65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 19:02 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ďakujem pekne, Boris, mal by som povedať pán doktor Susko, pán profesor Susko, a ja neviem, čo ešte. Pre mňa to osobne bola jedna lekcia z trestného práva. No a ten záver, tak to nám skutočne chodili zimomriavky po chrbte všetkým a mám taký pocit, že nielen v opozícii, ale aj koalícii. Naozaj sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za to, čo si povedal.
No a na záver by som chcel povedať len jednu vec. Viete, stále viac a viac vychádza najavo, že to od, to branie a chcenie dať Roberta Fica do basy, to má len jeden jediný dôvod. Dámy a páni, úspech sa neodpúšťa. A to je ten pravý dôvod, prečo Robert Fico ako predseda najsilnejšej opozičnej strany niekomu vadí, veľmi vadí. Úspech sa neodpúšťa a intelektuálna prevaha sa neodpúšťa dvakrát. A to skutočne keď si dáte do kontextu toho všetkého, toho napísaného, tých dôvodov na väzbu a ja neviem čoho všetkého, s tými udalosťami, ktoré sa stali dnes, tak vám to už musí byť všetkým jasné. A hovorím to len preto, aby to bolo jasné aj občanom Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:44 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán kolega Susko, predovšetkým bolo dôležité to, čo si povedal v súvislosti z citácií uznesenia Najvyššieho súdu. Pretože to sú, myslím si, že tie najdôležitejšie mantinely, v ktorých by sa mali držať aj tí, ktorí uvažujú o kolúznej väzbe, aby bola opodstatnená, lebo v opačnom prípade môže dôjsť k justičnému omylu, môže dôjsť k niečomu, čo trestné právo jednoducho nechce. Preto sú tam tie mechanizmy takto nadefinované.
A správne si aj povedal, že v žiadosti, ktorú predložila Generálna prokuratúra v zastúpení teda špeciálnej prokuratúry, takéto dôvody kolúznej väzby jednoducho chýbajú. A odpoveď je úplne jasná. Čiže jedná sa o čisto politický návrh, o objednávku, ba dokonca revanš špeciálnej prokuratúry na čele s pánom Lipšicom a potom ďalšími politickými exponentami, ako je pán Matovič, Mikulec, Hamran. A to, že to chcú dokonať, svedčí aj to úbohé síce, ale predsa vystúpenie niektorých koaličných poslancov tu v pléne počas tejto rozpravy, ktorí okamžite bez váhania potvrdili, že jednoducho Fico zosnoval túto skupinu a zaslúži si ísť do basy.
Bol to či pán poslanec Šefčík alebo Stančík a rovnako aj Pročko. Viac vás z koalície veľmi nevystupovalo, ale jasne ste sa vyjadrili, že všetko je už dopredu jasné. Dokonca už predtým, ako tento návrh, teda žiadosť špeciálnej prokuratúry prišla do Národnej rady Slovenskej republiky, ste jasne zadeklarovali, že zahlasujete za odovzdanie Roberta Fica do väzby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:45 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nedá sa súhlasiť a ja vnútorne sa s tým nestotožňujem, aby kolúzna väzba bola zneužívaná ako nástroj boja proti opozícii a proti komukoľvek.
Priatelia, kolegovia, chcem vás aj poprosiť, aby ste veľmi vážne zvážili, ako budete rozhodovať pri hlasovaní, pretože do budúcna sa tu vytvorí veľmi, veľmi nebezpečný precedens. Ja som to už hovoril aj minulý týždeň. Ten spoločenský status poslanca Národnej rady sa totálne prepadol. Dnes sa jedná o Roberta Fica, ale zajtra sa môže rokovať a rozhodovať o ktoromkoľvek z nás. Toto do budúcna naozaj nie je prípustné a nie je možné. A ja sa prikláňam k tomu, aby aj Ústava Slovenskej republiky do budúcna sa zmenila v tom, aby poslanca nebolo možné vydať do, do väzby, aby ho nebolo možné, pretože ak toto sa bude zneužívať ako nástroj a prostriedok politického boja, je to čosi, čo je neprijateľné.
Viete, to, čo dnes sa deje vôbec celkovo vo svete, ale dlhodobo a zvlášť v tých posledných možno dňoch, mesiacoch alebo aj rokoch, koľkokrát sa tak človek zamýšľa nad tým všetkým, ten svet je obrátený hore nohami. Je to čosi proste, čo tuná nebolo. A to nie je len u nás v Národnej rade na Slovensku, ale vôbec celkovo v Európe, vo svete. Lož, klamstvo, pretvárka, hnusná, odporná propaganda a klamstvá, tak tie majú ako zelenú. Človek ak pomenuje veci ako pravdivo, je považovaný za blázna a dehonestovaný a napádaný z každej strany. Nikdy nebudem hlasovať proti svojmu kolegovi, a tak, aby ponižujúco v putách odišiel z pléna Národnej rady. Viete, čo to je? Nikdy a nikdy proti nikomu!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:47 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Boris, tak ako vždy tvoje vystúpenie má hlavu, pätu. Podrobne si rozobral vo svojom vystúpení celé uznesenie, ktoré nemá vôbec, a to nieže vystúpenie na začatie trestného stíhania, to nie je ani, to, to uznesenie nemá ako ani priestupok. Veď činnosť Roberta Fica, ktorú, a ktorá je tam je do roku 2017. To je päť rokov od, odvtedy. Medzitým dva týždne, ako bolo vznesené uznesenie, beží diskusia k veci, desaťkrát mohli vypočuť jednotlivých svedkov. Ale koho majú vypočuť? Pána Maku? Pána Slobodníka? Alebo koho?
A čo ma najviac zarazilo, pán poslanec, to, čo ste povedali, že NAKA si dovolila spraviť to, čo si to, čo dovolila si spraviť voči okresnému súdu trojky, keď im zákonná sudkyňa odmietla vydať a znova sa pokúšali, pokúšali dostať k tomu spisu. Veď to je zneužitie právomoci verejného činiteľa! Či si neuvedomuje, či si vôbec uvedomujú situáciu. Ale oni si neuvedomujú situáciu ani pri tom, pri tých odposluchoch, ktoré boli voči elitným vyšetrovateľom. Oni si neuvedomujú situáciu, ani to, čo zadefinovala Slovenská informačná služba.
Páni, ja vám nerozumiem proste a nieže im, nerozumiem vám z koalície poslancom Národnej rady, veď vy ste ústavní činitelia a nezaujímate žiadne stanovisko k tej, k týmto veciam! Ak máte, proste že sme páchali trestnú činnosť, zaujmite stanovisko! Ak máte veci, ktoré sú proste trestné, alebo máte, ale nie politické. My sme sa dostali do situácie, kde žiadna krajina v Európskej únii nie je.
Priatelia, skončime s tým, lebo toto bude mať nedôsledné dôsledky do ďalšej budúcnosti, hlavne keď príde generačná výmena mladých ľudí sem... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:49 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým za faktické poznámky. Ako časový priestor mi nedovolí zareagovať na všetky, ale chcel by som zdôrazniť možno jednu vec, ktorá sa naozaj dnes objavila v médiách, a to je zásah Národnej kriminálnej agentúry na Okresnom súde Bratislava III.. Celé toto obvinenie aj žiadosť o súhlas so vzatím do väzby vo vzťahu k poslancovi Národnej rady je založené na výpovediach spolupracujúcich obvinených kajúcnikov pána Makóa a ďalších. Keď si pozriete dnešné mediálne výstupy z tohto zásahu na Okresnom súde Bratislava III., no môžete naozaj len hádať, akého spisu sa tento zásah týkal. Týkal sa spisu vo vzťahu alebo voči obvineným práve pánovi Makóovi a pánovi Beňovi. A príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry nešlo ani tak o ten spis podľa toho, čo sú v mediálnych výstupoch, ale išlo im o utajovanú prílohu. Išlo im o utajovanú prílohu, kde pravdepodobne boli nejaké informácie, ktoré sa týkali či už krivých výpovedí alebo niečoho podobného. O nič iné im nešlo. Keď si to pozriete a prečítate, čo tam je napísané, v týchto mediálnych výstupoch, tak im išlo o utajenú prílohu.
Čiže keď počúvame správy Slovenskej informačnej služby, ktorá tu bola prednášaná v Národnej rade, ako sa manipulujú trestné konania, a dáme si to do súvisu s obvineným poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica a dnešným zásahom na Okresnom súde Bratislava III. zo strany Národnej kriminálnej agentúry, tak to do seba začína zapadávať ako puzzle.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 18:52 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:54

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vzhľadom na to, že bolo dohodnuté, že rokovanie o tomto bode programu skončí o devätnástej a vzhľadom na to, že nevidím žiadne známky toho, že by strana alebo tí, čo sa prihlásili, že by toto chceli rešpektovať napriek prísľubom, že sa tak, že sa tak stane (reakcie z pléna), tak chcem teraz ja uviesť pár bodov, ktorými chcem zarámcovať túto rozpravu k tomuto bodu a zároveň chcem oznámiť, že, a potvrdiť to, čo už pán predseda parlamentu oznámil, že hlasovanie, ak bude tá dohoda, o ktorej sa na grémiu hovorilo, ak bude dodržaná, tak hlasovanie bude zajtra o sedemnástej o tomto bode programu.
K tomu zarámcovaniu tejto vašej musím, musím povedať vašej, vašej debaty.
Chcel by som povedať, že mnohé z tých vašich výstupov a typický taký výstup bol výstup vo faktickej poznámke samotného predsedu SMER-u Fica o tom, že aké prešľapy všelijaké sa vyskytujú v koalícii alebo dokonca v našej strane a vy ste o nich hovorili, to je všetko správne, tak to má byť. A tiež je správne to, že poukazujete na to, aký je náš Trestný poriadok nedokonalý, ako nefungujú väznice, väzobné väznice, ako nefungujú súdy atď. To sú všetko relevantné a správne poznámky. Len je tu jeden zásadný problém, že toto sa nijako netýka tej veci, ktorá sa tu prejednávala. Nijako. Pretože o tom, že či je obvinenie Robertovi Ficovi vznesené oprávnene alebo nie, alebo či je oprávnene žiadané o jeho väzbu, o tom bude rozhodovať súd, nie poslanci parlamentu. Práve, práve to trojdelenie moci, o ktorom ste tu takto rozsiahlo hovorili, práve to hovorí o tom, že nie poslanci parlamentu, ale súdy rozhodujú o právach obvineného v trestnom procese. Ale vy to celé ste preonačili a tu vyprávajú všelijakí odborníci naslovovzatí o tom, že aké by mali byť garancie výkonu poslaneckého mandátu a že nejaký poslanec, že, hlavne keď je z opozície, že je nadčlovek a že preto si zaslúži väčšiu ochranu. Nie.
Tento jeden paragraf v ústave je tu len na to, aby sa predišlo situácii, kedy zadržaním alebo uvalením väzby sa zabráni riadnemu hlasovaniu poslanca tak, aby tento inštitút trestného práva mal nejaký politický zámer, to znamená vo výkone poslaneckého mandátu. Ale tu sa poslanecký mandát nestráca. V rozpore s tým, čo tu rôzni mudrlanti hovorili, nie, nie je to tak, že ak by súhlas bol vydaný, že by odišiel v putách odtiaľto poslanec, nie, pretože zadržanie nie je súčasťou toho súhlasu. To znamená, že by súd musel najprv rozhodnúť o väzbe a potom, keby tak súd rozhodol, tak potom by až k tej samotnej väzbe došlo. Ale k zadržaniu, to znamená, že odvedenie v putách, to, samozrejme, je výmysel tých, ktorí študovali právnickú fakultu života.
Chcel by som ešte povedať niečo k tomu, čo sa tu hovorilo o tom, že ako sa tu zneužíva, že ako koalícia zneužíva svoje práva a také ako somariny. A toto povedal človek, ktorý síce sa hlásil za predsedu Ústavného súdu, ale dokázal sa postaviť pred kamery a tam nevinnú osobu, čo bolo súdom potvrdené, že je nevinná osoba, obvinil v priamom prenose aj s jeho ministrom vnútra ukázali dôkazy o tom, že je vinná! To vám, to vám nevadilo! Kde ste boli všetci obhajovatelia práva nevinných?! Kde ste boli, keď Hedvigu Malinovú obvinil váš pán slávny predseda v priamom prenose?! Ste boli kde?! Vôbec vám to nevadilo. A kde ste boli, keď advokát, advokát opozičných poslancov bol zadržaný a bola mu urobená nezákonná prehliadka kancelárie jeho a jeho spolupracovníkov? Kde ste boli? No boli ste vtedy vo vláde. Takže všetko tu bolo v poriadku.
Páni a dámy, keďže je skoro sedem hodín, ja ukončujem moje vystúpenie s poukazom na dohodu o tom, že táto rozprava o 19. hodine skončí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.5.2022 o 18:54 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Len neviem, komu mám vlastne odpovedať, lebo pán poslanec nejakým záhadným spôsobom zmizol. No chcem sa vyjadriť.
My sa tu nebavíme o klasickej väzbe. Myslím, že žiadny z poslancov Národnej rady by nemal problém zahlasovať za vydanie ktoréhokoľvek poslanca, pokiaľ by bol riadne súdom odsúdený. My sa tu bavíme o kolúznej väzbe, pán poslanec.
A k tomu poslaneckému mandátu. Poslanecký mandát síce nestráca, ale sa neuplatňuje. A tým, že sa neuplatňuje, tak pán poslanec Fico si nemôže robiť tlačovky z kolúznej väzby, nehnevajte sa, ale to sa nedá. To znamená, on nemôže riadne hlasovať, nemôže riadne chodiť do parlamentu, lebo je kolúzne stíhaný.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 19:00 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Veľmi krátko. Mňa veľmi mrzí, že pán poslanec Baránik si zobral svoj batôžtek nenávisti znovu na chrbát a odišiel z tejto rokovacej siene, lebo toto ako, to je aj otázka nejakej slušnosti, tak niečo poviem, tak hádam si vypočujem tých, ktorí chcú na to reagovať a už keď teda táto, táto nadrealistická reality show, už neviem, ako to mám nazvať, ako sa blíži k takémuto, chvalabohu, koncu, tak dovolím si povedať jednu vec, že, to, čo som už povedal raz: úspech sa neodpúšťa. Pre toto chcete všetci ničiť Roberta Fica. Úspech sa neodpúšťa a budem to opakovať dovtedy, kým budem sedieť v tomto parlamente.
Dvanásť rokov vládnutia SMER-u, veď predsa SMER si nevymyslel, že bude vládnuť dvanásť rokov, o tom rozhodli občania Slovenskej republiky, ktorí dôverovali SMER-u. A prečo ten SMER už nevládol ďalej? No preto, lebo prišla nejaká vražda novinára a bola hrozným spôsobom zneužitá súčasnou koalíciou. Hrozným spôsobom zneužitá.
Prečo teraz nerobíte, páni z koalície, tie vaše protesty, ktoré ste robili pred voľbami? Skúste ich spraviť teraz, kto vám dôveruje a koľko ľudí na tie protesty príde. To bola jedna ohyzdnosť zo strany súčasnej koalície, jedno klamstvo a už nehovorím o kadejakých vilách, kde si pánko z Trnavy povedal, že bude jednoducho klamať, čo teda pretavil vo svoj volebný úspech. Áno, podarilo sa mu to. Lenže viete, všetko má svoj koniec a aj táto koalícia má svoj koniec a myslím, že nebude radostný.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 19:00 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Viete, priatelia a kolegovia, chcem, mrzí ma to, ale vnímam to tak, ako keby nás dopredu hnala nejaká vnútorná nenávisť alebo proste taká zášť. To je čosi, čo je neprijateľné. A pán kolega odišiel, ušiel z toho parlamentu, hodil si ruksak na plecia a dávaj, pošiel, hej, dávaj, mnohí to, tak sa to tak hovorí u nás. Ale chcem mu odkázať toľko alebo mu to odkážte, tu sa nikto nevydáva za nadčloveka. To ja som tuná nevnímal žiadneho kolegu zo svojich kolegov za celé tie roky, že by niekto sa vydával za nadčloveka.
Ale ja chcem aj povedať a upozorniť na to a dať aj do verejnosti, poslanec Národnej rady nie je podčlovekom. Aj poslanec Národnej rady si zaslúži svoju dôstojnosť. A keby sa aj vo svojom živote akokoľvek pošmykol a ktokoľvek, tak človek vždy si zaslúži svoju dôstojnosť.
Myslím si, že v poslednom období sa dejú v našej spoločnosti veľmi, veľmi zlé veci, kde ľudská dôstojnosť mnohých ľudí je tak ponižovaná, urážaná a dehonestovaná, nepamätám si také obdobie, že by tuná bolo, čo by sa čosi také dialo. Viete, každý človek si zaslúži, aby jeho ľudská dôstojnosť bola rešpektovaná. A to, čo sa deje v našich radoch alebo resp. tu, čo zaznievalo v Národnej rade a mnohí kolegovia alebo niektorí kolegovia sú takí, ktorí s takou nenávisťou a zlobou vystupujú voči svojmu opozičnému kolegovi, myslím si, že to je niečo, čo je nekorektné.
Kedysi advokáti mali takú advokátsku česť, keď nastúpil aj mladý advokát, prijali ho medzi seba tak, že tykali si všetci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 19:02 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:05

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa priznám, že keď tu kolega Baránik vystúpil, tak ja tie prvé dve minúty som v podstate nechápavo počúval, že kto to vlastne sa nám prihovára. On pochválil, svojím spôsobom pochválil opozičných poslancov, hej, že právom tu kritizujú nejaké nedostatky, právom že kritizujú nedostatky fungovania súdov atď., no a potom v polovici tak uťal a povedal: "Ale my nepojednávame o tejto veci, ale úplne inej." A potom to v podstate tak povedal, že prečo by sa malo brániť tomu, aby, aby teda mohol byť poslanec vydaný do kolúznej väzby. To som nie tak celkom pochopil, pretože tú prvú časť rozpravy najprv povie, že súhlasí s tým, súhlasí s opozíciou, čo sa kritizuje, súhlasí s tým, že tie súdy v podstate nefungujú dobre a potom v tej ďalšej časti povie: "ale treba vydať". No tak ja tomu celkom nerozumiem, pretože keď je presvedčený o tom, že ten systém nefunguje dobre, že neni, neni nastavený ten spravodlivý proces, a v druhej časti potom ´ale treba, ale treba´, tak toto mi naozaj nejde do hlavy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2022 o 19:05 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video