65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:50 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Kéry Marián, myslím si, že je veľmi dobré, že si začal svoje vystúpenie s tou sociálno-ekonomickou situáciou, lebo ja si osobne myslím, že to, o čom dnes rokujeme, je taký nepriamy dopad sociálno-ekonomickej situácie a výsledkov, ktoré táta... táto vládna koalícia jednoducho tu dosiahla.
Ja si myslím, že za to, za tie prvé dva roky si zaslúžia zápis do Guinessovej knihy rekordov, čo sa im všetko podarilo zrušiť, zmeniť alebo jednoducho obmedziť, a to sa týkalo všetkých sociálnych skupín. Preto tá neschopnosť riadiť, konať, kompenzovať sociálno-ekonomické dopady vládnutia tejto koalície je výsledkom ich vnútorných rozporov, no a následne veľmi negatívneho vnímania aj samotnej verejnosti.
K tomu sa priradili potvrdené klamstvá o kriminalizovaní lídra opozície Roberta Fica, pretože za dva roky nedokázali predložiť absolútne žiadne dôkazy, argumenty o predpokladanej kriminalizácii, korupcii a všetko to, čo predtým tvrdili o troch miliardách, ktoré sa mali každý rok jednoducho uplat... ukradnúť.
Preto prišiel návod, ako umlčať kritikov, no a ten si pekne pomenoval, ja ho možno len rozšírim s tým, že je to vzor pre umlčanie kritikov aj do budúcnosti, a to aj napriek tomu, že opozícia má priamu povinnosť kontrolovať, z toho vyplýva aj kritika, a bez toho tá opozícia jednoducho nemôže, nemôže fungovať.
Preto sú tu tie reálne riziká, ktoré zakladajú týmto počinom, o ktorom sa dnes na Národnej rade bavíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:37 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:39

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno. Pán podpredseda, ja rešpektujem pani predsedníčku výboru, pretože celý deň ju tu nechali samú, nikto ju nevystriedal a sú normálne ľudské príbehy, že človek už nevládze v nejakom okamihu, preto opakujem ešte raz, rešpektujem jej neprítomnosť.
Na druhej strane, tak vážna vec ako pokus poslať poslanca Národnej rady na 7 až 12 rokov do väzenia vyžaduje nejakú mieru úcty a rešpektu. Ja preto navrhujem pri plnom rešpektovaní pani predsedníčky, aby sme teraz prerušili rokovanie parlamentu a pokračovali ráno o deviatej.
Ďakujem pekne. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.4.2022 o 18:39 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:44

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je zvláštne, pán podpredseda, že budeme viesť teraz malý procedurálny spor, ale podľa príslušného zákona návrh, ktorý predkladá v parlamente, predkladá mandátový a imunitný výbor. Keby včera mandátový a imunitný výbor neschválil tento návrh napríklad tým, že by nezískal potrebnú väčšinu hlasov, tak máme vážny problém v Národnej rade. Ja som naďalej presvedčený, že bez predsedníčky príslušného výboru nie je možné konať ďalej.
Ja ponúkam (povedané so smiechom) veľmi jednoduché riešenie pri ľudskom rešpektovaní pani predsedníčky, je 15 minút do konca, prerušte rokovanie, pokračujeme ráno o deviatej a nebudeme predmetom žiadnych sporov ani polemík.
Ale nechám to na vás, pán podpredseda (povedané so smiechom), a budem plne rešpektovať vaše, vaše rozhodnutie. (Povedané so smiechom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

28.4.2022 o 18:44 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Trošku sme stratili kontinuitu, ale ja ako v nadväznosti na to, čo hovoril pán poslanec, on hovoril o istom nenormálnom štáte, alebo teda neštandardnom štáte, už neviem, ako to mám povedať.
No je to pravda, o tom sa dá hovoriť veľmi dlho a môžete si zobrať akúkoľvek inštitúciu a môžete hovoriť o akomkoľvek rezorte, dospejete k názoru, že asi naozaj niečo nie je v poriadku. Už len keby sme si položili obyčajnú otázku a zamysleli sa na tom, že, nad tým, že počas tých dvoch rokov, no skutočne objektívne povedzte mi, ktorý rezort funguje lepšie. Za tie dva roky, čo sa stalo, je to skôr devastácia týchto rezortov, jedného, druhého, tretieho, desiateho. Jednoducho to nie je v poriadku. Čiže v tejto krajine nie je čosi v poriadku. O tom hovoril pán poslanec a ja to s takýmto spôsobom doplňujem.
A s tou nenormálnosťou v rámci tej problematiky, ktorú teraz komentujeme, a teda ktorú teraz oponujeme, ja naozaj si neviem predstaviť, že ako môže niekto, v tomto prípade kajúcnik, ktorý sa chce, pochopiteľne, vyviniť, spraví čokoľvek, čokoľvek a povie čokoľvek, spraví čokoľvek. A ako môže byť takýto človek braný za nejakú autoritu pravdovravnosti? Ja tomu jednoducho nerozumiem, že vôbec s týmto sa tuná hrá a toto sa tuná dokazuje, a to sú skôr také, ako ja, samozrejme, nie som právnik, ale ako tá, tieto, tieto právne obezličky kadejaké a to také to vydieranie sa navzájom, aj právne vydieranie sa navzájom cez práve týchto kajúcnikov, viete, no ja si myslím, že toto určite v zdravej spoločnosti by nemalo byť.
A to je ten aj ten problém, proste nad ktorým teraz tuná sedíme, rozmýšľame a v podstate sa hádame, či už dôstojne, alebo nedôstojne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:46 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Samozrejme, ďakujem za slovo. Pán poslanec Kéry, veľmi správne si vystihol a zdôrazňoval, že o nič iné tu nejde ako o zneužitie štátnej, verejnej moci na politický súboj, pretože je ozaj výsmechom to, že cirka po siedmich rokoch sa bojíme ovplyvňovania svedkov, ktorí, potenciálnych svedkov, a preto chceme vydať človeka a poslanca do kolúznej väzby, že to nemá oporu naozaj úplne v ničom.
Takisto absolútne si je to, čo si tiež vyzdvihol, že ohľadne činnosti zločineckej skupiny. Veď činnosť zločineckej skupiny je definovaná v trestnom zákone, a to tak, že je trestné založiť, zosnovať zločineckú skupinu, byť jej členom, podporovať ju alebo byť pre ňu činný, resp. finančne, organizačne a technicky zločineckú skupinu podporovať.
A je absurdné to odôvodnenie, ktoré je uvedené v tom uznesení, že Fico, Kaliňák a ďalší členovia zločineckej skupiny sú alebo majú byť odsúdení za to, že dosadili do funkcií nimi vybrané osoby. To je nezmysel. A kto iný mal dosať aké osoby? Však keď chcem niečo robiť, keď chcem niečo viesť, keď chcem niečo riadiť, tak by som mal možnosť aspoň tú špičku dosadiť ľuďmi, ktorým verím. A za toto majú byť odsúdení?
Je absurdné v tom uznesení, že majú byť odsúdení za to, že utajili samotnú existenciu zločineckej skupiny, o ktorej ani nevedeli. Však to je výsmech všetkému, čo sa tu deje. Majú byť odsúdení za to, že získali výhody v politickom súboji pre SMER - sociálnu demokraciu. Čo sú toto za nezmysly? Ja som toto naozaj v žiadnej krajine nevidel a akurát v Slovensku sa dostávame do ťažkej situácie v potieraní demokracie a vlastne v budúcnosti vývoja Slovenskej republike ako takej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:48 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolega Kéry, vo svojom vystúpení si viackrát spochybnil uznesenie o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Svoje tvrdenia si podložil vyjadreniami viacerých odborníkov z trestného práva ako napríklad dekanom Právnickej fakulty pánom Burdom, ktorý tvrdí, že vyhľadávanie a zverejňovanie špiny na politických súperov je bežnou súčasťou politického boja. Akurát sa to väčšinou robí takým spôsobom, že to politici nechajú zverejniť iné osoby, často novinárov, prípadne tvrdia, že im to akože náhodou poslal nejaký uvedomelý občan, ktorý mal informácie z prístupu z vnútra.
Pán dekan dal vyjadrenie, ako si spomenul vo svojom vystúpení, že danými vyjadreniami mohlo prísť k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, ale len podľa prvého odseku, ktorý je prečin, a nie podľa tretieho odseku, ktorý je zločinom. Tak preto sa pýtam, o akom väzobnom stíhaní sa tu chceme baviť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:50 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Kéry, ja tiež podobne ako môj kolega Richter poviem, že na začiatku si spomenul sociálnu situáciu Slovákov. Určite tí mnohí ľudia, ktorí prišli pred parlament, prišli podporiť Roberta Fica. Ja som s mnohými rozprávala a oni spomínali, že za čias Roberta Fica sa mali lepšie, určite ekonomicky.
Stretla som pani, ktorá tvrdí, že žije zo 110 eur mesačne, nemá z čoho platiť účty a táto vláda sa absolútne, ale že absolútne nezaujíma o tom, o tom, čo tu bude. A ešte ich aj pobúrilo to, keď sa v parlamente rozprávalo alebo keď rozpráva predseda Heger, že nevadí, vypneme ruský plyn, však to vydržíme. Tak tá pani povedala, odkážte im všetkým, prosím vás, oni to vydržia z tých päťtisícových platov, ale my to nevydržíme.
Vrátim sa k tej trestnoprávnej časti, ktorú si spomínal, a spomínal si už dáv... tuná citovaného pána Burdu, ktorý vlastne navrhol pána Lipšica do funkcie. A ten sa napríklad vyjadril o Kaliňákovi takto, spomeniem aj Roberta Kaliňáka, ktorý sedí teraz vo väzbe: „Kaliňáka zadržali kvôli kolúznym dôvodom. Koho by mohol ovplyvňovať, ak sa rovnako dlhodobo verejne vyjadruje, nejakých pre verejnosť neznámych svedkov?“ pýta sa redaktorka Pravdy. Pán Burda odpovedá: „Vzhľadom na celkový charakter skutku, resp. skutkov, ktoré sa v tomto prípade kladú za vinu, ako aj vzhľadom na celkovú politickú klímu a verejný drobnohľad som presvedčený, že ak by aj bolo toto obvinenie v určitej časti vyhotovené ako dôvodné, čo podľa toho, čo uvádza vyššie, čiastočne by mohlo byť, dôvod na väzbu v tomto prípade nie je. Pripomínam, že väzba nie je trest, ale zaisťovací inštitút a je chyba, ak sa používa ako prostriedok na donútenie k dráhe kajúcnika.“ Toľko pán dekan.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:51 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Kéry, hovorili ste o nadkvalifikácii jednotlivých skutkov, ktoré sú kladené za vinu predsedovi najsilnejšej opozičnej strany Robertovi Ficovi a na základe ktorých je možné väzobné stíhanie.
A ja by som tu teraz chcel povedať, že prečo to tak je. No je to tak preto, pretože keby tieto skutky neboli takýmto spôsobom nadkvalifikované, a to tak vo veci založenia a zosnovania zločineckej organizovanej skupiny, ako aj vo vzťahu k zadefinovanému odseku 3 v porušovaní daňového tajomstva, tak by neboli dané dôvody na väzbu vôbec.
Na tomto mieste by som chcel urobiť taký krátky exkurz do nedávnej minulosti. Do nedávnej minulosti, a to, myslím, minulý rok, kedy sa schvaľovala novela Trestného poriadku, v ktorých, v ktorej sa skracovala dĺžka trvania väzby. Pamätáte si tu, kolegovia a kolegyne, ako zúrivo pani ministerka Kolíková bránila tomu, aby sa skrátila väzba? Čo všetko robila preto, aby sa neprijala právna úprava o skrátení dĺžky trvania väzby. Nakoniec sa prijal kompromis, že väzba sa skracuje na 5 mesiacov.
Ale viete čo? S výnimkou zosnovania zločineckej organizácie, zločineckej skupiny. A aká náhodička, že Robert Fico je obvinený práve z tohto.
Ďakujem pekne. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:53 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Áno, pán poslanec, máš absolútnu pravdu, v svojom vystúpení si urobil taký krátky exkurz tejto vlády.
Áno, 70 % občanov Slovenskej republiky neverí tejto vláde, a to vládnu dva roky. Občanom dali chaotické riešenie covidovej krízy, nestarajú sa o dôchodcov, porušujú naše sociálne opatrenia, nestarajú sa o problémy zdravotníkov, je to proste tak. Rozhodli sa, že zavrú ľuďom ústa, cenzúra, vypínajú nezávislé weby, a tak sa proste rozhodli, že umlčia aj Roberta Fica, umlčia Roberta Fica, lídra najsilnejšej opozičnej strany SMER - sociálna demokracia, a dnes sme tu preto, aby sme rozhodli teda o tom, či bude, alebo nebude vydaný na väzobné stíhanie.
Správne si povedal na pózu, teda že kocky sú hodené, a vyzerá to tak, že len dokonajú to, čo chceli urobiť. Vadí im Robert Fico, pretože popisuje ich prešľapy, rozpráva o tom, akí sú neschopní, a dokáže pomenovať problémy, ktoré táto vláda má. To je ten problém, na základe ktorého sa snažia umlčať Roberta Fica.
Citoval si dekana pána Burdu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského, citoval si pána Ivora. Hádam nikto nespochybňuje, že sú to špičkoví odborníci na trestné právo a nemajú nič spoločné so stranou SMER. Áno, je to proste tak. Chcú umlčať Roberta Fica a myslia si, že nás porazia. Ale nás neporazia. Nás neporazia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:55 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Kéry, vo svojom vystúpení si okrem iného hovoril aj o tom, že už na zasadnutie tejto schôdze Národnej rady bude predložený zákon, ktorý predĺži cenzúru. My sme už vtedy hovorili, už keď tú cenzúru prijímali na Slovensku, že sa to určite stane, mala byť akože dočasne zavedená, ale my sme už vtedy hovorili, že určite keď bude na to čo len trošku vhodná príležitosť, že ju predĺžia. Dnes sa to deje.
Dnes sa nám snažia okrem iného nahovoriť aj to, že to, čo sa deje s Robertom Ficom, je v poriadku, že v poriadku je aj spôsob, akým pracujú tzv. nezávislé orgány činné v trestnom konaní, ktorým máme bezbreho veriť. Chcel by som tomu veriť, že sú naozaj nezávislé, lebo to by dávalo nádej spravodlivosti, ale pri tej zostave, ktorá organizuje a realizuje poľovačky na opozíciu, táto nádej de facto nie je.
Všetko, čo sa tu odohráva aj dnes, svedčí o tom, že všetko je len hra. Aj spôsob, akým sa odohráva, je hrou. Mám taký pocit, že o Robertovi Ficovi už dávno kdesi ktosi iný rozhodol a toto je len povinná jazda, ktorú musíme absolvovať. Určite by boli radi naši koaliční partneri, keby ani toto nemuseli robiť, lebo pre nich, im by vyhovovalo, keby to len surovo mohli zrealizovať podľa svojich želaní.
Ešte jedno ma ale zaujalo na tvojom vystúpení, a to je ten procedurálny návrh, ktorý si tam dával. Dnes je priestor, ak na to zareagujú, a majú možnosť ukázať, že sú féroví, pretože zaujatosť Úradu špeciálnej prokuratúry je evidentná, je nespochybniteľná, takže je priestor na to, aby aspoň čiastočne ukázali teda sv... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 18:57 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video