28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:27 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, kolegovia. Ja presne nadviažem na to, áno, výsledkom by mala byť prevýchova a práve tie, ten vplyv na osobnosť, na rodinu, a tým pádom na celú spoločnosť, kde práve táto spoločnosť udala tie pravidlá, podľa ktorých sa tam funguje, je, je naozaj že fatálny. A v tomto zmysle áno, myslím, že do veľkej miery nesieme tú zodpovednosť aj my. Pretože tie pravidlá sú do istej miery dobre nastavené.
Čo je problematické, je výkon tých pravidiel. A pre mňa bolo zarážajúce, keď som sa s touto problematikou zoznamovala, práve zneužívanie systému ľuďmi, ktorí ten systém tvoria. Od vyšetrovateľov, policajtov, mnohými zo zamestnancov tých ústavov, čož je vec, ktorú neviem.
Myslím, že bude fajn, keď otvoríme tú diskusiu a možno aspoň takto vytvoríme tlak na tých ľudí, na to, aby o tom aspoň začalo hovoriť. Verím, že aj to bude moment, ktorý bude vedieť zmeniť niekoľko, niektoré z tých už spomínaných situácií, ako napríklad, že ten človek nemusí ísť na hodinovú vychádzku, on môže ísť na trojhodinovú. Len musí nájsť toho, ktorý mu to dovolí. Čiže niekde sa hýbeme v systémových zmenách, zákonných zmenách a niekde proste zlyhávame ako ľudia. Ale nemali by sme nič z toho.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:10 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:12

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Vážené dámy, vážení páni, ja som veľmi rád, že tento návrh zákona naša pani poslankyňa predkladá. A poviem vám, prečo chcem ja osobne za tento zákon hlasovať.
Ja som s týmto prišiel za pani ministerkou už minulý rok na jeseň a povedal som a požiadal som ju, že musíme urobiť opravu v niektorých veciach, musíme otvoriť Trestný zákon. Musíme určite meniť tresty. Niektoré testy sú drakonické a niektoré sú veľmi liberálne. Pre mňa je absolútne neprípustné, aby sme za nejaké dva jointy marihuany zatvárali ľudí na 15 rokov, 20, aj keď som proti dekriminalizácii drog, samozrejme. A potom nejaký pán si len mirnixdirnix na ulici na Obchodnej niekoho zabije a dostane šesť rokov. Čiže, asi iste každý z vás cíti ten rozdiel. Zabijem 6 rokov, dvakrát si potiahnem 15 rokov.
To znamená, že my tu máme veľmi, veľmi drakonicky postavený Trestný zákon a musíme ho určite otvoriť a urobiť absolútnu opravu v tomto, lebo my sme sa ocitli niekde nie v 21. storočí ale, ale v nejakom šestnástom.
Vrátim sa teraz k tejto kolúznej väzbe. Pred prvou republikou, ešte za Rakúska-Uhorska, kolúzna väzba bola tri mesiace. Potom po prvej republike, keď bola prvá republika, bola tri mesiace. Dokonca po vojne dokým neprevzali komunisti moc do štyridsiateho ôsmeho bola tri mesiace. Keď boli tuná procesy, politické procesy, keď bolo treba ľudí postaviť za nič pred súd, odsúdiť veľakrát aj na trest smrti, tak vtedy tá kolúzna väzba bola do nemlátom, proste to bolo niečo podobné, jak u nás päť rokov nebol problém.
Aj komunisti sa spamätali a zase spravili tú kolúznu väzbu na tri mesiace, ktorú sme tu mali, až kým Daniel Lipšic toto neurobil a nesprísnil to. A myslím si, že to v tom čase asi bolo veľmi potrebné, lebo vtedy nám tunák operovali rôzne skupiny a myslím si, že v tom čase to bolo namieste. Ale je momentálne načase urobiť úpravu a tieto drakonické tresty zmeniť.
Ja možno môžem povedať, že vyčítam možno strane SMER, že keď vládli tuná predtým, že mali absolútnu možnosť to opraviť, že to neurobili. Ale radšej neskôr ako nikdy. Musím ale rovnako povedať, že za strany SMER, za vlády strany SMER sa kolúzna väzba nezneužívala alebo, ak by som mal byť politicky korektný, tak poviem, nenadužívala, ale dnes sa tá kolúzna väzba nadužíva.
V okolitých demokratických krajinách, ktoré sa hrdia, ktorými, ktorí veľa kolegov tunák z vás dáva ich za vzor ako Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, tam majú tiež inštitút kolúznej väzby. Ale do kolúznej väzby sa dostane len ten človek, ktorý kolúzne konal, ktorý kolúzne konal. Nie mohol by konať. Lebo mohol by každý, to je potom taká blbosť, ako keby sme išli len tak zatvárať podnikateľov, ktorí sú platcami DPH. Prečo by sme ich nemohli zatvárať? Však sú platcami DPH, oni nekradnú, však áno, nie všetci kradnú dépeháčky. Ale mohli by, mohli by, tak ich poďme pozatvárať.
Tak, my takto strkáme do basy ľudí, ktorí síce kolúzne nekonali, ale mohli by. A toto je ten problém. Majú dôkaz, telefonoval niekomu, ovplyvňoval ho, máme to na odposluchu, máme odfoteného. Prosím, prosím nech tam je a nech tam neni len tri mesiace alebo päť mesiacov, ako navrhujeme. Nech tam je kľudne aj rok, aj dva, proste nech tam je, keď kolúzne konal. Ale keď nekonal kolúzne, prečo by sme ich mali takýmto spôsobom šikanovať? My sa tu netvárme, že my teraz ideme potrieť korupciu tým, že budeme mučiť ľudí v nejakej kolúznej väzbe v tej malej kopke. Vy ste tam neboli, ja som sa tam bol pozreť. Ako neprajem to nikomu, neprajem to nikomu. To je taká kopka, že by ste tam vlastného psa nezavreli. A keby váš pes skončil v takejto kolúznej väzbe a na jednu hodinu by ste ho vypustili na dvoreček pár metrov štvorcových a pozeráte sa iba na nebo, aby ste náhodou nevideli strom, tak okamžite by ste sa išli byť do pŕs, že ideme tunák zmeniť zákon, lebo to je týranie zvierat. Ľudí vieme týrať, to neni problém, to nie je problém.
Pre mňa je úplne šokujúce, kam sme sa až dostali. Viete, predtým to kyvadlo bol vyšinuté na jednu stranu, možno na ľavú za stranu SMER, proste nič sa tuná nedialo. Ale teraz sme to kyvadlo dostali na úplne opačnú stranu, ktorá je rovnako špatná. My to právo musíme vnímať úplne inakšie a mať to kyvadlo v strede. Nie na jednej alebo na druhej strane. To znamená, že my zvieratá chránime a ľudí nie.
Pre mňa je šokujúce, keď čítame listy z tých kolúznych väzieb, že proste tam štyri dni ho budia každých 15 až 20, 30 minút. Ja sa pýtam, kto za to nesie zodpovednosť. Kto bol za to potrestaný? Bolo to vyšetrované? To neni náhodou trestný čin týrať ľudí? Áno, jedná sa o pána špeciálneho prokurátora Kováčika. Ja ho nezastávam. Keď tam majú dosť dôkazov, pevne verím, že spravodlivý súd mu dá 10, 15, 20 rokov. A budem rešpektovať ten trest. Rovnako ako skončili dvaja ministri SNS v žalári. Ani jeden z nich nebol v kolúznej väzbe, ale niečo spáchali a dobehol ich spravodlivý trest. Potom si to odpykajú, to je v poriadku. Ja sa pýtam, prečo tých ľudí tam týrame. Prečo ten človek štyri dni bol budený každú pol hodinu? Toto sa pýtam.
Alebo prečo jedna pani, ktorá tam sedela, bola zamestnankyňa ministerstva, dostala si vyčistiť zahovnenú a zacikanú celu. V tom ju držali, nieže má tri a pol metra štvorcového, ale ešte tam mala nakadené a nacikané. A keď to vyčistila dali ju do ďalšej, aby si to vyčistila znova, pokým nepodpíše výpoveď, ktorá by sa im páčila.
A toto si myslíte, že je normálne? Vy si myslíte, že toto je normálne? Ja sa nezastávam žiadneho zločinca, žiadneho. Táto vláda sľúbila, že vyčistí korupciu. To je v poriadku, čistíme korupciu. Ale my sme sa nezaviazali, že budeme tolerovať mučenie ľudí. Ani jeden sa k tomu nezaviazal a ticho čučíte všetci. Ani jeden sa neozval, lebo to je Kováčik, tomu nech je zle. Ale stále je to človek. (Reakcia z pléna.) Preto predkladáme tento návrh, preto predkladáme tento návrh. Niečo musíme s tým spraviť.
A teraz idem späť. Môžme ísť do Rakúska. V Rakúsku je kolúzna väzba dva mesiace. V Rakúsku myslíte, že neni korupcia? Alebo tam nie sú nejaké násilné trestné činy? Sú. A keď konajú kolúzne, idú do kolúznej väzby a oni to stihnú za tie dva mesiace.
V Čechách bola tiež veľmi dlhá a teraz to dali na tri mesiace a stíhajú to. Počujete z Česka nejaké ponosy, že by to českí vyšetrovatelia nestíhali? Nie.
V Nemecku je tuším šesť mesiacov. Sú nejaké ponosy z Nemecka, že proste to nestíhajú? Nie. To len my potrebujeme päť rokov alebo štyri.
Ja si myslím že je načase, aby sme toto opravili. Mne neprekáža, keď človeka zoberú do tej kolúznej väzby, aj keď nekonal kolúzne, prosím, zatvorím si oči, prosím, dobre, mohol by, prosím. Ale aby ho tam mučili takýmto spôsobom, že ho budia každú pol hodinu? Alebo do zakadenej cely sa dostane a potom, keď to vyčistí, ide do ďalšej. Toto mi vadí, táto nadpráca, táto strašná nadpráca. A to, že my dopustíme, aby sa takto konalo ďalej v tomto štáte.
Prišiel som s tým minulý rok v septembri, októbri za pani ministerkou. Otvoril som to na branno-bezpečnostnom výbore, keď sme sedeli kvôli pánovi generálovi Lučanskému. Ja sa dnes ani nedivým, že tí ľudia tam niektorí zošalejú, skončia na psychiatrii, ako to už aj povedali tunák pani poslankyňa Hatráková, prípadne si siahnu na život. Štyri dni keď vás budú budiť, tak ste ochotný vyskočiť z toho okna väznice, aby ste sa zabili a bol svätý pokoj. A toto nesmieme dopustiť.
Ja som za spravodlivé vyšetrenie. Vy si myslíte, že keď vyšetrovateľ urobí tie úkony, ktoré má urobiť, urobí výsluchy, ktoré má urobiť počas tých troch, štyroch, piatich mesiacov, keď to urobí, načo tých ľudí tam držíme? Lebo je nám fasa, keď tam sú v tej malej kopke?
Mňa to absolútne neteší, že sme z Jankovskej urobili trosku. Mňa to neteší. Vás to teší? Ja by som bol rád, keby za svoje činy bola spravodlivo odsúdená. Keď má vyšetrovateľ dostatok dôkazov, tak ju potom na konci ten spravodlivý súd odsúdi. Ale mňa neteší, že sme z nej spravili trosku, ľudskú trosku. Vás to teší? Prečo sa na to pozeráme? Ja si myslím, že je načase niečo zmeniť v tomto štáte.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 18:12 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:22

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Na vaše vystúpenie, pán predseda, evidujem 12 faktických poznámok, 13 faktických poznámok. Ako prvý s faktickou poznámkou vystúpi pán poslanec Miroslav Suja.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:22 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, súhlasím so všetkým, čo ste povedal, úplne so všetkým. A ja som sledoval vašich koaličných kolegov a veľmi, veľmi sa to niektorým ťažko počúvalo, lebo pravda sa niektorým ťažko počúvať.
Keby Alino Baránik mohol, tak vás zavre hneď do basy. Keby ste videl jeho pohľad, zavre vás hneď do basy. Ja si myslím, že ste vo vláde, tak zabráňte tomuto a zabráňte týraniu, lebo rozdiel je pykať za spravodlivosť a veci, čo ste spravili. A iné je týrať ľudí. Mali by v tej base sedieť aj tí, čo ich týrajú. Viete, iné je, keď idete zobrať vrahov napríklad, čo neznesie odklad, tak im vykopnete dvere, zoberete ich. Ale ľudia, ktorí nie sú odsúdení za násilné trestné činy, ľudia, ktorí sú podozriví, tak zavoláme všetkých novinárov, vykopneme im dvere pred ich maloletými deťmi, pred ich maloletými deťmi.
Si myslíte, pán predseda, že toto je správne? Ja apelujem na vás a súhlasím s vami, čo ste povedal. V kuse sa tu obraciame na niektoré prípady. No na čo bolo dobré, niekomu vykopávať dvere pred jeho deťmi? Nemohol sa zobrať z úradu? Nemohol sa zobrať na ulici? Hocikde inde vo vchode. Ale nie, my tu ideme teatrálne pred kamerami vykopávať dvere a ukázať, ako bojujeme. A hneď ho novinári odsúdia, hneď sa sudca bojí, lebo novinári ho už odsúdili, tak sa bojí, tak ho vezme do tej väzby. Veď je najvyšší čas toto šialenstvo zatvoriť. Plne s vami súhlasím. Pred deťmi ideme brať ľudí, ktorí sú ešte nevinní v očiach. Vám to nevadí, že tie deti môžu mať traumu do konca života? Ja nechcem sa už ani vyjadrovať. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:24 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Ľudovít Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. (Ruch v sále.) Ďakujem pekne za slovo. Môžem? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pán poslanec. Dajte plný čas pánovi poslancovi. Nech sa páči.

Goga, Ľudovít, poslanec NR SR
Nebudem potrebovať, netreba. Ďakujem ešte raz za slovo. To, čo povedal, pán predseda, naozaj my v tom systéme, ktorý je tu, postrádame zdravý rozum. Otázka znie, je vôbec systém fungovania justície, ako je teraz nastavený, správny? Mne ako laikovi príde zarážajúce, že na jednej strane problematika kolúznej väzby, a to podmienok obvinených, nie odsúdených osôb, a na druhej strane napríklad inštitút kajúcnika, osoby, ktorá je obvinená, ktorá vypovedá zo zahraničia a nie je nijak obmedzená na svojej slobode? Tak ja si myslím, kolegovia, že kedy, keď nie teraz, je čas na riešenie tejto problémovej situácie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:24 hod.

Ing.

Ľudovít Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán predseda Kollár, áno, dá sa s vašimi slovami viac ako len súhlasiť, pretože podmienky v kolúznej väzbe sú naozaj tvrdé, sú naozaj ťažké a nie sú vhodné a hodné 21. storočia, pretože môžme tu mať rôzny názor na rôznu situáciu, ale v konečnom dôsledku sa vždy bavíme o človeku, ktorý nie je odsúdený. Je stále braný za nevinného, pretože platí prezumpcia neviny.
Poslanci, ktorí majú iný názor, v poriadku, ja to neberiem, je to ich právo mať iný názor na túto problematiku, ale verím tomu, že ich názor by sa po absolvovaní takejto kúry kolúznej veľmi rýchlo zmenil.
Čiže skúsme sa naozaj zamyslieť, ako sa tento človek môže cítiť, čo tento človek v tejto kolúznej väzbe prežíva. A naozaj, či sú tieto tresty, doslova a do písmena tresty, ktoré tam zažíva, prežíva, primerané. Primerané stavu, v ktorom sa jeho prípad nachádza. Nie, tento človek naozaj nie je odsúdený. Je tam len nejaké ani nie dôvodné podozrenie, len podozrenie, že by mohol nejako inak konať.
A to, že sú ľudia v tejto kolúznej väzbe budení, je im pošliapavaná prachsprostá ľudská dôstojnosť. To je už naozaj také zasahovanie do základných ľudských práv a slobôd, že aj rozvojové krajiny, verím tomu, že sa pri niektorých občanoch v kolúznej väzbe by správali oveľa, oveľa ľudskejšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:25 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skúsim bez emócií, hoci by som kľudne mohol veľmi emočne vystupovať.
Boris, spomínal si kolúzne konanie, že kolúzne konať. Tak len aby ste boli v obraze, sú prípady, kde človek ide do väzby, pretože vyšetrovateľ a prokurátor predpokladajú kolúzne správanie, že mohol by, že napriek tomu, že v prípade je len jeden svedok, ktorý sedí vo väzbe. Čiže prokurátor v niektorých prípadoch je schopný navrhnúť kolúznu väzbu z dôvodu ovplyvňovania svedkov, hoci svedok je vo väzbe. Čiže ide do väzby, aby nemohol ovplyvňovať niekoho vo väzbe, čo ako logicky je absolútny nezmysel.
Čo sa týka väzba verzus výkon, to znamená, keď máte väzobne stíhaných ľudí, a ľudí, ktorí sú vo výkone trestu, tak stačí si prečítať ústavný poriadok pre väzobne stíhaných a poriadok jednotlivých zariadení pre ľudí vo výkone trestu. A veľmi rýchlo zistíte, že väzobne stíhaní majú diametrálne horšie podmienky ako ľudia vo výkone trestu. To znamená, dnes sa kľudne bavme o tom, že väzba dnes je trest, hoci by nemal byť. Je to trest.
Čo sa týka ďalších vecí, dnes sa, bohužiaľ, väzba nadužíva a nadužíva sa aj ako mučiaci nástroj, nie fyzicky, ale psychicky. To je na dlhšie.
Ale chcem vám ešte povedať, že v mnohých prípadoch sú odopreté práva na obhajobu obvineným. Napríklad, poviem to rovno, v prípade môjho brata dodnes, dodnes nepožiadali o zbavenie mlčanlivosti, ktovie prečo, hoci ich vyzývame a aj advokáti žiadajú dva mesiace. Dodnes odmietajú ho zbaviť mlčanlivosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:27 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán predseda, plne súhlasím s tým, čo si v rozprave povedal. Ale ľutujem, že túto diskusiu alebo tento návrh musíme predkladať my, pretože, ak si si všimol tú smršť v liberálnych médiách, tak sa to otáča proti nám a jediným dôvodom, ktorý tieto médiá pertraktujú je vraj Vladimír Pčolinský, čo je hlúposť.
Od roku 2005 platí tento Trestný poriadok a vlády SMER-u mali dostatok času na to, aby kolúznu väzbu zmenili. Zmenili podmienky, zmenili proces a neurobili tak. Stalo sa to až vtedy, keď kategória - náš človek je vo väzbe, ale aspoň sa upriamila pozornosť na to, že čo tá väzba skutočne znamená.
Ja plne podporujem ináč tento návrh, pretože z toho, čo sa už v médiách napísalo a zo všetkých týchto uznesení o vzatí do väzby, ktoré unikli zo spisov, sme sa dozvedeli, že niekedy tie dôvody sú také tristné, že to možno by ani nestačili na odsúdenie, nieto na vzatie do väzby.
A plne súhlasím aj s Petrom Pčolinským, ktorý hovorí o tom, že väzba v súčasnosti, tak ako je nastavená, najmä tá kolúzna, je mučiacim nástrojom, pretože, ako sme sa mali možnosť dozvedieť na výbore pre ľudské práva, kde sme si zavolali pani ministerku, ktorá nám hodinu a pol alebo myslím, že dve hodiny vysvetľovala, ako to funguje. A keď sme sa dozvedeli, že tieto podmienky sú tam také len kvôli tomu, že Zbor väzenskej a justičnej stráže nemá dostatok peňazí, tak ma až zamrazilo.
To znamená, že sú poddimenzovaní personálne, preto nemôžu predvádzať častejšie tých ľudí ako na hodinu von z tej cely, nemajú dostatok peňazí a priestorov vo vybaveniach na to, aby sa im rozšírili tie cely a tak ďalej a tak ďalej. Veľmi poučné, preto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:29 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nie je to tak, že je to tu otvorené kvôli tomu, že je náš človek vo väzbe. A aj, pán predseda, chcem na teba reagovať a budem demonštrovať na tom príklade. Ja tak celkom so všetkým nebudem súhlasiť, ale treba počúvať ako s porozumením, čo tu odznelo.
Ja na rozdiel od teba, pán predseda, ja sa zastávam aj pána Kováčika, lebo aj pán Kováčik má ľudskú dôstojnosť a budiť človeka každých 15, 20 minút a takto drásať mu ako nervy. Neni to jediný človek, ktorý je v kolúznej väzbe. Žiaľ, sú takí, u ktorých to nevrátime už späť týmto zákonom. My všetci nesieme za to zodpovednosť. A ja som dvihol tú ruku, prepáč, ja som ti vstúpil do toho, ja som ticho nebol, ale ani ticho nebudem. Ale ja som opozičný poslanec, ja nemám takú pozíciu, ja nie som predseda Národnej rady ani premiér tejto krajiny, ani prezident tejto krajiny, ale ja ticho nebudem, lebo mi to vadí.
A sú tam ďalší ľudia. Generál Lučanský, jemu život nič nevráti. Tak ako si tu spomenul, pani Jankovská z nej je ľudská troska. A mne je to ľúto, ľudsky je mi to ľúto, lebo všetci ľudia si zaslúžia ľudskú dôstojnosť. Lenže my v tej base, pán predseda, my sme tam nemali dvoch, teda jedného generála, ale mali sme tam dvoch generálov. Jeden generál ešte žije. Tiež je v takejto kolúzne väzbe. Tiež je 23 hodín zavretý len pod takýmto svetlom umelým a na slnko sa dostane len raz hodinu. Presne tak to je. Väčšie práva v tejto našej krajine na Slovensku majú zvieratá - psy a mačky. Väčšie ako ľudia. A človek je človekom tým, že tam má byť rešpektovaná práve tá ľudská, ľudská dôstojnosť tohto človeka. Je to čosi strašné.
Samozrejme, sú postihnuté celé rodiny cez takéhoto človeka, ktorý skončí v kolúznej väzbe. Je to čosi strašné a neakceptovateľné. Nesieme za to zodpovednosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:31 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, samozrejme, ako tu bolo povedané s veľa vecami alebo takmer všetkým, čo tu bolo povedané, sa dá len súhlasiť. Avšak problém je ten, že tento návrh tie problémy nerieši. Naša milá kolegyňa pani Hajšelová potvrdí, že na tej komisii, ktorá sa zaoberala problémom väzby, ja som bol ten, ktorý navrhoval to, že ak niekto má byť v kolúznej väzbe, vytvorme mu prostredie ako nevinnému také, aké je najlepšie možné. Dokonca na úrovni hotela, napríklad za predpokladu, že niekto uhradí náklady, pretože je nevinný dosiaľ, avšak musí byť v kolúznej väzbe, aby sa splnil účel trestného konania.
Čiže tento zákon tie problémy, o ktorých si tak dôrazne a správne hovoril, nerieši. Kto má právo riešiť tieto problémy a tie excesy, o ktorých tu hovoril, si nielen ty, ale aj mnohí iní, je prokuratúra. Pretože prokuratúra dohliada na výkon väzby alebo ale aj trestu na slobode.
A musím konštatovať, že táto Národná rada si zvolila svojho generálneho prokurátora a je to váš generálny prokurátor a on to má na zodpovednosť. Dokonca ty, ako tomu rozumiem, pán predseda, ho navštevuješ a nič sa nedeje s tými excesmi, o ktorých si hovoril. Mňa šokuje, keď počujem, že niekoho budia v noci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 18:33 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video