35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 10:31 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:31

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Však ja som, pán predseda, nemal proti tomu nič. Ja som povedal, že počkám.
Takže, vážení kolegovia koaliční poslanci, ďakujem, pán minister mi umožnil slovo, že môžem začať, tak mu veľmi pekne za to ďakujem.
Pani Cigánikova, ja som nevedel, či idete na dve hodiny ako včera, naháte celý parlament čakať, alebo idete na tri minúty. Viete, keby ste to povedali predsedovi, tak vieme, že áno, že ste naspäť a zbytočne sa tu na to nepýtame. Ale včera ste celý parlament nahali dve hodiny čakať, takže si oné, vyprosím takéto správanie od vás aj od toho celého vášho klubu.
Takže, vážení kolegovia koaliční poslanci a kolegyne, videli sme sami včera v rozprave, že podľa, keď začnem pani Cigánikovou, tak začnem, podľa klubu SaS by sme sa mali držať štandardov, ktoré boli bežné v 19. storočí, ako povedal pán poslanec Žiak, a nemali sa diviť alebo nemali protestovať proti tomu, aby sa robili pokusy na deťoch. Podľa SaS-ky je úplne bežné a normálne, že keď sa to robilo v 19. storočí, aby sa to robilo aj teraz, že zoškrabete deťom hnis, nainfikujete ich a proste potom hľadáte nejaké protilátky, či to zabere alebo nie. To včera povedal v rozprave poslanec SaS Žiak Miroslav. Takže, páni, ak sa chceme znížiť k tomuto, tak sme sa dostali presne na úroveň toho doktora Mengeleho, ktorého tu tak často spomínate. Lebo nič iné, ako zopakovať to, čo sa robilo v 19. storočí, v 21. storočí, že ideme robiť pokusy na deťoch, nič iné neni ako práca doktora Mengeleho. Ale podľa SaS-ky je to normálne. Podľa tej SaS-ky, ktorá sa tak často a rada odvoláva na dáta a podľa tých sa chce riadiť.
Ale kde je to právo veta, čo vy hovoríte v SaS-ke, že máte? Keď sa vám nepáčila lotéria, ako tu pani poslankyňa Cigániková hovorila, prečo ste nepoužili právo veta? Lebo pani Cigániková v rozprave povedala, pri vystúpení pani Záborskej, že vy máte právo veta a čo neodsúhlasíte, sem nepríde, tak kde bolo v SaS-ke právo veta pri lotérii? Kde bolo právo veta, keď ste kritizovali celoplošné testovanie? Kde bolo právo veta SaS-ky, keď kritizujete neadekvátne míňanie finančných zdrojov? Je to len hra na voličov, milá SaS-ka. Je to len hra na voličov a robíte si body na vašich koaličných partneroch, ktorí vám to ešte tolerujú.
Viete, milá SaS-ka, kde ste boli, keď hovoríte, že tu nezvládneme tretiu vlnu, keď sa prehajdákali miliardy? Keď vaši predstavitelia vo vláde prehajdákali miliardy, ktoré teraz chýbajú v zdravotníctve a v nemocniciach? Kde bolo vaše právo veta, milá SaS-ka? Lebo vy ste tá inteligencia, vy tak sa, o sebe hovoríte v tej koalícii, že ostatní sú takí menej, ale vy ste tí top, tak sa pýtam, kde bolo vaše právo veta, keď sa míňali miliardy neadekvátne, ktoré mali ísť do nemocníc, ktoré teraz tu vykrikujete, že nemocnice to nezvládnu. Prečo ste nepresunuli miliardy do tých nemocníc? No ja vám poviem prečo. Lebo v trnavskej firmičke podľa všetkého máte aj vy prsty. Takže čisto vám ide len o zisk, tak sa tu netvárte ako nejakí svätí!
Pán poslanec Čekovský, nie je tu. Samozrejme, načo by bol, keď je taký dôležitý zákon, čo obmedzí práva všetkých ľudí. Včera tu hovoril, že ľudia, ktorí sú zaočkovaní obidvoma vakcínami, zomierajú len minimálne, minimálne. To znamená, že v Anglicku z tých ľudí, čo zomrelo, tak bolo 50 %, skoro 50 % očkovaných obidvoma vakcínami, obidvoma dávkami vakcíny. Plne zaočkovaných. A to je podľa poslanca Čekovského od pročkovcov minimum. Skoro 50 %, vážení kolegovia, to je minimum? Vám tie dáta tu lietajú, ako chcete, vy si ich prispôsobujete, ako chcete, klamete tu ľudí do očí. Povedzte im pravdu a nech sa rozhodnú sami.
Vykrikujete tu, že nehovoríme fakty. A kto z vás povedal fakty? Plusy a mínusy, vážení koaliční poslanci alebo vaši vládni predstavitelia, kto z vás povedal fakty o plusoch a mínusoch očkovania? Ja som tu nepočul ani jedno riziko, ani jedno, len bludy, že minimum, zanedbateľné množstvo a podobné drísty. Vy ste tu prečítali niekedy nejaký príbalový leták, ktorý hovorí pri tej vakcínach, že aké sú tam riziká? A nech sa ľudia rozhodnú sami? Nie. Vy im tlačíte bludy, len plusy a nepoviete mínusy. A ľudia sa potom rozhodnú, či áno, či nie. Ja NEodsudzujem, neodsudzujem zaočkovaných, je to ich slobodná voľba, tak sa rozhodli. Moji priatelia niektorí sa tak rozhodli a niektorí nie a s každým dobre vychádzam. Skúste sa aj vy takto férovo správať k tým ľuďom, ktorí sa rozhodnú ináč, ako je váš názor.
Viete, vy sa nám snažíte nahovoriť, že vakcína, že to je to dobro, ale vieme veľmi dobre, že vakcína je experimentálna a nikto nevie, nikto nevie, aké má dlhodobé účinky, bude mať. A kto z vás tvrdí, že žiadne, tak klame, lebo tu nositelia Nobelových cien, svetoví vedci hovoria, že nevedia, aké to bude mať dlhodobé účinky. Ja viem, vy sa odvolávate na toho svojho odborníka, už som aj zabudol, ako sa volá, Krčméryho, áno. Toho Krčméryho, čo povedal, že keď bude 25 stupňov vonku, že vírus nemá šancu prežiť. Ani zato ste sa tým ľuďom neospravedlnili. Toto, čo tvrdil tento človek váš, 25 stupňov vonku a vírus neprežije. A nonstop klamete ľudí, tak skúste im raz povedať pravdu a nech sa slobodne rozhodnú. Lebo toto už neni možné, kde zachádzame.
Viete, podľa posledných informácií, ktoré tu zazneli aj od vás, vakcína má protilátky, tá vaša zázračná, len na šesť mesiacov. To znamená, že budeme sa dostávať k tomu, čo povedal poslanec Dostál, že sa budeme štyrikrát do roka očkovať. Jedenkrát očkovanie – dve dávky, druhýkrát očkovanie – dve dávky, zaznelo tu predo mnou asi hodinu. Lebo má len na šesť mesiacov. Tak sa teraz pýtam, položme si otázku, o čo tu vlastne ide? Ide tu ešte stále o ten boj alebo tu ide o miliardové zisky pre farmaceutické spoločnosti? Čo keď o rok prídeme, že už nie štyrikrát, ale treba sa šesťkrát a osemkrát, že tých miliárd je málo.
Vážení kolegovia, kolegyne, vďaka skorumpovaným politikom, ako ste aj vy niektorí, a vašim vládnym predstaviteľom sa tu bude vakcinovať nonstop a budete sa snažiť čo najviac obmedziť základné ľudské práva a slobody ľudí rozhodnúť sa, či áno, či nie. Lebo tu už dávno nejde o koronu, tu už ide len o biznis a o zisk. Ako máme veriť vakcínam, keď i priamo jeden z majiteľov, ktorý tieto vakcíny vyrába, sa odmietol alebo sa nezaočkoval tou svojou perfektnou vakcínou? Vy niečo vyrábate a nezaočkujete sa? Tak ako idete príkladom, tak ako majú veriť ľudia? Však si to pozrite, keď letel do Izraela, tak ho tam nepustili, lebo nebol zaočkovaný. Svojou vlastnou vakcínou, kolegovia, kolegyne! Tak o čom tu hovoríme?
Vy hovoríte alebo predo mnou tu niekto hovoril, Čekovský predpokladám, zasa tu nie je, je nás tu len zopár, že sa ospravedlňuje obetiam holokaustu. Ale už ten človek zabudol povedať, že kto sa ospravedlní tým 12-tisíc rodinám, ktoré zahynulo vďaka vám, vďaka vám, vďaka bludnému celoplošnému testovaniu, kde ste nahnali milióny ľudí. Vďaka tomu, že sa nedostali k adekvátnej zdravotnej starostlivosti, že bola neskoro podaná, že zomreli na iné choroby, ako je COVID. Kto sa ospravedlní tým ľuďom? Lebo to je vaša krv, na vašich rukách, vážení kolegovia! Podľa tej zvrátenej logiky, ktorú vy uznávate.
Ale stále hovorím, každý nech sa rozhodne sám, má na to právo. Kto ste vy, že môžte hovoriť, budete všetci zaočkovaní, inak budete menejcenní?! Kto ste vy, sa pýtam, že si to môžte dovoliť?! Viete, vy tak radi akceptujete všetky vyhlásenia, smernice a nariadenia Európskej únie, pri takých sprostostiach, ako je napríklad mláka, ktorá vyschne o dve hodiny, tak poviete, áno, táto mláka by mala mať ochranné pásmo 100 metrov a podobne. Takáto sprostosť! A tých mlák je na poli sto a vyschnú. Ale keď Európska únia povie, že očkovanie má byť dobrovoľné, to už jedným uchom dnu, druhým von. To vám je jedno! Mláka vám je dôležitejšia, nejaká mokraď akože, lebo mláka podľa mňa nie je mokraď, ako ľudský život! Môžte sa hanbiť!
Viete, týmto vaším krokom a týmto návrhom zákona vy rozdeľujete spoločnosť. Nie, ako sa snažíte nahovoriť ináč. Vy rozdeľujete spoločnosť a polarizujete. Veď už to nie je možné, tie skupiny sa už napádajú navzájom. Vy sledujete siete? Už nie je možné, aby, zabrániť, aby zaočkovaní neútočili na nezaočkovaných a už aj naopak. Aj nezaočkovaní útočia na zaočkovaných. Už delíme ľudí na dobrých a zlých, sú rozbroje v rodinách a vďaka komu? Vďaka tomu, že to tlačíte, aby to nebolo dobrovoľné, vďaka takémuto návrhu zákona. Toto ste chceli? Tá spoločnosť vďaka vašej vláde už bola dosť deprimovaná. A vám nie je dosť! Vy ešte stále bažíte po krvi a snažíte sa ten klin vraziť ešte viac medzi spoločnosť.
Pozrite sa pred Národnú radu, čo sa tam deje! Vy čo ste hovorili, že nepotrebujete ochranku, váš premiér, že vy môžte ísť bežne medzi ľudí. No tak choďte medzi tých ľudí! Ty hlasuješ proti tomuto zákonu. Ja sa pýtam tých, ktorí hlasujú zaň, tak sa pýtam, boli ste, vysvetlili ste svoje argumenty? No nie. Vážení kolegovia, kolegyne, toto je cesta do pekla. Vy tak zničíte túto spoločnosť, že bude roky trvať, kým sa napravia tie medziľudské vzťahy, či už v rodinách, v mestách, obciach, na celom Slovensku.
Viete, ja sa nečudujem fakt, že sa bojíte vyjsť medzi tých ľudí vonku. Ako sa vy môžte pozrieť svojim bývalým voličom, bývalým voličom do očí? Ako sa môžte pozrieť svojim bývalým voličom do očí? No to sa nedá. Ja sa už nečudujem, že niektorí z vás to ani psychicky nezvládajú. Ani sa nečudujem. Len horšie je to, že to nezvládajú tí dobrí, s tým dobrým srdcom, tí ľudia, ktorí tu majú nejaký prínos, a nie takí bezcitní, ako sú veľa, veľa ľudí z vás. To vy ste kde zašli?! Vy ste zašli, že idete dávať odmeny väzňom, že môžu ísť domov na vychádzku, že budú mať dobré výsledky za správanie, keď sa dá zaočkovať! To ste až takto hlboko klesli, že väzňom za to, že sa dajú zaočkovať, idete robiť úľavy? Vojakom, keď chcú ísť na misie alebo keď chcú mať nejaké lepšie finančné ohodnotenie, prémie, iba tí, čo sa dali zaočkovať! Toto je čo?! Policajtom na hraniciach, keď ma zastavia a povedia, my máme, pán poslanec, tiež rozum, ale, bohužiaľ, ak sme si chceli udržať robotu a ten tlak na nás nadriadených bol taký veľký, že sme sa museli dať zaočkovať. Máme hypotéky, máme rodiny, je to naše telo, rozhodli sme sa, rozumieme tomu, že vy nie, môžte ísť. Toto je tá politika, toto je tá nová éra?! To je ale ďaleko horšia, ako to nebolo nikdy.
Pán poslanec Stančík, vy ste hovoril, že minimum ľudí zomiera v Anglicku. Minimum. Keď bo... nebol ste tu, prepadlo vám aj poradie. 22. 7. osemdesiatštyri ľudí zomrelo. Osemdesiatštyri ľudí. Päťdesiat percent z nich bolo zaočkovaných obidvoma dávkami, tak kde ste prišli k tým dátam a k tým číslam? Kto vám ich povedal? Pán poslanec Stančík, skúsme povedať ľuďom pravdu. Vy tu poviete, že minimum. 22. 7. osemdesiatštyri, sú to oficiálne zdroje, čiže 22. 7. osemdesiatštyri ľudí v Anglicku. Skoro 50 % plne zaočkovaných obidvoma vakcínami. Tak čo tu trepete?! Kto z vás vie, že to je fakt bezpečné? Nikto. Tak o čo vám ide? O to, aby tie spoločnosti zarábali miliardy alebo o zdravie ľudí, Slovákov? Každý je za svoje zdravie zodpovedný sám, ale vy nie, vy hájite záujmy nadnárodných farmaceutických spoločností, aby zarábali miliardy. A tu máte tú drzosť povedať sem a poviete, že tí, čo sú zaočkovaní, že už minimum, že nezomierajú. Tak potom asi Británia je v inej galaxii, keď si pozrieme výsledky mŕtvych a zaočkovaných, ktorí sú v Británii, v Anglicku.
Viete, tu Žiak si dovolí nazvať kolotočiarmi ľudí, ktorí protestujú pred parlamentom! Bol tam manželský pár učiteľov, že veľmi radi by sa s ním porozprávali, s tým kolotočiarom. Boli tam vodiči autobusov z hromadnej dopravy, z mestského podniku z Bratislavy, boli tam ľudia z východu. To sú kolotočiari podľa vás? Vy tu neodsúdite správanie a názory takéhoto nášho jedného kolegu, že nazve slušných ľudí kolotočiarmi?! Ste klesli na jeho úroveň tým, že to mlčky prehliadate, lebo ten, kto nepoukáže na zlo, ako keby páchal. Ani sa nečudujem, ako som povedal, že nechcete ísť von.
Viete, pred chvíľou tu pán poslanec Kollár, dakedy člen vládnej koalície, teraz je už v inom klube mimoparlamentnom alebo strane, tak už zrazu kritizuje. A tá jeho zvrátená logika, že vy budete do budúcna možno zodpovední za to, že keď tu ľudia zomrú, ktorí sa nedali zaočkovať. A ja sa pýtam, pán poslanec Kollár, touto vašou zvrátenou logikou, tí ľudia, čo doteraz zomreli po vakcíne, za to nesiete na rukách krv vy? Lebo to, zvrátená logika tak dá. Nie, ja sa neznížim na vašu úroveň. Ľudia sú zodpovední sami. Rozhodli sa dať zaočkovať, tak sa rozhodli aj podstúpiť riziko ako tí, čo sa nerozhodli dať zaočkovať. To znamená, že sa rozhodli sami. Takže, pán poslanec Kollár, skúste sa vyjadrovať o ľuďoch slušne a nehádzať ich do jedného vreca a hovoriť, že niekto je zodpovedný za niekoho smrť, lebo takouto logikou by ste vy bol zodpovedný za tých, čo už zomreli po použití vakcíny.
Viete, vy ste tu, vážení kolegovia, kolegyne, niektorí z vás rozprávali o slobode. Že ľudia budú pociťovať na Slovensku slobodu. Ľudia, ako ste vy, prišli k moci, tak Slováci a v Slovenskej republike žijúci iné národnosti, nepociťujú žiadnu slobodu, žiadnu slobodu a to je fakt.
Čas mi končí, takže dovoľte, aby som sa poďakoval a využijem na záver svojho prejavu, aby som zablahoželal ministrovi Lengvarskému k jeho meninám. Pán minister, všetko najlepšie k meninám, za poslancov hnutia REPUBLIKA aj s venovaním, by som vám venoval knihu Mengele – Úplný životný príbeh. Pán minister, všetko najlepšie, máte to aj s naším venovaním, môžte to brať z recesie, môžte to brať ako na zamyslenie, nech sa páči.
Vážení kolegovia, kolegyne, veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 10:31 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Miro, fantasticky si vytkol týmto vládnym poslancom niečo, čo nechcú pochopiť. Okrem toho, že výrobcovia týchto vakcín za ich kvalitu neručia, za ich bezpečnosť taktiež nie, je potrebné zohľadniť aj ďalší faktor, o ktorom oni nechcú hovoriť a ktorý možno prispel k tomu, že ľudia sa rozhodli netestovať na sebe tieto výrobky. Ja poviem príklad. Spoločnosť Johnson & Johnson v roku 2013 dostala 2,2 miliardy dolárov pokutu od Spojených štátov amerických a viete za čo? Za podplácanie lekárov s cieľom falšovať výsledky klinickej štúdie. Spoločnosť Pfizer je na tom ešte lepšie, lebo v roku 2009 dostala 2,3-miliardovú pokutu, viete za čo? Za podplácanie lekárov a falšovanie klinickej štúdie. Spoločnosť AstraZeneca za nimi zaostáva, lebo tá v roku 2010 dostala len 520-miliónovú pokutu. A za čo? No, za podplácanie lekárov s cieľom falšovať výsledky klinickej štúdie. To si môžete dohľadať kdekoľvek. Keď tieto spoločnosti potom vyrobia v skrátenom období nejakú vakcínu, za ktorú už dopredu ľuďom povedia, my za ňu neručíme, nebudeme za ňu brať zodpovednosť, je presne to, ako si povedal, úplne normálne, legitímne, že takáto vakcinácia musí byť striktne dobrovoľná a že je na každom jednom z ľudí na Slovensku, či si to do seba chcú, alebo nechcú nechať pichnúť. A tí, ktorí to odmietnu, predsa nesmú byť za svoje rozhodnutie diskriminovaní akýmkoľvek spôsobom a nieto ešte týmto apartheidovým zákonom, ktorý tu priamo do pléna Národnej rady navrhli.
Rozumiete? Tie spoločnosti sú extrémne nedôveryhodné. Tie spoločnosti klamali, podvádzali, uplácali a falšovali výsledky klinických štúdií. Ja im neverím ani slovo. A o to, že im neverím, to povzbudzuje ešte aj tú skutočnosť, že za to odmietli ručiť. Rozumiete? Keď výrobca nebude ručiť za brzdy na aute, ktoré mi predáva, ja si ho nekúpim.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:48 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Miro, vo svojej rozprave si poukázal na holý fakt, o ktorom koaliční poslanci hovorili počas celého včerajšieho dňa, počas včerajšej celej rozpravy, o tom, že počet úmrtí na COVID-19 vo Veľkej Británii pri tak masívnom zaočkovaní populácie je naozaj minimálny. Dnešný údaj, ktorý hovorí, že včera, vážené kolegyne, vážení kolegovia, špeciálne kolega Stančík, zomrelo 64 plne zaočkovaných klientov týchto farmafiriem. Neviem, či je to minimum, neviem, či je to maximum, podľa mňa je to veľmi vysoké číslo. Ak predáva vakcínu, za ktorú nechce garantovať tak úžasná spoločnosť, ako je Johnson & Johnson, ktorá nedokáže vyrobiť ani kvalitný šampón proti lupinám a na trh prezentuje vakcínu, za ktorú neručí, za ktorú negarantuje, ale mohla by teoreticky fungovať, tak ja sa už len potom skúsim zamyslieť nad tým, že kedy spoločnosť Nestlé, kedy spoločnosť Claus Hipp, kedy spoločnosť Dr. Oetker a podobné iné potravinárske giganty začnú vyrábať vakcíny, pretože aj tie by teoreticky mohli fungovať, aj tie by teoreticky mohli zachraňovať životy, ale predpokladám, že ani tieto potravinárske spoločnosti nebudú za tieto vakcíny niesť ani zodpovednosť a nebudú ich ani prezentovať ako nejaký úžasný všeliek.
Súhlasím, vakcína nie je liekom, pretože vakcína liekom nemôže byť, vakcína môže byť nejakou pridruženou spoločnosťou braná ako nejaký doplnok v boji proti COVID-u.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:50 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:52

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Suja, len na vysvetlenie k tomu vetu, lebo rozumiem, že by ste očakávali, že keď s niečím nesúhlasíme, no tak to budeme vetovať, úplne tomuto pohľadu rozumiem. Len vysvetlenie. Pri lotérii sme nevetovali lotériu preto, lebo bolo nám teda sľúbené, že to pôjde v balíku aj s tou motiváciou pre zodpovedných o uvoľňovaniach. A hlavne súhlasil s tým minister zdravotníctva, je to jeho rezort a pokiaľ teda minister zdravotníctva s tým nemá vážny problém, nie je to zas úplne taká vec, že by sme si ľahali na koľajnice, len vravíme, že, bohužiaľ, to teda dehonestuje naozaj ten, pre niektorých ľudí to dehonestuje a vám to pomáha v argumentácii, tú kvalitu tej vakcíny, ktorej naozaj veríme, že je kvalitná. A to, že sa takéto niečo urobilo, neznamená, že tá vakcína je menej kvalitnejšia.
A ešte ste hovorili o rozpočte, že tam sme mali použiť veto. Tam to tiež nešlo, pretože my sme s veľkou časťou toho rozpočtu súhlasili, najmä napríklad s covidovými výdavkami sme súhlasili, to sme nemohli vetovať celé navýšenie rozpočtu, lebo by sme zablokovali napríklad odmeny pre zdravotníkov a podobné veci alebo preplácanie nemocniciam nákladov spojených s COVID-om, to sme, samozrejme, urobiť nechceli, preto sme len argumentačne namietali niektoré konkrétne položky.
A ešte k tej experimentálnej vakcíne. Často sa to opakuje, páni, od vás, ja vás chcem opäť opätovne upozorniť, jediná experimentálna vakcína, ktorá tu bola, bol Sputnik. Tieto vakcíny sú... no áno, pán Suja, naozaj, to je jediná experimentálna, lebo nebola zaregistrovaná, bola používaná ako experiment, nemáme k nej výsledky, ale tieto ostatné vakcíny sú podmienečne schválené, teraz už dokonca Pfizer alebo EMA prijala žiadosť Pfizeru o normálne fungovanie vakcíny, čiže tá už nebude ani podmienečne, a to len znamená toľko, že okrem toho, že splnila všetky podmienky, tak každý mesiac musí veľmi podrobné dáta dokladovať, čiže je tam vlastne prísnejšia kontrola. Len aby ste chápali rozdiel medzi experimentálnou a podmienenou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:52 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:54

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, dobre si, dobre si to spomenul, túto lotériu. Vieš, ono je to takto. Lotéria im nevychádza, tak minister zdravotníctva pán Lengvarský tuná sedí, tak zaťahuje aj návštevu pápeža do očkovacej propagandy. Kto sa nezaočkuje, nemôže sa stretnúť na stretnutí s pápežom. Ešte aj takto sa znížili.
A k tej lotérii sa vrátim späť, lebo to sme mali tento návrh zákona na poslednej schôdzi. Prosím vás pekne, to vy máte aký prístup ako k lekárom a zdravotníkom? Tak dílerom, ktorí budú naháňať ľudí do očkovania, dáte 50 eur za jedného klienta a lekárom nie ste schopní dať ani 3,50. 7,50. Tuná takýto návrh zákona. To je aká úcta ku zdravotníkom, to je aká úcta k lekárom? Však lekári... ja si inak nepamätám, že by boli tak dehonestovaní ako v týchto časoch. To je otrasný nepomer.
A tak jak si spomenul ako aj tých ľudí protestujúcich pred Národnou radou, tak ako ich nazývali tuná niektorí, že to sú nejakí kolotočiari alebo dezolátori, tuná naši kolegovia. Sú to ľudia, ktorí prišli z východného Slovenska, tam sú ľudia konkrétne z Košíc, zo Sniny, si obetovali svoj čas, svoje peniaze a prišli z veľkej diaľky tuná. Ja si ich vysoko vážim, že títo ľudia tuná prišli a takto prejavili tieto protesty.
Tento očkovací návrh zákona považujem za totálne totalitárny, ktorý naďalej bude len veľmi silne deliť spoločnosť na očkovaných, nezaočkovaných. A to napätie, ktoré sa prenáša nielen do spoločnosti, ale aj v rodinách, tak ako si to spomenul, je rozhádaná celá spoločnosť. Navyše tí zaočkovaní ľudia vo Veľkej Británii napriek všetkému zomierajú, šesťde... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:54 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda.
No, úľavy alebo, naopak, sprísnenia na skupine väzňov, na skupine vojakov a v našom prípade ešte aj policajtov. Veď to je presne, úplne... úplne presne štýl práce generála Širó Išii. Využívať väzňov, ktorí sú odovzdaní, bezmocní voči systému, a využívať policajtov a vojakov, ktorí sú istým spôsobom tiež absolútne v rukách systému, tak veď to sme tu už presne mali. A vidíme, že sa to opakuje a postupne sa to dostáva na povrch a na verejnosť a začína sa o tom rozprávať.
No a, Miro, ty si sa pýtal, prečo SaS-ka nevyužila veto pri vakcinačnej lotérii. No ja ti poviem, že kto tu má skutočné právo veta. To je národ. To je ľud. To sú ľudia. A keď cez vakcínu tento štát, tento systém zaútočí na ich deti, tak veľa ľudí toto právo veta využije.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:56 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Andrej Stančík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Suja, vy tu zvyknete nadávať na pána Krčméryho hore-dole, ako keby bol naozaj jediný človek, ktorý sa vyjadruje ku COVID-u. A vy stále hovoríte to, čo povedal, myslím, že ešte počas prvej vlny niekedy v apríli, že podľa neho COVID vymizne. A to bolo vtedy, keď ešte nikto nevedel, ako táto choroba sa bude vyvíjať. To bol jeho názor a mýliť sa môže každý. Ale prečo necitujete ďalších expertov? Veď tu je vedecký konsenzus naprieč štátmi, napriek svetom, že vakcíny sú jediná cesta von z očkovania.
Vy tu stále hovoríte o tom, aké očkovanie je obrovský farma biznis. No, žijeme v kapitalizme teda, aj keď niektorým sa to možno nepáči, je tu voľný trh a jednoducho spoločnosti generujú zisk. Ale je to trošku paradox, pretože vakcíny sú naozaj že najlacnejšia cesta, ako bojovať s pandémiou. Si zoberme, že plne zaočkovaný človek Pfizerom stojí menej ako jeden PCR test, ako jeden PCR test, ktorý sa musí stále a stále opakovať. A aj v tomto návrhu bolo, teda tá dohoda bola, že dva PCR testy mesačne by boli zdarma pre každého. To znamená, že naozaj my sa tu bavíme o 20 eurách za jedného zaočkovaného ako o obrovskom farma biznise. A pritom už len hospitalizácia jedného človeka stoji 2-tisíc eur. Lieky na koronavírus sú extrémne drahé, takže ak by sme chceli naozaj robiť farma loby alebo loby pohrebným službám, tak vakcíny jednoznačne odmietneme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:57 hod.

Mgr.

Andrej Stančík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Suja, áno, sú také čísla z Británie, že približne 50 % úmrtí osôb nad 50 rokov sú zaočkovaní. Ale to nie je dôkaz, že vakcíny nefungujú, ale práve naopak, že vakcíny fungujú. Lebo v tejto vekovej kategórii nad 50 rokov v Spojenom kráľovstve je zaočkovaných 90 % ľudí. A teda, keď je to 50 %, tak to znamená, že vakcína chráni deväťnásobne v porovnaní s tým, keď je niekto nezaočkovaný. Keď máte skupinu 100 ľudí, z nich 90 je zaočkovaných a 10 je nezaočkovaných a zomrie jeden zaočkovaný a jeden nezaočkovaný, tak podľa vašej logiky je to že 50 % úmrtí sú zaočkovaní, čiže vakcína nefunguje. Ale to je predsa totálny nezmysel! Keď zomre jeden z deväťdesiatich, nie je to isté, ako keď zomre jeden z desiatich. Aby to bolo to isté, tak by muselo zomrieť deväť z tých zaočkovaných. 90 % keby bolo úmrtí vo vekovej kategórii nad 50 rokov zaočkovaných, tak potom áno. Potom tam nie je rozdiel. Ale keď je 50 %, tak ten rozdiel tam je a ten rozdiel je dramatický. Je dramatický rozdiel, či máte šancu prežiť alebo riziko, že umriete jedna ku desiatim alebo jedna ku deväťdesiatim.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 10:59 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Miro, povedal si, že tak zničia túto spoločnosť, že sa roky nedá dokopy. Tak zničia túto spoločnosť, že sa roky nedá dokopy. No títo exoti, táto banda ju už zničili. Zničili ju na generácie dopredu. No, ale musím aj povedať to, že slovenské pomery sú, žiaľ, také, že aj zničené sa dá zničiť. Len zničenie, keď to bude takto pokračovať ďalším zničením, tak to bude asi nakoniec veľký tresk. Ale to sú už asi fyzikálne záležitosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:00 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Miroslav Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Suja, to, čo predvádzate voči pánovi ministrovi zdravotníctva, je úbohé. A my sme menovci, meniny sme už mali, tak ja prijímam tento challenge a donesiem vám nabudúce knižku od slovenského klasika Jozefa Cígera Hronského, ten by vám mohol byť blízky, má aj také nahnedlé obdobia vo svojom živote. Ale nebudem vás trápiť jeho tvorbou pre dospelých, vyberiem niečo z tvorby pre deti, Smelého zajka napríklad alebo Smelého zajka v Afrike.
Ale iné som chcel. Chcem ešte podporiť to, čo hovoril Ondrej Dostál. Neviem, čo ste mali z matematiky, ale vysvetlím vám to zrozumiteľne. Ak pri milióne ľudí v Británii je 92 % plne zaočkovaných, majú dneska 5 280 prípadov v nemocnici. Áno, z toho je väčšina zaočkovaných, 3 680, 1 600 je nezaočkovaných. Ale tých 3 680 zaočkovaných je niekde na úrovni 0,4 % z tých zaočkovaných, zatiaľ čo tých 1 600 nezaočkovaných je, sú 2 %. A úplne iné je to pri tých, čo sú hospitalizovaní, pretože tam už aj v absolútnych číslach je väčšina nezaočkovaných, 160 voči 110. Čiže jeden z 500 nezaočkovaných sa dostane s COVID-om do nemocnie, zatiaľ čo jeden z 8 500 zaočkovaných sa dostane do nemocnice. Tak prestaňte ľudí klamať, že očkovanie nefunguje!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 11:01 hod.

Ing.

Miroslav Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video