65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:51 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:51

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Rád by som nadviazal na slová rečníka Richarda Takáča, ktoré sa dotýkali úlohy jednotlivých politikov alebo ktoré stále ešte platia o úlohe jednotlivých politikov pri manipulácii trestných konaní.
Richard, musíme začať otvorene hovoriť v týchto hodinách a v týchto dňoch o ďalšom obrovskom škandále, ktorý prichádza na povrch v súvislosti s predsedom vlády Slovenskej republiky pánom Hegerom. Viete, nám bolo vždy čudné, prečo sa pán Heger zvraštil ako dážďovka, na ktorú padne kvapka vody, keď sme povedali meno Kaňka, šéf Tiposu, ktorého tam pán Heger dal. My sme vždy boli šokovaní z toho, ako odmietal pán Heger akékoľvek kontakty a prepojenie na hlavného udavača Makóa. A my zrazu zisťujeme, že to bol predseda vlády vo funkcii ministra financií Slovenskej republiky, ktorý v podstate zabezpečoval doplnenie rozpočtu Slovenskej informačnej služby o dvadsať miliónov eur, za čo zo dňa na deň prakticky prechádza Makó z finančnej správy z rezortu ministerstva financií do pôsobnosti Slovenskej informačnej služby. Hovorí sa o vydieraní Hegera, pretože Makó chcel získať firmu, ktorú kontroloval práve šéf Tiposu Kaňka pod kontrolou vtedajšieho ministra financií Hegera.
Dámy a páni, toto je neuveriteľné, kto všetko má tie špinavé prsty vopchaté v manipuláciách, pretože ak aj Heger pracuje a pracoval s hlavným slovenským udavačom Makóm, nám nezostáva nič iné len podať návrh na odvolanie predsedu vlády Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:51 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:53

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Takáč Richard, ty si vo svojom vystúpení otvoril dve mená, ktoré tu trošku tak málo, málo zneli, a to aj keď napriek tomu, že vlastne celý ten náš dnešný postup je dôsledok nejakých daňových podvodníkov, ktorí sa volajú Matovič a Kiska. Ich postavenie v tomto prípade, ale najmä zodpovednosť, možno aj morálna, je tak niekde, niekde na konci oddialená, ale možno je vhodné, aby sme si aj tieto veci ako pripomenuli. Lebo tak ľudovo povedané, vyzerá to tak, akože zlodej kričí, chyťte zlodeja. No ale v prvom rade je to výsledok a neschopnosť terajších predstaviteľov štátnej moci nájsť to, čo sľubovali, a to je korupcia, prípadne majetkové delikty u Roberta Fica, ktoré tak dopredu sľubovali, no a predsa sa idú znížiť na úroveň politického revanšu. Ja tu vidím aj nejaký náš problém. Osem rokov som sedel vo vláde a priznám sa, že nemám doteraz zodpovedanú jednu otázku, keď hovoríme o Matovičovi, prečo daňové podvody pána ministra Matoviča boli zistené, až keď boli premlčané. To ma mrzí, že na túto otázku nemám odpoveď, lebo dnes sme už trošku v inej rovine. No dnes ten politický revanš je o tom, že zosnovala sa zločinecká skupina. Hľadá sa spôsob, ako umlčať kritikov no a dnes sa tu bavíme o kolúznej väzbe, do ktorej chcú posadiť lídra opozície, aby ho umlčali, aby sa politicky nenaplnilo to, čo pán Šeliga tu včera pomenoval a to je jeho jedna veliká obava, že opozícia porazí koalíciu vzhľadom na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:53 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:55

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Vážený pán poslanec Takáč, veľmi dobre si poukázal a vyzdvihol ten problém absurdity tohto uznesenia a tá absurdita spočíva najmä v činnosti zločineckej skupiny, ktorá je naozaj definovaná v Trestnom zákone a to tak, že je trestné založiť, zosnovať zločineckú skupinu, je trestné byť jej členom, podporovať ju alebo byť pre ňu činný, resp. finančne, organizačne alebo technicky tú zločineckú skupinu podporovať a teraz je to tá čerešnička na torte, že Fico a Kaliňák sú obvinení za to alebo sú zosnovateľmi trestnej skupiny za to, či zločineckej skupiny za to, že dosadili do funkcii nimi vybrané osoby. Za to, že utajili samostatnú existenciu zločineckej skupiny, o ktorej ani nevedeli. Sú obvinení za to, že získali výhody v politickom boji pre SMER. To sú také absurdity, nad ktorými rozum zastáva.
Na druhej strane stále a dobre si to zdôraznil a súhlasím s tým. Na druhej strane stále tu v tejto sále rezonuje nepochopenie rozdielu po a) medzi vyšetrovaním obvinených, ktorí sú, sa vyšetrovaniu nebránia, neutekajú za hranice Slovenskej republiky a spolupracujú s vyšetrovateľmi. Dokonca chcú, aby sa to čo najskôr vyšetrilo, aby sa aj im meno očistilo, pretože nie je dobré byť obvinený a s naťahovaním sa vyšetrovania. Čiže rozdiel medzi vyšetrovanými o vine, ktorí spolupracujú a rozdiel medzi vyšetrovaným, obvineným v kolúznej väzbe, ktorá v tomto prípade je úplne bezdôvodná a toto tu stále akoby koaliční poslanci nechápali. Nerozumiem tomu predsa sa všetky nástroje využiť u osôb, ktoré sa nebránia vyšetrovaniu bežne, tak ako sa dajú realizovať pri osobe, ktorá je na slobode.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:55 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:57

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec Takáč, veľmi správne si poukázal na dva základné fakty v celej tejto fraške. Roberta Fica idú stíhať za pravdu o zločinoch Matoviča a Kisku, to je prvý fakt a chcú ho zavrieť do väzby za tlačovky. To je druhý fakt. Toto je taký škandál, že ja som presvedčený, že toto naozaj v dejinách demokracie neexistuje nikde. Absolútne nikde! Zavrieť niekoho do väzby, to nie je to isté, ako trestne stíhať. Preboha, už to konečne, páni kolegovia z koalície, pochopte. Trestné stíhanie bude bežať ďalej. Tu sa bavíme iba o tom, či Robert Fico smie, alebo nesmie mať tlačovky. Či smie, alebo nesmie politicky prehovárať, čo je jeho základné ústavné právo ako opozičného lídra, opozičného poslanca. Preboha, však si to uvedomte, že akákoľvek nová vláda môže prísť, vytypovať si 4-5 kľúčových rečníkov z opozície, pozatvárať ich do väzby. Pána Šefčíka necháme, samozrejme, na slobode, lebo ten je úplne v poriadku, ten tu môže tárať, koľko chce, ten nikoho nezaujíma. To isté pán Žiak, to isté pár tajtrlíkov, ale tých kľúčových rečníkov pozatvárame do väzby a budú mať zapchaté ústa, a tým pádom diskvalifikujeme celú opozíciu. Toto dneska robí táto vláda SMER-u, veď to už konečne pochopte.
Veď nie je nič ľahšie, než si vymyslieť organizovanú zločineckú skupinu. Veď si z toho už robí srandu celé Slovensko. Susedské spory sú vlastne organizovanou zločineckou skupinou. Keď dneska sme počuli, že pán Lipšic je tu veľký kamarát celý život s pani Andrejuvovou, ktorá je šéfkou mandátového a imunitného výboru. No čo iné to je ako organizovaná zločinecká skupina a keď ešte aj poznajú pána Hegera, poznajú pána Matoviča, no jasná mafiánska skupina. Prečo nesedia aj oni vo väzbe? Prečo nesedí vo väzbe Heger, ktorý sa ale tentokrát už úplne vážne zaplietol s Makóm do niečoho, čo veľmi silne pripomína zločineckú skupinu, ale tam už odrazu neplatí padni, komu padni. Preboha, veríte tomu ešte?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:57 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:59

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, chcel by som reagovať na to, čo si hovoril, a v podstate ja tu vidím momentálne ten stav, že sa tu urobil nejaký veľký deal, veľký obchod. A kto sú stranami tohto obchodu? Je tu kajúcnik Makó a je tu, na druhej strane je tu pán Heger, plus pán Kaňka, ktorí sú vydieraní pánom Makóm, ktorý mal zálusk dokonca na firmu pána Kaňku, ktorú robil, ktorý bol zapojený do karuselových obchodov. Pán Makó pravdepodobne o tom alebo nie pravdepodobne určite o tom vedel a vydieral týchto dvoch pánov a, samozrejme, je tu ešte tretia strana, kde teda bolo, napríklad SIS dostalo 20 mil. do rozpočtu za to, že prijme Makóa ako člena SIS. Len za to, aby bol tento človek chránený, lebo vydieral Hegera a Kaňku a teraz si poďme pozrieť, čo za to dostal Heger a Kaňka. No dostali za to, že nebudú zverejnené informácie, ktorými ich Makó vydieral. Čo ďalej dostali? Kaňka zostane na poste generálneho riaditeľa Tiposu. Bude beztrestne robiť všetky tie prešľapy, ktoré pán Kaňka v Tipose robí. A ďalej čo dostanú? Svedectvá od pána Makóa, kajúcnika, v 86 prípadoch proti politickým oponentom. Čo v tomto deale dostane pán Makó? No bude oslobodený, prípadne dostane nejakú podmienku, nedostane 15 – 20 rokov basy, stane sa chráneným členom SIS a aby toho nebolo málo, tak ešte dostane biznis za 10 mil. na Slovenskej pošte. Toto je organizovaná zločinecká skupina, páni a dámy. Toto je organizovaná skupina.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:59 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:01

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi dobre si poukázal na niektoré veci. Nakoniec naša koalícia je presvedčená o niečom inom. Darmo odborníci z právnej oblasti, či to bol pán profesor Ivor, alebo bol to dekan právnickej fakulty z hľadiska vysvetlenia, čo je organizovaná skupina. Ale ja sa vrátim k pánovi prezidentovi Kiskovi, pretože nikdy som nezneužil, pretože to bol prezident Slovenskej republiky na to, keď sme dostali, Sociálna poisťovňa v Poprade, list od ekonómky od firiem pána Kisku, keď predal firmy, nebudem menovať banku našu slovenskú za 1 miliardu 300 miliónov, koľko išlo naspäť. Potom to preúčtoval ako záväzky voči spoločníkom, to sa dá na daňovom riaditeľstve zistiť. Potom to vybral a ešte dobehol aj svojich vlastných spoločníkov a sú tam aj čísla účtov, z ktorých to išlo z tých firiem cez Cyperské firmy.
Ak si pamätáte na kandidatúru pána prezidenta Kisku, jeho vlastný spoločník Cimerman ho odhováral alebo presne neviem, či to bol Cimerman, alebo jak sa volal, ho odhováral, aby nešiel kandidovať. Povedzte mi kde, kedy sme to zneužili. Takisto keď zoberiete, odpočúvanie na chate bolo použité, že Robert Fico sa snažil alebo niekto z tých ľudí robil to, čo je v tých odposluchoch, ktoré sú, kde pán minister išiel rokovať na špeciálny súd, čo vyšetrovatelia hovoria. To je organizovaná skupina alebo sme sa ešte páni nezobudili? Alebo si myslíte, že sa to raz neprevalí a nepôjde to na stôl? Ja vám nerozumiem. Som tu jeden z najstarších poslancov. Myslel som, že sa nikdy nedostanem do tej situácii, pretože ja som zažil v 50-tych rokoch, keď môjho deda ako kulaka zatvárali. Ja viem, čo to je a čo to znamenalo pre rodinu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:01 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:03

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Pán poslanec Takáč, správne ste poukázali na to, aké absurdné je obvinenie so založenia a organizovania zločineckej organizovanej skupiny. Na toto by som odporúčal možno všetkým kolegom, ktorí tu sedia v tejto sále, aby si pozreli odborné články. Môžem všetkým dať linky na tieto články. Aký je rozdiel medzi spolupáchateľstvom, organizovanou skupinou a zločineckou skupinou. A naozaj tie znaky, ktoré odlišujú tieto tri kategórie, sú veľmi dramatické a keď si prečítate vznesené obvinenie, tak žiadne z tých skutočností nehovoria alebo nenaznačujú tomu, že by malo ísť o zločineckú skupinu a všetci dobre vieme, prečo je to napasované na zločineckú skupinu. O tom sme tu už veľakrát počuli a to možno pre pamäť zopakujem a pre záznam, že je to len preto, aby bola založená príslušnosť špeciálnej prokuratúry, aby bola založená možnosť držať niekoho vo väzbe dlhšie ako 5 mesiacov, pretože väzba bola síce skrátená na 5 mesiacov, ale v takomto prípade zosnovania zločineckej skupiny je v zásade neobmedzená na celú dobu, aká ja prípustná v Trestnom poriadku to je 4 alebo 5 rokov.
A keď sa bavíme o tom, že teda rovnosť pred zákonom, ja musím to tu znova zopakovať, ak teda máme rozhodovať my o vzatí do väzby a má byť rovnosť pred zákonom, tak ja sa pýtam, spolupracujúci obvinení, ktorí sú na slobode za výhody, ktoré dostávajú, ktorí sa medzi sebou môžu baviť, môžu si koordinovať výpovede, môžu robiť rozhovory v médiách a ovplyvňovať verejnú mienku informáciami zo živých spisov, títo sú na slobode. A lídra opozície, ktorý má ovplyvňovať akože prostredníctvom tlačovky, tak toho treba zobrať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:03 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:05

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Kolega Takáč vo svojom vystúpení si položil otázku, aké sú vlastne dôvody na väzobné stíhanie Roberta Fica, keď skutok sa stal niekoľko rokov dozadu. Obavy pred útekom asi nie, keďže sa dlhodobo zdržiava na Slovensku. Koho by asi musel ovplyvňovať, ak sa rovnako verejne vyjadruje. Preto vzhľadom na celkový charakter skutkov, ktoré sa mu v tomto prípade kladú za vinu, ako aj vzhľadom na celkovú politickú klímu, som presvedčený, že ak by aj bolo toto obvinenie v určitej časti vyhodnotené ako dôvodné, dôvod na väzbu v tomto prípade nie je. Pripomínam, že väzba je trest, nie je trest, ale zaisťovací inštitút a je chyba, ak sa používa ako nejaký donucovací prostriedok alebo aby sme niekoho umlčali strčením do väzby.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:05 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:06

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pán poslanec Takáč, veľmi pekne vo svojej, vo svojej výpovedi, nie výpovedi, povedal o výpovedi, ale práci poukázal na viacero skutkov a ja som už minule povedal, že doplním ťa, pán poslanec, a prečítam, z čoho je Robert Fico obvinený. Obvinený Robert Fico zastávajúci od 4. 4. 2012 do 22. 3. 2018 funkciu predsedu vlády Slovenskej republiky ako vysoko postavený verejný činiteľ výkonnej moci ústrednej štátnej správy a zároveň člen ním zosnovanej zločineckej skupiny minimálne od roku 2015, čo je 7 rokov dozadu, pred voľbami do Národnej rady Slovenskej republiky konajúcimi sa v mesiaci marec v roku 2016 mediálne zverejňoval rôzne informácie podliehajúce daňovému tajomstvu v zmysle zákona a tak ďalej, za účelom osobnej a politickej diskreditácie jeho politického oponenta Igora Matoviča a s ním spojeným daňovým deliktom, s ním spojeným daňovým deliktom. Čiže už tu sa nesmie po prvé hovoriť pravda a po druhé, ak si dobre pamätám, veď predsa vystupoval dokonca, neviem, či nie v televízii, ale neviem, v ktorej vystupoval nejaký ten biely kôň, ktorý o veľa veciach hovoril, a bolo to verejné. Tak potom nerozumiem, nerozumiem napríklad v tomto odseku, prečo je Robert Fico obvinený.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:06 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:08

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Richard, chcem ti veľmi pekne poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave, bolo fantastické. Len smutné je to, že sme ho pozorne počúvali my, nie títo, čo boli pred chvíľou a vyrevovali po nás.
Chcem len pripomenúť, že toto je vážny moment, rozhodujeme o vydaní lídra najsilnejšej politickej strany na vydanie na väzobné stíhanie a paradox je ten, že idú o tom rozhodovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí ani netušia a nemajú šajn, že neexistuje žiadna trestnoprávna a priestupková imunita. Je to smutné, ale je to tak.
Vyfabrikovaná zločinecká skupina len preto, aby zavreli ústa dvom našim lídrom strany SMER, najsilnejším ľuďom – pánovi predsedovi Robertovi Ficovi a Robertovi Kaliňakovi, ktorý už vo väzbe je. Je to smutné, ale je to faktom. Renomovaní právnici už pochopili, že treba v tejto veci niečo povedať. Hovoria a je ich stále viac a viac.
Ty si Richard spomínal pána dekana právnickej fakulty pána Burdu. Ja vo svojej diskusii sa dotknem aj o výroky pána Burdu a spomeniem aj meno pána generála Ivora, ktorý presne popísal genézu, ako sa do Trestného zákona dostal § 296 Trestného zákona ohľadom zosnovania zločineckej skupiny.
Prosím ťa, Richard, vystúp ešte raz v ústnej rozprave, a tým intelektuálnym titánom, tým áčkam z jednej politickej strany vysvetli, čo je priestupková, trestnoprávna, ktorá tu nie je, imunita a čo je vydanie poslanca Národnej rady na väzobné stíhanie, aby v tom mali jasno rýchlo. Buď taký láskavý, ešte raz im to osvetli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 13:08 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video