán Suja.
Vážené kolegyne, kolegovia, ale v čom je tu problém? To si musí, musia si to občania Slovenskej republiky uvedomiť. Niekto to kúpil za 43,5 mil. eur antigénne testy. A nejaké, nejakou formou, antigénové testy, nejakou formou sa to musí, nejakou formou odpratať, pretože niekto má obrovský strach, že niekto nabudúce, nová vládna garnitúra, toho občana, ktorý toto zabezpečil od firmičky z Trnavy, bude ho brať na zodpovednosť.
To znamená, zato sa nariaďujú celoštátne testovania, či je to v podstate prvé kolo, druhé kolo, a teraz sa uvažuje možnože aj o treťom kole alebo o individuálnych testovaniach, či to budú, ja neviem, reštaurácie, fitká alebo kostoly. Dámy a páni, tu je ten tretí problém.
Pán kolega jednoznačne povedal, že neni tu dôvod na tieto testovania, neni tu dôvod na obrovskú krízu, pretože situácia je fakt taká, že klesáme, klesáme a je to obyčajná skutočne chrípka. Dneska nikto nepočíta ľudí, ktorí umierajú na iné choroby. Dneska, ak počujeme, jedine umierajú na koronu, na koronu, na koronu, ale pritom, ako aj pán Kotleba pred chvíľou povedal, denne umiera tridsať ľudí na rakovinu. A to nikoho nezaujíma. (Reakcia z pléna.)
Prosím vás pekne, uvažujme nad jednou vecou.
Pán Žiak, neskáčte mi do reči, ja som vám neskákal.
Uvažujme nad jednou vecou, vážení páni... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán Žiak!

Šimko, Jozef, poslanec NR SR
Pán Žiak, toto je vaša vizitka. Nehnevajte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:19 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:22

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Ďakujem, vážený pán podpredseda. V podstate ja som už svoj názor povedal, to znamená, vážení páni, uvažujte. Uvažujte, vládni poslanci, pretože toto, čo momentálne robíte, tieto návrhy, čo schvaľujete, je to na škodu občanov žijúcich na území Slovenskej republiky a našu republiku vediete do záhuby.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.11.2020 o 11:22 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video