65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:02 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vstup predsedajúceho 17:52

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, ja ocením vašu slušnosť, vášho vystúpenia, možno som očakával niečo iné, ale beriem s tým, že tiež sa chcem venovať tej časti, kde ste hovorili, že nikto nechodí za prokurátormi a za policajtami, no aj tie legálne odposluchy z minulého roku vyšetrovateľov NAKA hovoria o tom, že kde sa minister nachádzal, bola to Špeciálna prokuratúra, kto u ministra sedel, bol to prokurátor Kysel, prokurátor Špeciálnej prokuratúry, čiže o tom by mohla vzniknúť diskusia.
A zase to isté, čo aj kolega spomínal, že vyžiadal si konkrétne čísla spisov a konkrétny spis, aby mu bol donesený. Áno, dnes už to nebohý generál Lučanský potvrdiť nemôže, ale potvrdil riaditeľ pobočky NAKA v Bratislave, že áno, taký spis bol od jeho nadriadených vyžiadaný s dôvodom, že to chce minister, čiže je veľká škoda, že ste nevyjadril včera svoj názor hlasovaním, čo sa týka ministra vnútra, lebo ste nebol prítomný na hlasovaní, resp. buď ste nehlasoval, ale O. K.
Spomínal ste generálneho prokurátora, že generálny prokurátor rozhodol vo veci vzneseného obvinenia, o ktorom sa dnes bavíme, no nerozhodol. On splnomocnil námestníka Špeciálnej prokuratúry, vyňal špeciálneho prokurátora a zároveň tým pádom aj seba z tohto procesu, takže generálny prokurátor nerozhodol. A vy ste pri tom vo svojom vystúpení navodil takú atmosféru, že vlastne tým, že idete vydať Roberta Fica na väzobné stíhanie, že dáte súhlas, zahlasujete za, že nám robíte vlastne nejakú láskavosť, že prečo vy by ste mali dôvod nám pomáhať, keď sudca rozhodne o tom, že on do tej väzby nepôjde, resp. keď sa dostane z nej vonku, takže tomu politicky vlastne pomôže.
Čiže vy ste vlastne ako keby vytvorili ospravedlnenie pre to, aké rozhodnutie idete prijať. A... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

28.4.2022 o 17:52 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Boris Kollár
Skontrolovaný text
S ďalšou faktickou pán poslanec Muňko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:53 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, čakal som od vás slušné vystúpenie, čo sa aj stalo. Ale nepresvedčili ste ma, ale presvedčili by ste ma vtedy, keby dávno už nebol minister Mikulec tam, kde je. Presvedčili by ste ma vtedy, keby tie nahrávky, ktoré tu boli čítané, či to bola Slovenská informačná služba, ktorú čítal predseda parlamentu, alebo tie ďalšie, ktoré potom vznikali. Potom by sa nemohlo stať, aby predseda vlády sa stretol na Dunajskej s pánom Makóom, z ktorého je nahrávka, kde bol Világi, Kestl, Spišiak.
Potom ešte sa dopočujete ďalšie nahrávky, ktoré boli medzi pánom ministrom a pánom Lučanským, len treba chvíľočku ešte počkať.
A môžem vám vymenovať ďalšie veci, ktoré jednoducho sú a ktoré sa nezakladajú na tomto, čo ste povedali z hľadiska politického boja. Politický boj uznávame vtedy, keby to bolo korektné, ale to, čo tu bolo, lebo to sa nemôže stať, že... je a... by... je pravda, že sa nemalo dostať do tej situácie, do ktorej sa polícia dostala. Ale tá je, tá ide na Slovensku od vzniku Slovenskej republiky, či tam bol Pipta, či tam bol ktorýkoľvek policajný prezident. Robili si, čo chceli, a ja vám poviem, prečo si robili, čo chceli, pretože sú tam nekvalitní ľudia a nie sú zaplatení, a tá korupcia bude zatiaľ, pokiaľ tí ľudia nebudú kvalitne zaplatení. To je banánová republika, to, čo sa prejavuje, ale to nielen u nás, v všetkých po... v štátoch, ktoré vstúpili do Európskej únii a ktoré prakticky po ’89. začali.
Vývoj nemôžte preskočiť, vy ste mladý politik, ale to, čo dneska sa tu predvádza, alebo to, čo je v zbore policajnom, to tu nebolo.
A, bohužiaľ, dneska je ten rozkol medzi koalíciou, opozíciou tak veľký a rozkol na Slovensku, že ťažko bude dávať sa do hromady. A nehovoriac o tom, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:55 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, nehovoril by som pravdu, ak by som nepriznal, že obsahom vášho, obsah vášho vystúpenia nás núti sa zaoberať ním, tak je to aj u mňa.
A zaujali ma najmä tie veci, keď ste povedali, že vás mrzí, ak vaši kolegovia z koalície niektorí berú to očakávané rozhodovanie len ako taký jednoduchý akt, že si strelíme do toho hlasovacieho zariadenia a je to v poriadku.
A z tohto pohľadu by som chcel a vlastne pokúsil sa aj vám predostrieť na úvahu, aké vlastne je miesto parlamentu v pluralitnom politickom systéme. A teraz nie z pohľadu formálnoprávneho ako najvyššieho zákonodarného orgánu ani ako najvyššieho ústavného orgánu, ale z hľadiska toho miesta a priestoru a toho posudzovania jednotlivých politických názorov, politických programov, alebo dokonca aj vládnych programov. Jednoducho niet iného priestoru, iného miesta, kde je možné konfrontovať, kritizovať, prichádzať s inými argumentami, protiargumentami, ako je parlament.
A práve otázka slobodného výkonu mandátu a slobodného uplatňovania politickej činnosti, je nevyhnutné, aby sa politické súvislosti aj vo vzťahu k možnému odovzdaniu do väzby posudzovali v parlamente, to nie je otázka len na vytvorenie priestoru pre orgány činné v trestnom konaní. Parlament je iné miesto.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:58 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán poslanec, ja by som na vaše vystúpenie reagoval, na jedno slovo a to je dôveryhodnosť alebo stáť si za tými vecami, ktoré aj vy ste v minulosti hovoril.
Boli ste jedným z protagonistov tých veľkých protestov po vražde novinára a jeho priateľky, kde jeden, jedna z tých požiadaviek bola okrem toho, že má odstúpiť minister vnútra, že má odstúpiť špeciálny prokurátor, bola ja požiadavka, že sa má odpolitizovať voľba prezidenta Policajného zboru. My sme toto urobili, túto novelu sme prijali, a keď ste prišli do vlády v roku 2020, tak ste toto zmenili. A jeden z tých výsledkov tej zmeny je to, že teraz je nominovaný policajný prezident politicky priamo ministrom, ministrom vnútra. A máte možnosť teraz vidieť, akým spôsobom to celé funguje, takže je to o tej dôvere, o tej dôveryhodnosti. A ja by som si proste, keď niečo poviem a niečo žiadam, my sme to aj splnili a potom to zmením, keď sa dostanem k moci, tak potom ako môžeme v ten systém a v tie veci vôbec my dôverovať, dôverovať a veriť. Čiže je to o tom slovíčku dôvera, dôveryhodnosť, ale dôveryhodnosť ako vás ako politikov.
Ďalšia vec, presne bolo to tu spomínané, že ako môžeme teraz stíhať väzobne a dať do kolúznej väzby pána predsedu strany SMER - sociálna demokracia Roberta Fica v roku 2022, keď tieto skutky, ktoré sú v tom uznesení spomínané, sa stali možno niekedy pred siedmimi, siedmimi rokmi. Ako má to vôbec význam túto kolúznu väzbu žiadať a túto kolúznu väzbu robiť.
Ja si myslím, že nie, kolúzna väzba je vtedy, keď sa stanú nejaké trestné činy, pár dní dozadu alebo pár mesiacov, aby sa neovplyvňovali svedkovia, nie teraz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:00 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:00

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
S ďalšou faktickou pán poslanec Kočiš.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

28.4.2022 o 18:00 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pán kolega Šeliga, ďakujem za korektné vystúpenie v tejto rozprave.
Ale čo sa týka súhlasu Národnej rady so vzatím do väzby pána predsedu Fica, na tento pohľad alebo na toto rozhodovanie máme asi obaja úplne rozdielny názor. Ja netvrdím, že máte nejaké krvavé oči, pretože tí, ktorí tieto krvavé oči mali alebo majú, tak tí sa vyjadrovali do niekoľkých minút po rozhodnutí generálneho prokurátora a ich úsmevy na tvárach a ich až taká infantilná detinská hlúposť toho boli jasnou, jasnou sprievodnou nejakou inštitucionálnou záležitosťou.
Vo vašom vystúpení, pán kolega Šeliga, ste sa naozaj zamerali iba na to, že tento inštitút je v konečnom dôsledku o rozhodovaní súdu, áno, súhlasím. Lenže ak Národná rada Slovenskej republiky svojím hlasovaním vydá poslanca Národnej rady na väzobné, možné väzobné stíhanie, tak aj školáčik alebo škôlkar v dnešnej dobe pochopí, resp. už dávno pochopil, aký výsledok to bude mať. Jednoducho kolega Fico bude vzatý do kolúznej väzby a to je naozaj hlboké pošliapavanie demokracie a hlboké pošliapavanie výkonu mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, pretože podľa môjho skromného názoru, nemám naozaj žiadne právnické vzdelanie, ale dá sa väzobne stíhať poslanec Národnej rady, ak naozaj spáchal trestný čin, buď nejaký majetkový trestný čin, alebo úmyselný trestný čin, alebo ťažký trestný čin, ale nie za to, z čoho je obviňovaný v tomto uznesení, to znamená, že iba poukázal na daňové nezrovnalosti a na daňové podvody či už pána Kisku, alebo pána Matoviča. Čiže v tomto sa naozaj asi nezhodneme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:02 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. V prvom rade ďakujem, že sme sa všetci zaobišli bez zbytočných osobných útokov. Ja chcem povedať tri veci.
Tá prvá je, že odmietam akékoľvek politické zasahovanie do trestného konania, ktoré súvisí s Robertom Ficom. Parlament jednoducho v zmysle ústavy musí vydať súhlas, aby prokurátori mali celý diapazón oprávnení v zmysle Trestného poriadku. Bodka.
Ja nerozumiem pánovi Ficovi, ako si on myslí, že nám by politicky pomohlo, keď on bude vo väzbe. Čo sa Mikulec stane lepším ministrom podľa vás? Alebo Lengvarský vyrieši celé Slovensko? Nič z toho nám politicky nepomôže, je to falošný argument. Rovnako na vašom mieste, ale je to vaše dobré rozhodnutie, by som bol opatrný s tým, že už viete, ako ten súd rozhodne, lebo som zvedavý, čo poviete, ak ho nezoberie do väzby. Som zvedavý, čo budete potom hovoriť.
A posledná vec a to patrí pre mňa pre mojich kolegov, ale aj pre vás opozičných, že niekedy sa my politici správame, ako keby po nás potopa, ako sa hovorí. Vy bránite Roberta Fica s vervou, lebo je to vás predseda a lebo je to pre mnohých priateľ, len dajme pozor na to všetci, že prídu po nás iní, vy nebudete v politike, ja nebudem v politike, úplne v poriadku, len zničiť systém, ktorý sa buduje prinajmenšom 30 rokov, je veľmi ľahké a zničiť dôveru v tento systém. To je podľa mňa niečo, na čo by mali všetci pri svojich vystúpeniach nielen teraz pamätať.
Ďakujem ešte raz veľmi pekne za všetky faktické poznámky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:04 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:06

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne a fakt veľmi korektne k smerom k vám, pani navrhovateľka, keďže vás doteraz nikto nevystriedal, či nechcete nejakú prestávku, lebo neviem, že či nemáte kolegov u vás vo výbore, ktorí vás môžu vymeniť, lebo sedíte tu od rána sama, takže v rámci kolegiality len to som chcel. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.4.2022 o 18:06 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:07

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, páni poslanci, nezávislé prieskumy rôznych agentúr naznačujú posledné mesiace, že frustrácia Slovákov je na vzostupe a spoločnosť je čoraz viac spolarizovaná.
Koaličný politik by na to s najväčšou pravdepodobnosťou alibisticky povedal, že je to preto, lebo dvojročná pandémia covidu, lebo vojna na Ukrajine a z reťaze utrhnuté ceny a inflácia. Človek so zdravým sedliackym rozumom by mohol oponovať a pravdivo poznamenať, že keby nebolo pandémie či vojny, už dávno by sa Heger, Matovič, Sulík, Naď a spol. nemali na čo vyhovárať a ich neschopnosť viesť krajinu by sa ukázala hneď po posledných parlamentných voľbách. Ako by nestačili dva roky pandémie, ktoré koalícia vedená najskôr Matovičom a potom Hegerom trestuhodne nezvládla, čím nám ukázala a dokumentovala fatálnu bezradnosť a neschopnosť pomôcť bežným ľuďom a schopnosť pomôcť tak maximálne svojim. Len toto by v normálnom štáte malo stačiť na koniec takejto neschopnej vlády.
Ale my nie sme normálny štát. Akoby nestačilo prudké zdražovanie takmer všetkého a z reťazí utrhnutá inflácia, na čo vláda reaguje neskoro, zmätočne a najmä nedostatočne. Vo veľkom predstaví podľa nej masívny balík pomoci, ktorý je akurát tak výsmechom pre ľudí, ktorí naozaj melú z posledného. Čo ja najhoršie, niektorí v tom balíku ani nie sú, resp. sú v ňom zastúpení len marginalizovaní. Spomeniem seniorov či rodiny s odrastenými deťmi, či samostatne žijúce ťažko zdravotne postihnuté osoby.
Akoby nestačilo hore uvedené, táto vládna koalícia chce asi úplne pošliapať po slobode v našej krajine, začali cenzúrou, ak máte iný názor na vojnu na Ukrajine či na pandémiu, aby ste sa pomaly báli otvoriť ústa, aby vás prinajmenšom nepokutovali, ak nie nezavreli.
Pokiaľ ide o umlčiavanie, začali s nepohodlnými médiami, len na základe rozhodnutia Národného bezpečnostného úradu môže skončiť takmer každý, kto sa odkloní od mainstreamu, zatiaľ do 30. júna, už na tejto schôdzi je návrh, aby sa predĺžil do 30. septembra.
A teraz chcú zničiť opozíciu, v parlamente je žiadosť na vydanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky predsedu SMER-u – sociálna demokracia Roberta Fica do väzby. Mandátový a imunitný výbor už túto žiadosť o vydanie poslanca Národnej rady do väzby odporučil. Za čo? Ani príslušný vyšetrovateľ na Policajnom prezídiu, pred ktorým mal Robert Fico vypovedať, nevedel na túto otázku odpovedať. Najvyšší predstaviteľ SMER-u – sociálna demokracia Robert Fico bol obvinený vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry zo založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci a ohrozenia daňového tajomstva. Inak povedané, za to, že v rámci politickej práce poukázal na porušenie zákona, ktorých sa dopúšťali vtedajší prezident Kiska a aktuálny minister financií Igor Matovič.
Teraz jeden citát: „Predmetné obvinenie o vznesení obvinenia považujem za značne prehnané. Obávam sa, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikov pôsobenia osôb vo verejnom živote,“ vyjadril sa smerom k tomuto obvineniu Roberta Fica pre denník Pravda dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda, inak špecialista na trestné právo. Jeho vyjadrenie bolo širšie, skonštatoval to pri veciach, z ktorých bol obvinený, mohlo ísť maximálne o prečin, nie o zločin. A že v prospech Roberta Fica hovorí aj to, že išlo o informácie súvisiace s možnou protiprávnou činnosťou iných verejných osôb.
Opäť citujem: „Pokiaľ ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považujem za nezmyselne vykonštruovaný, pričom ak by sme pripustili politickú motiváciu daného obvinenia, povedzme si, že práve názov tohto trestného činu vyzerá v titulkoch článkov najšokujúcejšie,“ doplnil Eduard Burda.
Treba dodať, že Eduard Burda nie je hocikto. V žiadnom prípade to nie je ani človek blízky SMER-u. Pán dekan Burda dokonca navrhol Daniela Lipšica na pozíciu špeciálneho prokurátora. Ak toto tvrdí na Ficove obvinenie, nie je niečo zhnité v štáte Matovičovom, plnom krvavých očí koaličných politikov?
A namieste je potom otázka, skončili vo väzbe taký Matovič, Kiska, Mikulec, ktorých maslo na hlave je neporovnateľne závažnejšie? Viacerí sa budú oháňať aj tvrdením, že nie je to tak dávno, čo bol obvinený aj terajší podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky pán Gábor Grendel. Ale chcem pripomenúť, že pán Gábor Grendel nikdy neskončil ako väzobne stíhaný, a to je markantný rozdiel.
Ak niekomu nestačí názor dekana Burdu, môžem pokračovať. Čo tak napríklad slová profesora Ivora, právnika, vysokoškolského pedagóga, bývalého generálneho riaditeľa Sekcie vyšetrovania a kriminalisticko-expertíznych činností Policajného zboru?
Citujem: „Politika v žiadnom prípade nemôže vstupovať do trestného konania. Žiaden politik nemôže dávať pokyny a ovplyvňovať vyšetrovanie. Je to absolútne neprípustné. Uznesenie týkajúce sa Kaliňáka a Fica má viacero formálnych, obsahových aj zákonných nedostatkov. Bude na dozorovom prokurátorovi, aby sa s týmito nedostatkami vysporiadal.“ Obvinenie proti Robertovi Ficovi sú postavené na svedeckých výpovediach pochybných a vlastné výhody sledujúcich kajúcnikov, najmä Ľudovíta Makóa a Bernarda Slobodníka, ktorí boli len nedávno zadržaní pre krivé svedecké výpovede a ktorí takto figurujú v desiatkach prípadov. Jeden z nich dokonca vo viac ako 80 prípadov a ja kľudne skonštatujem, že z týchto profesionálnych kajúcnikov sa stali profesionálni udavači a robia si, čo chcú.
Ak by chcel niekto krok za krokom demontovať slobodu a demokraciu na Slovensku, a pritom sa obyčajným ľuďom aj opozícii uškŕňať do tvárí, nerobil by to inak. Tvrdia, že padni, komu padni. Cynickejší by vtedy ani nemohli byť, pretože z ich pohľadu má padnúť len tomu, kto nie je ich. Ak sa nakoniec hoc len názorovo vyhraňuje, už mu hrozia cenzúrou a zatváraním a v tom lepšom prípade hrubým nálepkovaním a osočovaním.
Mimochodom, určite ste zaregistrovali najnovšiu megakauzu reputačne prehnitého ministra vnútra Mikulca. Minulý týždeň bola v nemenovanom týždenníku zverejnená whatsappová komunikácia medzi ministrom vnútra Mikulcom a zosnulým policajným prezidentom Lučanským. Minister sa v danej komunikácii celkom zjavne dožadoval prístupu k spisom, čo je neprípustné. Zaujímavé je, že Mikulec od zverejnenia tejto komunikácie nepoprel jej autenticitu. V inej krajine by to bol prvotriedny škandál, u nás sa to zatiaľ v tábore zmeny premlčiava. Mikulec vo väzbe? Za všetko, čo vo svojej funkcii, a nielen v nej, už napáchal, by si minimálne pozornosť orgánov činných v trestnom konaní zaslúžil.
Národná kriminálna agentúra nazvala akciu proti Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi, právnikovi Marekovi Parovi a ďalším Súmrak. A majú pravdu. No ten súmrak sa čoraz zlovestnejšie javí v širšom slova zmysle, doslova padá na celé Slovensko. Hrozí v lepšom masívnymi občianskymi protestmi, vyvolanými najmä brutálnym zdražovaním a infláciou, s ktorým neschopná vláda Eduarda Hegera nevie bojovať, a kašle na ľudí, ale v horšom demontážou slobody a demokracie na Slovensku. Dopustíme, aby padla tma na naše Slovensko, alebo sa vzoprieme?
To, že nevedia vládnuť, to ľudia na Slovensku už dobre vidia dávno. Opozícia vrátane našej strany SMER - sociálna demokracia naberá na sile. Heger, Matovič, Mikulec, Remišová, Sulík a spol. sú zúfalí. Najbližšie voľby totiž utŕžia prepadák. Jediné, čo vedia, resp. čo minimálne sa pokúšajú, je urobiť zo SMER-u zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu.
Pán poslanec Šeliga, tomu, čo ste hovorili, myslím si, že nemôžete veriť ani vy. A to, že máte záujem, aby ste SMER – sociálnu demokraciu porazili v legitímnom politickom boji. Niet sa však čomu čudovať, o tom – urobiť zo SMER-u zločineckú skupinu a takto zničiť opozíciu – si na Národnej kriminálnej agentúre hovorili už v júli 2021. Pamätáte sa na tie vyjadrenia pánov Ďurku a Čurillu? Treba urobiť zo SMER-u zločineckú organizáciu. Treba robiť Fica, Kaliňáka a Pellegriniho. A v týchto výrokoch by som mohol pokračovať.
Tento konkrétny úder, ktorý je však veľkou politickou chybou, dlho chystali. Jeho finalizácia mohla prebehnúť na tajnom stretnutí v zložení Matovič, Mikulec, Heger, Hamran a Spišiak a buďte si istí, že veľkonočné korbáče sa na ňom určite neplietli. Oni jednoducho museli niečo urobiť, pretože zúfalí ľudia robia zúfalé činy. Roberta Fica obvinili z toho, že hovoril o daňových podvodoch verejne známych, aktívnych politikov a prinášal ako politik závažné informácie týkajúce sa Daniela Lipšica, vyšetrovateľa Špirku a ďalších.
Ešte raz. Máme tu obvinenie za politickú či v prípade advokátov Kaliňáka a Paru za advokátsku prácu. Ak by existovala v učebnici politického marketingu definícia politického revanšu, musela by vyzerať nejako takto. Ak na niekom nemám klasickou politickou prácou, ak som neschopný a druhý, naopak, získava body a podporu na môj úkor, musím ho v istej fáze zastaviť stoj čo stoj. Minimálne sa o to musím pokúsiť, kým nie je neskoro, a o to sa títo zúfalci dnes pokúšajú. To, čo urobila Národná kriminálna agentúra na objednávku vládnej koalície, je nielen obyčajná politická pomsta, ide aj o hrubú politickú chybu, ale to týmto politickým amatérom ešte nedošlo.
Podávam zároveň aj procedurálny návrh, a to prerušiť rokovanie o predmetnom bode až do rozhodnutia o námietkach dotknutého poslanca voči predkladateľovi žiadosti a to je Úrad špeciálnej prokuratúry.
A ešte posledná vec. Napriek tomu, že sa tvárite, že tým, že Národná rada Slovenskej republiky len súhlasí s vydaním Roberta Fica, budú sa robiť ďalšie úkony, obávam sa, že platí staré latinské príslovie Alea iacta est, a že kocky sú hodené, a že vy ste už ten rubikon, pomyselný rubikon dávno prekročili a my v SMER-e sa naozaj bojíme po tom, čo sa udialo trebárs advokátovi Krivočenkovi, čo sa udialo bývalému policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému, že sa naozaj môže skutočne niečo podobné stať aj Robertovi Ficovi, a musíme si priznať, či chceme, alebo nie, bez Roberta Fica je SMER polovičný a vy to dobre viete, a preto sa neštítite s tým, že budete ohýbať a zneužívať trestné právo v politickom súboji. A to má veľmi ďaleko od korektného a legitímneho politického súboja, o ktorom v rozprave hovoril pán poslanec Juraj Šeliga.
Ja viem, že mnohí ste rozhodnutí a že ste si istí, že vaše rozhodnutie je dobré, ale napriek tomu sa ešte chcem na vás obrátiť, aby ste si rozmysleli, a poviem to, čo už povedal vo svojej rozprave podpredseda Národnej rady Juraj Blanár. My v SMER-e ani Robert Fico sa nebránime vyšetrovaniu, nebránime, ale na druhej strane vydať Roberta Fica, aktívneho politika a súčasného lídra opozície do ruky Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý riadi Daniel Lipšic, to nemôžete myslieť vážne, že bude zaručené, zaručený úplne legitímny proces. Tomu nemôže veriť nikto.
Dámy a páni, ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.4.2022 o 18:07 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video