34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2021 o 19:42 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Som rád, že to tu naberá taký úsmevný tón a rovnako chcem poďakovať kolegovi Blahovi za jeho príspevok. Veľmi som sa, pán Blaha, pobavil, len na konci dňa si človek uvedomí, že to všetko, čo tu bolo povedané z vašich úst, je pravda, a že sa na tom veľmi nemôžme smiať.
Takže ja vám takisto gratulujem k tomu vyhratému sporu a počkám si, počkám si na pána Matoviča, kedy sa vám verejne ospravedlní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:35 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne pánom kolegom.
K pánovi Kočišovi, poslancovi Kočišovi, naozaj Matovičovi neostal nikto, má úplnú pravdu. Absolútne nikto. Žiadna z jeho frakcií. Dokonca už opustila ho aj tá najslávnejšia frakcia, pedofilná frakcia s pánom Herákom. Už ani tá nezostala v OĽANO, už ho nepodporuje ani pedofilná frakcia. (Povedané so smiechom.) Ten človek je už úplný lúzer.
A viete si predstaviť, jak sa bude musieť tváriť, keď sa sem postaví a bude musieť čítať rozsudok v mene Slovenskej republiky a bude sa musieť ospravedlňovať Blahovi? Viete si predstaviť, aký prejav lúzerstva to bude?
A on to musí spraviť, lebo inak by to bolo pohŕdanie súdom, a on ako bojovník za spravodlivosť proti tej mafii, Mel Gibson, a on že by to nespravil? A ja sa na to fantasticky teším.
Čo sa týka pána poslanca Suju, súhlasím so všetkým, len toho Hegera by som nepreháňal. Ako kto by volil, preboha, Hegera? Ako v dobrom, hej, buďme, akože ten chalan je, je milý, je to náš Edo, ale on nemá žiadnu charizmu, to je, on je jak tá nafukovacia, nafukovací Edo, že ho nafúkneš a môžeš si s ním robiť, čo len chceš, ale on nespraví nič sám. To je, to je dnešný predseda vlády Slovenskej republiky. Nafukovací Edo.
No a čo sa týka pána Matoviča, dodám na záver ešte raz. Väčšieho lúzra v celej slnečnej sústave niet. Väčšieho lúzra niet. On, keby tu bola olympiáda lúzrov, on ešte aj v tej olympiáde lúzrov skončí ako najväčší lúzer ako posledný. Ten človek je katastrofou, národnou tragédiou a myslím si, že keď raz skončí v politike a zoberú mu ochranku, ten človek sa už nebude môcť pozrieť von zo svojej trnavskej vily, lebo to neprežije.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:35 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 19:38

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vzhľadom na to, že všetci sa odhlásili a chceme to tu ukončiť, tak nebudem to veľmi naťahovať.
Vážený kolega, kolegyne, nebudem tu opakovať nič, ani nijako útočiť na Igora Matoviča. Je to zlomený, chorý človek a na chorých ľudí by sme sa tak mali pozerať. Mama ma učila, že chorí a deti sa nebijú a to je odpoveď aj pre tých, čo povedali, že prečo som mu jednu nešahol a ja som ho len oblial, chorí a deti sa nebijú.
Je mi ho ľúto, je mi ho ľúto a verím, že aj vám je ho ľúto, lebo takýto človek nemôže mať v živote šťastie ani nič. On nemá kamarátov, on nemá nikoho, takže fakt teraz zo srdca bez toho, že by som to nejako preháňal, Igora Matoviča je mi zo srdca ľúto. Je mi ľúto aj tých voličov, ktorí ho volili a tak sa strašne sklamali, lebo videli nejaké svetielko nádeje a nakoniec to bol takýto oný prepadák.
A čo by som k tomu ešte povedal? Ja by som povedal, že je mi ľúto aj koaličných poslancov z OĽANO, ale nie, tých mi ľúto nie je, lebo tí si za to môžu sami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 19:38 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Krátka rozprava na záver tejto mimoriadnej schôdze, kde už bolo naozaj povedané všetko. Zhodnotený skutkový stav, duševný stav, fyzický stav odvolávaného menovaného a ďakujem všetkým, ktorí sa do tejto rozpravy zapojili. Bolo nás však žalostne málo a mnohí aj na čele s odvolávaným veľkým Igorom nemali ani toľko úcty, ani toľko cti voči ostatným kolegom, aby sa voči tejto mimoriadnej schôdzi postavili ako chlapi alebo ako silné ženy a strávili tu toľko času, koľko je tu treba, buď obhajovaním tohto človeka, alebo poukazovaním na jeho chyby, na jeho nedostatky a hlavne na dôvody, prečo by nemal zastávať tak dôležitý post, ako je post vicepremiéra Slovenskej republiky a post ministra financií.
Takže, vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážený pán predrečník Suja, veľmi pekne ďakujem za tvoju rozpravu a asi to už všetko dnes ukončíme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:41

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Nestihol som to všetko v rozprave povedať pre krátkosť času, tak sa ešte doplním. (Smiech v sále.)
Viete, kolegovia, viete, kedy som zistil, že Igor Matovič je fakt a naozaj chorý a že to nehrá? Dneska som počúval ten jeho prejav a už som tu nedokázal sedieť. A on je tak zle, že kolegovi Pellegrinimu závidí aj tie jeho jamky. On ich dvadsaťkrát spomenul, on ich dvadsaťkrát spomenul. (Smiech v sále.) Ja som myslel, že on pôjde a nožom mu ich vyberie, on ich tak chce. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán kolega, tie jamky závidím aj ja. (Smiech v sále.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale veď dneska je plastická chirurgia, pán predseda, však dajte si ich urobiť. (Potlesk.) Ale vy ich tu dvadsaťkrát nespomínate v Národnej rade.
Ja vidím, že tento človek ja na tom fakt zle, mali by sme ho ľutovať, dajme mu šancu, nech sa ide liečiť a vy s tým hlasovaním by sme to mohli dokázať.
Dávajte si pozor na seba, pán kolega, je to nebezpečné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 19:41 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:42

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Máme za sebou rozpravu, myslím si, že vcelku efektívnu, kultivovanú, snažili sme sa naozaj rozumným spôsobom a argumentami zdôvodniť ctenej snemovni, prečo sme podali v mene opozičných poslancov návrh na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Slovenskej republiky.
Myslím, že sme povedali všetko, a ak by sme pokračovali ďalej a mohli by sme rozprávať až do zajtrajšieho rána, asi by sme stále opakovali len to isté.
A to je jednoducho povedané to, že Igor Matovič je osoba, ktorý, ktorá nemá absolútne žiadnu spôsobilosť ani odbornú, ani morálnu, ani duševnú na to, aby zastával významný post vo vláde Slovenskej republiky. Je to človek, ktorý vniesol do slovenskej politiky chaos, zbulvarizoval slovenskú politiku, priviedol ju do situácie, kedy úspešný je ten, kto vie druhému viacej vynadať, ublížiť, uraziť, ktorý prestal argumentovať, ale len hádzať kýble špiny na všetkých, ktorí sú proti nemu.
A preto chcem veľmi poďakovať všetkým kolegom poslancom a poslankyniam, ktorí sa nedali vtiahnuť do tohto bahna, ale udržali si svoju úroveň tak, ako sa na poslancov Národnej rady patrí, vystúpili dôstojne, rozvážne, odborne a argumentovali faktami. Takto by mala vyzerať diskusia o nielen o odvolávaní člena vlády, ale aj o hociktorom zákone v tejto krajine alebo aj spoločenskom probléme, ktorý túto krajinu trápil alebo trápiť ešte bude.
A na záver mi dovoľte povedať, že mi je ho aj trochu ľúto, pretože je to zatiaľ v tomto volebnom období prvý minister a podpredseda vlády, ktorého z vlastných kolegov nebránil nik a jediný za vládu bol on sám a musel sa tu potupne ako taký opustený, odhodený posledný minister brániť sám. Nikto sa ho nezastal, nikto tu zaňho nebojoval, jeho vlastný klub sa naňho vykašlal a mne to je veľmi ľúto.
Na druhej strane ale súhlasím s kolegami, ktorí pred malou chvíľkou povedali, že by mohol mať aspoň toľko sily a odvahy, že tak ako my niekedy a aj ja osobne, keď som bol odvolávaný ako predseda vlády, som si tu niekedy tých osem, desať alebo trinásť hodín poctivo odsedel a počúval som, čo tu o mne poslanci hovoria. Lebo tak sa to patrí.
Nielenže sa musel obhajovať sám, ale nemal ani toľko odvahy, aby sa nám tu pozeral tých osem a pol hodiny priamo do očí a dokázal nám vyvrátiť to, čo my si myslíme, že je pravda, a čo si myslí viac ako 90 % občanov tejto krajiny.
Kolegyne, kolegovia, chcem vás naozaj požiadať, aby ste pri hlasovaní sa riadili svojím vedomím a svedomí, aby ste si pred tým, ako stlačíte ten gombík, naozaj zavreli oči a predstavili si, či tento človek má, alebo nemá zostať na politickej scéne Slovenska, či tento človek je na prospech, alebo v skutočnosti škodí našej krajine. A ak sa budete riadiť týmto pocitom, svojím vlastným svedomím a vedomím, tak si myslím, že vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi môže byť len a len úspešné, ale len za predpokladu, že sa nebudete držať koaličných dohôd, ale vlastného svedomia a vedomia tak, ako poslanec hlasovať má.
Ďakujem vám veľmi pekne a dovoľujem si vás požiadať o vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi financií Igorovi Matovičovi, pretože to je jediné, čo si tento človek za škody, ktoré tu napáchal, zaslúži.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.6.2021 o 19:42 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 19:47

Anna Mierna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Na záver ešte ja sa k tomuto vyjadrím. Vážený pán predkladateľ, ja musím povedať, že od dvanástej do ôsmej tu sedíme a bolo to veľmi slabé. Zato, že Igor Matovič je minister financií a dneska prezentoval výsledky, ktoré dokazuje slovenská ekonomika, čísla, ktoré prezentoval, sú oveľa lepšie ako tie, ktoré sa predpokladali. A za, neviem teda, či sú to ozaj dôvody na to, aby bol odvolávaný.
A k tým ostatným výsledkom, k tomu sme sa vyjadrovali už predtým. Ja jediný dôvod na toto odvolávanie, je pre mňa strach, strach z vašej strany, a ak vy chcete byť lídrom niekoho, kto bude túto krajinu viesť, tak ja s tým mám veľký problém, pretože človek, ktorý má strach, nemôže niečo viesť.
Skryt prepis

Vystúpenie

30.6.2021 o 19:47 hod.

Ing.

Anna Mierna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video