27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:05 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, my sa stretávame na hospodárskom výbore pomerne často, lebo ministerstvo hospodárstva je v podstate hlavným, väčšinou jedným z tých hlavných bodov našich zasadnutí, a to je, keby som tak zhrnul ten rok, tak taký mám jeden poznatok, že my ako koalícia robíme v podstate na tom výbore ešte aj tú, zastupujeme tú opozíciu v tom, že v podstate robíme aj nejakú takú kontrolnú, dozornú činnosť. Čiže vždy keď ide o nejakú medializovanú kauzu, tak to nejakým spôsobom tam hneď preberáme, zavoláme si či už z ministerstva dopravy, hospodárstva alebo z ďalších ministerstiev a tak to tam proste preberáme. To je taký môj prvý poznatok z toho prvého roku.
Ten druhý poznatok, ale neviem, možno budem hovoriť nielen za seba, teda z činnosti ministerstva hospodárstva v tomto prípade, ale teda aj z tých ďalších rezortov, ktorým sa venujeme, je, že oni dokazujú, že táto vláda dokáže vládnuť bez kradnutia, to je taký druhý poznatok, ale to v podstate platí, myslím, doteraz pre celú vládu.
A ten tretí poznatok s tým, s pôsobením ministerstva hospodárstva, aj keď viem, že možno to bude znieť nejak, že neobjektívne, lebo som tiež členom poslaneckého klubu SaS, tak ten je, že oni naozaj títo, títo predchádzajúci tí smeráci, ktorí to viedli niekoľko dlho-dlho rokov a ktorí si stále hovorili, že akí sú úžasní, že dobre, že ono možno niekedy tam niekto kradne, ale tak toho treba odsúdiť, ale že my sme odborníci, my to vieme robiť, tak to je akože, tu sa ukazuje, že oni boli normálne že babráci, fušeri a že absolútni diletanti. Tak ja, ja budem veľmi rád, keď najbližšie štyri roky, a dúfam, že aj osem, bude mať aj teda opozícia čas pripraviť si nejakých, vychovať si nejakých nových odborníkov, ktorí nielenže nebudú kradnúť, ale nebudú diletanti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:25 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Budem sa snažiť v krátkosti reagovať. Začnem odzadu.
Pán Kotleba, LPG, staviame novú plničku tu v Bratislave, no a práve na tekutý zemný plyn bude tento rok možno spustená. Čiže áno, hlásime sa k tomu, chceme toto podporiť a v tomto s vami súhlasím. Hovoríte ďalej, že vodík o 20-30 rokov bude, áno, to potrvá nielen, nielen v doprave, ale napríklad aj v metalurgickom priemysle je to veľmi dôležité, ale keď to má byť o 20-30 rokov, treba teraz už začať robiť tie prvé kroky a toto si myslím, že robíme.
Ďalej ste povedali, že som teda vyvrátil tvrdenie, že štát je zlý vlastník. No. On vie byť dobrý dočasne. Ja som to zažil v OLO. My sme tam spravili poriadky a potom po nás prišli, a to boli ľudia z SDKÚ, ešte musím povedať, a vybrali to jak vianočnú hus a srdce mi krvácalo, keď som to videl. A to som si tak kládol otázku, že prečo som musel tam 90 zamestnancom dať výpovede, aby sme, neviem koľko, zdvadsaťnásobili zisk a potom poplatili úvery, ktoré by možnože inak neboli splatené. A len preto, aby po nás tí, čo došli, mohli to znovu začať vyberať. Verte mi, štát je zlý vlastník.
Pán Beluský, áno, musím povedať, že bez pána primátora Rimavskej Soboty by ten park nebol, ale tak očakávam, že to je v jeho primárnom záujme a chcem oceniť ten profesionálny prístup, s ktorým sme sa stretli pri vedení mesta, teda s vedením mesta pri Parku Rimavskej Soboty, ale napriek tomu keby ministerstvo hospodárstva nebola tá hnacia sila za tým, tak ten park by tam nebol.
No a pýtali ste sa, že koľko transparentných výberových konaní, že keď máme všade tých nominantov, tak ja vám teda odpoviem tunák jedným článkom, 4. december 2020 Zastavme korupciu, považuje za najtransparentnejší výber šéfov JAVYS a Transpetrolu, v inom článku bolo MH, ministerstvo hospodárstva celkovo vyhodnotené ako práve... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcia rečníka adresovaná predsedajúcemu: "Je tu možnosť požiadať o dve minúty...?")
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:25 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:30

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, ctená snemovňa, vážené pani poslankyne, páni poslanci, pán predseda vlády, vážená vláda Slovenskej republiky, požiadal som o slovo, aby som mohol vystúpiť ešte pred ministrami, pretože je potrebné povedať fakty, ktoré tu musia zaznieť. Prečo sa schádzame pri tomto programovom vyhlásení staronovej vlády Igora Matoviča? No preto sa schádzame tu, pretože tá minulá vláda absolútne zlyhala.
My rešpektujeme, pán predseda vlády, že vláda môže predložiť to isté programové vyhlásenie vlády, avšak musíme povedať a naliať čistého vína, aká bola pravda. Namiesto toho, aby ste prejavili určitú dávku sebareflexie pri predkladaní toho staronového programového vyhlásenia vlády, ktoré ste napokon chceli ho nejakým spôsobom upravovať, ale predsa ste ho predložili taký, aký je, tak namiesto toho ste jednoducho začali rozprávať o tom, aké to všetko je perfektné, ako to tu funguje. Ale opak je pravdou, pán minister. A to, že ste si z hľadiska šachovej terminológie v podstate pri vzniku novej vlády len vymenili pozície takzvanou rošádou, sa potvrdilo, že ten kráľ, ktorý sa vymenil s tou vežou, má stále rovnaké kompetencie a preto máme oprávnene právo povedať, že táto vláda je vláda Igora Matoviča. A vy ste to dokázali aj pri svojom vystúpení tým, že vy ste namiesto toho, aby ste povedali, že čo všetko tu Igor Matovič spôsobil, boli ste toho svedkom, tak ste mu veľkodušne poďakovali. Tým ste sa priznali, že v podstate to, čo sa udialo, je len rošáda a že kráľom je Igor Matovič, ktorý bude ťahať nitky.
Takže, vážené panie poslankyne, páni poslanci, schádzame sa tu preto, lebo nové programové vyhlásenie museli predložiť preto, lebo vláda, ktorú charakterizovali nielen opoziční poslanci, ale i odborníci, politológovia, vláda chaosu Igora Matoviča a vládnej koalície, ktorá sa už prenášala aj do parlamentu, veľmi dobre o tom hovoril osobne pán predseda Národnej rady, jednoducho už bola neudržateľná. Toto je jednoducho fakt.
Dámy a páni, veď si len spomeňte, že od začiatku, ako nastúpil Igor Matovič, tak začal problém s riadením štátu. Vôbec sa tu nerešpektovali žiadne kompetenčné zákony, čo sa týka ministerstiev. Pohadzovali sa tu kompetencie z jedného na druhého, len aby sa alibisticky ukázalo na to, že ty jednoducho nezvládaš tú situáciu, tak budeš obstarávať antigénové testy, za trest, pán Sulík. To ste nespomenuli. A potom môžem pokračovať ďalšie veci. Prvý bol pán Igor Matovič, ktorý prišiel ešte na odchádzajúcu vládu, zasadnutie krízového štábu a začal hovoriť o špeciálnych informačných nástrojoch, ktoré vedia riadiť pandémiu. No ukázalo sa, že vôbec to nie je tak. Veď si len spomeňte na špeciálnu aplikáciu, ktorú spúšťali pre tzv. pendlerov a skončila fiaskom. Pendleri ostali na hranici a, tuším, 48 hodín sa tam škvarili a nevedeli, ako to je, pretože predseda, bývalý predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič riadil štát pomocou statusov na Facebooku, veď si to priznajme. Niečo sa oficiálne prijalo a druhé bolo to, čo povedal pán predseda vlády Matovič na statusoch, facebookových. Absolútny rozklad štátu nastal.
Vy všetci z koalície to viete, aj pán Sulík to vie, pretože on bol ten, ktorý povedal ako prvý: "Jednoducho tieto opatrenia, ktoré sa tu prijímajú", to je priama reč pána Sulíka, "sú chybné a vôbec sa nečudujeme ľuďom, že ich nedodržiavajú.". Mohol by som pokračovať ďalšími vystúpeniami koaličných poslancov, ktorí to spochybňovali. Skrátka všetko, čo sa tu dialo, bol absolútny chaos. Chaos v riadení štátu a vy ste sa prizerali. Vy ste napriek tomu, že ste vedeli, ako to je, ste to ututlávali. Napriek tomu, že ste vedeli, že minister zdravotníctva Krajčí nezvláda svoju pozíciu ako hlavný, ktorý by mal byť lídrom pri boji v pandémii, jednoducho ju nezvládal. Všetci ste boli ticho, až potom zrazu už to vyplávalo na povrch a všetci ste začali hovoriť, predstavitelia vládnej koalície, že je to neudržateľné. Čiže toto je váš výsledok.
To znamená, nemôžete sa tváriť, že táto vláda je nepopísaný papier. Je popísaný papier. Už jeden rok ste popísali ten papier a, bohužiaľ, pre neprospech občanov Slovenskej republiky ste ho popísali negatívne. Tak vrchovato, že to skončilo tým, že je tu "nová vláda", staronová vláda Igora Matoviča.
Dámy a páni, to nebola len otázka riadenia štátu dovnútra, ale pripomeňme aj obrovské škandály predsedu vlády Matoviča na medzinárodnom poli. To tu ešte nebolo, aby Slovensko takýmto spôsobom reprezentovali predstavitelia vlády a tým vlastne dokazovali, že tu je vláda alebo bola tu vláda a pravdepodobne táto vláda iná nebude, ktorá nevie si zastať ani národnoštátne záujmy a ide z jedného škandálu po druhý škandál. Čiže vy nie ste nepopísaný papier a preto v rámci programového vyhlásenia vlády je neakceptovateľné, aby sme len tak prešli týmto novým programovým vyhlásením vlády, že tam nenapíšete základné veci, ktoré sa udiali za ostatný rok. Je neakceptovateľné, aby ste sa tu tvárili a napokon ste to všetci hovorili, lebo vám to vyhovuje, že to bola najväčšia kríza po druhej svetovej vojne. A keď to nestačilo, tak ste pridali ešte, že to bolo po prvej svetovej vojne, ale do programového vyhlásenia ste ani len nenapísali hlavné posúdenie toho, čo sa udialo a akým spôsobom chcete z toho vyjsť. Zrazu sa tvárite, že to neni taká najväčšia kríza po druhej svetovej vojne a po prvej svetovej vojne. V programovom vyhlásení máte 88-krát napísané slovo ´transparentnosť´.
Dámy a páni, vy sa nemôžete tváriť, že transparentnosť je naozaj vašou víziou, keď opak je pravdou. Za celý rok ste predviedli, že transparentnosť je pre vás len slovíčko, ktoré len používate na to, aby ste ospravedlnili svoju netransparentnosť. Ja len spomeniem výberové konania, ktoré mali byť transparentné.
Ja by som očakával, pán Sulík, aby ste povedali, že ako transparentne ste tých svojich nominantov vyberali, teda v akých komisiách boli vyberaní, lebo ste povedali, že výberové konania budú transparentné. Ale nebudem hovoriť o prednostoch atď.
Plán obnovy. Dámy a páni, plán obnovy bol najnetransparentnejší plán obnovy, aký vôbec v Európskej únii vznikol. To je fakt, pretože do poslednej chvíle ho nikto nevidel. Samotní zamestnávatelia veľkí a ostatní partneri ho ani nevideli, pritom Európska komisia žiadala, že má vzniknúť na báze transparentnosti. Tak o čom tu hovoríte, v programovom vyhlásení o transparentnosti?
A budeme hovoriť o antigénových testoch. To bolo tiež transparentné, to, čo sa udialo pri obstarávaní týchto antigénových testov nejakou trnavskou firmou? No a čerešnička je absolútne najtransparentnejší, a to je kauza Sputnik V. Tak toto je podľa vás transparentnosť, ktorú ste si dali 88-krát do programového vyhlásenia vlády.
Čiže toto je výsledok, pred ktorým dnes stojíme. A mohol by som pokračovať ďalej a hovoriť o tom, že čo ste mohli urobiť a neurobili. Slovenská republika patrí medzi štáty s najnižšou pomocou pre podnikateľov a pre zamestnávateľov, ale aj pre zamestnancov. S najnižšou pomocou, čo deklaroval Medzinárodný menový fond, ktorý povedal, že sme na úrovni niekde 2,5-3 %. Ostatné krajiny sú nad päť a niektoré až nad desať. Nezamestnanosť stúpa, aj keď tu budete, pán premiér, hovoriť o tom, že ste udržali nezamestnanosť. Áno, držíte ju, ale to je len otázka času, keď to bude ešte horšie. Dnes máme osempercentnú nezamestnanosť a sme lídrami, bohužiaľ, v negatívnom slova zmysle, čo sa týka zamestnanosti. Absolútne lídrami. Toto je fakt, ktorý jednoducho nezakryjete.
No a to, čo sa udialo v súvislosti s nepomocou pre gastrosektor, ktorý je kompletne zlikvidovaný, a akým spôsobom hanebne ste si prehadzovali tie kompetencie, o ktorých som hovoril na úvod, že ste porušili kompletne aj kompetenčný zákon, pretože minister hospodárstva, ktorý to mal na starosti, mimochodom to nepovedal, keď tu stál, že akým spôsobom pomohol teda tomu gastru, keď to patrilo. Ale hovoril len o veciach, ktoré sa mu hodili. Len skonštatoval: "zobral si to Igor Matovič na starosť, takže ja už to neriešim". Čo je toto, ak nie chaos, dámy a páni, na základe ktorého musela tá vláda skončiť? A pokračuje v podstate tá istá.
Sľuby, ktoré ste dali pred voľbami voličom, sa ukázali, že to bolo klamstvo. Pretože tie sľuby ste nedodržali. Papier síce znesie v tomto programovom vyhlásení vlády, ale vy ste ich porušili hneď, ako ste prišli. Pán predseda vlády, ktorý bol prvý, ktorý pred voľbami hovoril, že nikdy nezrušíme sociálne opatrenia, ktoré boli prijaté bývalými vládami. Bol to on, plus pán Kollár zo SME RODINA, ktorí to porušili. Ako sa toto dá nazvať, ako ináč, ako podvod na ľuďoch? Lebo ste zrušili 13. dôchodky, urobili ste z toho len sociálnu dávku, dali ste ľuďom menej o 280 miliónov eur. Zrušili ste odvody alebo presnejšie, zaviedli ste odvody z 13. a 14. platu. Obedy zadarmo, minimálna mzda, ktorá bola vyplatená tak isto nižšie, ako bolo schválené. Za toto všetko hlasovali poslanci SME RODINA a mnohí z OĽANO, tvrdili ľuďom, že nezrušia to, keď nastúpia do vlády, ale pravda je taká, že to zrušili. Kompletne to zrušili. Ako ináč sa to dá nazvať, ako oklamanie voličov? A mohol by som pokračovať v iných oblastiach, pretože toho je tak veľa.
Dámy a páni, keď si zoberiete riadenie štátu pod vedením Igora Matoviča, my ho nemôžeme vnímať len, že to je zlyhanie Igora Matoviča. My ho musíme vnímať, že to je zlyhanie aj všetkých ostatných, ktorí sú v koalícii. To znamená, je to pán Richard Sulík, je to pani Remišová a je to pán Kollár. A teda mrzí ma, keď prvé vystúpenie za predsedu parlamentu, ktorý sa mal ospravedlniť, ako prvé, čo mal urobiť, tak išiel propagandou pána Matoviča a pána Naďa, že všetko, za všetko sú druhí vinní. Lebo toto je ten naratív, ktorý používala nielen Matovičova vláda, a používate to aj vy. Tým, že toto vystúpenie predsedu parlamentu ste mali, ste to dokázali. To znamená, vy nie ste vinní za nič, čo sa tu udialo, ale samozrejme jedine opozícia. Veď to vám nikto neverí, prosím vás pekne.
Túto propagandu, ktorú tu zaviedol pán Igor Matovič a nasledoval pán Naď a ďalší poslanci z koalície, to už vám nikto neverí. Vy ste zodpovední za všetko to, čo sa udialo za ostatný rok. To je fakt, ktorý nezmeníte, lebo máte zodpovednosť ako vládna koalícia. Vy ste zodpovední za nepomoc podnikateľom, vy ste zodpovední za 11-tisíc živnostníkov za minulý rok, ktorí museli svoju živnosť zavesiť na klinec. Vy ste zodpovední za 16-tisíc zrušených gastro prevádzok a 35-tisíc nezamestnaných v tomto prostredí. Vy ste zodpovední za 11,5-tisíca úmrtí, ktoré či priamo alebo nepriamo jednoducho ste zapríčinili. Veď to povedal úplne jasne minister, exminister zdravotníctva pán Krajči v decembri, keď povedal, že vláda sa bála protestov a vzbúr, a preto neprijala adekvátne opatrenia. Toto je vaša zodpovednosť, preto tu dnes stojíme a máme nové "programové vyhlásenie vlády", pretože jednoducho toto sa nezvládlo. A preto nemáme žiadnu dôveru, že takéto niečo bude pokračovať, nebude pokračovať ďalej. Pretože kráľ, ako som povedal, po tej rošáde ostáva stále na tej šachovnici a bude rozhodovať o všetkom.
A tým, že pán Heger na úvod poďakoval veľkodušne tomu, ktorý to celé spôsobil, namiesto toho, aby sa ospravedlnil, potvrdil, že je to tak. No čo viacej, dámy a páni, a predovšetkým z koalície, je potrebné k tomu povedať? Jednoducho je to neprijateľné. Neprijateľné je to, akým spôsobom sa predstavitelia koalície neustále principiálne vyjadrujú k tomu, ako oni nedovolia, aby sa pokračovalo v núdzovom stave a nedovolia, aby sa pokračovalo v plošnom testovaní, nedovolia mnohé a iné veci, ale opak je pravdou, vždy keď príde k hlasovaniu, tak zahlasujú. Áno, je pravdou, že toto posledné hlasovanie, ktoré bolo v súvislosti s núdzovým stavom, už nebolo také jednotné. To je veľmi dobrá vizitka vstupu novej vlády, pretože dvaja ministri vo vláde nehlasovali za núdzový stav, pán Sulík a pán minister Korčok. To znamená, že ukazuje sa, že tie nezhody a ten chaos jednoducho pokračuje ďalej.
Použijem diplomatický slovník, prosto vo vláde je zamrazený konflikt len na chvíľočku a ten bude pokračovať ďalej. Ten konflikt jednoducho je tu a bude. Pán Sulík jasne povedal, Igor Matovič je nebezpečný, pomstychtivý človek. Dokonca zákerný. Myslíte si, že on si nenechá príležitosť na to, aby v pravú chvíľu zaútočil, nezaútočil na Sulíka alebo ďalších? Lebo on nedokáže odpustiť, že už nikdy v živote nebude môcť byť predsedom vlády. Toto je zárodok tejto vlády. Zmrazený konflikt, ktorý bude pokračovať ďalej.
Dámy a páni, my sa snažíme byť konštruktívni v opozícii, a to nám nemôžete uprieť, pretože podporujeme všetky zákony, ktoré ste tu predkladali veľakrát v skrátenom legislatívnom konaní, a to možno bolo až na hrane, ale išlo nám o to, aby sme naozaj podporili tie zákony, ktoré môžu pomôcť riešeniu covid-krízy. Ale nemohli sme principiálne súhlasiť s tým, aby ste tu obmedzovali ľudské práva, aby ste im zamedzovali a nedokázali jednoducho urobiť opatrenia tak, aby ste ich neobmedzovali. Toto je jednoducho fakt. A vaše vyhlásenie núdzového stavu, ktoré ste urobili 1. októbra, mimochodom ten núdzový stav tu už trvá 212 dní, tak je priamym prejavom toho, že ste potrebovali dostať ľudí pod kontrolu po tom, ako ste videli, že odborári v kauze, ktorých ste vyhnali spoza rokovacieho stolu, bol to pán minister Krajniak, išli do miest a na základe dodržaní kritérií dokázali sa zorganizovať a mali posledné stretnutie v Trnave, následne na druhý deň ste vyhlásili núdzový stav, aby ste im zamedzili, lebo ste sa báli, ale obmedzovali tak základné slobody. A tie pokračujú až do dnes.
Ale čuduj sa svete, zrazu teraz priznávate, že je možné aj iným spôsobom riadiť krajinu v rámci pandémie a že nie je nevyhnutné mať vyhlásený núdzový stav. Ako je toto možné, že zrazu ste precitli? Keď škandalózne ste tu v decembri prijímali novelu zákona o bezpečnosti štátu, kde tuto hore bol fóliovník a nahnali ste tu covid-pozitívnych poslancov len preto, že ste neboli schopní to zahlasovať ešte predtým. Prečo ste práve vtedy v decembri neprišli so zákonom, o ktorom dnes hovoríte, o tzv. hospodárskej mobilizácii, a prečo ste ho vtedy neschválili? No preto, lebo ste potrebovali obmedzovať ľudí. Nič iné, lebo je tu množstvo zákonov, ktoré ste mohli pri pandémii použiť na to, aby ste ju riešili. Ale vám o to nešlo. Čiže to je jasný dôkaz toho, že jednoducho ste nezvládali tú svoju pozíciu.
Preto prichádzame s uznesením, ktoré prečítam na záver môjho vystúpenia, ale prejdem s ním, ním s odôvodnením. Spomeňte si na to, ako bombasticky prišiel expremiér Matovič z Bruselu a povedal, urobíme tu niečo, čo je ako atómová zbraň proti covidu. No viete, ako výsledok dopadol? Zaviedli tzv. testovanie, plošné. Už vtedy sa proti tomu postavili samotní odborníci, že budú používať testy, ktoré nie sú presné. Testy, ktoré vytvárajú falošne negatívnych alebo pozitívnych, ktorí potom budú chodiť bez toho, aby nejakým spôsobom boli trasovaní. Odborníci sami povedali, že týmto testovaním sa vniesol obrovský chaos do dát. Povedal to docent Kollár, ktorý je matematik, a venoval sa tomu, pretože ponúkli vedci, aby pomohli; 30. októbra ste vyhlásili plošné testovanie antigénom. Potom, aby ste to zmiernili, ale pokračovali v plošnom testovaní, tak 8. januára ste to nazvali skríningom. A keďže chceli ste pokračovať ďalej, lebo ste nakúpili milióny testov, dokonca podľa informácií, ktoré mám, je to 65 miliónov testov, ktoré ste nakúpili za 280 miliónov v celkovej hodnote, toto testovanie stálo a vyjadril to váš predseda finančného výboru, ktorý je tu, dúfam, že to neodškriepi, že 750 miliónov nás stálo toto nezmyselné testovanie.
Dámy a páni (reakcia z pléna), 650? Šesťstopäťdesiat, to hovorí predseda vášho finančného výboru, to nehovoríme my, opoziční poslanci. Viete, čo sa za 650 miliónov mohlo urobiť pre nemocnice? Mohli sa postaviť možno tri nemocnice a mnoho iných vecí. Ale vy ste pokračovali ďalej a premenovali ste to 8. februára na tzv. covid-automat, ale, samozrejme, povinné testovanie pokračovalo ďalej. Potom 19. apríla ste to premenovali na otváranie prevádzok. Ale testovanie pokračuje ďalej.
Samotné samosprávy ste do toho zatiahli. Samosprávy to začali kritizovať. Neboli sme to my, ktorých obviňoval predseda vlády Matovič, že to idú bojkotovať, toto testovanie. Tie to zvládli úplne perfektne. Ale váš primátor Hlohovca a ďalší starostovia povedali, že to je jeden chaos a jednoducho to nemôžeme toto strpieť a nebudeme v tom pokračovať ďalej. Nezaplatili ste im všetky náklady, tak ste vymysleli to, aby plošné testovanie mohlo pokračovať ďalej, že vzniknú MOM-ky na základe biznisu. A ten biznis, dámy a páni, je taký, že v podstate vzniklo vyše 700 MOM-iek, súkromných, ktorým platil štát 30-tisíc mesačne paušál iba na základe toho, že majú zaručiť, že 250 ľudí otestujú. Ale pritom nemali preukázať, že ich naozaj otestujú, či ich otestovali alebo neotestovali, 30-tisíc dostali, plus k tomu dostali za každého naviac ešte 2,5 eura. A pritom samosprávam ste len preplatili 5 eur, päť eur, bez ohľadu na to, že by ste im tie základné režijné náklady kryli. Čiže pokračovali ste ešte v tom biznise, aby ste tých 65 miliónov jednoducho minuli, tých 65 nepresných antigénových testov, testov, ktoré žiadna krajina takýmto spôsobom na svete nevyužívala.
A výsledok viete, aký je, dámy a páni? Výsledok je takýto. A tieto čísla sú naozaj alarmujúce. A nehovorím to veľmi rád, dámy a páni, pretože ľudský život je ten najvzácnejší a mali by sme urobiť všetko pre to, aby sme ho dokázali zachrániť.
Vyhlásenie núdzového stavu, keď sa vyhlásilo, tak bol počet obetí 54. Dámy a páni, spustenie celoplošného testovania, to bolo 30. 10., bolo 219, zákaz vychádzania 19. decembra 1 555, prísnejší lockdown 1. januára, pokračovanie v plošnom testovaní 2 250 a 29. apríla tohto roku 11 647 obetí. Toto je výsledok. Toto je výsledok, dámy a páni, vidíte tú krivku, ako ide hore? To je od začiatku plošného testovania.
Nemôžete preto ignorovať ten stav, že sa na to budeme pýtať, že to chceme, aby sa to vyšetrilo, aby jednoducho parlament sa neprizeral na výkonnú moc len tak bez ničoho, pretože je tu príčinná súvislosť, že ste to nezvládli a že mnohí ľudia zaplatili zbytočne svojím životom. Toto je prosto fakt, ktorý, na ktorý sa musíme pýtať.
Dámy a páni, čo sa týka núdzového stavu, tak núdzový stav sme jasne deklarovali, že je len nástrojom na porušovanie ľudských práv. Vy ste dokonca ignorovali aj názor Benátskej komisie, ktorá jasne skonštatovala, že tento núdzový stav nie je možné používať tak, aby porušoval základné pravidlá, základné ľudské práva, ktoré ľudia majú. Benátska komisia to priamo odporučila. Nie, namiesto toho ste si schválili núdzový stav škandalózne na konci minulého roku, a tento núdzový stav ste akože pro forma hodili na parlament, že ho po dvadsiatich dňoch odobrí.
Dámy a páni, to je čistý alibizmus. Keď sme na to poukazovali, no na čo parlament po dvadsiatich dňoch bude niečo tu predlžovať? Lebo budeme obyčajnými štatistami, lebo vy si môžete po dvadsiatich dňoch to neschváliť, ale zákon je postavený tak, že na druhý deň znova vyhlásite núdzový stav dvadsať dní a takto to bude pokračovať do nekonečna.
Kde sú všetci tí z koalície, ktorí tak kričali, že jednoducho nemôžu byť obmedzované ľudské práva, kde sú tí? Sú ticho. Nikto nepovedal nič, my sme hovorili, že ak má byť parlament do toho vtiahnutý, tak to musí byť ešte na začiatku, kým sa nevyhlási núdzový stav, vtedy má parlament povedať áno alebo nie. Práve preto. Práve preto. Prichádzame s uznesením, kde chceme, aby o tomto núdzovom stave sa nerokovalo až o dvadsať dní, ale my chceme, aby sa rokovalo o ňom teraz, aby sa teda preukázalo, ako to pán Sulík a jeho strana myslí v súvislosti s núdzovým stavom, keď nezahlasoval on a jeho minister za tento núdzový stav. Áno, ďalší minister, pán Gröhling zahlasoval, ale len alibisticky podľa nášho názoru, lebo hovorí, že treba, aby sa otvárali školy. No ja by som bol radšej ticho, pretože otváranie škôl je jeden obrovský, obrovský škandál. Všade na svete boli školy ako posledné zatvárané a ako prvé otvárané, len nie na Slovensku. A takto alibisticky pán Gröhling k tomu pristúpil, ale faktom je, že sme, pardon, SaS nezahlasovalo za predĺženie núdzového stavu. Tak majte tú guráž a príďte sem do parlamentu na začiatku budúcej schôdze, keď navrhujeme program o tom uznesení, aby ako prvý bod bol predĺženie núdzového stavu a ukážte, ako ste naozaj silní a nielen tak navonok ukazovať, my sme principiálni, my všetko budeme rušiť, to nemôže pokračovať ďalej, ale keď príde deň D, tak zahlasujete za všetky opatrenia. Tak pán Kollár, ktorý drží OĽANO nad vodou, lebo je to jeho zásluha. Je to ten, ktorý prikryl OĽANO v tej najťažšej chvíli, kde sa dokonca hovorilo aj o tom, že môže vzniknúť vláda OĽANO a SME RODINA, nejaká menšinová. Hovoril o tom minister, minister obrany Naď, čiže to je jasný dôkaz. Jednoducho sa tvária, že oni chcú všetko zrušiť, ale pritom za všetko hlasujú a sú zodpovední za to, aké sú dôsledky tohto ich hlasovania, dámy a páni.
Ja som už hovoril o tom, ako to nebola opozícia, ale vaši koaliční poslanci, ktorí to kritizovali a dnes sú tu ani neni. Nevidím tu pána Kollára, pani Letanovskú, pani Hatrákovú a mohol by som pokračovať ďalej, pán Krošlák a ďalší, pán Benčík, ktorý takisto to kritizoval, že nepodporí vládu, v ktorej bude Igor Matovič, no ale ona tam je a v pohode. Sme zvedaví, ako zahlasujete. Neobviňujte nás opozíciu, že my sme za to zodpovední. Neskočte na propagandu, ktorú tu vytvoril Igor Matovič aj s pánom Naďom a vytvárali napätie v spoločnosti, ale pozrite sa na vec triezvo.
Preto, dámy a páni, mi dovoľte, aby som v tejto chvíli prečítal návrh uznesenia, s ktorým prichádzame a chceme, aby seriózne v parlamentnej demokracii, kde parlament je ten, ktorý má dohliadať na výkonnú moc a práve v čase, keď tá výkonná moc zlyháva a nie je schopná riadiť štát, mu musí parlament prísť, aby ju zaviazal a povedal, tak toto budeš vláda robiť. V opačnom prípade ste rezignovali na parlamentný systém a ste len slúžkou vládnej koalície a druhej Matovičovej vlády.
Preto vás chcem poprosiť, toto uznesenie, ktoré teraz prečítam, aby ste zobrali veľmi vážne, zamýšľali sa nad ním a prebrali, prebrali tú zodpovednosť parlamentu na svoje plecia, pretože je čas, a ten čas už podľa nášho názoru vypršal, on už bol dávnejšie, len ste odmietali takéto debaty o takýchto uzneseniach, nezvolali ste, alebo presnejšie, ste nepodporili ani mimoriadnu schôdzu, kde sme chceli o tom rozprávať, tak to otvárame dnes, lebo to súvisí s programovým vyhlásením vlády. Lebo v tom programovom vyhlásení vlády nehovoríte o tom, čo ste spackali za ten rok. Nehovoríte o tom, že tu je jedenásť a pol tisíca ľudí, ktorí prišli o život, že množstvo, desaťtisíce ľudí, stotisíce prišli o zamestnanie, rodiny, o príjmy. Mnohí krachujú, pretože nemôžu plniť svoje záväzky voči bankám a ešte sa chválite, že ste pomohli odkladom úver, úrokov, čo je teda smiešne, pretože napokon to budú musieť na konci dňa všetci zaplatiť.
Takže uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z apríla, z 30. apríla 2001. Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady.... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán poslanec, pán podpredseda, len aby sme to mali všetci zarámcované. Toto čo teraz idete predniesť, to chcete dať ako nejaký pozmeňujúci alebo doplňujúci návrh, alebo len je to súčasťou vášho prejavu?

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Pán podpredseda, ste mi zobrali síce čas, ale veľmi rád vysvetlím.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Ja vám ho vrátim, veď len, prepáčte.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán predsedajúci, v zmysle rokovacieho poriadku.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
No, len to chcem, aby všetci vedeli.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
V rámci programového vyhlásenia je možné predkladať aj uznesenia a my toto právo využívame. Je to úplne legitímne, a preto som prekvapený, že takto vstupujete, dobre, tak vám oficiálne oznamujem, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte, nie, nie, počkajte, pán podpredseda, ja vám, vôbec vás nekritizujem za to, len to chcem chápať, samozrejme, keď to prednášate, tak váš čas sa nebude započítavať, normálne to môžete predniesť ako pozmeňujúci návrh, len som sa chcel spýtať, či teda to už je len ten pozmeňujúci návrh, ktorý idete predniesť a už sa vám tam nebude započítavať čas a môžte ho prednášať, koľko chcete, samozrejme. Len to, to som chcel, vôbec vás nekritizujem, máte na to právo.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Ďakujem veľmi pekne, ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Myslím si, že tu už bola zabehnutá prax, že automaticky technici vedia, keď oznámim, že idem prednášať, ale dobre.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Dobre, dobre, nech sa páči.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Ideme a ja dodržiavam rokovací poriadok. Hovorím, že idem predniesť návrh uznesenia, ktorý predkladáme za skupinu poslancom strany SMER - sociálna demokracia k programovému vyhláseniu vlády, lebo je to v príčinnej súvislosti programového vyhlásenia vlády, a tento návrh uznesenia znie:
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky z 30. apríla 2011.
Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k programovému, k Programovému vyhláseniu vlády Slovenskej republiky.
Národná rada Slovenskej republiky
A. vyslovuje vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že vláda Slovenskej republiky vo svojom programovom vyhlásení úplne odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne a finančné dopady pandémie COVID-19 na obyvateľov Slovenska. Najmä sa žiadnym spôsobom nevysporiadala s faktom, že vďaka jej nečinnosti v rokoch 2020 a 2021 došlo zbytočne k úmrtiu viac ako 11-tisíc obyvateľov Slovenskej republiky, obetí pandémie COVID-19, že neponúka žiadne riešenia na úplný rozvrat verejných financií, keď len v roku 2020 svojím neprofesionálnym pôsobením prispela k nárastu verejného dlhu od 10 miliárd eur, že ignoruje výrazný nárast nezamestnanosti a pokles zamestnanosti, ktorý bol v štvrtom štvrťroku 2020 najvyšší spomedzi všetkých krajín v Európskej únii, že neponúka žiadne riešenie pre rozvrátený cestovný ruch a prakticky zlikvidovaný gastrosektor a nedostatočne pristupuje k odškodňovaniu všetkých subjektov postihnutých pandémiou, pandemickými opatreniami a obmedzeniami.
B. žiada vládu Slovenskej republiky
B.1 predložiť na rokovanie 28. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky so začiatkom 4. mája 2021 ako prvý bod návrh vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu.
B.2 okamžite zastaviť celoplošné testovanie a zabezpečiť optimalizáciu diagnostiky na ochorenie COVID-19.
C. schvaľuje zriadenie parlamentnej komisie na báze pomerného zastúpenia a pod vedením zástupcu parlamentnej opozície za účelom posúdenia konania a nečinnosti vlády Slovenskej republiky v súvislosti s opatreniami na zmiernenie pandémie COVID-19 na životy a zdravie, ohrozenie základných práv a slobôd občanov Slovenskej republiky a rozsiahle škody v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti.
D. žiada predsedu Národnej rady Slovenskej republiky
D.1 zabezpečiť zriadenie a funkčnosť parlamentnej komisie podľa bodu C. tohto uznesenia a
D.2 zabezpečiť zaradenie a prerokovanie návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaním predĺžením núdzového stavu na rokovanie 28. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky, ako je uvedené v bode D.1 tohto uznesenia.
Dámy a páni, toľko k návrhu uznesenia a chcel by som vás požiadať o podporu tohto uznesenia. Avšak hovoríme jasne, nepodporíme toto programové vyhlásenie vlády.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 11:30 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
27. schôdza NR SR - 1.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:03

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Teda v nadväznosti na to, čo hovoril pán podpredseda Blanár, aby sme teda nezabudli na ten kontext, jedno je obrovská pravda, tejto vláde nedôveruje vyše 80 % občanov. To je pravda, o tom sa nedá ani debatovať. Čiže keby sme hľadali názov vtipný alebo menej vtipný pre túto vládu, je to vláda absolútnej, respektíve obrovskej spoločenskej nedôvery. Tá nedôvera je v koalícii, tá nedôvera je v jednotlivých ministerstvách. Ministerstvo nedôveruje ministerstvu, už nehovorím o zahraničnej politike a ministrovi zahraničných vecí, čo všetko sa tuná deje. Jednotlivci medzi sebou si nedôverujú, jednotliví členovia vlády si medzi sebou nedôverujú, občania si medzi sebou nedôverujú a čo je hlavné, prestala byť dôvera v inštitúcie. Preto to tuná aj sedíme a toto má byť akýsi reparát.
Lenže problém je v tom, že táto vládna koalícia nie je založená na nejakých spoločných programoch. Táto vládna koalícia je založená len a jedine na obyčajnej nenávisti. Nenávisti voči SMER-u, voči voličom SMER-u, a tak sa aj tak chová. Aj tá legislatíva, ktorá sa pripravuje a ktorej sme svedkami, je presne odrazom tejto nenávisti. Je to nenávisť voči voličom SMER-u, je to nenávisť v rámci istého generačného rasizmu, ktorý tuná totálne funguje v tejto vláde. A uvidíme, aké tie daňové zákony, ktoré nám naši koaliční kolegovia pripravujú, ako budú odrážať presne to všetko, o čom ja hovorím. Už teraz z toho behajú zimomriavky po chrbte, a preto aj tieto problémy v rámci tejto koalície existujú.
Opakujem, táto koalícia je založená nie na programových zásadách, ale na nenávisti voči SMER-u.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:03 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:05

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ako reakciu na pána podpredsedu, na pána podpredsedu pána Blanára, dobrý, pravdivý a objektívny pohľad na súčasnú situáciu. Zaráža ma to, že chaos poznačený pandémiou, určite poznačený pandémiou, chcete chválospevmi predať ako úspech, a oveľa sympatickejšie by mi bolo, ak by ste prehlásili, že nie všetko sa nám podarilo, ten chaos tu bol vymenovaný pánom Blanárom, a teda urobíme všetko pre to, aby sa taký chaos nestal. Ale toto boli len chválospevy minulého roku a je to pre mňa ozaj zarážajúce.
Čiže tiež doplním ako reakciu na pána Blanára to, že pán predseda vlády nám dnes predniesol ako také tri postrehy, ako úspešne rozdelil 1,1 mld. z eurofondov zo sociálnej oblasti na boj proti pandémii. To ste len rozdali, a to často chaoticky, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Ja nepoznám skoro nikoho alebo nikoho, živnostníkov, malých podnikateľov, ktorí by povedali, že dostal som dostatočnú pomoc a včas, čo sa nestalo. V okolitých krajinách sa to tak deje.
Druhý postreh, porovnávate, že vláda Roberta Fica, prepadlo vláde Roberta Fica 150 miliónov a nám neprepadlo ani jedno euro. Čiže porovnávate neukončené programové obdobie, to znamená, obdobie 2007 až 2013 bolo ukončené v roku 2016, s neukončeným programovým obdobím, to znamená, obdobie 2014 až 2020, ktoré teraz beží, bude ukončené 2023. A tam, hoci nerád, musím konštatovať, že bude prepadnutý minimálne desaťnásobok tejto sumy.
A posledný postreh je ten, že uviedli ste, pán predseda vlády, že uviedol, vlády Roberta Fica uviedli Slovensko do trvalého, tvrdého spánku. Tak sa nad tým zamyslite, čo vlastne konštatujete, lebo tá dynamika, aká bola za vládnutia Roberta Fica, nemá obdoby, a nie tvrdý spánok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:05 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:07

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda, spomínali ste, prečo sa schádzame, že vraj kvôli programovému vyhláseniu vlády. No tento plagiát vlády plagiátorov je len to isté, čo už bolo. Je to utopistický kotlík prázdnych fráz, floskulí a slovnej vaty v jednom plagiáte. Táto utopistická hlúposť má temnú stránku, má indície, ktoré vedú k mysleniu si, že môže to slúžiť k obmedzovaniu slobody. Jedna vláda skončila, je tu nová. Ale aj tá vláda je len plagiát tej starej vlády. Nič sa nezmenilo, je to iba podvodná hra ako hra podvodníckeho klamára na ulici, keď hral škrupinky s guličkou a nakoniec naivní hráči prišli o peniaze, ktoré vsadili. Škrupinky sa pomenili, poposúvali a výsledok bol podvod.
Správne ste aj definovali vzťah Sulík a Matovič. Pomstychtivý náčelník statusov Matovič mu to vráti. Príde nevyhnutne ku konfliktu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:07 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:08

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pán poslanec Ľuboš Blaha, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:08 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne to niekedy na tejto schôdzi pripadá ako v Severnej Kórei, že každý rok sa tam ten Kim Čong-un postaví pred to ľudové zhromaždenie a bez ohľadu na to, koľko ľudí umrelo, koľko ľudí, na koľko ľudí sa vykašlal štát, aký tam je hladomor, aké tam sú problémy, on sa postaví a vyhovára sa na imperializmus, imperialistické psy, všetci sú zlí, ale my budujeme náš krásny režim. Takýmto spôsobom to funguje v Severnej Kórei. Ale, preboha, prečo to takto má fungovať v Európskej únii, v krajine, ako je Slovenská republika? Ja tomu naozaj nerozumiem.
Však vy všetci viete, že tu sú problémy, že tí ľudia umreli. Vy všetci viete, že ste im zakazovali otvárať prevádzky, a nijako ste im nepomohli. Vy všetci viete, čo máte na rováši. Ale viete, kto je vinný, práve prišiel, Igor Matovič, a nikto to nepovie. Tak sa tu, vytvárate tu také zjazdy, ako kedysi boli tie politbyrá a Brežnev sa postavil, vy si zatlieskate, ale ešte raz, veď to je výsmech ľuďom. Jedenásťtisíc ľudí zomrelo a vy sa im smejete do tvárí. A Juro Blanár to veľmi pekne povedal a odhalil tú vašu, ten váš alibizmus. Lebo to je vaša základná ideológia – alibizmus. Tak vám umierajú za rok ľudia kvôli vašim opatreniam, vy ste pri moci a vy ste schopní sa ešte teraz vyhovárať na opozíciu. To je naozaj neuveriteľné.
Krásne Juro Blanár ukázal, že vy máte možnosť zrušiť núdzový stav a že je najvyšší čas ho zrušiť. Však ste ľuďom už dovolili chodiť na pivo niekde do, na terasy. Ja som sa bol prejsť po Bratislave. Ľudia tam postávajú v takých hlúčikoch a v takých počtoch ako na prvomájových oslavách kedysi za bývalého režimu. Ale problém je zhromažďovanie, to ste zakázali. Takže keď sa človek pôjde v sobotu na Námestie SNP s kríglom postaviť a bude sa tváriť, že je návštevníkom priľahlej putiky, tak tam byť môže, ale akonáhle zakričí "referendum", tak ho zoberie polícia, lebo porušil núdzový stav. Toto je tá Hlava 22. Toto je tá absurdita. Vy sa jednoducho bojíte ľudí. Spamätajte sa!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:10 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Blanár, musím poďakovať za tvoje vystúpenie. Myslím, že bolo veľmi odborné. A to, čo si povedal, absolútne súhlasím.
Mňa zaujala jedna vec, kde si hovoril o tom, že slovo transparentnosť sa nachádza v tomto dokumente 88-krát. Tak ja sa chcem opýtať, my keď sme, a je to napísané v programovom vyhlásení vlády, "všetko, čo nie je tajné, je verejné". My sme sa napríklad pýtali na platy a odmeny štátnych úradníkov a, čuduj sa svete, niektoré ministerstvá môjmu kolegovi vôbec neodpovedali. A musia to urobiť na základe zákona 211. Vedia to veľmi dobre. Ignorujú sa tu zákony Slovenskej republiky a keď tu teda hovoríme o právnom štáte, tak príkladom by mala ísť hlavne vláda Slovenskej republiky.
Hovoríte o, napríklad tu hovoríte: "Obstarávanie – transparentne, jednoducho, bez kradnutia." No tak načo tu máte potom núdzový stav? Nato, aby ste nakupovali tovary a služby za miliardy eur bez normálneho verejného obstarávania. Čiže toto je tá vaša transparentnosť!
Poďme sa ďalej pozrieť: "Odborníci namiesto ,našich ľudí´ do štátnych podnikov", to je na strane 6. Ako sú obsadzované miesta prednostov okresných úradov? Tak, že si pomaly zavoláte každého známeho, ktorého máte, aby ste mu dali funkciu. To je prvá vec.
A potom spomeniem ešte jednu vec. Napríklad kardioústav riadi hutník, lesy kotolník, nemocnicu lesník, bane nábytkár a vládu Slovenskej republiky plagiátor.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:10 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, chcel by som ti poďakovať za podrobný rozbor, prečo tu dneska sedíme. Čakal som predsa len, že vláda, ktorá predstupuje teraz so svojím vládnym programom, po roku zmení niektoré veci, a vrátim sa len k dvom oblastiam.
Jedna oblasť je gastrocentrum, gastroprevádzky a cestovný ruch. Čakal som, že v tej situácii katastrofálnej a kde sa tieto podniky nachádzajú, že vláda prijme opatrenia a že dá nejaké prostriedky finančné, obrazne, aspoň 100 mil. na to, aby sa infraštruktúra v jednotlivých regiónoch, ktoré sú zaujímavé, rozvinula, aby tam naši domáci cestovatelia mohli ísť, pretože do zahraničia cestovať nebude, a zároveň, že vytvoríme podmienky pre zahraničných hostí, aby sem mohli prísť. Vy, naopak, chcete zvýšiť dépeháčku. Nerozumiem vám, z 20 % ešte vyššiu, pričom dneska na cestovný ruch, pozrite si v jednotlivých krajinách, aká je.
Druhá vec, pokiaľ sa týka poľnohospodárstva. Máme pasívnu bilanciu s Českou republikou, skoro s každou. Nepodporili ste vo vládnom programe, ale ani v obnove tie peniaze, ktoré ste, ktoré tam potrebujú aspoň na sceľovanie pozemkov, to, čo tam bolo, tých 100 mil., napriek tomu, že ste plán obnovy zvýšili zhruba o 600 miliónov.
Zápasí s problémami ovocinárstvo, zelenina. Prakticky naše poľnohospodárstvo je na kolenách a napriek tomu ministerstvo poľnohospodárstva nedostáva žiadnu podporu k veci. Pričom keď zoberete priame platby v západnej Európe, čiže v starej desiatke, sú úplne iní. Jak majú naši poľnohospodári proste prežiť toto ťažké obdobie? Nehovoriac o tom, pokiaľ sa týka aspoň, keby ste boli dali nejaké prostriedky na závlahové sústavy, ktoré sú. Veď suchota je 20 % vyššia oproti minulému roku. A môžem vám povedať ďalšie veci, ktoré poľnohospodárstvo dneska zápasí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video