18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:43

Anna Remiášová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som veľmi rada, že som sa konečne dožila aj toho, že práve títo ľudia, ktorí mali najväčšiu moc v oblasti práva skončili. Generálny prokurátor je veľmi dôležitá voľba. Prežila som generálnych prokurátorov, ktorí absolútne zlyhali. Namiesto čestného plnenia si svojich povinností, boli prisluhovačmi skorumpovanej vlády, mafie a rôznych kriminálnych živlov. Preto je veľmi dôležité, aby novozvolený generálny prokurátor mal okrem odborných znalostí i čistý morálny kredit. Je najvyšší čas, aby sa z bezprávneho Slovenska stal konečne právny štát.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:43 hod.

Anna Remiášová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:44

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Rád by som reagoval na niektoré myšlienky, ktoré tu boli povedané, a to tak, aby aj vy prípadne, ak to uznáte za vhodné, ste mohli zase vy možno na ne reagovať na to, čo som ja uviedol.
Veľmi rád by som zdôraznil ešte poďakovanie všetkým navrhnutým kandidátom za účasť na tomto procese. V starých demokraciách sa hovorí, že ten, kto nekandiduje, nekandiduje na žiadnu funkciu, sa nemá potom čo sťažovať na to, že veci nefungujú. Tým, že títo siedmi kandidovali, prejavili nielen nám, ale hlavne Slovensku veľkú službu, pretože potvrdili, že toto je transparentný proces a že žiaden z tých kandidátov ani žiadna jedna osoba nebola vopred vybraná, že to nie je žiadna fraška. Kto sa pozrel na to, ako to prebiehalo, musel to mať v hlave jasné, že my kandidáta hľadáme a že nikto to nemá teda isté. Takže týmto účastníkom toho procesu zo strany navrhovaných kandidátov naozaj patrí veľká vďaka.
Proces bol náročný, vypočúvanie bolo, ako to už bolo uvedené, bolo naozaj občas drsné. Ale chcem pripomenúť, aby sme sa pozreli na to, ako sa inde vypočúvajú kandidáti na funkcie, ktoré rozhodujú o povahe právneho štátu. Kto videl vypočúvanie kandidáta na sudcu Najvyššieho súdu Spojených štátov amerických Breta Kavanoa, tak nič sa tomu, čo tu u nás prebehlo, nevyrovná takému vypočutiu, ktoré tam trvalo tri dni a boli tam vypočúvaní svedkovia a došlo tam k silne emočným výlevom. Takže ak niekto hovorí, že to bolo občas cez čiaru a že to bolo príliš, mýli sa. My tu máme pred sebou na rozdiel od krajín, kde majú pevne zakorenené demokratické inštitúcie a právny štát, my tu máme pred sebou obrovský boj o to, aby sme sa právnym štátom len stali. A teda nemáme žiaden priestor na pochybenie.
Chcem na rozdiel od tých, ktorí hovorili alebo hovoria, že už nikdy nebudeme mať nového Trnku vo funkcii generálneho prokurátora, chcel by som týmto ľuďom pripomenúť, že to ani zďaleka nestačí. Už nestačí mať niekoho, kto je lepší ako Trnka alebo lepší ako Čižnár. Spoločnosť je ďalej. Trpezlivosť ľudí s absenciou právneho štátu je na konci. Vidíme to najlepšie na tom, že inteligentní, slušní ľudia sa utiekajú k fašistom a že tí, čo boli bývalí sociálni demokrati alebo aspoň sa za nich vydávali, tiež si myslia, že je pre nich výhodnejšie sa hrať teraz na fašistov. Tu naozaj ide o všetko. Čiže nemôžeme pochybiť, my musíme mať generálneho prokurátora, ktorý nezlyhá v žiadnom prípade, o ktorého osobnej čestnosti nemôžu byť žiadne pochybnosti. Preto ešte raz apelujem na to, aby sme podľa tohto kritéria vyberali generálneho prokurátora.
Čo nás učí súčasná pandémia je to, že ľudia sú na konci so silami a v takých časoch sa utiekajú k strašným rozhodnutiam a k nerealistickým riešeniam. My v oblasti právneho štátu nesmieme dopustiť, aby sa stav alebo život ľudí ešte zhoršil v tom, že sa nevedia dovolať svojich práv. A súčasťou toho už akokoľvek a kohokoľvek si zvolíme, musí byť aj to, čo budeme robiť v budúcnosti. Už sa nikdy nesmie stať, že generálny prokurátor bude kašlať na Národnú radu, už sa nikdy nesmie stať, že generálnemu prokurátorovi bude jedno, ako a čo sa deje v jeho prokuratúre, že už sa nikdy nesmie stať, že generálny prokurátor bude katastrofálne rozhodnutia riešiť výhovorkou, že sa jednalo o iný právny názor. To viedlo ku Kováčikovi a to viedlo k tomu, kde teraz sme.
Základom pre dosiahnutie riadneho zlepšenia je personálna očista prokuratúry. Žiadny, žiadne Ficove frajerky a Ficova rodina rozlezená po celej prokuratúre na všetkých tých miestach, kde ich potrebuje mať. Nič také. Slušní ľudia, ktorí chcú pracovať, ktorí chcú tento štát urobiť právnym štátom.
Počas vypočutí, ale aj zo súkromných rozhovorov s prokurátormi a nielen s kandidátmi sme sa podozvedali strašné veci o tom, že ako funguje prokuratúra. Je súčasťou tohto výberového procesu a vypočutí to, že sa na nás obracajú naši voliči alebo občania, aby nám oznámili informácie. Niekedy, samozrejme, sa treba pýtať, že do akej miere sú oprávnené také informácie, ale na to je to vypočutie, aby sme sa spýtali tých kandidátov, že čo si o takej-ktorej informácii myslia a ako reagujú na tie informácie.
Môžem povedať, že ani zďaleka sme neventilovali všetko to, čo sme sa dozvedeli o tých jednotlivých kandidátoch, lebo my sami sme si robili určitý druh autocenzúry, aby sme tú pomyselnú čiaru neprekročili príliš, aby sme sa nedotkli tých navrhovaných kandidátov príliš. Ale z toho, čo vieme, sa jasne vinie to, že toto je organizácia ovládnutá kriminalitou, že sa tam dejú procesy, pri ktorých sa bežne počíta s úplatkami, že vychádzajú prokurátori bežní, radoví prokurátori z toho, že sa im nič nemôže stať, keď zoberú 500 eur tam, 1000 eur onam, že to je ich štýl práce. Pretože kto ich skontroluje? Skontroluje ich Kováčik, o ktorom všetci vedia, že má maslo na hlave. Oni síce hovoria, samozrejme, že ja som to nevedel a tak. Museli vedieť. To sú inteligentní ľudia, ktorí poznajú zákony a procesy.
Čiže nie je to tak, že si teraz dosadíme generálneho prokurátora a dúfajme, že neskôr špeciálneho prokurátora a môžme na vec zabudnúť. Takto to nie je. Tak by to malo byť, ale, bohužiaľ, nie je náš právny štát natoľko etablovaný, aby sme sa mohli spoľahnúť, že týmto je to vybavené. My musíme dohliadať na toho nového generálneho prokurátora, musíme ďalej pracovať na legislatíve tak, aby sme mali tú situáciu, že je generálny prokurátor odvolateľný. A to bola jedna z otázok, ktoré sme kládli tým navrhovaným kandidátom. Čo vám vadí na tom, keby ste mali byť odvolateľný, keď si nebudete svoju prácu robiť riadne. To je dôležité. Pretože každý slušný človek by mal povedať, keď to nebudem robiť riadne, ja sám odídem a nebudem čakať na to, kým ma odvoláte. Čiže naša práca, ak sa nám podarí zvoliť dobrého kandidáta, nekončí, musíme hľadieť na to, aby sa právny štát budoval trvale.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.11.2020 o 9:44 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, ja sa chcem pridať k pánovi poslancovi Baránikovi. Chcem osobitne poďakovať naozaj týmto kandidátom, pretože tým, že sa zúčastnili verejného vypočutia, preukázali odvahu a odvaha je to, čo naozaj veľmi budú potrebovať pri tejto situácii, aká momentálne v súdnictve a v prokuratúre je.
Ďalšou vecou, ktorú preukázali počas toho vypočutia, je schopnosť odolávať tlaku a odosobniť sa. Myslím si, že toto bolo naozaj, boli podrobení naozaj takej skúške a bolo to určite náročné a táto pozícia naozaj vyžaduje schopnosť odolávať tlaku, osobnú integritu.
Takisto nie je možné, aby generálny prokurátor mal nejakých kostlivcov v skrini, aby mal za sebou nejaké veci, ktoré sú tajné, a som rada, že podstúpili takéto tvrdé vypočúvanie, aj keď to mohlo byť naozaj veľmi nepríjemné, keď som počúvala niektoré tie otázky.
Zároveň chcem vyzdvihnúť to, že nielen toto samotné verejné vypočutie hovorí o týchto kandidátoch, že sú dobrí a že sú kvalitní, ale to, čo za nich hovorí, sú naozaj ich dlhoročné výsledky a ich práca a som presvedčená, že s touto voľbou generálneho prokurátora máme naozaj nádej, že Slovensko bude skutočne právnym štátom a že naozaj spravodlivosti bude učinené zadosť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:54 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:56

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, absolútne vo všetkom súhlasím. Práve preto sme chceli aj od jednotlivých kandidátov ich víziu riadenia Generálnej prokuratúry. Sami sme sa pýtali na koncepčné riešenia v rámci fungovania prokuratúry, či už možnosti zriadenia veľkej prokurátorskej rady, do ktorej by boli v podstate zaangažovaní aj neprokurátori. Otázka stransparentnenia a zefektívnenia výberu právnych čakateľov prokuratúry, pretože veľmi dobre vieme, aké tu boli aj vyjadrenia z posledných mesiacov bývalých čelných predstaviteľov prokuratúry, ktorí hovorili jasne, že 99 % výberových konaní na právnych čakateľov prokuratúry bolo netransparentných. Nejde len o osobnosť, ide aj o systémové zmeny na Generálnej prokuratúre, resp. na prokuratúre celkovo.
Otázka, samozrejme, stojí nad tým, aké, aké je v súčasnosti postavenie prokuratúry, resp. úprava v ústave. Či je ústavnoprávne zakotvenie prokuratúry dostatočné. Je to určite profutura otázka, do budúcna, či sa ideme zaoberať aj touto otázkou. Ja si myslím, že určite áno, ale veľa závisí aj od osobnosti. Od osobnosti, ktorá bude viesť Generálnu prokuratúru. Veď živým príkladom toho je napríklad Laura Kövesi, bývalá hlavná prokurátorka Národného protikorupčného centra v Rumunsku. Tá to tam tak nastavila, že jednoducho ešte aj starosta na ulici sa bojí zobrať cigaretu alebo bomboniéru, pretože sa bojí, že by ho zabásli kvôli korupcii. Tam nestíhali už ani sledovať na tom bežiacom páse, že akí politici idú do basy. Ona sa nebála postaviť nielen proti starostovi, ale aj proti poslancom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:56 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, dotknem sa dvoch vecí, o ktorých si hovoril. Veľmi správne si poukázal na to, že úlohou generálneho prokurátora, nového generálneho prokurátora, nebude iba byť lepší ako Trnka alebo Čižnár, to je málo. Je dôležité, aby sa zmenilo fungovanie prokuratúry zásadným spôsobom, a to aj vo vzťahu k radovým prokurátorom, aby tí radoví prokurátori, ktorí si robia poctivo svoju robotu, cítili, že majú vo vedení oporu, že za nimi vedenie stojí, že im nebude hádzať polená pod nohy, že ich nechá samostatne pracovať. Aj to sme sa dozvedeli z koncepcie predstáv viacerých prokurátorov. A na druhej strane, že vedenie alebo nadriadení prokurátori budú vyvodzovať zodpovednosť za zlyhania, za chyby, ale aj za zlyhania, ktoré majú charakter taký, že je tam podozrenie, že to zlyhanie bolo zámerné. Lebo aj k takým, k takým zlyhaniam na prokuratúre dochádza, že tí dobrí, tí zodpovední, tí, ktorí si poctivo robia svoju robotu, nebudú trestaní tým, že bude, bude im hádzané viacej roboty a že budú nejako bezdôvodne šikanovaní.
Druhá vec, ktorá ma zaujala je, že si hovoril o tom, že nekončí táto vec, táto téma nielen pre budúceho generálneho prokurátora, ale ani pre nás ako poslancov a že budeme to musieť pozorne sledovať. Budeme sa musieť zaoberať zmenou legislatívy, ale myslím si, že aj dôslednejšie ako v minulosti by sme mali vykonávať kontrolnú funkciu parlamentu smerom k prokuratúre a smerom ku generálnemu prokurátorovi nie raz do roka nejaká správa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 9:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:06

Dominik Drdul
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, prakticky úplne súhlasím. Tvoje vystúpenie malo jeden light motív, a síce že u budúceho generálneho prokurátora bude priam kľúčové a priam rozhodujúce, ako ho budú dejiny hodnotiť, či bude klásť dôraz na veľké vyhlásenia o tom, že aké peklo on rozpúta a potom zabudne nájsť zápalky, alebo to aké výsledky sa dostavia. To, ako pohne rezort prokuratúry dopredu, to, ako bude verejnosť hodnotiť demokratický a právny štát na Slovensku. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 10:06 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:07

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Vážený pán podpredseda parlamentu, jediné čoho sa ja bojím, sa bojím o zdravie mojich detí, mojej manželky a mojich najbližších. Viete, koľkí sedíte z vašej strany v pléne vy počas prerokovania tohto bodu? Dvaja.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.11.2020 o 10:07 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:07

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na záver by som ešte veľmi rád zdôraznil to, že ani zvolením nového generálneho prokurátora naša práca nekončí. Tento orgán zákonodarný a ústavodarný musí zaistiť, že ktokoľvek, kto bude generálnym prokurátorom, nebude môcť konať inak, ako pre budovanie právneho štátu, pre rozvoj našej spoločnosti tak, aby sme sa stali súčasťou skupiny demokratických a právnych štátov. Tak, aby sme navždy vyhnali gangstrov z politiky a od kormidiel ovládacích pák tohto štátu. Tak, aby sme navždy sa zbavili pliagy fašizmu a neonacizmu, ktorá sa živý na tom, že nemáme právny štát.
Myslime, prosím, na to, že musíme byť neustále obozretní, s očami otvorenými na akékoľvek najmenšie pochybenie orgánov, ktoré majú povinnosť stíhať trestnú činnosť, ktorá zasahuje do základov právneho štátu. To je naša rola a ja osobne dávam sľub, že aj keď sa voľba generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora stratí z centra záujmu spoločnosti, ja osobne budem stále dohliadať na to, aby sa ten trend, ktorý verím, že teraz nasadzujeme, už nikdy nezmení.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.11.2020 o 10:07 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:10

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, milí kolegovia, dovoľte mi predstaviť vám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov, pardon. Navrhovaným zákonom sa upresňuje text zákona o veterinárnej starostlivosti. Ide o zmenu zákona tak, aby bol v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady o ochrane zvierat používaných na vedecké účely. Momentálne totiž zákon nie je v súlade s týmito dokumentami. Túto skutočnosť vytkla Slovenskej republike Európska komisia formálnym oznámením, ktorým iniciuje nové konanie o porušení zmlúv, registrované pod č. 2018/2160.
Slovenská republika totiž preniesla príslušné časti smernice do právneho poriadku iba čiastočne. Pre úplné prevedenie smernice je nevyhnutne prebratie príslušných ustanovení smernice úpravou a doplnením zákona.
Týmto zákonom sa upravuje predovšetkým spôsob získania odbornej spôsobilosti na vykonávanie úloh súvisiacich s manipuláciou so zvieratami používanými na vedecké účely alebo vzdelávacie účely, kedy sa vzdelávanie, ktoré doteraz pozostávalo z akreditovaného vzdelávacieho programu, dopĺňa o praktickú prípravu na základe pripomienok Európskej komisie a následným vykonaním záverečnej skúšky.
Zároveň sa návrhom zákona dopĺňajú sankcie za porušenie niektorých povinností vyplývajúcich zo smernice, ktoré boli transponované do nariadenia vlády a zákona, avšak ich porušenie nebolo zahrnuté medzi skutkové podstaty iných právnych deliktov v zákone, čím boli prakticky nevykonateľné.
Toľko na úvod k návrhu zákona. Verím, že daný návrh získa potrebnú podporu v pléne a ďakujem za všetky podnetné príspevky v rozprave.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.11.2020 o 10:10 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:12

Ján Szőllős
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 282. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenska republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny výbor, Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.11.2020 o 10:12 hod.

RNDr. Mgr. CSc.

Ján Szőllős

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video