25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:44 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Blaha, všetci tu hovoria možno alebo rozprávajú, že možno robíme naozaj len politiku v tomto parlamente aj týmto návrhom. No nie je to pravda. Ak už nepočúvajú nás opozičných poslancov, tak nech počúvajú ľudí. (Ruch v sále, zaznenie gongu.) A nás, skutočne tí ľudia vám vystavujú aj tejto vláde vysvedčenie, a to je, práve sa to ukazuje v tých podpisoch do referenda.
Ja chcem povedať, že, ja poviem, v Humennom som mala za tri týždne v schránke, svoje poslaneckej schránke, pretože ani nemôžme tie podpisy zbierať, 2 100 podpisov. Ja neviem, či to nestačí, to je za také mesto a už je tých podpisov, je skoro 300-tisíc. Veď to je naozaj niečo, čo musí vám ukázať a musí vám povedať, že tie slová, ktoré my tu rozprávame, tak ich rozprávame naozaj kvôli ľuďom, nie kvôli nejakej politike, lebo všetci žijeme v tejto krajine a tá situácia je veľmi zlá.
Viete, a ešte vám poviem takú príslovku, lebo určite všetci by sme mali, aj keď sa nemôžme stretávať, ale počúvame ľudí na ulici, ktorých stretneme. Prezidentský palác, minule som sa s takým zaujímavým názorom stretla a povedali mi, pani poslankyňa, my už neveríme ani prezidentskému palácu. My už máme pocit, ľudia, že tam platíme iba vodné a stočné. Tam sa nič nedeje, tam sa platí už len vodné a stočné.
Takže naozaj tento návrh je opodstatnený a už ani nechcem povedať, ako sa vyjadrujú ľudia, čo správne spomenul kolega Blaha, v tomto stave nakupovať zbrane? Kedy je v celej republike kríza, kedy máme pomáhať ľuďom a my rozšafne nakupujeme zbrane, veď to nerobí ani jedna krajina, preboha, ani jedna krajina! To mi povedal kolega lekár z Rakúska, že čo to je Slovák, to si nedovolí jedna krajina nakupovať zbrane v takomto stave, v akom sa naša krajina nachádza.
Takže myslím si, že tento návrh by ste mali naozaj podporiť a naozaj by sme sa mali dozvedieť, ako, ako ďalej pôjde naša krajina. Je to veľmi dôležité pre všetkých ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:42 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:44

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ja som si podrobne vypočul pána poslanca Blahu a dovolím si povedať, že pán poslanec Blaha i napriek tomu, že niektorí kolegovia poslanci zo súčasnej vládnej koalície hovoria, že hovoril nezmysly, ja hovorím zase opačne, že ukážkovo rozobral pán poslanec Blaha súčasnú sociálnopolitickú a ekonomickú situáciu na území Slovenskej republiky. Ja si dovolím povedať, že už dnes hádam slepý nevidí to, že, skrátka, v akom stave sa nachádza naša krásna Slovenská republika.
Situácia, dámy a páni, je skutočne kritická, obdobne hovorím to isté, ako hovorí pán poslanec Blaha, však to je, už neni mysliteľné, ako žijú ľudia v niektorých regiónoch na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja, na Gemeri, na Malohonte.
Vážené dámy, vážení páni, ja si dovolím otvorene povedať, že pán premiér Matovič sa dostal k moci za pomoci klamstiev a nenávisti. Nože sa len zamyslime, ako keď vycestoval do Francúzska a poukazoval na istú vilu, že to je Počiatkova vila, že to je majetok občanov Slovenskej republiky, ale dneska nič sa nedeje.
A preto vyzývam pána premiéra Matoviča, nech teda, ak je to ukradnutá vila alebo pán Počiatek to ukradol, prosím, nech začnú trestné stíhanie a nech tohto Počiatka berú na zodpovednosť.
Dámy a páni, čo sa týka očkovania, vieme všetci veľmi dobre, že slávnostne, s pompézou sme prijímali, alebo teda vítali Sputnik. Sputnik V z Ruskej federácie. Dámy a páni, ale čo urobí naša vládna garnitúra? Urobia jednu vec, začínajú testovať myši a potkany práve s touto vakcínou, a pritom už niektoré štáty, desiatky štátov na svete už očkujú s touto vakcínou a my len špekulujeme, špekulujeme.
Ja osobne si dovolím otvorene povedať, že už tu na Slovensku nič iné nepomôže, tak ako hovorí pán poslanec Blaha, ako to aj inde, ostávajú len a len predčasné voľby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:44 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Budem stručný, mám dve poznámky k tomu, čo ste hovorili.
Hovorili ste, že predseda vlády má zjednocovať. No ja vám poviem, ako môže predseda vlády zjednocovať, keď sám je rozdvojená osobnosť?
A teraz druhá vec, k tým gestám Matoviča u prezidentky. No to bola veru hanba. Ja si však nemyslím, že to boli hipsterské gestá. Jeho gestá sa podobali gestám najbrutálnejšieho gangu zo Strednej Ameriky, konkrétne zo Salvádora. Gestá mal ako gang MS13 a počet obetí má ale väčší. Myslím si, že šéfovia gangu blednú závisťou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:46 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za faktické poznámky.
Dovolím si začať s jediným koaličným politikom, ktorý na mňa reagoval, a to bol pán Kazda. Ktorý ale pravidelne útočí osobnými invektívami o tom, ako slabo argumentujem.
Tak ja som si špeciálne pozrel, že teda, pán Kazda, že teda čosi asi budete profesorom politológie alebo sociológie, lebo taký ste strašne nadupaný. Vy ste absolvent fakulty záhradníctva (smiech v sále), vy ste absolvent fakulty záhradníctva (povedané so smiechom), a pri všetkej úcte k záhradníkom , ja ale neviem, teda ja som PhD. z politológie, napísal som tucet politologických kníh, a aby ma tu poučoval absolvent fakulty záhradníctva? Ako môžme sa rozprávať o tulipánoch, verím, že tam budete mať jasnú prevahu, ale skúsme sa trošku rešpektovať. Ak argumentujem, tak sa tu netvárte ako pán profesor nanotechnológií, lebo ste absolvent fakulty záhradníctva. To, to nezapriete.
Takže, pán kolega, a k tomu povinnému testovaniu, že teda akým spôsob by mohlo mať vplyv na to, že tu máme najviac nakazených na svete? No zhodou okolností to zvyšuje mobilitu a to vám už povie dneska aj sedemročné dieťa, že to je problém, a zhodou okolnosti vytvára pocit falošnej negativity, lebo ste nakúpili nezmyselné hračkárske antigénové testy, ktoré človeku nepovedia, že či je skutočne negatív, a potom ďalej behá s tým svojím pozitívnym výsledkom a nakazuje ďalších ľudí. To je jasné ako facka, čomu na tom nerozumiete? Teda okrem toho, že ste absolventom fakulty záhradníctva, kde ste sa také asi neučili.
Čo sa týka celej situácie, ďakujem veľmi pekne kolegom za reakcie.
Viete, ten líder na čele krajiny je neuveriteľné dôležitý. Len také porovnanie. Viete, koľko majú dneska obetí na koronu v Nórsku? Porovnateľná krajina z hľadiska počtu obyvateľov. Európska civilizovaná krajina Nórsko. Majú 648 mŕtvych, 648 mŕtvych za celý rok. My máme 8 814! Toto je ten rozdiel, pán kolega, že my tu nezmysly vymýšľame, Matovičove testovačky a zabíjame vlastných ľudí. Tak sa poučme z Nórov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 10:47 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:49

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, ja len veľmi krátko by som chcel zareagovať na to, čo bolo povedané doteraz v rozprave. A vzhľadom na to, že na moje vystúpenie, ktoré som tu mal, aj na tie reakcie, ktoré tu boli, a vzhľadom na to, že pre kontrolu ústavnosti postupu v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase výnimočného stavu alebo núdzového stavu je potrebné poznať dôvody konania vlády, ktorými predĺžila núdzový stav, ešte raz opakujem, v dôsledku, alebo teda z dôvodu možnosti ústavnej kontroly takéhoto postupu.
A keďže my nikto nevieme, akým spôsobom na vláde prebiehala, prebiehala diskusia, resp. aké bolo zdôvodnenie návrhu, ktorý vláda uznesením schválila o predĺžení núdzového stavu, pretože uznesenie samotné je zverejnené, je to v zásade skoro totožné uznesenie, aké platí dodnes, ale nepoznáme ani jedno slovo z odôvodnenia prijatia tohto predĺženia núdzového stavu, tak by som si dovolil vyzvať, ak je v Národnej rade prítomný člen vlády, jeden tu pred chvíľkou sedel, ale už tu nie je, ale teda ak je akýkoľvek člen vlády prítomný na rokovaní Národnej rady, tak ho vyzývam, aby prišiel do pléna Národnej rady a prišiel vysvetliť, akým spôsobom prebiehalo rokovanie na rokovaní vlády 17. marca o predĺžení núdzového stavu.
Ako bolo odôvodnené či už v tomto bode schôdze dnešného rokovania Národnej rady, čo by bolo najlepšie, pretože sa to týka tohto uznesenia, ale preto som vystúpil aj teraz pred ešte ústnou rozpravou, aby mal príslušný člen vlády, ktorý je prítomný na rokovaní Národnej rady, priestor a čas prísť sem do pléna, ale ak by to náhodou aj nestihol, tak ako sme ochotní to tolerovať pri akomkoľvek inom bode rokovania Národnej rady.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.3.2021 o 10:49 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:52

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené kolegyne, kolegovia, skoro aj pán minister tu bol, takže bez neho, máme vládu, ktorá vstúpi do učebníc dejepisu, ale nie ako najlepšia, ako ste to na začiatku predstavovali, ale ako najhoršia v histórii Slovenskej republiky. Pri najbližšej aktualizácii dejepisu toto tam bude, tomu verte.
Na hodine politológie sa študenti budú učiť, ako sa to nemá robiť. Budú také základné kapitoly, ja neviem, predkladanie zákonov ako nemá vypadať, že ako ste to predtým kritizovali, teraz to sami robíte. Perlička bude komunikácia a nielen v rámci koaličných strán, ale aj v rámci koaličných klubov a to už je nonsens. Amaterizmus tejto vlády je ukážkový a ja predpokladám, že to bude napísané aj v skriptách pre študentov politológie a isto tam bude zvýraznená jedna veľká hláška, ktorá presne dneska tu padla, ale platí na väčšinu z vás, a to je, pán poslanec Kazda, teraz myslím vás, „keď tu náhodou som“, toto bude motto (reakcia z pléna), to bude motto: „Keď tu náhodou som.“ On tvrdí, že to povedal náhodou, ale je to tak a to platí na väčšinu z vás. Toto bude čiernym zvýraznené v skriptách, že ako sa to nemá robiť.
Ale viete, čo je najhoršie, vážení kolegovia, že už aj plénum Národnej rady Slovenskej republiky je odpredvčera prakticky paralyzované. Podľa slov, ako to zaznelo od kolegov, ktorí sú tu niekoľko období, sa toto v histórii nestalo, aby predvčerom prepadlo jedenásť za sebou bodov, na ďalší deň deväť aj napriek ubezpečeniu predsedu parlamentu, že sa to už nestane. Nestačí to, že si sypete popol na hlavu, že je to vaša chyba, ale nie je možné, aby niektoré zákony tu trikrát, štyrikrát nemal kto predniesť.
Viete, ten scenár, ktorý tu je, nezáujem poslancov vládnej koalície predkladať vlastné zákony alebo sedieť ako spravodajca len kvôli tomu, že sú narušené medziľudské vzťahy s predkladateľom, ktorý, zhodou okolnosti obidve dámy sú z toho istého klubu, však to kde sme dospeli? Áno, vaša odpoveď je, lebo Fico. Uhm. Tak toto v učebniciach bude alebo ešte lepšia odpoveď je, lebo prázdna špajza a minuli sme miliardy z tej prázdnej špajzy.
Viete, niektoré strany sa tu tvária, že ony sú tie dobré. Etalón čistoty tu neni, pán podpredseda Šeliga parlamentu, ktorý včera vyznal lásku, že ma má rád. Ale jemu takisto dvakrát alebo trikrát prepadol zákon. Nemá čas robiť si svoju vlastnú robotu, ale má čas udávať ľudí na námestiach a podávať na nich trestné oznámia. Na to času má dosť! Ale žeby tu sedel a predniesol vlastný zákon, na to nie! Keď sme už pri Šeligovi.
Pani Halgašovú zo SaS-ky ani nejdem ani spomínať. Však hore-dole chodila, samozrejme, pred tým, ako mala vystúpiť, vždy odišla alebo sem vôbec neprišla.
Samostatnou kapitolou ste, poslanci od Matoviča. Vám tých bodov prepadlo za sebou asi deväť. Tým sa ospravedlňujem tým, čo neboli v tom zapletení. Ale to nie je možné. Pýtam sa, prečo predkladáte zákony, ktoré nemáte vopred v rámci koalície schválené, a potom tu robíte tento cirkus a zneužívate nás, ktorí sme tu celý deň a chceme k tým zákonom vystúpiť v rozprave? Toto sa dá nazvať jediným slovom – amaterizmus. Lebo keby ste mali základy slušnosti, tak tie body stiahnete alebo presuniete a nedonútite Národnú radu tu točiť tie body prvýkrát, druhýkrát, tretíkrát, vážení kolegovia z koalície.
A spomínal som pani Kaveckú, ktorá odmietla, hoci tu bola, ísť za spravodajkyňu vlastnej kolegyni. Tá pani poslankyňa Kavecká, ktorá sa tu bije s hrdosťou, že to je to nové, že oni sú iní! Ja si cením snahu pani Hatrákovej, že tu bola, a mrzí ma, že ju vlastná kolegyňa sestra Kavecká takto dokázala potopiť.
Povinnosti spravodajcu sú jasné. Je jedno, ak máte nejaké osobné spory alebo ste z opozície alebo koalície, keď ste raz spravodajca a ste tam zapísaný, tak tu máte sedieť alebo sa dať niekým vymeniť. Ale nie takto brzdiť chod celej Národnej rady a všetkých poslancov, ktorí sa vtedy nachádzajú v pléne! Vy nielenže ignorujete opozíciu, vážení koaliční partneri, ale vy ignorujete aj seba navzájom. To kde ste dospeli? Toto je tá iná kultúra?! Takto si, vážení koaliční poslanci, predstavujete prácu v parlamente? Takto?! Že keď ide vystupovať opozícia, tak Pročko vezme polovicu ľudí, ktorých má na gumičke, a odídu zo sály?! Ja nemám na toto slov.
Predvčerom, keď prepadúvali tie body, slušne a v dobrej viere, to je na zázname, som vyzval pána poslanca Pročka, keď je tu ako jeden z predkladateľov, nech ide a nebrzdí parlament a nech to prednesie. Ale on mi odpovedal, že nech si dám Dithiaden. Nepochopil som, ja som nepochopil tento pokus o jeho vtip alebo čo to malo byť. Mám si dať Dithiaden, keď chcem, aby Národná rada fungovala normálne?! A následne na to sa vypotácal zo sály. Tak buď ho nepredkladajte, takýchto ľudí ako spolupredkladateľov zákona, alebo im neumožňujete prístup k nejakým omamným látkam, lebo neviem si vysvetliť správanie niektorých z vás.
Ak nevie niekto prečítať, lebo ja si myslím, že mal by vedieť aspoň čítať, a prečítal ten návrh zákona, tak nemá byť, čo robiť na mieste spolupredkladateľa. Ak ho potrebujete dať, že vykazuje nejakú činnosť, keď už sa rozprávame o Pročkovi, tak mu skúste dať nejakú takú tému, čo mu je blízka, ja neviem, kotúľ letmo alebo kotúľ vzad, alebo ja neviem, vplyv alkoholu na organizmus, vplyv návykových látok na organizmus a podobne. Z toho má vlastné osobné skúsenosti. To by vedel možno vystúpiť a neušiel by stadeto zbabelo.
A na záver, vážené dámy a páni, to, čo kolegovia predniesli, legitímna výzva na vystúpenie troch ústavných činiteľov pred národom, vy ste toto spochybnili? A kto by mal vystúpiť? Vy obhajujete to, že nie sú odborníci? Ale nikto neni na všetko odborník. Máme poradcov, oni majú ľudí ukľudniť, ukázať nejakú súdržnosť, že vedia spolu komunikovať. A vy sa tu vyhovárate, že oni nemôžu vystúpiť pred národom, traja najvyšší ústavní činitelia, lebo nie sú odborníci. Tak toto, vážení kolegovia, to pre vás, čo ste teraz tu, to je ďaleko za čiarou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.3.2021 o 10:52 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, spomínali ste, že častokrát je tu plénum paralyzované. Ja s tým súhlasím, pretože častokrát sú to rôzne obštrukcie, ale myslím, že treba dať ruku na srdce a pozrieť sa aj do vlastných radov za vami, ako tu častokrát nesedia vašich kolegovia. Áno, vy tu sedíte. To môžem dodať, že je to pravda, že ste tu celý deň. Ale častokrát aj vaši kolegovia v opozícii tu nesedia. Aj ak tu sedia, tak naschvál nehlasujú. Takto robia pre občanov, naschvál nehlasujú? Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 11:00 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miro, v tvojej rozprave si spomenul najmä problémy, ktoré sa tuná dejú v pléne Národnej rady Slovenskej republiky už tretí deň. To znamená, totálny nezáujem pracovať predovšetkým poslancami vládnej koalície, ktorí úplne ignorujú program danej schôdze, nezúčastňujú sa či už ako predkladatelia, alebo ako spravodajci predkladaných vládnych návrhov zákonov. A tieto zlé, choré a zvrátené vzťahy, ktoré tuná vládnu v rámci, nemyslím tým opozíciu a koalíciu, ale v rámci vnútrostraníckych nejakých vzťahov, sú viac ako zložité a viac ako komplikované.
Brzdíte, vážené kolegyne, vážení kolegovia, celý chod Národnej rady. A občania Slovenskej republiky, ktorí vám dali mandát, ktorý vás posunuli do Národnej rady, od vás očakávajú, že sa budete naozaj zodpovedne nielen pripravovať, zodpovedne vystupovať a zodpovedne konať. Toto z vašej strany nie je zodpovedné a je to úplná, úplná hanba, keď jeden zo 150 poslancov tohto pléna sa správa tak, ako sa správa. Tým myslím naozaj pána kolegu Pročka, ktorý úplne ponížil poslanecký stav na samé dno.
Už viac ako dve hodiny sa tuná uráža kultivovaný prejav, ktorý tuná predniesol na začiatku pán kolega Blanár, ktorý žiada len jednu jednoduchú vec, aby všetci traja najvyšší ústavní činitelia vystúpili pred slovenským národom a obhajovali nezmyselné a donekonečna pretrvávajúce predlžovanie núdzového stavu, aby národ ukľudňovali, práve robia úplný opak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 11:01 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Suja, tak ja dúfam, že k tomuto sa nebudeme utiekať. Ja som sa hneď opravil, jak to bolo s tou náhodou. Ale tak vy si vyberete jednu časť.
Ale už keď teda sa bavíme o tom, tak musím povedať, že naozaj aj niektorí moji kolegovia, čo viem, tak veľmi málo sa vyskytujú v sále, keď debatujete vy. Ja si myslím, že vy a teda vaši kolegovia zvolení za ĽSNS, ja si myslím, že tú odpoveď si musíte dať asi, asi skôr vy. Pretože tá sála býva naozaj veľmi prázdna vtedy, keď, keď argumentuje, keď vystupuje niekto z vášho klubu alebo z vášho bývalého klubu. Takže toto, ja si myslím, že by bolo dobré, akože, naozaj akože nedávať do nejakej diskusie.
Čo sa týka teda toho samotného, tej samotnej vecnej podstaty, a teda ja si veľmi rád vypočujem napríklad, napríklad argumenty pána poslanca Suska z opozície. A teda on ma tiež upozornil na jednu nepresnosť, takže sa mu ospravedlňujem a veľmi pekne mu ďakujem za to upozornenie, že som si nevšimol niečo v tom uznesení.
Opravujem teda, lebo reagujem na vás, pani prezidentka pravidelne vystupuje aj na verejnosti a takisto pravidelne vystupoval aj minister zdravotníctva. Takže nemyslím si, že by nebol dostatočný kontakt výkonnej moci a takisto pani prezidentky s verejnosťou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 11:03 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja len súhlasím s mojím kolegom Sujom, pretože ten stav, ktorý tu súčasná koalícia pomocou svojich poslancov navodila, to je, to nie je že nekultúra, to je jednoducho dehonestovanie Národnej rady. Dehonestovanie Národnej rady. Predstavitelia vlády vysielajú spoločnosti tak zlý signál, popritom ale neustále nútia ľudí ako k núdzovému stavu, tak k celoplošnému testovaniu. V bežnom živote, kedy tí ľudia naozaj už nevládzu, im dávajú toľko prekážok, toľko zložitostí do každodenného života, ale sami, sami každý deň a deň čo deň či už v médiách, alebo na pôde Národnej rady vysielajú jednoducho tak, tak neprijateľný signál.
Veď toto je, preboha, Národná rada. Veď si uvedomte, kde sa nachádzame, kde sedíme. Veď tu musí byť nejaký systém práce. A to má nejako aj jednoducho z pohľadu tých bežných občanov, našich voličov, vyzerať. Ja neviem, dokedy takýmto spôsobom chcete fungovať. A keď máte dobré vzťahy ešte stále so svojimi povedzme predsedami, tak im to, prosím vás, povedzte, keď oni sú asi sami neschopní vnímať túto realitu.
Vy dehonestujete svojím príkladom, svojím, svojím správaním, svojou politickou prácou, vy dehonestujete Národnú radu Slovenskej republiky. Ja, ja, ja to nechápem. Dokedy chcete v tomto, v tomto pokračovať? Česť výnimkám, skutočne. Sú poslanci a sú ľudia, ktorí si to uvedomujú a ktorí krútia hlavou. Ale to nič nemení na tom fakte, že ten stav, ktorý ste tu navodili, tá zmena tej kultúry, to je jednoducho nekultúra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.3.2021 o 11:04 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video