3. schôdza

24.3.2020 - 25.3.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:25 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Bola iba jedna faktická poznámka a iba ja som sa prihlásil. Nikto to nevyužil. Potom ten zmätok, tak sa dohlásili ako ďalší.
án kolega, ja vás nechcem uraziť. Prepáčte mi túto otázku, ale ja som sa prihlásil do faktickej poznámky preto, aby ste nám skúsili dopovedať k návrhu, čo ste nám vlastne chceli povedať. Lebo to, čo tuná odznelo, to nebolo, všeličo možné to bolo, len to nebolo k zákonu. Ja som sa preto prihlásil, aby som vám vytvoril priestor pre ďalšie dve minúty a v tých dvoch minútach skúste nám dopovedať, čo ste chceli povedať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:25 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ja som podpredseda výboru pre hospodárske záležitosti a môžem potvrdiť, že dnes tá debata bola predovšetkým o tom, že pani ministerka nás ubezpečila v dvoch veciach. Po prvé, že bude z toho zákona odstránený ten bod, ktorý bol. A druhý, že všetka tá lokalizácia bude podliehať súhlasu užívateľa. A to tu nikde nevidím. To znamená, to je dosť podstatný problém, pretože tu nastáva dneska šedá zóna, ktorú aj Marian Kotleba správne pomenoval. Úrad verejného zdravotníctva bude dnes sa stávať orgánom, ktorý nie je kontrolovaný žiadnou inštitúciou, nebude treba súhlas sudcu na monitorovanie ľudí. A aj vzhľadom na tú minulosť, že nie každý môže mať dôveru v to, ako sa narába s údajmi, je tu veľký priestor pre zneužívanie týchto údajov, a preto my tento zákon nebudeme môcť potom podporiť, ak to nebude tak, ako pani ministerka na výbore dneska povedala. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. December 2015, len teda pre pripomenutie, aby sme pripomenuli možno situáciu, aká bola. A je to v podstate aj na margo toho, čo tu zaznelo. Budem citovať: "Podľa Ficovho antiteroristického balíčka, ktorý je aktuálne v druhom čítaní, majú polícia, prokurátora, súdy a tajné služby získať v boji proti terorizmu rad nových opatrení. Návrhy vznikli expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Cieľom zásahu bolo vlastne rozšíriť lehotu, počas ktorej môže osoba podozrivá zo spáchania trestných činov terorizmu zadržaná, a to zo súčasných 48 na 96 hodín..." (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, pokoj v sále. Dobre. Stále je to k téme zákona pani ministerky. Nechajte rečníka hovoriť. Vráťte mu, prosím, 30 sekúnd.

Čekovský, Kristián, poslanec NR SR
"Rovnako na dvojnásobok sa má predlžiť aj doba, v rámci ktorej musí sudca zadržanú osobu od prevzatia vypočuť a rozhodnúť o väzbe alebo ju prepustiť na slobodu, a to zo 72 na 144 hodín." A tak ďalej a tak ďalej. " Taktiež najviac zásahov vláda urobila do Trestného poriadku. Môžem potvrdiť, že navrhujeme zavedenie tzv. obligatórnej väzby. Súd bude môcť zobrať do väzby osobu, ktorá je obvinená z trestného činu, ktorý súvisí s terorizmom, bez uvedenia dôvodu." Je tam toho viac, aby som nezdržiaval a nehovoril všetko. Takto vyzerá zneužívanie situácie na obmedzovanie ľudských slobôd a nie na obmedzovanie slobody, ešte raz, mobilného telefónu, ktorého polohu už dnes zbiera desiatky aplikácií a odovzdávate tieto údaje v podstate ľubovoľne a s vaším súhlasom.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:27 hod.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobre, dobre, priznávam bez mučenia, chytila ma tam dosť veľká tréma. Takže dobre, ospravedlňujem sa. Teraz vám poviem, o čom som chcel hovoriť. Chcel som hovoriť práve o tom, to, čo som tam povedal, to, čo som tam aj uviedol. Nehovoríme o opatrení, ktoré by bolo nejaké, že my sme prišli ako Slovensko s tým, že ideme teraz špicľovať ľudí. Však to majú normálne demokratické krajiny schválené v nejakých formách. Samozrejme, každý v nejakej inej forme. Slušné demokratické krajiny, ako sú Nemecko, Taliansko, Rakúsko uvažuje o tom, dokonca Spojené štáty americké, takisto UK. Takže čas ešte mám. Takže to bolo, ten jeden predmet poznámky.
Ten druhý predmet poznámky bol, že sme chceli vlastne, samozrejme, my v hospodárskom výbore to musíme hodnotiť z pozície dopadu na podnikateľský sektor. Nebol čas v pripomienkovom konaní, keďže ide o zrýchlené, nejakým spôsobom veľmi narýchlo vypočítavať, aký to bude mať dopad. Ale z toho, čo povedala pani ministerka, to vyzerá, že ten dopad nebude nejaký zásadný na zvýšenie výdavkov podnikateľského sektora. Čiže to boli tie dva body, do ktorých som sa potom zaplietol s tým, že som vystupoval prvý raz pred takým veľkým publikom. Tak sa vám ospravedlňujem. To je celé, čo som chcel povedať. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:28 hod.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:28

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán poslanec. Teraz sa pýtam, či sa chce niekto prihlásiť do rozpravy ústne. Jeden.
Pán poslanec Tomáš, nech sa páči, máte slovo.
Rozumieme sa, s pánom poslancom Kuffom už máme takú neverbálnu komunikáciu, že toto tentokrát neprejde. Prečítal som jeden pán poslanec a tým to bolo ukončené. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:28 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:30

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, myslím, že sa napriek tomu prihlásili dvaja, lebo Erik a Tomáš. Nie? Takže dvaja. Malý fórik. Teraz už trochu vážnejšie.
Pani ministerka, úplne v dobrom, dobrom, vy ste povedali počas obhajoby tohto návrhu zákona dve veci, s ktorými absolútne súhlasím. Prvou je, že zdravie občana by malo mať prednosť pred ochranou jeho súkromia. Absolútne súhlasím. Prvá vec. Druhá vec. Povedali ste, že ide o zásah do ľudských práv a preto musí byť robený primerane, primeraným spôsobom. Opäť súhlasím. Tak mi ale potom vysvetlite, prečo to robíte takýmto necitlivým a neprimeraným spôsobom? Ešte by som rozumel a naozaj rozumel pri nezodpovednosti ľudí, niektorých ľudí na Slovensku, že chcete lokalizovať tých nezodpovedných, ktorí nedodržiavajú karanténu, ktorí nedodržiavajú pravidlá a ohrozujú nás, všetkých ostatných. Čiže ešte v snahe o lokalizáciu na základe dát mobilných operátorov vcelku rozumiem. Aj keď aj tu musím povedať, čo som si prečítal názory odborníkov, tvrdiacich, že vôbec to nesplní účel, pretože napríklad vo veľkých mestách máme vyššiu hustotu staníc mobilných operátorov, ale v dedinách zase riedku. Takže na základe toho napríklad v dedine vieme určiť polohu toho človeka asi s presnosťou dvoch kilometrov. Tak skutočne nechápem, ako to rieši problém. Ale dobre, súhlasím, že treba urobiť aspoň niečo, ako vôbec nič.
Ale pýtal som sa vás to už vo faktickej poznámke, pýtal som sa vás to osobne, a neodpovedali ste ani mne, ani Richardovi Rašimu. Neodpovedali ste, prečo, či to tam je po tom vyčistení, a ak to tam je, prečo potrebujete vedieť, kto s kým telefonoval, esemeskoval a mailoval. Pretože pokiaľ viem, koronavírus sa aspoň zatiaľ nešíri telefónmi, ani mailami. A toto je ten problém, ktorý s tým máme. Žiadne politikárčenie, žiadne politikárčenie. Ak by sme politikárčili, tak včera by sme nepodporili školský zákon, 129 hlasujúcich, alebo koľko bolo, 129 za. Keby sme politikárčili, tak dnes by sme mali problém aj so sociálnymi opatreniami z dielne pána ministra Krajniaka. Už sme oznámili, že žiadny problém s tým mať nebudeme a samozrejme všetky podporíme. Pán Pčolinský, tešíte sa. Teším sa aj ja. Sme sociálna demokracia. Však by sme išli sami proti sebe, keby sme nepodporili tieto zákony, keď sme ich toľko prijali počas našich volebných období. Áno, vyžiadajú si veľké náklady, ale ja teraz tvrdím, pani ministerka, peniaze nemôžu mať prednosť pred zdravím a sociálnym komfortom občanov. Je to politikárčenie? Nie je.
Ale vrátim sa k meritu veci. Odpovedzte nám, prepánaboha, na jednu otázku, jednu jedinú. Prečo to potrebujete vedieť? Ja mám pocit, a teraz sa neurazte, kolegovia z pravice, mnohí ste tu noví, že tá pravica ako keby to mala v tom DNA, v tej krvi. Pretože vždy ak bol problém s nelegálnym odpočúvaním a monitorovaním osôb, tak sa to v drvivej väčšine prípadov dialo za pravicových vlád. Nepôjdem až do čias Dzurindovej vlády. Nechcem, aby sme tu boli dlho. Pretože pánovi Baránikovi sme tlieskali, že má negatívny test. Áno, všetci sa tešíme, že je zdravý pán Baránik, aj pani kolegyňa. A možno aj my všetci s ním, ale už nepovieme to "b", že pán Baránik už v piatok vedel, že jeho dcéra je v povinnej karanténe, a napriek tomu do parlamentu prišiel. A v pondelok neprišiel len preto, lebo sa u dcéry prejavili nejaké príznaky. Chceme od občanov, aby sme boli zodpovední, ale sami zodpovední nie sme. Sami zodpovední nie sme. Tak ním zodpovední buďme. Vyčistíme ten zákon od veci, ktoré tam nemajú čo robiť. Vyčistíme ho a potom sa môžme spolu baviť rovnako ako pri sociálnych a školských zákonoch.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.3.2020 o 14:30 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Tomáš, rád by som, aby raz a navždy zaznelo to, že síce permanentne, a nie som jeho advokát, uvádzate Ľubomíra Galka ako symbol pravicového odpočúvania. A ja sa vás pýtam, prečo, keď ste roky vládli, mali ste spolužiaka generálnym prokurátorom, mali ste zametača pod koberec špeciálnym prokurátorom, mali svojho v konečnom hlasovaní nominanta na Generálnej prokuratúre predtým, prečo ste strašne zločinnému odpočúvačovi Galkovi nikdy, nikdy nič nedokázali. Teda inými slovami, tie drísty, ktoré tu púšťate, sú na vode. Lebo vy ak by ste tú moc mali, tak by ste ho ukrižovali. Ale neurobili ste nič, pretože ste nič nemali. Toľkoto raz a navždy k pravicovému odpočúvaniu, aby to tu ostalo zaznamenané. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:35 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Ako najmladšia poslankyňa a politický nováčik som veľmi prekvapená, že sa tu riešia tie isté veci dokola. To, čo bolo včera, stále sa to opakuje. Pani ministerka vyvrátila všetko, neoprávnené obvinenia a vaše konšpirácie. Každý rozumný človek musí pochopiť tento stav. Je veľmi vážny, treba konať a pomôcť obyvateľom. Nemáme čas strácať čas. Prosím, posuňme sa dopredu. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:37 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:37

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Pán poslanec Tomáš, Erik Tomáš, ako si to dovoľujete? Ako si dovoľujete obviňovať niekoho, že mal byť v domácej karanténe a že nie je tam? Čo vy o tom viete? Ak máte takú nejakú informáciu, tak konkretizujte, pretože nie je pravda to, čo vy hovoríte. Ani dcéra pána poslanca, ani pán poslanec nemal byť v žiadnej povinnej domácej karanténe. To, že sa dal do dobrovoľnej domácej izolácie, bola len a len jeho čistá zodpovednosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:37 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Musím sa, Erik, vrátiť k tvojmu vystúpeniu a ja teda sa veľmi teším na vystúpenie pani ministerky a na odpoveď na tvoju, moju otázku, ale aj na otázku nás všetkých. Keď si pozriete ten zákon, keď si pozriete vypustený bod a keď si pozriete ostatné body, myslíme si, že nie je možné jednoznačne vylúčiť sledovanie, nielen lokalizácia, ale sledovanie toho ostatného. Telefonických hovorov, kto komu volá, SMS správu alebo v mailovej komunikácii.
Očakávame, Erik, tak ako ty, aj ja očakávam od pani ministerky odpoveď jasnú. Jasnú odpoveď, pretože pokiaľ sa zúžením rozsahu zákona neodstránili tieto časti, teda pokiaľ sa neodstránili časti, ako je tu plénum o tom presvedčené, ako ste naznačili vo svojej reči, že sa nebudú sledovať kontakty, kto komu volá, kto komu esemeskuje, pokiaľ táto časť odstránená nie je, tak tento zákon je zákonom o špicľovaní.
Nikto z nás nepochybuje o tom, že je dôvodné vedieť, kde sú ľudia v karanténe, kde sú ľudia, ktorí sa stretli s ľuďmi, ktorí sú v karanténe, alebo kde sa nachádzajú občania, ktorí sú pozitívni na koronavírus. Ale nepovažujem za dôvodné to, aby sa táto téma zneužila na to, aby ste sledovali vy, verejné zdravotníctvo, ktokoľvek iný alebo ktokoľvek, kto hekne v systéme Úradu verejného zdravotníctva, kto komu esemeskuje, kto komu telefonuje. Nesúvisí to so šírením tohto vírusu, ktorý, ako opakujem, je vírusom, ktorý sa prenáša kontaktom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:38 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video