28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 17:08 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky. Pani kolegyne, páni kolegovia, keď tu počúvam všetky tie reči od koaličných poslancov o tých zločineckých režimoch a o tom, akú máme zločineckú minulosť, a stále to národné sebabičovanie, prosím, prestaňme aj s týmto už konečne. Prestaňme s tým národným sebabičovaním! Ako my, naši, naše mamy, naši otcovia sa majú hanbiť za to, že tu po vojne postavili školy, škôlky, cesty, že tu dali ľuďom prácu? Za to, že tu naozaj sa snažili vybudovať lepšiu spoločnosť, za to sa majú hanbiť? To bol zločin? Už s tým konečne prestaňme!
Tak viete, toto bol zločin, ale keď americkí vojaci povraždili tri milióny Vietnamcov, tri milióny Indonézanov, keď tu vyvražďovali Srbov, keď tu vyvražďovali státisíce Latinoameričanov, keď tu ničili Iračanov, to všetko sú ako tie humanitárne bombardovania a to všetko sú tie úžasné skutky skvelej Ameriky! Veď to je tak absurdné, do seba furt kopať, ale keď Amerika niečo spraví, tak to je vždy to dokonalé a úžasné. A viete, ešte aj toho Hitlera stvoril nemecký veľkokapitál a ešte aj s tým Hitlerom americké korporácie veselo obchodovali v čase, keď rástol, v čase, keď chystal vojnu. A potom po vojne tých veľkých nacistov zamestnali v NATO, zamestnali v nemeckom štáte a zamestnali v amerických tajných službách. To sú tí vaši úžasní Američania! Ale hlavne si choďme kopať do komunistov, hlavne si choďme kopať do nás, do našich mám a do našich otcov. To je fantastické!
Pani Andrejuvová, ja vám poviem, čo je nenávisť. Nenávisť je, keď chcete našim starým rodičom a starým mamám, seniorom brať dôchodky. To je číra nenávisť. A keď to idete robiť na základe kolektívnej viny, opakujem, ak by nejaký súd odsúdil človeka, ktorý páchal zlo, nech sa páči, zoberme mu aj slobodu, pokiaľ spáchal zločin. Ale pokiaľ vy na báze kolektívnej viny idete lynčovať našich rodičov, tak je to barbarstvo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 16:51 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:53

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážená snemovňa, kolegovia, kolegyne, poslanci, poslankyne, ja som už faktickou poznámkou podporil tento zákon a teším sa, že je tu. Relatívne v tichosti nie tak dávno prešiel návrh, aby boli politickí väzni symbolicky odškodnení sumou 1 989 eur. Je ich už málo, týchto politických väzňov. Keby sme tak mohli troška vrátiť čas, tak ja by som sa chcel týmto väzňom ospravedlniť za všetko, čo sa im stalo, čo sa udialo. Ja by som chcel, keby sme mohli ten čas troška vrátiť, ospravedlniť sa ich rodinám, príbuzným, ktorí trpeli.
V tomto zákone, ktorý je predložený teraz, majú prísť vrcholní predstavitelia režimu a príslušníci ŠtB a tak ďalej o benefity, ktoré nadobudli touto svojou činnosťou. Tu mylne odznieva, že oni prídu o nejaké celé dôchodky. Nie. O tú časť, ktorú majú ako nezaslúženú.
A teraz stáva sa, že ich niekto ospravedlňuje. Ja som si robil poznámky, počúval som rozpravu a mnohé ospravedlnenia padali na ich adresu, že ideme brať dôchodky nejakým starým mamám a našim otcom. No nie, ono to fungovalo tak, a ja som takisto mladý, ale mám otca, mal som, mám príbuzných a stretával som sa aj s takými ľuďmi, ktorí trpeli za komunizmu a hovorili mi, ako to bolo. Vrcholní predstavitelia režimu s tými eštebákmi, s príslušníkmi ŠtB fungovali ako organizovaná zločinecká skupina a škodili ľuďom. Oni to robili vedome. Nieže dostali príkazy. Áno, môže byť. Ale robili to vedome. Škodili ľuďom, škodili rodinám a za čo? Napríklad za to, že chodili do kostola alebo že prejavili nejakým spôsobom svoju vieru?
Títo ľudia nivočili morálku celého národa, a to mnoho, mnoho rokov. A dodnes sme týmto zasiahnutí a vidíme to aj v tejto snemovni. Možno si pamätáte, keď som mal prvý prejav v tejto snemovni, nemohol som dokončiť vetu. Ja som vtedy odsudzoval fašizmus, komunizmus a z poslaneckých lavíc, ktoré sú vľavo, z opozičných poslaneckých lavíc som si vypočul vulgárne nadávky. A prečo? Trafená hus zagága, sa hovorí.
Ja vám poviem príklad z vlastnej rodiny a poviem to, že to bol light príklad. Môj otec pracoval na roľníckom družstve ako energetik a zavolali si ho a povedali, pán Šefčík, my by sme boli radi, aby takíto pracovníci podpísali, aby vstúpili. Niektorí podľahli, ale otec vedel, do čoho by sa namočil, tak povedal, slušne poďakoval, nie. A čo sa stalo? No, mohol zabudnúť na nejaké povýšenie v práci. Mohol zabudnúť na nejaké dovolenky, na nejaké výhody. Mohol na to zabudnúť. A to je light príklad.
Ja som prišiel potom do Šaštína-Stráží učiť na gymnázium a tam som sa stretol s tými, ktorí boli skutočne mučení za komunizmu. Spomínal som už v tejto snemovni a spomeniem znova, don Ernest Macák, sedel som s ním na jeho izbe. Už nežije teraz, ale on mi hovoril, čo mu robili. A nebudem to tu opakovať, akými zverskými metódami ho mučili. On musel hrať blázna, aby niekomu neublížil, aby niekoho neprezradil, aby neubližovali ďalším a ďalším.
A znova sa vraciam k tomu, že to bola organizovaná zločinecká skupina. Nie nejaké mamy, naše mamy, naši otcovia. Nie! Organizovaná zločinecká skupina. A oni, tí, čo sú teraz, v úvodzovkách, pán Blaha hovorí, "naše mamy, naši otcovia", za to odvtedy, a 30 rokov sa toho nikto nedotkol, berú tie nezaslúžené benefity.
Viete, čo mi veľmi prekáža? (Zaznievanie gongu.) Ten povýšenecký, hnusný tón, ktorý tu počuť od niektorých... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Páni poslanci, poprosím o pokoj, aby sme nechali pána poslanca hovoriť. Nech sa páči.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
... z poslaneckých lavíc SMER-u či HLAS-u. Ja to zažívam aj na zdravotníckom výbore. Keby ste videli, akým arogantným spôsobom s vami komunikujú len a vyťahujú sa. Aj teraz sme počuli. Ja odcitujem niektoré veci. Mňa to uráža, že takýmto spôsobom si dovolí Blaha komunikovať, napríklad pánovi Osuskému povie, že je nejaký mastičkár. Čo si to dovoľuje? Niekomu povie, že je slabo vzdelaný, že je primitívny, nevzdelaný hlupák. To tu dnes odznelo. Žiadna pokora, len pýcha a ponižovanie iných. Viete, toto robili vtedy, keď bola tá organizovaná zločinecká skupina. Toto robili tým ľuďom, ponižovali ich, a ono to pretrváva doteraz. Takíto sú povýšeneckí, hnusní, arogantní.
Ale počúvajte ma! My sme, ja som z piatich súrodencov. My sme neboli nejaká bohatá rodina. Ja som dodnes vďačný otcovi, že nevstúpil. On mohol ísť na vysokú školu. Chcel ísť na chemickú vysokú školu a povedal, že žiaden marxizmus-leninizmus, že to študovať nebude. Nechcel. Nemá vysokú školu a Blaha by mu povedal, že je nevzdelaný hlupák. Pre mňa je môj otec obrovská autorita, jeden inteligentný, charakterný, morálny človek. A v OĽANO ja som stretol ľudí, ktorí nie sú nadvzdelaní, ale sú charakterní, morálni. Kdežto, kdežto súdruh Blaha, ja si pamätám, jak mu pán Mikloš povedal, že on je vzdelaný až za hranicu svojej inteligencie alebo tak to nejak bolo.
Tak ja vám poviem, áno, je prevzdelaný, ale môže byť vysokoškolský demagóg, pardon, pedagóg, ale nikdy, nikdy vzdelaním nenahradíte ani charakter, ani morálku človeka. A preto si viac vážim tých, ktorí možno nemajú vzdelanie, ale sú charakterní, morálni. Toto, čo predviedol dneska tu v dvoch rozpravách a s ďalšími faktickými tento neokomunista, ja odsudzujem. Toto mi je odporné. To je znova len jedno ponižovanie charakterných, morálnych ľudí.
Ďakujem vám pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 16:53 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:08

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Vážené dámy, vážení páni, vážený pán predsedajúci, dovolila by som vás poprosiť, aby ste ešte opätovne otvorili rozpravu k tomuto bodu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 17:08 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:08

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Panie poslankyne, páni poslanci, vystúpením člena vlády sa podľa § 35 ods. 6 zákona o rokovacom poriadku otvára rozprava znova. Pýtam sa, či niekto z poslancov má záujem vystúpiť v rozprave.
Pani poslankyňa Pivková, končím možnosť prihlásiť sa do rozpravy.
Nech sa páči, pani poslankyňa, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 17:08 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:08

Alexandra Pivková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, poslanci, pozmeňujúcim návrhom, ktorý predkladám, sa, k tomuto zákonu, sa navrhuje upraviť poskytnutie súhlasu na prístup k údajom zo zdravotnej dokumentácie pri osobách vo výkone väzby a osobách vo výkone trestu odňatia slobody, pričom osvedčenie podpisu na písomnom plnomocenstve vykoná ústav na výkon väzby alebo ústav na výkon trestu odňatia slobody.
V súčasnosti je možné poskytnúť súhlas na prístup k údajom zo zdravotnej dokumentácie formou písomného plnomocenstva, ktoré však musí byť osvedčené. Pri osobách vo výkone väzby a osobách vo výkone trestu na týchto plnomocenstvách odňatia slobody sa v aplikačnej praxi vyskytujú problémy s úradným osvedčovaním podpisov na týchto splnomocenstvách, nakoľko napríklad pri kolúznej väzbe je potrebný súhlas orgánu činného v trestnom konaní, pričom nie je vždy tento súhlas udelený, napríklad v nedávno medializovanej kauze Dobytkár.
Pozmeňujúci návrh by bol riešením získania súhlasu na prístup k údajom zo zdravotnej dokumentácie priamo od pacienta, ktorý je vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody, pričom osvedčenie podpisu na písomnom plnomocenstve by vykonával ústav na výkon väzby alebo ústav na výkon trestu odňatia slobody.
Preto predkladám pozmeňujúci návrh poslankýň Národnej rady Alexandry Pivkovej a Evy Horváthovej k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
V čl. I sa za bod 9 vkladá nový bod 10, ktorý znie:
"10. V § 25 ods. 1 písm. c) sa na konci čiarka nahrádza bodkočiarkou a pripájajú sa tieto slová: "ak ide o osobu vo výkone väzby a osobu vo výkone trestu odňatia slobody, vykoná osvedčenie podpisu na písomnom plnomocenstve ústav na výkon väzby alebo ústav na výkon trestu odňatia slobody"."
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

5.5.2021 o 17:08 hod.

PhDr.

Alexandra Pivková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:11

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som sa vám chcela, ctená snemovňa, ospravedlniť, že to ide takouto formou. Neni to celkom moja vina, ale myslím si, že je to dobrý pozmeňujúci návrh, ktorý, o ktorom som vedela od začiatku. Mal byť podaný možno na výbore, ale keďže nebol schválený koaličnou radou, neskôr sa tak udialo, ale včera sa nestihol podať v pléne, preto sme si dovolili otvoriť rozpravu. Priznávam to tu otvorene a chcem vás poprosiť o podporu, pretože si myslím, že je to dobrý návrh.
Reaguje na aplikačnú prax, kedy sa to udialo napríklad v prípade pána Lučanského, ktorý mal, jeho rodina mala možnosť, písomný súhlas z jeho strany, že môže nahliadnuť do dokumentácie, ale nemala overený podpis a pacient teda bol v kóme a tento podpis sa nestihol overiť. Čiže reaguje aj na túto kauzu, aj na niektoré iné, ktoré sa stali. A myslím si, že je to dobrý pozmeňujúci návrh, tak vás prosím týmto o podporu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:11 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:12

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, tu sa robia na poslednú chvíľu zásahy, ktoré sú významnými zásahmi do práv, slobôd. Ja by som navrhoval predsa len aj z dôvodu nejakej čistoty právnych textov, keby sme odložili hlasovanie o tomto bode programu, nech sa na to pozrieme. Lebo je to príliš vážny návrh, aby sme len tak otvorili rozpravu a zahlasovali len tak za niečo. Takže navrhujem odložiť hlasovanie. Hlasujme zajtra o tom o jedenástej alebo hlasujme o tom niekedy budúci týždeň, to je úplne jedno, skúste navrhnúť nejakú, nejakú procedúru.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:12 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:22

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Chcel by som deklarovať, že pri hlasovaní o jedenástej som sa pri tlači 504, návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mareka Šefčíka, Evy Horváthovej, Tomáša Lehotského a tak ďalej, ktorým sa mení zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, pomýlil, osobne sám, a hlasoval som proti, chcel som byť za a, bohužiaľ, som ešte doviedol do omylu aj dvoch mojich kolegov, tak sa ospravedlňujem. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

5.5.2021 o 17:22 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nechcem rušiť kollárovcov. Skúsme vrátiť čas.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Šefčík, prednášal ste nám a poučoval o morálnych a slušných ľuďoch. Na tom nie je nič zlé. Ale potom nerozumiem tomu vášmu piatkovému vystúpeniu, kde ste obdivoval a ďakoval podvodníkovi, daňovému podvodníkovi, zlodejovi, plagiátorovi a klamárovi Igorovi Matovičovi. Toto je prototyp morálnych a slušných ľudí? Takýmto ľuďom idete ďakovať, kde sa priznal, že je zlodej a ukradol diplomovú prácu, kde účtovníctvo na povale u starej mamy? Takýmto ľuďom, pán Šefčík, idete vy ďakovať a potom tu idete moralizovať?
Pán poslanec Šefčík, keď prestanete vedome fungovať, ako ste vy povedal, s členom zločineckej organizovanej skupiny Budajom, tak prijmem vaše ospravedlnenie, keď ste sa ospravedlňoval všetkým ľuďom, ktorí trpeli alebo mali členov rodiny, ktorí boli zabití alebo trpeli za komunistického režimu. Vtedy to od vás prijmem. Ale keď vás takíto ľudia oslovili, mali ste slušne poďakovať a povedať, nie, nebudem podporovať vládu, kde je Budaj, člen organizovaného, organizovanej zločineckej skupiny, ako ste vy nazval príslušníkov a prisluhovačov ŠtB. Nepodporím takúto vládu, kde sú takíto zločinci, ako je Budaj.
Pán Šefčík, vyzdvihol ste svojho otca, ale týmto ste pošlapal všetky jeho ideály, týmto, že podporujete vládu, kde je donášač ŠtB Budaj. Zradil ste jeho ideály! A ak je to pravda, čo ste o svojom otcovi hovoril, tak neviem, ako sa mu vy môžete prísť teraz domov a pozrieť do očí, pán poslanec Šefčík, to fakt neviem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:27 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Faktickú poznámku má aj pani poslankyňa Zita Pleštinská, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.5.2021 o 17:27 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video