27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:25 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:12

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pán poslanec Richard Takáč má faktickú poznámku, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:12 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:14

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán podpredseda Juraj Blanár, chcem ti poďakovať za tvoje vystúpenie. Je úplne, bolo pravdivé a úplne iné ako vystúpenie tvojich predrečníkov, ktorí vystupovali k programovému vyhláseniu vlády. A presne aj spomenuté, spomenutá u tých tvojich predrečníkoch tá nenávisť voči tomu SMER-u.
Mne stačí, keby som si pozrel jednotlivé diskusie v reláciách a keby som vystrihol tie všetky nezmysly, ktoré tam rozprávajú koaliční partneri, tak by sme zistili, že vlastne vôbec nič tam nemajú čo povedať, lebo stále len útočia, útočia a útočia.
Už spomenutých aj 88-krát napísaná transparentnosť v rámci PVV-čka svedčí o tom, že realita je úplne iná. Vieme dobre, jednotlivé výbery na jednotlivých ministerstvách, kde sa obsadzujú kamaráti jednotlivých ministrov a ľudí. Samozrejme, výber prednostov. Nepochybne mali sme možnosť po celom Slovensku vidieť, jak sa vyberalo, a na začiatku sa rozprávalo o transparentných výberových konaniach.
Samozrejme, oklamali svojich voličov pred parlamentnými voľbami, kde hovorili o tom, že nebudú rušiť jednotlivé sociálne opatrenia. Nakoniec rušili či minimálnu mzdu, trináste dôchodky, obedy zadarmo. Oklamali svojich voličov. A, samozrejme, nesú plnú zodpovednosť, táto vláda, za úmrtia, viac ako skoro 12-tisíc. A, samozrejme, aj nepomoc pre živnostníkov, ľudí, firmy.
Ja si myslím, že mali by sa ísť poprechádzať medzi tých ľudí, medzi tých živnostníkov a podnikateľov, do reštaurácií, do cestovného ruchu a zistili by tú realitu v tej skutočnej pomoci.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:14 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán podpredseda Blanár, vo svojej rozprave ste veľmi pekne zhrnul všetky nedostatky a všetky pochybenia, ktoré táto vláda pod vedením Igora Matoviča napáchala, a ďalšie veci, ktoré vláda Igora Matoviča pácha, aj keď už vo vedení tejto vlády nie je Igor Matovič, ale vymenila ho iná figúrka menom Eduard Heger. Ale na tomto princípe veci sa nič nemení.
Možno nám bude neustále prízvukované a možno nám bude neustále podávané, že sa tu len prekárame. Opozícia napáda koalíciu, koalícia napáda opozíciu, ale z opozičných lavíc prišli neraz veľmi dobré nápady, veľmi dobré myšlienky, ale len preto, že boli opozičné, boli zmietnuté do koša, boli úplne zhodené z lavíc a vládna koalícia, ktorá má tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky drvivú väčšinu, sa týmito podnetmi, ktoré boli naozaj hodnotné a určite by zlepšili a zmiernili koronastav, ktorý tuná nastal, vôbec sa týmito vecami ani vláda, ani Národná rada Slovenskej republiky nezaoberala.
Čiže v žiadnom prípade nemôžem súhlasiť s vecami, ktoré tuná boli povedané, že sme ako opozícia donedávna len kritizovali. Práve naopak, opozícia častokrát a veľmi často podáva konštruktívne návrhy, ale vládna koalícia tieto návrhy odmieta. Takže aj z vašej pozície ako podpredsedu Národnej rady ste tento stav veľmi dobre zhrnul, upozornil ste naozaj na všetky zlé rozhodnutia, či už to bolo rozhodnutie premiéra alebo jednotlivých ministerstiev a ministrov. Ale táto vláda zmeny, táto vláda zmierenia určite žiadnu zmenu a žiadne zmierenie doposiaľ nepriniesla a myslím si, že ani neprinesie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:18

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ja by som si dovolil vás trošku doplniť v celom znení, o čom vláda rozpráva ako o transparentnom, a znie to tak v programovom vyhlásení vlády, že "vláda Slovenskej republiky zavedie transparentný výberový proces, tak aby do funkcií zástupcov štátu boli vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady". Tak potom podľa tohto znenia mi príde, že naozaj ten transparentný výber, na jednotlivých ministrov alebo ministerky stačí Vysoká škola múzických umení, prípadne napísať diplomovú prácu, ktorá je označená za kompilát s prvkami plagiátu a zároveň záhadou sa takáto diplomová práca stane ukrytou, čiže nedá sa prezrieť, nie je uverejnená. A čo zatiaľ vidíme, že v iných štátoch aj Európskej únie sa po takýchto kauzách jednoducho ministri vzdajú svojich kresiel, tak u nás to zabijú tým, že bývalý minister, ako sám povedal, sa vzdá vtedy, keď sa vzdá minister školstva. Čiže sami môžeme vidieť, čo je transparentné. A keď sa takto vyjadruje jeden o druhom a všetci sú plagiátori a nikto si to nechce priznať, tak to mi za transparentné nepríde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:18 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:20

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán podpredseda Blanár, je pochopiteľné, že táto zrekonštruovaná vláda, pretože nejde o novú vládu, keďže ako už z úvodného slova pána nového premiéra Hegera vyplynulo, tak túto vládu stále riadi Igor Matovič. Takže je pochopiteľné, že táto, tá istá vláda, len trochu zrekonštruovaná, predložila to isté programové vyhlásenie, len očistené o niektoré veci, ktoré už splnili.
Na druhej strane však je absolútne neprijateľné, že v tomto novom programovom vyhlásení vlády vláda absolútne nereaguje na celý skutkový stav, ktorý sa dial minulý rok, z hľadiska pandemickej situácie a z hľadiska dopadov opatrení vlády na jednotlivých občanov, fyzické osoby aj právnické osoby. Dnes tu máme okrem už toľkokrát spomínaného gastra a cestovného ruchu aj tisícky, tisícky živnostníkov, ktorí skrachovali, ktorí museli ukončiť svoju podnikateľskú činnosť, a v programovom vyhlásení vlády nenájdeme žiadne ustanovenia o tom, ako chce vláda týmto osobám pomôcť.
Podporujem tvoje vyhlásenia a slová, ktoré sa týkajú zodpovednosti vlády za vyše 11 600 úmrtí na Slovensku, a to konkrétnymi slovami bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý minulý rok po vláde, keď plakal, že neboli prijaté opatrenia, ktoré on navrhoval, mediálne sa vyjadril, že on aj vláda vedeli, že budú zomierať ľudia, napriek tomu tieto opatrenia neprijali. No tak čo iné potom je to ako zodpovednosť vlády, keď vedeli, že budú zomierať ľudia, napriek tomu opatrenia, ktoré sám minister zdravotníctva predkladal, neprijali.
A pokiaľ ide o núdzový stav, treba povedať, že 20-dňová lehota nie je lehota pre vládu. Je to lehota pre parlament. Vláda akonáhle prijme predĺženie núdzového stavu, tak ho má bez... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:20 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:22

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pán podpredseda Blanár, chcem ti poďakovať, že si sa dotkol COVID-u, čiže pandémie COVID, ktorá tu už rok pretrváva a táto vláda sa o nej vôbec nezmienila. Zodpovedný za nezvládnutie COVID-u je minister zdravotníctva, hlavný hygienik, pretože hlavný hygienik, hovorím to ľudovo preto, aby tomu občania rozumeli, my zo zákona máme hygienu na to, aby riešila takéto stavy. Očakával som, že skupina odborníkov, hovorím o medicínskych odborníkoch, nebude diskutovať o tom, či zatvoríme lanovku alebo obchod, ale bude diskutovať o tom, že nepočul som, žeby minister zdravotníctva spolu s odborníkmi napríklad predstavil liečebné štandardy u obvodných lekárov pri COVID-e, liečebné štandardy, napríklad čo urobil pán prednosta Török v Košiciach, neboli aplikované na celom Slovensku a hlavný hygienik s ministrom zdravotníctva len stáli pri Matovičovi a kyvkali hlavami.
Chcem preto vyzvať nového ministra, videl som, že už komisiu odborníkov trošku renovuje. Chcem ho vyzvať, aby okamžite zastavil nezmyselné testovanie antigénovými testami, aby sa nepodieľal nový minister na tejto lumpárni a neprikyvkával hlavou predsedovi vlády a podieľal sa na tomto špinavom kšefte.
Ďalej chcem, aby minister zdravotníctva, a vyzývam ho, okamžite nastolil režim v nemocniciach, aby boli liečení aj iní pacienti, nielen s COVID-om. A chcem, aby ministerstvo zdravotníctva zaujalo spolu s hygienou a hlavným hygienikom svoje stanoviská a nepočúvali teraz nejakého predsedu vlády, ktorý môže rozumieť iným veciam, ale nie týmto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:22 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:24

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To, čo je také úsmevné na tomto programovom vyhlásení vlády, že okrem toho, že to je to, ktoré sme tu čítali pred rokom, tak my už sme za ten rok úplne niekde inde, pretože všetky tie prehlásenia sa ukazujú byť ako veľmi smiešne, čo sa týka cieľov, čo sa týka skúseností ľudí s touto vládou, ktorá je presne tá istá, len došlo tam ku kozmetickej zmene. Tak napríklad máme tu ministra poľnohospodárstva, ktorý je tak úspešný, že pred chvíľou vyšla tlačová správa, kde poľnohospodári mu odkazujú, že nech už nebojuje tak, ako bojoval doteraz, pretože nevybojoval ani euro. Ako jeden z mála štátov, teda jediný štát, ktorý z plánu obnovy svojim poľnohospodárom nevie dať ani jedno jediné euro.
A v programovom vyhlásení vlády, čuduj sa svete, tam sú také vzletné reči o tom, ako budeme potravinovú sebestačnosť budovať. Pán premiér samotný povedal, že musíme zvýšiť teraz pridanú hodnotu v poľnohospodárskom sektore. No len ako to urobiť, keď do investícií ide jedna veľká nula?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:24 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:25

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Juraj Blanár, som veľmi rád, že si mal svoje vystúpenie postavené tak, aby ozrejmilo aj tejto Národnej rade, ale aj verejnosti, prečo sa táto schôdza vlastne dneska koná. Pretože inak by to vyzeralo asi tak, že je tu nejaká konferencia, ktorá hovorí o tom, že ako vyzerá Slovensko po roku vlády, bez toho, aby sa vedelo, že tu prišlo k zmene, že tu je nový premiér, pretože on vo svojom vystúpení hovoril tak, ako keby sa nič nestalo, ako keby len tak náhodou sa stal premiérom. A, samozrejme, všetci ostatní sa tvária, najmä z koalície, že sa nič nestalo a že len tu čosi povieme a prerokujeme ten istý materiál, ktorý tu bol pred rokom.
Možno si niektorí spomeniete, že som pri prerokovávaní programového vyhlásenia pred rokom oponoval takému spracovaniu programového vyhlásenia, ktoré je nekonkrétne a ktoré sa vôbec nezaoberalo procesmi, ktoré súvisia s pandémiou, a povedal som, že mi to pripadá, ako keby ste nechceli byť normálna vláda, ale vláda dočasná. A tým, že to takto skončilo, vlastne ste aj dosiahli možno to, čo ste si nikdy nepredstavovali, že skončí premiér, ktorý prišiel s týmto programovým vyhlásením pred rokom, ktorého nie opozícia dotlačila k tomu, aby odišiel z funkcie premiéra, ale vlastní koaliční partneri. Toto je fakt, ktorý tu treba jednoznačne a jednoznačne hovoriť. Pretože zakryť to len tak, že dneska je nejaká konferencia a že však to prijmeme, schválime, dopadne to možno tak, ako to dopadlo po roku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:25 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:27

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, vy ste vo svojom vystúpení veľmi správne podotkli, že pokiaľ o núdzovom stave bude rozhodovať parlament dodatočne, a teda nie vopred, tak prakticky parlament sa stáva len štatistom a núdzový stav bude možné predlžovať prakticky donekonečna. Ja s týmto úplne súhlasím, ale treba, bohužiaľ, povedať aj to, že aj keby ste túto jednu vec zmenili a parlament by rozhodoval o núdzovom stave dopredu, tak naďalej by zostával štatistom a naďalej by ho bolo možné predlžovať donekonečna, pokiaľ by sme zachovali systém, tak ako je nastavený teraz, že o núdzovom stave v podstate rozhoduje parlament jednoduchou väčšinou. Lebo pokiaľ rozhoduje jednoduchou väčšinou, tak v podstate môže úplne obísť predstaviteľov opozície a toto, myslím si, že absolútne nie je správne.
Jediná možnosť, ako ukončiť tento, túto... nazvime to tak, diktatúru vládnej koalície, je to, aby o vyhlasovaní núdzového stavu rozhodoval parlament ústavnou väčšinou a o predlžovaní kľudne aj väčšou väčšinou, čiže napríklad štvorpätinovou väčšinou, tak ako sme to navrhovali tento rok aj my. Pretože naozaj nie je možné, aby o núdzovom stave, ktorý je upravený priamo v ústavnom zákone a ktorý doslova zasahuje do ústavou garantovaných práv a slobôd slovenských občanov, aby o tom proste vláda rozhodovala bez toho, aby na to potrebovala súhlas aspoň časti opozície. Toto je absolútne neprijateľné.
My sme tento návrh predložili a budeme ale aj naďalej, napriek tomu, že tento návrh neprešiel, toto tvrdo presadzovať, pretože aj keby tento núdzový stav teraz možno skončil za týždeň, za dva alebo za mesiac, tak na jeseň tu bude znova. Príde nejaká štvrtá, piata, šiesta vlna tej tzv. pandémie COVID-u-19 a bude sa to zasa všetko opakovať zas a znova. No a v tom prípade my poslanci už naozaj nemôžme nieže mlčať, lebo my tu naozaj nemlčíme, my hovoríme, rozprávame, poukazujeme na to, ale my musíme byť prví, ktorí sa postavia proti tomu na odpor a budeme viesť ľudí proti tejto vláde priamo v uliciach.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:27 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:29

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nás ľudia denno-denne a hlavne v posledných dňoch konfrontujú a požadujú od nás, aby sme zrušili núdzový stav, aby sme prestali s plošným testovaním. My z našej iniciatívy sme tu už viackrát mali návrhy na zrušenie plošného testovania, takisto núdzový stav sme nikdy nepodporili, detto opozícia, preto vítam, pán Blanár, váš návrh uznesenia, ktoré ste predniesli. A, samozrejme, toto vaše uznesenie na zrušenie alebo teda nepredlžovanie núdzového stavu a na zrušenie plošného testovania podporíme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 13:29 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video