65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:25 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Tu bolo krásne vidieť ten kontrast, keď hovoril Robert Fico a pred ním Igor Matovič. Igor Matovič tu vrieskal ako pavián a iba chrlil nenávisť voči každému, kto s ním nesúhlasí. Robert Fico ponúkol vecné a jasné riešenia na riešenie extrémneho zdražovania na Slovensku. Tu je krásne vidieť ten kontrast medzi nami a medzi nimi. A ten zásadný problém je, že rodinám ide dať Matovič iba omrvinky, kým bankám ide dať stovky miliónov eur. Pretože je to jeden zazobaný multimilionár, ktorý nemyslí na ľudí, na Slovákov. On myslí iba na tie banky. On napľul do tváre ľuďom. A Sulík im závidí ešte aj ten pľuvanec a kvôli tomu sa tu vadia ako dvaja psychopati, ktorých práve pustili na vychádzku z blázinca, už niekoľko dní. Toto tu dneska predvádzajú na Slovensku! A úplne sa vykašľali na dôchodcov, to je tá najväčšia tragédia, naše staré mamy, našich starých otcov, mamy a otcovia, ktorí tu budovali za socializmu všetko, čo na Slovensku máme, a kompletne sa na nich vykašľali pri vlne extrémneho zdražovania.
Viete, pri takomto pohľade na svet, o Ľudovi Kaníkovi sa hovorilo, že je sociálny netvor, čo je potom Matovič? Sociálna Godzila, sociálny Kraken? Veď ten človek nemá srdce, nemá srdce! Zbrane na Ukrajinu, na to peniaze sú, ale na seniorov nie! Na pomoc Ukrajincom peniaze sú, ale na Slovákov nie! Bankám dávajú, samosprávam berú! Osadám áno, ale učiteľom, sestričkám, robotníkom nie! Toto je Matovič! Toto sú doslova etnické čistky, čo tu predvádza, etnické čistky.
Hovoria tu o mnohých, že sú fašisti. Ja vám poviem, kto je fašista na Slovensku. Fašista najväčší na Slovensku je Igor Matovič, pretože nikto iný by si nedovolil takto napľuť do tváre našim starým mamám a starým otcom. Pán Matovič, hanbite sa!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:21 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda.
Ja by som sa chcel zamerať trošku na tú časť vystúpenia pána poslanca Fica, kde rozoberal otázku sociálneho dialógu, ktorý chýbal v tomto prípade. Venujem sa preto tomu, pretože osem rokov som žil dennodenne s tým, hlavná metóda práce ministra práce je sociálny dialóg, hľadanie možných kompromisov. Nepamätám sa, kedy sa dokázali tak zjednotiť odbory, zamestnávatelia, Jednota dôchodcov na Slovensku, Národná rada občanov so zdravotným postihnutím ako v prípade tohto zákona.
Nebudem citovať odborárov, ale budem citovať pána Machunku, to je podpredseda Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Čo povedal: "Zmeny s dopadom jedného milióna nám predložíte, ale zmeny s dopadom nad jednu miliardu zatajíte, tie nám nepredložíte." Medzirezortné pripomienkové konanie žiadne, vyjadrenie inštitúcií, ktoré zo zákona majú nie právo, ale povinnosť sa vyjadrovať, opätovne žiadne.
Áno, tu chcem podčiarknuť tú vec, ktorú zvýraznil aj pán poslanec Fico, keď sme zvýšili materskú na 100 % čistého príjmu, bolo nevyhnutné ten veľký skok, ktorý bol medzi materskou a rodičákom niečím vyrovnať, aby tie rodiny necítili taký veľký dopad po skončení materskej, a preto sme o tých 150 eur ten rodičák zvýšili. Ale nebol to len rodičák, bolo to ďaleko-ďaleko viacej vecí. Ale napr. zaviedli sme aj príspevok na školské potreby pre prvákov vo výške 100 eur. Málokto to tu povedal, no ale vy ich teraz rušíte. Vy im berete, tým rodičom budúcich prvákov, aj tých 100 eur, ktoré potrebovali a veľmi efektívne využili pre nákup potrieb, možno tí chudobnejší aj ošatenia, aby deti mo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:23 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:25

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tu sa naozaj pri všetkej príčetnosti nedá normálne, zmysluplne baviť o podpore tohto návrhu zákona. V roku 2022, keď teda naozaj čelíme rekordnej inflácii, celá spoločnosť rieši to, ako všetko ide hore, ako všetko zdražuje, tu on príde so svojím bombastickým nápadom a zneužije situáciu na to, aby pretlačil ten svoj nezmyselný nápad s krúžkami. Keby ho aspoň trochu príčetne dokázal urobiť. Ale v dnešnej dobe má opozícia hlasovať za to, aby sme tu najali kopec nových zamestnancov, ktorí budú kontrolovať jeho uletený systém s aplikáciou? V dnešnej dobe máme my svojimi hlasmi podporiť to, aby on rozdával stovky miliónov eur absolútne neúčelne a nie tam, kde to je treba? V dnešnej dobre my máme podporiť to, aby sa diskriminovali celé skupiny obyvateľov, na ktoré on úplne zabudne? Uvidíte to, uvidíte to!
Teraz, keď sa toto schváli, celé leto bude ticho, budú sa všetci tváriť, že sa nič nedialo, a v septembri, októbri možno príde s nejakou ďalšou bombastickou, gigantickou hovadinou, ktorá nebude fungovať. Ale dovtedy všetky ostatné skupiny obyvateľstva budú reálne trpieť. A tie skupiny, ktoré má tento návrh riešiť, aj tak nebudú cítiť podporu. Lebo o čom tu hovoríme? Tak ako ste povedali v rozprave, o 23 eurách na daňovom bonuse. To má teda vyriešiť celé tie problémy a na toto sa má prepožičať opozícia a podporiť tohto človeka vo funkcii? Po tom všetkom, čo tu doniesol?
Navyše ten samotný legislatívny proces, ktorý tu celý čas riešime, nie je hodný podpory, nie je hodný podpory. Keby bol trochu príčetný, tak tie návrhy oddelí. Bavíme sa normálne, racionálne o daňovom bonuse. Nastavíme ho tak, aby bol čo najlepšie nastaviteľný pre ľudí, bavíme sa o rodinných prídavkoch. Nie, on to zneužije, lebo tam potrebuje presadiť tie svoje krúžky, lebo chce, aby si ho história pamätala, že toto sú Matovičove krúžky. To je Matovičova aplikácia, Matovičova vec. Jednoducho chce, aby tu bolo niečo zapísané po ňom, po jeho chorej, bláznivej mysli a my sa máme na toto prepožičať. Nie, jednoznačne nie! A ten, kto to z opozície podporuje, naozaj sa mu vždy len budem diviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:25 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Je to zvláštne, že tu vo faktických poznámkach reagujete na Igora Matoviča, ktorý tu vlastne nemal príspevok. Príspevok mal pán Fico a pán predsedajúci si to počúva s ľadovým pokojom, ale je mu to jedno. No však prečo nie, veď je to Ficov kamarát. Dobre.
Pán Fico, zase nemáte gule na to, aby ste tu sedel a vypočul si aj faktické poznámky na svoje vystúpenie. Ale však možno si to niekde vypočujete alebo vám povedia. Zasa tu raz tárate a počítate tak, jak sa vám hodí. Vy nie ste ekonóm, vy ste právnik, aj to slabý. Docent bezpečnostných služieb z Bonulu Tak neskúšajte nám tu počítať. Porovnávate neporovnateľné veci. Porovnávate zvýšenie podpory, ktorú my tu poskytujeme za pol roka, s niečím, čo vy ste robili osem rokov. Vy ste každý rok zvyšovali daňový bonus tak o 20 centov alebo 26 centov. My ho zvyšujeme výrazne. Takisto detské prídavky o niečo menej, áno, pretože je dôležitejšie zvyšovať daňový bonus, aby boli podporení pracujúci rodičia. Keď sme vám navrhovali počas minulého obdobia zvýšenie daňového bonusu na deti pre pracujúcich rodičov, tak ste to zhodili zo stola. Potom nakoniec MOST niečo trošku presadil ku koncu volebného obdobia, ani to im nepomohlo, ale ináč vy ste všetko zhodili zo stola.
Je to čistá falošnosť, čo tu rozprávate, že chcete rodinám dať, že je to urážka. Vy rozprávate tu, ako prídete s peniazmi do banky a banka vám dá na to poplatok. No samozrejme, lebo my normálni smrteľníci nenosíme vrecia s peniazmi do banky, ktoré nám niekto doniesol, a igelitky. Nám chodí plat na účet, čiže my tento problém nemáme. Problém s tým máte vy, oligarchovia, ktorí nosia peniaze v igelitkách. Takže, prosím vás, neskúšajte nás tu ohurovať s takýmito vecami. My vieme, že to je inak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:27 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Fico, toto nie je historický krok smerom k rodinám, ale toto je hysterický krok od rodín. Kto to vidí, ten naozaj o tomto nezmyselnom kroku nemusí vôbec ani sám vo svojom vnútri polemizovať a obhajovať to spôsobom takým, že dajme tým rodinám, pretože teraz je to správne. Áno, dajme tým rodinám, ale racionálnym a uváženým spôsobom, nie takto chaoticky. Rodinná revolúcia má vyzerať úplne inak. Nie takto, ako je to prezentované. Toto je iba také zalepenie očí a také iba naozaj slabé, slabá náplasť rozkrádania po dvoch rokoch a nesystematického šafárenia či už tejto, alebo minulej vlády, buď na ktorej čele stál Matovič, alebo na ktorej teraz stojí Heger.
Plyn, elektrická energia, potraviny a pohonné hmoty, neuveriteľné zdražovanie, a vláda Slovenskej republiky už osem mesiacov naozaj spinká krásnym zimným spánkom ako taká Šípková Ruženka a jediné, s čím vie prísť na svetlo božie, je to, že nebojte sa, dobre bude. Toto tu už počúvame dva roky a ľudia sa už naozaj boja, že dobre nebude.
Ak vezmete zdroje mestám, obciam, vyšším územným celkom v sume nejakých 400 mil. eur, tak jednoducho tá obec, hoci najmenšia, alebo stredne veľké mesto alebo aj vyšší územný celok nemá inú možnosť, ako zvýšiť miestne dane a miestne poplatky. Na toto netreba tri školy vysokého ekonomického zmýšľania, na to stačí jednoduchá matematika.
Ak považujete, vážení kolegovia z vládnej koalície, 4 plus 23 za nejakú rodinnú revolúciu v roku 2022 a nejakých 35 eur v roku 2023 za niečo prevratné, tak naozaj klobúk dole, to ste naozaj prevratne za päť mesiacov vymysleli!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:29 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán predseda Robert Fico, ja som si prepočítal tie veci, ktoré si tu hovoril a všetko sedí. Ja si skôr dovolím ale možno oponovať v jednej veci, ten daňový bonus 23 euro mesačne v roku 2022 nejde, nejde od pána Matoviča, ide z kasy všetkých samospráv. Takže ja by som si dovolil to odrátať z tohto a na rok 2022, ak si to zrátame, tak sú to 4 eurá mesačne na rodinné prídavky a jednorazovo 74 eur, ak to podelíme šiestimi mesiacmi, sa bavíme o 13 eurách. Toto je tá vaša revolúcia, pán Matovič?
Ja som rád, že Robert Fico pripomenul rodičák, ako sme zdvihli o 150 euro mesačne, materská dokonca dosiahla výšku čistého príjmu a dokonca je najdlhšia materská v rámci Európskej únie, má 34, 34 týždňov sa vypláca, to má máloktorý štát. Kočíkovné na prvé, druhé, tretie dieťa po 850 eur. A keď si zoberieme obedy zadarmo, tak tak jak trojdetné, keď rodina s troma deťmi vždycky v postate ušetrila 100 eur. Takže nechváľte sa tu s daňovým bonusom, ktorý ste v podstate ukradli samosprávam.
Ďalšia vec, ktorú by som chcel povedať, že na jednej strane tento rok idete akože zaplatiť 260 miliónov, na druhej strane vám stúpajú príjmy na dépeháčke, na spotrebných daniach. Bavíme sa o výške možno 1 až 1,5 miliardy, čiže, a to zaplatia tí ľudia, ktorým idete dať naspäť 260 miliónov. Dva roky ste tu otvárali rozpočet a teraz, keď je jediná vhodná doba na to, aby ste to urobili, tak to neurobíte a chválite sa, že je tu nejaká revolúcia, nejaké prevratné zmeny, ktoré tu robíte. Nerobíte žiadne zmeny. Ľuďom v podstate nedávate nič, na dôchodcov ste sa vykašľali, na učiteľov, na zdravotníkov a tak ďalej a tak ďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:31 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Fico, plne s vami súhlasím, že bankový odvod a nielen bankový odvod, ale teda zdanenie bánk, ale aj ostatných monopolov, ktoré tu parazitovali na kríze covidu, kedy im koalícia, napríklad tuná protirodinná strana SaS zadovážila monopolné postavenie, napríklad pozatvárali tu maloobchodné siete a potom sa vytešovala tuná SaS, že veľkoobchodné reťazce aké majú parádne zisky, veď tvárime sa, že to je konkurenčná, konkurenčné prostredie, že všetky tieto firmy musia byť, dodatočne sa podeliť o tie obrovské zisky. A verím teda, že časť koalície už prestane sa nechať vydierať protirodinnou stranou SaS a jednoducho sem príde so zákonom, ktoré toto zdanenie dá.
Som presvedčený, že keď aj teraz pozerám na to hlasovanie, že zrazu aj tí, ktorí tu blúznia o tom, že vraj sa malo hlasovať dneska o odvolaní vlády a zdržali sa, to znamená, že bojujú tak proti vláde Igora Matoviča, že oni sa zdržia, tak sa nechali len zahnať do toho kúta, že nevedia vysvetliť, prečo 200 euro na dieťa od budúceho roku by do rodín nemalo ísť. Je to, samozrejme, že nevysvetliteľné. Ale práve preto, pán Fico, ja vás chcem aj vyzdvihnúť, že vy tu nerozprávate tie bludy, ktoré sú vymyslené a nikde v zákone nie sú, ako napríklad že 495 zamestnancov nových má byť. Toto keby v zákone bolo, v živote to nikto nepodporí. Samozrejme, že to tam nie je. Nikde nie je v žiadnom tomto zákone 9 miliónov na nejaký softvér, to si tu proste vymysleli mazurekovci, aby vedeli odôvodniť, že prečo len chránia zisky monopolov ako dôvod pre to, aby nepodporili jednoducho prorodinnú politiku.
Myslím si, že ak platí to, že tieto odvody alebo teda príspevky pre rodiny sú nízke, tak potom platí, že ten balík bude nízky a nebude to 1 miliarda. Ak to nízke nie je, tak potom nedá sa, nedá sa kritizovať obe. Nedá sa kritizovať, že to je moc drahé, a zároveň nikomu nič nejde, lebo ak nikomu nič nejde, tak potom to nemôže byť drahé. Myslím si, že tá politika, tak jak je nastavená, sa dá zlepšovať každým rokom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:33 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:35

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Fico, vy ste si pomýlil, ako má vyzerať sociálny štát. Vy ste naučil ľudí dávať almužny. SMER a vy sa konkrétne správate ako nejaký feudál, ktorý naučil ľudí naťahovať ruku k štátu a či mu dá nejakú almužnu alebo nie. Spomínali ste obedy zadarmo, spomínali ste vlaky zadarmo. Vy ste ľuďom zobrali, otcom a rodinám hrdosť a dôstojnosť. Každý správny chlap a každá rodina si chce zarobiť na tie obedy, si chce dovoliť zaplatiť tie vlaky. To znamená, vy ste tu mali za tých dvanásť rokov vytvoriť taký štát, kde ľudia budú mať primerané pracovné mzdy, budú zarábať a si tieto veci dovolia. Nie sa správať ako feudáli, ktorí raz za čas vyrazia do regiónov a dajú ľuďom almužny.
Potom ste ďalej hovoril, že vlastne zase rozprávate, že táto vláda kašle na dôchodcov a seniorov. Ja sa stretávam so seniormi. Seniori sú radi, že prichádzame s takýmto zákonom. Oni sú radi, že ich deti a ich vnúčatá budú mať viac peňazí. Oni sa z tohto návrhu zákona tešia.
Ďalej ste spomínali samosprávy. Vy sám veľmi dobre viete, že aj tento zápas o tento zákon je politicky zneužitý a najmä zo strany starostov a primátorov, ktorí sú za vašu stranu SMER. A mnohí, a mohol by som tu začať menovať vašich starostov, ktorí sedia v týchto poslaneckých laviciach, aby sa správali hospodárnejšie vo svojich samosprávach, nepredávali verejné osvetlenie, nepredávali pozemky, budovy v centre mesta. Takisto keby si rekonštruovali tepelné hospodárstva, keby si riešili odpadové hospodárstva, tak by tie príjmy samospráv vyzerali oveľa lepšie a dnes by mali peniaze na vykrytie mnohých strát a problémov.
Stále sa tu oháňate sociálnym dialógom. Slovenské rodiny sa dnes topia v mori problémov a zdvíhajú ruku a čakajú od štátu záchranné koleso a pomocnú ruku. A vy idete: Poďme sa ešte trošku baviť, poďme viesť sociálny dialóg. Ľudia potrebujú pomoc hneď a teraz. A toto nie je len terajšia pomoc, ktorú spochybňujete v tomto roku, ale je to systémové opatrenie, ktoré prinesie pomoc rodinám na ďalšie roky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:35 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:37

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Fico, vy tu spomínate stále a otrepávate sociálny dialóg. Ste tu predviedli vystúpenie. Vaši panáčikovia zase odišli a je pokoj. Urobili ste si divadielko a ste populistický. Ja by som vám trošku pripomenul ten sociálny dialóg, ktorý ste viedli osem rokov a možno aj viacej. To, že ste chodili na výjazdové rokovania, hodili ste starostom tie peniaze, tým svojim ľuďom, tak to je fakt. Len problém je, že ste ich nekontrolovali. Inak by sme v 21. storočí nemuseli sanovať telocvične, nemuseli sanovať kanalizáciu, nemuseli opravovať diery, nemuseli mať toľko mostov zdevastovaných a musíme ich zase opravovať. Tak ako furt sociálny dialóg, mali ste na to toľko rokov, aby ste ten sociálny dialóg vyšperkovali úplne do detailu. A čo, čudujme sa svete, furt tu máme chudobu a väčšiu a väčšiu a väčšiu. A tak to je ten najväčší problém. Mne pripadáte taká sedlová strecha bez škridiel a len plno hranolov, ktoré kričia, a pomaličky aj tie hranoly odhnívajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:37 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:39

Peter Liba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán Fico, v našom programovom vyhlásení sa o rodine píše, že rodina je základnou bunkou spoločnosti, hlavnou nositeľkou základných ľudských, kultúrnych, sociálnych, občianskych a duchovných hodnôt. Aktuálna inflácia, ako dobre viete, je za posledných 20 rokov najvyššia a sú ňou ohrozené práve rodiny s deťmi. Rodiny sú dnes najviac ohrozené chudobou a o to smutnejšie je, že ste to spôsobili vy a vaša vláda tzv. sociálnych demokratov. Nárast prídavku na dieťa počas vašich ôsmich úrodných rokov, keď ste boli pri moci, bolo 1,85 eura. Do rodín s deťmi ste investovali necelé dva eurá, to je výsledkom vašeho žalostného vládnutia. Podobne daňový bonus ste dokázali zdvihnúť dokonca o neuveriteľných 1,69 eura.
Ako dobre viete, nárast inflácie je, bohužiaľ, v posledných mesiacoch sa dramaticky zrýchlil, preto vláda prichádza s riešeniami pre ľudí v skrátenom legislatívnom konaní, aby bola pomoc čo najrýchlejšie doručená. To, že sme prorodinné hnutie, sme už dokázali napríklad presadením tehotenského príspevku vo výške viac ako 200 eur, rovnako vyplácaním 13. dôchodku, ktorý ste vy len sľubovali. Pán Fico, dnes by ste mali len v tichosti sedieť a pozerať sa, ako sa bojuje za ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 15:39 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video