28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.5.2021 o 12:14 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, veľmi dobré vystúpenie, ďakujem, ako poslanec Viskupič. Ale ja by som bol rád, pani kolegyňa, keby ste nám tu povedali, lebo vy ste dvaja normálni v tom klube, a ostatných, ja neviem, či, neviem, nejdem sa vyjadrovať. Povedzte mi, kto z opozície, kto z opozície a kto z opozície povedal, že 2 a 2 nie sú 4, alebo kto vám nedal za pravdu. Urobte si poriadok vo vlastnom klube, lebo vykopávate otvorené dvere. My vás podporujeme ako dobrý nápad a potom takéto vystúpenia.
Pani kolegyňa, jasné, že sa nemôžte pýtať. To ste si ako vôbec dovolili? Počuli ste, ako tu má vypadať koaličný partner? Nemá sa pýtať, má poslúchať a bezducho dvíhať ruky na všetko, čo sa dá, a nemá rozmýšľať. Nieto ešte s niečím nesúhlasiť, ako ste povedali vy. To sa neodpúšťa. A kritika Igora Matoviča, to už v žiadnom prípade. To ste presiahli čiaru, ktorá, možno nebudete ani predsedkyňa výboru za chvíľu. Toto ste si veľa dovolili. A nerozumiem, ako ste si to dovolili. Tak to je aké pobúrenie v koalícii.
Ja sa pýtam, kolegovia, kde je tá hranica toho slepého poslúchania, toho slepého a bezduchého poslúchania a dodržiavania koaličnej zmluvy. Pokade budete dodržiavať a hlasovať, až pokade sa dokáže dôjsť? Je nejaká hranica? Však keď Igor príde a povie, všetkých vás zavriem, ktorí nebudete súhlasiť, tak všetci zdvihnete ruky, že áno, len aby ste dodržali koaličnú zmluvu? To už je pritiahnuté za vlasy.
Ale kde je tá hranica, skúste mi niekto povedať. Viacerí z vás ma oslovujú, že niektoré veci nesúhlasia, ale idú, ako idú. Pokade to natiahneme? Už kým nebude cesty späť? A potom takéto oné, vystúpenia, 2 a 2. Gazda je vždy len gazda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:12

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, s vaším vystúpením sa naozaj nedá nesúhlasiť, pretože ste len argumentačne zhodnotila všetky výdavky a všetky nášľapné míny, ktoré vlastne sú nastavené či už vedome, alebo nevedome v tomto úmyselnom podľa môjho názoru navyšovaní štátneho rozpočtu, pretože takto nekonformne nastavený štátny rozpočet a ďalšie zadlžovanie štátnej... štátu Slovenskej republiky o neuveriteľné miliardy, to je, na to, na to ťažko sa hľadajú kadejaké slová, lebo je to jednoducho neúcta voči občanom.
COVID výdavky, ktoré sú v tomto rozpočte naozaj nastavené v poriadku, súhlasíme, ale naozaj týmito covidovými výdavkami sa dá manipulovať či už hore, alebo dole. Či už tak, ako sú nastavené, alebo nikto nepovedal, že sa do budúcna nebudú meniť, alebo či sa nebudú zvyšovať. Čiže je to naozaj len také, veľmi otvorená otázka, kde tie zátvorky naozaj nie sú. Príplatky v nemocniciach, znižovanie výdavkov na distribúciu liekov. Áno, sú to veci, o ktorých sa vieme baviť. Naozaj si nemyslím, že vy ako koaličná strana, aj keď vás nazývajú koaličnou stranou už pomaly v opozícii, nie je to veľmi namieste, pretože naozaj ste neurobili nič iné, len chcete sa pýtať, chcete mať tieto veci vysvetlené a chcete znižovať výdavky tam, kde sa naozaj znižovať dajú a majú.
Čiže naozaj to nepovažujem za nejaký zločin, ale tak ako bolo povedané, v tejto vašej vládnej koalícii, ste spravili niečo, čiže vlastne ste vytvorili nejaký trestný čin tzv. nesúhlasu s názorom Igora Matoviča. A to sa naozaj nenosí, pretože väčšina vládnych poslancov ide ako dobre namazané stroje v sečovských šijacích závodoch a jednoducho hlasujú hlava-nehlava bez toho, aby o tom niečo vedeli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:12 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:14

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Už som to dvakrát stlačila, ospravedlňujem sa. Pán poslanec Taraba, nemyslím si, že sú tam fiktívne položky, len si myslím, že vzhľadom na tú krátkosť času sa jednoducho nemyslelo na všetky zdroje, ktoré by mohli ísť, teda mimo peňazí ľudí. Inými slovami, nepochybujem o tom, že za týmto nebol zlý úmysel, práve naopak, za tým rozpočtom je dobrý úmysel. My len vravíme, že teda tie peniaze na tie jednotlivé položky sa dajú nájsť aj iným spôsobom a mali by sme sa o tom baviť.
Snažíme sa teda o to, aby táto vláda bola zodpovednejšia. To je aj odpoveď pánovi Kočišovi, že áno, my nie sme, ani by sme nechceli byť v opozícii. My sa v koalícii cítime dobre, podporujeme vládu Eduara... Eduarda Hegera naozaj úprimne a úprimne sa snažíme o to, aby bola čo najkvalitnejšia. A toto je náš príspevok k tomu. Je škoda, že nezostal interný, pretože tak by to teda... naozaj by sme ľudí obťažovali menej.
Rado Kazda, úplne vo všetkom, samozrejme, súhlas. Ďakujem ti za príspevok.
Pán Suja, už nás toľko, prosím vás, nechváľte, lebo potom máme z toho zlý pocit. A tuto kolega Ondro Dostál je potom nešťastný z toho. To som ja nerada. (Povedané so smiechom a reakcia z pléna.) Áno, viac. Aj Alino Baránik.
Takže v klube SaS je všetkým úplne jasné, že 2 plus 2 sú 4. Nie je tu nikto, kto by o tom pochyboval, ale chcem sa zastať aj klubu OĽANO a nemyslím si, že je to vždy slepé a bezduché. Ja aj sčasti chápem tú lojalitu voči, voči predsedovi ich strany, ktorý im dal životnú, alebo nie, nechcem to naozaj zdehonestovať, ktorý im dal v živote šancu. Ja napríklad cítim rovnakú lojalitu k Richardovi Sulíkovi.
Ale spomeňte si na pána Krošláka, Hatrákovú, zo SME RODINA pána Linharta, vedia sa ozvať, keď chcú. Takže netreba im krivdiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.5.2021 o 12:14 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:16

Ondrej Dostál

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:36

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Dostál, v podstate ste sa vyjadrili ani nie tak k rozpočtu, ale svojím spôsobom ste vyplakávali, že vás nemajú radi v koalícii, tak asi nie. Potom ste vyplakávali, že zmena deficitu teda ide cez skrátené legislatívne konanie, ale už vám nevadilo, keď ste menili ústavu v skrátenom legislatívnom konaní, takže v podstate 90 % zákonov tu dávate v skrátenom legislatívnom konaní.
Ale keď sa pozriete teraz na túto snemovňu, tak vidíte, že tu je málo poslancov, takže ja vyzývam SaS-ku, ak vám teda nejde o to, aby bola, bol schválený deficit, ktorý zo Slovenska teda urobí Grécko, aby ste vytiahli karty dnes, aby ste nehlasovali, pretože tým viete zabrániť, že to bude schválené. V opačnom prípade tu ide iba o divadlo, ide tu o také isté divadlo, ako keď ste Igora Matoviča kritizovali za celoplošné testovanie, potom ste len si dali požiadavku, aby to nazval skríningom, a za to už ste hlasovali. Celoplošný skríning bol v pohode, celoplašné testovanie nie.
Tak ak bojujete za ľudí, urobte toto, my za opozíciu vám garantujeme, vytiahneme tiež tie karty a dnes to nebude schválené. Keď hlasovať budete a zdržíte sa, to znamená, že dnes v tejto konštelácii tu len vytĺkate politické body a skutočne potom tú grécku cestu spôsobíte vy svojimi hlasovaniami. Aj keď sa zdržíte, aj keď sa zdržíte, ale budete zodpovední za tú grécku cestu, a preto vás vyzývam, podporte opozíciu, aby to, čo tu dva dni predvádzate, to, že sa tu dva dni hádate, to, že tu tvrdíte, že vám ide teda nie o politické body, ale o zdravé verejné financie, urobte to teraz o pol hodinu, vytiahnite karty.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:36 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:37

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Pán kolega Ondro Dostál, chcem ťa pochváliť a poďakovať sa za tvoje vystúpenie, pretože naozaj bolo veľmi vecné zhrnutie. Nešlo ani tak o tú ekonomiku ako tú procesnú stránku, a teda chcem ťa pochváliť, aby si to počul aj tu zo strany koalície, že za tvoje vystúpenie ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:37 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:38

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. No ja myslím, že všetci tuto v sále alebo drvivá väčšina má niektoré svoje témy, ktorým sa venujeme. Niektorí majú nula a niektorí majú niekoľko tém, ktorým sa intenzívne venuje a zaoberá sa nimi. Takže určite všetci vieme, určite všetci viete, zúčastňujeme sa v rokovaní s ministerstvami, s koaličnými ministrami, zúčastňujeme sa rozporových nejakých konaní, online diskusií a tak ďalej. Neviem, ako vy, ale moja skúsenosť je, že tieto rokovania prebiehajú absolútne vecne, vždy konštruktívne, jednoducho, a hoci sa napríklad aj nezhodneme a skončí to tak, že proste je tam, ostane tam nejaký rozpor, ale, ale naozaj že debatuje sa konštruktívne.
A my sme tu v parlamente riešili veľmi veľa otázok. Etické otázky, riešili sme zdravotné témy, bývala tu niekedy veľmi ostrá diskusia, niekedy to prebiehalo naozaj že do veľkej demagógie. Nehovorím teraz o poslancoch za, zvolených za ĽSNS, oni sú vždy demagógovia, ale hovorím teda o nás ostatných, že vieme, vieme nejakým spôsobom diskutovať, ale ja si fakt že nepamätám urážlivejšiu debatu, aká bola teraz k tomuto štátnemu rozpočtu.
A teda ja si musím položiť otázku, že, že, teda že čo ju spustilo. No a jak som ju celú takto počúval aj v kancelárii, tak mi z toho vychádza, že no v jednom, že tým spúšťačom bol proste pán navrhovateľ, ktorý jednoducho začal obrovskú demagógiu, obrovskú smršť urážok, doslova až, až oplzlých, oplzlých osočení vlastného koaličného partnera.
No ja by som chcel len povedať, že teda naozaj, koaliční partneri, bol by som rád, keby ste si aj vy uvedomili, že naozaj, že toto bol problém u tohto a nebol to problém v tom, že SaS má nejaké výhrady, lebo my naozaj sa vieme dohodnúť a vieme urobiť ten kompromis tak, ako sme ho vždy robili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:38 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:40

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Dostál, ja si myslím, že toto vaše vystúpenie patrí na koaličnú radu, a nie do tohto pléna.
Mňa skutočne nezaujíma, aké máte vzťahy alebo nevzťahy v rámci vašej koalície, a je mi úplne jedno, kto z vás bude v budúcom parlamente, hovorím, úplne jedno. Nakoniec mohli ste vidieť, ako vaše slová padli na úrodnú pôdu, ten frenetický aplauz po tom vašom vystúpení skutočne bol ohlušujúci. Čiže skutočne nechajte si tieto veci pre iných a ja nechcem mať pocit, ako mali tuná mnohí ľudia, ako keby sme počúvali za dverami koaličnej rady.
Toto vystúpenie naozaj nie je pre verejnosť, to je pre vás a vaše problémy si riešte tam, kde si ich riešiť máte, a nie tu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:40 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, chcem využiť vystúpenie predrečníka a urobiť taký apel na vás na všetkých. Nás by, samozrejme, mohlo tešiť, čo sa tu deje, ako si navzájom vymieňate názory vo vládnej koalícii, možnože aj verejnosť je nadšená tým, keď vidí, v akom stave je vládna koalícia, ale predsa len existuje jeden parameter parlamentnej činnosti a to je efektivita.
Ja vám preto navrhujem, pán podpredseda, žeby ste urobili päťminútovú prestávku a stretli ste sa predstavitelia vládnej koalície a dohodli sa, že už nebudete túto efektivitu parlamentarizmu likvidovať vnútrokoaličnými spormi. To jednoducho sem nepatrí, hoci, opakujem, by nás to celkom mohlo všetkých tešiť, ale vás chcem požiadať, aby ste zvážili, keď budú ďalšie prihlášky ústne, že kto sa prihlásite alebo či chcete pokračovať v tomto štýle vzájomného osočovania sa, to sem na túto pôdu nepatrí, a myslím si, že by sme mohli pomerne rýchlo pristúpiť k rozhodovaniu o tomto návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:41 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:42

Jarmila Halgašová