23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.1.2021 o 17:36 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:36

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Prosím členov ústavnoprávneho výboru, budeme zasadať dnes o 19.00 hod. v zasadačke výboru. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.1.2021 o 17:36 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:41

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, možno sa zdá niekomu, že otázka odťahovej služby je fakt smiešna na to, aby sa riešila v parlamente, ale verte mi, pokiaľ by ste žili v Bratislave, smiešne to vôbec nie je. Hlavne v poslednom období, kedy skutočne Bratislava zažíva absolútny nápor ľudí, ktorí sem prichádzajú pracovať a nemajú tu trvalé bydlisko, napriek tomu tu žijú celoročne.
A to nie je to jediné, kedy, čo nám robí problémy, problémy nám robia napríklad aj ľudia, ktorí chodia pracovať do zahraničia, obvykle do Rakúska, do Nemecka, prichádzajú na autobusové, na autobusové a vlakové stanice autami zo svojich obcí a miest. Auto odstavia, niekedy aj na dva, na tri mesiace, nechajú ho stáť na parkovacom mieste a odídu do zahraničia. Keď sa vrátia, potom si zase po dvoch, po troch mesiacoch to auto zase vezmú a jednoducho je to úplne šialené v Bratislave bývať.
Verte nám, my nechceme, aby Bratislava takýmto spôsobom fungovala. Musím si spomenúť na náš posledný poslanecký klub (ruch v sále a zaznievanie gongu), keď kolegovia sa pýtali, že však teda aby bolo Bratislava, aby bolo hlavné mesto niekde inde aj so všetkými tými úradmi, a my sme povedali, že s radosťou. Skutočne, pretože, verte tomu, nie je to, nie je to sranda, preto vás veľmi, veľmi prosím o to, aby ste nám tu trošku pomohli, toto je veľmi dôležité. Ja bývam v mestskej časti Ružinov, čo je druhé najväčšie, druhá najväčšia mestská časť v Bratislave, a skutočne máme problémy s tým, že jednoducho nedokážeme odťahovať autá na, na triedach III. a na cestách III. a IV. triedy, a na to, aby sme to mohli dokázať, sme nútení si objednávať externé firmy, za ktoré platíme napriek tomu, že v podstate mestská odťahová služba skutočne má kapacity na to, aby obslúžila aj, aj to tretie a štvrté, teda cesty III. a IV. triedy, a to je asi zhruba všetko.
Ja myslím, že to nie je žiaden rozš..., nejaký široký, širokospektrálny zákon, ale pre Bratislavu v skutočne v tom stave, v akom sa momentálne nachádzame, veľmi dôležitý, a ak teda ešte pripomeniem, že v Bratislave celoročne žije o 150-tisíc ľudí viac, ako, ako platia do Bratislavy podielové dane, tak toto je to minimum, o čo vás prosím, aby ste nám pomohli vyriešiť. Takže ďakujem a poprosím vás, všetci aby ste zahlasovali za ten zákon.
Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.1.2021 o 17:41 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Kozelová, ja by som chcel vedieť, či majú títo občania Slovenskej republiky, ktorí parkujú tie autá, keď idú do zahraničia, možnosť parkovať na nejakom zbernom parkovisku alebo záchytnom, ak áno, tak vaše beriem ako oprávnené. Ale nejakom takom, že kde je, nie je na druhej strane Bratislavy, lebo ak nie, tak to neni ich chyba, to je jedna vec.
A druhá vec, vyhovárať sa, že je tu 150-tisíc ľudí, ktorí tu neplatia dane, ale sú tu stovky, možno tisíce firiem, ktoré majú tu prihlásené autá a jazdia v Košiciach, v Detve, v Bystrici a platia dane sem. To znamená, že týmto sa to ďaleko viacej vyrovnáva, takže na dane by som sa na vašom mieste nevyhováral, lebo poviem príklad, taká firma Berner, nadnárodná spoločnosť, ktorá sídli v Detve, ale schránku má tu, má všetky značky BA. A podobných takýchto je strašne veľa. Všetky finančné skupiny, všetky lízingovky, rôzne finančné inštitúcie, všetky majú rezer..., registrované autá tu a jazdia po celom Slovensku a platia dane tu, hoci máte najmiac..., najmenej kilometrov ciest.
Takže nevyhovárajme sa na niečo, čo sa nedá porovnávať, lebo na tých daniach zarábate oveľa viacej, ako strácate na tých 150 ľuďoch. Ďakujem. 150-tisícoch ľuďoch, ako ste povedali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:44 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, ja som, sa priznám, nečítal dôvodovú správu k vášmu návrhu, lebo jednoducho mne to príde taká téma, ktorá možno je trošku taká úzkoprsá, ale chcem sa spýtať, že či naozaj ten hlavný dôvod, ktorý ste tu odprezentovali, je to, že vlastne hlavné mesto Bratislava, ktoré je pod novým primátorom, alebo teda tým aktuálnym primátorom synonymom rôznych ťažkých peňazí vyhodených na projekty a také tie mäkké záležitosti, po ktorých ľudia nič nevidia, len vyhodené peniaze pre určité firmy, že či naozaj novelou, alebo za novelou tohto zákona, alebo za touto vašou aktivitou, ktorú ja ale neodsudzujem, je ako hlavný dôvod to, že je problém volať tie externé firmy a že vlastne chcete zákonom umožniť, aby mesto Bratislava si mohlo ako keby spraviť vlastnú nejakú o..., teda mohlo rozšíriť kompetencie svojej odťahovky, ako som to správne pochopil, na tie cesty cestách III. a IV. triedy, lebo mi to príde, ak to bude len takto, tak mi to príde ako také čiastkové riešenie. Viete, že, že áno, je tu nejaký problém, vy ste teraz vďaka tomu, že ste v Národnej rade, tak áno, ideme to predložiť, ideme to pre to mesto Bratislava spraviť a ideme ako keby rozšíriť tie kompetencie, ale nepríde mi to ako systémové riešenie. Keby ste to mohli možno vysvetliť, alebo keby predkladateľ ešte predstúpil a vysvetlil, lebo ja teraz nekritizujem nejako že s krvavými očami, ale skôr tak konštruktívne, by som chcel vedieť tieto argumenty a budeme počúvať. Čiže neberte ma absolútne zle.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Monika, že to prirovnanie k tomu, že keď niekto ide do zahraničia na 2-3 mesiace, odstaví svoje motorové vozidlo niekde na legálnom verejnom parkovisku, tak to nie je práve ten prípad, ktorý by sa, ktorý rieši tento návrh zákona.
Tento návrh zákona v podstate umožňuje legitimizovať odťahovanie vozidiel tým, že samospráva si vytvorí vlastnú odťahovú službu a nebude ju objednávať u tretej osoby, to bol legislatívny problém, ktorý teda konkrétne v Bratislave sa musel riešiť, ale tu sa budú vlastne odťahovať vozidlá, ktoré budú robiť prekážku, prekážku v premávke alebo budú stáť na chodníku, alebo budú stáť na nejakom vyhradenom parkovisku, kde, kde nemá stáť, alebo bude stáť na parkovisku pre zdravotne postihnu...., určený pre zdravotne postihnutú, čiže odtiaľto sa budú odťahovať, nie niekto, kto aj dva mesiace bude parkovať na verejnom parkovisku, ktoré nie je vyhradené, tak a je, bude to vozidlo označené a nebude mať znaky vraku, tak vlastne tam stáť bude môcť bez ohľadu na to, že či je na Slovensku, alebo niekde v zahraničí tento majiteľ vozidla, ale to vozidlo musí byť riadne označené ŠPZ, a keď nie je, tak vlastne v tom prípade bude mať znaky vraku a v tom prípade by mohlo byť odtiahnuté aj z takého parkoviska, tak aby sa to asi vyjasnilo aj iným ľuďom, čo sa na toto pýtajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:47 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V podstate pani poslankyňa Zemanová to vysvetlila.
Teraz k pánovi poslancovi Kotlebovi, lebo skutočne tým som len chcela povedať, že okrem toho, že sa nám tu kopia takéto autá, plus sú k tomu, plus je tu ešte k tomu kopa vrakov, ktoré naozaj, a resp. áut, ktoré stoja na miestach, zaberajú miesta, nemajú ŠPZ-tky, a v podstate ide o to, aby sme dokázali my riešiť takéto, takéto autá, a ten systém vytvorený je práve prijatím toho, tohto zákona by sme, by sme celý ten systém naštartovali a veľmi by nám to pomohlo v Bratislave, čiže skutočne ide tak, ako povedala pni poslankyňa Zemanová, o tieto autá.
To bolo len na dokreslenie, to je celé, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:48 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:49

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Milí kolegovia, presne tak, ako povedala pani Zemanová, cieľom návrhu zákona je v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na roky 2020 - 2024, ktorá sa zaoberá vlastne neuspokojivou dopravnou situáciou v aglomerácii Bratislavy a efektívnou parkovacou politikou na jej území, doplniť zákon č. 377/1990 Zb. o hlavnom meste Slovenskej republiky Bratislave v znení neskorších predpisov tak, že bude oprávňovať hlavné mesto a jeho mestské časti zmluvne spolupracovať za účelom zabezpečenia odtiahnutia vozidiel, resp. vytvoriť možnosť na tieto účely poveriť právnickú osobu, ktorá založil... ktorú založilo hlavné mesto alebo niektorá z jeho mestských častí, resp. tieto subjekty alebo niektoré z nich spoločne.
Počet automobilov v našich mestách sa niekoľkokrát zvýšil, preto je potrebné, aby sa nielen Bratislava, ale aj mestá, obce zaoberali parkovacou politikou na svojom území. Aj keď sa tento návrh zákona týka len Bratislavy, veľmi vítam návrh navrhovateľa, ktorý predniesol pri prednesení tohto návrhu zákona, a vyjadril, že má ochotu rokovať so ZMOS-om a Úniou miest Slovenska, ktoré zastupujú naše mestá a obce, a riešiť neuspokojivú dopravnú situáciu nielen v aglomerácii Bratislavy, ale zároveň rozšíriť riešenie efektívnej parkovacej politiky aj na území miest a obcí novelou zákona č. 369/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.
Ja sama som starostkou síce malej obce, má len tisíc obyvateľov, ale skutočne počet automobilov je tam možno aj 5-krát zvýšený a hlavne vidíme obrovské problémy pri zimnej údržbe, keď občania parkujú, ako parkujú, a potom nie je možné robiť zimnú údržbu tak, ako by bolo potrebné. Takže pokiaľ bude záujem ZMOS-u, prípadne Únie miest Slovenska, veľmi by som privítala, aby sa táto problematika riešila aj v zákone č. 369, teda novelou zákona č. 369/1990 Zb. v znení neskorších predpisov.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.1.2021 o 17:49 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Budem reagovať na pani kolegyňu a ja vysvetlím v podstate aj, aj to, čo sa pýtal aj pán Suja, lebo on to trošku doplietol, a len aby nabudúce, v dobrom, v dobrom, že, že aby, že aby... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:50 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:52

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, áno, áno, budem, budem reagovať na ňu, len chcel som, že aby aj pán kolega počúval, tak, samozrejme, v každom meste, v každej obci nám parkujú auta s inými ŠPZ-kami, to už v tomto globalizovanom svete, a teda keď sa dochádza do práce, je normálne, ale je to možné v parkovacej politike riešiť tak, že umožníte tomu rezidentovi zaregistrovať si auto aj s inou ŠPZ-kou, keď je ako firemné a ho môže využívať, tak to napr. riešime v Petržalke. A tie financie nie sú o ŠPZ-ke, ale sú o tom, kde má ten človek trvalý pobyt. Takže to, keď vaša, keď máte u seba niekde v Detve firmu, ktorá má sídlo v Bratislave, tak to ešte neznamená, že tie peniaze z tej firmy končia v Bratislave. Dnes samosprávy sú financované z dane príjmov fyzických osôb, takže to závisí od toho, koľko máte trvalých obyvateľov, a daň z príjmu právnických osôb, teda z tej firmy je používaná na, na financovanie napríklad škôl, obrany, policajtov, to sú vlastne tie verejné výdavky, ktoré idú do týchto oblastí, tak už aj kolega to bude vedieť nabudúce.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:52 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani kolegynka, spomenuli ste tu zimnú údržbu, musím sa s vami stotožniť, lebo však dačo okolo toho som chvíľku robil, a naozaj s tou zimnou údržbou sú problémy a sú problémy aj vtedy, keď niekto zle odstaví, možno nie ani naschvál celkom svoje auto, ale chcem sa spýtať, že či vy to chcete riešiť tým, že by sa zvýšila intenzita odťahov, lebo tak som to nejako pochopil, lebo to podľa mňa nie je celkom riešenie.
Viete, neviem si predstaviť - a ešte tu v Bratislave, ktorá je typická tým, že nasneží 0,8 cm snehu a kalamita na celý deň -, že by naozaj nastala v rámci zimnej údržby nejaká špecifická udalosť, že povedzme by tri dni v kuse snežilo, že by vznikli tie snehové mantinely a že vlastne pomedzi tie autá a pomedzi ten sneh by chodila tá odťahovka, lebo to nie je celkom podľa mňa reálne riešenie tohto problému, čiže ak by ste mohli v skratke nejako na to reagovať, že aká je vaša predstava, lebo, lebo dať kompetencie odťahovej službe, aby teda s červenými očami odťahovali úplne každého, kto z nejakého malého dôvodu poruší buď tie parkovacie pravidlá, alebo možno aj dopravné predpisy, na ktoré sa napr. niekedy aj tí mestskí policajti, tak prižmúria oči, lebo vedia, že jednoducho tí ľudia nemajú kde parkovať, a to je nielen v Bratislave, takže by ste to trošku mi vysvetlili, viete, lebo ja naozaj konštruktívne sa chcem pýtať na toto, lebo ma to zaujíma, nevnímame to politicky, nevnímame absolútne politicky tento návrh, ale skôr tak vecne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.1.2021 o 17:53 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video